Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 29 listopada 2018

Błyskawiczne gozleme ze szpinakiem. Ispanaklı Gözleme.

Gözleme to rodzaj wypieku z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z nadzieniem, tradycyjna potrawa turecka, której nazwa wywodzi się od słowa "göz", oznaczajacego "przedział" - w tym wypadku kieszonkę, w której mieści się nadzienie. Nadzienia zaś mogą być różne: mięsne, warzywne, grzybowe, serowe.  W dzisiejszym przepisie wykorzystamy tortille pszenne. Gözleme to popularna potrawa śniadaniowa lub pożywna przekąskę, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo pasuje do niej jogurt grecki lub naturalny. Przepis bazowany na Saniye Anne Yemekleri.

Gozleme

4 duże garście świeżego szpinaku - porwanego drobno, sparzonego wrzątkiem na sicie

1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

150 g sera typu feta

1/3 szklanki startego na tarce sera żółtego (kto ma sklep turecki w pobliżu, i rozpiera go ambicja kulinarna ;), może użyć tureckiego sera Kasar Peynir, który możemy zastąpić dowolnym innym łatwo dostępnym serem żółtym o łagodnym smaku)

sól i pieprz do smaku


4-6 tortilli pszennych

1 małe jajko

olej do smażenia

 

1. Na maśle z olejem podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie lekko złota. Mieszamy ją wraz z przeciśniętym czosnkiem, fetą, serem, szpinakiem i przyprawami.

2. Na połowie każdej tortilli rozprowadzamy cienką, ok. 1/2 cm warstwę nadzienia. Brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy placek na pół i dociskamy brzegi.

3. Gözleme smażymy na niewielkiej ilości oleju - najpierw z jednaj strony, aż będą złote. Następnie odwracamy na drugą stronę, nakrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy trochę płomień - i ponownie smażymy, aż druga strona będzie złota.

Gozleme



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 29 listopada 2018 10:44

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Julka napisał(a) z *.164.rako-lan.pl komentarz datowany na 2018/11/30 14:21:44:

    Nie widziałam wcześniej takiego przepisu, wygląda na proste danie. Obiecująco wygląda też lista składników! Chyba wiem co będę robiła w ten wieczór! :P

  • Gość Julia napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2018/11/30 18:31:02:

    Miałam okazję spróbować gozlema prosto spod ręki prawdziwego turka. Bardzo dobra przekąska, bo z moim żołądkiem musiałabym chyba całą przyczepę zjeść by się najeść :D

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!