pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters

Potrawy z kurczaka

poniedziałek, 14 lipca 2014
Sajgonki są bardzo popularną potrawą kuchni azjatyckiej. Choć w Polsce nazywamy je "sajgonkami", to ich prawdziwą nazwę wywodząca się z języka chińskiego (chūn juǎn) oddaje dosłownie język angielski -"spring rolls", czyli wiosenne roladki". Danie to podawane jest obecnie w wielu krajach, jednak nie musimy iść do restauracji, by go spróbować. Możemy je łatwo wykonać sami w domu. Nadzienie robi się szybko i bezproblemowo. Przyznam, że jest tak smaczne, ze można do niego ugotować makaron lub ryż i zjeść w tej postaci. Co do samego zawijania w papier, jest z tym trochę zabawy (choć mniej, niż przy lepieniu pierogów), ale smak całkowicie wynagradza poświęcony czas.

Możemy użyć dwóch rodzajów papieru:
a. papieru pszennego, który jest łatwiejszy w obsłudze i wymaga smażenia. Tak przygotowane sajgonki są złote i cudownie chrupiące.
b. papieru ryżowego, który jest trudniejszy w obsłudze (ponieważ 1. łatwo się łamie - mając pecha możemy w naszej paczce już na starcie kupić kilka połamanych arkuszy, które nie będą się nadawały do dalszej pracy, 2. jest klejący, co sprawia, że sajgonki mogą się łatwo posklejać w trakcie smażenia). Sajgonki z jego użyciem można spożywać zarówno od razu, bez smażenia, jak i po usmażeniu. Usmażone są przezroczyste i miękkie, nie rumiane.

Wybór należy do Was, ponieważ obie wersje są ogromnie, ogromnie smaczne. Bardzo polecam! Przepis na podstawie Hing-He Huang i Steamy Kitchen (tutaj możecie zobaczyć zdjęciowy instruktaż zawijania).


Uwaga: z poniższego przepisu na nadzienie z łatwością zrobicie wersję wegetariańską. Wystarczy pominąć kurczaka i dać w to miejsce trochę więcej warzyw. Można w to miejsce użyć również: ugotowanego makaronu ryżowego lub pszennego, pędów bambusa lub kiełków sojowych lub fasolowych.


Sajgonki z papieru pszennego


Sajgonki z papieru ryżowego

nadzienie:
1 pierś kurczaka (marynata: 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka przyprawy 5 Smaków, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej)
1 duża marchewka
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
2 duże ząbki czosnku
1 kawałek imbiru wielkości wiśni
200 g pieczarek
1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
6 dużych liści kapusty pekińskiej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego

olej do smażenia

20 płatów papieru do sajgonek - pszennego lub ryżowego
woda + mąka ziemniaczana

1. Najpierw przygotowujemy nadzienie (jeśli używamy papieru pszennego, wyjmujemy go z zamrażarki, by rozmarzł w międzyczasie).

Pierś kurczaka mielemy i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Odstawiamy. Przygotowujemy warzywa:
marchewkę obieramy, kroimy w plastry a następnie w cienkie słupki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Dymkę wraz ze szczypiorem siekamy.
Z kapusty pekińskiej usuwamy najgrubsze środkowe części liścia, po czym kroimy w cienkie paski.

2. W woku lub dużej głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy marchewkę z przyprawą 5 smaków, czosnkiem i imbirem, przez około minutę. Następnie dodajemy  mięso i smażymy, mieszając, aż będzie złote. Wówczas dodajemy pieczarki. Smażymy, mieszając, by zmiękły. Dodajemy dymkę oraz kapustę pekińską. Mieszamy, do połączenia składników, dodajemy sos sojowy i sos ostrygowy, i dusimy całość razem 1-2 minuty. Sprawdzamy słoność - jeśli jest wg nas zbyt mało słone, dodajemy jeszcze trochę sosu sojowego.
Przekładamy nadzienie na duży płaski talerz, by  ostygło.

3. Gdy nadzienie nie będzie już gorące, przystępujemy do nadziewania sajgonek.

a. Papier pszenny.

Papier pszenny kupuje się w postaci zamrożonej. Na 30 minut przed zawijaniem sajgonek należy go wyjąć z zamrażarki, by odtajał. Podczas pracy papier trzymamy przykryty wilgotną ściereczką, by nie obsechł. Suchy papier będzie się kruszył.

Przygotowujemy miseczkę z niewielką ilością wody z mąką ziemniaczaną do sklejania brzegów sajgonek.

Odklejamy 1 arkusz papieru, i układamy go bardziej gładką stroną na desce do krojenia (jeśli nie uda się Wam dostrzec bardziej gładkiej strony - nic nie szkodzi, nie ma to większego znaczenia. Gładsza strona na zewnątrz daje jedynie ładniejszy efekt wizualny podczas smażenia).

Układamy w roku 1 czubata łyżkę nadzienia (sajgonki nie powinny być za duże i za grube), po czym zwijamy. Zaczynamy rolując róg ciasta, w którym jest nadzienie do dołu. Następnie nakładamy na siebie oba boki. Robimy to dość ściśle, by nie pozostawić wewnątrz przestrzeni z powietrzem. Smarujemy dolną cześć mieszanką mąki ziemniaczanej i wody, po czym zwijamy całą sajgonkę.



Tak postępujemy z każdym kolejnym arkuszem papieru, aż do wyczerpania nadzienia. Sajgonki układamy obok siebie, by się nie stykały i nie posklejały.

Gdy wszystkie sajgonki już będą gotowe, rozgrzewamy olej w woku lub rondlu (Nie trzeba smażyć na głębokim oleju, ale powinno go być przynajmniej na głębokość co najmniej 2 cm, by sajgonki były zanurzone). Smażymy po kilka sztuk, z obu stron na złoto. Odsączamy na papierowym ręczniku.

b. Papier ryżowy.

Suchy papier ryżowy wymaga krótkiego namoczenia w gorącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).  Moczymy na raz po jednym arkuszu - inaczej się poskleja.  Przygotowujemy miseczkę z niewielką ilością wody z mąką ziemniaczaną do sklejania brzegów sajgonek. Choć papier ryżowy jest okrągły, faszerujemy sajgonki na tej samej zasadzie, jak papier pszenny. Jeśli trafił się nam połamany arkusz papieru w opakowaniu, niestety nie nadaje się on do użycia, ponieważ podczas smażenia nadzienie będzie wydostawało się przez dziury w papierze.

Sajgonki zwijamy dość ściśle, by nie pozostawić wewnątrz przestrzeni z powietrzem, ponieważ dosłownie wybuchną podczas smażenia i nadzienie wypłynie.
Sajgonki układamy obok siebie, by się nie stykały i nie posklejały.

Gdy wszystkie sajgonki już będą gotowe, rozgrzewamy olej w woku lub rondlu (Nie trzeba smażyć na głębokim oleju, ale powinno go być przynajmniej na głębokość co najmniej 2 cm, by sajgonki były zanurzone). Smażymy po kilka sztuk, z obu stron, pilnując by się nie posklejały, ponieważ wówczas się rozpadną.  Odsączamy chwilę na papierowym ręczniku, po czym przekładamy na talerz, by ręcznik nie przykleił się do sajgonek.

4. Sajgonki podajemy z ostrym sosem chili lub słodko ostrym sosem chili do maczania, oraz sałatką z białej kapusty.
czwartek, 10 lipca 2014

Chili to popularna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej (zwanej skrótowo Tex-Mex, ponieważ łączy wpływy amerykańskie z meksykańskimi). Jego nazwa wywodzi się od papryczki chili, która nadaje potrawie główną nutę smakową. Oczywiście, jej ilość możemy dowolnie regulować, by dostosować danie do naszego gustu; wcale nie musimy decydować się na ogromnie pikantną wersję. Poza tym potrawa ta składa się z mięsa, pomidorów i cebuli. Oczywiście najsłynniejszą wersją jest Chili con carne, czyli chili z mięsem.  Najczęściej używanym mięsem jest wołowina, choć spotyka się również wersje wegetariańskie. Dziś proponuję wersję z kurczakiem, bardzo smaczną, prostą w wykonaniu, domową i pożywną.

1 duży filet z piersi kurczaka

1 duża cebula

4 plasterki konserwowej papryczki chili/jalapeno (ewentualnie chili w proszku, do smaku)

1 puszka pomidorów bez skórki

1 puszka czerwonej fasoli

1/2 puszki kukurydzy

2 ząbki czosnku

2 łyżki keczupu

2 łyżki sosu Worcester

2 łyżeczki musztardy Dijon

1 łyżeczka tymianku

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

1 tortilla (1 pszenny placek)

garść startego żółtego sera

1-2 łyżki siekanej natki pietruszki

olej do smażenia

marynata do kurczaka:

2 łyżki oleju

1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki soli

Filet  rozcinamy w poprzek, tak, by z jednego fileta uzyskać po 2 cieńsze kotlety. Następnie kroimy każdy z nich w drobną kostkę i marynujemy przez 15 minut.

W dużej patelni (lub rondlu) rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na którym smażymy kurczaka wraz z obraną, grubo posiekaną cebulą i papryczką chili. Gdy kurczak będzie już złoty, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, fasolę (bez zalewy), kukurydzę (bez zalewy), keczup, sos Worcester, musztardę, obrany, siekany czosnek i tymianek. Dusimy potrawę, co jakiś czas mieszając, aż sos zredukuje się o połowę i całość zgęstnieje.

Wówczas doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dodajemy pokrojoną w krótkie paski (ok. 5 cm x 2 cm) tortillę, starty żółty ser i natkę pietruszki. Mieszamy i gotujemy razem jeszcze kilka chwil, aż składniki się połączą a ser rozpuści. Podajemy na ciepło.

(Jeśli chcemy danie przygotować wcześniej, ser, tortillę i pietruszkę dodajemy dopiero bezpośrednio przed podaniem.)

piątek, 04 lipca 2014
Proste potrawy można łatwo urozmaicić dzięki doborowi dodatków. W tym przepisie delikatność drobiowego mięsa przełamujemy nutą musztardy. Kotletom towarzyszy kremowy sos z szynką i koperkiem, nadając daniu wiosenny charakter. Inspiracja: Taste of Home.



2 duże filety z piersi kurczaka
1 jajko
1 łyżeczka musztardy Dijon (ostrej)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
masło do smażenia

sos:
3-4 plasterki szynki
1 łyżeczka mąki pszennej
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
100 ml mleka
4 łyżki siekanej natki koperku

1. Filety rozcinamy w poprzek, tak, by z każdego fileta uzyskać po 2 cieńsze kotlety. Otrzymane w ten sposób 4 kawałki mięsa lekko rozbijamy. (Jeśli nasze filety są wyjątkowo małe, musimy użyć 4 filetów) Mięso obtaczamy w jajku rozmąconym z musztardą, solą i pieprzem po czym panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na niedużej ilości masła podsmażamy pokrojoną w paseczki szynkę, aż będzie  lekko złota. Wsypujemy 1 łyżeczkę mąki i mieszamy tak, jak przy robieniu zasmażki. Dodajemy śmietanę i mleko. Mieszając zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec, po zdjęciu sosu z ognia dodajemy koperek i mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3. Kotlety podajemy polane sosem. Kotlety na zdjęciu zostały podane z Ziemniakami z patelni po wiedeńsku (Bratkartoffeln) i i słodko-pikantną Sałatką  z zielonych ogórków w occie.
wtorek, 24 czerwca 2014
Jeśli znudziły się Wam zwykłe sznycle drobiowe, warto ożywić ich smak dodatkami. W poniższym przepisie dzięki dodatkowi szynki, aromatycznych grzybów i sera otrzymujemy atrakcyjne, smaczne i pożywne danie.Inspiracja: Taste of Home.



2 duże filety z piersi kurczaka
4 plasterki szynki
250 g pieczarek
4 łyżki tartego sera żółtego, najlepiej o wyrazistym smaku jak np. cheddar
1 jajko
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
masło do smażenia

1. Filety rozcinamy w poprzek, tak, by z każdego fileta uzyskać po 2 cieńsze kotlety. Otrzymane w ten sposób 4 kawałki mięsa lekko rozbijamy. (Jeśli nasze filety są wyjątkowo małe, musimy użyć 4 filetów) Mięso obtaczamy w jajku rozmąconym z solą i pieprzem po czym panierujemy w bułce tartej.

2. Na niedużej ilości masła podsmażamy szynkę, aż będzie z obu stron lekko złota. Zdejmujemy z patelni.

3. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki, dokładając w razie potrzeby jeszcze kawałek masła. Pieczarki solimy do smaku i zdejmujemy z patelni.

4. Na tę sama patelnię wlewamy nieduża ilość oleju, po czym smażymy kotlety. Gdy jedna strona będzie gotowa, przekładamy mięso na druga stronę. Na każdym kotlecie układamy po plasterku szynki, porcji pieczarek oraz startego żółtego sera. Zmniejszamy płomień, nakrywamy patelnię pokrywką i smażymy kotlety, aż spodnia strona będzie rumiana a ser roztopiony.
poniedziałek, 26 maja 2014
Jeśli gotowaliście rosół lub na przykład taką zupkę, jak zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo, i zostało Wam mięso, poniższy sposób podpowie Wam, jak można je wykorzystać. Oczywiście, można zrobić odwrotnie: ugotować rosół aby mieć mięso. Gdy byłam dzieckiem, danie to było jedną ze sztandarowych pozycji na liście mojej Babci: najpierw rosół a potem smażony kurczak, tłuczone ziemniaki z koperkiem i mizeria. Prosto, smacznie, domowo. Danie to szczególnie kojarzy mi się z wakacyjnymi obiadami. Gdy za oknem świeci słońce, tak łatwo wyobrazić sobie, że się jest znów dzieckiem :)



mięso z kurczaka, ugotowane w rosole - dowolna ilość
masło
1 łyżka oleju

Z mięsa zdejmujemy skórę. Mięso obkrajmy z kości, starając się by pozostało w miarę dużych kawałkach.
Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzać masło z 1 łyżką oleju (zapobiega przypalaniu się masła).
Smażyć kurczaka, mieszając, aż mięso będzie rumiane.

środa, 07 maja 2014
Pyszny kurczak, którego główną nutą smakową jest aromatyczna wędzona papryka. Dzięki pieczeniu z użyciem niewielkiej ilości wody, mięso się nie wysusza i pozostaje soczyste. Oczywiście, można użyć również udek lub ćwiartek kurczaka, jednak wówczas trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu - robi się praktycznie samo, nie wymagając od nas szczególnej pracy, a efekt jest świetny - idealne dla osób stawiających w kuchni swe pierwsze kroki.



2-4 filety z piersi kurczaka
brytfanna z grillem ( tego typu )
folia aluminiowa

marynata:
4 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki tymianku

Piersi umyć, pokroić na foremne kawałki, lekko rozbić. Natrzeć dokładnie marynata i marynować przez godzinę. Można naturalnie dłużej.

Dno brytfanny z grillem wyłożyć folią aluminiową, włożyć grill. Na kratce grilla ułożyć filety.

Wlać ok. pól centymetra wody, w ten sposób, by mięso nie moczyło się w wodzie, lecz leżało ponad jej poziomem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut - aż mięso będzie upieczone (sprawdzimy to wkuwając w najgrubszym miejscu ostry nóż - jeśli nie wycieka z mięsa sok, jest gotowe). W połowie czasu pieczenia można mięso przykryć z wierzchu folią aluminiową, gdyby zaczęło się zbytnio rumienić.

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml mleka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić mlekiem do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.
wtorek, 06 maja 2014
Jeśli szukacie czegoś, co jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i niebanalne, warto sięgnąć po potrawy inspirowane kuchnia meksykańską. Świeże warzywa i aromatyczne, pikantne przyprawy stanowią mieszankę, której trudno się oprzeć. Ostateczny charakter danie zyskuje dzięki skropieniu sokiem z cytryny. Tak też jest w przypadku tego kurczaka z papryką. Stopień ostrości można dostosować do własnego gustu. Przepis na podstawie McCormick.



2 filety z piersi kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 czerwone cebule (dla ładnego efektu kolorystycznego można zastosować 1 białą i 1 czerwoną)

sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
ew. więcej chili - do smaku
1/2 łyżeczki oregano

cytryna

marynata:
6 łyżek oleju
3 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili
1 duży ząbek świeżego czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka cebuli w proszku
3/4 łyżeczki suszonego oregano


Filety kurczaka pokroić w cieniutkie paski. Z wyżej wymienionych składników przygotować marynatę. Marynować mięso min. 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy warzywa: papryki kroimy w cieniutkie paski, cebule obieramy i siekamy w pióra.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Przekładamy kurczaka wraz z całą marynata i szybko rumienimy, mieszając. Dodajemy warzywa, oprószając je dodatkowo 1/2 łyżeczki oregano. Składniki smażymy razem, aż mięso będzie usmażone a cebula szklista. Pilnujemy, by papryka pozostała nadal chrupiąca. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. dodatkowym chili.
Danie skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny.
Możemy podać z dodatkowymi ćwiartkami cytryny do skropienia na talerzu.

Wspaniale smakuje z kleksem jogurtu naturalnego, tortillami lub ryżem fasolowym.
poniedziałek, 14 kwietnia 2014
Pomyślałam sobie, że skoro z wieprzowiną wychodzi genialnie, dlaczegóż by nie spróbować z kurczakiem. Przygotowane w ten sposób mięso można podać jako obiad, wraz z Waszymi ulubionymi dodatkami, lub porwać na małe kawałeczki i użyć do kanapek. Obie wersję są godne polecenia, poniewież delikatne mięso z pysznym sosem w stylu barbecue smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym kurczaka w całości, nie zaś w postaci filetów. Przy tym robi się praktycznie samo.


Pulled Chicken obiadowy


Pulled Chicken Sandwich - idealnie smakuje z kawałkami zielonej papryki

4 ćwiartki kurczaka - czyli udka z nóżką
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
200 ml smacznego keczupu*
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sól i mielone chili do smaku
świeżo mielony czarny pieprz i sól - do natarcia mięsa


Ćwiartki kurczaka oczyścić i umyć. Natrzeć solą i pieprzem.

Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, dodać keczup i wszystkie pozostałe składniki. Gotować, mieszając, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Kurczaki posmarować ze wszystkich stron lekko ostudzonym sosem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, które posiada pokrywkę, polać resztą sosu. Przykrycie naczynia jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega wysychaniu mięsa. Jeśli ktoś nie posiada naczynia z pokrywką, można przykryć naczynie folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5-2 godziny - mięso jest gotowe, gdy da się rozrywać widelcem, więc trzeba po prostu sprawdzić. Czas zależy także od wielkości użytych kawałków kurczaka.

*kluczowe jest użycie dobrego, smakującego nam keczupu, bo to on nadaje charakter daniu. Odradzam używanie do tej potrawy keczupu, który po zakupie okazał się dla nas "nie bardzo". ;)
piątek, 21 marca 2014
Japońska kuchnia yoshoku posiada swoją odpowiedź na zachodni sznycel. Jest to mięso panierowane w panko - japońskiej panierce, która charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na zachodzie tartej bułce. Dzięki temu mięso jest o wiele bardziej chrupiące. W ten sposób przygotowuje się zarówno kotlety schabowe jak i filety z kurczak - czyli Katsu chicken. Panierkę Panko można kupić w sklepach z orientalną żywnością, przez Internet, lub przygotować samemu (tutaj  jest przepis, jak to zrobić- klik).



1 podwójna pierś kurczaka
1 jajko
szczypta soli
mąka pszenna
panierka panko

Sos:

3 łyżki keczupu
1 łyżki sosu  BBQ
1 łyżeczka musztardy Dijon


Filet z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem, dzielimy na kotlety.
Panierujemy kolejno w mące, rozmąconym ze szczypta soli jajku oraz panko. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron na złoto.

W małym rondelku zagotowujemy przez chwilę keczup wraz sosem BBQ i musztardą. Mieszamy.

Kurczaka podajemy z ryżem, ulubionymi warzywami i sosem. Zazwyczaj Katsu chicken podaje się pokrojony w paski, tak, by kawałki łatwo było chwytać pałeczkami. W identyczny sposób przygotowuje się Katsu pork, czyli kotlet schabowy.
wtorek, 04 marca 2014
Szybko, pysznie i tym razem trochę inaczej: pita nie w stylu arabskim, lecz włoskim.



2 chlebki typu pita
1 pierś z kurczaka
6 plastrów salami
1 kulka sera mozzarella
pomidor
ew. świeża bazylia

marynata:
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
ew. chili do smaku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki oleju

keczup z dodatkiem ziół lub sos do pizzy


Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso marynować przez min. 20 minut. (można dłużej). Usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej.

Chlebki pita podgrzać i rozciąć. Środek posmarować sosem do pizzy lub keczupem doprawionym bazylia i oregano. Ułożyć kurczaka, po 3 plastry salami oraz pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Dodać świeżego, pokrojonego w plastry pomidora i ew. świeżą bazylię.

poniedziałek, 24 lutego 2014
Ten przepis na prostego, duszonego kurczaka subtelnie łączy lekko owocową nutę z pikantnym charakterem tego dania. Polecam! Przepis z książki "Smaki Świata. Kurczak z patelni" wyd. IMP.



500 g udek z kurczaka
1 duża cebula
1 zielona papryczka chili
2 łodygi selera naciowego
1 dojrzały banan
1/2 puszki ananasa w zalewie
3 łyzki siekanej natki pietruszki
sos tabasco - do smaku, u mnie 1 łyżeczka
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy

olej do smażenia
sok z 1/2 cytryny do kurczaka

Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut, po czym smażyć (najlepiej w dużym rondlu) na niewielkiej ilości oleju z obu ston na złoto. Wyjąć mięso.

W tym samym rondlu podsmażyć obraną, posiekaną w pióra cebulę i pokrojone w plastry łodygi selera.

Dodać puree z obranego, rozgniecionego widelcem banana i odsączonego z zalewy ananasa. Wsypać 2 łyżki siekanej natki, skropić tabasco (danie powinno byc pikantne), wsypać kurkumę, sól i pieprz. Wymieszać. Włożyć mięso. Rondel przykryć pokrywką. Dusić całość ok. 30 min na małym ogmniu, aż mięso będzie miekkie. W razie potrzeby można podlać trochę soku z ananasa. Przed podaniem posypać resztą natki.

Doskonale smakuje z ryżem.

Podajemy, słuchając w tle piosenki z filmu "Affair in Trinidad" z cudowną Ritą Hayworth :)


poniedziałek, 10 lutego 2014
Jedzenie kupowane na ulicy jest kojarzone zazwyczaj z jedzeniem niezdrowym. Zapewne istnieją wyjątki od tej reguły, jednak w wielu przypadkach może tak być faktycznie. Nie ma co się oszukiwać: tani uliczny barek rzadko oferuje nam produkty najlepszej jakości.  Brak świeżości łatwo ukryć pod morzem pikantnego sosu. Czy tak musi być? Czy musimy czuć się winni przyznając, że lubimy kebab? Oczywiście, że nie.
Przygotowując kebab samodzielnie mamy całkowitą kontrolę nad składnikami, z których powstaje: użyjemy ulubionego, najświeższego mięsa, świeżych warzyw i ulubionych aromatycznych przypraw. Co więcej, przygotowanie domowego "kebaba" nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Kebaby wywodzą się z rejonu bliskiego Wschodu. Warto poczytać (choćby w wikipedii), w jak wielu krajach są popularne. Istnieje wiele rożnych odmian kebabów, przygotowywanych na rożne sposoby, w zależności od kraju czy regionu. Zapraszam na szybką, domową drobiową wersję.




2 piersi kurczaka
1 czubata łyżeczka żółtej pasty curry + 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka oleju

2 chlebki pita
2 czubate łyżki jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego + 1 przeciśnięty ząbek czosnku
2 łyżeczki ostrego sosu chili
sałata lodowa, ogórek świeży, pomidor, czerwona cebula

Pastę curry i paprykę mieszamy z olejem. Pierś kurczaka kroimy w cienkie paski. Dokładnie mieszamy z przyprawami, marynujemy 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając jogurt typu greckiego z przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz ulubione warzywa.

Mięso smazymy na patelni grillowej z obu stron na rumiano.
Chlebki pita podgrzewamy. Rozcinamy, smarujemy wewnątrz sosem jogurtowym oraz skrapiamy ostrym sosem chili. Dodajemy ulubione warzywa oraz mięso.
wtorek, 04 lutego 2014
Jeśłi brakuje Wam akurat pomysłu, co zjeść, polecam szybką kanapkę - burgera z grillowanym kurczakiem. Cytrynowy majonez idealnie kompinuje się z chrupiącą sałatą i lekko pikantnym mięsem. Pomysł inspirowany blogiem Gruszka z fartuszka.



1 pierś kurczaka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżka soku z cytryny
sól i czarny pieprz do smaku

2 bułki
1/2 pomidora
2 liścia sałaty rzymskiej lub lodowej
2 łyżki majonezu
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny

kilka listków świeżego rozmarynu
pieprz do smaku


Z cytryny scieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok. Mieszamy z majonezem i drobno posiekanym rozmarynem, doprawiamy do smaku pieprzem. Na czas przygotowania mięsa odstawiamy sos do lodówki.

Filet przekroić w poprzek, tak, by uzyskać z niego 2 cieńsze plastry miesa.
Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, papryki, chilli w proszku, soli i pieprzu. Kawałki kurczaka marynować przez 1/2 godziny  (można dłużej, w lodówce).

Mięso smążymy na patelni grillowej z obu stron na złoto.
Bułki kroimy na pół, rumienimy w piekarniku lub na dużej patelni.
Bułki smarujemy majonezem cytrynowym (góra i dół), układamy sałatę, pomidora i grillowanego kurczaka. Podajemy gorące.

wtorek, 28 stycznia 2014
Zastanawiałam się, jak nazwać to danie: "wrapsy z kurczakiem", "chrupiące stripesy kurczaka", "kurczak twister"? Nieeeeee. Tego typu nazwy mnie jednak rażą. Uznałam, że najlepiej powiedzieć wprost, czym to danie jest: chrupiącymi kawałkami kurczaka w pikantnej marynacie, zawiniętymi w pszenną tortillę, z warzywami. Prosto i pysznie - kurczak wychodzi lekko pikantny, soczysty, z cytrynową nutą. Jeśli podamy z pieczonymi ziemniaczkami, danie będzie naprawdę pożywne. Gdy w ten sposób przygotowanego kurczaka podamy bez tortilli, za to z sosem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami oraz surówką, otrzymamy kolejne smaczne danie.



2 piersi kurczaka
sok z 1 cytryny
4 łyżki oleju
1 łyżeczka chilli w proszku
sól i pieprz
jajko
panierka panko lub ew. bułka tarta

olej do smażenia

tortille pszenne
ulubione warzywa - na zdjęciu pomidor, sałata lodowa i avocado
2 łyżki majonezu + duży ząbek czosnku
ew. dodatkowy ostry sos chilli


Filet pokroić w cienkie paski. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, chilli w proszku, soli i pieprzu. Kawałki kurczaka marynować przez godzinę w lodówce (można dłużej).

Następnie do kurczaka w marynacie dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Wyjąć kawałki mięsa z marynaty, panierować w panko lub ew. bułce tartej, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.

Środek tortilli smarujemy cienko majonezem wymieszanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Można dodatkowo skropić ostrym sosem chilli, jeśłi ktoś lubi. Układamy warzywa i kurczaka, zwijamy.
piątek, 17 stycznia 2014
Z okazji Światowego Dnia Pikantnych Potraw przygotowałam goańskie curry z kurczaka. Pyszne, aromatyczne i przy tym bardzo łatwe w wykonaniu. Stopień ostrości można oczywiście dostosować do własnego gustu. Bardzo polecam. Przepis na podstawie bloga Filozofia Smaku.



2 duże piersi z kurczaka
1 łyżeczka gorczycy w ziarnach (czarnej lub żółtej)
1 łyżeczka curry
chili w płatkach do smaku
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
sól do smaku

olej do smażenia

marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek), 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 70 ml wody

Składniki marynaty wymieszać. Filety z kurczaka przekroić najpierw wzdłuż na pół (po grubości) a następnie w sposób pokazany na obrazku. Uzyskujemy w ten sposób 8 kawałków. Dokładnie wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na 2- 24 godziny.




Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wsypać ziarenka gorczycy. Kiedy zaczną pękać, dodać obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę, obrany, posiekany czosnek curry i chili do smaku. Smażyć mieszając, aż cebula będzie szklista. Następnie odsunąć cebulę na bok patelni i usmażyć kawałki kurczaka z obu stron na złoto.
Wlać mleko kokosowe i dusić całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić ew. solą do smaku.

Podawać z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita.

poniedziałek, 16 grudnia 2013
Pyszne i mało skomplikowane danie, pełne smaku i aromatu. Prościej się nie da: wystarczy żółta pasta curry, by wyczarować smakowite orientalne danie. Bardzo polecam wszystkim miłośnikom indyjskich klimatów. Przepis inspirowany Taste.com.au.



4 udka kurczaka lub 6 górnych części ud (bez pałek)
2 czubate łyżeczki żółtej pasty curry
2 łyżki oleju

2 duże cebule
200 g ryżu basmati
1/2 łyżeczki curry
1/3 szklanki rodzynek
1 małe jabłko
1 pomidor
sól do smaku

olej do smażenia
kolendra lub natka pietruszki do posypania
ew. jogurt naturalny do polania

Z udek zdjąć skórę. Wykonać w mięsie po 2-3 nacięcia aż do kości, by smak lepiej przenikał wgłąb mięsa. Pastę curry wymieszać z olejem. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso, także w nacięciach. Mięso marynować 2-12 godzin.
Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C aż będzie miękkie (ok. 1 godz.), następnie odkryć mięso i zrumienić.

W międzyczasie ugotować ryz zgodnie z przepisem na opakowaniu wraz z 1/2 łyżeczki curry.

Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Zrumienić obraną, posiekaną w kostkę cebulą i pokrojone w kostkę jabłko (bez gniazda nasiennego). Dodać rodzynki, ugotowany ryż oraz obranego, pokrojonego w kostkę pomidora. Kilka minut razem smażyć, mieszając. Doprawić do smaku solą.

Kurczaka podawać wraz z ryżem.

wtorek, 03 grudnia 2013
Kurczak Tandoori to popularne danie kuchni indyjskiej.Jest to pieczony kurczak, marynowany w jogurcie i przyprawach. Nazwa wywodzi się od słowa "tandoor", oznaczającego gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie pieczono mięso. Zazwyczaj nadaje mu się intensywnie czerwoną barwę, lecz oczywiście nie jest to konieczne: i bez tego będzie pyszny. Przepis na podstawie ReadySteadyEat.
Do nadania koloru można użyć czerwonego barwnika spożywczego. Można również uzyskać (co prawda trochę mniej intensywną) czerwona barwę za pomocą naturalnych przypraw (i ja wolę tę wersję), jak na przykład czerwonego kaszmirskiego chili, które jest mniej pikantne od zwykłego chili, za to charakteryzuje się intensywniejszym kolorem. Jeśli nie macie kaszmirskiego chili, można zrobić jego "zamiennik", mieszając 2 części słodkiej węgierskiej papryki z jedna częścią chili.



Tandoori Chicken z użyciem czerwonego barwnika

4 ćwiartki kurczaka


marynata:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili (do smaku)
1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
ew. czerwony barwnik lub czerwona węgierska papryka
1 łyżka soku z cytryny
kawałek imbiru wielkości wiśni,obrany, drobno posiekany
2 ząbki czosnku,obrane, drobno posiekane

Z kurczaka zdjąć skórę. Z górnej strony mesa zrobić po 2-3 nacięcia aż do kości, by przyprawy lepiej wnikały. Kurczaka natrzeć słodką papryką i sokiem z  cytryny.

Z jogurtu i podanych przypraw przygotować marynatę.
Kurczaka natrzeć marynatą (także w nacięciach) i marynować w lodówce, pod przykryciem przez 6-12 godzin.

Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C aż będzie miękkie (ok. 1 godz.), następnie odkryć mięso i zrumienić (aby wyglądało jak pieczone w piecu - używam do tego górnej grzałki grilla w kuchence).


Tandoori Chicken bez barwnika

środa, 13 listopada 2013
Czkmeruli to danie kuchni gruzińskiej. Proste, z niewielu składników, które zazwyczaj mamy w domu, ale niezwykle smaczne i aromatyczne. Idealne dla wielbicieli czosnku, choć jego ilość można oczywiście dostawiając do własnego gustu. Przepis od Elki z cincin.cc.



kurczak - najlepiej płaskie części, ja użyłam górnej części udek (4 sztuki), bez pałek, ale można tez użyć ćwiartek. Lepiej wybierać mniejsze sztuki.
2 łyżki masła klarowanego
150 ml gęstej śmietany 12 %
kilka ząbków czosnku
2 czubate łyżki siekanego koperku
2 czubate łyżki siekanej pietruszki
- ja dodałam także 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu

sól i pierz do smaku

1. Klarujemy masło, tzn. rozpuszczamy je na jak najmniejszym ogniu w rondelku o grubym dnie. Zestawiamy z ognia i zbieramy biały osad z wierzchu. Dzięki temu masło nie będzie się paliło podczas dalszego smażenia.

2. Kurczaka natrzeć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smażyć na patelni (na takiej, to której potrawy nie przywierają) kurczaka, najpierw stroną ze skóra do dołu. Kiedy będzie mocno rumiany, odwracamy kurczaka na drugą stronę, smażymy, aż będzie gotowy. (w ocenie pomaga wbicie ostrego noża w mięso. Jeśli wycieka sok, mięso jest nie gotowe. Jeśli nie - mięso jest usmażone. Dodajemy posiekany czosnek.

3. Wlewamy na patelnię śmietanę wymieszaną z koperkiem i pietruszką oraz doprawioną do smaku solą i pierzem. Chwilę dusimy razem całość.


poniedziałek, 28 października 2013
Pyszny sposób na ciekawy sos do mięs. Idealnie komponuje się z drobiem. Przepis z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen.



2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
2 rozgniecione goździki
sól do smaku

sos:
2 cebule pokrojone w pióra
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 puszka siekanych pomidorów
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżka cukru
1 listek laurowy
50 g rodzynek

sól i czarny pieprz do smaku

olej do smażenia

1. Oba filety z kurczaka przekroić w poprzek, tak, aby uzyskać w sumie 4 nie za grube sznycle. Mięso marynować w oleju z cynamonem, pieprzem, goździkiem i solą przez 30 minut.

Filety smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

2. Teraz przygotowujemy sos: na tej samej patelni podsmażamy obraną, posiekaną w pióra cebulę, aż będzie lekko złota. Posypujemy ja maka i gotujemy 1 minutę, mieszając.
Następnie dodać pomidory z puszki, ocet, musztardę, cukier, cynamon, rodzynki oraz listek laurowy. Gotować, od czasu do czasu mieszając, 10 minut, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i/lub pieprzem.

Do sosu przełożyć usmażone wcześniej mięso, pokryć sosem, podgrzewać razem ok. 3 minuty.

Na zdjęciu podane wraz z kaszą gryczaną z makaronem, Varnishkes.
czwartek, 24 października 2013
Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu danie, które wspaniale smakuje podane z kaszą perłową lub gryczaną. Można podać również ziemniakami. Idealne na jesienno-zimowe dni.



6 podudzi kurczaka (tzw. pałek) lub 4 udka
300 g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
100 ml gęstej kwaśniej śmietany
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

olej do smażenia

1. Z udek kurczaka zdjąć skórę. Natrzeć je solą i pieprzem.
Zrumienić na patelni na niewielkiej ilości stron na złoto. Zdjąć z patelni, przełożyć do garnka/rondla, w którym będziemy przygotowywać potrawę.

2. Na tej samej patelni zrumienić pokrojone w plastry pieczarki z obraną, posiekaną cebulą oraz obranym, posiekanym ząbkiem czosnku i tymiankiem. Podsmażone pieczarki z cebulą przełożyć do garnka z kurczakiem. Dodać soli i pierzu do smaku.

3. Kurczaki z pieczarkami zalać wrzącą wodą tak, by były przykryte.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, ok. 30-40 minut.

Kiedy mięso będzie miękkie, wymieszać śmietanę z mąką i wlać do garnka, wymieszać. Gotować razem jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić dodatkowo do smaku solą lub pieprzem.


poniedziałek, 21 października 2013
Prezentuję drugi przepis na Butter Chicken, do którego używamy nie udek, a piersi kurczaka. Butter Chicken to popularne danie indyjskie z regionu Punjab. Polecam tę prostą wersję tej smacznej potrawy. Przepis: Sanjay Thumma.



2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki naturalnego jogurtu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili

2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 puszka siekanych pomidorów
100 ml śmietany

masala:
2 łyżki klarowanego masła
1 duży ząbek czosnku
1 kawałek wielkości wiśni obranego imbiru
1 łyżeczka mielonego cuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasoori methi)
2 łyżki prażonej cebuli
1/2 łyżeczki cukru
chili do smaku
sól do smaku
100 ml wody



1. Filety z piersi kurczaka bardzo lekko rozbić. Pokroić w kostkę i marynować przez 30 min. w jogurcie z solą i chili.

2.  W międzyczasie w misce wymieszać siekany czosnek, siekany imbir, cumin, kolendrę, kozieradkę, prażoną cebulę, cukier, chili i sól ze 100 ml wody na pastę.

3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Smażyć kurczaka, aż będzie złoty. Zdjąć z patelni. Na patelni rozpuścić kolejne 2 łyżki masła, dodać mąkę, wymieszać. Dodać przygotowaną pastę przyprawową, czyli masalę. Chwilę (2-3 minuty) smażyć na małym ogniu mieszając, aż przyprawy będą aromatyczne.
Dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego i pomidory. Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 15 minut.
Do sosu dodać wcześniej podsmażonego kurczaka. Dusić razem jeszcze ok. 2 minuty, po czym dodać śmietanę.

Pozdawać gorące, z chlebkami typu naan (lub pita), które maczamy w sosie.
czwartek, 10 października 2013
Tureckie smaki i aromaty mają dla mnie nieodparty urok. Jeśli chcecie poczuć odrobinę tureckiego słońca, bardzo polecam te proste, szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne danie. Przepis na podstawie Turkish Cookbook.


500 g mielonego chudego mięsa z kurczaka – ja zmieliłam w domu piersi z kurczaka

2 łyżki siekanej natki pietruszki

2 łyżki pasty z czerwonej papryki

½ łyżeczki oregano

½ łyżeczki cuminu

Chili w płatkach – do smaku

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

 

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić w misce.

Zamoczonymi wodą dłońmi formować podłużne kotleciki.

Smażyć je na rozgrzanej patelni grillowej (lub ew. teflonowej) ze wszystkich stron do zrumienienia.

Na zdjęciu podane z Paprykowymi ziemniakami po turecku.

wtorek, 08 października 2013
Niedawno obiecałam, że przedstawię przepis z zastosowaniem Brązowego sosu do steków. Oto on: smaczny pomysł na szybkie sznycle z kurczaka lub schabu, podane z karmelizowaną cebulą w occie balsamicznym i brązowym sosem. W zależności od upodobań, mięso możemy panierować w bułce tartej, w mące lub pozostawić bez panierki. Danie smakuje dobrze także z samą karmelizowaną cebulą, bez sosu.



dla 2 osób:

2 filety z piersi kurczaka lub 2 plastry schabu
sól i czarny pieprz

ew. jajko+ bułka tarta lub jajko+ mąka do panierowania
olej do smażenia

2 duże cebule
1 łyżeczka cukru
4 łyżki ciemnego octu balsamicznego


1. Filety kurczaka rozbić. Jeśli ich nie panierujemy, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Jeśli panierujemy - dodać sól i pieprz do rozmąconego jajka. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.

2. Jednocześnie na drugiej patelni ponownie rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić obrane, pokrojone w pół - krążki cebule. Posypać 1 łyżeczką cukru i mieszając poczekać 1 minutę, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodać ocet balsamiczny i mieszając poczekać, aż ocet odparuje i zamieni się w glazurę. Zdjąć patelnię z palnika.

Mięso podajemy z cebulą, skropione sosem. Do tego pasują pieczone ziemniaki, frytki, ryż lub kasza gryczana.

Jeśli nie mamy przygotowanego wcześniej Brązowego sosu, przygotowujemy go w pierwszej kolejności.

1/3 szklanki wody
1/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki ciemnego octu balsamicznego
1/4 szklanki sosu Worcestershire
1/4 szklanki keczupu
1/4 szklanki musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne

Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, gotować na wolnym ogniu 15 minut. Jeśli chcecie mieć bardziej gęsty sos, można go zagęścić 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Sos przecedzamy przez sito i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wówczas doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem, do smaku.


czwartek, 26 września 2013
Pyszne, rozgrzewające danie, idealne na chłodne dni. Przepis na podstawie Chefkoch.de.



2 duże piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów
1 cebula
1/2 szklanki oliwek
sok z 1 małej cytryny
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki słodkiej papryki (można także użyć mieszanki zwykłej papryki słodkiej z papryką wędzoną)
1/2 łyżeczki kurkumy
3 ząbki czosnku, posiekane
kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany i posiekany
3 łyżki oleju
chilli do smaku
sól i czarny pieprz - do smaku
2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki

1. Filety pokroić w kostkę lub paski.

2. W misce wymieszać: olej, sok z cytryny, kumin, kurkumę, słodką paprykę, chilli, czosnek, imbir i połowę natki pietruszki. Dodać pokrojone mięso, wymieszać. Marynować 30-60 minut (można naturalnie dłużej).

3. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać obraną, grubo posiekaną cebulę. Chwilę smażyć, mieszając, po czym dodać mięso wraz z marynatą. Smażyć, aż mięso się lekko zrumieni, po czym dodać pomidory z puszki wraz z ich sosem oraz pokrojone oliwki. Zmniejszyć ogień i dusić, aż połowa sosu odparuje i sos się zagęści. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pozostałą natka pietruszki.

Podawać z chlebkami typu pita, kaszą kuskus, ryżem lub ewentualnie pieczonymi ziemniakami.
poniedziałek, 23 września 2013
Pieczony kurczak Pięć Smaków to jeden z najsmaczniejszych przepisów na pieczonego kurczaka, jakie miałam ostatnio okazję próbować. Pyszny, intensywny w smaku i soczysty kurczak, bardzo łatwy w wykonaniu. Przepis na podstawie Foodwishes.



dla 2 osób:
2 uda (ćwiartki) kurczaka

marynata:
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego jasnego
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu chilli
1 łyżka przyprawy pięć smaków
1 duży, przeciśnięty ząbek czosnku
kawałek imbiru wielkości wiśni, posiekany


Składniki marynaty wymieszać.
Udka kurczaka naciąć w kilku miejscach - ułatwi to przenikanie marynaty do mięsa. Mięso natrzeć dokładnie marynatą (także w nacięciach). Naczynie z kurczakiem i marynatą przykryć, pozostawić do marynowania na noc w lodówce.

Udka piec około godziny. Ja używam prodiża. Można również piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.  Jeśli kurczak za bardzo się rumieni, nakrywamy go folia aluminiową. Mięso jest gotowe, gdy po nakłuciu nożem w najgrubszej części nie wycieka sok.

Kurczak na zdjęciu podany jest z  ryżem smażonym po chińsku.

 
1 , 2 , 3 , 4