Passionfruit

pełnia smaku...

Kurczak

  • piątek, 15 stycznia 2016
    • Sałatka z kurczakiem a la Taco

      Sałatka z kurczakiem to w zasadzie całe danie. Jeśli chcecie, możecie naturalnie podać je z dodatkowym ryżem, lecz samo w sobie stanowi pełny, zdrowy posiłek. Do tego bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Nie ma to jak odrobinę lata na talerzu, gdy za oknami śnieg :)

      Sałatka z kurczakiem a la taco

      2 filety z piersi kurczaka

      marynata:

      4-6 łyżek oleju

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki oregano
      sól do smaku

      

      warzywa: mieszanka ulubionych sałat, pomidor, ogórek, papryka, cebula, avocado (+sok z cytryny/limonki i sól)

      sos jogurtowy: 1 szklanka jogurtu typu greckiego/bałkańskiego + 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku (ew. 1-2 łyżki mleka do rozrzedzenia sosu)

      sos ostry chili

       

      1. Filety z piersi kurczaka kroimy w poprzek w ten sposób, by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze filety. Razem 4.

      Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Marynujemy 15 minut.
      

      2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa i sos. Warzywa myjemy, kroimy, układamy na talerzach. Avocado przekrawamy na pół, obieramy, kroimy w kostkę lub paski i skrapiamy sokiem z cytryny i lekko doprawiamy solą do smaku. Dzięki temu avocado nie ciemnieje. 

      Przygotowujemy sos jogurtowy, mieszając jogurt typu greckiego z przeciśniętym czosnkiem. W razie potrzeby sos rozrzedzamy mlekiem.


      3. Filety smażymy na patelni grillowej na złoto z obu stron, na zwykłej patelni (wówczas używamy niewielkiej ilości oleju do smażenia) lub ew. pieczemy w piekarniku. Usmażone mięso kroimy i układamy na warzywach. Polewamy sosem jogurtowym i skrapiamy sosem chili - do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z kurczakiem a la Taco”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 stycznia 2016 11:48
  • czwartek, 14 stycznia 2016
    • Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem

      Typowe filety z piersi kurczaka mogą stać się całkowicie wyjątkowym daniem, jeśli podamy je ze smacznym sosem. Do tego ryż lub puree ziemniaczane, i mamy smaczny, szybki a przy tym elegancki obiad.

      kurczak w sosie serowym

      6 pieczarek

      1 łyżka mąki pszennej

      1,5 szklanki zimnego mleka

      100 g śmietankowego serka topionego

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      2 duże garści świeżego szpinaku - umytego, odsączonego, bez ogonków

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

       

      filety z piersi kurczaka

      + jajko, maka i bułka tarta do panierowania

       

      1. Dzisiejsze danie można przygotować z kurczakiem panierowanym (tak, jak na zdjęciu), z kurczakiem obtoczonym w mące lub jedynie oprószonym solą i pieprzem - jak wolcie. Wybieracie swoją wersję i smażycie. W międzyczasie gotujecie również ryż lub ziemniaki.

      2. W rondlu lub ganku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Podsmażamy lekko pokrojone w plastry pieczarki, aż zaczną być aromatyczne, bez rumienienia. Dodajemy mąkę i mieszamy.

      Następnie, mieszając, wlewamy równym strumieniem zimne mleko. Gdy sos się zagotuje i zacznie gęstnieć, dodajemy serek topiony i mieszamy, aż serek się rozpuści. Dodajemy czosnek i szpinak, gotujemy razem ok. minutę, po czym doprawiamy sos intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Jeśli sos jest za gęsty, możemy rozrzedzić go dodatkowym mlekiem. Jeśli jest za rzadki, zagęszczamy dodatkową mąką.

      3. Usmażone filety kurczaka kroimy w paski, umieszczamy na talerzu na ryżu lub ziemniakach i polewamy porcją sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 stycznia 2016 12:38
  • poniedziałek, 14 grudnia 2015
  • piątek, 20 listopada 2015
    • Skrzydełka Tandoori, czyli aromatyczne skrzydełka kurczaka w stylu indyjskim

      Skrzydełka to smaczna, szybka i ekonomiczna potrawa, pozwalająca na mnóstwo wariacji smakowych. Nazwa dzisiejszych skrzydełek Tandoori wywodzi się od słowa "tandoor", oznaczającego gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie pieczono mięso., zamarynowane uprzednio w jogurcie i przyprawach. Dzięki temu otrzymujemy miękkie, aromatyczne, pełne orientralnych smaków danie, bardzo łatwe do przygotowania. Pomysł na podstawie FoodFaithFitness.

       

      tandoori wings

      16 skrzydełek z kurczaka

      olej do smażenia

       

      marynata:

      2/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub bałkańskiego

      2 łyżki soku z cytryny

      ok. 1,5 cm świeżego imbiru - obranego, drobniutko posiekanego

      2 ząbki czosnku - obrane, drobniutko posiekane

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka wedzonej papryki

      1 łyżeczka curry

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

      1/2 lyżeczki mielonej kolendry

      1/2 lyżeczki chili

       

      warzywa do gotowania skrzydełek:

      1 marchewka - obrana, pokrojona na mniejsze kawałki

      1 cebula - obrana, pokrojona na ćwiartki

      1 łodyga selera naciowego

      1 listek laurowy

      2 ziarna ziela angielskiego

      sól i pierz do smaku

       

      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Lotki odrzucamy (można je zamrozić i dodać do gotowania rosołu) lub gotujemy razem ze skrzydełkami - wywar, który nam w efekcie powstanie, będzie dobrą bazą do zupy. 

      2. W garnku zagotowujemy wodę z marchewka, selerem, cebulą i przyprawami. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia. Odcedzamy i osuszamy.Lotki odrzucamy. Pozostają nam 32 kawałki.

      3. Składniki marynaty mieszamy w dużej misce. Wkładamy skrzydełka i dokładnie całość mieszamy, by każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty marynatą. Możemy pozostawić do marynowania (do 4 godzin w lódowce) lub smażyć od razu.

      Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote.

      Podajemy z ryżem, chebkami typu pita lub świezym pieczywem, z warzywami lub dowolną sałatką.

       

       

      Jeśli lubicie skrzydełka, sprobujcie również słodko-pikantnych skrzydełek Buffalo.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Skrzydełka Tandoori, czyli aromatyczne skrzydełka kurczaka w stylu indyjskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 20 listopada 2015 14:42
  • piątek, 13 listopada 2015
  • piątek, 16 października 2015
  • piątek, 09 października 2015
    • Najprostszy kurczak w sosie barbecue

      Raz, dwa, trzy, najprostszy obiad gotowy.



      4 filety z piersi kurczaka
      ser mozzarella
      ulubiony sos barbecue - polecam sos barbecue wg Gordona Ramsaya:

      1 duża cebula
      2-4 duże ząbki czosnku
      2 czubate łyżki brązowego cukru
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżka octu winnego
      2/3 szklanki dobrej jakości keczupu*
      2 łyżki sosu Worcester
      1/2 łyżeczki soli (do smaku)

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      1. Przygotowujemy sos.
      Na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy ocet, keczup i sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).

      2. Każdy filet rozkrawamy "po grubości" na pół, by uzyskać dwa cieńsze kotlety. Układamy je w naczyniu do zapiekania i smarujemy sosem. Na wierzch ścieramy na tarce (grube oczka) ser mozzarella lub tez na każdym kotlecie układamy po plastrze mozzarelli.

      3. Potrawę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C. przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści a mięso przestanie być surowe.

      W ten sam sposób można przygotować również udka kurczaka. Postępujemy podobnie, tylko pieczemy udka (bez skóry) ok. 45 minut, posypując serem dopiero pod koniec pieczenia.


      * Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Najprostszy kurczak w sosie barbecue”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 09 października 2015 15:00
  • piątek, 25 września 2015
    • Kurczak marokański na chlebkach pita

      Jeśli macie nieodpartą ochotę na orientalne smaki do tego niewiele czasu, polecam ten przepis, czyli filety z kurczaka w aromatycznych przyprawach, podane na chlebkach pita, z czosnkowym jogurtem i chrupiącymi warzywami. Przepis na podst. Epicurious.



      2 filety z piersi kurczaka

      marynata:
      4 łyżki oliwy z oliwek
      1 przeciśnięty ząbek czosnku
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      ostra papryka chili w płatkach - do smaku, np. 1/3 łyżeczki
      sól do smaku, np. 1/2 łyżeczki

      2-4 chlebki typu pita
      1 czerwona cebula - obrana, pokrojona w pióra
      1 mały ogórek - pokrojony w pół plastry
      1 duży pomidor - pokrojony w kawałki
      mieszanka salat

      1 opakowanie jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
      1-2 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte

      oliwa z oliwek do smażenia

      1. Składniki marynaty mieszamy. Pokrojone w niedużą kostkę filety kurczaka marynujemy ok. 15-20 minut.

      2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa, krojąc je w kawałki, oraz mieszamy jogurt grecki z czosnkiem. Chlebki typu pita odgrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja najpierw polewam lekko chlebek z obu stron wodą - pod kranem- po czym odgrzewam w tosterze, dzięki czemu nie obsycha).

      Na talerzach układamy trochę jogurtu, po czym kładziemy pitę, którą też smarujemy jogurtem - wówczas pita ma jogurt z obu stron i ma czas zrobić się miękka.

      3. Mięso smażymy, mieszając,  na niewielkiej ilości oliwy, aż będzie złote. Na chlebkach pita układamy mix salat oraz warzywa, na wierzchu układamy kawałki kurczaka.
      Możemy dodatkowo podać ostry sos chili. (Danie jemy nożem i widelcem, oczywiście)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak marokański na chlebkach pita”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 25 września 2015 15:13
  • poniedziałek, 21 września 2015
    • Słodko pikantne chrupiące polędwiczki z kurczaka

      Proponuję dziś prosty przepis na chrupiące paski kurczaka w słodko - pikantnym sosie. Są one smacznym pomysłem, gdy zależy nam na szybkim obiedzie. Jako dodatek pasuje zarówno ryż, jak i pieczone ziemniaki czy frytki. Na zdjęciu widzicie je z grillowanym ananasem.



      4 filety z piersi kurczaka
      2-3 jajka + sól i świeżo zmielony starty pieprz
      mąka pszenna
      panierka panko

      sos:
      1/2 szklanki dobrej jakości keczupu*
      1/4 szklanki ostrego sosu chilli sriracha (do smaku w zależności, jak ostre potrawy lubicie)
      1/3 szklanki brązowego cukru (ew. białego)
      1 łyżeczka masła
      przeciśnięty ząbek czosnku
      sól do smaku

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      1. Filet z kurczaka rozbijamy bardzo lekko tłuczkiem, dzielimy na paski.
      Panierujemy kolejno w mące, rozmąconym z solą i pieprzem (do smaku) jajku oraz panko. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Filety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron na złoto.

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos: w rondelku umieszczamy keczup, ostry sos i cukier. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści. Dodajemy czosnek, masło i sól do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty, by sos zgęstniał.

      3. Usmażone paski mięsa smarujemy sosem za pomocą pędzelka kuchennego lub mieszamy z sosem na patelni (po usunięciu z niej oleju ze smażenia). Polędwiczki mieszamy z sosem dopiero przed samym podaniem - inaczej nie będą chrupiące.

      Dla dekoracji można posypać je sezamem lub płatkami migdałowymi.


      * Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Słodko pikantne chrupiące polędwiczki z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 września 2015 14:49
  • piątek, 18 września 2015
    • Kurczak imbirowy z brokułami

      Wczoraj odwiedziliśmy kulinarnie Indie. Dziś wybierzemy się do Chin, by skosztować aromatycznego kurczaka z brokułami. To danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, nie wymagające skomplikowanych składników. Jako dodatek pasuje ryż. Przepis na podstawie TheGratefulGirlCooks.



      2 piersi kurczaka
      1 jajko
      1  łyżka mąki ziemniaczanej
      1/3 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka ostrego sosu chili

      sos (wszystkie składniki dokładnie mieszamy):
      1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
      1/2 szklanki sosu sojowego
      2 pełne łyżki brązowego cukru (ew. zwykłego białego)
      2 łyżki octu z białego wina

      1 brokuł - podzielony na malutkie różyczki
      1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra
      2-3 ząbki czosnku - obranego, drobno posiekanego
      2 cm kawałek korzenia imbiru - obrany, drobno posiekany
      garść siekanego szczypiorku

      1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
      olej do smażenia


      1. Filety z kurczaka kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Marynujemy w jajku rozmąconym z mąka, przyprawami i sosem chili.

      2. W międzyczasie w woku lub w dużej patelni* gotujemy kilka minut różyczki brokuła w bulionie. Chodzi o to, by nie były surowe, lecz jednocześnie pozostały chrupkie. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i w tym samym bulionie gotujemy przez kilka minut odcedzone lekko z marynaty kawałki kurczaka. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.

      3. Wylewamy bulion i osuszamy patelnię. Rozgrzewamy w niej niewielką ilość oleju i smażymy cebulę wraz z imbirem i czosnkiem oraz kurczakiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy sos. Gotujemy danie na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy różyczki brokuła i szczypiorek; całość delikatnie mieszamy. (Możemy również ułożyć kawałki brokuła dekoracyjnie w krąg na talerzu, i w środku umieścić mięso tak, jak jest to na fotografii, ale brokuł jest zdecydowanie najsmaczniejszy z sosem.)

      * Jeśli nie macie woka, można naturalnie użyć po prostu garnka do gotowania i głębszej patelni do smażenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak imbirowy z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 18 września 2015 13:28
  • środa, 16 września 2015
    • Filety z kurczaka podduszane z pieczarkami i serem. Łatwe.

      To danie z gatunku tych, które po prostu nie mogą się nie udać. Delikatne filety z piersi kurczaka podduszone z aromatycznymi grzybami, z dodatkiem sera. Potrawa bardzo szybka, bardzo prosta, a jednocześnie - bardzo smaczna.



      2-3 filety z piersi kurczaka
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz
      mąka pszenna + jajka + bułka tarta do panierowania

      350 - 500 g pieczarek
      1 ząbek czosnku
      1/2 łyżeczki tymianku
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      starty na tarce żółty ser o wyrazistym smaku (w mnie cheddar)

      2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego + 1 łyżeczka mąki pszennej

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      1. Pieczarki kroimy na plastry. Podsmażamy szybko na patelni, na niewielkiej ilości oliwy, wraz z obranym i przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy pieczarki zaczną się robić złote, zdejmujemy je z patelni.

      2. Na tej samej patelni smażymy podzielone na mniejsze kawałki, bardzo lekko rozbite filety kurczaka, oprószone z obu stron delikatnie solą i pieprzem, panierowane kolejno w mące, rozmąconych jajkach oraz bułce tartej.

      Gdy jedna strona będzie już złota, przekładamy każdy kotlet na drugą stronę i zsuwamy ku środkowi patelni, by mięso utworzyło w miarę jednolitą warstwę, bez odstępów. Układamy na wierzchu podsmażone pieczarki oraz starty żółty ser. Smażymy minutę, po czym wlewamy na patelnię bulion rozmieszany z 1 łyżeczką mąki.
      Przykrywamy patelnię pokrywką, po czym zmniejszamy płomień.
      Dusimy całość, aż ser się roztopi.

      Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Filety z kurczaka podduszane z pieczarkami i serem. Łatwe.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 16 września 2015 14:32
  • wtorek, 08 września 2015
    • Kurczak Supreme, czyli pieczony kurczak z aksamitnym sosem

      Nazwą "Kurczak Supreme" (ang. chicken supreme, fr. suprême de volaille) określa się pierś kurczaka podaną wraz ze skrzydełkiem. Sos Supreme zaś to delikatny, kremowy sos, przygotowany na bazie sosu Velouté. Razem tworzą proste i szybkie, lecz niezwykle smaczne i eleganckie danie. Przepis wg Keef Cooks.



      2 - 4 pojedyncze piersi kurczaka ze skórką
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz
      oliwa z oliwek lub olej do smażenia + 1 łyżeczka masła

      sos:
      2 łyżeczki masła
      2 łyżeczki mąki pszennej
      2/3 szklanki bulionu drobiowego
      1/3 szklanki śmietanki 18% ("słodkiej" śmietanki UHT, nie kwaśniej śmietany)
      1 łyżka soku z cytryny (do smaku)
      sól i świeżo zmielony biały pieprz (do smaku)

      Ponieważ trudno jest znaleźć w sklepie piersi ze skórką i skrzydełkiem, kupiłam całego kurczaka i podzieliłam go na porcje, odrzucając lotki od skrzydełek. Udka wykorzystam w innym przepisie.

      1. Piersi kurczaka dokładnie nacieramy solą i pierzem. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoto, po czym podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut, aż mięso będzie upieczone.

      Czas pieczenia zależy od ilości/wielkości pieczonego mięsa. Piersi są upieczone, gdy po głębokim nakłuciu ich ostrym nożem w najgrubszym miejscu nie wycieka z nich sok.
      Jeśli używacie samych piersi, wystarczy obsmażenie ich na małym ogniu. Jeśli używacie mięsa z kością, jak ja, trzeba je podpiec. Jeśli nie jadacie skórki, można ją zdjąć na talerzu, lecz pozostawcie ją na czas pieczenia - zapobiega przesuszeniu się mięsa.


      2. W międzyczasie przygotowujemy sos.

      W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy. Do tak przygotowanej zasmażki wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne kilka minut. Gotowy sos doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem (białym, ponieważ nie chcemy czarnych drobinek w białym sosie. Jeśli zaś to nam nie przeszkadza, można użyć oczywiście czarnego pieprzu).

      3. Upieczone mięso podajemy z sosem. Najlepiej smakuje z ziemniakami, białą kaszą lub kaszą gryczaną. Można podać również z makaronem.
      Na zdjęciu jako dodatek widać Marchew glazurowaną z dodatkiem zielonego groszku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Supreme, czyli pieczony kurczak z aksamitnym sosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 września 2015 13:22
  • czwartek, 13 sierpnia 2015
    • Kurczak Caprese

      Pochwały prostoty ciąg dalszy: Kurczak Caprese. Czy lubicie słynną włoską sałatkę Caprese, z pomidorów, sera mozzarella i świeżej bazylii? Jeśli tak, to z pewnością polubicie także kurczaka przygotowanego z dodatkiem tych samych składników. Szybko, prosto i jakże smacznie. Przepis na podstawie Gimme Some Oven.



      3 filety z piersi kurczaka
      bazylia
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz
      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      100 ml octu balsamicznego

      garść pomidorków koktajlowych
      1 kulka sera mozzarella
      listki świeżej bazylii

      oliwa z oliwek do smażenia


      1. W małym rondelku zagotowujemy ocet balsamiczny. gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos odparuje o połowę i zgęstnieje. Uzyskujemy w ten sposób balsamiczną glassę, którą skropimy danie.

      2. Filety kurczaka najpierw przekrawamy wzdłuż "po grubości", by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze.  Mięso oprószamy z obu stron lekko bazylią, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron na złoto.

      3. Mięso układamy w naczyniu do zapiekania, na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki i porwany w małe kawałeczki ser mozzarella. Podpiekamy w piekarniku na funkcji grill przez kilka minut - chodzi jedynie o to, by ser zaczął się lekko topić. nie pieczemy dania za długo, by mięso nie zrobiło się suche. Można również zrezygnować z tego kroku i nie podpiekać sera.

      Przed podaniem skrapiamy potrawę glassą balsamiczną i posypujemy świeżymi listkami bazylii.

      Pozdajemy ze świeżym pieczywem.

      Z tym przepisem pozostawiam Was do września, ponieważ jadę na (wytęskniony) urlop. :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Caprese”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 sierpnia 2015 12:46
  • czwartek, 06 sierpnia 2015
    • Filety z kurczaka w sosie pesto

      Jak połączyć upał za oknem (lub po prostu brak czasu, o każdej porze roku) z chęcią zjedzenia smacznego, zdrowego posiłku? Bardzo prosto: odpowiedzią jest delikatny kurczak w kremowym sosie pesto. Danie gotowe w kilka minut, bezproblemowe nawet dla osób dopiero zaczynających swą przygodę z gotowaniem. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z makaronem lub świeżym pieczywem. Szybko & smacznie.



      3 filety z piersi kurczaka
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz
      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 12%
      4 łyżki wrzącej wody
      4-6 łyżek dobrej jakości zielonego pesto
      1 łyżeczka mąki pszennej

      1. Filety kurczaka najpierw przekrawamy wzdłuż "po grubości", by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze.  Mięso oprószamy z obu stron sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron na złoto.

      2. Gdy kurczak się smaży już na drugiej stronie, mieszamy śmietanę z mąką,  pesto i wrzącą wodą. Ilość pesto zależy od pożądanej intensywności smaku (próbujemy zatem!), warto użyć więcej, by sos miał intensywny smak. Przy przepisach składających się z zaledwie kilku składników warto również użyć produktów wysokiej jakości, ponieważ przekłada się to bezpośrednio na smak dania.

      Gdy mięso będzie usmażone, zdejmujemy na chwilę patelnię z ognia i zalewamy je sosem. Mieszamy i ponownie stawiamy na palnik. Zagotowujemy sos, mieszając, by zgęstniał. Podajemy gorące.

      Takiego samego sosu możemy również użyć do makaronu w daniach wegetariańskich.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Filety z kurczaka w sosie pesto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 sierpnia 2015 11:55
  • środa, 05 sierpnia 2015
    • Azjatyckie wrapy z kurczaka w sałacie

      Danie dla wszystkich miłośników smaków Azji, wywodzące się z USA. Mięso kurczaka plus pieczarki w aromatycznym sosie. Ale to nie wszystko: w odróżnieniu od wrapów, które zawija się w tortille, lub sajgonek zawijanych w papier ryżowy lub pszenny, tutaj do zawijania używamy chrupiących liści sałaty. Razem smakuje to wyjątkowo dobrze, co więcej, jest także atrakcyjne wizualnie i zdrowe. Czy wspominałam już o chrupaniu? - cudownie chrupie :) Przepis na podstawie Frugal Living NW



      2 piersi kurczaka
      250 g pieczarek
      2 duże ząbki czosnku
      ew. kilka posiekanych listków bazylii

      sos:
      4 łyżki wody
      2 łyżki sosu hoisin
      2 łyżki sosu teriaki
      2 łyżki miodu wielokwiatowego
      1 łyżka sosu sojowego
      1 łyżka octu z białego wina lub octu ryżowego
      1 łyżka obranego, drobno posiekanego korzenia imbiru
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      ew. ostry sos chili, jeśli danie ma być pikantne

      sałata lodowa
      olej do smażenia
      siekany szczypiorek do dekoracji

      1. Filety kurczaka najpierw przekrawamy wzdłuż "po grubości", by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze. Następnie kroimy je w jak najdrobniejszą kostkę, ok. 0,5 x  0,5 mm. Mięso można również zemleć, lecz ja wolę, jak ma więcej struktury.

      W podobnie drobną kostkę, ok. 0,5 x 0,5 mm, kroimy pieczarki.

      W dużej patelni lub woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Podsmażamy pieczarki, aż będą lekko złote. Zdejmujemy je z patelni lub odsuwamy na jej bok.
      Następnie podsmażamy posiekane mięso wraz z czosnkiem, mieszając.

      2. Składniki sosu mieszamy. Gdy mięso będzie złote, mieszamy je z pieczarkami, bazylią i zalewamy sosem. Całość mieszamy i zagotowujemy, by sos zgęstniał.

      Porcje mięsa układamy w łódeczkach sałaty.

      Możemy podać ze słodko-pikantnym sosem chili i ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Azjatyckie wrapy z kurczaka w sałacie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 sierpnia 2015 15:01
  • poniedziałek, 03 sierpnia 2015
  • czwartek, 18 czerwca 2015
    • Szaszłyki z kurczaka po turecku. Izgarada tavuk sis.

      Szaszłyk jest prostym, a jednocześnie bardzo atrakcyjnym sposobem na przygotowanie mięsa. Znakomicie smakuje z warzywami. W tym przepisie mięso kurczaka dzięki marynacie z jogurtu jest jednocześnie pełne smaku i bardzo delikatne. Przepis na podstawie Meinerezepte.



      2 piersi kurczaka

      marynata:
      1 mała cebula
      1 ząbek czosnku
      1/2 szklanki gęstego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
      1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
      1 łyżka tureckiej pasty paprykowej (do nabycia w sklepach typu "kuchnie świata" lub przez internat. można zastąpić łatwiej dostępną węgierską pastą paprykową)
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki papryki chili w płatkach (lub do smaku)
      1/2 łyżeczki soli

      zielona papryka
      cebula

      patyczki do szaszłyków

      1. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Dodajemy do niej filety kurczaka pokrojone w  kostkę. Dokładnie mieszamy, by mięso było pokryte marynatą. Marynujemy co najmniej 30 minut (można dużej, nawet 12 godzin - oczywiście w lodówce).

      2. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w dużą kostkę.

      Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki kurczaka, cebulę i paprykę. Nabijamy w miarę luźno, ponieważ zbyt ściśnięte mięso źle się piecze.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 20-30 minut, aż mięso będzie rumiane  (a kawałek mięsa nakłuty nożem nie puści soku).
      Możemy również usmażyć je na patelni grillowej lub upiec na grillu ogrodowym.

      Do takich szaszłyków znakomicie smakuje:

      Turecka sałatka z bakłażana z jogurtem.
      Ryż po turecku.
      Turecka sałatka z fasoli.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 czerwca 2015 13:14
  • poniedziałek, 15 czerwca 2015
    • Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

      Czasami wystarczy jeden drobiazg, by ze zwykłego dania uczynić coś niezwykłego. Tak jest w przypadku tego przepisu - czyli znanej i lubianej wątróbki w wersji, która długo nie pozwoli Wam o sobie zapomnieć i będziecie chcieli często do niej wracać. Zapach cynamonu wypełni dom, a lekka słodycz rodzynek wspaniale uzupełni lekko gorzkawy smak wątróbki. Ten przepis to idealne połączenie smaków. Jest on już z nami ho-hoooo... od wielu wielu lat (z 15 lat?). Pochodzi on z jednego z najwcześniejszych odcinków "Makłowicza w podroży" pt. "Galicyjski smak". Bardzo polecam!



      750 g wątróbki z kurczaka
      2/3 szklanki mleka
      1/2 szklanki mąki pszennej
      2-3 duże cebule - obrane, pokrojone w pióra
      1/2 szklanki rodzynek
      1 łyżeczka cynamonu
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia

      1. Wątróbkę oczyszczamy (zwłaszcza z wszelkich żyłek w kolorze żółtym, ponieważ będą gorzkie) i opłukujemy. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 1 godzinę. Dzięki temu wątróbka będzie delikatna.
      Następnie wątróbkę dokładnie odcedzamy z mleka na sicie.

      2. Każdy kawałek panierujemy w mące. Wątróbkę smażymy partiami na niedużej ilości dobrze rozgrzanego oleju z obu stron na złoto.
      Generalnie, wątróbkę smaży się krótko - kiedy jedna strona zaczyna się leciutko rumienić, odwracamy na drugą, a po jej niezłoceniu - zdejmujemy z patelni. Dzięki temu wątróbka będzie miękka. Zbyt długo smażona wątróbka twardnieje.

      3. Po usmażeniu całej wątróbki na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy do niej rodzynki oraz cynamon, oprószamy 1/2 łyżeczki pieprzu i dodajemy sól - do smaku. Kiedy cebula będzie złota, dodajemy wątróbkę i całość dokładnie mieszamy, by smaki się połączyły.
      Podajemy na gorąco, ze świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 czerwca 2015 10:12
  • czwartek, 21 maja 2015
    • Soczysty filet / kotlet z kurczaka. Chick-fil-A Chicken Sandwich

      Wiele osób rezygnuje z przygotowywania kotletów z piersi kurczaka obawiając się, że wyjdą za suche. Z pewnością jednak nie zdarzy się to w przypadku dzisiejszego przepisu. Cały trick polega na marynowaniu mięsa. Oryginalny przepis pochodzi z sieciowej restauracji o nazwie Chick-fil-A (USA), jednak przypadł on do gustu tak wielu osobom, że można znaleść w sieci mnóstwo przepisów kopiujących ten smak. Jeśli zaś coś jest smaczne, warto skorzystać z dobrego pomysłu, przygotowując danie w domu w zdrowszej niż restauracyjna wersji. Tak przygotowane filety świetnie smakują w burgerach, lecz możemy je również podać w sposób tradycyjny, jako dodatek do warzyw i ziemniaków czy kaszy. Przepis na podstawie Secret Copycat Restaurant Recipes.



      1 duży filet z piersi kurczaka
      1/4 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
      1/2 - 1 łyżeczk(i)a ostrego sosu chili

      1 jajko
      1/4 szklanki mleka

      panierka:
      1/2 szklanki mąki pszennej
      1 łyżeczka cukru pudru
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki soli
      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
      1/2 łyżeczki bazylii
      1/4 łyżeczki soli selerowej (można ew. pominąć)

      dodatkowo:
      bułki do burgerów, sos do burgerów, świeża sałata, ogórek konserwowy w plastrach, pomidor w plastrach

      sos:
      1/2 szklanki keczupu
      1/4 szklanki majonezu
      1-2 łyżki zalewy od ogórków konserwowych
      1 ogórek konserwowy, jak najdrobniej posiekany w kostkę
      1/2 małej cebuli, jak najdrobniej posiekanej w kostkę

      1. Jeśli chcemy podać kurczaka w burgerach, kroimy filet na 4 części: najpierw "po grubości", aby uzyskać dwa cieńsze duże kotlety, a następnie każdy z kotletów kroimy na pół.
      Jeśli chcemy podać kurczaka jako danie obiadowe, przekrajany duży filet jedynie "po grubości" lub używamy dwóch mniejszych filetów.

      Filety marynujemy w zalewie od ogórków konserwowych wymieszanej z sosem chili przez 30 minut (można dłużej. Wówczas wstawiamy mięso do lodówki).

      Marynata ta jest właśnie owym trickiem i "sekretnym składnikiem", który powoduje, że mięso jest niesamowicie soczyste i delikatne. Warto spróbować, bo efekt naprawdę bardzo różni się od kotletów przygotowywanych bez jej użycia.

      2. Mleko mieszamy z jajkiem, a z podanych składników przygotowujemy panierkę.
      Kawałki mięsa moczymy z obu stron w mleku po czym dokładnie obtaczamy z obu stron w panierce, dociskając dłonią.
      Mięso smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron na złoto.

      3. Jeśli chcemy podać kurczaka w burgerach, rumienimy przekrojone na pół bułki do hamburgerów w opiekaczu. Nakładamy sos przygotowany z podanych składników, kurczaka i dodatki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Soczysty filet / kotlet z kurczaka. Chick-fil-A Chicken Sandwich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 maja 2015 14:41
  • piątek, 08 maja 2015
    • Kurczak Marinara

      Marinara to pomidorowy sos, wywodzący się z okolic Neapolu. "Marinara" oznacza po włosku, w zależności od kontekstu, "morski" bądź "marynarski". Przypuszcza się, że nazwa wywodzi się z faktu, iż dzięki kwasowości pochodzącej z dużej ilości pomidorów sos ten był wyjątkowo odporny na psucie się, dzięki czemu znakomicie nadawał się do długiego przechowywania na statkach podczas rejsów. Po raz pierwszy przepis na ten sos pojawił się w książce kucharskiej Lo Scalco alla Moderna, wydanej w dwóch tomach w 1692 i 1694 roku. co ciekawe, nazwa 'marinara" nigdy nie występuje samodzielnie: Włosi używają tej nazwy mówiąc o konkretnych daniach, np. spaghetti alla marinara czy pizza marinara. Natomiast mówiąc o sosie pomidorowym jako takim używa się słowa "salsa" lub "sugo". Tak więc tym razem przedstawiam przepis na parmezanowego kurczaka w sosie marinara. Świetnym dodatkiem do niego jest makaron w sosie marinara z oliwkami i papryką. Przepis na kurczaka na podstawie Simply Recipes.



      1 filety z piersi kurczaka
      2 jajka + szczypta soli do smaku, 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu i 1/2 łyżeczki oregano
      mąka pszenna do panierowania
      bułka tarta wymieszana z drobno startym parmezanem - do panierowania (1/2 szklanki bułki tartej + 1/4 szklanki parmezanu)

      1 kulka sera mozzarella

      sos marinara:
      1 puszka pomidorów w kawałkach
      1 łodyga selera naciowego
      1 mała papryczka chili
      1  cebula
      2 ząbki czosnku
      1/2 łyżeczki suszonej bazylii
      1 łyżeczka suszonego oregano
      sól do smaku
      czarny pieprz do smaku

      olej do smażenia

      pasta (makaron) marinara:

      250 g dowolnego makaronu, np. świderki, kokardki lub rurki
      1/3 czerwonej papryki
      garść zielonych i/lub czarnych oliwek


      1. Filety z kurczaka kroimy na kotlety. Ja kroję w poprzek, z 1 fileta uzyskując 10-12 małych kotlecików.
      Mięso panierujemy kolejno w mace, w rozmąconych jajkach z przyprawami i w mieszance bułki tartej z parmezanem. smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

      Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos.
      W garnku lub rondlu zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, drobno posiekaną cebulę wraz pokrojona drobno łodygą sera, pokrojoną papryczką chili (z pestkami lub bez - z pestkami danie będzie bardziej pikantne) i  obranym posiekanym czosnkiem (uwaga, nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki). Gdy cebula będzie szklista, dodać bazylię, oregano oraz pomidory z puszki. Gotować sos ok. 5 minut, mieszając, aż sos zmniejszy swą objętość i zgęstnieje. Pod doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      3. Usmażone kotlety z kurczaka układamy jedna warstwą w naczyniu do zapiekania.
      Polewamy połową przygotowanego sosu (druga połowę zostawiamy do makaronu). Na wierzchu układamy pokrojona w plastry mozzarelle.
      Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. aż ser się rozpuści i będzie rumiany.

      4. Do pozostałego sosu dodajemy 1/3 pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki oraz pokrojone w plastry czarne i zielone oliwki. Zagotowujemy, by smaki się połączyły. Ugotowany wcześniej makaron mieszamy z gorącym sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 maja 2015 13:01
  • środa, 22 kwietnia 2015
    • Kurczak z warzywami z patelni po grecku

      To, czego potrzebujemy w tym przepisie, to duża patelnia. Lub wok. Każdego ze składników potrzebujemy tylko troszkę... w efekcie zaś uzyskujemy grecką ucztę dla trzech- czterech osób. Pyszny, zdrowy, pełen warzyw posiłek w kilka chwil. Czy może być lepiej? :) Jeśli danie ma być wegetariańskie, pomijamy kurczaka i smażymy warzywa z dodatkiem pasty przyprawowej, czyli oleju zmieszanego z przyprawa gyros, koncentratem pomidorowym i solą.



      1 duży filet z piersi kurczaka
      3 łyżeczki domowej przyprawy gyros
      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      1/2 łyżeczki soli (do smaku)
      4 łyżki oleju

      1 mała cukinia
      1/2 bakłażana
      1 czerwona papryka
      1 mala papryczka chili, zielona lub czerwona

      1 łyżeczka tymianku
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      1/3 szklanki czarnych oliwek
      2 spore garści fasolki szparagowej (poza sezonem - mrożonej. Dla ładnego efektu kolorystycznego lubię mieszać pół na pół fasolkę żółtą z zieloną.)
      1 pomidor

      1/2 szklanki sera feta, pokruszonego lub pokrojonego w kostkę

      340 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
      2 ząbki czosnku

      olej do smażenia

      1. Filet kurczaka przecinamy poziomo na pół tak, by uzyskać z niego dwa cieńsze kotlety. Następnie kroimy w niedużą kostkę i marynujemy w oleju wymieszanym z przyprawą gyros, koncentratem pomidorowym i solą.

      Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, aż będzie pół miękka. Odcedzamy.

      2. Gdy mięso się marynuje, przygotowujemy warzywa: paprykę, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w plastry. Oliwki kroimy na pół. Pomidor kroimy w kostkę.

      Jogurt grecki mieszamy z obranymi, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Jeśli lubimy, możemy doprawić solą do smaku (dla mnie nie jest to konieczne).

      3. Na dużej, rozgrzanej patelni lub w woku podsmażamy kurczaka wraz z całą marynatą, aż będzie zloty. Gdy kurczak się usmaży, zdejmujemy go z patelni.

      Następnie wlewamy na patelnię kilka łyżek oleju i, mieszając,  smażymy paprykę, cukinię i bakłażan. Po kilku minutach, gdy cukinia i bakłażan przestaną być surowe, dodajemy papryczkę chili, cebulę, czosnek i tymianek. Smażymy, aż cebula zrobi się szklista. Wówczas dodajemy, oliwki, ugotowaną fasolkę szparagową i usmażonego kurczaka. Smażymy danie kilka chwil, by smaki się wymieszały. Pod sam koniec smażenia dodajemy pokrojony pomidor, mieszamy.

      Danie podajemy z przygotowanym wcześniej czosnkowym jogurtem i posypujemy na talerzach kawałkami sera feta.

      Jeśli jako dodatek przygotujemy ryż, powyższa porcja wystarczy orientacyjnie dla trzech - czterech osób. Można również podać chlebki typu pita, wówczas będzie to porcja dla dwóch - trzech osób.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 kwietnia 2015 11:23
  • piątek, 17 kwietnia 2015
    • Chijeu-buldak, czyli koreański Ognisty Kurczak z serem

      W języku koreańskim słowo 'bul" oznacza ogień, a "dak" kurczaka. Stąd mamy Ognistego Kurczaka, który dodatkowo został podany z "chijeu", czyli serem. Jest ognisty zarówno w barwie, jaki smaku, choć oczywiście w przypadku smaku, ognistość możecie całkowicie dostosować do swoich upodobań, dowolnie zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Pikanteria jest tutaj również odpowiednio zbalansowana słodyczą miodu. Jeśli jesteście zwolennikami prawdziwego ognia, dajcie więcej chili, ponieważ poniższe proporcje przygotowałam dla umiarkowanie pikantnego smaku. polecam to smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu danie. Przepis na podstawie Maangchi.



      2 filety z piersi kurczaka

      1 łyżeczka chili w płatkach
      2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      2 czubate łyżki łagodnej pasty paprykowej (koreańskiej, tureckiej lub węgierskiej, do nabycia w sklepach typu 'kuchnie świata' lub przez Internet)
      1 łyżka ostrego sosu chili
      1 łyżka sosu sojowego
      4 łyżki miodu
      4 łyżki oleju
      3 obrane, drobno posiekane ząbki czosnku
      kawałek obranego, posiekanego imbiru, odpowiadający ilością czosnkowi

      1 kulka sera mozzarella
      siekany świeży szczypiorek do dekoracji
      ok. 2-3 łyżki oleju do smażenia

      Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę.
      Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy przez 20 minut (można dłużej - wówczas przechowujemy mięso w lodówce).

      Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kurczaka kilka minut, mieszając. Kiedy mięso przestanie być surowe, posypujemy je drobno pokrojonym lub startym na tarce serem.
      Nakrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień. Dusimy całość, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chijeu-buldak, czyli koreański Ognisty Kurczak z serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 kwietnia 2015 11:11
  • czwartek, 12 marca 2015
    • Kurczak pięć smaków z warzywami

      Przyprawa Pięć Smaków jest mieszanka wywodzącą się z  kuchni chińskiej, jednak używa się jej również w innych krajach azjatyckich i arabskich. Ma ona odzwierciedlać harmonię pięciu podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, ostrego i słonego. W jej skład wchodzi najczęściej cynamon, anyż gwiaździsty, pieprz syczuański, goździki i koper bądź kozieradka. Gotową mieszankę można bez problemu nabyć w większości sklepów. Przyprawa znakomicie sprawdza się zarówno w daniach mięsnych, jak i warzywnych. poniższy przepis można przygotować także w wersji wegetariańskiej, pomijając kurczaka i zwiększając ilość warzyw.



      1 filet z piersi kurczaka
      1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
      2 łyżki oleju
      szczypta soli

      250 g makaronu
      1 brokuł
      1-2 marchewki
      1 papryka czerwona
      1 duża cebula
      1 ząbek czosnku
      1/2 łyżeczki przyprawy 5 Smaków

      sos:
      2/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
      1/4 szklanki sosu sojowego
      1 łyżeczka cukru
      1 łyżeczka obranego, drobno posiekanego korzenia imbiru
      1 obrany, drobno posiekany ząbek czosnku
      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      olej do smażenia


      1. Filet z piersi kurczaka kroimy w cienkie paski, marynujemy przez 20 minut w oleju i przyprawie 5 Smaków.

      2. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i blanszujemy brokuła, pokrojonego w drobne różyczki. Składniki sosu mieszamy.

      3. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy kurczaka, aż będzie rumiany, po czym zdejmujemy z patelni.

      Następnie, mieszając, smażymy pokrojoną w paski czerwoną paprykę wraz z obraną, pokrojona w słupki marchewką.

      Po 2-3 minutach dodajemy obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę wraz z siekanym czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Smażymy, aż cebula będzie szklista.
      Wówczas ponownie dodajemy kurczaka. Następnie dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i blanszowane różyczki brokuła. Całość zalewamy sosem.
      Smażymy razem chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zbyt gęsty sos zawsze można rozrzedzić za pomocą wody.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 marca 2015 12:48
  • wtorek, 10 marca 2015
  • piątek, 06 marca 2015

Kalendarz

Luty 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters