Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 04 lipca 2018

Papryka w jogurcie

Dzisiejsza propozycja to klasyczna turecka przystawka, którą można jeść z chlebkiem  lawasz czy pita, lub podać jako dodatek do dania głównego.

Bell Peppers in Yoghurt

1 duża papryka czerwona

2/3 szklanki gęstego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego

1 ząbek czosnku - obrany

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

Olej do smażenia

Siekana kolendra lub pietruszka do posypania

 

+2 łyżeczki masła i ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

 

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w nieduże kawałki. Podsmażamy na odrobinie oleju na zwykłej patelni lub na patelni grillowej, aż papryka lekko zmieni kolor i się przyrumieni.

W międzyczasie mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Paprykę układamy na półmisku, na niej układamy jogurt.

Na małej patelni lub w rondelku roztapiamy masło, dodajemy paprykę; mieszamy. Masłem paprykowym skrapiamy jogurt na papryce, po czyn posypujemy całość natką pietruszki.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 04 lipca 2018 12:36

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2018/07/04 19:56:56:

    fajna propozycja; muszę zrobić

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/07/05 14:25:00:

    Izaa_a, zachęcam! Fajny dodatek do letnich dań, także na grilla :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!