Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 05 grudnia 2018

Super miękkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki jak chmurki.

Te lekko słodkie bułeczki śniadaniowe są tak mięciutkie i puszyste, że praktycznie same odfruwają z talerzy - najlepiej zróbcie od razu podwójną porcję! Wyśmienicie smakują z masłem, miodem, twarożkiem czy konfiturą. Pyszne również do popołudniowej kawy czy na podwieczorek z mlekiem lub kakao.

 Fluffy buns

1 szklanka ocieplonej śmietanki UHT 12%

2 łyżki cukru

1/2 opakowania drożdży instant (ok.3,5g)

ok. 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

1/2 łyżeczki soli

20 g miękkiego masła

 

mąka ryżowa do oprószenia bułeczek (lub kukurydziana)

 

1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  śmietance wraz z cukrem i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".


2. Dodać sól oraz resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość zależy od wilgotności użytej mąki. Dodać miękkie masło i wgnieść je w ciasto - wyrobić.  Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40minut (do podwojenia objętości) w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, po czym dzielimy je na 16 równych kawałków, z których robimy kulki. Pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Następnie z kulek formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką blasze.


Przykrywamy bułeczki ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. (do podwojenia objętości)



4. Wyrośnięte bułeczki oprószamy mąką ryżową. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 170 st. C przez 15-18 minut. Pilnujemy, ponieważ robią się bardzo szybko – moje były gotowe po 15 minutach. Gdy będą na wierchu ładnie rumiane, a wbity w ciasto patyczek okaże się suchy, to znak, że są gotowe. Bułeczki zdejmujemy ostrożnie z blachy i studzimy na kratce.

Pojedyncza porcja bułeczek idealnie mieści się w formie 18cm x 18 cm.

Fluffy buns

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 05 grudnia 2018 11:42

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kuternoga85 napisał(a) komentarz datowany na 2018/12/05 12:22:27:

    i cyk do gabloty powtórz

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/12/10 16:41:07:

    Kurernoga85 :)))

  • Gość lidka napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2019/01/10 14:25:43:

    Ile by to było świeżych drożdży???

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/14 17:25:15:

    Lidko, chcąc wyliczyć potrzebna ilość świeżych drożdży, podwajamy ilość drożdży suszonych. Tutaj zatem będziemy potrzebować mniej więcej 7 g świeżych drożdży, co można zaokrąglić do równych 8g. :)

  • Gość lidka napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2019/01/16 18:51:02:

    Zrobiłam bułeczki, miałam problem, bo ciasto było luźne i musiałam dodawać mąki.Czy 1 szkl. śmietanki to nie za dużo na 1,5szkl. mąki?
    W smaku są super, nie wyszły mi takie piękne jak Twoje,ale chcę jeszcze je upiec.Są bez jajka, mięciutkie to pewnie zasługa śmietanki, prawda???Tak się zastanawiam jakby w ogóle zastąpić mleko śmietanką w drożdżowych wypiekach, jakie by wówczas były w smaku?Co o tym sądzisz?
    A jak nie dać cukru, to mogą być takie wytrawne:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/17 09:18:26:

    Lidko, cieszę się, że smacznie wyszły. Generalnie, trochę może zależeć od wilgotności mąki,ale generalnie to ciasto jest stosunkowo luźne. Mąki dajemy tylko tyle,by dało się wyrabiać i formować. Śmietanka daje bardziej mleczny smak w każdym wypieku, niż samo mleko. Ma też więcej tłuszczu,co dobrze wpływa na strukturę ciasta. Co do jajka, słusznie zauważyłaś-ono wpływa na puszystość wypieku. Gdy chcemy mieć 'prawdziwe' pieczywo, jak chleb czy bułka, nie dajemy go. Dodatek jajka daje nam ciasto o struturze drożdżówki czy babki drożdżowej. Też puszyste,ale już w inny sposób-bardziej w stylu ciastka niż pieczywa.
    Tak,cukier - poza malutką szczyptą dla drożdży,by ładnie ruszyły na początku, można pominąć :)

  • Gość lidka napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2019/01/17 09:34:15:

    Bardzo Ci dziękuję, za tyle rad i wskazówek. Będę robić te bułki, może jak dam mąkę pszenną o wyższym typie np.650 wówczas, ta ilość śmietanki będzie dopasowana.Bo mówimy o szklance o poj.250ml???
    W smaku są pyszne, tak jak piszesz mleczne, przypominają mi w smaku takie mleczne bułeczki kupowane w biedronce, ale te są o niebo lepsze, bez żadnej sztucznej chemii.
    Rozumiem,że mogę dać słodka śmietankę 18 lub 30???Czy wówczas masła ilość zmniejszam?chociaż jego i tak jest niewiele prawda???I to musi być słodka, lejąca śmietanka?Bo niekiedy spotkałam się z przepisem, gdzie dają śmietanę kwaśną lub jogurt.
    A wiesz co teraz sobie tak myślę???Ze to ciasto byłoby też dobre na chałkę???czy się mylę?Pozdrawiam Cie ciepło, dziękuje,że super przepis, że fajne i szczere rady:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/18 12:22:36:

    Lidko,
    tak- szklanka to 250 ml. Co do mąki 650, to jest ona zdecydowanie "cięższa", bardziej odpowiednia do wypieku chleba. Nie próbowałam na niej piec tych bułek - obawiam się, że mogą stracić swą lekkość. Daj po prostu więcej mąki tortowej, wedle potrzeby, by Ci się ciasto nie kleiło i dobrze formowało.
    Używam tu "słodkiej" śmietanki 12%, tzw. śmietanki do kawy, UHT, z kartonika. Absolutnie nie kwaśna śmietana ani jogurt. Myślę, że można dać także 18%. Jednak chyba bym nie dawała 30%, ani bym nie zmieniała ilości masła. Pieczenie to takie małe, fascynujące laboratorium chemiczne - każdy składnik coś daje, wywołuje określoną reakcję, przyczynia się do określonego efektu końcowego :) (np. kwaśna śmietana poprawia kruchość ciasta kruchego. Ugotowane żółtko też. Taka mała magia) :)

    Teraz co do chałki - to już inny rodzaj pieczywa, bardziej podobny do ciasta drożdżowego w rozumieniu cukierniczym. Tu dajemy już i jajko, i więcej masła
    passionfruit.blox.pl/2012/05/Chalka.html . Jeszcze bogatszą wersją chałki jest brioszka - passionfruit.blox.pl/2009/09/Szwajcarska-brioszka-z-Neuchtel.html .

    Oczywiście, ciasto na bułeczki z przepisu, o którym teraz rozmawiamy, można uformować w dowolny kształt.

    Zapraszam Cię do zerknięcia do działów "wypieki" i "wypieki wytrawne" na blogu - myślę, że znajdziesz coś ciekawego dla siebie :) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość lidka napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2019/01/18 15:34:58:

    Pięknie dziękuje za odpowiedź, będę się trzymać twoich cennych rad. Dziękuje za podanie linka do Twojej chałki, kolejny wypiek to właśnie będzie ona:)
    P.s uwielbiam twojego łososia pieczonego w masełku ziołowym i do tego przepyszny ryż z pomidorem, papryką.Dziękuję i pozdrawiam.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/20 00:03:58:

    Lidko, ogromnie się cieszę, że ten łosoś Ci smakujep! Trzymam kciuki za udaną chałkę :)
    Gdybyś miała jakieś pytania - pisz. I zaglądaj do mnie po różne wypieki, i nie tylko :) Pozdrawiam!

  • Gość lidka napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2019/01/21 14:52:18:

    Nie mogę zrobić tej chałki...:(
    Mąż ciągle chce tylko te bułeczeki...no i ja też:)
    Normalnie się uzależniliśmy od nich, są tak pyszne:)
    Dziękuje za świetny przepis.Pozdrawiam Lidia

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/21 14:59:05:

    Hahaha, Lidko, to chyba najlepszy komplement dla tych bułeczek! Jedzcie na zdrowie! A ja właśnie w tej chwili robię chałkę :D

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!