pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
free counters

Potrawy z kurczaka

poniedziałek, 14 kwietnia 2014
Pomyślałam sobie, że skoro z wieprzowiną wychodzi genialnie, dlaczegóż by nie spróbować z kurczakiem. Przygotowane w ten sposób mięso można podać jako obiad, wraz z Waszymi ulubionymi dodatkami, lub porwać na małe kawałeczki i użyć do kanapek. Obie wersję są godne polecenia, poniewież delikatne mięso z pysznym sosem w stylu barbecue smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym kurczaka w całości, nie zaś w postaci filetów. Przy tym robi się praktycznie samo.


Pulled Chicken obiadowy


Pulled Chicken Sandwich - idealnie smakuje z kawałkami zielonej papryki

4 ćwiartki kurczaka - czyli udka z nóżką
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
200 ml smacznego keczupu*
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sól i mielone chili do smaku
świeżo mielony czarny pieprz i sól - do natarcia mięsa


Ćwiartki kurczaka oczyścić i umyć. Natrzeć solą i pieprzem.

Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, dodać keczup i wszystkie pozostałe składniki. Gotować, mieszając, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Kurczaki posmarować ze wszystkich stron lekko ostudzonym sosem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, które posiada pokrywkę, polać resztą sosu. Przykrycie naczynia jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega wysychaniu mięsa. Jeśli ktoś nie posiada naczynia z pokrywką, można przykryć naczynie folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5-2 godziny - mięso jest gotowe, gdy da się rozrywać widelcem, więc trzeba po prostu sprawdzić. Czas zależy także od wielkości użytych kawałków kurczaka.

*kluczowe jest użycie dobrego, smakującego nam keczupu, bo to on nadaje charakter daniu. Odradzam używanie do tej potrawy keczupu, który po zakupie okazał się dla nas "nie bardzo". ;)
piątek, 21 marca 2014
Japońska kuchnia yoshoku posiada swoją odpowiedź na zachodni sznycel. Jest to mięso panierowane w panko - japońskiej panierce, która charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na zachodzie tartej bułce. Dzięki temu mięso jest o wiele bardziej chrupiące. W ten sposób przygotowuje się zarówno kotlety schabowe jak i filety z kurczak - czyli Katsu chicken. Panierkę Panko można kupić w sklepach z orientalną żywnością, przez Internet, lub przygotować samemu (tutaj  jest przepis, jak to zrobić- klik).



1 podwójna pierś kurczaka
1 jajko
szczypta soli
mąka pszenna
panierka panko

Sos:

3 łyżki keczupu
1 łyżki sosu  BBQ
1 łyżeczka musztardy Dijon


Filet z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem, dzielimy na kotlety.
Panierujemy kolejno w mące, rozmąconym ze szczypta soli jajku oraz panko. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron na złoto.

W małym rondelku zagotowujemy przez chwilę keczup wraz sosem BBQ i musztardą. Mieszamy.

Kurczaka podajemy z ryżem, ulubionymi warzywami i sosem. Zazwyczaj Katsu chicken podaje się pokrojony w paski, tak, by kawałki łatwo było chwytać pałeczkami. W identyczny sposób przygotowuje się Katsu pork, czyli kotlet schabowy.
wtorek, 04 marca 2014
Szybko, pysznie i tym razem trochę inaczej: pita nie w stylu arabskim, lecz włoskim.



2 chlebki typu pita
1 pierś z kurczaka
6 plastrów salami
1 kulka sera mozzarella
pomidor
ew. świeża bazylia

marynata:
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
ew. chili do smaku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki oleju

keczup z dodatkiem ziół lub sos do pizzy


Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso marynować przez min. 20 minut. (można dłużej). Usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej.

Chlebki pita podgrzać i rozciąć. Środek posmarować sosem do pizzy lub keczupem doprawionym bazylia i oregano. Ułożyć kurczaka, po 3 plastry salami oraz pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Dodać świeżego, pokrojonego w plastry pomidora i ew. świeżą bazylię.

poniedziałek, 24 lutego 2014
Ten przepis na prostego, duszonego kurczaka subtelnie łączy lekko owocową nutę z pikantnym charakterem tego dania. Polecam! Przepis z książki "Smaki Świata. Kurczak z patelni" wyd. IMP.



500 g udek z kurczaka
1 duża cebula
1 zielona papryczka chili
2 łodygi selera naciowego
1 dojrzały banan
1/2 puszki ananasa w zalewie
3 łyzki siekanej natki pietruszki
sos tabasco - do smaku, u mnie 1 łyżeczka
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy

olej do smażenia
sok z 1/2 cytryny do kurczaka

Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut, po czym smażyć (najlepiej w dużym rondlu) na niewielkiej ilości oleju z obu ston na złoto. Wyjąć mięso.

W tym samym rondlu podsmażyć obraną, posiekaną w pióra cebulę i pokrojone w plastry łodygi selera.

Dodać puree z obranego, rozgniecionego widelcem banana i odsączonego z zalewy ananasa. Wsypać 2 łyżki siekanej natki, skropić tabasco (danie powinno byc pikantne), wsypać kurkumę, sól i pieprz. Wymieszać. Włożyć mięso. Rondel przykryć pokrywką. Dusić całość ok. 30 min na małym ogmniu, aż mięso będzie miekkie. W razie potrzeby można podlać trochę soku z ananasa. Przed podaniem posypać resztą natki.

Doskonale smakuje z ryżem.

Podajemy, słuchając w tle piosenki z filmu "Affair in Trinidad" z cudowną Ritą Hayworth :)


poniedziałek, 10 lutego 2014
Jedzenie kupowane na ulicy jest kojarzone zazwyczaj z jedzeniem niezdrowym. Zapewne istnieją wyjątki od tej reguły, jednak w wielu przypadkach może tak być faktycznie. Nie ma co się oszukiwać: tani uliczny barek rzadko oferuje nam produkty najlepszej jakości.  Brak świeżości łatwo ukryć pod morzem pikantnego sosu. Czy tak musi być? Czy musimy czuć się winni przyznając, że lubimy kebab? Oczywiście, że nie.
Przygotowując kebab samodzielnie mamy całkowitą kontrolę nad składnikami, z których powstaje: użyjemy ulubionego, najświeższego mięsa, świeżych warzyw i ulubionych aromatycznych przypraw. Co więcej, przygotowanie domowego "kebaba" nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Kebaby wywodzą się z rejonu bliskiego Wschodu. Warto poczytać (choćby w wikipedii), w jak wielu krajach są popularne. Istnieje wiele rożnych odmian kebabów, przygotowywanych na rożne sposoby, w zależności od kraju czy regionu. Zapraszam na szybką, domową drobiową wersję.




2 piersi kurczaka
1 czubata łyżeczka żółtej pasty curry + 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka oleju

2 chlebki pita
2 czubate łyżki jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego + 1 przeciśnięty ząbek czosnku
2 łyżeczki ostrego sosu chili
sałata lodowa, ogórek świeży, pomidor, czerwona cebula

Pastę curry i paprykę mieszamy z olejem. Pierś kurczaka kroimy w cienkie paski. Dokładnie mieszamy z przyprawami, marynujemy 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając jogurt typu greckiego z przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz ulubione warzywa.

Mięso smazymy na patelni grillowej z obu stron na rumiano.
Chlebki pita podgrzewamy. Rozcinamy, smarujemy wewnątrz sosem jogurtowym oraz skrapiamy ostrym sosem chili. Dodajemy ulubione warzywa oraz mięso.
wtorek, 04 lutego 2014
Jeśłi brakuje Wam akurat pomysłu, co zjeść, polecam szybką kanapkę - burgera z grillowanym kurczakiem. Cytrynowy majonez idealnie kompinuje się z chrupiącą sałatą i lekko pikantnym mięsem. Pomysł inspirowany blogiem Gruszka z fartuszka.



1 pierś kurczaka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżka soku z cytryny
sól i czarny pieprz do smaku

2 bułki
1/2 pomidora
2 liścia sałaty rzymskiej lub lodowej
2 łyżki majonezu
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny

kilka listków świeżego rozmarynu
pieprz do smaku


Z cytryny scieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok. Mieszamy z majonezem i drobno posiekanym rozmarynem, doprawiamy do smaku pieprzem. Na czas przygotowania mięsa odstawiamy sos do lodówki.

Filet przekroić w poprzek, tak, by uzyskać z niego 2 cieńsze plastry miesa.
Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, papryki, chilli w proszku, soli i pieprzu. Kawałki kurczaka marynować przez 1/2 godziny  (można dłużej, w lodówce).

Mięso smążymy na patelni grillowej z obu stron na złoto.
Bułki kroimy na pół, rumienimy w piekarniku lub na dużej patelni.
Bułki smarujemy majonezem cytrynowym (góra i dół), układamy sałatę, pomidora i grillowanego kurczaka. Podajemy gorące.

wtorek, 28 stycznia 2014
Zastanawiałam się, jak nazwać to danie: "wrapsy z kurczakiem", "chrupiące stripesy kurczaka", "kurczak twister"? Nieeeeee. Tego typu nazwy mnie jednak rażą. Uznałam, że najlepiej powiedzieć wprost, czym to danie jest: chrupiącymi kawałkami kurczaka w pikantnej marynacie, zawiniętymi w pszenną tortillę, z warzywami. Prosto i pysznie - kurczak wychodzi lekko pikantny, soczysty, z cytrynową nutą. Jeśli podamy z pieczonymi ziemniaczkami, danie będzie naprawdę pożywne. Gdy w ten sposób przygotowanego kurczaka podamy bez tortilli, za to z sosem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami oraz surówką, otrzymamy kolejne smaczne danie.



2 piersi kurczaka
sok z 1 cytryny
4 łyżki oleju
1 łyżeczka chilli w proszku
sól i pieprz
jajko
panierka panko lub ew. bułka tarta

olej do smażenia

tortille pszenne
ulubione warzywa - na zdjęciu pomidor, sałata lodowa i avocado
2 łyżki majonezu + duży ząbek czosnku
ew. dodatkowy ostry sos chilli


Filet pokroić w cienkie paski. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, chilli w proszku, soli i pieprzu. Kawałki kurczaka marynować przez godzinę w lodówce (można dłużej).

Następnie do kurczaka w marynacie dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Wyjąć kawałki mięsa z marynaty, panierować w panko lub ew. bułce tartej, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.

Środek tortilli smarujemy cienko majonezem wymieszanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Można dodatkowo skropić ostrym sosem chilli, jeśłi ktoś lubi. Układamy warzywa i kurczaka, zwijamy.
piątek, 17 stycznia 2014
Z okazji Światowego Dnia Pikantnych Potraw przygotowałam goańskie curry z kurczaka. Pyszne, aromatyczne i przy tym bardzo łatwe w wykonaniu. Stopień ostrości można oczywiście dostosować do własnego gustu. Bardzo polecam. Przepis na podstawie bloga Filozofia Smaku.



2 duże piersi z kurczaka
1 łyżeczka gorczycy w ziarnach (czarnej lub żółtej)
1 łyżeczka curry
chili w płatkach do smaku
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
sól do smaku

olej do smażenia

marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek), 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 70 ml wody

Składniki marynaty wymieszać. Filety z kurczaka przekroić najpierw wzdłuż na pół (po grubości) a następnie w sposób pokazany na obrazku. Uzyskujemy w ten sposób 8 kawałków. Dokładnie wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na 2- 24 godziny.




Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wsypać ziarenka gorczycy. Kiedy zaczną pękać, dodać obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę, obrany, posiekany czosnek curry i chili do smaku. Smażyć mieszając, aż cebula będzie szklista. Następnie odsunąć cebulę na bok patelni i usmażyć kawałki kurczaka z obu stron na złoto.
Wlać mleko kokosowe i dusić całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić ew. solą do smaku.

Podawać z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita.

poniedziałek, 16 grudnia 2013
Pyszne i mało skomplikowane danie, pełne smaku i aromatu. Prościej się nie da: wystarczy żółta pasta curry, by wyczarować smakowite orientalne danie. Bardzo polecam wszystkim miłośnikom indyjskich klimatów. Przepis inspirowany Taste.com.au.



4 udka kurczaka lub 6 górnych części ud (bez pałek)
2 czubate łyżeczki żółtej pasty curry
2 łyżki oleju

2 duże cebule
200 g ryżu basmati
1/2 łyżeczki curry
1/3 szklanki rodzynek
1 małe jabłko
1 pomidor
sól do smaku

olej do smażenia
kolendra lub natka pietruszki do posypania
ew. jogurt naturalny do polania

Z udek zdjąć skórę. Wykonać w mięsie po 2-3 nacięcia aż do kości, by smak lepiej przenikał wgłąb mięsa. Pastę curry wymieszać z olejem. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso, także w nacięciach. Mięso marynować 2-12 godzin.
Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C aż będzie miękkie (ok. 1 godz.), następnie odkryć mięso i zrumienić.

W międzyczasie ugotować ryz zgodnie z przepisem na opakowaniu wraz z 1/2 łyżeczki curry.

Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Zrumienić obraną, posiekaną w kostkę cebulą i pokrojone w kostkę jabłko (bez gniazda nasiennego). Dodać rodzynki, ugotowany ryż oraz obranego, pokrojonego w kostkę pomidora. Kilka minut razem smażyć, mieszając. Doprawić do smaku solą.

Kurczaka podawać wraz z ryżem.

wtorek, 03 grudnia 2013
Kurczak Tandoori to popularne danie kuchni indyjskiej.Jest to pieczony kurczak, marynowany w jogurcie i przyprawach. Nazwa wywodzi się od słowa "tandoor", oznaczającego gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie pieczono mięso. Zazwyczaj nadaje mu się intensywnie czerwoną barwę, lecz oczywiście nie jest to konieczne: i bez tego będzie pyszny. Przepis na podstawie ReadySteadyEat.
Do nadania koloru można użyć czerwonego barwnika spożywczego. Można również uzyskać (co prawda trochę mniej intensywną) czerwona barwę za pomocą naturalnych przypraw (i ja wolę tę wersję), jak na przykład czerwonego kaszmirskiego chili, które jest mniej pikantne od zwykłego chili, za to charakteryzuje się intensywniejszym kolorem. Jeśli nie macie kaszmirskiego chili, można zrobić jego "zamiennik", mieszając 2 części słodkiej węgierskiej papryki z jedna częścią chili.



Tandoori Chicken z użyciem czerwonego barwnika

4 ćwiartki kurczaka


marynata:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili (do smaku)
1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
ew. czerwony barwnik lub czerwona węgierska papryka
1 łyżka soku z cytryny
kawałek imbiru wielkości wiśni,obrany, drobno posiekany
2 ząbki czosnku,obrane, drobno posiekane

Z kurczaka zdjąć skórę. Z górnej strony mesa zrobić po 2-3 nacięcia aż do kości, by przyprawy lepiej wnikały. Kurczaka natrzeć słodką papryką i sokiem z  cytryny.

Z jogurtu i podanych przypraw przygotować marynatę.
Kurczaka natrzeć marynatą (także w nacięciach) i marynować w lodówce, pod przykryciem przez 6-12 godzin.

Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C aż będzie miękkie (ok. 1 godz.), następnie odkryć mięso i zrumienić (aby wyglądało jak pieczone w piecu - używam do tego górnej grzałki grilla w kuchence).


Tandoori Chicken bez barwnika

środa, 13 listopada 2013
Czkmeruli to danie kuchni gruzińskiej. Proste, z niewielu składników, które zazwyczaj mamy w domu, ale niezwykle smaczne i aromatyczne. Idealne dla wielbicieli czosnku, choć jego ilość można oczywiście dostawiając do własnego gustu. Przepis od Elki z cincin.cc.



kurczak - najlepiej płaskie części, ja użyłam górnej części udek (4 sztuki), bez pałek, ale można tez użyć ćwiartek. Lepiej wybierać mniejsze sztuki.
2 łyżki masła klarowanego
150 ml gęstej śmietany 12 %
kilka ząbków czosnku
2 czubate łyżki siekanego koperku
2 czubate łyżki siekanej pietruszki
- ja dodałam także 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu

sól i pierz do smaku

1. Klarujemy masło, tzn. rozpuszczamy je na jak najmniejszym ogniu w rondelku o grubym dnie. Zestawiamy z ognia i zbieramy biały osad z wierzchu. Dzięki temu masło nie będzie się paliło podczas dalszego smażenia.

2. Kurczaka natrzeć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smażyć na patelni (na takiej, to której potrawy nie przywierają) kurczaka, najpierw stroną ze skóra do dołu. Kiedy będzie mocno rumiany, odwracamy kurczaka na drugą stronę, smażymy, aż będzie gotowy. (w ocenie pomaga wbicie ostrego noża w mięso. Jeśli wycieka sok, mięso jest nie gotowe. Jeśli nie - mięso jest usmażone. Dodajemy posiekany czosnek.

3. Wlewamy na patelnię śmietanę wymieszaną z koperkiem i pietruszką oraz doprawioną do smaku solą i pierzem. Chwilę dusimy razem całość.


poniedziałek, 28 października 2013
Pyszny sposób na ciekawy sos do mięs. Idealnie komponuje się z drobiem. Przepis z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen.



2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
2 rozgniecione goździki
sól do smaku

sos:
2 cebule pokrojone w pióra
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 puszka siekanych pomidorów
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżka cukru
1 listek laurowy
50 g rodzynek

sól i czarny pieprz do smaku

olej do smażenia

1. Oba filety z kurczaka przekroić w poprzek, tak, aby uzyskać w sumie 4 nie za grube sznycle. Mięso marynować w oleju z cynamonem, pieprzem, goździkiem i solą przez 30 minut.

Filety smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

2. Teraz przygotowujemy sos: na tej samej patelni podsmażamy obraną, posiekaną w pióra cebulę, aż będzie lekko złota. Posypujemy ja maka i gotujemy 1 minutę, mieszając.
Następnie dodać pomidory z puszki, ocet, musztardę, cukier, cynamon, rodzynki oraz listek laurowy. Gotować, od czasu do czasu mieszając, 10 minut, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i/lub pieprzem.

Do sosu przełożyć usmażone wcześniej mięso, pokryć sosem, podgrzewać razem ok. 3 minuty.

Na zdjęciu podane wraz z kaszą gryczaną z makaronem, Varnishkes.
czwartek, 24 października 2013
Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu danie, które wspaniale smakuje podane z kaszą perłową lub gryczaną. Można podać również ziemniakami. Idealne na jesienno-zimowe dni.



6 podudzi kurczaka (tzw. pałek) lub 4 udka
300 g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
100 ml gęstej kwaśniej śmietany
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

olej do smażenia

1. Z udek kurczaka zdjąć skórę. Natrzeć je solą i pieprzem.
Zrumienić na patelni na niewielkiej ilości stron na złoto. Zdjąć z patelni, przełożyć do garnka/rondla, w którym będziemy przygotowywać potrawę.

2. Na tej samej patelni zrumienić pokrojone w plastry pieczarki z obraną, posiekaną cebulą oraz obranym, posiekanym ząbkiem czosnku i tymiankiem. Podsmażone pieczarki z cebulą przełożyć do garnka z kurczakiem. Dodać soli i pierzu do smaku.

3. Kurczaki z pieczarkami zalać wrzącą wodą tak, by były przykryte.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, ok. 30-40 minut.

Kiedy mięso będzie miękkie, wymieszać śmietanę z mąką i wlać do garnka, wymieszać. Gotować razem jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić dodatkowo do smaku solą lub pieprzem.


poniedziałek, 21 października 2013
Prezentuję drugi przepis na Butter Chicken, do którego używamy nie udek, a piersi kurczaka. Butter Chicken to popularne danie indyjskie z regionu Punjab. Polecam tę prostą wersję tej smacznej potrawy. Przepis: Sanjay Thumma.



2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki naturalnego jogurtu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili

2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 puszka siekanych pomidorów
100 ml śmietany

masala:
2 łyżki klarowanego masła
1 duży ząbek czosnku
1 kawałek wielkości wiśni obranego imbiru
1 łyżeczka mielonego cuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasoori methi)
2 łyżki prażonej cebuli
1/2 łyżeczki cukru
chili do smaku
sól do smaku
100 ml wody



1. Filety z piersi kurczaka bardzo lekko rozbić. Pokroić w kostkę i marynować przez 30 min. w jogurcie z solą i chili.

2.  W międzyczasie w misce wymieszać siekany czosnek, siekany imbir, cumin, kolendrę, kozieradkę, prażoną cebulę, cukier, chili i sól ze 100 ml wody na pastę.

3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Smażyć kurczaka, aż będzie złoty. Zdjąć z patelni. Na patelni rozpuścić kolejne 2 łyżki masła, dodać mąkę, wymieszać. Dodać przygotowaną pastę przyprawową, czyli masalę. Chwilę (2-3 minuty) smażyć na małym ogniu mieszając, aż przyprawy będą aromatyczne.
Dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego i pomidory. Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 15 minut.
Do sosu dodać wcześniej podsmażonego kurczaka. Dusić razem jeszcze ok. 2 minuty, po czym dodać śmietanę.

Pozdawać gorące, z chlebkami typu naan (lub pita), które maczamy w sosie.
czwartek, 10 października 2013
Tureckie smaki i aromaty mają dla mnie nieodparty urok. Jeśli chcecie poczuć odrobinę tureckiego słońca, bardzo polecam te proste, szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne danie. Przepis na podstawie Turkish Cookbook.


500 g mielonego chudego mięsa z kurczaka – ja zmieliłam w domu piersi z kurczaka

2 łyżki siekanej natki pietruszki

2 łyżki pasty z czerwonej papryki

½ łyżeczki oregano

½ łyżeczki cuminu

Chili w płatkach – do smaku

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

 

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić w misce.

Zamoczonymi wodą dłońmi formować podłużne kotleciki.

Smażyć je na rozgrzanej patelni grillowej (lub ew. teflonowej) ze wszystkich stron do zrumienienia.

Na zdjęciu podane z Paprykowymi ziemniakami po turecku.

wtorek, 08 października 2013
Niedawno obiecałam, że przedstawię przepis z zastosowaniem Brązowego sosu do steków. Oto on: smaczny pomysł na szybkie sznycle z kurczaka lub schabu, podane z karmelizowaną cebulą w occie balsamicznym i brązowym sosem. W zależności od upodobań, mięso możemy panierować w bułce tartej, w mące lub pozostawić bez panierki. Danie smakuje dobrze także z samą karmelizowaną cebulą, bez sosu.



dla 2 osób:

2 filety z piersi kurczaka lub 2 plastry schabu
sól i czarny pieprz

ew. jajko+ bułka tarta lub jajko+ mąka do panierowania
olej do smażenia

2 duże cebule
1 łyżeczka cukru
4 łyżki ciemnego octu balsamicznego


1. Filety kurczaka rozbić. Jeśli ich nie panierujemy, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Jeśli panierujemy - dodać sól i pieprz do rozmąconego jajka. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.

2. Jednocześnie na drugiej patelni ponownie rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić obrane, pokrojone w pół - krążki cebule. Posypać 1 łyżeczką cukru i mieszając poczekać 1 minutę, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodać ocet balsamiczny i mieszając poczekać, aż ocet odparuje i zamieni się w glazurę. Zdjąć patelnię z palnika.

Mięso podajemy z cebulą, skropione sosem. Do tego pasują pieczone ziemniaki, frytki, ryż lub kasza gryczana.

Jeśli nie mamy przygotowanego wcześniej Brązowego sosu, przygotowujemy go w pierwszej kolejności.

1/3 szklanki wody
1/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki ciemnego octu balsamicznego
1/4 szklanki sosu Worcestershire
1/4 szklanki keczupu
1/4 szklanki musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne

Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, gotować na wolnym ogniu 15 minut. Jeśli chcecie mieć bardziej gęsty sos, można go zagęścić 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Sos przecedzamy przez sito i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wówczas doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem, do smaku.


czwartek, 26 września 2013
Pyszne, rozgrzewające danie, idealne na chłodne dni. Przepis na podstawie Chefkoch.de.



2 duże piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów
1 cebula
1/2 szklanki oliwek
sok z 1 małej cytryny
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki słodkiej papryki (można także użyć mieszanki zwykłej papryki słodkiej z papryką wędzoną)
1/2 łyżeczki kurkumy
3 ząbki czosnku, posiekane
kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany i posiekany
3 łyżki oleju
chilli do smaku
sól i czarny pieprz - do smaku
2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki

1. Filety pokroić w kostkę lub paski.

2. W misce wymieszać: olej, sok z cytryny, kumin, kurkumę, słodką paprykę, chilli, czosnek, imbir i połowę natki pietruszki. Dodać pokrojone mięso, wymieszać. Marynować 30-60 minut (można naturalnie dłużej).

3. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać obraną, grubo posiekaną cebulę. Chwilę smażyć, mieszając, po czym dodać mięso wraz z marynatą. Smażyć, aż mięso się lekko zrumieni, po czym dodać pomidory z puszki wraz z ich sosem oraz pokrojone oliwki. Zmniejszyć ogień i dusić, aż połowa sosu odparuje i sos się zagęści. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pozostałą natka pietruszki.

Podawać z chlebkami typu pita, kaszą kuskus, ryżem lub ewentualnie pieczonymi ziemniakami.
poniedziałek, 23 września 2013
Pieczony kurczak Pięć Smaków to jeden z najsmaczniejszych przepisów na pieczonego kurczaka, jakie miałam ostatnio okazję próbować. Pyszny, intensywny w smaku i soczysty kurczak, bardzo łatwy w wykonaniu. Przepis na podstawie Foodwishes.



dla 2 osób:
2 uda (ćwiartki) kurczaka

marynata:
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego jasnego
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu chilli
1 łyżka przyprawy pięć smaków
1 duży, przeciśnięty ząbek czosnku
kawałek imbiru wielkości wiśni, posiekany


Składniki marynaty wymieszać.
Udka kurczaka naciąć w kilku miejscach - ułatwi to przenikanie marynaty do mięsa. Mięso natrzeć dokładnie marynatą (także w nacięciach). Naczynie z kurczakiem i marynatą przykryć, pozostawić do marynowania na noc w lodówce.

Udka piec około godziny. Ja używam prodiża. Można również piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.  Jeśli kurczak za bardzo się rumieni, nakrywamy go folia aluminiową. Mięso jest gotowe, gdy po nakłuciu nożem w najgrubszej części nie wycieka sok.

Kurczak na zdjęciu podany jest z  ryżem smażonym po chińsku.

poniedziałek, 16 września 2013
Chicken Parmesan pochodzi od potrawy z południowych Włoch, zwanej Parmigiana, składającej się ze smażonego nadzienia, zapieczonego pod warstwami sosu pomidorowego i sera. Najwcześniejsza wersja przewidywała użycie bakłażana, jednak w krajach, w których była znaczna ilość włoskich imigrantów, popularne stały się również wersje z panierowanym mięsem - cielęciną lub kurczakiem. Zachęcam do przygotowania tego prostego i smacznego dania, które w bardzo przyjemny sposób urozmaici "zwykłe" kotlety.



1 podwójna pierś kurczaka
jajko+bułka tarta z dodatkiem bazylii do panierowania
olej do smażenia
garść tartego parmezanu
1 kulka sera mozzarella

sos:
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
8 listków świeżej bazylii
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
kilka pokrojonych na plastry oliwek
sól do smaku
czarny pieprz do smaku

1. Bułkę tartą mieszamy z suszoną bazylią - ok. 1 łyżeczka bazylii na 1/2 szklanki bułki tartej.

Filety kurczaka kroimy w poprzek na pół - w ten sposób z jednego filetu otrzymujemy dwa, cieńsze. Każdy kotlet lekko rozbijamy, panierujemy w osolonym jajku i bułce z bazylią. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

2. W międzyczasie przygotowujemy Sos Marinara:

W garnku lub rondlu zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z obranym posiekanym czosnkiem (uwaga, nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki), dodać porwaną w kawałki świeżą bazylię oraz pomidory z puszki i pokrojone oliwki. Gotować sos ok. 5 minut, mieszając. Pod koniec dodać suszoną bazylię i oregano, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę sosu, na sosie układamy usmażone kotlety, przykrywamy je resztą sosu. Wierzch posypujemy startym parmezanem i starta mozzarellą. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się i zrumienienia sera.
środa, 07 sierpnia 2013
Kurczak Bezule to danie wywodzące się z Mangalore, wielkiego miasta portowego w stanie Karnataka w północno-wschodnich Indiach. Przygotowany w ten sposób kurczak jest niezwykle aromatyczny, smaczny i delikatny, wprost rozpływa się w ustach.  Przepis wg Sanjay Thummy.



500 g mięsa z udek/pałek kurczaka (można użyć piersi, choć Hindusi preferują udka jako bardziej soczyste)

marynata:
2 łyżki drobno siekanej natki kolendry (lub pietruszki)
2 duże ząbki czosnku - drobno posiekane
kawałek imbiru podobny wielkością do ilości użytego czosnku, obrany, drobno posiekany
1 łyżka liści curry (ja używam suszonych), rozkruszonych w dłoniach
1 zielona papryczka chili, drobno posiekana
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka soli
1łyżeczka słodkiej papryki (dla nadania barwy. Można użyć czerwonego barwnika spożywczego, lecz ja tego nie lubię. wolę dodatek papryki - tez nadaje barwę)
ew. chili w proszku, jeśli lubicie bardzo pikantne dania
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ryżowej (można zastąpić kukurydzianą lub ew.pominąć. Nadaje panierce chrupkości i sprawia, że ciasto dobrze przylega do mięsa)
sok z 1/2 cytryny
100 ml jogurtu naturalnego

olej


Ze składników marynaty przygotować gęstą pastę.

Mięso oddzielić od kości. Skórę odrzucić. Mięso pokroić na kawałki ok. 2 cm x 2 cm. Wymieszać ze składnikami marynaty, marynować przez co najmniej godzinę (można pozostawić w lodówce na dłużej).

W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć kawałki kurczaka na złoto. Mięso smażymy patiami, by kawałki się nawzajem nie stykały i nie skleiły.

Podajemy z warzywami, ryżem lub chlebkiem typu naan czy pita.
piątek, 02 sierpnia 2013
W zasadzie tytuł dania mówi wszystko: szybki, pyszny i prosty kurczak z papryką i pieczarkami :) . Można go podać ze świeżym pieczywem, z ryżem lub jako sos do makaronu.



1 podwójna pierś kurczaka
2 papryki czerwone
2 duże cebule
8 dużych pieczarek
2 duże ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (bez skórki)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
ostra papryka do smaku
sól i swieżo mielony czarny pieprz do smaku

mąka pszenna
olej do smażenia


1. Filety kurczaka pokroić w niedużą kostką. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z ok. 2 łyżkami mąki, tak, by mąka je obtoczyła. Podsmażyć w dużej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, aż będą złote. Zdjąć z patelni.

2. Na patelnię dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smażyć kilka chwil, aż papryka zacznie mięknąć. Wówczas dodać obraną, posiekaną grubo cebulę, pokrojone w plastry pieczarki, obrany, posiekany drobno czosnek, tymianek oraz słodką paprykę.
Smażyć, aż cebula będzie szklista.

3. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą (jeśli pomidory są w całości, rozdrabniamy je na patelni). Wymieszać. Dusić razem 5 minut, aż część sosu odparuje i danie zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką.

czwartek, 01 sierpnia 2013
Kurczak w stylu południowoamerykańskim jest zazwyczaj smażony w głębokim oleju, więc kojarzy się z daniem wysoko kalorycznym. Poniższy przepis jest jego trochę lżejszą wersją: z użyciem piersi kurczaka oraz bez głębokiego smażenia. Dzięki moczeniu oraz marynowaniu mięso jest ogromnie delikatne i soczyste a aromatyczna panierka zapewnia intensywny smak.  Na podstawie Foodwishes.



1 podwójna pierś kurczaka
1 łyżka soli
1 łyżka miodu
2 szklanki zimnej wody

1/2 szklanki maślanki
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki suszonej cebuli
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki sol - do smaku
pieprz cayenne do smaku

1 jajko


1. Piersi podzielić na 4 kawałki.



Sól i miód wymieszać w ziemnej wodzie. W tak przygotowanej zalewie moczyć kurczaka przez godzinę (wstawiamy naczynie do lodówki), dzięki czemu będzie soczysty.

2. Mięso przełożyć do maślanki wymieszanej z sokiem z cytryny. Marynować 15 minut.

3. W tym czasie przygotowujemy panierkę, mieszając mąkę ze wszystkimi przyprawami.

4. Mięso wyjmujemy z maślanki, zgarniając z niego jej nadmiar. Do maślanki dodajemy jajko,mieszamy.

Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące z przyprawami, potem w maślance z jajkiem, a następnie ponownie w mące z przyprawami.

Mięso w panierce pozostawiamy na 15 minut na kratce do studzenia ciasta - kawałki mięsa nie powinny leżeć na sobie ani się stykać. Dzięki temu panierka lepiej trzyma się mięsa.

5. Mięso smażymy na patelni, na niedużej ilości rozgrzanego oleju z obu stron, na złoto.

poniedziałek, 29 lipca 2013
Pyszne i łatwe w wykonaniu kebaby/szaszłyki z kurczaka to cos, co zdecydowanie przydaje się w sezonie grillowym. Poniższy przepis, dzięki uzyciu marynaty jogurtowej i mięsa z udek zapewnie wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Inspiracja: Aussie Griller.



1 kg mięsa z udek (pałek) kurczaka (można użyć mięsa z piersi kurczaka, ale mięso z udek wychodzi smaczniejsze i bardziej soczyste
)

marynata:

200 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 obrana, bardzo drobno posiekna cebula
2 obrane, drobno posiekane ząbki czosnku
1/2 łyżki soli (do smaku, marynata powinna być dość słonawa)
1/2 łyżki sumaku (nadaje oriantalnego posmaku, można ew. pominąć, zamiast tego zwiększając nieznacznie ilość soku z cytrny)
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka kuminu
2 łyżki siekanej natki pietruszki
otarta skórka i sok z 1/2 cytryny

Z udek zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości. Pokroić w dużą kostkę.

Składniki marynaty wymieszać. Dodać kawałki kurczaka.
Mięso marynować co najmniej 4 godziny (można zostawić zamarynowane mięso w lodówce na noc).

Mięso nadziewać na patyczki lub szpadki do szaszłyków, starając się, by zostało na nim jak najwięcej marynaty. Piec na grillu lub w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez ok. 25 minut, aż mięso będzie rumiane i upieczone wewnątrz (co sprawdzamy przez nakłucie mięsa w najgrubszym miejscu).
wtorek, 18 czerwca 2013
W tym przepisie szaszłyki drobiowe w stylu malajskim zostały ożywione nutą bazylii, tworząc niezwykle smaczną kompozycję. Jest to bardzo proste do przygotowanie danie, w którym mięso, dzięki marynowaniu w jogurcie, jest niezwykle delikatne i soczyste. Polecam: przepis wg Sanjay Thumma.



2 piersi kurczaka
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, gęstej kwaśnej śmietany lub naturalnego serka twarogowego (gładkiego)
3 łyżki drobno startego żółtego sera
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 świeża papryczka chili
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

pesto:
garść świeżych liści bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyzki oleju lub oliwy
sól do smaku


W misce wymieszać śmietanę z drobno posiekaną papryczką chili, solą pieprzem oraz startym żółtym serem i mąką ziemniaczaną.

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do przygotowanej marynaty jogurtowej. Odstawić na co najmniej 30 minut, by mięso przeszło smakiem.

Mięso nadziewać na patyczki do szaszłyków, starając się na nim zachować jak najwięcej marynaty. Jeśli jej nam trochę posostanie, mozemy nia posmarować także wierzch szaszłyków.

Przygotowujemy pesto, ucierając jego składniki na jednolitą masę.

Mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C aż bedzie rumiane (ok. 15-20 min). Wówczas za pomocą pędzelka smarujemy je przygotowanym pesto i pieczemy jeszcze 2 minuty.


środa, 29 maja 2013
Wiele razy pisałam o przepisach bardzo szybkich, kiedy mamy za mało czasu lub siły, by przygotować coś bardziej skomplikowanego. Ten przepis z pewnością plasuje się w człówce rekordzistów szybkości. Dodam jednak, że oprócz tego warto przygotować takiego kurczaka, bo jest naprawdę smaczy. Po raz kolejny wracam zatem do twierdzenia, że kombinacja dwóch naprawdę prostych składników potrafi dać zaskakująco dobre połączenie. Może nie jest ambitnie, ale czasem są w życiu takie momenty, kiedy ambicja siłą rzeczy ustępuje wygodzie - wówczas warto skorzystać z tego pomysłu. Inspiracją na to danie jest przepis Buni - ja zdecydowałam jednak, że moich kotletów nie będę panierować. Jeśli wolicie panierowane, naturalnie można to zrobić.



2 filety z piersi kurczaka
1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym, 400g (baked beans)
1/2 łyżeczki tymianku
sól, czarny pieprz i ew. pieprz cayenne do smaku

olej do smażenia

Filety lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć z obu stron na złoto na niewielkiej ilości oleju. Nadmiar oleju zlac z patelni. Na patelnię dodać fasolę z puszki wraz z sosem. Doprawić tymiankiem oraz ew. solą, pieprzem i cayenne do smaku (lubię, gdy sos jest lekko pikantny). Podgrzewać całość razem ok. 5 minut, mieszając, aż sos się zagotuje a fasola zmięknie.
 
1 , 2 , 3