Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 07 listopada 2018

Błyskawiczne czebureki. Smażone "pierogi" z wołowiną w tortillach

Czeburek to pieróg z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z mięsnym nadzieniem, tradycyjna potrawa ludów kaukaskich, tureckich i mongolskich. W dzisiejszym przepisie wykorzystamy do jego przygotowania tortille pszenne. Czebureki stanowią przepyszną i pożywną przekąskę, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łatwo je również odgrzać (na patelni lub w kuchence mikrofalowej). Jeśli podamy do nich sałatkę, mogą być także daniem obiadowym. Przepis wg MelanieCooks.

Czebureki. Chebureki. Ground Beef Turnovers

500 g mielonego mięsa wołowego

1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

2 łyżki zimnej wody

1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

4 łyżki bardzo drobno siekanej natki pietruszki

szczypta kuminu (opcjonalnie. Chodzi o kmin rzymski, nie kminek)

sól i pieprz do smaku - mięso powinno być przyprawione naprawę wyraziście, u mnie jest to łyżeczka świeżo mielonego pieprzu i 3/4 łyżeczki soli

 

6 tortilli pszennych

1 małe jajko

olej do smażenia

 

1. Na maśle z olejem podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie lekko złota. Dodajemy ją do mielonego mięsa wraz z przeciśniętym czosnkiem, natką i przyprawami. Dodajemy również wodę i wyrabiamy mięso na spójną masę. Ew. doprawiamy do smaku dodatkowym pieprzem lub solą. Odstawiamy, by smaki się połączyły, na 20 minut (doprawione mięso można naturalnie przechowywać dłużej, do 8 godzin - w lodówce).

2. Na połowie każdej tortilli rozprowadzamy cienką, ok. 1/2 cm warstwę mięsa. Brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy placek na pół i dociskamy brzegi.

3. Czebureki smażymy na niewielkiej ilości oleju - najpierw z jednaj strony, aż będą złote. Następnie odwracamy na drugą stronę, nakrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy trochę płomień - i ponownie smażymy, aż druga strona będzie złota.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 07 listopada 2018 11:17

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kuternoga85 napisał(a) komentarz datowany na 2018/11/07 13:45:34:

    ka-pi-tal-ne!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/11/10 18:39:28:

    kuternoga85, cieszę się, że Ci się podobają :)

  • Gość Michał napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/11/13 11:48:14:

    Jakie to jest proste! Pierwszy raz czuje się w kuchni jak ktoś, a nie jak człowiek który przypali wodę. Świetny przepis, dla studenta już w zupełności. ;)

  • amibelle napisał(a) komentarz datowany na 2018/11/13 12:10:20:

    Całe życie się zastanawiałam co to są czebureki. Wyobrażałam to sobie zupełnie inaczej haha, sądziłam że to coś dużego, na wypasie :D Aż sprawdzę jak to smakuje.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/11/14 08:07:32:

    Michał, nawet nie wiesz, jak się cieszę! Więcej przepisów przyjaznych dla początkujących znajdziesz pod tagiem 'łatwe'. :)

    Amibelle, zatem zapraszam do spróbowania, smak będzie na wypasie, a i porcja wcale nie mała :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!