Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 23 maja 2018

Turecki sos pomidorowo maślany

Choć dzisiejszy przepis ma rodowód turecki, nie oznacza to, by tego sosu można było używać wyłącznie do dań kuchni tureckiej czy arabskiej. To po prostu smaczny sos pomidorowy o wszechstronnym zastosowaniu: do mięs, drobiu, makaronów – jednym słowem, do czego chcecie. Przepis na podstawie Ye-mek.net

Turkish Tomato Sauce

5 pomidorów, 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów w kawałkach lub  całości

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka cukru

¼ łyżeczki tymianku

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

 

Jeśli używamy świeżych pomidorów lub pomidorów w całości z puszki, blendujemy je najpierw. Passata nadaj się od razu do użycia i ja osobiście najchętniej korzystam z tej właśnie opcji.

W rondlu roztapiamy masło. Gdy będzie lekko rumiane, wlewamy passatę lub zblendowane pomidory. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Gotujemy sos na małym ogniu, aż część wody odparuje i sos trochę zgęstnieje (do preferowanej przez nas gęstości). Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i/lub pieprzem. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 23 maja 2018 13:12

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mieszam napisał(a) komentarz datowany na 2018/05/24 10:32:00:

    Podane z bakłażanem pieczonym czy smażonym ?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/05/25 12:02:30:

    Tak naprawdę, zależy to wyłącznie od preferencji :) Juz publikuję przepis na bakłażdny, zapraszam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!