Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Papryka smażona po grecku

Idealna jako dodatek do potraw - nie tylko kuchni greckiej. Delikatna i pełna smaku. Przepis wg książki "Kuchnia grecka", aut. Aphrodite Kaipi.

Fried Greek Peppers

6 białych papryk (można użyć dowolnej innej słodkiej papryki, czerwona i żółta będzie delikatniejsza, niż zielona)

mąka pszenna

oliwa z oliwek

3-4 łyżki octu winnego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

 

Umyte papryki nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i obtaczamy w mące (łatwiej to zrobić, jeśli będą mokre).

Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, aż będą złoto brązowe. Wówczas skrapiamy je octem i oprószamy sola i pieprzem. Dla ozdoby można posypać siekaną natką pietruszki.

Podajemy na ciepło do dowolnych dań mięsnych, rybnych, drobiowych czy wegetariańskich.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 10 grudnia 2018 09:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kpdwiejak napisał(a) komentarz datowany na 2018/12/10 11:59:19:

    wygląda KA-PI-TAL-NIE!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/12/10 16:40:30:

    Kpdwiejak, miło mi, że Ci się podobają!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!