Passionfruit

pełnia smaku...

Kurczak

  • środa, 22 kwietnia 2015
    • Kurczak z warzywami z patelni po grecku

      To, czego potrzebujemy w tym przepisie, to duża patelnia. Lub wok. Każdego ze składników potrzebujemy tylko troszkę... w efekcie zaś uzyskujemy grecką ucztę dla trzech- czterech osób. Pyszny, zdrowy, pełen warzyw posiłek w kilka chwil. Czy może być lepiej? :) Jeśli danie ma być wegetariańskie, pomijamy kurczaka i smażymy warzywa z dodatkiem pasty przyprawowej, czyli oleju zmieszanego z przyprawa gyros, koncentratem pomidorowym i solą.



      1 duży filet z piersi kurczaka
      3 łyżeczki domowej przyprawy gyros
      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      1/2 łyżeczki soli (do smaku)
      4 łyżki oleju

      1 mała cukinia
      1/2 bakłażana
      1 czerwona papryka
      1 mala papryczka chili, zielona lub czerwona

      1 łyżeczka tymianku
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      1/3 szklanki czarnych oliwek
      2 spore garści fasolki szparagowej (poza sezonem - mrożonej. Dla ładnego efektu kolorystycznego lubię mieszać pół na pół fasolkę żółtą z zieloną.)
      1 pomidor

      1/2 szklanki sera feta, pokruszonego lub pokrojonego w kostkę

      340 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
      2 ząbki czosnku

      olej do smażenia

      1. Filet kurczaka przecinamy poziomo na pół tak, by uzyskać z niego dwa cieńsze kotlety. Następnie kroimy w niedużą kostkę i marynujemy w oleju wymieszanym z przyprawą gyros, koncentratem pomidorowym i solą.

      Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, aż będzie pół miękka. Odcedzamy.

      2. Gdy mięso się marynuje, przygotowujemy warzywa: paprykę, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w plastry. Oliwki kroimy na pół. Pomidor kroimy w kostkę.

      Jogurt grecki mieszamy z obranymi, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Jeśli lubimy, możemy doprawić solą do smaku (dla mnie nie jest to konieczne).

      3. Na dużej, rozgrzanej patelni lub w woku podsmażamy kurczaka wraz z całą marynatą, aż będzie zloty. Gdy kurczak się usmaży, zdejmujemy go z patelni.

      Następnie wlewamy na patelnię kilka łyżek oleju i, mieszając,  smażymy paprykę, cukinię i bakłażan. Po kilku minutach, gdy cukinia i bakłażan przestaną być surowe, dodajemy papryczkę chili, cebulę, czosnek i tymianek. Smażymy, aż cebula zrobi się szklista. Wówczas dodajemy, oliwki, ugotowaną fasolkę szparagową i usmażonego kurczaka. Smażymy danie kilka chwil, by smaki się wymieszały. Pod sam koniec smażenia dodajemy pokrojony pomidor, mieszamy.

      Danie podajemy z przygotowanym wcześniej czosnkowym jogurtem i posypujemy na talerzach kawałkami sera feta.

      Jeśli jako dodatek przygotujemy ryż, powyższa porcja wystarczy orientacyjnie dla trzech - czterech osób. Można również podać chlebki typu pita, wówczas będzie to porcja dla dwóch - trzech osób.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 kwietnia 2015 11:23
  • piątek, 17 kwietnia 2015
    • Chijeu-buldak, czyli koreański Ognisty Kurczak z serem

      W języku koreańskim słowo 'bul" oznacza ogień, a "dak" kurczaka. Stąd mamy Ognistego Kurczaka, który dodatkowo został podany z "chijeu", czyli serem. Jest ognisty zarówno w barwie, jaki smaku, choć oczywiście w przypadku smaku, ognistość możecie całkowicie dostosować do swoich upodobań, dowolnie zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Pikanteria jest tutaj również odpowiednio zbalansowana słodyczą miodu. Jeśli jesteście zwolennikami prawdziwego ognia, dajcie więcej chili, ponieważ poniższe proporcje przygotowałam dla umiarkowanie pikantnego smaku. polecam to smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu danie. Przepis na podstawie Maangchi.



      2 filety z piersi kurczaka

      1 łyżeczka chili w płatkach
      2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      2 czubate łyżki łagodnej pasty paprykowej (koreańskiej, tureckiej lub węgierskiej, do nabycia w sklepach typu 'kuchnie świata' lub przez Internet)
      1 łyżka ostrego sosu chili
      1 łyżka sosu sojowego
      4 łyżki miodu
      4 łyżki oleju
      3 obrane, drobno posiekane ząbki czosnku
      kawałek obranego, posiekanego imbiru, odpowiadający ilością czosnkowi

      1 kulka sera mozzarella
      siekany świeży szczypiorek do dekoracji
      ok. 2-3 łyżki oleju do smażenia

      Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę.
      Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy przez 20 minut (można dłużej - wówczas przechowujemy mięso w lodówce).

      Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kurczaka kilka minut, mieszając. Kiedy mięso przestanie być surowe, posypujemy je drobno pokrojonym lub startym na tarce serem.
      Nakrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień. Dusimy całość, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chijeu-buldak, czyli koreański Ognisty Kurczak z serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 kwietnia 2015 11:11
  • czwartek, 12 marca 2015
    • Kurczak pięć smaków z warzywami

      Przyprawa Pięć Smaków jest mieszanka wywodzącą się z  kuchni chińskiej, jednak używa się jej również w innych krajach azjatyckich i arabskich. Ma ona odzwierciedlać harmonię pięciu podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, ostrego i słonego. W jej skład wchodzi najczęściej cynamon, anyż gwiaździsty, pieprz syczuański, goździki i koper bądź kozieradka. Gotową mieszankę można bez problemu nabyć w większości sklepów. Przyprawa znakomicie sprawdza się zarówno w daniach mięsnych, jak i warzywnych. poniższy przepis można przygotować także w wersji wegetariańskiej, pomijając kurczaka i zwiększając ilość warzyw.



      1 filet z piersi kurczaka
      1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
      2 łyżki oleju
      szczypta soli

      250 g makaronu
      1 brokuł
      1-2 marchewki
      1 papryka czerwona
      1 duża cebula
      1 ząbek czosnku
      1/2 łyżeczki przyprawy 5 Smaków

      sos:
      2/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
      1/4 szklanki sosu sojowego
      1 łyżeczka cukru
      1 łyżeczka obranego, drobno posiekanego korzenia imbiru
      1 obrany, drobno posiekany ząbek czosnku
      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      olej do smażenia


      1. Filet z piersi kurczaka kroimy w cienkie paski, marynujemy przez 20 minut w oleju i przyprawie 5 Smaków.

      2. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i blanszujemy brokuła, pokrojonego w drobne różyczki. Składniki sosu mieszamy.

      3. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy kurczaka, aż będzie rumiany, po czym zdejmujemy z patelni.

      Następnie, mieszając, smażymy pokrojoną w paski czerwoną paprykę wraz z obraną, pokrojona w słupki marchewką.

      Po 2-3 minutach dodajemy obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę wraz z siekanym czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Smażymy, aż cebula będzie szklista.
      Wówczas ponownie dodajemy kurczaka. Następnie dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i blanszowane różyczki brokuła. Całość zalewamy sosem.
      Smażymy razem chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zbyt gęsty sos zawsze można rozrzedzić za pomocą wody.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 marca 2015 12:48
  • wtorek, 10 marca 2015
  • piątek, 06 marca 2015
  • środa, 25 lutego 2015
    • Katsu Curry, czyli sznycel z kurczaka po japońsku z japońskim sosie curry

      Katsu Chicken, czyli sznycel z kurczaka po japońsku już znacie. Japończycy niezwykle polubili wywodzące się z Indii curry. Do tego stopnia, że w 1950 roku wprowadzono na rynek gotowe kostki curry, podwalające na błyskawiczne przygotowanie ulubionego sosu. Oczywiście, doprawionego zgodnie z japońskim gustem. Jeśli  nie mamy takich kostek (a nie mamy... ), z równą łatwością możemy sami przygotować japoński sos curry w domu. Znakomicie smakuje podany ze sznyclem z kurczaka i ryżem. Przepis na podstawie Just One Cookbook.



      pasta curry:
      3 łyżki masła
      4 łyżki mąki pszennej
      1 łyżka przyprawy curry
      1 łyżki przyprawy garam masala
      ew. szczypta chili
      szczypta soli do smaku

      1 nieduża cebula
      200 g pieczarek
      ew. 1 nieduża marchewka
      olej do smażenia

      1 szklanka bulionu drobiowego, wołowego lub warzywnego

      W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając, robimy rumianą zasmażkę. Dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy, mieszając.

      Tak przygotowaną pastę curry możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do miesiąca. Można przygotować również większe porcje pasty z myśla o późniejszym wykorzystaniu.

      Gdy chcemy przygotować sos, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju obraną siekaną cebulę, obraną, pokrojona marchew i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy pieczarki będą rumiane, dodajemy pastę curry i bulion. Dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku ewentualnie solą.

      Podajemy z ryżem i sznyclem z kurczaka - wówczas mamy potrawę zwaną Katsu Curry. Sos ten można podać również do smażonej ryby lub z samym ryżem (i sałatką), by otrzymać posiłek wegetariański.

      Katsu Chicken

      1 podwójna pierś kurczaka

      1 jajko
      szczypta soli
      mąka pszenna
      panierka panko

      Filet z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem, dzielimy na kotlety.
      Panierujemy kolejno w mące, rozmąconym ze szczyptą soli jajku oraz panko. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 25 lutego 2015 11:46
  • czwartek, 19 lutego 2015
    • Chrupiace kąski /nuggetsy z kurczaka z dipem z avocado

      Przygotowanie chrupiących kąsków z kurczaka jest bajecznie proste. Stopień ostrości można łatwo dostosować do własnych upodobań.



      2 filety z piersi kurczaka
      2 jajka + jedna łyżeczka ostrego sosu chili + 1/2 łyżeczki soli
      1/2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki bułki tartej
      1/2 szklanki panko

      olej do smażenia
      cytryna


      Filety z kurczaka kroimy w dużą kostkę, ok. 2 cm x 2 cm.
      Panierujemy kolejno w:
      mące,
      jajku rozmieszanym z solą i sosem chili,
      bułce tartej wymieszanej z panko.

      Odstawiamy na 10 minut.
      Smażymy na rozgrzanym oleju (wystarczy nieduża ilość) z obu stron na złoto.
      Podajemy gorące, skropione sokiem z cytryny.

      Dip z avocado z fetą

      1 avocado
      1-2 łyżki soku z limonki lub cytryny
      1/2 drobno posiekanej cebuli
      2 łyżki sera feta
      ew. czarny pieprz do smaku

      Avocado obieramy ze skórki - z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 
      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę wraz z serem feta. Dodajemy sok z limonki i ew. pieprz  do smaku, oraz posiekaną cebulę. Smak dipu powinien być intensywnie cytrynowy - w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 lutego 2015 14:27
  • poniedziałek, 02 lutego 2015
    • Zapiekanka z kurczakiem a la enchiladas

      Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych mięsem tortilli, zapieczonych z sosem. W tym przepisie idziemy na skróty - pomijamy zawijanie, tworząc smaczna zapiekankę warstwową. Przepis na podstawie Jo Cooks.



      ok. 1 szklanki sosu do enchiladas
      1 pierś kurczaka + 2 łyżki oleju + 1 łyżeczka wędzonej papryki + szczypta soli
      1 puszka czerwonej fasoli
      1 cebula
      2-3 tortille
      ok. 1 szklanka startego sera żółtego, np. cheddar

      olej do smażenia

      Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Marynujemy w podanej wyżej marynacie przez 15 minut, po czym smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż mięso będzie złote.

      Tortille kroimy w paski, cebulę obieramy i kroimy w pióra, fasolę odcedzamy z zalewy.

      Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwowo: tortillę, mięso, fasolę, cebulę, sos, ser, tortillę, mięso,  fasolę, sos, tortillę, ser.
      Ostatnia warstwą jest zawsze ser. Górne kawałki tortilli dobrze jest powtykać pod kątem - jeśli będą wystawały spod sera, ładnie się przyrumienią i będą chrupiące.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez ok. 30 minut, aż ser się rozpuści a całość będzie ładnie bulgotać :). Można posypać dekoracyjnie natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z kurczakiem a la enchiladas”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lutego 2015 14:34
  • poniedziałek, 26 stycznia 2015
    • Turecki kurczak z warzywami z patelni. Mantarli Tavuk Sote, Sebzeli Tavuk

      Uwielbiam kuchnię turecką. Uwielbiam również potrawy pełne warzyw. Ten przepis łączy w sobie te dwie cechy: mamy tu mnóstwo warzyw, mamy kurczaka oraz tureckie smaki. Potrawa jest prosta i szybka w wykonaniu, smaczna i kolorowa. Bardzo polecam. Przepis na podstawie Easy Turkish Recipies.



      1 duża pierś kurczaka + 2 łyżki oleju + 1 łyżeczka tureckiej pasty paprykowej (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata bądź na Internecie) + szczypta soli

      250 g pieczarek
      1 mała cukinia
      1 duża cebula
      1 marchewka
      1 papryka czerwona
      2-3 ząbki czosnku
      1-2 łyżki tureckiej pasty paprykowej
      2 pomidory
      1 łyżeczka oregano
      ew. chili do smaku
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
      olej do smażenia

      1. Filet kurczaka pokroić w nieduża kostkę. Wymieszać zew szczypta soli, olejem i pastą paprykową. Odstawić do marynowania na 15 minut. (w tym czasie szykujemy warzywa).

      2. Cukinie kroimy w słupki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy na pół a następnie w grube "półksiężyce", które rozdzielamy na pojedyncze listki. Pieczarki kroimy w grubsze plastry. Czosnek obieramy o drobno siekamy. Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę.

      3. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kurczaka, aż będzie złoty. zdejmujemy z patelni.
      Następnie smażymy cukinię wraz z marchewką, mieszając. Po kilku minutach dodajemy grzyby, cebule i paprykę. Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
      Ponownie dodajemy na patelnię kurczaka. Wsypujemy oregano, czosnek oraz dodajemy pastę paprykową. dokładnie mieszamy.
      Dodajemy pomidory, mieszamy. Zmniejszamy ogień i smażymy całość jeszcze ok. 5 minut, mieszając, aż sok z pomidorów odparuje. Nie dusimy całości za długo - smaki dania powinny się połączyć, lecz warzywa nie powinny zanadto rozmięknąć.
      Doprawiamy danie do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ew. chili, jeśli lubimy pikantne smaki.


      Podajemy gorące, ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub z ryżem (na zdjęciu z ryżem po turecku).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 stycznia 2015 12:41
  • środa, 21 stycznia 2015
    • Koreańskie pikantne skrzydełka kurczaka z sezamem

      Jeśli lubicie skrzydełka w stylu Buffalo, z pewnością przypadnie Wam do gustu ich koreańska wersja, z czosnkiem, sezamem i imbirem. Przepis na podstawie Honeysuckle Catering.



      16 skrzydełek z kurczaka
      olej

      sos:
      1/2 szklanki ostrego sosu chilli sriracha (użyłam go w miejsce koreańskiej pasty paprykowej gochujang)
      4 łyżki masła
      1 łyżka sosu sojowego
      1 łyżka miodu
      1 łyżeczka octu ryżowego
      1-2 siekane ząbki czosnku
      1 kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany i posiekany drobno
      ew. sól do smaku

      2-4 łyżki ziaren sezamu
      szczypiorek



      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Lotki odrzucamy (można je zamrozić i dodać do gotowania rosołu).   Pozostają nam 32 kawałki.

      2. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 5 minut od momentu ponownego zawrzenia. Odcedzamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote .

      2. Kiedy skrzydełka się robią, przygotowujemy sos.
      W rondelku rozpuszczamy masło w ostrym sosie sriracha. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, mieszając. Sos doprawiamy ew. do smaku solą.

      Sezam uprażyć, mieszając,  na suchej patelni, aż będzie jasno złoty, lecz nie spalony. Przesypać na talerzyk, by przerwać proces prażenia (uwaga: gorący!)Większość sezamu mieszamy z przygotowanym sosem, pozostawiając troszkę  do dekoracji dania.

      3. Gorące skrzydełka mieszamy z sosem. Podajemy od razu, gorące, posypane resztą sezamu i udekorowane siekanym szczypiorkiem.

      Danie to najlepiej smakuje na świeżo, nie warto więc robić za dużej porcji z myślą, by została na drugi dzień. Robi się je na tyle szybko, że przygotowanie kolejnej porcji nie jest dużym problemem Jeśli proponowana ilość jest zbyt duża, wystarczy podzielić składniki na pół.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 stycznia 2015 10:22
  • poniedziałek, 19 stycznia 2015
    • Kurczak Kung Pao

      Kurczak Kung Pao (czasami zapisywany jako "Gong Bao" lub 'Kung Po') jest klasyczną potrawą z chińskiej z prowincji Syczuan. Ponoć potrawa ta bierze swą nazwę od Ding Baozhen (1820–1886), gubernatora Syczuanu w czasach Dynastii Quing, którego właśnie w ten sposób tytułowano (Gongbao/Kung-pao), co dosłownie oznacza "Strażnik pałacowy". Ze względu na to powiązanie podczas rewolucji kulturalnej danie zostało uznane za politycznie niepoprawne i zmieniono jego nazwę na Hongbao Jiding (kurczak smażony w kostkach). Potrawa została politycznie zrehabilitowana w latach 80. dwudziestego wieku. Zachęcam do spróbowania tego smacznego dania, w którym delikatny smak kurczaka łączy się z pikantną papryczką chili i orzeszkami ziemnymi.



      1 podwójna pierś kurczaka

      1 jajko

      1 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      2 ząbki czosnku

      Kawałek imbiru wielkości wiśni

      Chili – do smaku

      ½ szklanki orzeszków ziemnych

      1 cebula

      1 marchewka

      1 zielona papryka

      makaron chiński (ew. spaghetti lub tagliatelle)

      olej do smażenia

       

      sos:

      6 łyżek sosu sojowego jasnego

      2 łyżki sosu sojowego ciemnego

      2 łyżki sosu hoi sin

      2 łyżki keczupu

      2 łyżeczki cukru

      250 ml wody

      pieprz do smaku

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      1.   Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić , zahartować na sicie pod bieżącą zimną wodą, skropić olejem, wymieszać i odstawić.

      2.   
      Składniki sosu połączyć w miseczce.

      3. 
      Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym. Dodać  rozmącone jajko, wymieszać. Kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną, całość ponownie wymieszać.  Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać. Zdjąć z patelni.

      4.   
      Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, obrany, posiekany imbir oraz chili w płatkach, do smaku - danie powinno być pikantne.  Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz orzeszki ziemne.  Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać po wymieszaniu z makaronem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Kung Pao”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 stycznia 2015 10:06
  • wtorek, 30 grudnia 2014
    • Orientalne szaszłyki - kebaby z kurczaka

      Jeśli szukacie pomysłu na potrawę na przyjęcie sylwestrowe, mam dla Was ciekawą propozycję - aromatyczne szaszłyki-kebaby z kurczaka. Szaszłyk to genialne danie: szybkie i proste do przygotowania, a jednocześnie kolorowe i kuszące różnorodnymi dodatkami. Łatwo je dostosować do naszego gustu, dodając ulubione składniki lub rezygnując z tych mniej lubianych. Można je przygotować wcześniej i w odpowiedniej chwili jedynie wstawić do piekarnika. Dodatkowo szaszłyki z mięsa drobiowego pieką się wyjątkowo szybko, co jest bardzo istotne w sylwestra - przecież chcemy się bawić, a nie przesiedzieć ten wieczór w kuchni! Przepis na podstawie RasaMalaysia.



      4 filety z piersi kurczaka
      2 papryki czerwone ( lub 1 czerwona i 1 zielona)
      3 nieduże cebule
      kilka plastrów wędzonego boczku

      patyczki do szaszłyków*

      marynata:

      6 łyżek oleju
      4 łyżki soku z cytryny
      3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek**)
      1/2 łyżeczki chili (lub inna ilość, w zależności, jak pikantne dania lubicie)
      2 duże obranie, siekane ząbki czosnku
      1 łyżeczka soli
      3 łyżki siekanej natki pietruszki

      Składniki marynaty mieszamy. Dodajemy do niej filety kurczaka pokrojone w niedużą kostkę. Dokładnie mieszamy, by mięso było pokryte marynatą. Marynujemy co najmniej 30 minut (można dużej, nawet 12 godzin - oczywiście w lodówce).

      Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Paprykę i boczek kroimy w dużą kostkę.

      Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki kurczaka, cebule, paprykę i boczek.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 20-30 minut, aż mięso będzie rumiane  (a kawałek mięsa nakłuty nożem nie puści soku).


      * jest właśnie Sylwester a Wy nie macie pod ręką patyczków do szaszłyków? Szybko przerzucamy się na Fajita sizzler z kurczaka! Ole!

      ** jest właśnie Sylwester a Wy nie macie pod ręką kuminu? Użyjcie curry, też będzie smacznie!


      Inne szaszłyki:
      Szaszłyki drobiowe z pesto bazyliowym
      Szaszłyki z kurczaka z ananasem
      Kebaby/szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie
      Tunezyjskie szpadki

      Jednak nie szaszłyk? Polecam imprezowy hit: Buffalo Chicken Wings, czyli pikantne skrzydełka z kurczaka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 grudnia 2014 23:12
  • piątek, 19 grudnia 2014
    • Kurczak pieczony, faszerowany jabłkami

      Wśród jedzących mięso mało jest osób, które nie lubią pieczonego kurczaka. To smaczne a jednocześnie proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na rożnego rodzaju świątecznych przyjęciach. Jeśli nie chcecie przygotowywać skomplikowanych i czasochłonnych nadzień, użyjcie smacznego, a jednocześnie najprostszego  z najprostszych sposobu: nadziejcie mięso jabłkami. Od Was zależy, czy wolicie nadzienie słodkie, z aromatycznym cynamonem i rodzynkami, czy też wytrawne - z majerankiem i czosnkiem.



      1 tuszka kurczaka
      1-2 jabłka (zależnie od wielkości)
      olej

      przyprawa "Złoty Kurczak":
      1 łyżeczka papryki słodkiej
      1 łyżeczka pieprzu ziołowego
      1/2 łyżeczki curry
      1/2 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki ostrej papryki
      1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

      dodatkowo:
      garść rodzynek + 1 łyżeczka cynamonu
      lub
      1-2 łyżki majeranku, 1 mały ząbek czosnku sól, świeżo zmielony czarny pieprz

      1. Składniki przyprawy do kurczaka wymieszać. To co pozostanie,  przechowywać w szczelnym pojemniku.

      Tuszkę kurczaka dokładnie umyć z zewnątrz i wewnątrz.
      Natrzeć lekko olejem po czym dokładnie we wszystkich miejscach natrzeć mieszanką przyprawową.

      2. Jabłko (lub jabłka, w zależności od wielkości jabłek) obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w pół księżyce.

      Wybieramy nadzienie:
      Jabłka na słodko - kawałki jabłek mieszamy z cynamonem, rodzynkami i szczyptą soli.

      Jabłka wytrawne - kawałki jabłek mieszamy z majerankiem, obranym, posiekanym czosnkiem, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu

      Wnętrze kurczaka dokładnie i ścisłe wypełniamy wybranym nadzieniem.

      Udka kurczaka związujemy, by się ładnie ułożyły podczas pieczenia owijając wokół nich skórę, która pozostała po szyjce kurczaka (robimy w niej otwór, przez który przekładamy końce udek). Jeśłi tej skóry nie ma, ub ten sposób zawiązania przedstawia trudności, związujemy udka kawałkiem białego sznurka przeznaczonego do kontaktu z żywnością (sznurek kuchenny lub wędliniarski).

      3. Kurczaka układamy grzbietem do dołu w naczyniu do pieczenia.
      Kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez pierwsze 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez dalsze 45 minut.

      Jeśli mięso za bardzo się rumieni, na cas dalszego pieczenia przykrywamy kurczaka kawałkiem folii aluminiowej*.

      Kurczak jest gotowy, jeśli po wkuciu w najgrubszą część udka ostrego noża sok wypływający z mięsa jest bezbarwny Jeśli jest różowy, pieczemy kurczaka dodatkowe 10 minut (pod przykryciem np. z folii aluminiowej).

      4. Po upieczeniu kurczaka nie kroimy go od razu, lecz najpierw owijamy go folią aluminiową* i odstawiamy na ok. 20 minut. Dopiero potem odwijamy, podajemy i kroimy.

      * Jeśli pieczemy kurczaka w naczyniu z pokrywą:
      - odkrywamy pokrywę pod koniec pieczenia, jeśli kurczak jest zbyt blady
      - nie musimy owijać kurczaka folią po upieczeniu. Po prostu pozostawiamy go w przykrytym naczyniu na 20 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak pieczony, faszerowany jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 19 grudnia 2014 12:13
  • poniedziałek, 17 listopada 2014
    • Pikantne skrzydełka Buffalo. Buffalo chicken wings.

      Skrzydełka Buffalo (Buffalo wings) są popularną (chciało by się rzec "kultową") potrawą kuchni amerykańskiej, uwielbianą zarówno za smak jak i za szybkość i prostotę przygotowania. Jak w przypadku większości słynnych potraw, początki ich powstania nie są jasne. Za najbardziej prawdopodobną uznaje się wersję, że zostały wymyślone w latach sześćdziesiątych, przez Teressę Bellissimo, która wraz z mężem Frankiem prowadziła bar w Anchor Bay w Buffalo (stan Nowy Jork). Przepis na sos zamieszczałam już wcześniej, ponieważ jest na tyle uniwersalny, że można go używać do wielu innych potraw. Dziś pora na na pikantno - słodkie skrzydełka - już na Was czekają - szykujcie serwetki, bo bez ubrudzenia dłoni się nie obędzie! Możecie je przygotować nawet, jeśli nie macie dostępu do piekarnika.



      16 skrzydełek z kurczaka
      1 łyżka miodu
      olej


      sos:
      1/2 szklanki ostrego sosu chilli sriracha
      4 łyżki masła
      1 łyżka białego octu
      1 łyżeczka sosu Worcester
      1/2 łyżeczki cukru
      mały, siekany ząbek czosnku
      sól do smaku


      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Lotki odrzucamy (można je zamrozić i dodać do gotowania rosołu).   Pozostają nam 32 kawałki.

      Mamy do wyboru trzy metody przygotowania skrzydełek:

      a. Piekarnik. Skrzydełka układamy równomierną warstwą na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy 1 łyżką cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20-30 minut - aż skrzydełka będą rumiane.

      b.  Głębokie smażenie. Skrzydełka smażymy na głębokim oleju (garnek, frytkownica) aż będą rumiane.

      c. Patelnia (moja ulubiona metoda). W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 5 minut od momentu ponownego zawrzenia. Odcedzamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote (po odwróceniu na drugą stronę posypujemy 1 łyżką cukru).

      2. Kiedy skrzydełka się robią, przygotowujemy sos.
      W rondelku rozpuszczamy masło w ostrym sosie sriracha. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, mieszając. Sos doprawiamy ew. do smaku solą.

      3. Gorące skrzydełka mieszamy z sosem i 1 łyżką miodu. Podajemy od razu, gorące.

      Danie to najlepiej smakuje na świeżo, nie warto więc robić dużej porcji z myślą, by została na drugi dzień. Robi się je na tyle szybko, że przygotowanie kolejnej porcji nie jest dużym problemem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantne skrzydełka Buffalo. Buffalo chicken wings.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 listopada 2014 15:10
  • piątek, 14 listopada 2014
    • Chili z kurczakiem

      Chili to popularna potrawa kuchni amerykańskiej, której głównymi składnikami są mięso, fasola, pomidory i oczywiście ostre papryczki. Nie jest znane pochodzenie tego dania, poza faktem, że z pewnością nie pochodzi z Meksyku. W tym przepisie w roli mięsa występuje kurczak, dzięki czemu chili robi się naprawdę szybko. Nie obawiajcie się również kakao w jego składzie, nie pomijajcie go! Jego ilość jest niewielka, a jego dodatek wraz z innymi przyprawami tworzy wspaniałą kompozycję smakową. Przepis wg Foodwishes.



      2 filety z piersi kurczaka
      1 duża cebula
      1 puszka pomidorów
      1 puszka czerwonej fasoli
      konserwowe papryczki chili lub jalapeno - ilość do smaku, wg. upodobań. Danie jednak powinno być wyczuwalnie pikantne
      2 ząbki czosnku
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      sól do smaku

      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 łyżeczka oregano
      1 łyżeczka cuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka ciemnego, niesłodkiego kakao
      1/2 łyżeczki chili - ilość do smaku
      1/8 łyżeczki cynamonu

      1. W małej miseczce przygotować mieszanką przypraw.

      2. Mięso kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać.
      Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażyć kurczaka wraz z cebulą. Gdy mięso przestanie być białe, dodać mieszankę przypraw. Smażyć, mieszając, ok. 2 minut, po czym dodać pomidory, papryczki chili i obrany, siekany czosnek. Smażyć, aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Wówczas dodać fasolę z puszki (bez zalewy) i siekaną pietruszkę. Smażyć razem jeszcze kilka minut, by smaki się połączyły.
      Doprawić do smaku solą.

      Podawać gorące, posypane serem żółtym, świeżą kolendrą lub pietruszką, z kawałkami avocado i/lub kleksem kwaśnej śmietany. do tego pasują tortille lub chlebki typu pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chili z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 14 listopada 2014 10:16
  • poniedziałek, 10 listopada 2014
    • Gyros z kurczaka z patelni

      Jeśli szukacie pomysłu na szybkiego kurczaka o ciekawym smaku, polecam usmażenie marynowanych w aromatycznej greckiej mieszance przypraw filetów na patelni. Do tego sałatka, ryż lub chlebek tylu pita i ulubiony sos - najlepiej czosnkowy.



      2 filety z piersi kurczaka
      1 duża cebula
      3-4 łyżeczki przyprawy gyros
      4 łyżki oleju
      1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

      Filety z kurczaka kroimy na 2 części "po grubości". W ten sposób uzyskujemy 4 cieńsze kotlety, które następnie kroimy w poprzek w cienkie paski.

      Cebulę obieramy i kroimy w pióra.

      Olej mieszamy z przyprawą gyros i koncentratem pomidorowym. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i cebulę. Dokładnie mieszamy. Marynujemy 20 minut. (Można oczywiście dłużej, np. można przygotować sobie danie wcześniej i odstawić je [przykryte folią spożywczą] do lodówki do marynowania przez noc.)

      Rozgrzewamy patelnię z 1-2 łyżkami oleju. Smażymy kurczaka, mieszając, aż będzie rumiany.

      Na zdjęciu także:
      ryż po turecku
      sałatka grecka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 listopada 2014 14:56
  • środa, 29 października 2014
    • Potrójnie panierowane chrupiące skrzydełka kurczaka

      W tym przepisie dzięki potrójnemu panierowaniu uzyskujemy niezwykle chrupiące skrzydełka. Dzięki przyprawom możemy zaś nadać im nasz ulubiony smak, dowolnie regulując np. stopień ich pikantności. Polecam.



      8 dużych skrzydełek kurczaka

      sucha panierka:
      1 szklanka mąki pszennej
      1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka czosnku granulowanego
      1 łyżeczka słodkiej papryki

      mokra panierka:
      1 szklanka wody (lub piwa - użyłam wody)
      3/4 szklanki mąki pszennej
      2 żółtka
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki tymianku
      1/2 łyżeczki bazylii
      1 łyżeczka soli
      ew. ostra papryka chili - ilość do smaku

      olej do smażenia

      By mięso było bardziej wilgotne, możemy przez pół godziny marynować je w wodzie z solą, proporcje 1 szklanka wody-1 łyżeczka soli.

      W oddzielnych miskach łączymy składniki obu panierek.

      Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Lotki wyrzucamy. 
      Pozostaje nam 16 kawałków.


      Każdy kawałek kurczaka obtaczamy najpierw w suchej panierce, następnie w mokrej (czekamy chwilę, aż nadmiar panierki spłynie ponownie do miski), i ponownie w suchej.

      Skrzydełka smażymy na głębokim oleju (najlepiej użyć do tego celu małego rondla i smażyć partiami), aż będą mocno złote. Oczywiście czas smażenia większych kawałków będzie dłuższy, niż małych, więc najlepiej to sprawdzić na jednej sztuce. Orientacyjnie zajmuje to po ok. 10-18 minut na partię.

      Usmażone skrzydełka osączamy na ręczniku papierowym i odkładamy do garnka z przykrywką. Dzięki temu, gdy będziemy smażyć kolejne porcje, poprzednio usmażone kawałki pozostaną ciepłe.

      Skrzydełka podajemy z ulubionym sosem, sałatką, frytkami (jeśli uznamy, że danie na tym etapie ma za mało kalorii ;) ) lub świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 29 października 2014 13:21
  • czwartek, 16 października 2014
    • Grillowany aromatyczny kurczak taco

      Jeden z najszybszych przepisów świata: mięso nacieramy przyprawami, grillujemy i gotowe! Możemy wykorzystać je do tacos, zawinąć w tortillę lub podać z ryżem i sałatką. Granicę stanowi wyłącznie Wasz smak i wyobraźnia. Pyszny, soczysty, wyrazisty w smaku kurczak sprawdzi się w każdym połączeniu, nawet na kanapce. Przepis na podstawie Picky Palate.



      2 piersi kurczaka
      cytryna lub limonka
      1 łyżka oleju

      przyprawa:
      1 łyżeczka cuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka czosnku granulowanego
      1 łyżeczka soli

      Składniki przyprawy mieszamy. Gotową przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do chwili, gdy będzie nam potrzebna.

      Filety z piersi kurczaka kroimy w poprzek w ten sposób, by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze filety. Razem 4.

      Przygotowujemy marynatę z 1 łyżki oleju, soku z 1/2 limonki lub cytryny oraz 2 łyżeczek przyprawy. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Marynujemy 15 minut.
      Filety smażymy na patelni grillowej na złoto z obu stron, na zwykłej patelni (wówczas używamy niewielkiej ilości oleju do smażenia) lub ew. pieczemy w piekarniku. Usmażone mięso kroimy i skrapiamy dodatkowo sokiem z limonki/cytryny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 października 2014 12:37
  • wtorek, 09 września 2014
    • Pikantne kąski z kurczaka

      Smaczne, soczyste kąski z kurczaka idealnie sprawdzą się jako przekąska lub - podane z frytkami i warzywami - jako posiłek, który przypadnie do gustu zarówno dużym, jak i małym. Stopień ostrości możemy bez problemu dostosować do własnego gustu. Polecam, gdy przyjdzie Wam ochota na coś szybkiego. Przepis na podstawie Ehrlichesessen.



      2 piersi kurczaka
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki soli
      1 mały przeciśnięty ząbek czosnku
      1 łyżka oleju

      1/4 szklanki bułki tartej
      1/4 szklanki mąki pszennej

      2 łyżki masła
      ostry sos chili - do smaku; u mnie 1 łyżka

      olej do smażenia

      Filety kurczaka kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z 1 łyżki oleju, czosnku i podanych powyżej przypraw. Obtaczamy w niej dokładnie mięso i pozostawiamy na 15 minut.

      Następnie mięso panierujemy dokładnie w mieszance bułki tartej z mąką i smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoto.

      W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy ostry sos chili, mieszamy. Wrzucamy usmażone kawałki kurczaka i mieszamy, by pokryły się dokładnie sosem.
      Podajemy gorące.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantne kąski z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 15:23
  • wtorek, 29 lipca 2014
    • Szaszłyki z kurczaka z ananasem

      Kurczak + ananas + curry = to się nie może nie udać! Po połączeniu tych składników otrzymujemy pyszne danie o orientalnej nucie. Nic nie stoi także na przeszkodzie, by zaostrzyć smak odrobiną chili, jeśli lubicie. Dzięki marynowaniu w jogurcie mięso zachowuje smak i soczystość. Przepis na podstawie Ivka w kuchni. Na zdjęciu zostały podane z Ryżem z serem feta i ogórkiem.



      2 filety z piersi kurczaka
      1 puszka ananasa
      150 g wędzonego boczku w plastrach

      marynata:

      1/2 szklanki jogurtu naturalnego
      2 łyżki oleju
      1 czubata łyżeczka curry
      1/2 łyżeczki soli
      pieprz cayenne lub chili do smaku

      Mięso pokroić w kostkę ok. 2,5 x 2,5 cm. Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso marynować nim. 30 minut.

      Boczek i ananasa (jeśli korzystamy z całych plastrów) pokroić w kawałki.

      Na patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie mięso, boczek i kawałki ananasa.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 20 minut, aż mięso będzie rumiane i po nakłuciu nie będzie puszczało soku.
      Można także usmażyć je na patelni grillowej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 lipca 2014 12:43
  • poniedziałek, 28 lipca 2014
    • Chrupiący pieczony kurczak

      W tym przepisie dzięki pieczeniu kurczak jest miękki i soczysty, natomiast dzięki podsmażeniu w panierce, smacznie chrupiący. Regulując ilość ostrej papryki możemy przygotować danie łagodne bądź pikantne. Najlepiej smakuje podany z cząstkami cytryny lub limonki.



      10 kawałków kurczaka - użyłam górnej części udek (bez tzw "pałek")
      1 jajko
      sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka
      mąka pszenna
      bułka tarta

      olej do smażenia

      Kurczaka myjemy dokładnie osuszamy. Panierujemy kolejno w mące pszennej, jajku z solą, pieprzem i papryką (do smaku) oraz bułce tartej. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na niedużej ilości oleju z obu stron, aż będzie złoty.

      Następnie mięso przekładamy do wyłożonej folia aluminiową formy do pieczenia. Folię ( ułożoną błyszcząca strona w kierunku mięsa) zawijamy tak, by kurczak był dokładnie zawinięty.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez 45-60 minut.
      Jeśli mięso nakłute w najgrubszym miejscu nie puszcza soku - jest gotowe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 lipca 2014 13:37
  • poniedziałek, 14 lipca 2014
    • Sajgonki / spring rolls z kurczakiem i warzywami + instrukcja

      Sajgonki są bardzo popularną potrawą kuchni azjatyckiej. Choć w Polsce nazywamy je "sajgonkami", to ich prawdziwą nazwę wywodząca się z języka chińskiego (chūn juǎn) oddaje dosłownie język angielski -"spring rolls", czyli wiosenne roladki". Danie to podawane jest obecnie w wielu krajach, jednak nie musimy iść do restauracji, by go spróbować. Możemy je łatwo wykonać sami w domu. Nadzienie robi się szybko i bezproblemowo. Przyznam, że jest tak smaczne, ze można do niego ugotować makaron lub ryż i zjeść w tej postaci. Co do samego zawijania w papier, jest z tym trochę zabawy (choć mniej, niż przy lepieniu pierogów), ale smak całkowicie wynagradza poświęcony czas.

      Możemy użyć dwóch rodzajów papieru:
      a. papieru pszennego, który jest łatwiejszy w obsłudze i wymaga smażenia. Tak przygotowane sajgonki są złote i cudownie chrupiące.
      b. papieru ryżowego, który jest trudniejszy w obsłudze (ponieważ 1. łatwo się łamie - mając pecha możemy w naszej paczce już na starcie kupić kilka połamanych arkuszy, które nie będą się nadawały do dalszej pracy, 2. jest klejący, co sprawia, że sajgonki mogą się łatwo posklejać w trakcie smażenia). Sajgonki z jego użyciem można spożywać zarówno od razu, bez smażenia, jak i po usmażeniu. Usmażone są przezroczyste i miękkie, nie rumiane.

      Wybór należy do Was, ponieważ obie wersje są ogromnie, ogromnie smaczne. Bardzo polecam! Przepis na podstawie Hing-He Huang i Steamy Kitchen (tutaj możecie zobaczyć zdjęciowy instruktaż zawijania).


      Uwaga: z poniższego przepisu na nadzienie z łatwością zrobicie wersję wegetariańską. Wystarczy pominąć kurczaka i dać w to miejsce trochę więcej warzyw. Można w to miejsce użyć również: ugotowanego makaronu ryżowego lub pszennego, pędów bambusa lub kiełków sojowych lub fasolowych.


      Sajgonki z papieru pszennego


      Sajgonki z papieru ryżowego

      nadzienie:
      1 pierś kurczaka (marynata: 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka przyprawy 5 Smaków, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej)
      1 duża marchewka
      2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
      2 duże ząbki czosnku
      1 kawałek imbiru wielkości wiśni
      200 g pieczarek
      1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
      6 dużych liści kapusty pekińskiej
      2 łyżki sosu sojowego
      2 łyżki sosu ostrygowego

      olej do smażenia

      20 płatów papieru do sajgonek - pszennego lub ryżowego
      woda + mąka ziemniaczana

      1. Najpierw przygotowujemy nadzienie (jeśli używamy papieru pszennego, wyjmujemy go z zamrażarki, by rozmarzł w międzyczasie).

      Pierś kurczaka mielemy i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Odstawiamy. Przygotowujemy warzywa:
      marchewkę obieramy, kroimy w plastry a następnie w cienkie słupki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Dymkę wraz ze szczypiorem siekamy.
      Z kapusty pekińskiej usuwamy najgrubsze środkowe części liścia, po czym kroimy w cienkie paski.

      2. W woku lub dużej głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy marchewkę z przyprawą 5 smaków, czosnkiem i imbirem, przez około minutę. Następnie dodajemy  mięso i smażymy, mieszając, aż będzie złote. Wówczas dodajemy pieczarki. Smażymy, mieszając, by zmiękły. Dodajemy dymkę oraz kapustę pekińską. Mieszamy, do połączenia składników, dodajemy sos sojowy i sos ostrygowy, i dusimy całość razem 1-2 minuty. Sprawdzamy słoność - jeśli jest wg nas zbyt mało słone, dodajemy jeszcze trochę sosu sojowego.
      Przekładamy nadzienie na duży płaski talerz, by  ostygło.

      3. Gdy nadzienie nie będzie już gorące, przystępujemy do nadziewania sajgonek.

      a. Papier pszenny.

      Papier pszenny kupuje się w postaci zamrożonej. Na 30 minut przed zawijaniem sajgonek należy go wyjąć z zamrażarki, by odtajał. Podczas pracy papier trzymamy przykryty wilgotną ściereczką, by nie obsechł. Suchy papier będzie się kruszył.

      Przygotowujemy miseczkę z niewielką ilością wody z mąką ziemniaczaną do sklejania brzegów sajgonek.

      Odklejamy 1 arkusz papieru, i układamy go bardziej gładką stroną na desce do krojenia (jeśli nie uda się Wam dostrzec bardziej gładkiej strony - nic nie szkodzi, nie ma to większego znaczenia. Gładsza strona na zewnątrz daje jedynie ładniejszy efekt wizualny podczas smażenia).

      Układamy w roku 1 czubata łyżkę nadzienia (sajgonki nie powinny być za duże i za grube), po czym zwijamy. Zaczynamy rolując róg ciasta, w którym jest nadzienie do dołu. Następnie nakładamy na siebie oba boki. Robimy to dość ściśle, by nie pozostawić wewnątrz przestrzeni z powietrzem. Smarujemy dolną cześć mieszanką mąki ziemniaczanej i wody, po czym zwijamy całą sajgonkę.



      Tak postępujemy z każdym kolejnym arkuszem papieru, aż do wyczerpania nadzienia. Sajgonki układamy obok siebie, by się nie stykały i nie posklejały.

      Gdy wszystkie sajgonki już będą gotowe, rozgrzewamy olej w woku lub rondlu (Nie trzeba smażyć na głębokim oleju, ale powinno go być przynajmniej na głębokość co najmniej 2 cm, by sajgonki były zanurzone). Smażymy po kilka sztuk, z obu stron na złoto. Odsączamy na papierowym ręczniku.

      b. Papier ryżowy.

      Suchy papier ryżowy wymaga krótkiego namoczenia w gorącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).  Moczymy na raz po jednym arkuszu - inaczej się poskleja.  Przygotowujemy miseczkę z niewielką ilością wody z mąką ziemniaczaną do sklejania brzegów sajgonek. Choć papier ryżowy jest okrągły, faszerujemy sajgonki na tej samej zasadzie, jak papier pszenny. Jeśli trafił się nam połamany arkusz papieru w opakowaniu, niestety nie nadaje się on do użycia, ponieważ podczas smażenia nadzienie będzie wydostawało się przez dziury w papierze.

      Sajgonki zwijamy dość ściśle, by nie pozostawić wewnątrz przestrzeni z powietrzem, ponieważ dosłownie wybuchną podczas smażenia i nadzienie wypłynie.
      Sajgonki układamy obok siebie, by się nie stykały i nie posklejały.

      Gdy wszystkie sajgonki już będą gotowe, rozgrzewamy olej w woku lub rondlu (Nie trzeba smażyć na głębokim oleju, ale powinno go być przynajmniej na głębokość co najmniej 2 cm, by sajgonki były zanurzone). Smażymy po kilka sztuk, z obu stron, pilnując by się nie posklejały, ponieważ wówczas się rozpadną.  Odsączamy chwilę na papierowym ręczniku, po czym przekładamy na talerz, by ręcznik nie przykleił się do sajgonek.

      4. Sajgonki podajemy z ostrym sosem chili lub słodko ostrym sosem chili do maczania, oraz sałatką z białej kapusty.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sajgonki / spring rolls z kurczakiem i warzywami + instrukcja”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 lipca 2014 13:01
  • czwartek, 10 lipca 2014
    • Chili z kurczaka z fasolą i tortillą

      Chili to popularna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej (zwanej skrótowo Tex-Mex, ponieważ łączy wpływy amerykańskie z meksykańskimi). Jego nazwa wywodzi się od papryczki chili, która nadaje potrawie główną nutę smakową. Oczywiście, jej ilość możemy dowolnie regulować, by dostosować danie do naszego gustu; wcale nie musimy decydować się na ogromnie pikantną wersję. Poza tym potrawa ta składa się z mięsa, pomidorów i cebuli. Oczywiście najsłynniejszą wersją jest Chili con carne, czyli chili z mięsem.  Najczęściej używanym mięsem jest wołowina, choć spotyka się również wersje wegetariańskie. Dziś proponuję wersję z kurczakiem, bardzo smaczną, prostą w wykonaniu, domową i pożywną.


      1 duży filet z piersi kurczaka

      1 duża cebula

      4 plasterki konserwowej papryczki chili/jalapeno (ewentualnie chili w proszku, do smaku)

      1 puszka pomidorów bez skórki

      1 puszka czerwonej fasoli

      1/2 puszki kukurydzy

      2 ząbki czosnku

      2 łyżki keczupu

      2 łyżki sosu Worcester

      2 łyżeczki musztardy Dijon

      1 łyżeczka tymianku

      sól i świeżo mielony pieprz do smaku

      1 tortilla (1 pszenny placek)

      garść startego żółtego sera

      1-2 łyżki siekanej natki pietruszki

      olej do smażenia

      marynata do kurczaka:

      2 łyżki oleju

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki soli

      Filet  rozcinamy w poprzek, tak, by z jednego fileta uzyskać po 2 cieńsze kotlety. Następnie kroimy każdy z nich w drobną kostkę i marynujemy przez 15 minut.

      W dużej patelni (lub rondlu) rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na którym smażymy kurczaka wraz z obraną, grubo posiekaną cebulą i papryczką chili. Gdy kurczak będzie już złoty, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, fasolę (bez zalewy), kukurydzę (bez zalewy), keczup, sos Worcester, musztardę, obrany, siekany czosnek i tymianek. Dusimy potrawę, co jakiś czas mieszając, aż sos zredukuje się o połowę i całość zgęstnieje.

      Wówczas doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dodajemy pokrojoną w krótkie paski (ok. 5 cm x 2 cm) tortillę, starty żółty ser i natkę pietruszki. Mieszamy i gotujemy razem jeszcze kilka chwil, aż składniki się połączą a ser rozpuści. Podajemy na ciepło.

      (Jeśli chcemy danie przygotować wcześniej, ser, tortillę i pietruszkę dodajemy dopiero bezpośrednio przed podaniem.)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 lipca 2014 13:24
  • piątek, 04 lipca 2014
  • wtorek, 24 czerwca 2014

Kalendarz

Kwiecień 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi free counters

Opcje Bloxa