Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 20 grudnia 2018

Śledzie po włosku

Te śledzie z pewnością przypadną tym, którzy lubią włoskie smaki. Dodany tu koper sprawia, że są wyjątkowe - jeśli próbowaliście już porchetty, to wiecie, jakiego klimatu oczekiwać. A jeśli nie próbowaliście, zachęcam do ich przygotowania - suszone pomidory i kapary wprowadzą choć troszkę słońca na nasz stół :) Przepis na podstawie Haps.

śledzie włoskie

250 g śledzi typu matjas (1 opakowanie)

2 cebule - obrane, pokrojone w piórka

3 łyżki małych kaparów

3 suszone pomidory - pokrojone w cienkie paseczki

1 łyżka kopru włoskiego - rozkruszonego lekko w moździerzu

2 ziarna ziela angielskiego - rozkruszone lekko w mdzierzu

2 nieduże listki laurowe

6 łyżek oleju

czarny pieprz  do smaku

 

 

1. Śledzie moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, po czym kroimy w kawałki.

2, Śledzie mieszamy z cebulą, pokrojonymi pomidorami, kaparami oraz przyprawami i olejem.  Doprawiamy do smaku czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.

Odstawiamy na dobę (co najmniej 12 godzin) do lodówki, by smaki się wymieszały.

śledzie włoskie

śledzie włoskie



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 20 grudnia 2018 15:11

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!