Passionfruit

pełnia smaku...

Ciasta - z jabłkami

  • wtorek, 05 marca 2019
    • Ciasto z tartymi jabłkami - kostka jabłkowa

      Dzisiejszy przepis to pełna smaku kostka jabłkowa, czyli dużo delikatnych, soczystych jabłek na półkruchym spodzie. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przepis wg Beas Rezepte und Ideen.

      apfelkuchen

      Ciasto:

      1 duże jajko

      70 g masła

      70 g cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      szczypta soli

      ok. 150 g mąki pszennej

       

      Masa jabłkowa:

      2,5 szklanki soku jabłkowego (soku 100%, nie dosładzanego napoju na wodzie)

      2 budynie waniliowe

      4 łyżki cukru

      3-4 jabłka - obrane

      brązowy cukier - do posypania

       

      1. Ucieramy jajko z masłem. Dodajemy cukier i ucieramy dalej - na puch. Dodajemy proszek do pieczenia i połowę mąki. Miksujemy. Następnie dodajemy resztę mąki i zagniatamy ręcznie ciasto (dodajemy tyle mąki, by ciasto nie kleiło się do dłoni). Ciastem wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia formę 28 cm x 24 cm (może być trochę mniejsza, lecz nie powinna być większa!). Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem.

      2. Do garnka wlewamy sok jabłkowy i wsypujemy budynie oraz cukier. Gotujemy, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dodajemy starte na tarce (duże oczka) jabłka. Mieszamy.

      3. Masę jabłkową wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię łyżką i oprószamy brązowym cukrem.

      Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st. C przez 30 minut, Następnie włączamy opcję "grill" i rumienimy wierzch ciasta (ok. 5 minut - uwaga, by się nie przypalliło!).

      Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

      Pysznie smakuje z bitą śmietaną.

      apfelkuchen

      ............................

       

      Dostałam maila od Administratorów Blox.pl, w którym poinformowano mnie, że w dniu 29 kwietnia 2019 roku serwis zostanie zamknięty. Oznacza to, że zarówno mój blog, jak i wszystkie inne blogi na tej platformie, od 29 kwietnia przestaną działać.

      Dla mnie oznacza to jedno - muszę szukać nowego miejsca. Ani się tego nie spodziewałam, ani mnie to nie cieszy - ale może tak będzie nawet lepiej - może czas coś zmienić w swoim blogowym życiu ;)

      Nie martwcie się - treści z tego bloga nie zostaną utracone, nie mam zamiaru również przestać pisać. Muszę natomiast poszukać nowego "domu" dla moich wpisów.

      Gdy tylko coś odpowiedniego znajdę, powiadomię Was!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z tartymi jabłkami - kostka jabłkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 marca 2019 13:51
  • środa, 12 grudnia 2018
    • Ciasto z jabłkami po turecku

      Przepis na to ciasto pochodzi od pani z Turcji, Masmavi3Mutfakta, a samo ciasto jest niezwykle puchate i wilgotne dzięki jabłkom oraz śmietanie, którą je polewamy. To idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty, a robi się je szybko i prosto. 

      Turkish Apple Cake

      1 szklanka=250ml


      1 szklanka oleju słonecznikowego

      1 szklanka jogurtu greckiego

      1 szklanka cukru

      4 jajka

      cukier waniliowy

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 szklanki maki pszennej tortowej

      szczypta soli

       

      2-3 jabłka - obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone w plastry, skropione sokiem z cytryny, by nie ciemniało

      garść rodzynek lub żurawiny

       

      1. Przygotowujemy jabłka.

      2. W misce miksujemy olej z jogurtem i cukrem. Z tego odlewamy 1 szklankę - będzie to nasz sos do polania ciasta później.

      Do reszty dodajemy jajka - miksujemy. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto, które następnie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

      3. Na wierzchu układamy rządkiem plastry jabłek, wciskając je w ciasto do połowy.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 35 min (do suchego patyczka!). Moja forma do pieczenia ma 22 cm x 22 cm.

      Upieczone ciasto smarujemy z pomocą łyżki odłożonym wcześniej sosem jogurtowym i posypujemy rodzynkami/żurawiną. Pieczemy jeszcze 3 minuty, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, by ostygło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 12 grudnia 2018 14:41
  • wtorek, 23 stycznia 2018
    • Szarlotka po francusku

      Przepis na podstawie TheGourmetgourmand.

      French Apple Cake

      4 jabłka

      2 łyżki soku z cytryny

      ½ łyżeczki cynamonu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      ¾ szklanki maki pszennej tortowej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 duże jajka

      ¾ szklanki cukru

      3 łyżki rumu

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)

      50 g masła – roztopionego

      Masło + bułka tarta lub kasza manna do wysypania formy do pieczenia

      Cukier puder do oprószenia ciasta

       

      1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i mąką ziemniaczaną.

      Roztapiamy w rondelku masło.

      2. Jajka ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy rum i esencję waniliową.

      Nadal mieszając, dodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy; wlewamy połowę masła. Po wymieszaniu dodajemy drugą połowę mąki. Po wymieszaniu dodajemy resztę masła.

      3. Do masy dodajemy jabłka. Mieszamy delikatnie łyżką.

      Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą lub kasza manna formy do pieczenia – tortownicy.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C do suchego patyczka, przez ok. 50-60 minut.

      Studzimy na kratce po czym oprószamy cukrem pudrem.

      French Apple Cake

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka po francusku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 stycznia 2018 13:19
  • poniedziałek, 11 września 2017
    • Szarlotka z ananasem i pianką

      Czy Wam również jesień kojarzy się z szarlotkami? Jeśli tak, to oznacza, że prawdopodobnie lubicie też zapach cynamonu i świeżo upieczonego ciasta, unoszący się w domu. Jeśli nie, to też nie szkodzi – pyszne szarlotki można wszak jeść o każdej porze roku! Tym razem do szarlotki dodamy dużo słodkich, lekko chrupiących ananasów i wzbogacimy całość ładną pianką, którą skryjemy pod kruszonką. Owoce z cynamonem idealnie współgrają z ciastem na mięciutkim spodzie i o lekko chrupiącym wierzchu.

      Applie Pie with Pineapple

      Ciasto:

      2 – 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      2/3 szklanki cukru pudru

      ½ łyżeczki soli

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      5 żółtek

      100 g zimnego masła

      2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

       

      Piana:

      5 białek

      1 łyżeczka soku z cytryny

      2 łyżki cukru pudru

       

      Owoce:

      2 duże jabłka

      1 puszka ananasów (556g przed odciekiem, ok. 10-12 plastrów)

      ½ łyżeczki cynamonu

      3-4 łyżki bułki tartej

       

      1. Mieszamy suche składniki ciasta. Dodajemy żółtka i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Ciasto siekamy nożem (lub przyrządem do siekania ciasta), aż będzie przypominało konsystencja piasek ma plaży. Wtedy dodajemy kwaśną śmietanę i zagniatamy z ciasta kulę. W razie potrzeby można podsypać odrobinę mąki.  

      przyrząd do siekania ciasta

      Przyrząd do siekania ciasta

      *Ewentualnie rozcieramy grudki masła w mące palcami, lecz robimy to szybko, by masło nie rozpuściło się pod wpływem ciepła rąk.

      Ciasto dzielimy: 2/3 ciasta odkładamy do lodówki na 30 minut – to będzie spód. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki – zetrzemy tę część na kruszonkę.

      2. W międzyczasie przygotowujemy owoce: jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobna kostkę. Mieszamy z 1/3 szklanki zalewy z ananasów, by nie ciemniały. Następnie dodajemy pokrojone w małe kawałki ananasy oraz cynamon i bułkę tarta. Mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

      3. Ciastem z lodówki wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (moja ma 20 cm x 28 cm). Rozprowadzamy ciasto palcami, by utworzyło równomierna co do grubości warstwę. Podpiekamy spód ciasta ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni.

      4. Białka ubijamy z sokiem z cytryny. Gdy piana będzie prawie gotowa, dodajemy cukier puder i kończymy ubijać pianę na sztywno.

      Na podpieczonym spodzie układamy równą warstwę owoców, na których rozsmarowujemy delikatnie pianę.

      Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka), ciasto z zamrażarki, by utworzyła się kruszonka.

      Pieczemy ok. 40-45 minut w temp. 160 st., aż wierzch ciasta będzie złoty.

      Jeśli chcecie, gotowe ciasto można dodatkowo polukrować.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z ananasem i pianką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 września 2017 12:33
  • czwartek, 12 lutego 2015
    • Jabłka w cieście francuskim

      Jabłka w cieście francuskim to jedne z najprostszych ciastek, jakie można wykonać w domu. Ich przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil i jest tak proste, że poradzą sobie z tym nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni. Do tego są naprawdę pyszne. Jeśli podamy je na gorąco z gałką lodów waniliowych, stanowić będą wyjątkowy i bardzo elegancki deser.



      1 arkusz chłodzonego ciasta francuskiego
      4 jabłka
      konfitura malinowa
      cynamon

      woda

      jajko + 1 łyżka mleka do smarowania ciasta

      Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych.
      Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy i kroimy na 8 kwadratów.
      Na każdym kwadracie układamy połówkę jabłka. Do otworu po gnieździe nasiennym wkładamy po 1 łyżeczce konfitury malinowej i oprószamy jabłko delikatnie cynamonem.
      Brzegi każdego kwadratu smarujemy wodą i zbieramy ku górze, sklejając je ze sobą jak kopertę. Mocno dociskamy, by nie rozkleiły się w trakcie pieczenia.
      Każde ciastko smarujemy jajkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka.

      Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie ładnie złote i rumiane.
      Posypujemy dla dekoracji cukrem pudrem.
      Podajemy na ciepło lub na zimno.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jabłka w cieście francuskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 lutego 2015 12:20
  • piątek, 20 września 2013
    • Szarlotka tatrzańska

      Szarlotka tatrzańska urzekła mnie wizualnie. Okazała się także bardzo smaczna. Oczywiście, smakuje jak szarlotka, jednak krojone w plasterki jabłka czynią z niej niezwykle dekoracyjne ciasto. Zazwyczaj kroję jabłka do szarlotki w kostkę, warto jednak od czasu do czasu zdecydować się na tę miłą dla oczu odmianę. Polecam. Przepis na podstawie Eksplozja Smaku.



      500 g mąki krupczatki
      250 g masła
      90 g cukru
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      2 surowe żółtka
      2 łyżki śmietany
      6-8 dużych jabłek szara reneta (nadaje się również każda inna odmiana twardych, kwaskowych jabłek)
      3 łyżki cukru pudru
      2 łyżeczki cynamonu
      2 łyżki bułki tartej
      2 łyżki soku z cytryny

      1. Masło ocieplić. Utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując, dodawać po 1 żółtku. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Do gotowej masy wsypać mąkę i zagnieść spójne, elastyczne ciasto.  2/3 ciasta wyłożyć formę do pieczenia, odstawić do lodówki. Pozostałą część ciasta włożyć do zamrażarki do schłodzenia.

      2. W tym czasie przygotować jabłka: obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i bułką tartą.

      3. Jabłka wyłożyć na ciasto w formie. Nakłuć je widelcem w kilkunastu miejscach. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto przechowywane w zamrażarce.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50-60 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

      Piekłam w okrągłej formie o średnicy 30 cm. Ciasta wystarczy także na prostokątną formę 28 cm x 24 cm. Wówczas nie ma konieczności wylepiania boków formy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka tatrzańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 20 września 2013 13:15
  • środa, 11 lipca 2012
    • Szarlotka na cieście francuskim

      Przedstawiam jedno z najłatwiejszych do wykonania ciast. Prawie, że  "bez pieczenia", bo przecież tak naprawdę pieczeniem trudno nazwać te 10-15 minut, których potrzebuje ciasto francuskie. :) Szarlotka na cieście francuskim to pyszny, letni deser, idealny dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi ciastami z kremem.


      1 opakowanie ciasta francuskiego
      4 duże jabłka
      ok. 250 ml wody
      1 opakowanie cukru waniliowego
      1/2 łyżeczki cynamonu
      cukier
      żelatyna
      cukier puder do posypania


      1. Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier waniliowy, cynamon i zwykły cukier - ilość zależna od kwaśności użytych jabłek. Chwilę gotować. Ja lubię, kiedy jabłka są jeszcze odrobinę chrupiące, nie całkiem rozgotowane.
      Rondelek zdjąć z palnika, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzącej wody żelatynę - ilość zgodna z przepisem na opakowaniu, ja używam 4-5 łyżeczek, bo do zagęszczenie owoców potrzeba większej ilość żelatyny, niż do zagęszczenia samych płynów.  Dokładnie wymieszać i odstawić jabłka, aby ostygły i zgęstniały.

      2. Ciasto francuskie przekroić na pół. Jedną połowę ciasta podzielić na 12 kwadratów. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 220 st, aż będzie złote.  Jeśli ciasto bardzo napuszy się podczas pieczenia, spłaszczyć je, dociskając, gdy lekko przestygnie.



      3. Blat ciasta ułożyć w dostosowanej rozmiarem formie do pieczenia. Kiedy masa jabłkowa będzie już gęsta, przełożyć ja na ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kwadraty z ciasta. Lekko docisnąć dłonią i posypać obficie cukrem pudrem.
      Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka na cieście francuskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 11 lipca 2012 13:15
  • czwartek, 30 września 2010
  • wtorek, 06 kwietnia 2010
    • Szarlotka

      Próbowałam już przeróżnych szarlotek i mogę śmiało powiedzieć, że ta - jak dla mnie - jest najlepsza. Super pyszna, szybka i łatwa - mój szarlotkowy ideał. Polecam :)


      300 g mąki pszennej tortowej
      200 g masła
      100 g cukru
      1 żółtko
      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      szczypta proszku do pieczenia
      szczypta soli

      1 łyżeczka cynamonu
      1 łyżka bułki tartej
      4 duże jabłka

      na lukier:
      5 łyżeczek cukru pudru
      odrobina mleka


      1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.

      Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną, sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

      2. W tym czasie obrać jabłka, przekroić, usunąć z nich gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z cynamonem i bułka tartą.

      2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę jabłek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.

      Polukrować.

      Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 4 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 kwietnia 2010 09:32
  • wtorek, 08 grudnia 2009
    • Piernik z jabłkami

      Przepis na to pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto znalazłam na blogu Alicja w Kuchni . Bardzo polecam, nie tylko od święta, ale i do poobiedniej kawy :)


       

      250 g mąki

      200 ml mleka

      100 g masła

      100 g cukru

      1 jajko

      3 łyżki miodu

      3 łyżki ciemnego kakao

      1-2  łyżeczki przyprawy do piernika

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ½ łyżeczki sody kuchennej ( sody do pieczenia)

      2 jabłka


      Jajko utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i kakao. Dodać mleko i mąkę, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sodę oraz  obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.

      Ciasto przelać do formy keksówki ( 12 x 22 cm) . Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka) .

      Ciasto wystudzić na kratce.


      Lukier:  utrzeć 1 łyżeczkę mleka z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem pudrem na gęstą masę.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik z jabłkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 grudnia 2009 09:58
  • środa, 01 października 2008
    • Gwiazdka - puszyste ciasto z jabłkami

      Gwiazdka  - tak nazwał to ciasto mój Mąż, od wzoru, jaki tworzą na nim jabłka. Wcześniej nazywało się po prostu "najlepsze" - bo jest to moje ulubione ciasto z jabłkami, oprócz szarlotki. Delikatne i puszyste - pyszne.


      1 szklanka mąki - ok. 180 g
      3 jajka
      1/3 kostki masła
      1/2 - 3/4 szklanki cukru ( ok. 200g), zależy, jak słodkie lubimy
      1/2 szklanki mleka ( 125 ml)
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      cukier waniliowy lub aromat.

      2 duże jabłka

      1. Formę do ciasta nasmarować masłem i wysypać mąką. Ja piekę w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.

      2. 3 żółtka utrzeć na biało z ocieplonym masłem. Dodać cukier waniliowy i zwykły cukier. Dodać mleko, proszek do pieczenia i mąkę. Miksować 3 minuty.

      3. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć środki, pokroić na cząstki. Lekko skropić sokiem z cytryny, aby w międzyczasie nie ściemniały.

      4. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem.
      Przelać ciasto do formy, na wierzchu ułożyć jabłka - nie wciskać.

      Piec 40-45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

      Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Gwiazdka - puszyste ciasto z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 01 października 2008 13:21

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!