Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

sobota, 29 grudnia 2018

Tort twarożkowy z łososiem

Sernik nie koniecznie musi być słodki. wiedzą o tym na przykład Szwedzi, u których bardzo lubiana jest potrawa o nazwie Smörgastarta, czyli tort kanapkowy. Sposobów jego przygotowania jest tyle, co osób przygotowujących, ponieważ to całkowicie od naszych upodobań zależy, jakie dodatki umieścimy w naszym torcie. W dzisiejszym przepisie, inspirowanym właśnie Smörgastarta, użyjemy łososia i świeżego koperku, by uzyskać elegancją, lekką przekąskę, która znakomicie będzie smakowała z odrobiną chrzanu.

 Smörgåstårta - Salmon Sandwich Cake

 

chleb razowy, pokrojony cienko, bez skórki

350g twarożku (jak na sernik, trzykrotnie mielonego)

1 serek kremowy typu "almette", 150g

100g wędzonego łososia - drobniutko pokrojonego

4-6 łyżek siekanego koperku

4 łyżki siekanego szczypiorku

1 nieduży ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

 

5 łyżeczek żelatyny + trochę wrzącej wody (lub wg proporcji podanych na Waszym opakowaniu żelatyny! Ilość jak do galaretek z dużą ilością składników)

papier do pieczenia

masło

bardzo cienko krojony ogórek do dekoracji

forma-keksówka (moja ma 22cm x 10 cm)

 

1. Dno keksówki wykładamy papierem do pieczenia tak, by wystawał ponad brzegi - za ten papier wyciągniemy potem nasz tort z formy.

2. Mieszamy twarożki z łososiem, ziołami i czosnkiem, doprawiamy intensywnie do smaku solą i pieprzem - smak musi być wyrazisty,by potem tort nie był mdły.

Na dnie keksówki układamy chleb, docinając go w taki sposób, by ściśle pokrył dno.

3. W ok.1/4 szklanki wrzącej wody dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy do niej łyżkę masy twarożkowej, by zlikwidować różnicę temperatur, po czym mieszamy ją dokładnie z resztą twarożkowej masy. Przekładamy masę do formy, wyrównując dno. Na wierzchu układamy dopasowane kromki chleba - podobnie, jak to robiliśmy na dnie (na zdjęciu powyżej nie ma drugiej warstwy chleba, ale z nią jest łatwiej potem kroić tort; użyjcie ostrego noża).

Zabezpieczamy tort folią spożywczą po czym odstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje (kilka godzin)

Po wyjęciu tortu z formy smarujemy jedną jego stronę masłem (ja smaruję to, co było "dnem" w foremce) i dekorujemy ogórkiem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
sobota, 29 grudnia 2018 10:12

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!