Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 09 stycznia 2019

Sos BBQ Jamiego Olivera. Żeberka w sosie BBQ. Łopatka/karkówka BBQ

Wcześniej prezentowałam Wam na blogu przepis na sos BBQ wg Gordona Ramsaya - jest świetny. Ale to przepis Jamiego Oliviera (Gordon by był oburzony, ha ha!) robi ostatnio u nas furorę, ponieważ smakowo jest strzałem w dziesiątkę. Wraz z marynatą do mięsa stanowi wymarzoną kompozycję smakową, idealną do każdego rodzaju mięsa.

BBQ Ribs

1 kg żeberek wieprzowych

marynata:

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego - lekko utłuczonego w moździerzu

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli

4 łyżki oleju

 

sos:

200 ml dobrego keczupu*

100 ml klarownego soku jabłkowego

4 łyżki brązowego cukru

1 łyżka whisky

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki sosu worcester

1 czubata łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

ew. trochę sosu chili lub Tabasco, jeśli sos ma być pikantny

 

1.Mięso nacieramy marynatą. mięso można zamarynować również wcześniej, i przechowywać je w marynacie do 12 godzin - w lodówce.

2. Składniki na sos umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy, mieszając, by się dobrze połączyły, a sos trochę zgęstniał.

3. Mięso (żeberkami do dołu) umieszczamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, posiadającym pokrywę. Zalewamy  mięso 3/4 sosu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. przez 2 godziny.

Po tym czasie odkrywamy pokrywę i smarujemy wierzch mięsa, pieczemy bez przykrycia 20 minut. Smarujemy powtórnie reszta sosu i pieczemy bez przykrycia kolejne 10-20 minut (w zależności od miękkości mięsa, co sprawdzamy wbijając czubek ostrego noża w najgrubszą część).

BBQ ribs

W ten sam sposób można przygotować inne mięso, np. łopatkę czy karkówkę - pieczemy je w sosie aż będzie miękkie (podobny czas i temperatura), w całości, plastrach lub kawałkach, bez smarowania wierzchu.

BBQ Shoulder

Łopatka wieprzowa pieczona w plastrach.

* Użyjcie smacznego keczupu, który lubicie, ponieważ ma on kluczowy wpływ na smak sosu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 09 stycznia 2019 14:59

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kapinorm napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/10 14:36:54:

    Lubię bardzo takie żeberka, wędzona papryka pewnie nadaje taki smoked style tej potrawie. Super sprawa albo zrobić taki sos bbq na grilla dla takich żeberek też pysznie by to smakowało.

  • obeznany1 napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/11 11:28:54:

    Świetna marynata, spotkałem się już gdzieś z taką. Uwielbiam dobrze przyprawione mięso, ale niestety jest ono często bardzo kaloryczne. Moja dieta pudełkowa Niestety nie pozwala mi na tuczące posiłki ale taki był mój wybór. Zdrowie ważniejsze.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/11 16:37:06:

    Kapinorm, jeśli masz taką możliwość, to gdy zrobisz je na prawdziwym grillu, będą przepyszne!

    Obeznany - w ten sam sposób można przygotować dowolne chude mięso lub rybę (tylko krócej ją piec!). :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!