Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 29 stycznia 2019

Ziemniaczane krokiety w sosie po indyjsku. Malai Kofta.

Dzisiejsze danie to dwa elementy: pyszne ziemniaczane krokiety po indyjsku oraz aromatyczny sos z orzeszkami ziemnymi. Całość składa się na potrawę zwaną Malai Kofta. Ale warto zwrócić uwagę - krokiety możemy podać z innym sosem, a dzisiejszy sos świetnie sprawdzi się także z kurczakiem, ciecierzycą czy rybą! Do krokietów można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Przepis wg What'sCookingMom.

Malai kofta

Kofta/krokiety: 

4 ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę na gładkie puree

ok. 150 g sera ricotta (doskonale zastępuje indyjski ser paneer)

1 łyżka maki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

sól do smaku - masa powinna być wyrazista

maka pszenna do obtoczenia

olej do smażenia

 

Sos:

1 duża cebula, obrana, drobno posiekana

1 łyżeczka startego na tarce imbiru

2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

4 łyżki orzeszków ziemnych (niesolonych) - posiekanych

1 puszka pomidorów siekanych 

 

1 łyżka oleju + 1 łyżka masła

1/2 łyżeczki chili (do smaku)

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1/4 łyżeczki kurkumy

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki siekanej kolendry

 

1. W rondlu podsmażamy cebulę z orzeszkami, czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie lekko złota, dodajemy połowę pomidorów z puszki. dusimy na małym ogniu przez 5 minut, po czym ucieramy sos na gładko blenderem.

2. W drugim rondlu/garnku rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy chili, garam masalę i kurkumę. Mieszamy, i od razu wlewamy przetarty sos, by przyprawy nie zaczęły się przypalać. dodajemy druga połowę pomidorów z puszki, jogurt naturalny oraz kolendrę. Dusimy sos na małym ogniu kolejne 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą/chili/dodatkowym jogurtem, jeśli jest taka potrzeba.

3. Gdy sos się gotuje, przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą, by masa była wyrazista w smaku. Z masy formujemy w dłoniach wałeczki, które obtaczamy w mace pszennej, a następnie lekko spłaszczamy dłonią. robimy to z wyczuciem, ponieważ krokiety są miękkie i delikatne.

Malai kofta

4. Krokiety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron, na złoto, ostrożnie odwracając na drugą stronę.

 

Kofty podajemy na sosie. do tego pasuje ryż, chlebki typu naan lub pita oraz świeże warzywa, jak pomidor, papryka, cieniutko pokrojona w pióra cebula czy ogórek, skropione na sposób indyjski sokiem z cytryny.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 29 stycznia 2019 08:37

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!