Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 19 listopada 2018

Węgierski gulasz de Luxe

Węgierski gulasz de Luxe (Különleges gulyás) to łatwe w przygotowaniu, pyszne i pożywne danie, idealne na chłodne wieczory. Przepis na podstawie książki "Hungarian Cookery Book", Karoly Gundel, 1980 (pierwsze wyd. 1956).

 Hungarian Gulash De Luxe

500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w niedużą kostkę

mąka pszenna

2 duże cebule - obrane, posiekane

2 łyżki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki - do smaku

1 łyżeczka kminku w ziarnach

woda, bulion warzywny lub wołowy

4-6 ziemniaków - obranych, pokrojonych w w kostkę

1 zielona papryka - pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę

2 pomidory - pokrojone w kostkę

2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

2 łyżki siekanej natki pietruszki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

smalec (dla tradycjonalistów) lub olej do smażenia

 

1. W garnku, w którym będziemy gotować gulasz,  podsmażamy partiami na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoto oprószone mąką mięso. Nie smażmy na raz za dużo mięsa, ponieważ wówczas zacznie puszczać sok i dusić się, zamiast smażyć. Zdejmujemy mięso i podsmażamy na złoto cebulę.

Następnie ponownie dodajemy mięso oraz obie papryki i kminek. Dokładnie mieszamy i od razu zalewamy całość wodą - tak, by pokryła mięso.

Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez 60-80 minut (aż będzie prawie miękkie.)

 

2. Dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki, czosnek, paprykę i pomidory. W razie potrzeby uzupełniamy wodę - tak, by pokrywała składniki, lecz nie więcej. Gotujemy bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie, a nadmiar wody odparuje. Mieszamy intensywnie - miękkie ziemniaki same zagęszczą lekko gulasz (węgierskie gulasze z zasady nie są tak gęste, jak polskie).

Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 listopada 2018 12:10

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2018/11/19 15:50:51:

    na taką pogodę jak znalazł

  • foodsi napisał(a) komentarz datowany na 2018/11/20 20:03:56:

    Czas powrócić do takich dań,zimna się zbliża ;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/11/21 11:02:05:

    Iza, Foodsi, to prawda, takie dania są najlepsze na chłody :)

  • Gość Szymon napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/11/22 15:31:11:

    Będę musiał spróbować tego przepisu, wygląda na prosty. :D Gulasz obojętnie jakby był przygotowany to i tak jest smaczny, nie da się go chyba zepsuć. :D

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/11/26 11:29:52:

    Szymonie, to prawda, jest prosty. :) Smacznego!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!