Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 20 lutego 2019

Domowa konfitura / dżem mango

Jeśli jesteście, jak ja, miłośnikami mango, ten dżem przypadnie Wam do gustu. Słodki i słoneczny, jak wakacje w tropikach :)

Homemade Mango Jam

1 duże, dobrze dojrzałe mango

1 banan

1 puszka ananasa w kawałkach

1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

4 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka produktu typu Żelfix 3:1 (marka obojętna, ważne, by nie był to zwykły cukier żelujący, tylko produkt skoncentrowany, składający się głownie z pektyn, które w naturalny sposób zagęszczą nasze wyroby)


1. Mango obieramy. Kroimy w plastry - resztę, której nie da się odkroić jako plaster, odkrawamy od pestki, jak się da. Następnie kroimy całość w drobniutką kostkę. W niedużą kostkę kroimy także obranego banana. Ananasa odsączamy (zalewę zachowujemy, może się przydać), siekamy na desce do krojenia - jak najdrobniej.

2. Owoce umieszczamy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Garnek ustawiamy na najmniejszym palniku, włączając minimalny płomień. Czekamy, aż owoce w naturalny sposób puszczą sok, który wraz z cukrem zamieni się w syrop. Od czasu do czasu możemy całość przemieszać. Jeśli soku jest za mało, dodajemy po troszku zalewy ananasowej - nie więcej, jak 4-8 łyżek.

3. Od momentu, gdy owoce zaczną wrzeć, gotujemy je  - nadal na bardzo małym ogniu - ok. 8 minut - aż mango będzie miękkie. Jeśli na powierzchni wytworzyła się pianka (tzw. szumowina), zdejmujemy ją. Dzięki użyciu cukru trzcinowego może nie być jej wcale lub być malutko - przy użyciu zwykłego białego cukru zazwyczaj jest jej więcej. Za pomocą blendera rozdrabniamy konfiturę na mus. Możemy zdecydować, czy chcemy całkiem gładki produkt, czy z kawałkami. Ja wolę widzieć i czuć w konfiturze kawałki owoców, dlatego ucieram ją tylko w połowie.

Dodajemy sok z cytryny oraz żelfix (pektyny). Gotujemy jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

4. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Studzimy postawioną na zakrętkach. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Dzięki krótkiemu procesowi gotowania owoce zachowują przepiękny kolor i więcej cennych witamin.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 20 lutego 2019 12:38

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Konesso napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2019/02/20 14:52:13:

    Domowa konfitura, musi być genialna w smaku!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2019/02/21 11:01:12:

    Konesso - jest! :) Tylko wybrane przez Ciebie najładniejsze owoce, żadnej sztucznea chemii, i do tego bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu :) Zerknij na przepis na konfiturę truskawkową-jeszcze szybsza, zero krojenia :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!