Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 04 stycznia 2019

Soljanka. Solianka. Solanka.

Soljanka to gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole, o charakterystycznym słono-kwaśny smaku, uzyskiwanemu dzięki dodaniu do wywaru kwasu chlebowego, wody po kiszeniu, kiszonych ogórków, a także cytryny, oliwek lub kaparów. Wywodzi się ona z kuchni rosyjskiej. Oprócz Rosji soljanka jest popularna na Ukrainie i Białorusi, a tkaże w innych słowiańskich krajach byłego ZSRR. Solanka była również często spotykaną zupą w restauracjach i stołówkach byłego NRD, obecnie zaś nadal jest lubiana w Niemczech. W kuchni polskiej nie zadomowiła się za mocno, a szkoda. Warto spróbować tej prostej w przygotowaniu, a niezwykle smacznej i pożywnej zupy.

soljanka. solyanka

300 g kiełbasy - pokrojonej w bardzo drobną kostkę

50g wędzonego boczku - pokrojonego w bardzo drobną kostkę

50g salami w plastrach - pokrojonego w bardzo drobną kostkę

2 cebule - obrane, posiekane bardzo drobno

1 czerwona papryka - pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w bardzo drobną kostkę

1 marchewka - obrana, pokrojona w bardzo drobną kostkę

1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

1 łyżka koncentratu paprykowego (ew. można zastąpić 3 łyżkami ajvaru)

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/4 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżka mąki pszennej

1,5 l bulionu wołowego

2 listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka majeranku

2 duże ogórki konserwowe - pokrojone w cienkie pól plastry

6 łyżek zalewy z ogórków (do smaku, można więcej)

12 zielonych oliwek - przekrojonych na pół

1 cytryna - pokrojona w pół plasterki

2 łyżki siekanej natki pietruszki

świeżo zmielony czarny pieprz i ew. sól - do smaku

olej do smażenia

 

kwaśna śmietana - do podania

 

1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na oleju pokrojone wędliny. Gdy będą rumiane, wyjmujemy je, i podsmażamy cebule, marchewkę i paprykę.

Gdy cebula będzie szklista, ponownie dokładamy podsmażone wędliny, dodajemy koncentrat paprykowy, pomidorowy, paprykę słodka i ostrą oraz mąką. Mieszamy dokładnie.

2. Następnie zalewamy całość gorącym bulionem. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, majeranek ogórki oraz zalewę z ogórków, jak również odcięte końcówki cytryny - po ok 1 cm z każdej strony - na rysunku poniżej widzicie, o co chodzi. :)

cytryna

Gotujemy zupę na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Wówczas dodajemy oliwki, natkę i doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą.

Każdą porcję podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i pół plasterkami  pokrojonymi z pozostałej części cytryny. Do tego świeże pieczywo.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 04 stycznia 2019 13:48

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!