Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 25 lutego 2019

Kukurydza z groszkiem

Marchewka z groszkiem to znany wszystkim i powszechnie lubiany dodatek do obiadu. Dziś chciałam Was zachęcić do małej odmiany - spróbujcie kukurydzy z groszkiem! Jest nie tylko śliczna kolorystycznie, lecz także bardzo smaczna :) Proporcje warzyw są generalnie dowolne- ja lubię mniej więcej pół na pół.

Corn with green peas

1 puszka kukurydzy (340g, ok. 280 g po odsączeniu) - odsączonej, zalewę zachowujemy

200 g mrożonego zielonego groszku

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka 12% śmietany UHT ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

 

Kukurydzę i groszek  przekładamy do garnka i zalewamy taką ilością zalewy z kukurydzy, by lekko przykryła warzywa.

Gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 3-5 minut od zawrzenia.

W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszając, przygotowujemy zasmażkę, którą następnie przekładamy do kukurydzy z groszkiem. Mieszamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje (za gęstą potrawę zawsze możemy rozrzedzić pozostała zalewą lub wodą, a za rzadką - zagęścić dodatkową mąką).

Pod koniec próbujemy i doprawiamy potrawę do smaku dodatkową solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 lutego 2019 12:54

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!