Passionfruit

pełnia smaku...

Kurczak

  • środa, 18 maja 2016
    • Pieczony kotlet z kurczaka w chrupiącej panierce

      Zastanawiało mnie, czy możliwe jest uzyskanie na kotletach pieczonych tak chrupiącej panierki, jak na kotletach smażonych. Jak się okazuje - tak! Kotlet upieczony w piekarniku niczym nie ustępuje w smaku temu z patelni - panierka jest chrupiąca, a mięso soczyste i pełne smaku. Smak dodatkowo podkreśla w tym przepisie pyszny, wyrazisty sos miodowo musztardowy. Jak się okazuje, "smażenie" w piekarniku jest jak najbardziej możliwe, będziemy do tej metody często wracać. Przepis na podstawie DamnDelicious.

      Oven Fried chicken with Honey Mustard Sauce

      3 filety z piersi kurczaka

      1-2 jajka + 1/4 szklanki mleka

      mąka pszenna

      ok. 1 szklanki panierki panko (ew. 2/3 szklanki bułki tartej) + ok. 1/4 szklanki oleju+ 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

      sos:

      3 łyżki majonezu

      2 łyżeczki musztardy Dijon

      2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z  1 fileta uzyskać dwa cienkie kotlety. Jeśli jest taka potrzeba, lekko je rozbijamy, by były równomiernej grubości.

      Panierkę mieszamy z papryką, solą i pieprzem. Stopniowo dodajemy olej, by całość się trochę zespoiła (nadmiar oleju w razie czego i tak się wytopi i zostanie w naczyniu do zapiekania, nie będzie go na kotletach).

      Każdy kotlet panierujemy kolejno w mące oraz w jajku rozmąconym z mlekiem. Następnie zaś, dociskając dłonią, panierujemy w panko.

      2. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem, by kotlety nie przywarły. Kotlety układamy jedną warstwą (tak, by na siebie nie zachodziły) w naczyniu do zapiekania.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez ok. 20-30 minut, aż mięso przestanie być surowe (sprawdzamy przez wbicie czubka ostrego noża w najgrubsza część mięsa).

      3. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Kotlety podajemy z sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony kotlet z kurczaka w chrupiącej panierce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 13:26
  • piątek, 13 maja 2016
    • Zapiekany kurczak po meksykańsku. Pieczone fajita z kurczaka.

      Fahita to termin określający potrawę kuchni Tex-Mex z kawałków mięsa wołowego lub drobiowego, najczęściej podawanego z dodatkiem warzyw, takich, jak papryka i cebula.  Dziś mam dla Was propozycję pieczonego fajita, nie smażonego. Mięso marynowane w aromatycznych przyprawach znakomicie komponuje się z pieczonymi warzywami. Danie to jest bardzo smaczne, a jednocześnie bardzo proste do  przygotowania, więc serdecznie zachęcam do wypróbowania!

      Baked Chicken Fajita

      1 duży filet z piersi kurczaka

      marynata:

      3 łyżki oleju

      3 łyżki passaty pomidorowej

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki tymianku

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      ew. chili lub ostra papryka - do smaku


      1 papryka czerwona

      1 papryka zielona

      2 cebule

      1 ząbek czosnku

      1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

      1 łyżeczka tymianku

      sól i świeżo mielony czarny pieprz, po ok. 1/4 łyżeczki do smaku

      ser cheddar

      kwaśna śmietana

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z  fileta uzyskać dwa cienkie kotlety. Następnie każdy kotlet kroimy w cieniutkie paseczki. Z podanych składników przygotowujemy pastę - marynatę, którą dokładnie mieszamy z mięsem. Odstawiamy do marynowania na 30 minut (lub do lodówki, do 24 godzin).

      2. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Obrany czosnek drobno siekamy. Warzywa mieszamy ze sobą wraz z olejem i przyprawami. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 15 minut - aż cebula zrobi się szklista.

      Następnie do warzyw dodajemy mięso (wraz z całą marynatą) i całość dokładnie mieszamy. Pieczemy dalsze 20-30 min., aż mięso przestanie być surowe.

      W końcowej fazie pieczenia posypujemy danie startym serem. Gdy ser się roztopi, danie jest gotowe.

      Pozdajemy ze świeżym pieczywem, z tortilla, chlebkiem pita, pieczonymi ziemniakami, ryżem lub frytkami. Bardzo smacznym dodatkiem jest kwaśna śmietana lub jogurt naturalny zwłaszcza, jeśli zdecydowaliśmy się, by ostro przyprawić danie.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekany kurczak po meksykańsku. Pieczone fajita z kurczaka.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 13 maja 2016 13:17
  • środa, 11 maja 2016
    • Kurczak w boczku i ziołach

      Filety zapieczone z boczkiem i serem to prosta, szybka i smaczna propozycja obiadowa. Doskonale smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw.

      Bacon & Cheese Chicken Bake

      4 filety z piersi kurczaka

      wędzony surowy boczek w plastrach

      słodka papryka, świeżo mielony czarny pieprz i sól do oprószenia (można użyć również ostrej papryki)

      mozzarella + cheddar

       

      4 łyżki majonezu

      1 łyżka siekanej natki pietruszki

      1 łyżka siekanego koperku

      1/2 łyżeczki tymianku

       

      1. Filety kurczaka oprószamy z obu stron solą, pieprzem i papryką. Owijamy plasterkami boczku.

      kurczak

      Roladki układamy jedna obok drugiej w naczyniu do zapiekania i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez ok. 15-20 minut.

      2. Podpieczone filety smarujemy majonezem wymieszanym z ziołami oraz posypujemy mieszanką startego na tarce sera mozzarella ze startym serem cheddar.

      Zapiekamy, aż ser się roztopi, a mięso upiecze.

       

      Podajemy z sałatką i świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami albo frytkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w boczku i ziołach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 11 maja 2016 11:49
  • poniedziałek, 02 maja 2016
    • Zapiekany kurczak jalapeno

      Pomyślcie tylko: delikatny kurczak zapieczony pod serową kołderką wraz z aromatycznym bekonem i pikantną papryczką jalapeño... mmmmmm! I co najlepsze, to smaczne danie jest banalnie łatwe i szybkie w wykonaniu. Spróbujcie koniecznie!

      Wbrew pozorom, nie jest to danie wyłącznie dla miłośników piekielnej ostrości. Po pierwsze, dowolnie dawkujemy ilość użytej papryczki. Po drugie, papryczki jalapeño są mniej pikantne od papryczek chili. Po trzecie, ostrość każdej papryczki kryje się w jej nasionkach oraz białych wewnętrznych błonkach. Kiedy je usuniemy, usuwamy większość pikanterii. Koniec końców, otrzymujemy danie wyraziste w smaku, którego nie należy się obawiać.

      Jalapeno Chicken

      4 filety z piersi kurczaka

      sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka - do oprószenia

      4 plasterki surowego wędzonego boczku

      1-2 zielone papryczki jalapeño (w zależności, jak pikantny smak chcecie)

      4 łyżki siekanego szczypiorku

      ok. 1/2 szklanki startego na tarce sera cheddar

      podobna objętościowo ilość kremowego serka kanapkowego (typu cream cheese)

      ok. 4=6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

      olej lub oliwa z oliwek


      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 4 filetów uzyskać 8 kotletów jednakowej wielkości. Delikatnie je rozbijamy, by miały jednolitą grubość. Oprószamy z obu stron solą,  pieprzem i słodką papryką. Kotlety obsmażamy krótko z obu storn na złoto na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni rumienimy plastry boczku, po czym zdejmujemy. Boczek kroimy w małą kostkę

      2.  Papryczki przekrawamy na pół, usuwamy ziarenka i białe błonki. Następnie kroimy papryczki w drobną kostkę. Mieszamy je w misce wraz boczkiem, z siekanym szczypiorkiem, startym serem oraz kremowym serkiem. Dodajemy tyle śmietany, by uzyskać gęstą pastę.

      3. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy 1 łyżkę oleju. Następnie układamy płasko, jedną warstwą, kotlety z kurczaka. Na każdym kotlecie układamy po porcji pasty serowej, rozprowadzając ją w miarę równo.

      Kotlety zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 15 minut, aż ser będzie rumiany.

       

      Podajemy ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekany kurczak jalapeno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 maja 2016 11:46
  • poniedziałek, 25 kwietnia 2016
    • Kurczak pieczony w maśle koperkowym

      Dzięki pieczeniu z dodatkiem masła, piersi kurczaka się niezwykle soczyste i aromatyczne, natomiast dodatek koperku nadaje im wiosenny, świeży charakter. Polecam to smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie.

      Dill Butter Chicken

      4 filety z piersi kurczaka

      sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka - do oprószenia

      siekany koperek - ok. 4-6 łyżek

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty

      2 łyżki oleju

      masło

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 4 filetów uzyskać 8 kotletów jednakowej wielkości. Delikatnie je rozbijamy, by miały jednolitą grubość. Oprószamy z obu stron solą,  pieprzem i słodką papryką.

       

      2. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy olej oraz oddajemy czosnek i łyżkę siekanego koperku - mieszamy. Na tym układamy płasko, najlepiej jedną warstwą, kotlety z kurczaka. Każdy kotlet posypujemy obficie koperkiem i układamy na nim po cienkim plasterku masła.

      Kotlety zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 20 minut, aż mięso będzie złote i przestanie być surowe.

      Można podać sałatką i z pieczonymi ziemniakami, frytkami, makaronem lub ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak pieczony w maśle koperkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 kwietnia 2016 12:41
  • środa, 09 marca 2016
    • Pieczony kurczak po portugalsku z ziemiakami

      Kurczak portugalski swój znakomity smak zawdzięcza prostej mieszance aromatycznych przypraw, jak czosnek i papryka. Uzupełnieniem dania są przepyszne pieczone ziemniaki, które przygotowują się jednocześnie z kurczakiem - prosto i smacznie. Kurczaka przygotowujemy tu metodą pieczenia na płasko, dzięki czemu mięso się nie przesusza, lecz pozostaje soczyste. Przepis na podstawie FeastingAtHome.

       kurczak po portugalsku

      1 kurczak w całości (mój ważył ok. 2 kg)

      ziemniaki - umyta, obrane, pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm

       

      marynata (wszystkie składniki mieszamy):

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      2 łyżeczki wędzonej papryki

      1 łyżeczka chili (do smaku)

      1 łyżeczka soli

      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      4 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte

      2 łyżki octu winnego

      1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju

       

      1. Tuszkę układamy piersią do dołu. Przecinamy kurczaka po jednej stronie kręgosłupa, po czym układamy piersią ku górze.  Obydwoma złożonymi dłońmi naciskamy mocno w centralnym punkcie piersi, by doprowadzić do pęknięcia chrząstki, i by tuszka leżała na desce jak najbardziej płasko.

      Tuszka

      2. Kurczaka nacieramy dokładnie ze wszystkich stron marynatą - także pod skórką.

      Kurczaka możemy odstawić do marynowania na godzinę (poza lodówką. Jeśli chcecie marynować dłużej, do 12 godzin można go marynować w lodówce) lub piec od razu.

      Kurczak

      Naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na której układamy warstwą ziemniaki. Na nich układamy kurczaka skórką do dołu.

      Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, po czym przekładamy kurczaka skórką do góry. Polewamy powstałym w międzyczasie sosem i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości kurczaka).

      Kurczak jest gotowy, jeśli po wkuciu w najgrubszą część udka ostrego noża sok wypływający z mięsa jest bezbarwny Jeśli jest różowy, pieczemy kurczaka dodatkowe 10 minut (pod przykryciem np. z folii aluminiowej).

      Po upieczeniu kurczaka nie kroimy go od razu, lecz najpierw  odstawiamy na 10 minut. Dopiero potem  kroimy i podajemy wraz z pieczonymi ziemniakami i dowolna sałatką.

      Kurczak po portugalsku w całości

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 marca 2016 12:53
  • piątek, 19 lutego 2016
    • Skrzydełka musztardowo miodowe

      Skrzydełka są jednym z najbardziej ekonomicznych, a jednocześnie smacznych, szybkich i łatwych pomysłów na obiad. W tym przepisie, oprócz samych skrzydełek, otrzymamy dodatkowo smaczny "rosół", który możemy wykorzystać jako bazę do zupy - i mamy kompletny posiłek. Wyraziste w smaku skrzydełka musztardowo-miodowe możemy podać z dowolnymi dodatkami, jak np. pieczone ziemniaki, frytki czy świeże pieczywo oraz ulubiona sałatka. Polecam!

      Skrzydełka miodowo musztardowe

      8 skrzydełek kurczaka

      1,25 l wody

      1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry

      1 cebula - obrana, pokrojona w ćwiartki

      1 łodyga selera naciowego - pokrojona w kawałki

      1 ząbek czosnku - obrany

      2 ziarna ziela angielskiego

      1 listek laurowy

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      sól i pieprz - do smaku

       

      sos:

      4 łyżki miodu wielokwiatowego

      2 łyżki musztardy Dijon

      1 łyżka musztardy francuskiej ziarnistej

      1 łyżeczka białego octu winnego

      1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek

       

      olej lub oliwa z oliwek do smażenia


      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Powstają nam 24 kawałki.

      W garnku zagotowujemy osoloną wodę ze wszystkimi warzywami i przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 min. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia.

      Odcedzamy z garnka części skrzydełek (lotek już nie będziemy wykorzystywać). Otrzymaną w ten sposób bazę do dowolnej zupy doprawiamy do smaku.

       2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote.

      3. Kiedy skrzydełka się robią, przygotowujemy sos, mieszając wszystkie jego składniki.

      Usmażone skrzydełka na patelni zalewamy sosem (jeśli mamy na patelni zbyt dużo oliwy, zlewamy ją przed dodaniem sosu). Mieszamy i kilka chwil smażymy razem. Podajemy od razu, gorące.

      Danie to najlepiej smakuje na świeżo, nie warto więc robić dużej porcji z myślą, by została na drugi dzień. Robi się je na tyle szybko, że przygotowanie kolejnej porcji nie jest dużym problemem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Skrzydełka musztardowo miodowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 19 lutego 2016 12:05
  • czwartek, 18 lutego 2016
    • Kurczak piccata

      "Piccata" to metoda przygotowywania potraw, w której mięso jest krojone, panierowane, podduszane i podawane z sosem. Wywodzi się ona z Włoch, gdzie do przygotowania tego typu potraw używano cielęciny. W USA najbardziej popularna jest piccata z kurczaka - taka tez Wam dziś prezentuję. Danie to jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania, nie wymaga tez wielu składników. I powiem Wam szczerze - dzięki tej prostocie smak jest naprawdę genialny. Cudownie delikatne mięso pokryte jest wyrazistym, odświeżająco cytrynowym sosem.  Niezapomniany smak - spróbujcie koniecznie! To danie odpowiednie zarówno na co dzień, jak i na uroczyste okazje. Przepis na podstawie PinchOfYum.

      Piccata

      2 filety z piersi kurczaka

      sól, świeżo mielony czarny pieprz + mąka pszenna do panierowania

      1/2 szklanki białego wina

      1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

      4-6 cieniutkich plasterków cytryny (ok. 2-3 mm grubości)

      1 łyżka siekanej natki pietruszki

      1-2 łyżki kaparów (można ew. pominąć....ale nie pomijajcie!)

       

      oliwa z oliwek + 1 łyżeczka masła do smażenia

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 2 filetów uzyskać 4 kotlety jednakowej wielkości. Delikatnie je rozbijamy, by miały jednolitą grubość. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, po czym panierujemy w mące. Kotlety smażymy z obu storn na złoto na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z 1 łyżeczką masła. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na patelnię wlewamy wino oraz bulion. Mieszamy dokładnie i dodajemy plasterki cytryny. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż ilość sosu na patelni zredukuje się o około połowę. Wówczas dodajemy pietruszkę i kapary oraz łyżkę zimnego masła - dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak - jeśli sos potrzebuje dodatkowej soli lub pieprzu - doprawiamy. Sos solimy dopiero po dodaniu kaparów, ponieważ same w sobie są już słonawe. Umieszczamy usmażone kotlety w sosie i chwilę dusimy razem.

       

      Danie możemy podać z ziemniakami puree, makaronem, polentą, ryżem lub z grzankami i - oczywiście - z sałatą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 lutego 2016 13:07
  • piątek, 15 stycznia 2016
    • Sałatka z kurczakiem a la Taco

      Sałatka z kurczakiem to w zasadzie całe danie. Jeśli chcecie, możecie naturalnie podać je z dodatkowym ryżem, lecz samo w sobie stanowi pełny, zdrowy posiłek. Do tego bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Nie ma to jak odrobinę lata na talerzu, gdy za oknami śnieg :)

      Sałatka z kurczakiem a la taco

      2 filety z piersi kurczaka

      marynata:

      4-6 łyżek oleju

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki oregano
      sól do smaku

      

      warzywa: mieszanka ulubionych sałat, pomidor, ogórek, papryka, cebula, avocado (+sok z cytryny/limonki i sól)

      sos jogurtowy: 1 szklanka jogurtu typu greckiego/bałkańskiego + 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku (ew. 1-2 łyżki mleka do rozrzedzenia sosu)

      sos ostry chili

       

      1. Filety z piersi kurczaka kroimy w poprzek w ten sposób, by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze filety. Razem 4.

      Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Marynujemy 15 minut.
      

      2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa i sos. Warzywa myjemy, kroimy, układamy na talerzach. Avocado przekrawamy na pół, obieramy, kroimy w kostkę lub paski i skrapiamy sokiem z cytryny i lekko doprawiamy solą do smaku. Dzięki temu avocado nie ciemnieje. 

      Przygotowujemy sos jogurtowy, mieszając jogurt typu greckiego z przeciśniętym czosnkiem. W razie potrzeby sos rozrzedzamy mlekiem.


      3. Filety smażymy na patelni grillowej na złoto z obu stron, na zwykłej patelni (wówczas używamy niewielkiej ilości oleju do smażenia) lub ew. pieczemy w piekarniku. Usmażone mięso kroimy i układamy na warzywach. Polewamy sosem jogurtowym i skrapiamy sosem chili - do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z kurczakiem a la Taco”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 stycznia 2016 11:48
  • czwartek, 14 stycznia 2016
    • Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem

      Typowe filety z piersi kurczaka mogą stać się całkowicie wyjątkowym daniem, jeśli podamy je ze smacznym sosem. Do tego ryż lub puree ziemniaczane, i mamy smaczny, szybki a przy tym elegancki obiad.

      kurczak w sosie serowym

      6 pieczarek

      1 łyżka mąki pszennej

      1,5 szklanki zimnego mleka

      100 g śmietankowego serka topionego

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      2 duże garści świeżego szpinaku - umytego, odsączonego, bez ogonków

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

       

      filety z piersi kurczaka

      + jajko, maka i bułka tarta do panierowania

       

      1. Dzisiejsze danie można przygotować z kurczakiem panierowanym (tak, jak na zdjęciu), z kurczakiem obtoczonym w mące lub jedynie oprószonym solą i pieprzem - jak wolcie. Wybieracie swoją wersję i smażycie. W międzyczasie gotujecie również ryż lub ziemniaki.

      2. W rondlu lub ganku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Podsmażamy lekko pokrojone w plastry pieczarki, aż zaczną być aromatyczne, bez rumienienia. Dodajemy mąkę i mieszamy.

      Następnie, mieszając, wlewamy równym strumieniem zimne mleko. Gdy sos się zagotuje i zacznie gęstnieć, dodajemy serek topiony i mieszamy, aż serek się rozpuści. Dodajemy czosnek i szpinak, gotujemy razem ok. minutę, po czym doprawiamy sos intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Jeśli sos jest za gęsty, możemy rozrzedzić go dodatkowym mlekiem. Jeśli jest za rzadki, zagęszczamy dodatkową mąką.

      3. Usmażone filety kurczaka kroimy w paski, umieszczamy na talerzu na ryżu lub ziemniakach i polewamy porcją sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 stycznia 2016 12:38
  • poniedziałek, 14 grudnia 2015
  • piątek, 20 listopada 2015
    • Skrzydełka Tandoori, czyli aromatyczne skrzydełka kurczaka w stylu indyjskim

      Skrzydełka to smaczna, szybka i ekonomiczna potrawa, pozwalająca na mnóstwo wariacji smakowych. Nazwa dzisiejszych skrzydełek Tandoori wywodzi się od słowa "tandoor", oznaczającego gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie pieczono mięso., zamarynowane uprzednio w jogurcie i przyprawach. Dzięki temu otrzymujemy miękkie, aromatyczne, pełne orientralnych smaków danie, bardzo łatwe do przygotowania. Pomysł na podstawie FoodFaithFitness.

       

      tandoori wings

      16 skrzydełek z kurczaka

      olej do smażenia

       

      marynata:

      2/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub bałkańskiego

      2 łyżki soku z cytryny

      ok. 1,5 cm świeżego imbiru - obranego, drobniutko posiekanego

      2 ząbki czosnku - obrane, drobniutko posiekane

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka wedzonej papryki

      1 łyżeczka curry

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

      1/2 lyżeczki mielonej kolendry

      1/2 lyżeczki chili

       

      warzywa do gotowania skrzydełek:

      1 marchewka - obrana, pokrojona na mniejsze kawałki

      1 cebula - obrana, pokrojona na ćwiartki

      1 łodyga selera naciowego

      1 listek laurowy

      2 ziarna ziela angielskiego

      sól i pierz do smaku

       

      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Lotki odrzucamy (można je zamrozić i dodać do gotowania rosołu) lub gotujemy razem ze skrzydełkami - wywar, który nam w efekcie powstanie, będzie dobrą bazą do zupy. 

      2. W garnku zagotowujemy wodę z marchewka, selerem, cebulą i przyprawami. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia. Odcedzamy i osuszamy.Lotki odrzucamy. Pozostają nam 32 kawałki.

      3. Składniki marynaty mieszamy w dużej misce. Wkładamy skrzydełka i dokładnie całość mieszamy, by każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty marynatą. Możemy pozostawić do marynowania (do 4 godzin w lódowce) lub smażyć od razu.

      Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote.

      Podajemy z ryżem, chebkami typu pita lub świezym pieczywem, z warzywami lub dowolną sałatką.

       

       

      Jeśli lubicie skrzydełka, sprobujcie również słodko-pikantnych skrzydełek Buffalo.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Skrzydełka Tandoori, czyli aromatyczne skrzydełka kurczaka w stylu indyjskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 20 listopada 2015 14:42
  • piątek, 13 listopada 2015
  • piątek, 16 października 2015
  • piątek, 09 października 2015
    • Najprostszy kurczak w sosie barbecue

      Raz, dwa, trzy, najprostszy obiad gotowy.



      4 filety z piersi kurczaka
      ser mozzarella
      ulubiony sos barbecue - polecam sos barbecue wg Gordona Ramsaya:

      1 duża cebula
      2-4 duże ząbki czosnku
      2 czubate łyżki brązowego cukru
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżka octu winnego
      2/3 szklanki dobrej jakości keczupu*
      2 łyżki sosu Worcester
      1/2 łyżeczki soli (do smaku)

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      1. Przygotowujemy sos.
      Na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy ocet, keczup i sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).

      2. Każdy filet rozkrawamy "po grubości" na pół, by uzyskać dwa cieńsze kotlety. Układamy je w naczyniu do zapiekania i smarujemy sosem. Na wierzch ścieramy na tarce (grube oczka) ser mozzarella lub tez na każdym kotlecie układamy po plastrze mozzarelli.

      3. Potrawę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C. przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści a mięso przestanie być surowe.

      W ten sam sposób można przygotować również udka kurczaka. Postępujemy podobnie, tylko pieczemy udka (bez skóry) ok. 45 minut, posypując serem dopiero pod koniec pieczenia.


      * Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Najprostszy kurczak w sosie barbecue”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 09 października 2015 15:00
  • piątek, 25 września 2015
    • Kurczak marokański na chlebkach pita

      Jeśli macie nieodpartą ochotę na orientalne smaki do tego niewiele czasu, polecam ten przepis, czyli filety z kurczaka w aromatycznych przyprawach, podane na chlebkach pita, z czosnkowym jogurtem i chrupiącymi warzywami. Przepis na podst. Epicurious.



      2 filety z piersi kurczaka

      marynata:
      4 łyżki oliwy z oliwek
      1 przeciśnięty ząbek czosnku
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      ostra papryka chili w płatkach - do smaku, np. 1/3 łyżeczki
      sól do smaku, np. 1/2 łyżeczki

      2-4 chlebki typu pita
      1 czerwona cebula - obrana, pokrojona w pióra
      1 mały ogórek - pokrojony w pół plastry
      1 duży pomidor - pokrojony w kawałki
      mieszanka salat

      1 opakowanie jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
      1-2 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte

      oliwa z oliwek do smażenia

      1. Składniki marynaty mieszamy. Pokrojone w niedużą kostkę filety kurczaka marynujemy ok. 15-20 minut.

      2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa, krojąc je w kawałki, oraz mieszamy jogurt grecki z czosnkiem. Chlebki typu pita odgrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja najpierw polewam lekko chlebek z obu stron wodą - pod kranem- po czym odgrzewam w tosterze, dzięki czemu nie obsycha).

      Na talerzach układamy trochę jogurtu, po czym kładziemy pitę, którą też smarujemy jogurtem - wówczas pita ma jogurt z obu stron i ma czas zrobić się miękka.

      3. Mięso smażymy, mieszając,  na niewielkiej ilości oliwy, aż będzie złote. Na chlebkach pita układamy mix salat oraz warzywa, na wierzchu układamy kawałki kurczaka.
      Możemy dodatkowo podać ostry sos chili. (Danie jemy nożem i widelcem, oczywiście)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak marokański na chlebkach pita”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 25 września 2015 15:13
  • poniedziałek, 21 września 2015
    • Słodko pikantne chrupiące polędwiczki z kurczaka

      Proponuję dziś prosty przepis na chrupiące paski kurczaka w słodko - pikantnym sosie. Są one smacznym pomysłem, gdy zależy nam na szybkim obiedzie. Jako dodatek pasuje zarówno ryż, jak i pieczone ziemniaki czy frytki. Na zdjęciu widzicie je z grillowanym ananasem.



      4 filety z piersi kurczaka
      2-3 jajka + sól i świeżo zmielony starty pieprz
      mąka pszenna
      panierka panko

      sos:
      1/2 szklanki dobrej jakości keczupu*
      1/4 szklanki ostrego sosu chilli sriracha (do smaku w zależności, jak ostre potrawy lubicie)
      1/3 szklanki brązowego cukru (ew. białego)
      1 łyżeczka masła
      przeciśnięty ząbek czosnku
      sól do smaku

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      1. Filet z kurczaka rozbijamy bardzo lekko tłuczkiem, dzielimy na paski.
      Panierujemy kolejno w mące, rozmąconym z solą i pieprzem (do smaku) jajku oraz panko. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Filety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron na złoto.

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos: w rondelku umieszczamy keczup, ostry sos i cukier. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści. Dodajemy czosnek, masło i sól do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty, by sos zgęstniał.

      3. Usmażone paski mięsa smarujemy sosem za pomocą pędzelka kuchennego lub mieszamy z sosem na patelni (po usunięciu z niej oleju ze smażenia). Polędwiczki mieszamy z sosem dopiero przed samym podaniem - inaczej nie będą chrupiące.

      Dla dekoracji można posypać je sezamem lub płatkami migdałowymi.


      * Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Słodko pikantne chrupiące polędwiczki z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 września 2015 14:49
  • piątek, 18 września 2015
    • Kurczak imbirowy z brokułami

      Wczoraj odwiedziliśmy kulinarnie Indie. Dziś wybierzemy się do Chin, by skosztować aromatycznego kurczaka z brokułami. To danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, nie wymagające skomplikowanych składników. Jako dodatek pasuje ryż. Przepis na podstawie TheGratefulGirlCooks.



      2 piersi kurczaka
      1 jajko
      1  łyżka mąki ziemniaczanej
      1/3 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka ostrego sosu chili

      sos (wszystkie składniki dokładnie mieszamy):
      1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
      1/2 szklanki sosu sojowego
      2 pełne łyżki brązowego cukru (ew. zwykłego białego)
      2 łyżki octu z białego wina

      1 brokuł - podzielony na malutkie różyczki
      1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra
      2-3 ząbki czosnku - obranego, drobno posiekanego
      2 cm kawałek korzenia imbiru - obrany, drobno posiekany
      garść siekanego szczypiorku

      1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
      olej do smażenia


      1. Filety z kurczaka kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Marynujemy w jajku rozmąconym z mąka, przyprawami i sosem chili.

      2. W międzyczasie w woku lub w dużej patelni* gotujemy kilka minut różyczki brokuła w bulionie. Chodzi o to, by nie były surowe, lecz jednocześnie pozostały chrupkie. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i w tym samym bulionie gotujemy przez kilka minut odcedzone lekko z marynaty kawałki kurczaka. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.

      3. Wylewamy bulion i osuszamy patelnię. Rozgrzewamy w niej niewielką ilość oleju i smażymy cebulę wraz z imbirem i czosnkiem oraz kurczakiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy sos. Gotujemy danie na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy różyczki brokuła i szczypiorek; całość delikatnie mieszamy. (Możemy również ułożyć kawałki brokuła dekoracyjnie w krąg na talerzu, i w środku umieścić mięso tak, jak jest to na fotografii, ale brokuł jest zdecydowanie najsmaczniejszy z sosem.)

      * Jeśli nie macie woka, można naturalnie użyć po prostu garnka do gotowania i głębszej patelni do smażenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak imbirowy z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 18 września 2015 13:28
  • środa, 16 września 2015
    • Filety z kurczaka podduszane z pieczarkami i serem. Łatwe.

      To danie z gatunku tych, które po prostu nie mogą się nie udać. Delikatne filety z piersi kurczaka podduszone z aromatycznymi grzybami, z dodatkiem sera. Potrawa bardzo szybka, bardzo prosta, a jednocześnie - bardzo smaczna.



      2-3 filety z piersi kurczaka
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz
      mąka pszenna + jajka + bułka tarta do panierowania

      350 - 500 g pieczarek
      1 ząbek czosnku
      1/2 łyżeczki tymianku
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      starty na tarce żółty ser o wyrazistym smaku (w mnie cheddar)

      2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego + 1 łyżeczka mąki pszennej

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      1. Pieczarki kroimy na plastry. Podsmażamy szybko na patelni, na niewielkiej ilości oliwy, wraz z obranym i przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy pieczarki zaczną się robić złote, zdejmujemy je z patelni.

      2. Na tej samej patelni smażymy podzielone na mniejsze kawałki, bardzo lekko rozbite filety kurczaka, oprószone z obu stron delikatnie solą i pieprzem, panierowane kolejno w mące, rozmąconych jajkach oraz bułce tartej.

      Gdy jedna strona będzie już złota, przekładamy każdy kotlet na drugą stronę i zsuwamy ku środkowi patelni, by mięso utworzyło w miarę jednolitą warstwę, bez odstępów. Układamy na wierzchu podsmażone pieczarki oraz starty żółty ser. Smażymy minutę, po czym wlewamy na patelnię bulion rozmieszany z 1 łyżeczką mąki.
      Przykrywamy patelnię pokrywką, po czym zmniejszamy płomień.
      Dusimy całość, aż ser się roztopi.

      Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Filety z kurczaka podduszane z pieczarkami i serem. Łatwe.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 16 września 2015 14:32
  • wtorek, 08 września 2015
    • Kurczak Supreme, czyli pieczony kurczak z aksamitnym sosem

      Nazwą "Kurczak Supreme" (ang. chicken supreme, fr. suprême de volaille) określa się pierś kurczaka podaną wraz ze skrzydełkiem. Sos Supreme zaś to delikatny, kremowy sos, przygotowany na bazie sosu Velouté. Razem tworzą proste i szybkie, lecz niezwykle smaczne i eleganckie danie. Przepis wg Keef Cooks.



      2 - 4 pojedyncze piersi kurczaka ze skórką
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz
      oliwa z oliwek lub olej do smażenia + 1 łyżeczka masła

      sos:
      2 łyżeczki masła
      2 łyżeczki mąki pszennej
      2/3 szklanki bulionu drobiowego
      1/3 szklanki śmietanki 18% ("słodkiej" śmietanki UHT, nie kwaśniej śmietany)
      1 łyżka soku z cytryny (do smaku)
      sól i świeżo zmielony biały pieprz (do smaku)

      Ponieważ trudno jest znaleźć w sklepie piersi ze skórką i skrzydełkiem, kupiłam całego kurczaka i podzieliłam go na porcje, odrzucając lotki od skrzydełek. Udka wykorzystam w innym przepisie.

      1. Piersi kurczaka dokładnie nacieramy solą i pierzem. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoto, po czym podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut, aż mięso będzie upieczone.

      Czas pieczenia zależy od ilości/wielkości pieczonego mięsa. Piersi są upieczone, gdy po głębokim nakłuciu ich ostrym nożem w najgrubszym miejscu nie wycieka z nich sok.
      Jeśli używacie samych piersi, wystarczy obsmażenie ich na małym ogniu. Jeśli używacie mięsa z kością, jak ja, trzeba je podpiec. Jeśli nie jadacie skórki, można ją zdjąć na talerzu, lecz pozostawcie ją na czas pieczenia - zapobiega przesuszeniu się mięsa.


      2. W międzyczasie przygotowujemy sos.

      W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy. Do tak przygotowanej zasmażki wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne kilka minut. Gotowy sos doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem (białym, ponieważ nie chcemy czarnych drobinek w białym sosie. Jeśli zaś to nam nie przeszkadza, można użyć oczywiście czarnego pieprzu).

      3. Upieczone mięso podajemy z sosem. Najlepiej smakuje z ziemniakami, białą kaszą lub kaszą gryczaną. Można podać również z makaronem.
      Na zdjęciu jako dodatek widać Marchew glazurowaną z dodatkiem zielonego groszku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Supreme, czyli pieczony kurczak z aksamitnym sosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 września 2015 13:22
  • czwartek, 13 sierpnia 2015
    • Kurczak Caprese

      Pochwały prostoty ciąg dalszy: Kurczak Caprese. Czy lubicie słynną włoską sałatkę Caprese, z pomidorów, sera mozzarella i świeżej bazylii? Jeśli tak, to z pewnością polubicie także kurczaka przygotowanego z dodatkiem tych samych składników. Szybko, prosto i jakże smacznie. Przepis na podstawie Gimme Some Oven.



      3 filety z piersi kurczaka
      bazylia
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz
      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      100 ml octu balsamicznego

      garść pomidorków koktajlowych
      1 kulka sera mozzarella
      listki świeżej bazylii

      oliwa z oliwek do smażenia


      1. W małym rondelku zagotowujemy ocet balsamiczny. gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos odparuje o połowę i zgęstnieje. Uzyskujemy w ten sposób balsamiczną glassę, którą skropimy danie.

      2. Filety kurczaka najpierw przekrawamy wzdłuż "po grubości", by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze.  Mięso oprószamy z obu stron lekko bazylią, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron na złoto.

      3. Mięso układamy w naczyniu do zapiekania, na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki i porwany w małe kawałeczki ser mozzarella. Podpiekamy w piekarniku na funkcji grill przez kilka minut - chodzi jedynie o to, by ser zaczął się lekko topić. nie pieczemy dania za długo, by mięso nie zrobiło się suche. Można również zrezygnować z tego kroku i nie podpiekać sera.

      Przed podaniem skrapiamy potrawę glassą balsamiczną i posypujemy świeżymi listkami bazylii.

      Pozdajemy ze świeżym pieczywem.

      Z tym przepisem pozostawiam Was do września, ponieważ jadę na (wytęskniony) urlop. :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Caprese”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 sierpnia 2015 12:46
  • czwartek, 06 sierpnia 2015
    • Filety z kurczaka w sosie pesto

      Jak połączyć upał za oknem (lub po prostu brak czasu, o każdej porze roku) z chęcią zjedzenia smacznego, zdrowego posiłku? Bardzo prosto: odpowiedzią jest delikatny kurczak w kremowym sosie pesto. Danie gotowe w kilka minut, bezproblemowe nawet dla osób dopiero zaczynających swą przygodę z gotowaniem. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z makaronem lub świeżym pieczywem. Szybko & smacznie.



      3 filety z piersi kurczaka
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz
      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 12%
      4 łyżki wrzącej wody
      4-6 łyżek dobrej jakości zielonego pesto
      1 łyżeczka mąki pszennej

      1. Filety kurczaka najpierw przekrawamy wzdłuż "po grubości", by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze.  Mięso oprószamy z obu stron sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron na złoto.

      2. Gdy kurczak się smaży już na drugiej stronie, mieszamy śmietanę z mąką,  pesto i wrzącą wodą. Ilość pesto zależy od pożądanej intensywności smaku (próbujemy zatem!), warto użyć więcej, by sos miał intensywny smak. Przy przepisach składających się z zaledwie kilku składników warto również użyć produktów wysokiej jakości, ponieważ przekłada się to bezpośrednio na smak dania.

      Gdy mięso będzie usmażone, zdejmujemy na chwilę patelnię z ognia i zalewamy je sosem. Mieszamy i ponownie stawiamy na palnik. Zagotowujemy sos, mieszając, by zgęstniał. Podajemy gorące.

      Takiego samego sosu możemy również użyć do makaronu w daniach wegetariańskich.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Filety z kurczaka w sosie pesto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 sierpnia 2015 11:55
  • środa, 05 sierpnia 2015
    • Azjatyckie wrapy z kurczaka w sałacie

      Danie dla wszystkich miłośników smaków Azji, wywodzące się z USA. Mięso kurczaka plus pieczarki w aromatycznym sosie. Ale to nie wszystko: w odróżnieniu od wrapów, które zawija się w tortille, lub sajgonek zawijanych w papier ryżowy lub pszenny, tutaj do zawijania używamy chrupiących liści sałaty. Razem smakuje to wyjątkowo dobrze, co więcej, jest także atrakcyjne wizualnie i zdrowe. Czy wspominałam już o chrupaniu? - cudownie chrupie :) Przepis na podstawie Frugal Living NW



      2 piersi kurczaka
      250 g pieczarek
      2 duże ząbki czosnku
      ew. kilka posiekanych listków bazylii

      sos:
      4 łyżki wody
      2 łyżki sosu hoisin
      2 łyżki sosu teriaki
      2 łyżki miodu wielokwiatowego
      1 łyżka sosu sojowego
      1 łyżka octu z białego wina lub octu ryżowego
      1 łyżka obranego, drobno posiekanego korzenia imbiru
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      ew. ostry sos chili, jeśli danie ma być pikantne

      sałata lodowa
      olej do smażenia
      siekany szczypiorek do dekoracji

      1. Filety kurczaka najpierw przekrawamy wzdłuż "po grubości", by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze. Następnie kroimy je w jak najdrobniejszą kostkę, ok. 0,5 x  0,5 mm. Mięso można również zemleć, lecz ja wolę, jak ma więcej struktury.

      W podobnie drobną kostkę, ok. 0,5 x 0,5 mm, kroimy pieczarki.

      W dużej patelni lub woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Podsmażamy pieczarki, aż będą lekko złote. Zdejmujemy je z patelni lub odsuwamy na jej bok.
      Następnie podsmażamy posiekane mięso wraz z czosnkiem, mieszając.

      2. Składniki sosu mieszamy. Gdy mięso będzie złote, mieszamy je z pieczarkami, bazylią i zalewamy sosem. Całość mieszamy i zagotowujemy, by sos zgęstniał.

      Porcje mięsa układamy w łódeczkach sałaty.

      Możemy podać ze słodko-pikantnym sosem chili i ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Azjatyckie wrapy z kurczaka w sałacie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 sierpnia 2015 15:01
  • poniedziałek, 03 sierpnia 2015
  • czwartek, 18 czerwca 2015
    • Szaszłyki z kurczaka po turecku. Izgarada tavuk sis.

      Szaszłyk jest prostym, a jednocześnie bardzo atrakcyjnym sposobem na przygotowanie mięsa. Znakomicie smakuje z warzywami. W tym przepisie mięso kurczaka dzięki marynacie z jogurtu jest jednocześnie pełne smaku i bardzo delikatne. Przepis na podstawie Meinerezepte.



      2 piersi kurczaka

      marynata:
      1 mała cebula
      1 ząbek czosnku
      1/2 szklanki gęstego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
      1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
      1 łyżka tureckiej pasty paprykowej (do nabycia w sklepach typu "kuchnie świata" lub przez internat. można zastąpić łatwiej dostępną węgierską pastą paprykową)
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki papryki chili w płatkach (lub do smaku)
      1/2 łyżeczki soli

      zielona papryka
      cebula

      patyczki do szaszłyków

      1. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Dodajemy do niej filety kurczaka pokrojone w  kostkę. Dokładnie mieszamy, by mięso było pokryte marynatą. Marynujemy co najmniej 30 minut (można dużej, nawet 12 godzin - oczywiście w lodówce).

      2. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w dużą kostkę.

      Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki kurczaka, cebulę i paprykę. Nabijamy w miarę luźno, ponieważ zbyt ściśnięte mięso źle się piecze.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 20-30 minut, aż mięso będzie rumiane  (a kawałek mięsa nakłuty nożem nie puści soku).
      Możemy również usmażyć je na patelni grillowej lub upiec na grillu ogrodowym.

      Do takich szaszłyków znakomicie smakuje:

      Turecka sałatka z bakłażana z jogurtem.
      Ryż po turecku.
      Turecka sałatka z fasoli.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 czerwca 2015 13:14

Kalendarz

Maj 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters