Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 14 maja 2018

Gulasz węgierski

Słowo "gulasz" na kilka znaczeń w  świecie kulinarnym. Zależy to od tego, w którym kraju się znajdujemy. Będąc na Węgrzech mamy węgierską zupę gulaszową oraz węgierskie danie gulaszowe, pörkölt. Mamy również bohatera dzisiejszego wpisu, czyli paprykarz. W Polsce natomiast gulaszem możemy nazwać wiele różnych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, których przygotowanie polega na powolnym duszeniu składników w sosie. Pamiętajmy jednak, że zamawiając w węgierskiej restauracji gulyásleves otrzymamy pyszną zupę w kociołku lub głębokim talerzu. Chcąc zaś zjeść to, co w Polsce uważa się za gulasz, musimy poprosić o pörkölt. Przepis na podstawie Hungarian Cuisine wyd. Merhavia Kiadó.

Gulasz

500 g mięsa wołowego – pokrojonego w kostkę, oprószonego mąką pszenną

2 duże cebule – obrane, posiekane

1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

2 łyżki słodkiej papryki

Ew. ostra papryka – do smaku

1 duża papryka czerwona – pozbawiona gniazd nasiennych, posiekana w kostkę

½ szklanki białego wina

2 szklani bulionu warzywnego

1 łyżka majeranku

½ łyżeczki kminku

Sól i świeżo zmielony czarny pierz – do smaku

1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Olej do smażenia

 

1. W garnku, w którym będziemy gotować gulasz, na rozgrzanym oleju obsmażamy partiami oprószone mąką mięso. Ważne, by nie wkładać za dużo mięsa na raz, ponieważ wówczas puści sok, i zamiast smażyć będzie się dusić.

2. Usmażone mięso wyjmujemy z garnka. Następnie smażymy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy paprykę w proszku (słodką i ew. ostrą), mieszamy i od razu wlewamy wino. Dodajemy podsmażone mięso, posiekaną paprykę, przyprawy i bulion.

3. Zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy garnek i dusimy gulasz na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy śmietanę* i doprawiamy do smaku solą i pierzem.

4. Śmietanę przed dodaniem hartujemy, by się nie zwarzyła, to znaczy odlewamy do miseczki trochę sosu z gulaszu i do niego dodajemy śmietanę. Mieszamy i wlewamy do garnka.

Gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem. Pysznym dodatkiem jest kleks kwaśnej śmietany.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 maja 2018 13:35

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!