Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 18 czerwca 2018

Placek zbójnicki. Placek po zbójnicku.

Placek zbójnicki (lub placek po zbójnicku) to popularna potrawa z południa Polski, z Podhala, spotykana także na Słowacji. To nic innego, jak duży placek ziemniaczany, złożony na pół, w którego środku znajduje się gulasz.

Placek zbójnicki

Placki

8  średnich ziemniaków

2 jajka rozm. M

1 mała cebula – obrana, starta na tarce

1 czubata łyżka mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

ew. świeżo mielony czarny pieprz

olej do smażenia

 

Gulasz

500 g mięsa wołowego – pokrojonego w kostkę, oprószonego mąką pszenną

2 duże cebule – obrane, posiekane

1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

2 łyżki słodkiej papryki

Ew. ostra papryka – do smaku

1 duża papryka czerwona – pozbawiona gniazd nasiennych, posiekana w kostkę

½ szklanki białego wina

2 szklani bulionu warzywnego

1 łyżka majeranku

½ łyżeczki kminku

Sól i świeżo zmielony czarny pierz – do smaku

1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Olej do smażenia

 

A. Gulasz.

1. W garnku, w którym będziemy gotować gulasz, na rozgrzanym oleju obsmażamy partiami oprószone mąką mięso. Ważne, by nie wkładać za dużo mięsa na raz, ponieważ wówczas puści sok, i zamiast smażyć będzie się dusić.

2. Usmażone mięso wyjmujemy z garnka. Następnie smażymy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy paprykę w proszku (słodką i ew. ostrą), mieszamy i od razu wlewamy wino. Dodajemy podsmażone mięso, posiekaną paprykę, przyprawy i bulion.

3. Zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy garnek i dusimy gulasz na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy śmietanę* i doprawiamy do smaku solą i pierzem.

4. Śmietanę przed dodaniem hartujemy, by się nie zwarzyła, to znaczy odlewamy do miseczki trochę sosu z gulaszu i do niego dodajemy śmietanę. Mieszamy i wlewamy do garnka.



B. Placki.

1. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Można do tego użyć także robota kuchennego - malaksera, dzięki czemu praca idzie szybciej.

Utarte ziemniaki odciskamy dłonią. Nadmiar soku odlewamy pilnując, by nie wylać skrobi, która zebrała się na dnie naczynia.

2. Do utartych ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, mąkę, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Jeśli jest za gęsta, dodajemy jeszcze jedno jajko. Jeśli za rzadka - ścieramy dodatkowego ziemniaka.

4. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Wykładamy ziemniaki na patelnię za pomocą łyżki, formując okrągłe, cienkie (to ważne) placki. Smażymy z obu stron na złoto. Najwygodniej jest nie smażyć plasków na patelni o średnicy większej niż 20 cm. Przy odwracaniu placka na drugą stronę warto jest pomóc sobie pokrywka od garnka. Przykrywamy patelnie i , mocno dociskając pokrywkę, odwracamy ja do góry nogami. Mamy placek na pokrywce. Następnie ostrożnie zsuwamy go na stojącą ponownie na palniku patelnię.

Na każdym placku układamy po porcji gulaszu, składamy na pół. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 czerwca 2018 08:17

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2018/06/18 08:37:37:

    bardzo lubię takie placki

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2018/06/19 17:59:26:

    Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam dobrego placka po zbójnicku. Muszę skorzystać z Twojego przepisu :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2018/07/02 14:01:36:

    U mnie na obiad gulasz wołowy, ale żałuję, że nie z plackiem ziemniaczanym...

  • Gość Pogoda napisał(a) z 82.102.21.* komentarz datowany na 2018/07/07 14:32:43:

    To było moje ulubione zamawiane danie w mojej byłej pracy, właśnie placek po zbójnicku.

  • Gość doswiadczaj.pl napisał(a) z 77.111.245.* komentarz datowany na 2018/07/23 22:36:54:

    Takie placek to ja rozumiem! Przepis sobie zapisałam do zeszytu ;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/08/03 15:00:16:

    Bardzo mi miło, że przypadł Wam do gustu :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!