Passionfruit

pełnia smaku...

Kurczak

  • wtorek, 12 września 2017
    • Fasola z kurczakiem i kiełbasą – danie jednogarnkowe, idealne na chłody

      Raz-dwa-trzy, idealny obiad na chłodnie dni gotowy! Połączenia kurczaka, kiełbasy i fasoli jest niezwykle smaczne i pożywne. Jeśli macie pewne skojarzenia z fasolką po bretońsku, odsuńcie je i oprzyjcie się pokusie dodania tutaj pomidorów. To danie absolutnie ich nie potrzebuje! Spróbujcie, jak pyszne smaki można uzyskać dzięki prostym składnikom i prostym przyprawom. Do tego świeży chleb w wiejskim stylu, o chrupiącej skórce – czy już myślicie o dokładce?

       Fasolka

      1 duża pierś kurczaka + 1-2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia

      Ok. 250 g kiełbasy, pokrojonej w pół plastry

      1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

      1 puszka białej fasoli

      ok.1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

      1 łyżeczka suszonej szałwii

      1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      Olej do smażenia

       

      Filet kurczaka przekrawamy na pół „po grubości” i kroimy w kostkę. Obtaczamy w męce i podsmażamy w garnku, w którym będziemy przygotowywać potrawę na złoto. Wyjmujemy.

      Następnie, mieszając, podsmażamy pokrojona kiełbasę z posiekaną cebulą. Gdy cebula będzie szklista dodajemy podsmażane mięso kurczaka, fasole wraz z zalewą, bulion, siekamy czosnek oraz szałwię. Gotujemy całość na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec doprawiamy danie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 września 2017 11:12
  • poniedziałek, 04 września 2017
    • Super proste filety serowe

      Trudno chyba o łatwiejsze i prostsze w wykonaniu danie. doprawione kotlety zapiekamy pod serowa kołderką - szybko i pysznie. Do tego pasuje sałatka, świeża bagietka lub pieczone ziemniaki. Przepis wg OnionRingsAndThings.

      Cheddar&Mayo Chicken

      2 filety z piersi kurczaka

      4 łyżki majonezu

      4 łyżki startego sera cheddar

      sól, świeżo mielony czarny pieprz przyprawa zioła włoskie - klik

      słodka papryka - do oprószenia

       

      1. Filety rozkrawamy na pół „po grubości”, by z każdego uzyskać po dwa kotlety. Mięso bardzo lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem, solą i ziołami włoskimi.

      2. Kotlety układamy w naczyniu do zapiekania. Na każdym układamy równomierną warstwę sera z majonezem. Oprószamy słodka papryką. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut, aż ser się roztopi i będzie rumiany. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 września 2017 12:22
  • piątek, 11 sierpnia 2017
    • Kurczak a la Bruschetta

      Bruschetta jest daniem pochodzącym ze środkowych Włoch, gdzie była znana już w XV w. Kiedy nadchodził czas tłoczenia oliwy w listopadzie i grudniu, plantatorzy oliwek zwozili je do miejscowych młynów, zabierając ze sobą chleb. W rogu pomieszczenia z prasą znajdowało się zazwyczaj małe palenisko, przy którym tłoczący oliwę rolnicy opiekali swój chleb, smarując go oliwą i nacierając ząbkiem czosnku. Taki też jest podstawowy skład tej potrawy, do której najczęściej dodawane były siekane pomidory. Nazwa „bruschetta” wywodzi się z  rzymskiego „bruscare”, co oznaczało „przypiekać nad węglami”. Tym razem jednak zamiast kromki pieczywa użyjemy filetów kurczaka, na których umieścimy aromatycznie doprawione pomidory ze świeżą bazylia. Prosto, lekko, pysznie - danie idealne na lato.

      Bruschetta Chicken

      2 filety z piersi kurczaka

      sól, świeżo mielony czarny pieprz, przyprawa zioła włoskie - klik

      1 jajko

      mąka pszenna

      oliwa z oliwek + 1 łyżeczka masła do smażenia

       

      1 pomidor (najlepiej malinowy - wybierzmy taki gatunek, by pomidor miał jak najwięcej smaku) - pokrojony w drobną kostkę

      10 listków świeżej bazylii - drobno porwanych

      sol do smaku

      2 łyżeczki octu balsamicznego

      starty parmezan do posypania


      1. Filety rozkrawamy na pół „po grubości”, by z każdego uzyskać po dwa kotlety. Mięso bardzo lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem, sola i ziołami włoskimi.  Panierujemy w mące, maczamy w rozmąconym jajku i ponownie panierujemy w mące.

      2. Filety smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem na złoto. Gdy druga strona kotletów będzie już rumiana, wlewamy wodę, przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień. Dusimy kilka minut na małym ogniu.

      3. w tym czasie kroimy pomidora (odlewamy cały powstały sok), mieszamy go z bazylia i doprawiamy do smaku solą. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny, mieszamy.

      Kotlety podajemy z pomidorami, możemy posypać startym parmezanem. do tego pasuje świeża bagietka lub risotto.

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak a la Bruschetta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 11 sierpnia 2017 08:41
  • poniedziałek, 07 sierpnia 2017
    • Pahari Chicken Curry. Curry z kurczaka w kolendrze

      Słowo „pahari” oznacza „góry”, zatem dzisiejsze curry to kurczak górski, bądź też kurczak górali. Naturalnie, chodzi tu o górali indyjskich. Pahari chicken to danie wywodzące się właśnie z górskich rejonów Himalajów – a warto wiedzieć, że każdy rejon Indii ma swoje charakterystyczne potrawy. Kurczak w niesamowicie smaczny i aromatycznym sosie kolendrowo - miętowym jest właśnie jedną z nich, a jednocześnie jedną z setek wersji curry obecnych w tym kraju. Górski kurczak może być po zamarynowaniu upieczony jak szaszłyk, lub podany w postaci curry, czyli w sosie. Tę, bardzo łatwą i szybka w wykonaniu, wersję dziś Wam prezentuję, na podstawie OnlyGlutenFreeRecipes.

      Pahari Chicken

      8 udek kurczaka bez kości

      1-2 cebule

      1 łyżeczka ziaren kuminu (kminu rzymskiego, nie kminku)

       

      marynata/sos:

      6 łyżek siekanej natki kolendry

      4 łyżki siekanej natki mięty

      2 łyżki soku z cytryny

      2 ząbki czosnku - obrane

      ½ - 1 strączek zielonej papryczki chili (bez pestek). tym razem użyłam czerwonej, co widać na zdjęciu

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany

      1 łyżeczka miodu

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      ½ łyżeczki mielonego kardamonu

      ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

      1/2 łyżeczki soli

      2 łyżki jogurtu typu greckiego

       

      dodatkowo:

      klarowane masło lub masło + olej do smażenia

      ½ szklanki wody 

      4 łyżki jogurtu typu greckiego/bałkańskiego

       Ew. sól do smaku

       

      1. Mięso z udek kroimy na mniejsze kawałki.

      W blenderze ucieramy na puree wszystkie składniki marynaty, dodajemy ją do kurczaka, mieszamy. Marynujemy 30 minut (lub do 12h w lodówce).

      2. Na dużej patelni podsmażamy cebulę wraz z kuminem. Gdy cebula będzie szklista, zsuwamy ją maksymalnie do krawędzi patelni. Wyjmujemy z marynaty kawałki mięsa (resztę marynaty zachowujemy!) i smażymy je z obu stron na złoto.

      Następnie dodajemy na patelnię resztę marynaty i wlewamy wodę. Mieszamy całość, zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię pokrywkę. Dusimy potrawę ok. 20 minut.

      Na koniec dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy sos do smaku solą.

      Danie podajemy z chlebkiem typu pita/naan lub z ryżem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 sierpnia 2017 16:48
  • piątek, 21 lipca 2017
    • Kurczak Pakora

      Pakora (lub pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu rożnego rodzaju składników (jak warzywa, chleb, jajka, kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy.  Po przepisach na smażone w ten sposób brokuły (klik), chleb (klik) czy jajka (klik) przyszła pora na kurczaka. Spróbujcie koniecznie! Przepis na podstawie Lincy's Cook Art.

      Pakora

      2 filety z piersi kurczaka

      Ciasto:

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka kopru włoskiego, utartego w moździerzu

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      ½ łyżeczki chili

      ½ łyżeczki kuminu

      ¼ łyżeczki kurkumy

      1 łyżka maki ryżowej

      Ok. ½ szklanki maki z ciecierzycy

      Ok. 1/3 szklanki wody – wlewamy stopniowo

       

      Olej do smażenia

      Suche składniki ciasta mieszamy w misce. Stopniowo dodajemy wodę, by ciasto zyskało konsystencję śmietany. Dodajemy pokrojone w drobna kostkę (ok.1 cm x 1 cm) filety z kurczaka i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

      W tym czasie rozgrzewamy na dużej patelni olej. Gdy będzie gorący, smażymy partiami, zachowując niewielkie odstępy między kawałkami mięsa, by się nie sklejały. Gdy będą złote, mieszamy, by usmażyły się równomiernie ze wszystkich stron na rumiano.

      Odsączamy na papierowym ręczniku.

      Pakora

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Pakora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 21 lipca 2017 11:48
  • piątek, 14 lipca 2017
    • Kurczak z Doliny Aosty

      Dolina Aosty (org. Valle d'Aosta) to najmniejszy włoski region. Jest on położony wśród najwyższych alpejskich szczytów i graniczy z jednej strony z Francją, a z drugiej ze Szwajcarią. To właśnie tutaj znajdują się najwyższe góry i szczyty Europy: Mont Blanc, Matternhorn i Mont Rose. Alpejski klimat odnajdziemy również w potrawach, sycących i treściwych, z wyraźnymi wpływami szwajcarskimi i francuskimi. Taki jest i dzisiejszy przepis: sycący (lecz nie ciężki!), ponieważ filet z kurczaka podamy z serem i szynką. Przepis wg MollicheDiZucchcero.

      Pollo alla valdostana

      2 filety z piersi kurczaka

      pieprz + mąka pszenna do oprószenia

      olej do smażenia

      ok. 4 łyżki wody

      4 plastry sera żółtego

      4 plastry szynki

      pietruszka lub szałwia do oprószenia


      1. Filety rozkrawamy na pół „po grubości”, by z każdego uzyskać po dwa kotlety. Mięso bardzo lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem (ja nie sole mięsa, ponieważ ser i szynka są zazwyczaj wystarczająco słone, jeśli jednak chcecie, nic nie stoi na przeszkodzie, by posolić i mięso) i obtaczamy w mące.

      2. Filety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Jednocześnie podsmażamy na drugiej patelni plastry szynki – będą ładniej wyglądały na mięsie, gdy nadamy im bardziej „potargany” kształt.

      3. Gdy pierwsza strona kotletów będzie już rumiana, przekładamy je na drugą stronę, układamy plasterki sera (tak, by pokrywały mięso, lecz nie dotykały dna patelni) i szynki. Wlewamy wodę, przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień. Dusimy na małym ogniu, aż mięso się usmaży, a ser roztopi. Posypujemy siekaną szałwią lub pietruszką.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z Doliny Aosty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 14 lipca 2017 12:28
  • środa, 21 czerwca 2017
    • Tirit z kurczaka

      Tirit to turecki przepis, liczący sobie setki lat. Można go przygotować z użyciem mięsa kurczaka, wołowiny lub nawet dowolnych grillowanych warzyw. Główna bowiem ideą w tym przepisie było nie marnowanie chleba. Przygotowując tirit rumienimy bowiem chleb na patelni, po czym polewamy go sosem pomidorowym. Do tego dodajemy mięso i sos jogurtowo czosnkowy. Całość stanowi fantastyczną kombinację smaków i struktur. Lekko chrupiący sos po mało nasiąka sosami, tworząc pyszne, pożywne a zarazem oszczędne danie. Jasne pieczywo (bagietka, bułka wrocławska, kajzerki) najbardziej będzie przypominało turecki chleb, który jest jasny i puszysty. Proporcje pieczywa do mięsa są w zasadzie dowolne. Przepis pozwala również wykorzystać mięso z wcześniej upieczonego kurczaka lub ew. z kurczaka z rosołu. Polecam! Przepis na podstawie Saniye Anne.

      Chicken Tirit

      ½ bagietki lub bułki pszennej – pokrojonej w dużą kostkę

      ½ mięsa pieczonego kurczaka z wcześniejszego obiadu/rosołu lub 2 filety z piersi/ mięso z 4-6 udek (bez kości)*

      oliwa do smażenia

      + siekana natka pietruszki do posypania

       

      sos jogurtowy (składniki mieszamy):

      2/3 szklanki jogurtu greckiego lub bałkańskiego

      1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte

       

      sos pomidorowy:

      1 łyżeczka masła

      1 szklanka passaty pomidorowej

      1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka tymianku

      ½ łyżeczki ostrej papryki

      ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      ½ łyżeczki mięty (suszonej)

      Sól do smaku


      1. Mieszamy ze sobą składniki sosu jogurtowego. W małym rondelku rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy passatę pomidorową i wszystkie przyprawy. Mieszamy. Dodajemy bulion. Sos gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.

      2. Mięso pieczonego kurczaka zdejmujemy z kości, krojąc je na małe kawałki. Podsmażamy na 1 łyżeczce masła, by było lekko złote. Następnie wlewamy 2 łyżki wody i nakrywamy patelnię pokrywką. Po 1/2 minuty wyłączamy palnik.

      3. Na dużej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, rumienimy delikatnie pieczywo. Chodzi o to, by się podgrzało i zrobiło złote, lecz nie stwardniało na sucharki i nie spaliło.

      Na półmisku układamy rumiane pieczywo. Polewamy je sosem pomidorowym, na którym układamy kawałki mięsa. Całość polewamy sosem jogurtowym i posypujemy natką pietruszki.

      pieczywo

      sos

      kurczak

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      *Jeśli używamy surowego mięsa, kroimy je w nieduże kawałki, oprószamy je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy ½ łyżeczki tymianku i ½ łyżeczki słodkiej papryki i obsmażamy najpierw mięso na niewielkiej ilości oliwy, aż będzie lekko złote i przestanie być surowe. Te same przyprawy dodajemy również podsmażając kurczaka z rosołu. Nie jest to konieczne w przypadku pieczonego kurczaka, ponieważ zazwyczaj pieczemy go już doprawionego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 czerwca 2017 08:50
  • środa, 14 czerwca 2017
    • Kremowa potrawka z kurczaka z koperkiem

      Kiedyś już podawałam pomysł, co zrobić z mięsem z rosołu (klik –przepis), podawałam także przepis na potrawkę z kurczaka z warzywami (klik-przepis) – oba przepisy warte wypróbowania. Dziś mam kolejną propozycję, do której przygotowania możemy wykorzystać zarówno kurczaka z rosołu, jak i pieczonego kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mięso podane w delikatnym kremowym koperkowym sosie smakuje jak danie przeniesione wprost z niedzielnego obiadu u Babci, z pachnącym koperkiem prosto z ogródka.  Czy już macie ochotę pobiec do kuchni? 😉

      Chicken Fricasse in Fresh Dill Sauce

      (dla 3-4 osób)

      ½ kurczaka z rosołu lub pieczonego kurczaka

      1 cebula – obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      3 łyżki oleju + 1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% lub zimnego mleka

      1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego*

      1 listek laurowy

      1-2 łyżki soku z cytryny – do smaku

      4-6 łyżek siekanego koperku – do smaku

      Sól świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy.

      W garnku lub rondlu, na oleju z masłem, podsmażamy drobno cebulę z czosnkiem. Gdy będzie lekko złota, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy razem chwilę, by powstała zasmażka. Rozprowadzamy ją zimną śmietanką, po czym wlewamy bulion. Mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dodajemy listek laurowy oraz mięso. Gotujemy razem ok. 5 minut, po czym dodajemy sok z cytryny i koperek, oraz doprawiamy danie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Gęstość sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go dodatkowym rosołem lub zagęszczając mąką.

      Potrawkę podajmy z puree ziemniaczanym, ryżem, kasza jaglaną lub kasza gryczaną. Do tego pasują kiszone ogórki (na zdjęciu: najprostsza sałatka z ogórków kiszonych - klik).

       

      *Jeśli mamy kurczaka gotowanego, to sprawa jest prosta – do przygotowanie potrawki odlewamy sobie odpowiednią ilość rosołu. Jeśli mamy pieczonego kurczaka, możemy użyć bulionu warzywnego.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa potrawka z kurczaka z koperkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 14 czerwca 2017 10:09
  • czwartek, 08 czerwca 2017
    • Yakitori, czyli szaszłyki z kurczaka po japońsku

      Yakitori to japońska potrawa z kilkusetletnią tradycją. To niezwykle popularny, niedrogi posiłek serwowany nie tylko w domach, ale i w  wyspecjalizowanych restauracjach izakaya (serwujących japońskie tapas) lub barach zwanych yakitori-ya, ale także w przenośnych grillach, na stoiskach ulicznych i przed świątyniami w czasie świąt i festiwali. Istnieje kilka rodzajów yakitori, a każda restauracja szczyci się posiadaniem własnej, wyjątkowej receptury na sos. Oto niektóre rodzaje tych szaszłyków:  momo – wyłącznie kawałki udek kurczaka; mune – wyłącznie kawałki piersi; tebasaki – skrzydełka; rebā – wyłącznie kurze wątróbki;   negima – kawałki kurczaka poprzedzielane porem bądź szczypiorkiem;   tsukune – klopsiki mięsne z mielonego kurczaka, jajka, warzyw i przypraw. Przepis na podstawie JustOneCookbook i PanningTheGlobe. 

      Yakitori

      500 g mięsa z udek kurczaka – bez kości

      Szczypior z cebuli dymki

      Sos:

      ½ szklanki mirin*

      ½ szklanki jasnego sosu sojowego

      1 łyżka ciemnego sosu sojowego

      3 łyżki brązowego cukru

      1/4 szklanki sake**

      Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, posiekany

      1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

       

      Ew. ¼ szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      Bambusowe (drewniane) patyczki do szaszłyków

       

      1. Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie, by się nie paliły podczas pieczenia.

      Składniki sosu mieszamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż część płynu odparuje i sos zgęstnieje. Jeśli chcemy mieć naprawdę gesty sos, albo gotujemy dłużej, albo zagęszczamy go na tym etapie mąką ziemniaczana rozmieszaną w wodzie. Gotowy sos przelewamy do słoiczka – będzie go więcej, niż potrzebujemy, więc będzie go można wykorzystać kolejnym razem. Wystudzony sos przechowujemy w lodówce.

      2. Mięso kroimy w kostkę a szczypior w kawałki długości ok. 4-5 cm.

      Mięso nadziewamy na patyczki naprzemiennie ze szczypiorem. Układamy na wyłożonej folą aluminiową*** blasze piekarnika i smarujemy ze wszystkich stron sosem.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, najlepiej w włączoną funkcją górnego grilla, przez 10 minut. Po tym czasie przekładamy szaszłyki na drugą stronę, smarujemy sosem, i ponownie pieczemy 10 minut. W podobny sposób można naturalnie przygotować te szaszłyki na grillu.

      Podajemy z ryżem lub – po zdjęciu z patyczków, w miękkich bułkach do hot dogów, z majonezem i ostrym sosem chili.

       

       

       

      * Mirin to słodkie wino japońskie, służące do gotowania. Przy jego braku można je ewentualnie zastąpić słodkim białym winem.

      ** Sake to japońska wódka ryżowa. Możemy zamiast niej użyć ew. whisky lub polskiej wódki. Jeśli jednak chcemy przygotowywać dania kuchni japońskiej, najlepiej jest zaopatrzyć się w podstawowe składniki (które na szczęście powtarzają się w większości dań), niż zastępować wszystko wszystkim. W Polsce japońskie składniki można nabyć w dużych marketach w działach międzynarodowych, w sklepach azjatyckich, w sklepach typu „Kuchnie świata” lub przez internet.

      ** Uwierzcie, lepiej wyłożyć blachę folią, niż potem domywać skarmelizowany sos!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 czerwca 2017 11:50
  • piątek, 26 maja 2017
    • Szaszłyki miodowo czosnkowe z kurczaka

      Dzięki marynowaniu przed przygotowaniem, mięso kurczaka będzie wyjątkowo delikatne. To chińska metoda, zanana pod nazwa velveting, o której pisałam tutaj - klik. Dodajmy do tego gęsty, miodowo-czosnkowy sos, a będzie naprawdę pysznie. Do tego ryż lub świeża bagietka.

      Chicken Skewers in Sticky Honey Garlic Sauce

      2 filety z piersi kurczaka – pokrojone w kostkę

      Pieczarki – jeśli są duże, kroimy je na pól lub w ćwiartki

      Cebula – obrana, pokrojona w dające się nadziewać kawałki

      Olej do smażenia

      Patyczki do szaszłyków

      Marynata:

      1 białko jajka (żółtko w tym przepisie nie jest nam potrzebne)

      1 łyżka octu winnego

      1 łyżeczka maki ziemniaczanej

      ½ łyżeczki soli

      Sos:

      ½ szklanki miodu wielokwiatowego

      4 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobno posiekany

      3 łyżki sosu sojowego

      1 łyżka białego octu winnego

      ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

       

      1. Składniki marynaty mieszamy. Pokrojone mięso pozostawiamy w marynacie na 30 min (do 12 godzin – w lodowce). Dzięki temu będzie wyjątkowo miękkie i delikatne.

      Na patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki mięsa, pieczarki i cebulę. Nadziewamy nie za ściśle, by mięso szybko się smażyło.

      2. Składniki sosu mieszamy. Smarujemy każdy szaszłyk za pomocą pędzelka kuchennego sosem, po czym smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ze wszystkich stron na złoto.

      3. Gdy szaszłyki będą gotowe, zalewamy je sosem, przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień do minimum. Dusimy mięso w sosie 3-5 minut, uważając, by sos się nie przypalił.

      Podajemy z ryżem lub ze świeżą bagietką.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 26 maja 2017 11:38
  • środa, 17 maja 2017
    • Kurczak w sosie słodko kwaśnym

      Bardzo prosto i bardzo smacznie. Przy tym, nie potrzebujemy szukać baru z "chińszczyzną". Orientalny posiłek możemy przygotować w kilka chwil u siebie w domu. Wystarczy kurczak, trochę warzyw i pyszny domowy sos.

      Sweet & Sour Chicken

      

      1 duża pierś kurczaka (lub 2 mniejsze filety)

      1 białko jajka

      1 łyżeczka octu ryżowego (ew. octu jabłkowego)

      1 łyżk1 oleju

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżki mąki ziemniaczanej


      olej do smażenia


      warzywa:

      4 plastry ananasa - pokrojone w małe kawałki

      2 duże cebule - obrane, grubo pokrojone

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

       

      sos słodko kwaśny (przepis na podstawie DaringGourmet.)

      ½ czerwonej papryki – pokrojonej w drobniutką kostkę

      2 plastry ananasa z puszki – pokrojonego w drobniutką kostkę

      1 szklanka soku ananasowego (świeżego soku z butelki lub soku z kartonu. Nie chodzi tutaj o słodki syrop, w którym pływają ananasy w puszcze)

      ¾ szklanki brązowego cukru

      1/3 szklanki białego octu winnego

      3 łyżki dobrego keczupu*

      2 łyżki sosu sojowego

      Szczypta chili

      Zagęszczenie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszany w 2 łyżkach wody

       

      1. Najpierw przygotowujemy sos: wszystkie składniki, oprócz zagęszczenia, umieszczamy w rondlu/garnku.  Gotujemy 3-5 minut, po czym wlewamy zagęszczenie. Gotujemy jeszcze minutę. Gotowy sos można przelać do słoika i zawekować lub po ostudzeniu przechowywać przez kilka dni w lodówce. Sos można zrobić dużo wcześniej przed przygotowaniem dania. wówczas zaczynamy od razu od pkt. 2.

      2. Białko mieszamy energicznie z olejem, octem, solą i mąką ziemniaczaną.

      Dodajemy pokrojone drobno filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą. Mięso marynujemy 15 minut (do 30 minut).

      Po tym czasie odlewamy nadmiar marynaty (lub odcedzamy kurczaka na sicie) i oprószamy mięso odrobiną mąki ziemniaczanej, a następnie obsmażamy wraz z cebulą i czosnkiem w woku lub dużej patelni na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju cały czas mieszając. Gdy mięso przestanie być surowe a cebula zrobi się szklista, dodajemy kawałki ananasa oraz dowolną ilość sosu. Smażymy, mieszając, jeszcze 2-3 minuty, by smaki się połączyły.

      Podajemy z ryżem.

      

      * Ponieważ keczup ma wpływ na smak sosu, użyjcie produktu dobrej jakości, takiego, który lubicie najbardziej i odpowiada Wam smakiem. Kolor keczupu nada również kolor sosowi. Jeśli chcecie, by sos miał restauracyjny, intensywnie czerwony kolor, można dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Ja nie dodawałam dodatkowych barwników. Tutaj znajdziecie przepis, jak zrobić pyszny domowy keczup (klik).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie słodko kwaśnym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 17 maja 2017 11:49
  • środa, 10 maja 2017
    • Kremowa potrawka z kurczaka z warzywami, czyli co zrobić z kurczakiem pieczonym lub z rosołu

      Kiedyś już podawałam pomysł, co zrobić z mięsem z rosołu (klik –przepis). Dziś mam kolejną propozycję, do której przygotowania możemy wykorzystać zarówno kurczaka z rosołu, jak i pieczonego kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mięso podane w delikatnym kremowym sosie, w towarzystwie kolorowych warzyw, wcale nie będzie smakowało jak coś odgrzewanego, lecz zamieni się w naprawdę pyszne i efektowne danie domowe. Do tegn stopnia, że kolejnym razem specjalnie upieczecie więcej, by napewno coś zostało na przygotowanie potrawki! Ponoć potrawka z kurczaka była ulubionym daniem Abrahama Lincolna, więc jesteśmy w naprawdę doborowym towarzystwie : ) .

       Creamy Chicken & Vegetable Fricassee

      (dla 3-4 osób)

      ½ kurczaka z rosołu lub pieczonego kurczaka

      250 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      3 łyżki oleju + 1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% lub zimnego mleka

      1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego*

      1 listek laurowy

      1 duża marchewka – obrana, pokrojona w drobną kostkę

      1 szklanka mrożonego zielonego groszku

      1 łyżka siekanej natki pietruszki

      Sól świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy. Obraną marchewkę podgotowujemy w osolonej wodzie, aż będzie prawie gotowa. Wówczas dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze 3 minuty. Warzywa odcedzamy na sicie.

      W międzyczasie, gdy warzywa się gotują, w garnku lub rondlu, na oleju z masłem, podsmażamy pokrojone pieczarki z czosnkiem. Gdy będą lekko złote, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy razem chwilę, by powstała zasmażka. Rozprowadzamy ją zimną śmietanką, po czym wlewamy bulion. Mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dodajemy listek laurowy, mięso oraz ugotowane warzywa. Gotujemy razem ok. 5 minut, po czym dodajemy pietruszkę oraz doprawiamy danie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Gęstość sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go dodatkowym rosołem lub zagęszczając mąką.

      Potrawkę podajmy z puree ziemniaczanym, ryżem, kasza jaglaną lub kasza gryczaną. Do tego pasują kiszone ogórki.


      *Jeśli mamy kurczaka gotowanego, to sprawa jest prosta – do przygotowanie potrawki odlewamy sobie odpowiednia ilość rosołu. Jeśli mamy pieczonego kurczaka, możemy użyć bulionu warzywnego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 10 maja 2017 15:04
  • środa, 12 kwietnia 2017
    • Roladki z kurczaka a la Saltimbocca

      Saltimbocca to dane wywodzące się z kuchni włoskiej, popularne również w Szwajcarii, Grecji i Hiszpanii. Pomimo istnienia wariacji regionalnych, danie generalnie składa się ze smażonego, sznycla cielęcego z szynką prosciutto, szałwią lub bazylią. Najczęściej wszystko jest razem zrolowane, lecz trafiają się również wersje, kiedy sznycel podany jest na płasko, a pozostałe składniki przypięte są do niego wykałaczką. Nazwa oznacza dosłowne, że danie „wskakuje w usta” – tak tez się dzieje w rzeczywistości. Mimo prostoty wykonania połączenie smaków naprawdę urzeka. Dziś proponuję wersję z wykorzystaniem mięsa drobiowego, podkręconą dodatkiem sera mozarella. Przepis na podstawie Mangia Michelle.

      Chicken Saltimbocca

      4 nieduże filety z piersi kurczaka

      4 plastry dowolnej włoskiej szynki prosciutto (lub ew. innej suszonej  szynki, np. szwarcwaldzkiej)

      4 kawałki twardego sera mozzarella* (mniej więcej grubości 1cm, długością dopasowane do szerokości kotleta po rozbiciu)

      Listki świeżej szałwii (lub Ew. bazylii)

      suszona szałwia, sól, świeżo mielony biały pieprz – do oprószenia

      mąka pszenna – do oprószenia


      sos:

      1 łyżka masła

      ½ szklanki białego wina*

      ½ łyżeczki mąki pszennej

      suszona szałwia, sól, świeżo mielony biały pieprz – do smaku, po ok. ¼ łyżeczki

       

      Wykałaczki

       

      1. Filety z kurczaka rozbijamy delikatnie (najlepiej przez folię, by nie podziurawić mięsa), na jednolitą grubość, nadając im podłużny kształt.

      Oprószamy z jednej strony solą, pieprzem i szałwią. Na każdym filecie układamy rządkiem po 3-4 listki szałwii, plasterku szynki i kawałku sera. Zwijamy całość w ścisłą roladkę, podwijając boki do środka, by podczas smażenia ser nie zaczął wypływać. Spinamy każdą roladkę wykałaczkami , umieszczając na wierzchu z nich po jeszcze jednym listku szałwii.  Obtaczamy roladki w mące.

      2. Roladki obsmażamy na rozgrzanej oliwie,  na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoto. Gdy z wierzchu będą rumiane, dodajemy na patelnię masło oraz wino wymieszane z mąką. Mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszając jednocześnie płomień.

      Podduszamy roladki, by mięso zrobiło się w środku, polewając je sosem – ok. 5 minut.

      Sos doprawiamy do smaku sola, pieprzem i suszona szałwią.


      *Są dwa rodzaje sera mozzarella: miękki ser, którego używamy zazwyczaj do sałatek (nadaje się również do zapiekania), oraz twarda mozarella, przeznaczona głownie do zapiekania. W tym przepisie chodzi o twardą mozzarellę. Jeśli jej nie macie, można ją ew. zastąpić kawałkiem łagodnego sera gouda lub po prostu pominąć.

      Mozzarella

      Twarda mozzarella

      Mozzarella

      Miękka mozzarella z pomidorami i dressingiem musztardowo miodowym (klik -przepis)

      ** Ponieważ smak wina ma zdecydowany wpływ na smak sosu, użyjcie takiego wina, które Wam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka a la Saltimbocca”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 12 kwietnia 2017 14:36
  • wtorek, 04 kwietnia 2017
    • Kremowy kurczak japapeno

      Szybki i bardzo smaczny obiad – kurczak pokryty delikatnym, kremowym sosem, któremu wyjątkowego smaku dodaje wędzony boczek. Ch0oć używamy papryczek jalapeno, to od Was zależy, czy danie będzie pikantne, czy zupełnie łagodne. Jeśli bowiem pozbawimy wszystkie papryczki nasionek, danie będzie łagodne (wówczas można po prostu użyć zwykłej zielonej papryki, pokrojonej w kostkę).  Stopień ostrości stopniujemy zatem poprzez decyzję, ile papryczek damy z pestkami, a ile bez pestek, jak również zmniejszając/zwiększając ich ilość. Idea luźno bazowana na CakeWhiz. 

      Creamy Jalapeno Chicken

      2 filety z piersi kurczaka – pokrojone w kostkę

      6 plastrów surowego wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę

      1 cebula – obrana, posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      4 papryczki jalapeno – pokrojone w cienkie pół plasterki (lub zwykła zielona papryka pokrojona w kostkę)

      3 łyżki kremowego serka kanapkowego (typu „almette”)

      4 łyżki śmietanki UHT 12 %

      Sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

      Olej lub oliwa do smażenia

       

      Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kurczaka wraz z boczkiem, cebula i czosnkiem, aż mięso przestanie być surowe. Wówczas dodajemy paprykę i smażymy, aż mięso będzie lekko złote.

      Dodajemy serek i śmietanę.  Mieszamy i smażymy razem, na małym ogniu 1-2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Do tego pasuje świeże pieczywo, pieczone ziemniaki lub kasza.

      Ja dodatkowo podałam go na niewielkiej ilości startego sera cheddar, który smakowo bardzo pasował do kremowego sosu i bekonu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 kwietnia 2017 12:58
  • poniedziałek, 03 kwietnia 2017
    • Meksykańskie rollsy z kurczakiem i fasolą

      Szybki sposób na pyszny i bardzo pożywny posiłek: pełne smaku rollsy z tortilli, wypełnione kurczakiem, serem i fasola po meksykańsku. ¡Olé! 

      Tortilla Rolls with Chicken Bites and Mexican Refried Bean

      4 duże, pszenne tortille

      1-2 pomidory - pokrojone na cienkie plastry

      1 szklanka startego żółtego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar


      Kurczak:

      1 duży filet z piersi kurczaka - pokrojony w drobną kostkę

      1 średnia cebula - obrana, pokrojona w pół plastry

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka tymianku

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki pieprzu

      1/2 łyżeczki soli

      chili lub ostra papryka - do smaku

      4 łyżki oleju


      Fasola:

      1 puszka czerwonej fasoli (fasolę odsączyć, zalewę zachować)

      4 plastry surowego, wędzonego boczku - pokrojonego w drobna kostkę

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      2 ząbki czosnku - obranego, drobno posiekanego

      1 łyżeczka oregano

      sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

      olej do smażenia

       

      1. Kurczak: Pokrojone mięso marynujemy 10 minut w podanych przyprawach wymieszanych z olejem i cebulą.

      2. Fasola: Odsączoną fasolę z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca) w 3/4 na puree (ja osobiście lubię, by trochę fasolek zachowało swój kształt).

      Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy obraną, drobno posiekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek.


      Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy fasolę, oregano i 2-3 łyżki zalewy z fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z fasoli, jeśli potrawa wymaga rozrzedzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      3. Kurczak: w międzyczasie, na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka (wraz z całą marynata i cebulą), aż będzie rumiany.

      4. Na środku każdej tortilli układamy porcję fasoli, na to posypujemy porcję sera i układamy porcje kurczaka. Dodajemy plasterki pomidora i zwijamy tortillę w ścisły rulon (jak gołąbki lub jak naleśnik)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 kwietnia 2017 12:23
  • środa, 15 marca 2017
    • Kurczak a la Stroganow. Strogonow z kurczaka.

      Oryginalne danie, czyli wołowina w sosie grzybowym ze śmietaną,  znane jest pod kilkoma nazwami: Boeuf Stroganoff, Beef Strogonov, czy Strogonow. Rosyjska nazwa zaś to „бефстроганов”, ponieważ danie to wywodzi się z dziewiętnastowiecznej Rosji. Różnie tłumaczy się pochodzenie nazwy dania: jedną z wersji jest ta, że potrawę nazwano na cześć hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, rosyjskiego generała, ministra i gubernatora. Drugim kandydatem jest natomiast hrabia Paweł Aleksandrowicz Stroganow, dyplomata. Tak czy inaczej, danie jest dość proste do przygotowania i pyszne. Przepis na nie po raz pierwszy pojawia się w rosyjskiej książce kucharskiej z 1871 roku. Wołowinę pokrojona w kostkę (nie jak obecnie, w paski!) podsmażano, po czym duszono w bulionie z dodatkiem musztardy i kwaśnej śmietany. W 1938 roku francuska encyklopedia kulinarna Larousse Gastronomique podaje przepis na wołowinę ciętą w paski – w przepisie pojawia się cebula oraz możliwość wyboru pomiędzy dodaniem musztardy lub koncentratu pomidorowego. Kolejne lata to kolejne modyfikacje. Dodatek  pieczarek, czasem nawet kiszonych ogórków, jak również przygotowanie dania z mięsem kurczaka, indyka, wieprzowina lub nawet z krewetkami (w wersji brazylijskiej). Wybrałam wersję rosyjską, z musztardą, dodając do smaku cebulę oraz pieczarki, które obecnie nierozerwalnie kojarzą się z ta potrawą. Użyłam filetów z piersi kurczaka – jeśli macie ochotę na inne mięso, czyli na przykład na wołowinę, skorzystajcie z podanych składników, wydłużcie jedynie czas duszenia mięsa do co najmniej godziny, uzupełniając w razie potrzeby odparowujący bulion. Zastosowanie kurczaka na tę zaletę, że nasz posiłek gotowy jest w 15 minut. Przepis na podstawie Vikalinka.

      Chicken a la Stroganow

      2 filety z piersi kurczaka

      Mąka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do oprószenia mięsa

      1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      50 ml brandy/whisky/wódki

      1 łyżeczka musztardy grubo ziarnistej

      1 – 1,5 szklanki bulionu wołowego

      ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% wymieszanej z ½ łyżeczki mąki pszennej

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      Olej + masło do smażenia (olej zapobiega przypalaniu się masła)

      1. Filety kroimy na cienkie paski. Oprószamy solą pieprzem i mąką. Smażymy na maśle z dodatkiem oleju, na złoto. Zdejmujemy z patelni i dodajemy pieczarki z czosnkiem i cebulą. Gdy pieczarki będą lekko rumiane i aromatyczne, dodajemy alkohol. Czekamy chwilkę, by wyparował, po czym dodajemy kurczaka, musztardę i bulion. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 5 minut.  

      (Wołowinę lub wieprzowinę dusimy 1 do 1,5 godziny, w razie potrzeby uzupełniając bulion. W przypadku obu tych mięs odwracamy kolejność i podsmażone pieczarki dodajemy dopiero w ostatnich 20 minutach gotowania się potrawy – nie ma potrzeby, by dusiły się przez cały ten czas. )

      2. Śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy trochę gorącego bulionu z patelni, mieszamy. Chwilowo wyłączamy ogień pod mięsem i wlewamy śmietanę, mieszając. Dzięki temu śmietana nie dozna „szoku termicznego” i się nie zwarzy. Ponownie zapalamy palnik i gotujemy sos, aż zgęstnieje. Dodajemy siekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Podajemy z puree ziemniaczanym, frytkami, ryżem lub makaronem. Pysznym dodatkiem będą kiszone ogórki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 15 marca 2017 11:02
  • wtorek, 14 marca 2017
    • Kurczak Cordon Bleu. Kotlet szwajcarski z kurczaka

      Cordon bleu” oznacza w języku francuskim  „niebieską wstęgę”. Wg francuskiej encyklopedii kulinarnej Larousse Gastronomique, pierwotnie chodziło tu wstęgę, którą przepasywali habity najwyżsi  członkowie Zakonu Św. Ducha (L'Ordre des chevaliers du Saint-Esprit). Z czasem nazwy tej zaczęto używać dla potraw przygotowanych wg najwyższych standardów i przez najlepszych kucharzy, upatrując podobieństwa pomiędzy niebieską szarfą mnichów a niebieskimi wówczas wstążkami fartucha kuchennego. Pomysł kotleta wypełnionego serem narodził się w Szwajcarii w latach czterdziestych XX w., po raz pierwszy tego typu przepis pojawił się w książce kucharskiej w 1949 roku.  Przepis z wykorzystaniem w tym daniu kurczaka po raz pierwszy pojawił się zaś w gazecie The New York Times w 1967 roku. Danie pozwala na pewne modyfikacje: w pierwotnej wersji używano kotletów cielęcych, szynki i sera. Równie pyszna będzie wersja amerykańska, czyli kurczak, szynka i ser. Zamiast szynki można dać również plastry wędzonego boczku; niektórzy zaś pomijają panierkę bądź używają kotletów wieprzowych.

      Chicken cordon Bleu

      2 filety z piersi kurczaka lub dwa kotlety cielęce/wieprzowe

      2 plastry sera żółtego

      2 plastry szynki lub 4 plastry wędzonego boczku

      Jajko rozmącone ze szczyptą soli i pieprzu

      Mąka pszenna i bułka tarta – do panierowania


      1. a. Filety kurczaka rozkrawamy po grubości, lecz nie docinamy do końca – celem jest otrzymanie jednego dużego kawałka mięsa. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Ważne jest, by nie porobić w nich dziur.

      b. Kotlety cielęce/wieprzowe delikatnie i równomiernie rozbijamy tłuczkiem. Ważne jest, by nie porobić w nich dziur.

      2. Mięso oprószamy sola i pieprzem. Na połówce każdego kotleta układamy ser (docinamy go po brzegach, by odpowiadał kształtem kotletowi) oraz szynkę lub boczek. Dodatki układamy w ten sposób, by dookoła nich pozostał co najmniej 1 cm pasek nie przykrytego mięsa. Zamykamy kotlet, nakrywając go drugą polówką mięsa i dobrze dociskamy dłońmi boki.

      Obtaczamy kotlety kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej.

      Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Cordon Bleu. Kotlet szwajcarski z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 marca 2017 13:35
  • środa, 15 lutego 2017
    • Kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczanym

      Poniższy przepis to pyszna wersja kurczaka po toskańsku, zanurzonego w pysznym, aromatycznym sosie z suszonymi w słońcu pomidorami i świeżym szpinakiem. Danie bardzo łatwe do wykonania, a jednocześnie eleganckie. Jeśli chcecie zaskoczyć ukochaną osobę lub przyjaciół obiadem we włoskim stylu, wypróbujcie ten przepis. Przepis na podstawie Allrecipes.

      Tuscan Chicken

      2 filety z piersi kurczaka + mąka pszenna + sól

      oliwa z oliwek do smażenia

      1 łyżeczka przyprawy włoskiej

      1/2 łyżeczki pieprzu

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      ok. 4 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka masła

      1 łyżeczka mąki pszennej

      1/2 szklanki białego wina

      1 szklanka śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1/2 łyżeczki cukru

      4-6 łyżek startego drobno Parmezanu lub Grana Padano

      1 garść szpinaku (bez ogonków)

      sól, pieprz, chili do smaku

       

      ziemniaki

       

      1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Klik - przepis na puree ziemniaczane.

      2. W międzyczasie filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 2 filetów uzyskać 4 kotlety jednakowej wielkości. Każdy kotlet kroimy w cienkie paski, a następnie oprószamy z obu stron mąką i odrobiną soli, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto, dodając przyprawę włoską i pieprz. Zdejmujemy z patelni.

      3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w drobne paski suszonymi pomidorami i czosnkiem.

      4. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy masło oraz mąkę, mieszamy - robimy jasną zasmażkę. Następnie na patelnię wlewamy wino i śmietankę. Dodajemy ser i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy szpinak i kurczaka. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, oraz ewentualnie dodatkową przyprawą włoską. Podgrzewamy razem ok. 3-5 minut.

      Podajemy na puree ziemniaczanym.

      

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2017 10:33
  • środa, 11 stycznia 2017
    • Kurczak Buffalo z sosem serowym

      Skrzydełka Buffalo (Buffalo wings) są popularną  potrawą kuchni amerykańskiej. Najprawdopodobniej zostały wymyślone w latach sześćdziesiątych, przez Teressę Bellissimo, która wraz z mężem Frankiem prowadziła bar w Anchor Bay w Buffalo (stan Nowy Jork). Tym razem jednak zamiast skrzydełek przygotujemy filet z piersi kurczaka. Pokryjemy go słodko-pikantnym sosem Buffalo, zaś jako dodatek podamy sos serowy. Kurczak na zdjęciu został podany w łódeczkach z sałaty rzymskiej (jest to danie w wersji light), jednak równie smacznie będzie, jeśli zaserwujecie go w bułkach do hot dogów, burgerów, zawiniętego w tortillę lub po prostu, ułożonego na talerzu, z dowolnymi dodatkami.

      Buffalo Chicken Lettuce Bowls with Cheese Sauce

      2 filety z piersi kurczaka

      sól, pieprz, słodka papryka i maka do oprószenia mięsa

      olej do smażenia

      sos Buffalo:


      1/2 szklanki ostrego sosu chilli sriracha
      4 łyżki masła
      1 łyżeczka sosu Worcester
      2 łyżki cukru
      mały, siekany ząbek czosnku
      ew. szczypta soli do smaku

      sos serowy:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      150 ml mleka
      ok. 2 łyżki pokruszonego sera gorgonzola lub rokpol (lub innego sera z niebieską pleśnią)

      sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku


      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z każdego fileta uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. kroimy w kawałki wielkości kęsa. Oprószamy solą, pieprzem i mąką pszenną, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Zdejmujemy z patelni. 

      2. Gdy kurczak się smaży, przygotowujemy sos Buffalo: w rondelku rozpuszczamy masło w ostrym sosie sriracha. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, mieszając. Sos doprawiamy ew. do smaku solą. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy.

      3. Przygotowujemy sos serowy: w małym rondelku roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i przez chwilę smażymy, mieszając. Następnie, energicznie mieszając, dolewamy mleko. Do gotującego się sosu dodajemy pokruszony ser i mieszamy, aż ser się rozpuści. Pod koniec doprawiamy sos do smaku świeżo zmielonym białym pieprzem i solą.
      Jeśli chcemy rzadszy sos, dodajemy więcej mleka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 11 stycznia 2017 13:06
  • poniedziałek, 05 grudnia 2016
    • Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą i serem

      "Gwiazdami" dzisiejszego przepisu są kurczak, pieczarki i żółty ser. Całości smaku dodaje ocet balsamiczny. Szybko, smacznie i pożywnie.

      Pan Chicken with Mushrooms, Onions and Cheese

      500 g mięsa z udek kurczaka (bez kości), ew. filety z piersi

      2 duże cebule - obrane, pokrojone w grube pióra (pół plastry)

      250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka tymianku

      2 łyżki octu balsamicznego + szczypta cukru

      1/2  szklanki bulionu warzywnego + 1/2 łyżeczki mąki pszennej

      sól i pierz - do smaku

      ser żółty, starty na tarce

      natka pietruszki

       

      olej do smażenia

       

      1.  Oczyszczone mięso kroimy w kawałki wielkości kęsa. Oprószamy solą, pieprzem i mąką pszenną, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki, czosnek i tymianek. Smażymy, aż grzyby będą lekko złote. Dodajemy ocet balsamiczny i szczyptę cukru. Smażymy, aż część płynu odparuje. Wówczas wlewamy bulion rozmieszany z mąką. Zagotowujemy, by sos zgęstniał, po czym doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

      3. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy. Całość posypujemy startym serem i przykrywamy patelnię pokrywką. Podduszamy na małym ogniu, aż ser się rozpuści i posypujemy natką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 grudnia 2016 14:26
  • piątek, 18 listopada 2016
    • Kurczak Bourbon

      Kurczak Bourbon wziął swą nazwę od Bourbon Street w Nowym Orleanie (USA, stan Luizjana), oraz od whisky, która wchodzi w skład sosu. To proste w wykonaniu lecz niezwykle smaczne danie jest bardzo popularne w nowoorleańskich knajpkach. Ten przepis o słodkiej nucie ogromnie przypadł nam do gustu, będziemy do niego nie raz wracać. Przepis na podstawie RecipesThatCrock.

      Bourbon Chicken

      500g udek kurczaka bez kości i skóry

      1 duża cebula - obrana, posiekana

      1/3 szklanki suszonej prażonej cebuli

      olej do smażenia

       

      marynata (składniki mieszamy):

      1 łyżka sosu teriyaki

      2 łyżki oleju

      2 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

      kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany, drobno posiekany

       

      sos (składniki mieszamy):

      1/2 szklanki bulionu warzywnego

      6 łyżek sosu teriyaki

      4 łyżki brązowego cukru

      2 łyżki miodu

      2 łyżki whisky

      1 łyżeczka musztardy Dijon

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      ew. sól do smaku

       

      Mięso udek kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy przez 15-30 minut.

      W woku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy cebulę. Kiedy będzie szklista, dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy, mieszając aż mięso będzie lekko rumiane. Wówczas dodajemy sos i prażoną cebulkę. Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Ew. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Podajemy z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak Bourbon”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 18 listopada 2016 14:55
  • piątek, 21 października 2016
    • Grillowany kurczak po grecku

      Dzisiejsze danie pełne jest smaków i aromatów ze słonecznej Grecji, które stanowią doskonałe antidotum na szarość za oknami. Całości dopełnia sos jogurtowo koperkowy, a idealnym dodatkiem będą grillowane warzywa lub sałatka grecka (Horiatiki salata - klik). Przepis na podstawie TheMediterreneanDish.

       Grilled Greek Chicken

      2-3  filety z piersi kurczaka lub mięso z 8 udek (pałeczek)

       

      marynata (składniki mieszamy):

      1/4 szklanki oleju

      1 łyżka soku z cytryny

      4 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka soli

      1/2 łyżeczki ostrej papryki

      1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

      1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

      1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

       

      sos jogurtowo koperkowy:

      200 g jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego

      1 pęczek siekanego szczypiorku

      2 łyżki oliwy z oliwek

      2 ząbki czosnku - obrane

      sól do smaku

       

      Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z każdego fileta uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Jeśli używamy mięsa z udek, możemy zdjąć skórę lub zostawić, jak wolimy. Mięso dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy na minimum 15 minut (można naturalnie dłużej, w lodówce).

      Koperek, czosnek oraz oliwę ucieramy w blenderze lub malakserze na pastę. Dodajemy jogurt, mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

      Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni grillowej (ew. na zwykłej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu) z obu stron, aż będzie rumiany.

      Można podać w całości, lub pokrojonego w paski, z sosem.

      Ja podałam kurczaka z pikantnymi trójkątami z tortilli z ajvarem (kilk), jednak jako dodatek pasuje także chleb typu pita, pieczone ziemniaki, bądź ryż.

      Spicy Tortilla Triangles

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowany kurczak po grecku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2016 15:37
  • czwartek, 20 października 2016
    • Tavuk Cokertme Kebabi, czyli kebab z kurczaka z Bodrum

      Słowo "kebab" (kebap) oznacza grillowane lub smażone mięso. Istnieje kilkadziesiąt rodzajów tej potrawy, która może być przygotowywana na różne sposoby, z różnych rodzajów mięsa, z dodatkiem warzyw lub bez. Kebaby są popularne w Turcji, Pakistanie, Iranie, Indiach czy krajach Lewantu. Dzisiejsza propozycja to kebab z kurczaka (można wykonać identyczne danie również z wołowiny), wywodzący się z przepięknego, nadmorskiego, portowego miasta Bodrum w Turcji. Składa się z mięsa podanego na frytkach z sosem jogurtowym oraz sosem pomidorowym. Przepis na podstawie NefisYemekTarifleri oraz P&B Backparadies.

       

      Tavuk Cokertme Kebabi

      1-2 filety z kurczaka

       

      marynata (składniki mieszamy):

      4 łyżki oleju

      1 łyżeczka soku z cytryny

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki rozmarynu

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      chili lub pieprz cayenne, do smaku

       

      sos pomidorowy:

      1 puszka krojonych pomidorów

      2 łyżeczki koncentratu z papryki (pasty paprykowej)

      sól, pieprz i chili do smaku

       

      sos jogurtowy (składniki mieszamy):

      200g jogurtu typu bałkańskiego lub greckiego

      2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

      2 duża ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

      sól i pieprz do smaku

       

      1-2 cebule - obrane, pokrojone w pióra

      ziemniaki na frytki

      olej do smażenia

      siekana natka pietruszki

       

      1. W rondelku zagotowujemy pomidory z puszki wraz z całą zalewą oraz pastą z papryki. Gotujemy, aż część płynu wyparuje i sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym odstawiamy do wystudzenia.

      2. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 4 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Kroimy je w poprzek w cieniutkie paseczki. Marynujemy przez min. 15 minut.

      W międzyczasie przygotowujemy frytki.

      3. Kurczaka smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, aż mięso przestanie być surowe. Wówczas dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy (mieszając od czasu do czasu), aż mięso będzie rumiane.

      W międzyczasie mieszamy składniki sosu jogurtowego.

      4. Na półmisku lub bezpośrednio na talerzach układamy warstwami: porcję frytek, którą skrapiamy sosem jogurtowym oraz porcję mięsa, którą polewamy sosem pomidorowym. Całość posypujemy natką pietruszki.

      Popularnym dodatkiem do dania są grillowane papryczki chili. Można również użyć normalnej papryki. Paprykę można przygotować na patelni grillowej lub na zwykłej patelni, z odrobiną oleju.

      Tavuk Cokertme Kebabi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 października 2016 14:56
  • wtorek, 18 października 2016
    • Kurczak balsamiczny z warzywami

      Na jesienno zimowe chłody idealne są dania zawierające tęcze kolorów oraz smaków. Dziś mam dla Was kurczaka w wyrazistym, słodko-kwaśnym sosie balsamicznym, któremu towarzyszą chrupiące, pyszne warzywa.

      Chicken Balsamico

      2 filety z piersi kurczaka

      sól i pieprz pszenna do oprószenia

      1 duża papryka, pokrojona w paski

      1-2 cebule - obrane, pokrojone w grube pióra

      200 g małych pieczarek (lub większych, pokrojonych w połówki lub ćwiartki)

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1 łyżeczka ziół włoskich

      1/2 szklanki octu balsamicznego

      1 łyżka cukru

      1 szklanka bulionu warzywnego + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      1 szklanka liści szpinaku

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

      oliwa z oliwek do smażenia

       

      1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 4 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Lekko je rozbijamy. Każdy kotlet oprószamy z obu stron  solą i pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Na tej samej patelni podsmażamy chwilę paprykę. Po 2-3 minutach dodajemy pieczarki, cebulę, czosnek i zioła włoskie. Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista. Wówczas dodajemy ocet balsamiczny i cukier. Smażymy, mieszając, przez ok. 1-2 minuty. Dodajemy bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Dodajemy filety z kurczaka i świeży szpinak, podgrzewamy danie chwilę razem. Na samym końcu doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem.

       

      Na zdjęciu widzicie kurczaka podanego z polentą. Pasuje także świeże pieczywo, makaron lub pieczone ziemniaki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak balsamiczny z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 października 2016 13:30
  • piątek, 14 października 2016
    • Pollo alla cacciatore, czyli włoski kurczak po myśliwsku

      W języku włoskim "alla cacciatora" oznacza "po myśliwsku". Można w ten sposób przygotować kurczaka bądź królika, jak również inne mięso, choć kurczak i królik są zdecydowanie najpopularniejszymi rozwiązaniami. To prosta, tradycyjna potrawa, przygotowywana ponoć, bądź tez jedynie jedzona, przez myśliwych, który wyruszyli na polowanie. Jak w przypadku większości potraw o długim rodowodzie, tak również i to danie ma niejasne pochodzenie (choć wiele osób twierdzi, że powstało w Toskanii), oraz istnieje w kilkunastu wersjach, z których naturalnie każda podawana jest jako ta "jedyna autentyczna". Różną się one w zależności od tego, w którym miejscu Włoch się aktualnie znajdujemy (np. na południu do potrawy zostanie użyte czerwone wino, zaś na północy - białe, pojawiają się w przepisach grzyby, papryka bądź seler), każda rodzina ma swój dopracowany, ulubiony przepis, który dla wielu osób jest nostalgicznym wspomnieniem dzieciństwa. Dzisiejsze danie bazowałan na GialloZafferano i BurroFuso. Często do tego dania używa się całego kurczaka, podzielonego na małe kawałki, z kośćmi. Ja jednak użyłam tym razem wyłącznie mięsa z piersi, by danie gotowe było szybciej. Jeśli użyjecie mięsa z kością, kurczaka należy dusić pod przykryciem ok. 1 godzina, a następnie odparować sos.

      Pollo alla Cacciatora

       

      2 piersi z kurczaka (lub dowolne części kurczaka, jak udka, pałki - patrz wyżej)

      sól, świeżo mielony czarny pieprz i mąka pszenna - do oprószenia

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1 marchewka - obrana, starta na drobnej tarce

      2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      1/2 łyżeczka szałwii

      1/2 łyżeczki bazylii

      1/2 łyżeczki tymianku

      1/2 łyżeczki rozmarynu

      1/4 łyżeczki płatków chili

      1/2 szklanki białego wina

      1 puszka pomidorów

      1/2 szklanki czarnych lub zielonych oliwek - przekrojonych na pół

      1 łyżeczka masła

      oliwa z oliwek (lub ew. olej) do smażenia

       

      Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i mąką, po czym smażymy na rozgrzanej oliwie, aż będzie lekko złoty. Wówczas dodajemy cebulę, marchewkę, czosnek i przyprawy. Smażymy razem, mieszając, aż cebula będzie szklista.

      Wlewamy wino i dodajemy pomidory z puszki, wraz z zalewą. Danie dusimy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż płyn odparuje i potrawa zrobi się gęsta, ok. 20 min. Wtedy dodajemy łyżeczkę masła, oliwki i ew. doprawiamy danie do smaku solą bądź pieprzem.

      Podajemy ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub makaronem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 14 października 2016 15:36

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters