Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • niedziela, 27 lipca 2008
    • Cebulaczki

       

      Mięciutkie, o kuszącym aromacie cebuli... mmmm...



      125 ml wody (pół "standardowej" szklanki)
      125 ml mleka
      2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
      1 płaska łyżeczka soli
      1 łyżeczka oleju
      25 g drożdży
      500 g mąki pszennej 650

      1. Rozpuścić w 125 ml ciepłej wody 25 g drożdży, dodać 250 g maki, wymieszać.
      Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, pod przykryciem, by drożdże wyrosły.

      2. Na oleju przesmażyć 2 spore posiekane w kostkę cebule, oprószyć je solą i czarnym pieprzem.

      Zetrzeć ser żółty na dużych oczkach tarki.

      3. Do zaczynu dodać 125 ml ciepłego mleka, resztę maki, sól, olej i miód. Wymieszać, wyrabiać.
      Dodać tyle mąki, ile trzeba, by przy wyrabianiu ciasto nie kleiło się do rąk. Dobrze wyrobić, podzielić na 8 części.
      Z każdej z nich zrobić kulkę, z której następnie uformować płaski, okrągły placek.
      Placuszki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

      Każdy placuszek posmarować jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami keczupu.

      Na każdym placuszku ułożyć równą warstwą cebulę.

      Cebulaczki odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 200 st.

      4. Cebulaczki piec 5 min w 200 st., następnie posypać serem żółtym , zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 20 min.

      Przepyszne , naprawdę polecam!

      Z tej porcji wychodzi mi 8 cebulaczków o średnicy ok. 15 cm. Jeśli to za mało ( a znikają, oj, znikają szybko! ) można proporcje podwoić, jeśli za dużo, zmniejszyć o połowę .

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 lipca 2008 18:22
  • wtorek, 22 lipca 2008
    • Ciasto a la bajaderka

      Bajaderka... smak z dzieciństwa. W cukierniach sprzedawane są jako kule ale... wiadomo, z czego są robione - z okruszków po innych ciastach i ciastkach. Robiąc bajaderkę w domu mamy pewność, że jest najlepsza - świeża i mocno czekoladowa, pachnąca rumem i rodzynkami.

      • Ciasto:
      • 2 szklanki mąki
      • 1/2 szklanki cukru
      • 3 jaja
      • 1/2 masła
      • 3/4 szklanki śmietany
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier waniliowy
      • szczypta soli

      • Masa:
      • 1/2 masła
      • 1/2 szklanki cukru
      • 3 łyżki kakao
      • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni
      • rodzynki, aromat rumowy

      • polewa

      1.Wbić jaja, dodać rozpuszczone letnie masło, cukier  i śmietanę. Wszystko zmiksować, dodać mąkę i proszek.  Masa ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

       


      Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. i upiec w temp. 200 st. C. Przez ok. 20-30 min, do zrumienienia. Ja piekę w formie 24 x 24 cm.

      2. Wystudzony placek przekroić na pół. Jedna część będzie stanowić spód bajaderki, druga jest przeznaczona do masy.

      3. Zagotować masło, kakao, cukier.  Do gorącej polewy dodać pokruszoną część placka, rodzynki, dżem i aromat rumowy - 3 krople. Masę wymieszać i ciepłą wyłożyć na przeznaczony na spód placek.  Uformować, wyrównać. Odstawić do stężenia.


      4. Bajaderkę udekorować polewą.

       


      Polewa czekoladowa: Rozpuścić w rondelku 1/3 masła, dodać 6 łyżek cukru i 3 łyżki  ciemnego kakao. Mieszać aż do wrzenia. Dodać 1 łyżkę wody, gotować , mieszając aż zgęstnieje.

      Jeśli szukaliście bajaderek w tradycyjnej formie ciastek o kulistym kształcie --> klik.


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto a la bajaderka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 lipca 2008 21:22
  • niedziela, 20 lipca 2008
    • Spaghetti z kurczakiem

      Przyznam otwarcie - nie uznaję sosów ze słoików ani z torebek. Naprawdę,  zachęcam z całego serca do przygotowania własnego sosu, ponieważ smak jest o wiele lepszy a czasu nie zabiera to prawie wcale więcej, niż zwykłe otworzenie puszki. I ta satysfakcja...! :)


       

       

      piersi z kurczaka
      makaron spaghetti
      puszka pomidorów w zalewie, całych
      olej
      przyprawy
      cebula
      czosnek
      ser - parmezan, lub w przypadku braku - żółty.

      Kurczaka pokroić w drobną kostkę i zamarynować:
      Olej
      Sos sojowy
      Majeranek
      Bazylia
      Pieprz ziołowy
      Papryka słodka

      1. Makaron ugotować.

      2. W głębokiej patelni przesmażyć na oleju kurczaka do zezłocenia. Zdjąć z patelni.
      Na tym samym oleju przesmażyć na złoto posiekaną cebulę. Dodać sól, do smaku.

      3. Dodać puszkę pomidorów, pomidory rozdrobnić łyżką na patelni. Dodać łyżeczkę roztartej w dłoniach bazylii i szczyptę majeranku oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Wcisnąć duży ząbek czosnku. Dodać przesmażonego kurczaka.

      4. Dusić mieszając aż do zredukowania soku o połowę.

      5. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, Ew. doprawić do smaku solą i pieprzem.

      6. Na talerze wyłożyć trochę startego sera, na to układać porcje spaghetti, posypać resztą sera.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 lipca 2008 12:16
    • Kremowe fusilli z łososiem


      makaron fusilli - świderki
      łosoś wędzony
      śmietana 18% - mały kubeczek
      serek topiony = 1 kostka lub 2-3 trójkąciki
      szczypior
      pieprz
      czosnek
      masło

      1. Makaron ugotować, odcedzić.

      2. Łososia pokroić w małe kawałki, szczypior posiekać.

      3. W głębokiej patelni podsmażyć na łyżeczce masła nieduży, przeciśnięty ząbek czosnku (bez obaw, czosnek nie zdominuje smaku). Podlać odrobiną wody, wlać śmietanę i dodać serek topiony, pokrojony w plasterki. Mieszać, aż serek się nie rozpuści. Doprawić czarnym pieprzem. Dodać makaron, wymieszać, zestawić z ognia.

      4. Do makaronu domieszać 1/2 łososia i 1/2 szczypioru. Po wyłożeniu na talerze udekorować  porcje pozostałym łososiem, posypać szczypiorkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowe fusilli z łososiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 lipca 2008 12:01
    • Pomidory z sosem rosyjskim

       

      Sałata lodowa
      pomidory
      cebula

      Sos rosyjski:

      0,5 szklanki keczupu
      3 łyżki oliwy
      posiekana mała cebula lub pół dużej
      1 łyżeczka miodu
      0,5 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej, jeśli lubimy)
      świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      Składniki sosu mieszamy, dodajemy posiekaną jak najdrobniej cebulę, mieszamy ponownie.



      Liście sałaty lodowej ( po umyciu, oczywiście) rwiemy na małe kawałki, rozkładamy na półmisku lub w salaterce. Polewamy warstwą sosu.

      Na to układamy ozdobnie pomidory pokrojone w półksiężyce.
      Pomidory polewamy sosem, dekorujemy cebulą - białą lub czerwoną.
      Całość posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 lipca 2008 11:59
    • Satay Express

       

      Pierś kurczaka
      Sos satay
      olej sezamowy
      oliwa
      ostra papryka
      sezam

      Pierś kurczaka kroimy na plastry. Marynujemy co najmniej 30 min.

      Marynata:

      3 łyżko oliwy
      czubata łyżeczka sosu satay
      kilka kropli oleju sezamowego
      pół łyżeczko ostrej papryki

      - wymieszać.


      Kurczaka nabijamy na patyczki szaszłykowe jak harmonijkę. Obtaczamy w sezamie, smażymy na patelni grillowej, zwykłej lub na grillu do zrumienienia.

      Przyrządzamy sos :

      słodko pikantny sos chilli - ok. 1/3 szklanki, mieszamy z 2 łyżeczkami sosu satay i 1 łyżką oliwy.

      Podajemy z ryżem i sałatką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 lipca 2008 11:55
  • wtorek, 08 lipca 2008

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!