Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • poniedziałek, 11 lutego 2019
    • Lody z gorącymi jabłkami. Lody a la szarlotka.

      Dzisiejszy przepis to wyjątkowe połączenie zimnego z gorącym i miękkiego z chrupiącym. Wszystko znakomicie się komponuje, tworząc prosty w wykonaniu lecz niezwykle smaczny i efektowny deser, którym można sprawić przyjemność znajomym, rodzinie ukochanej osobie lub... sobie :) Zarówno chrupiące płatki, jak i jabłka, można przygotować sobie wcześniej - jabłka wystarczy potem jedynie podgrzać.

      Hot apples on Vanilla Ice Cream

      lody waniliowe

      gorące jabłka:

      2 duże jabłka

      2 łyżki cukru

      1 łyżeczka soku z cytryny

      1/2 łyżeczki cynamonu

      1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyzki wody

       

      chrupiące płatki:

      4 łyżki płatków owsianych

      1 łyżka cukru

      1 łyżka masła

       

      1. Najpierw przygotowujemy chrupiące płatki: na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wsypujemy płatki owsiane i pełną łyżkę cukru. Smażymy, mieszając cały czas, aż będą złote. Należy nie dopuścić, by zrobiły się brązowe, czyli spalone.

      Gotowe płatki należy przesypać do miseczki – uwaga – bardzo gorące! I tak pyszne, że można je jeść same :)

      2. Teraz przygotowujemy jabłka: należy obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały i przesypujemy do małego rondelka. Zalewamy wodą - tylko tyle, by przykryła jabłka, jak najmniej, oraz dodajemy cukier. Dusimy jabłka na malutkim ogniu, aż będą miękkie (bez przesady jednak - nie chcemy by się rozpadły na mus!). Wówczas dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie. Mieszamy, aż jabłka zgęstnieją.

      3. W pucharkach układamy porcję lodów waniliowych oraz gorących jabłek. Posypujemy płatkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Lody z gorącymi jabłkami. Lody a la szarlotka.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 lutego 2019 13:25
  • piątek, 08 lutego 2019
    • Paprykowy gyros z patelni

      Prosty przepis na paprykowy gyros z patelni. Jedyne, czego potrzebuje to danie to czas, by mięso się zamarynowało i przeszło smakiem przypraw. Do tego pasuje ryż, frytki lub chlebki pita. Mięso można także wraz z sosem i warzywami zawinąć w tortille pszenne.

      gyros paprykowy z patelni

      300g karkówki w plastrach = 3 plastry, pokrojone w krótkie, cienkie paski

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżeczka oregano

      1/2 łyżeczki rozmarynu

      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

      1/2 łyżeczki ostrej papryki

      3 łyżeczki słodkiej papryki

      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

      8 łyżek oleju

      1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie paski

      1 duża cebula,obrana, pokrojona w pióra

       

      1. W misce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem i koncentratem. Dodajemy pokrojona w cieniutkie paseczki karkówkę oraz pokrojoną cebulę i paprykę. Dokładnie mieszamy. Miskę z mięsem nakrywamy folią spożywczą i  odstawiamy do lodówki, do marynowania, na 12-24 h (minimum 3 godziny!).

      2. Zamarynowane mięso smażymy, aż będzie lekko złote.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 lutego 2019 13:21
  • poniedziałek, 04 lutego 2019
    • Klasyczne bitki wieprzowe

      Klasyka i "pewniak" w kuchni - bitki wieprzowe to prosty w wykonaniu, smaczny i pożywny obiad. Pasują do nich ziemniaki, kasza gryczana lub kasza biała mazurska. Smak dania podkreśli najlepiej wyrazista surówka, np. z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych.

       Bitki klasyczne

      1 kg schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry

      mąka pszenna do oprószenia mięsa

      2 duże cebule - obrane, drobno posiekane

      1 łodyga selera naciowego - bardzo drobno posiekana

      1 duża marchewka - obrana, pokrojona w pól plastry

      2 listki laurowe

      3 ziarna ziela angielskiego

      bulion warzywny

      1 łyżeczka kminku w ziarnach

      1/2 łyżeczki mielonej kolendry

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      1 łyżka mąki pszennej

      1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

      olej do smażenia

      1. Mięso rozbijamy cienko, obtaczamy z obu stron w mącę i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju - zdejmujemy. Następnie podsmażamy cebulę i seler naciowy. Gdy cebula będzie złota, dodajemy mięso i przyprawy. Zalewamy bulionem, by pokrył mięso.

      Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez ok. 60 minut (aż będzie prawie miękkie.)

      2. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy marchewkę i dusimy aż będzie miękka (nie chcemy marchewki, która rozpadnie się w sosie). Kilka łyżek bulionu z mięsa mieszamy z 1 łyżką mąki, dodajemy do garnka. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje i sos zgęstnieje. Wówczas doprawiamy potrawę solę i pierzem, do smaku, dodajemy również siekaną natkę pietruszki.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lutego 2019 13:57

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!