Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 13 grudnia 2018

Klopsiki Tex-Mex

Tex-Mex jest połączeniem kuchni Stanów Zjednoczonych z kuchnią Meksyku, które jest typowe dla amerykańskiego stanu Teksas. Charakteryzuje się potrawami z fasolą, serem, wołowiną, kurczakiem oraz tortillami pszennymi. Dziś mam dla Was przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na mięciutkie klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym w stylu Tex-Mex. Przepis wg Delish.

Tex-Mex Meatballs


 klopsiki:

400 g mięsa mielonego wołowego

1/2 szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar (zastąpi on w tym przepisie nieźle ser meksykański)

3 duże ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

3 łyżki siekanej natki pietruszki

1/2 papryczki jalapeno, drobno posiekanej (można usunąć pestki, by była mniej pikantna, lub je pozostawić)

1 jajko

sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

ok. 1/2 szklanki bułki tartej

mąka pszenna do obtoczenia, oliwa/olej do smażenia

 

sos:

1 cebula - obrana, drobno posiekana

1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki wędzonej papryki*

chili - do smaku

1 puszka siekanych pomidorów

 1/2 szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar

pietruszka do dekoracji


1. Przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem, serem, czosnkiem, pietruszką i przyprawami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista. Dodajemy tyle bułki tartej, by masa była spójna i dało się z niej formować klopsiki. Dokładnie wyrabiamy masę. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy z patelni.

2. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kumin, wędzoną paprykę oraz chili. mieszamy i natychmiast wlewamy pomidory z puszki. Mieszamy. Usmażone klopsiki umieszczamy w sosie. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy danie przez 10 minut. Potem posypujemy potrawę startym serem i ponownie przykrywamy pokrywką na ok. 2 minuty, by ser zaczął się podtapiać. Dekorujemy siekaną pietruszką.

Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

Tex-Mex Meatballs

 * Zastąpi ona papryczki chili w sosie Adobo w puszce, popularne w USA. Jeśli je macie, użyjcie 1 łyżki sosu z 1 papryczką.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 13 grudnia 2018 12:40

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!