Passionfruit

pełnia smaku...

Kurczak

  • poniedziałek, 05 grudnia 2016
    • Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą i serem

      "Gwiazdami" dzisiejszego przepisu są kurczak, pieczarki i żółty ser. Całości smaku dodaje ocet balsamiczny. Szybko, smacznie i pożywnie.

      Pan Chicken with Mushrooms, Onions and Cheese

      500 g mięsa z udek kurczaka (bez kości), ew. filety z piersi

      2 duże cebule - obrane, pokrojone w grube pióra (pół plastry)

      250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka tymianku

      2 łyżki octu balsamicznego + szczypta cukru

      1/2  szklanki bulionu warzywnego + 1/2 łyżeczki mąki pszennej

      sól i pierz - do smaku

      ser żółty, starty na tarce

      natka pietruszki

       

      olej do smażenia

       

      1.  Oczyszczone mięso kroimy w kawałki wielkości kęsa. Oprószamy solą, pieprzem i mąką pszenną, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki, czosnek i tymianek. Smażymy, aż grzyby będą lekko złote. Dodajemy ocet balsamiczny i szczyptę cukru. Smażymy, aż część płynu odparuje. Wówczas wlewamy bulion rozmieszany z mąką. Zagotowujemy, by sos zgęstniał, po czym doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

      3. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy. Całość posypujemy startym serem i przykrywamy patelnię pokrywką. Podduszamy na małym ogniu, aż ser się rozpuści i posypujemy natką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 grudnia 2016 14:26
  • piątek, 18 listopada 2016
    • Kurczak Bourbon

      Kurczak Bourbon wziął swą nazwę od Bourbon Street w Nowym Orleanie (USA, stan Luizjana), oraz od whisky, która wchodzi w skład sosu. To proste w wykonaniu lecz niezwykle smaczne danie jest bardzo popularne w nowoorleańskich knajpkach. Ten przepis o słodkiej nucie ogromnie przypadł nam do gustu, będziemy do niego nie raz wracać. Przepis na podstawie RecipesThatCrock.

      Bourbon Chicken

      500g udek kurczaka bez kości i skóry

      1 duża cebula - obrana, posiekana

      1/3 szklanki suszonej prażonej cebuli

      olej do smażenia

       

      marynata (składniki mieszamy):

      1 łyżka sosu teriyaki

      2 łyżki oleju

      2 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

      kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany, drobno posiekany

       

      sos (składniki mieszamy):

      1/2 szklanki bulionu warzywnego

      6 łyżek sosu teriyaki

      4 łyżki brązowego cukru

      2 łyżki miodu

      2 łyżki whisky

      1 łyżeczka musztardy Dijon

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      ew. sól do smaku

       

      Mięso udek kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy przez 15-30 minut.

      W woku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy cebulę. Kiedy będzie szklista, dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy, mieszając aż mięso będzie lekko rumiane. Wówczas dodajemy sos i prażoną cebulkę. Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Ew. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Podajemy z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Bourbon”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 18 listopada 2016 14:55
  • piątek, 21 października 2016
    • Grillowany kurczak po grecku

      Dzisiejsze danie pełne jest smaków i aromatów ze słonecznej Grecji, które stanowią doskonałe antidotum na szarość za oknami. Całości dopełnia sos jogurtowo koperkowy, a idealnym dodatkiem będą grillowane warzywa lub sałatka grecka (Horiatiki salata - klik). Przepis na podstawie TheMediterreneanDish.

       Grilled Greek Chicken

      2-3  filety z piersi kurczaka lub mięso z 8 udek (pałeczek)

       

      marynata (składniki mieszamy):

      1/4 szklanki oleju

      1 łyżka soku z cytryny

      4 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka soli

      1/2 łyżeczki ostrej papryki

      1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

      1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

      1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

       

      sos jogurtowo koperkowy:

      200 g jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego

      1 pęczek siekanego szczypiorku

      2 łyżki oliwy z oliwek

      2 ząbki czosnku - obrane

      sól do smaku

       

      Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z każdego fileta uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Jeśli używamy mięsa z udek, możemy zdjąć skórę lub zostawić, jak wolimy. Mięso dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy na minimum 15 minut (można naturalnie dłużej, w lodówce).

      Koperek, czosnek oraz oliwę ucieramy w blenderze lub malakserze na pastę. Dodajemy jogurt, mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

      Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni grillowej (ew. na zwykłej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu) z obu stron, aż będzie rumiany.

      Można podać w całości, lub pokrojonego w paski, z sosem.

      Ja podałam kurczaka z pikantnymi trójkątami z tortilli z ajvarem (kilk), jednak jako dodatek pasuje także chleb typu pita, pieczone ziemniaki, bądź ryż.

      Spicy Tortilla Triangles

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowany kurczak po grecku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2016 15:37
  • czwartek, 20 października 2016
    • Tavuk Cokertme Kebabi, czyli kebab z kurczaka z Bodrum

      Słowo "kebab" (kebap) oznacza grillowane lub smażone mięso. Istnieje kilkadziesiąt rodzajów tej potrawy, która może być przygotowywana na różne sposoby, z różnych rodzajów mięsa, z dodatkiem warzyw lub bez. Kebaby są popularne w Turcji, Pakistanie, Iranie, Indiach czy krajach Lewantu. Dzisiejsza propozycja to kebab z kurczaka (można wykonać identyczne danie również z wołowiny), wywodzący się z przepięknego, nadmorskiego, portowego miasta Bodrum w Turcji. Składa się z mięsa podanego na frytkach z sosem jogurtowym oraz sosem pomidorowym. Przepis na podstawie NefisYemekTarifleri oraz P&B Backparadies.

       

      Tavuk Cokertme Kebabi

      1-2 filety z kurczaka

       

      marynata (składniki mieszamy):

      4 łyżki oleju

      1 łyżeczka soku z cytryny

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki rozmarynu

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      chili lub pieprz cayenne, do smaku

       

      sos pomidorowy:

      1 puszka krojonych pomidorów

      2 łyżeczki koncentratu z papryki (pasty paprykowej)

      sól, pieprz i chili do smaku

       

      sos jogurtowy (składniki mieszamy):

      200g jogurtu typu bałkańskiego lub greckiego

      2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

      2 duża ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

      sól i pieprz do smaku

       

      1-2 cebule - obrane, pokrojone w pióra

      ziemniaki na frytki

      olej do smażenia

      siekana natka pietruszki

       

      1. W rondelku zagotowujemy pomidory z puszki wraz z całą zalewą oraz pastą z papryki. Gotujemy, aż część płynu wyparuje i sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym odstawiamy do wystudzenia.

      2. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 4 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Kroimy je w poprzek w cieniutkie paseczki. Marynujemy przez min. 15 minut.

      W międzyczasie przygotowujemy frytki.

      3. Kurczaka smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, aż mięso przestanie być surowe. Wówczas dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy (mieszając od czasu do czasu), aż mięso będzie rumiane.

      W międzyczasie mieszamy składniki sosu jogurtowego.

      4. Na półmisku lub bezpośrednio na talerzach układamy warstwami: porcję frytek, którą skrapiamy sosem jogurtowym oraz porcję mięsa, którą polewamy sosem pomidorowym. Całość posypujemy natką pietruszki.

      Popularnym dodatkiem do dania są grillowane papryczki chili. Można również użyć normalnej papryki. Paprykę można przygotować na patelni grillowej lub na zwykłej patelni, z odrobiną oleju.

      Tavuk Cokertme Kebabi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 października 2016 14:56
  • wtorek, 18 października 2016
    • Kurczak balsamiczny z warzywami

      Na jesienno zimowe chłody idealne są dania zawierające tęcze kolorów oraz smaków. Dziś mam dla Was kurczaka w wyrazistym, słodko-kwaśnym sosie balsamicznym, któremu towarzyszą chrupiące, pyszne warzywa.

      Chicken Balsamico

      2 filety z piersi kurczaka

      sól i pieprz pszenna do oprószenia

      1 duża papryka, pokrojona w paski

      1-2 cebule - obrane, pokrojone w grube pióra

      200 g małych pieczarek (lub większych, pokrojonych w połówki lub ćwiartki)

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1 łyżeczka ziół włoskich

      1/2 szklanki octu balsamicznego

      1 łyżka cukru

      1 szklanka bulionu warzywnego + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      1 szklanka liści szpinaku

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

      oliwa z oliwek do smażenia

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 4 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Lekko je rozbijamy. Każdy kotlet oprószamy z obu stron  solą i pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na tej samej patelni podsmażamy chwilę paprykę. Po 2-3 minutach dodajemy pieczarki, cebulę, czosnek i zioła włoskie. Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista. Wówczas dodajemy ocet balsamiczny i cukier. Smażymy, mieszając, przez ok. 1-2 minuty. Dodajemy bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Dodajemy filety z kurczaka i świeży szpinak, podgrzewamy danie chwilę razem. Na samym końcu doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem.

       

      Na zdjęciu widzicie kurczaka podanego z polentą. Pasuje także świeże pieczywo, makaron lub pieczone ziemniaki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak balsamiczny z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 października 2016 13:30
  • piątek, 14 października 2016
    • Pollo alla cacciatore, czyli włoski kurczak po myśliwsku

      W języku włoskim "alla cacciatora" oznacza "po myśliwsku". Można w ten sposób przygotować kurczaka bądź królika, jak również inne mięso, choć kurczak i królik są zdecydowanie najpopularniejszymi rozwiązaniami. To prosta, tradycyjna potrawa, przygotowywana ponoć, bądź tez jedynie jedzona, przez myśliwych, który wyruszyli na polowanie. Jak w przypadku większości potraw o długim rodowodzie, tak również i to danie ma niejasne pochodzenie (choć wiele osób twierdzi, że powstało w Toskanii), oraz istnieje w kilkunastu wersjach, z których naturalnie każda podawana jest jako ta "jedyna autentyczna". Różną się one w zależności od tego, w którym miejscu Włoch się aktualnie znajdujemy (np. na południu do potrawy zostanie użyte czerwone wino, zaś na północy - białe, pojawiają się w przepisach grzyby, papryka bądź seler), każda rodzina ma swój dopracowany, ulubiony przepis, który dla wielu osób jest nostalgicznym wspomnieniem dzieciństwa. Dzisiejsze danie bazowałan na GialloZafferano i BurroFuso. Często do tego dania używa się całego kurczaka, podzielonego na małe kawałki, z kośćmi. Ja jednak użyłam tym razem wyłącznie mięsa z piersi, by danie gotowe było szybciej. Jeśli użyjecie mięsa z kością, kurczaka należy dusić pod przykryciem ok. 1 godzina, a następnie odparować sos.

      Pollo alla Cacciatora

       

      2 piersi z kurczaka (lub dowolne części kurczaka, jak udka, pałki - patrz wyżej)

      sól, świeżo mielony czarny pieprz i mąka pszenna - do oprószenia

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1 marchewka - obrana, starta na drobnej tarce

      2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      1/2 łyżeczka szałwii

      1/2 łyżeczki bazylii

      1/2 łyżeczki tymianku

      1/2 łyżeczki rozmarynu

      1/4 łyżeczki płatków chili

      1/2 szklanki białego wina

      1 puszka pomidorów

      1/2 szklanki czarnych lub zielonych oliwek - przekrojonych na pół

      1 łyżeczka masła

      oliwa z oliwek (lub ew. olej) do smażenia

       

      Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i mąką, po czym smażymy na rozgrzanej oliwie, aż będzie lekko złoty. Wówczas dodajemy cebulę, marchewkę, czosnek i przyprawy. Smażymy razem, mieszając, aż cebula będzie szklista.

      Wlewamy wino i dodajemy pomidory z puszki, wraz z zalewą. Danie dusimy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż płyn odparuje i potrawa zrobi się gęsta, ok. 20 min. Wtedy dodajemy łyżeczkę masła, oliwki i ew. doprawiamy danie do smaku solą bądź pieprzem.

      Podajemy ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub makaronem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 14 października 2016 15:36
  • poniedziałek, 10 października 2016
    • Filety z kurczaka w kremowym sosie tymiankowym

      Jeśli szukacie bardzo łatwego, szybkiego, a przy tym smacznego i eleganckiego dania, zwróćcie uwagę na dzisiejszą propozycję, czyli kurczaka w aromatycznym ziołowym sosie. Tym razem użyłam tymianku, który bardzo lubimy, lecz tak naprawdę możecie użyć dowolnych  ulubionych ziół, np. rozmarynu, estragonu, majeranku lub nawet pietruszki. Ważne, by były to świeże zioła, czyli z doniczki, ponieważ ich smak i aromat jest zupełnie inny (lepszy, świeższy), niż ziół suszonych.

      Cream & Thyme Chicken Breasts

      2 filety z piersi kurczaka

      1 cebula - obrana, jak najdrobniej posiekana

      1 szklanka śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      2 łyżki świeżego tymianku + trochę do dekoracji

      1 łyżka soku z cytryny

      sól i świeżo mielony pieprz - do smaku

       

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 4 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Lekko je rozbijamy. Każdy kotlet oprószamy z obu stron  solą i pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Przygotowujemy sos:

      na tej samej patelni podsmażamy jak najdrobniej posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodajemy śmietanę i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż sos odparuje i zacznie gęstnieć. Wówczas doprawiamy go do smaku solą i pieprzem, oraz wrzucamy siekane zioła. Filety kurczaka umieszczamy w sosie i dusimy razem ok. 5 minut na małym ogniu.

      Podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem, posypane świeżymi ziołami.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Filety z kurczaka w kremowym sosie tymiankowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 października 2016 14:36
  • czwartek, 04 sierpnia 2016
    • Enchiladas z kurczakiem

      Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych tortilli, zapieczonych z sosem.  Jakiś czas temu podawałam już na blogu przepis na Śniadaniową wersję enchiladas. Dziś natomiast chciałam pokazać Wam enchiladas w bardziej klasycznym wydaniu, z kurczakiem. Danie może wyglądać na skomplikowane, jednak w rzeczywistości jest bardzo proste. Kremowe nadzienie z kurczaka zawijamy w tortille, polewamy sosem i zapiekamy. biorąc pod uwagę, że sos możemy przygotować sobie wcześniej, że użyjemy gotowych tortilli oraz, że możemy wykorzystać mięso wcześniej upieczonego kurczaka - jest naprawdę prosto i szybko, a do tego niezwykle smacznie. Przepis bazowany na WisconsinCheeseTalk.

       Enchiladas

      2 porcje

      1 duży filet z piersi kurczaka

      sól + świeżo zmielony czarny pieprz + wędzona papryka do oproszenia mięsa

      oliwa z oliwek do smażenia

      ok. 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

      ok. 2 łyżki kremowego serka kanapkowego

       

      2 gotowe tortille

      1/2 szklanki startego na tarce (duże oczka) sera o wyrazistym smaku (użyłam cheddara)

      szczypiorek do posypania (ew. siekana natka pietruszki)

       

      sos:

      1 łyżka oliwy z oliwek

      1 łyżka mąki

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      mielone chili - ilość wg upodobań (zawsze można dodać więcej pod koniec gotowania)

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki cukru

      4 łyżki passaty pomidorowej

      1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego

      sól do smaku

       

      1. Filet z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Każdy kotlet oprószamy z obu stron wędzoną papryką, solą i pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Przygotowujemy sos:

      W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę. Smażymy razem, mieszając, aż mąka przybierze lekko zloty kolor orzeszków ziemnych.

      Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i passatę pomidorową. mieszamy, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy bulion (by przyprawy nie zaczęły się przypalać)

      Gotujemy sos przez kilka minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą.

      Pod koniec doprawiamy sos ewentualnie do smaku dodatkowym chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Jeśli sos jest za gesty, można dodać wody.

      3. Kotlety z kurczaka rozrywamy na drobne kawałki za pomocą widelca. Dodajemy serek kanapkowy oraz taką ilość śmietany, by uzyskać gęstą pastę. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą.

      Tortille przekrawamy na pół. Na każdej połówce układamy po porcji nadzienia, ściśle zwijamy w roladkę.

      zwijanie

      Roladki układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania, na którego dnie rozsmarowujemy warstwę sosu.

      układanie

      Wierzch roladek polewamy resztą sosu i posypujemy serem.

      polewamy sosen

      Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 20 minut - do roztopienia się sera.

      Podajemy posypane szczypiorkiem.

      Możemy podać z ryżem i meksykańską smażoną fasolą.

      upieczone enchiladas

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 sierpnia 2016 14:22
  • wtorek, 26 lipca 2016
    • Kurczak po toskańsku / Kurczak po florentyńsku

      Uwielbiam kolory na talerzu. W tym daniu mamy połączoną zieleń szpinaku z czerwienią suszonych pomidorów i białym kremowym sosem. Słusznie kojarzy się to z kolorami włoskiej flagi - dziś pora na kurczaka w stylu toskańskim, czasami zwanego także kurczakiem po florentyńsku. Jest to bardzo proste do wykonania, a jednocześnie pyszne i ogromnie eleganckie danie. Przepis na podstawie TheRecipeCritic.

      Tuscan Chicken

      3 filety z piersi kurczaka

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

      oliwa z oliwek do smażenia

      1 szklanka śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1/3 szklanki bulionu warzywnego

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka przyprawy włoskiej

      4-6 łyżek startego drobno Parmezanu lub Grana Padano

      2 garści szpinaku (bez ogonków)

      ok. 4 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju

      ew. sól i pieprz do smaku

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 3 filetów uzyskać 6 kotletów jednakowej wielkości. Każdy kotlet oprószamy z obu stron solą i pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na patelnię wlewamy śmietankę i bulion, dodajemy czosnek, ser i przyprawę włoską. Mieszamy. Gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy szpinak i pomidory. Mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Usmażone filety podgrzewamy w sosie ok. 3-5 minut.

      Podajemy z makaronem lub świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po toskańsku / Kurczak po florentyńsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 lipca 2016 14:17
  • poniedziałek, 18 lipca 2016
    • Najprostsze curry - Butter Chicken

      Zrobienie potrawy o autentycznie orientalnym smaku nie jest wcale trudne. W zasadzie, najważniejszym krokiem jest pozostawienie mięsa na odpowiedni czas w marynacie, by przeszło wszystkimi fantastycznymi smakami. Potem idzie błyskawicznie - smażenie, sos, i gotowe! Danie godne restauracji ląduje prosto na naszym stole. Mięso kurczaka jest miękkie i soczyste, a sos niezwykle aromatyczny. Spróbujcie koniecznie. Przepis na podstawie DonalSkehan.

      Butter Chicken

       500 g udek z kurczaka,  bez kości 

       

      marynata:

      150 ml jogurtu naturalnego

      1 łyżka soku z cytryny

      kawałek imbiru wielkości wiśni, starty na tarce lub drobno posiekany

      3 ząbki czosnku - drobno posiekane

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      4 łyżki masła + olej do smażenia

       

      sos:

      1 duża cebula

      4 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      kawałek imbiru wielkości wiśni, starty na tarce lub drobno posiekany

      1 papryczka chili (bez pestek)*

      2 ziarna kardamonu - przecięte na pół

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      chili - do smaku

      2/3 szklanki passaty pomidorowej

      1/3 szklanki śmietany UHT 12%

      sól do smaku

       

       

      1. Składniki marynaty mieszamy. Oczyszczone mięso umieszczamy w marynacie na 2 godziny (w lodówce). Na dużej patelni lub w rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła wraz z olejem, który zapobiegnie przypalaniu się masła. smażymy kawałki kurczaka z obu stron, aż będą rumiane.

      Wyjmujemy z rondla.

      2. W tym samym rondlu podsmażamy cebulę z czosnkiem, imbirem i przyprawami. Gdy cebula będzie złota, dodajemy passatę pomidorową oraz śmietankę i pozostałe 2 łyżki masła. Mieszamy. Kurczaka umieszczamy w sosie i gotujemy razem na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i ew. chili.

      Podajemy z ryżem lub chlebkami typu pita.

      * Świeżą papryczkę chili pozbawiamy ogonka i przekrawamy na pół. Tępą strona noża usuwamy nasionka i białe błonki – te części zawierają najwięcej kapsaicyny, odpowiedzialnej za ostrość. Oczywiście – jeśli wolicie, można ich nie usuwać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Najprostsze curry - Butter Chicken”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lipca 2016 12:08
  • czwartek, 30 czerwca 2016
    • Roladki z kurczaka z nadzieniem fasolowym

      Dzisiejsza propozycja to roladki z kurczaka, wypełnione pełną smaku pastą z fasoli, rumianego boczku i cebulki. Smaki te doskonale się komponują z delikatnym mięsem drobiowym, stanowiąc proste w wykonaniu, lecz efektowne i bardzo smaczne, niebanalne danie.

       Chicken Roll-Ups stuffed with Beans. Roladki z kurczaka z pastą z fasoli

      4-6 filetów z piersi kurczaka

      2 jajka z mlekiem, mąka i bułka tarta do panierowania

       

      1 puszka białej fasoli – odsączona z zalewy, zalewę zachowujemy

      8 plasterków surowego wędzonego boczku/bekonu – pokrojonego w drobna kostkę

      1 cebula – obrana, drobno posiekana

      1 mały ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

      1 łyżeczka majeranku

      ½ łyżeczki wędzonej papryki

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      Olej lub oliwa do smażenia

      Ew. wykałaczki

       

      1. Odsączoną fasolę z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca)  na puree. Można także użyć blendera.

      Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek wraz z drobno posiekaną cebulą. Gdy będą już dobrze rumiane, dodajemy puree z fasoli oraz przeciśnięty czosnek, majeranek, wędzoną paprykę i 2-3 łyżki zalewy z fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z fasoli, jeśli pasta wymaga rozrzedzenia.  Pod koniec doprawiamy intensywnie do smaku solą i pieprzem, by pasta była wyrazista.

      2. Oczyszczone filety ostrożnie rozbijamy przez folię spożywczą, by miały jednolitą grubość.

      Na każdym filecie rozsmarowujemy jednolitą warstwą nadzienie, po czym zwijamy całość w zgrabną, ścisłą roladkę. Jeśli widzimy taką potrzebę, każdą roladkę możemy dodatkowo zabezpieczyć wykałaczką.

      Roladki panierujemy kolejno w mące, jajkach rozmąconych z mlekiem i szczyptą soli oraz w bułce tartej.

      Roladki smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, na małym ogniu, ze wszystkich stron na złoto.


       Możliwe, że pasty wystarczy na większą ilość filetów – zależy to od ich wielkości i ilości nadzienia, jaką damy do każdego z nich. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z nadzieniem fasolowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 czerwca 2016 11:40
  • wtorek, 14 czerwca 2016
    • Kurczak miodowo pikantny

      Sporo osób obawia się dań zawierających w nazwie "pikantny", ponieważ kojarzą to z ziejącym ogniem chińskim smokiem i łzami w oczach ;) Nic bardziej mylnego - pamiętajmy bowiem, że zawsze stopień pikantności dania możemy łatwo dostosować do swojego gustu, dodając mu lub odejmując ostrości. Jest to o tyle proste, że nie wpływa to nigdy na ilość innych składników. Nie trzeba więc kombinować, co i jak pozmieniać w przepisie, bo regulujemy jedynie składnik odpowiedzialny za pikanterię - sos chili, papryczkę chili, pieprz cayenne, i tak dalej. W dzisiejszym przepisie używamy sosu chili, a dokładniej, sosu sriracha. Jest to jeden z najpopularniejszych sosów azjatyckich, dostępny w sklepach w butelce z charakterystycznym kogutem lub gęsią w locie. Z podanych proporcji wyjdzie danie o umiarkowanej ostrości, więc jeśli naprawdę jesteście miłośnikami ostrości aż do łez, zdecydowanie zwiększcie ilość sosu. Przepis na podstawie LeCremeDeLaCrumb. Polecam to bardzo szybkie, łatwe w przygotowaniu i smaczne danie!

       Honey Sriracha Chicken

      2 filety z piersi kurczaka

       

      marynata aksamitna:

      1 białko jajka

      2 łyżeczki octu ryżowego (ew. octu jabłkowego)

      2 łyżki oleju

      1/2 łyżeczki soli

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      sos:

      1 szklanka wody

      2-3 łyżki sosu sriracha

      3 łyżki miodu

      6 łyżek jasnego sosu sojowego

      1 duży ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1/4 szklanki cukru (użyłam brązowego cukru trzcinowego)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      ryż

      olej do smażenia

       

      1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Przygotowujemy marynatę: białko mieszamy energicznie z olejem, octem, solą i mąką ziemniaczaną. Dodajemy pokrojone drobno filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą. Mięso marynujemy 15 minut (do 30 minut).

      Po tym czasie odlewamy nadmiar marynaty (lub odcedzamy kurczaka na sicie), oprószamy mięso odrobiną mąki ziemniaczanej, mieszamy.

      2. W międzyczasie, gdy mięso się marynuje, mieszamy składniki sosu. Mąkę ziemniaczaną dodajemy na samym końcu. Przed jej dodaniem możemy bowiem spróbować sosu i określić, czy odpowiada nam stopień jego ostrości. Zaczynając od niewielkiej ilości sosu sriracha, możemy dodawać go co raz więcej, próbując.

      3. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kurczaka, aż przestanie być surowy. Następnie wlewamy sos. Mieszając, gotujemy razem, aż sos zgęstnieje, ok. 2-3 minuty.

      Kurczaka podajemy na ryżu, z sosem. Jeśli danie ma mieć dodatkową pikanterię, można posypać je płatkami chili lub - w wersji łagodnej, możemy posypać danie dla dekoracji sezamem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 czerwca 2016 13:00
  • środa, 25 maja 2016
  • środa, 18 maja 2016
    • Pieczony kotlet z kurczaka w chrupiącej panierce

      Zastanawiało mnie, czy możliwe jest uzyskanie na kotletach pieczonych tak chrupiącej panierki, jak na kotletach smażonych. Jak się okazuje - tak! Kotlet upieczony w piekarniku niczym nie ustępuje w smaku temu z patelni - panierka jest chrupiąca, a mięso soczyste i pełne smaku. Smak dodatkowo podkreśla w tym przepisie pyszny, wyrazisty sos miodowo musztardowy. Jak się okazuje, "smażenie" w piekarniku jest jak najbardziej możliwe, będziemy do tej metody często wracać. Przepis na podstawie DamnDelicious.

      Oven Fried chicken with Honey Mustard Sauce

      3 filety z piersi kurczaka

      1-2 jajka + 1/4 szklanki mleka

      mąka pszenna

      ok. 1 szklanki panierki panko (ew. 2/3 szklanki bułki tartej) + ok. 1/4 szklanki oleju+ 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

      sos:

      3 łyżki majonezu

      2 łyżeczki musztardy Dijon

      2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z  1 fileta uzyskać dwa cienkie kotlety. Jeśli jest taka potrzeba, lekko je rozbijamy, by były równomiernej grubości.

      Panierkę mieszamy z papryką, solą i pieprzem. Stopniowo dodajemy olej, by całość się trochę zespoiła (nadmiar oleju w razie czego i tak się wytopi i zostanie w naczyniu do zapiekania, nie będzie go na kotletach).

      Każdy kotlet panierujemy kolejno w mące oraz w jajku rozmąconym z mlekiem. Następnie zaś, dociskając dłonią, panierujemy w panko.

      2. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem, by kotlety nie przywarły. Kotlety układamy jedną warstwą (tak, by na siebie nie zachodziły) w naczyniu do zapiekania.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez ok. 20-30 minut, aż mięso przestanie być surowe (sprawdzamy przez wbicie czubka ostrego noża w najgrubsza część mięsa).

      3. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Kotlety podajemy z sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony kotlet z kurczaka w chrupiącej panierce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 13:26
  • piątek, 13 maja 2016
    • Zapiekany kurczak po meksykańsku. Pieczone fajita z kurczaka.

      Fahita to termin określający potrawę kuchni Tex-Mex z kawałków mięsa wołowego lub drobiowego, najczęściej podawanego z dodatkiem warzyw, takich, jak papryka i cebula.  Dziś mam dla Was propozycję pieczonego fajita, nie smażonego. Mięso marynowane w aromatycznych przyprawach znakomicie komponuje się z pieczonymi warzywami. Danie to jest bardzo smaczne, a jednocześnie bardzo proste do  przygotowania, więc serdecznie zachęcam do wypróbowania!

      Baked Chicken Fajita

      1 duży filet z piersi kurczaka

      marynata:

      3 łyżki oleju

      3 łyżki passaty pomidorowej

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki tymianku

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      ew. chili lub ostra papryka - do smaku


      1 papryka czerwona

      1 papryka zielona

      2 cebule

      1 ząbek czosnku

      1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

      1 łyżeczka tymianku

      sól i świeżo mielony czarny pieprz, po ok. 1/4 łyżeczki do smaku

      ser cheddar

      kwaśna śmietana

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z  fileta uzyskać dwa cienkie kotlety. Następnie każdy kotlet kroimy w cieniutkie paseczki. Z podanych składników przygotowujemy pastę - marynatę, którą dokładnie mieszamy z mięsem. Odstawiamy do marynowania na 30 minut (lub do lodówki, do 24 godzin).

      2. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Obrany czosnek drobno siekamy. Warzywa mieszamy ze sobą wraz z olejem i przyprawami. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 15 minut - aż cebula zrobi się szklista.

      Następnie do warzyw dodajemy mięso (wraz z całą marynatą) i całość dokładnie mieszamy. Pieczemy dalsze 20-30 min., aż mięso przestanie być surowe.

      W końcowej fazie pieczenia posypujemy danie startym serem. Gdy ser się roztopi, danie jest gotowe.

      Pozdajemy ze świeżym pieczywem, z tortilla, chlebkiem pita, pieczonymi ziemniakami, ryżem lub frytkami. Bardzo smacznym dodatkiem jest kwaśna śmietana lub jogurt naturalny zwłaszcza, jeśli zdecydowaliśmy się, by ostro przyprawić danie.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekany kurczak po meksykańsku. Pieczone fajita z kurczaka.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 13 maja 2016 13:17
  • środa, 11 maja 2016
    • Kurczak w boczku i ziołach

      Filety zapieczone z boczkiem i serem to prosta, szybka i smaczna propozycja obiadowa. Doskonale smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw.

      Bacon & Cheese Chicken Bake

      4 filety z piersi kurczaka

      wędzony surowy boczek w plastrach

      słodka papryka, świeżo mielony czarny pieprz i sól do oprószenia (można użyć również ostrej papryki)

      mozzarella + cheddar

       

      4 łyżki majonezu

      1 łyżka siekanej natki pietruszki

      1 łyżka siekanego koperku

      1/2 łyżeczki tymianku

       

      1. Filety kurczaka oprószamy z obu stron solą, pieprzem i papryką. Owijamy plasterkami boczku.

      kurczak

      Roladki układamy jedna obok drugiej w naczyniu do zapiekania i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez ok. 15-20 minut.

      2. Podpieczone filety smarujemy majonezem wymieszanym z ziołami oraz posypujemy mieszanką startego na tarce sera mozzarella ze startym serem cheddar.

      Zapiekamy, aż ser się roztopi, a mięso upiecze.

       

      Podajemy z sałatką i świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami albo frytkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w boczku i ziołach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 11 maja 2016 11:49
  • poniedziałek, 02 maja 2016
    • Zapiekany kurczak jalapeno

      Pomyślcie tylko: delikatny kurczak zapieczony pod serową kołderką wraz z aromatycznym bekonem i pikantną papryczką jalapeño... mmmmmm! I co najlepsze, to smaczne danie jest banalnie łatwe i szybkie w wykonaniu. Spróbujcie koniecznie!

      Wbrew pozorom, nie jest to danie wyłącznie dla miłośników piekielnej ostrości. Po pierwsze, dowolnie dawkujemy ilość użytej papryczki. Po drugie, papryczki jalapeño są mniej pikantne od papryczek chili. Po trzecie, ostrość każdej papryczki kryje się w jej nasionkach oraz białych wewnętrznych błonkach. Kiedy je usuniemy, usuwamy większość pikanterii. Koniec końców, otrzymujemy danie wyraziste w smaku, którego nie należy się obawiać.

      Jalapeno Chicken

      4 filety z piersi kurczaka

      sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka - do oprószenia

      4 plasterki surowego wędzonego boczku

      1-2 zielone papryczki jalapeño (w zależności, jak pikantny smak chcecie)

      4 łyżki siekanego szczypiorku

      ok. 1/2 szklanki startego na tarce sera cheddar

      podobna objętościowo ilość kremowego serka kanapkowego (typu cream cheese)

      ok. 4=6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

      olej lub oliwa z oliwek


      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 4 filetów uzyskać 8 kotletów jednakowej wielkości. Delikatnie je rozbijamy, by miały jednolitą grubość. Oprószamy z obu stron solą,  pieprzem i słodką papryką. Kotlety obsmażamy krótko z obu storn na złoto na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni rumienimy plastry boczku, po czym zdejmujemy. Boczek kroimy w małą kostkę

      2.  Papryczki przekrawamy na pół, usuwamy ziarenka i białe błonki. Następnie kroimy papryczki w drobną kostkę. Mieszamy je w misce wraz boczkiem, z siekanym szczypiorkiem, startym serem oraz kremowym serkiem. Dodajemy tyle śmietany, by uzyskać gęstą pastę.

      3. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy 1 łyżkę oleju. Następnie układamy płasko, jedną warstwą, kotlety z kurczaka. Na każdym kotlecie układamy po porcji pasty serowej, rozprowadzając ją w miarę równo.

      Kotlety zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 15 minut, aż ser będzie rumiany.

       

      Podajemy ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekany kurczak jalapeno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 maja 2016 11:46
  • poniedziałek, 25 kwietnia 2016
    • Kurczak pieczony w maśle koperkowym

      Dzięki pieczeniu z dodatkiem masła, piersi kurczaka się niezwykle soczyste i aromatyczne, natomiast dodatek koperku nadaje im wiosenny, świeży charakter. Polecam to smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie.

      Dill Butter Chicken

      4 filety z piersi kurczaka

      sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka - do oprószenia

      siekany koperek - ok. 4-6 łyżek

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty

      2 łyżki oleju

      masło

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 4 filetów uzyskać 8 kotletów jednakowej wielkości. Delikatnie je rozbijamy, by miały jednolitą grubość. Oprószamy z obu stron solą,  pieprzem i słodką papryką.

       

      2. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy olej oraz oddajemy czosnek i łyżkę siekanego koperku - mieszamy. Na tym układamy płasko, najlepiej jedną warstwą, kotlety z kurczaka. Każdy kotlet posypujemy obficie koperkiem i układamy na nim po cienkim plasterku masła.

      Kotlety zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 20 minut, aż mięso będzie złote i przestanie być surowe.

      Można podać sałatką i z pieczonymi ziemniakami, frytkami, makaronem lub ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak pieczony w maśle koperkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 kwietnia 2016 12:41
  • środa, 09 marca 2016
    • Pieczony kurczak po portugalsku z ziemiakami

      Kurczak portugalski swój znakomity smak zawdzięcza prostej mieszance aromatycznych przypraw, jak czosnek i papryka. Uzupełnieniem dania są przepyszne pieczone ziemniaki, które przygotowują się jednocześnie z kurczakiem - prosto i smacznie. Kurczaka przygotowujemy tu metodą pieczenia na płasko, dzięki czemu mięso się nie przesusza, lecz pozostaje soczyste. Przepis na podstawie FeastingAtHome.

       kurczak po portugalsku

      1 kurczak w całości (mój ważył ok. 2 kg)

      ziemniaki - umyta, obrane, pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm

       

      marynata (wszystkie składniki mieszamy):

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      2 łyżeczki wędzonej papryki

      1 łyżeczka chili (do smaku)

      1 łyżeczka soli

      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      4 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte

      2 łyżki octu winnego

      1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju

       

      1. Tuszkę układamy piersią do dołu. Przecinamy kurczaka po jednej stronie kręgosłupa, po czym układamy piersią ku górze.  Obydwoma złożonymi dłońmi naciskamy mocno w centralnym punkcie piersi, by doprowadzić do pęknięcia chrząstki, i by tuszka leżała na desce jak najbardziej płasko.

      Tuszka

      2. Kurczaka nacieramy dokładnie ze wszystkich stron marynatą - także pod skórką.

      Kurczaka możemy odstawić do marynowania na godzinę (poza lodówką. Jeśli chcecie marynować dłużej, do 12 godzin można go marynować w lodówce) lub piec od razu.

      Kurczak

      Naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na której układamy warstwą ziemniaki. Na nich układamy kurczaka skórką do dołu.

      Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, po czym przekładamy kurczaka skórką do góry. Polewamy powstałym w międzyczasie sosem i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości kurczaka).

      Kurczak jest gotowy, jeśli po wkuciu w najgrubszą część udka ostrego noża sok wypływający z mięsa jest bezbarwny Jeśli jest różowy, pieczemy kurczaka dodatkowe 10 minut (pod przykryciem np. z folii aluminiowej).

      Po upieczeniu kurczaka nie kroimy go od razu, lecz najpierw  odstawiamy na 10 minut. Dopiero potem  kroimy i podajemy wraz z pieczonymi ziemniakami i dowolna sałatką.

      Kurczak po portugalsku w całości

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 marca 2016 12:53
  • piątek, 19 lutego 2016
    • Skrzydełka musztardowo miodowe

      Skrzydełka są jednym z najbardziej ekonomicznych, a jednocześnie smacznych, szybkich i łatwych pomysłów na obiad. W tym przepisie, oprócz samych skrzydełek, otrzymamy dodatkowo smaczny "rosół", który możemy wykorzystać jako bazę do zupy - i mamy kompletny posiłek. Wyraziste w smaku skrzydełka musztardowo-miodowe możemy podać z dowolnymi dodatkami, jak np. pieczone ziemniaki, frytki czy świeże pieczywo oraz ulubiona sałatka. Polecam!

      Skrzydełka miodowo musztardowe

      8 skrzydełek kurczaka

      1,25 l wody

      1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry

      1 cebula - obrana, pokrojona w ćwiartki

      1 łodyga selera naciowego - pokrojona w kawałki

      1 ząbek czosnku - obrany

      2 ziarna ziela angielskiego

      1 listek laurowy

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      sól i pieprz - do smaku

       

      sos:

      4 łyżki miodu wielokwiatowego

      2 łyżki musztardy Dijon

      1 łyżka musztardy francuskiej ziarnistej

      1 łyżeczka białego octu winnego

      1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek

       

      olej lub oliwa z oliwek do smażenia


      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Powstają nam 24 kawałki.

      W garnku zagotowujemy osoloną wodę ze wszystkimi warzywami i przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 min. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia.

      Odcedzamy z garnka części skrzydełek (lotek już nie będziemy wykorzystywać). Otrzymaną w ten sposób bazę do dowolnej zupy doprawiamy do smaku.

       2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote.

      3. Kiedy skrzydełka się robią, przygotowujemy sos, mieszając wszystkie jego składniki.

      Usmażone skrzydełka na patelni zalewamy sosem (jeśli mamy na patelni zbyt dużo oliwy, zlewamy ją przed dodaniem sosu). Mieszamy i kilka chwil smażymy razem. Podajemy od razu, gorące.

      Danie to najlepiej smakuje na świeżo, nie warto więc robić dużej porcji z myślą, by została na drugi dzień. Robi się je na tyle szybko, że przygotowanie kolejnej porcji nie jest dużym problemem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Skrzydełka musztardowo miodowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 19 lutego 2016 12:05
  • czwartek, 18 lutego 2016
    • Kurczak piccata

      "Piccata" to metoda przygotowywania potraw, w której mięso jest krojone, panierowane, podduszane i podawane z sosem. Wywodzi się ona z Włoch, gdzie do przygotowania tego typu potraw używano cielęciny. W USA najbardziej popularna jest piccata z kurczaka - taka tez Wam dziś prezentuję. Danie to jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania, nie wymaga tez wielu składników. I powiem Wam szczerze - dzięki tej prostocie smak jest naprawdę genialny. Cudownie delikatne mięso pokryte jest wyrazistym, odświeżająco cytrynowym sosem.  Niezapomniany smak - spróbujcie koniecznie! To danie odpowiednie zarówno na co dzień, jak i na uroczyste okazje. Przepis na podstawie PinchOfYum.

      Piccata

      2 filety z piersi kurczaka

      sól, świeżo mielony czarny pieprz + mąka pszenna do panierowania

      1/2 szklanki białego wina

      1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

      4-6 cieniutkich plasterków cytryny (ok. 2-3 mm grubości)

      1 łyżka siekanej natki pietruszki

      1-2 łyżki kaparów (można ew. pominąć....ale nie pomijajcie!)

       

      oliwa z oliwek + 1 łyżeczka masła do smażenia

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 2 filetów uzyskać 4 kotlety jednakowej wielkości. Delikatnie je rozbijamy, by miały jednolitą grubość. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, po czym panierujemy w mące. Kotlety smażymy z obu storn na złoto na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z 1 łyżeczką masła. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na patelnię wlewamy wino oraz bulion. Mieszamy dokładnie i dodajemy plasterki cytryny. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż ilość sosu na patelni zredukuje się o około połowę. Wówczas dodajemy pietruszkę i kapary oraz łyżkę zimnego masła - dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak - jeśli sos potrzebuje dodatkowej soli lub pieprzu - doprawiamy. Sos solimy dopiero po dodaniu kaparów, ponieważ same w sobie są już słonawe. Umieszczamy usmażone kotlety w sosie i chwilę dusimy razem.

       

      Danie możemy podać z ziemniakami puree, makaronem, polentą, ryżem lub z grzankami i - oczywiście - z sałatą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 lutego 2016 13:07
  • piątek, 15 stycznia 2016
    • Sałatka z kurczakiem a la Taco

      Sałatka z kurczakiem to w zasadzie całe danie. Jeśli chcecie, możecie naturalnie podać je z dodatkowym ryżem, lecz samo w sobie stanowi pełny, zdrowy posiłek. Do tego bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Nie ma to jak odrobinę lata na talerzu, gdy za oknami śnieg :)

      Sałatka z kurczakiem a la taco

      2 filety z piersi kurczaka

      marynata:

      4-6 łyżek oleju

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki oregano
      sól do smaku

      

      warzywa: mieszanka ulubionych sałat, pomidor, ogórek, papryka, cebula, avocado (+sok z cytryny/limonki i sól)

      sos jogurtowy: 1 szklanka jogurtu typu greckiego/bałkańskiego + 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku (ew. 1-2 łyżki mleka do rozrzedzenia sosu)

      sos ostry chili

       

      1. Filety z piersi kurczaka kroimy w poprzek w ten sposób, by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze filety. Razem 4.

      Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Marynujemy 15 minut.
      

      2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa i sos. Warzywa myjemy, kroimy, układamy na talerzach. Avocado przekrawamy na pół, obieramy, kroimy w kostkę lub paski i skrapiamy sokiem z cytryny i lekko doprawiamy solą do smaku. Dzięki temu avocado nie ciemnieje. 

      Przygotowujemy sos jogurtowy, mieszając jogurt typu greckiego z przeciśniętym czosnkiem. W razie potrzeby sos rozrzedzamy mlekiem.


      3. Filety smażymy na patelni grillowej na złoto z obu stron, na zwykłej patelni (wówczas używamy niewielkiej ilości oleju do smażenia) lub ew. pieczemy w piekarniku. Usmażone mięso kroimy i układamy na warzywach. Polewamy sosem jogurtowym i skrapiamy sosem chili - do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z kurczakiem a la Taco”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 stycznia 2016 11:48
  • czwartek, 14 stycznia 2016
    • Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem

      Typowe filety z piersi kurczaka mogą stać się całkowicie wyjątkowym daniem, jeśli podamy je ze smacznym sosem. Do tego ryż lub puree ziemniaczane, i mamy smaczny, szybki a przy tym elegancki obiad.

      kurczak w sosie serowym

      6 pieczarek

      1 łyżka mąki pszennej

      1,5 szklanki zimnego mleka

      100 g śmietankowego serka topionego

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      2 duże garści świeżego szpinaku - umytego, odsączonego, bez ogonków

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

       

      filety z piersi kurczaka

      + jajko, maka i bułka tarta do panierowania

       

      1. Dzisiejsze danie można przygotować z kurczakiem panierowanym (tak, jak na zdjęciu), z kurczakiem obtoczonym w mące lub jedynie oprószonym solą i pieprzem - jak wolcie. Wybieracie swoją wersję i smażycie. W międzyczasie gotujecie również ryż lub ziemniaki.

      2. W rondlu lub ganku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Podsmażamy lekko pokrojone w plastry pieczarki, aż zaczną być aromatyczne, bez rumienienia. Dodajemy mąkę i mieszamy.

      Następnie, mieszając, wlewamy równym strumieniem zimne mleko. Gdy sos się zagotuje i zacznie gęstnieć, dodajemy serek topiony i mieszamy, aż serek się rozpuści. Dodajemy czosnek i szpinak, gotujemy razem ok. minutę, po czym doprawiamy sos intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Jeśli sos jest za gęsty, możemy rozrzedzić go dodatkowym mlekiem. Jeśli jest za rzadki, zagęszczamy dodatkową mąką.

      3. Usmażone filety kurczaka kroimy w paski, umieszczamy na talerzu na ryżu lub ziemniakach i polewamy porcją sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 stycznia 2016 12:38
  • poniedziałek, 14 grudnia 2015
  • piątek, 20 listopada 2015
    • Skrzydełka Tandoori, czyli aromatyczne skrzydełka kurczaka w stylu indyjskim

      Skrzydełka to smaczna, szybka i ekonomiczna potrawa, pozwalająca na mnóstwo wariacji smakowych. Nazwa dzisiejszych skrzydełek Tandoori wywodzi się od słowa "tandoor", oznaczającego gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie pieczono mięso, zamarynowane uprzednio w jogurcie i przyprawach. Dzięki temu otrzymujemy miękkie, aromatyczne, pełne orientalnych smaków danie, bardzo łatwe do przygotowania. Pomysł na podstawie FoodFaithFitness.

       

      tandoori wings

      16 skrzydełek z kurczaka

      olej do smażenia

       

      marynata:

      2/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub bałkańskiego

      2 łyżki soku z cytryny

      ok. 1,5 cm świeżego imbiru - obranego, drobniutko posiekanego

      2 ząbki czosnku - obrane, drobniutko posiekane

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka curry

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

      1/2 łyżeczki mielonej kolendry

      1/2 łyżeczki chili

       

      warzywa do gotowania skrzydełek:

      1 marchewka - obrana, pokrojona na mniejsze kawałki

      1 cebula - obrana, pokrojona na ćwiartki

      1 łodyga selera naciowego

      1 listek laurowy

      2 ziarna ziela angielskiego

      sól i pierz do smaku

       

      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Lotki odrzucamy (można je zamrozić i dodać do gotowania rosołu) lub gotujemy razem ze skrzydełkami - wywar, który nam w efekcie powstanie, będzie dobrą bazą do zupy. 

      2. W garnku zagotowujemy wodę z marchewka, selerem, cebulą i przyprawami. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia. Odcedzamy i osuszamy.Lotki odrzucamy. Pozostają nam 32 kawałki.

      3. Składniki marynaty mieszamy w dużej misce. Wkładamy skrzydełka i dokładnie całość mieszamy, by każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty marynatą. Możemy pozostawić do marynowania (do 4 godzin w lodówce) lub smażyć od razu.

      Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote.

      Podajemy z ryżem, chlebkami typu pita lub świeżym pieczywem, z warzywami lub dowolną sałatką.

       

       

      Jeśli lubicie skrzydełka, spróbujcie również słodko-pikantnych skrzydełek Buffalo.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Skrzydełka Tandoori, czyli aromatyczne skrzydełka kurczaka w stylu indyjskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 20 listopada 2015 14:42

Kalendarz

Grudzień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters