Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 21 stycznia 2019

Chleb z czarnuszką i chrupiącą skórką

Lekki, puszysty chleb w typie tureckim, któremu wyjątkowego charakteru nadają pełne orientalnego smaku ziarenka czarnuszki.

Nigella Seeds Bread

1,5 szklanki cieplej wody (nie gorącej, ponieważ zniszczy to drożdże)
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1/4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
3-3,5 szklanki mąki pszennej typ 650

1,5 łyżeczki nasion czarnuszki

1 białko jajka


1.  Mieszamy w ciepłej wodzie drożdże z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszając ciasto (np. metalową rózgą kuchenną), do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.

Pozostawiamy na ok. 20 minut, by drożdże "ruszyły".

W tym czasie podprażamy krótko na suchej patelni nasiona czarnuszki.

2. Następnie dodajemy sól oraz 1 łyżeczkę nasion do zaczynu. Stopniowo dodając resztę mąki, wyrabiamy, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, by chleb nie wyszedł nadmiernie twardy. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowanej lekko olejem misce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrobić i ponownie odstawić na 1 godzinę.

3. Po tym czasie, podsypując trochę mąki, by ciasto nie kleiło się do dłoni, formujemy bochenek. Bochenek pozostawiamy do wyrośnięcia w koszyku do wyrastania chleba lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, lub w blaszanej foremce do pieczenia, np. keksówce. Na wierzchu chleba robimy ozdobne nacięcia. Dzięki nacięciom chleb również nie popęka podczas pieczenia.

Chleb pozostawiamy do wyrośnięcia na 1/2 godziny w temperaturze pokojowej, przykryty wilgotną ściereczką.


4. Wierzch bochenka smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy pozostałą czarnuszką.

Do nagrzanego wcześniej do temperatury 210 st. C piekarnika wkładamy na dno blaszaną formę do ciasta, wypełnioną wodą - to zapewni nam w piekarniku odpowiednią ilość pary wodnej. Następnie wstawiamy wyrośnięty chleb.

Chleb pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch będzie złoty.
Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 21 stycznia 2019 09:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Patrycja napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2019/01/21 13:00:20:

    Chyba skuszę się dzisiaj na małe wypieki. Ostatnio w ogóle nie mogę patrzeć na pieczywo, dziwi mnie jak niektórzy mogą je jeść przez całe życie. Może taki chleb domowej roboty zmieni moje podejście, nie zaszkodzi zaryzykować.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/21 14:27:59:

    Patrycjo, zachęcam do rozpoczęcia piekarniczej przygody z tym chlebem passionfruit.blox.pl/2008/07/Najlatwiejszy-chleb-drozdzowy-1.html . Pozdrawiam!

  • mornana napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/21 15:00:39:

    Może i ja skuszę się na spróbowanie wypieków skoro takie kompendia wiedzy są tutaj podane. Może doznam olśnienia. Dziękuję i pozdrawiam w ten smutny poniedziałek.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/25 08:27:21:

    Mornano, mam nadzieję, że wraz z piątkiem jesteś mniej smutna. Pozdrawiam ciepło!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!