Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • piątek, 10 marca 2017
    • Klopsiki z bazyliowym pesto

      Dziś zielone bazyliowe pesto odegra rolę dodatku do klopsików. Smacznie, prosto i szybko. Czy Wam także Pesto kojarzy się ze słońcem i ciepłą pogodą? :)

      Meatballs with pesto

      500 g mielonego mięsa wieprzowo wołowego

      ½ cebuli – obranej, startej na tarce

      2 ząbki czosnku – obranego, przeciśniętego

      3 namoczone w wodzie kromki chleba - najlepiej ciemnego, lub 1,5 bułki kajzerki

      2 małe jajka

      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu (lub więcej, do smaku)

      1/2 łyżeczki mielonej kolendry

      2 łyźki drobno startego parmezanu

      2 łyżeczki pesto z bazylii

      sól  - do smaku, mięso powinno mieć wyrazisty smak

      mąka pszenna do obtoczenia

       

      4 łyżki pesto z bazylii

      olej/oliwa do smażenia

      parmezan do posypania


      1. Przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem, odciśniętych chlebem (bułką), cebulą, czosnkiem, parmezanem, pesto i przyprawami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista. Dokładnie wyrabiamy masę. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na złoto.

      2. Gdy klopsiki będą już gotowe, dodajemy na patelnię pesto i dwie łyżki wody. Mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką. Zmniejszamy płomień i podduszamy klopsiki kilka minut.

      Oprószamy parmezanem, podajemy z ryżem lub pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Klopsiki z bazyliowym pesto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 10 marca 2017 10:48
  • czwartek, 09 marca 2017
    • Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami

      Zwykła jajecznica może w kilka chwil stać się kolorowym i urozmaiconym daniem. Dziś dodamy do niej pomidory oraz zieloniutki szpinak.

      Pomidory przygotujemy oddzielnie, ponieważ zawierają zbyt dużo soku, a zawarte w nich składniki hamują ścinanie się jajek. Przez to jajecznica robi się wodnista i grudkowata. Smażąc je oddzielnie, zapobiegniemy temu.

      Scrambled Eggs with Tomatos and Spinach

      1-2 pomidory – pokrojone w nie za drobną kostkę

      1 garść listków szpinaku

      ew. mały ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka masła

      4 jajka

      szczypta soli (do smaku)

      2 łyżeczki masła

      1 łyżka śmietany UHT 12% ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej)

      Sól do smaku

       

      1. Na jednej małej patelni podsmażamy krótko pomidory na maśle, mieszając. Jeśli puściły sporo soku, czekamy, aż on odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia.

      2. Na drugiej patelni, na łyżeczce masła, podsmażamy szpinak (jeśli lubicie, można dodać też posiekany ząbek czosnku), mieszając, aż straci na objętości i zrobi się miękki. Wówczas zmniejszamy płomień i wlewamy rozmącone jajka. Na małym ogniu zaczynamy smażyć jajecznicę, mieszając. Gdy jajecznica będzie w 2/3 gotowa (ścięta), wyłączamy palnik.

      Dodajemy drugą łyżeczkę masła oraz łyżkę śmietanki. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

      Jajecznica zetnie się do końca pod wpływem własnego ciepła, lecz oczywiście jeśli wolicie bardziej suchą jajecznicę, można ponownie włączyć palnik i odpowiednio ją wysmażyć.

      Na tym etapie możemy wymieszać jajecznicę z przygotowanymi wcześniej pomidorami lub ułożyć je na wierzchu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 marca 2017 14:56
  • środa, 08 marca 2017
    • Indyjski Kurczak Karahi

      Kurczak Karahi to jedno z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych dań kuchni indyjskiej oraz pakistańskiej, serwowanych zarówno w restauracjach, jak i w domach. Czasami potrawa ta nazywana jest kurczakiem Kadai. Oba te słowa oznaczają naczynie podobne do woka, najczęściej z uszami, w którym przygotowuje się danie. Oczywiście, można je zrobić z równym powodzeniem w zwykłym woku lub po prostu na głębokiej patelni. Jak wygląda karahi w małej, ozdobnej wersji, możecie zobaczyć na zdjęciu na dole tego wpisu. Przepis na podstawie RookieWithACookie.

      Chicken Karahi

      500g udek z kurczaka, bez kości – pokrojonych w kawałki

      2 cebule – obrane, pokrojone w pióra

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobno posiekany

      1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      1 łyżeczka ostrej papryki lub chili (lub więcej, do smaku)

      ½ szklanki jogurtu naturalnego

      1 puszka pomidorów siekanych

      2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki

      Sól i pieprz – do smaku

      Olej do smażenia

       

      1. W woku lub głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy kawałki kurczaka. Po chwili dodajemy cebulę wraz z czosnkiem i imbirem. Smażymy całość, mieszając, aż cebula zrobi się szklista a kurczak leciutko złoty.

      2. Dodajemy kumin, kolendrę, paprykę i chili. Mieszamy, by mięso dokładnie pokryło się przyprawami, po czym wlewamy jogurt. Smażymy, mieszając, przez ok. 2 minuty, po czym dodajemy pomidory wraz z zalewą. Mieszamy.

      3. Zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy potrawę 15020 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu odparował i sos przyjął gęstą konsystencję. Po ok. 5 minutach dodajemy siekanką kolendrę i doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem. Ponownie ustawiamy ogień na minimum i przykrywamy patelnię na ok. 5 minut. Czynność ta nazywana jest „dum” i ma duże znaczenie dla połączenia się smaków w potrawie.

      Potrawę podajemy z ryżem lub chlebkami pita / naan.

      ryż

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 13:54
  • wtorek, 07 marca 2017
    • Wędzony kurczak kanapkowy w sosie czosnkowym

      Wędzony kurczak nie zawsze musi być jedzony w swej podstawowej postaci. Można z jego dodatkiem przygotowywać przeróżne sałatki bądź dodatki do pieczywa. Dziś proponuję wymieszanie go z wyrazistym sosem czosnkowym z koperkiem. Podajmy go na świeżym pieczywie, na grzankach lub wraz z mieszanką ulubionych sałat zawińmy w tortillę – będzie pysznie.

       Smoked Chicken with Garlic&Dill Souce

      1 podudzie wędzone z kurczaka

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      2 łyżki majonezu

      1 łyżeczka octu winnego

      ½ łyżeczki cukru

      2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę

      1-2 łyżki siekanego koperku

      Sól i pieprz – do smaku

       

      Mięso kurczaka zdejmujemy z kości i siekamy na malutkie kawałeczki.

      Składniki sosu dokładnie mieszamy. Następnie mieszamy kurczaka z sosem (sosu dajemy tylko tyle, by uzyskać spójną pastę).  Możemy odstawić przed podaniem całość do lodówki na 20 minut, by smaki się połączyły.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 marca 2017 12:01
  • poniedziałek, 06 marca 2017
    • Biała kiełbasa w sosie cebulowym

      To przepis, do którego idealnie nadaje się kiełbasa do pieczenia, czyli Bratwurst. Znakomicie sprawdzi się tutaj także biała kiełbasa. Idealnym dodatkiem do wyrazistego sosu będzie zaś puree ziemniaczane. Przepis bazowany mi.in. na  MaltesKitchen.

      Bratwurst

      4 kiełbaski (ok. 500 g)

      Ziemniaki do gotowania

      3 duże cebule – obrane, pokrojone w pół plastry

      1-2 jagody jałowca, rozkruszone, lub ¼ łyżeczki sproszkowanego jałowca

      2 listki laurowe

      250 ml ciemnego piwa

      1 łyżka musztardy Dijon

      ½ łyżeczki cukru

      250 ml bulionu warzywnego rozmieszanego z 1 łyżką mąki pszennej

      100 ml śmietany UHT 12% (tzw.  „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

      Masło + olej do smażenia

       

      1. Ziemniaki gotujemy, po czym robimy z nich puree (klik-przepis).

      2. Kiełbaski podgotowujemy kilka minut w wodzie.

      3. W międzyczasie przygotowujemy sos. Obrane, pokrojone w pół plastry cebule podsmażany na maśle z odrobiną oleju (zapobiegnie on przypalaniu się masła). Dodajemy jałowiec, i listki laurowe. Gdy cebule zaczną się robić złote, wlewamy piwo, dodajemy musztardę i cukier. Pozwalamy, by płyn się zagotował. Wlewamy bulion z mąką. Gdy sos zgęstnieję, dodajemy śmietankę i doprawiamy całość intensywnie do smaku solą i pieprzem.

      Kiełbaski podgrzewamy w sosie ok. 5 min. W tym sosie możemy również je zapiec.  Podajemy z puree ziemniaczanym.

      Do tego pasuje sałatka z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych/konserwowych.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Biała kiełbasa w sosie cebulowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 marca 2017 11:26
  • piątek, 03 marca 2017
    • Makaron z kremowym sosem mięsno - pieczarkowym

      Mięso mielona daje nam nieograniczone wręcz możliwości przygotowania smacznych i szybkich posiłków. Dziś proponuję Wam makaron z pożywnym, kremowym sosem mięsno-pieczarkowym.

      Beef & Mushroon Nudle Goulash

      200 g mielonego mięsa wołowego

      1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

      3 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      250g pieczarek – pokrojonych w plastry

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      ½ szklanki mleka (lub więcej, do uzyskania pożądanej gęstości sosu)

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki

      Ok. 250 g makaronu (świderki, rurki, kokardki)

       

      1. Makaron gotujemy do miękkości, zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. W międzyczasie, na dużej patelni, na oleju, podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i pieczarkami – mieszając. Posypujemy tymiankiem. Gdy pieczarki będą złote, zsuwamy warzywa maksymalnie ku brzegowi patelni. Dodajemy mielone mięso. Rozdrabniamy je na patelni (najwygodniej – drewnianą łyżką),i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż przestanie być różowe i zacznie się robić lekko rumiane. Wówczas mieszamy mięso z pieczarkami i dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Czekamy, by sos zgęstniał. Rozrzedzamy ewentualnie mlekiem. Pod koniec dodajemy natkę i doprawiamy sos do smaku intensywnie sola i pieprzem (pamiętamy bowiem, że makaron sam w sobie ma mało smaku i będzie neutralizował intensywność przyprawienia sosu).

      3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z kremowym sosem mięsno - pieczarkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 03 marca 2017 13:16
  • czwartek, 02 marca 2017
    • Sultan kofte. Tureckie klopsiki Sułtana.

      Trudno zliczyć, ile jest rodzajów kofte w Turcji. Dzisiejszy przepis, czyli Kofte Sułtana, zawiera nietypową jak na Turcję przyprawę, czyli bazylię. Dodatkowo, zamiast np. bułki tartej, używamy tutaj semoliny. Całość, jak zawsze w przypadku kofte, jest bardzo smacznym połączeniem. Przepis na podstawie SesonalCookInTurkey.

      Sultan Kofte

      250 g mięsa mielonego wołowego

      1 jajko

      3 duże ząbki czosnku

      1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

      1,5 łyżeczki bazylii

      1/ łyżeczki sody oczyszczonej kuchennej

      2 łyżki semoliny (mąka z pszenicy durum)

      1 łyżka pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego

      3 łyżki siekanej natki pietruszki

      ew. chili - do smaku

       

      oliwa/olej do smażenia

       

      Mielone mięso umieszczamy wraz z wszystkimi dodatkami w blenderze lub malakserze*. Włączamy urządzenie i miksujemy całość do uzyskania jednolitej pasty. Mięso możemy odstawić, by smaki się wymieszały (30 min- 3 godz.) do lodówki, lecz nie jest to konieczne.

      Następnie, mokrymi dłońmi, formujemy z masy dowolne kształty: tradycyjne kiełbaski, kulki lub placuszki.

      Köfte smażymy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoto - smażą się naprawdę bardzo szybko.

       

      * Chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami. Mięso, które kupujemy już zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej potrawy. Musimy przerobić je na spójną, kleistą pastę.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sultan kofte. Tureckie klopsiki Sułtana.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 marca 2017 13:34
  • środa, 01 marca 2017
    • Kanapki z tuńczykiem i jajkiem na twardo

      Te kanapki świetnie sprawdzą się nie tylko w domu, lecz również „w terenie” – możemy je zabrać na wycieczkę, do pracy lub do szkoły.  Bez problemu zachowają świeżość przez kilka godzin, bez lodówki, i nie stracą smaku. Dzięki gęstej konsystencji pasty pieczywo nie namoknie i nie zrobi się miękkie, a tuńczyk i jajko na twardo zapewnią, że będą nie tylko pyszne, lecz również bardzo pożywne.

      Tuna and Egg Sandwich

      1 puszka tuńczyka

      1 mała cebula – obrana, bardzo drobno posiekana

      1 łyżka majonezu (do połączenia się składników)

      1-2 łyżki keczupu

      1 łyżeczka sosu chili – do smaku

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      3-4 jajka – ugotowane na twardo

      Majonez lub masło – do posmarowania kanapek

      Dowolne pieczywo (u mnie chleb żytni) – 8 kromek (ilość kanapek uzależniona od ilości pasty, jaką nałożycie do każdej z nich)

       

      1.   Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry.

      2. W salaterce mieszamy dokładnie tuńczyka z posiekaną jak najdrobniej cebulą, keczupem, majonezem i sosem chili, aż do uzyskania pasty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, by pasta miała wyrazisty smak.

      3. Kromki pieczywa smarujemy cieniutko z jednej strony masłem lub majonezem. Układamy po porcji pasty tuńczykowej, na której kładziemy plasterki jajka. Nakrywamy drugą posmarowaną kromką pieczywa.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 01 marca 2017 10:55
  • wtorek, 28 lutego 2017
    • Sałatka z kaszy bulgur na hummusie paprykowym

      Miałam okazję jeść niedawno taką sałatkę w kupnej wersji i powiem szczerze – zasmakowała mi na tyle, że postanowiłam odtworzyć jej smak w domu. Połączenie hummusu paprykowego z kaszą bulgur jest bardzo udane, do tego pożywna fasola, papryka dodająca całości wyrazu oraz pasta paprykowa – smacznie i zdrowo.

       Bulgur Salad on Bell Pepper Hummus

      1 szklanka kaszy bulgur

      1 cebula – obrana, posiekana

      1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

      1 puszka czerwonej fasoli – odsączonej z zalewy

      Papryka konserwowa – pokrojona w kostkę

      4 łyżki siekanej pietruszki

      2 łyżki pasty paprykowej (do nabycia w dużych marketach, sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu „Kuchnie świata” lub na Internecie)

      ½ szklanki passaty pomidorowej

      1 łyżeczka sosu chili

      1 łyżeczka ziół prowansalskich

      Sól i pieprz do smaku

       

      Hummus:

      1 puszka ciecierzycy
      1-2 łyżki pasty sezamowej (Tahiti)
      2 łyżki soku z cytryny
      1 ząbek czosnku

      1 łyżka pasty paprykowej

      ½ łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      sól do smaku

      ew. feta lub jogurt naturalny do podania

       

      1. Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Gdy będzie gotowa, odcedzamy dobrze na sicie.

      2. W międzyczasie, gdy kasza się gotuje, przygotowujemy humus : ciecierzycę odsączamy z zalewy. Zalewę należy zachować, będzie jeszcze potrzebna.

      3. Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini, kuminem, pastą paprykową i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą.

      4. Ugotowaną kaszą mieszamy z posiekaną cebula, czerwoną fasolą, pokrojona papryką konserwową, pasta paprykową, passatą oraz przyprawami. Doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.

      W miseczkach układamy porcję humusu, na to układamy kaszę. Można na wierzchu posypać serem typu feta lub dać kleks jogurtu naturalnego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lutego 2017 10:09
  • poniedziałek, 27 lutego 2017
  • piątek, 24 lutego 2017
    • Pimento cheese, czyli amerykańska pasta serowa

      Pimento to odmiana czerwonej papryki o okrągłym kształcie, soczystej i pełnej smaku, charakteryzującej się bardzo, bardzo delikatną pikanterią. Pimanto Cheese zaś to niezwykle popularna na południu stanów Zjednoczonych pasta kanapkowa z tymi właśnie papryczkami w wersji konserwowej. Nazywana jest czule „kawiorem z Południa”, bo, według miejscowych, trudno sobie wyobrazić spotkanie towarzyskie, piknik, czy przyjęcie, na którym jako jeden z elementów nie pojawi się Pimento Cheese – czy to w kanapkach, na krakersach, czy też jako dodatek do burgerów i hot dogów,  lub jako nadzienie jajek na twardo. Ponieważ w Polsce trudno jest o prawdziwe papryczki pimento, użyjemy normalnej papryki konserwowej a pożądanej ostrości dodamy za pomocą odrobiny sosu chili. Zapewniam Was, warto spróbować tej pysznej i łatwej w wykonaniu pasty. Przepis na podstawie BigBear’sWife.

       Pimento Cheese

      ½ szklanki sera cheddar, startego na drobnej tarce

      ½ szklanki serka śmietankowego typu cream cheese

      ok. 1/3 szklanki papryki konserwowej pokrojonej w drobną kostkę

      1-2 łyżeczki majonezu (tylko tyle, by składniki się połączyły)

      1 łyżeczka musztardy

      1 łyżeczka ostrego sosu chili

      ½ łyżeczki słodkiej papryki

      ½ łyżeczki granulowanego czosnku (nie soli czosnkowej)

      ½ łyżeczki granulowanej cebuli

      Ew. sól i pieprz do smaku

       

      Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, po czym doprawiamy pastę do smaku solą, pieprzem lub ew. sosem chili. Pasta zyskuje dodatkowo na smaku, jeśli przed podaniem odstawimy ją na 10-15 minut do lodówki, by smaki się połączyły.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 24 lutego 2017 13:24
  • czwartek, 23 lutego 2017
    • Kofte z kurczaka

      Jakiś czas temu prezentowałam na blogu przepis na kofte z wołowiny. Możemy jednak do ich przygotowania użyć także mięsa drobiowego – otrzymamy również bardzo pyszne danie. Watro spróbować także i tej jego wersji.

      Chicken Kofte

      400 g mięsa mielonego drobiowego (mielemy mięso z udek kurczaka, z piersi lub pół na pół)

      3 duże ząbki czosnku

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

      1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka oregano

      1 łyżeczka sody oczyszczonej kuchennej

      1 łyżeczka mąki pszennej

      2 łyżeczki pasty paprykowej

      3 łyżki siekanej natki pietruszki

      ew. chili - do smaku

      oliwa do smażenia

       

      Mielone mięso umieszczamy wraz z wszystkimi dodatkami w blenderze lub malakserze*. Włączamy urządzenie i miksujemy całość do uzyskania jednolitej pasty. Doprawiamy do smaku solą lub pieprzem. Mięso możemy odstawić, by smaki się wymieszały (30 min- 3 godz.) do lodówki, lecz nie jest to konieczne.

      Następnie, mokrymi dłońmi, formujemy z masy dowolne kształty: tradycyjne kiełbaski, kulki lub placuszki.

      Köfte smażymy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoto - smażą się naprawdę bardzo szybko.

       Chicken Kofte

      * Chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami. Mięso, które kupujemy już zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej potrawy. Musimy przerobić je na spójną, kleistą pastę.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2017 11:19
  • środa, 22 lutego 2017
    • Naleśniki z sosem pomarańczowym

      Naleśniki to wręcz magiczna potrawa: istnieje tyle sposobów ich podania, zarówno na słodko, jak i na słono, że praktycznie nie mogą się znudzić, bo za każdym razem otrzymujemy inne danie. Tym razem proponuję dodatek błyskawicznej, ciepłej „konfitury”, czy też sosu,  z pomarańczy.

      Pancakes with Warm Orange Sauce

      1 łyżka masła

      2 pomarańcze

      4 łyżki cukru

      1 łyżka soku z cytryny

      ½ szklanki soku pomarańczowego rozmieszanego z 1 łyżeczką mąki pszennej

      Cynamon do oprószenia

       

      1. Pomarańcze obieramy, by pozbyć się nie tylko samej skórki, ale i białej części pod nią (tzw. albedo), ponieważ jest ona lekko gorzka. Następnie kroimy je w plastry, a każdy plasterek na ćwiartki.

      2. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy pomarańcze i cukier. Smażymy razem chwilę, mieszając, aż owoce puszczą sok, a cukier zacznie się lekko karmelizować. Wówczas dodajemy sok pomarańczowy rozmieszany z mąką ziemniaczaną. Czekamy, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawiamy w razie potrzeby do smaku cukrem (jeśli pomarańcze były kwaśne) i oprószamy delikatnie cynamonem.

      3. Smażymy naleśniki.

      Naleśniki podajemy z sosem pomarańczowym. Można również ułożyć pomarańcze  na wierzchu naleśników nadzianych serem białym, budyniem, nutellą czy czekoladą.

       

      Przykładowy przepis na naleśniki: 300 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżka roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 125 g mąki pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na końcu dodajemy mąkę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, z obu stron na złoto.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z sosem pomarańczowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 lutego 2017 12:10
  • wtorek, 21 lutego 2017
    • Skrzydełka z kurczaka w sosie serowym

      Dziś przedstawiam kolejną smaczną propozycję przygotowania skrzydełek - tym razem podamy je z lekko pikantnym sosem serowym.

      Chicken Wings with Cheddar Sauce

      8 skrzydełek kurczaka

      1,25 l wody

      1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry

      1 cebula - obrana, pokrojona w ćwiartki

      1 łodyga selera naciowego - pokrojona w kawałki

      1 ząbek czosnku - obrany

      2 ziarna ziela angielskiego

      1 listek laurowy

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      sól i pieprz - do smaku

      olej/oliwa do smażenia

       

      sos:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      250 ml "słodkiej" śmietanki UHT 12% lub mleka

      1/2 szklanki startego sera cheddar

      1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      1/2 łyżeczki sosu chili (do smaku)

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      

      

      1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Powstają nam 24 kawałki.

      W garnku zagotowujemy osoloną wodę ze wszystkimi warzywami i przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 min. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia.

      Odcedzamy z garnka części skrzydełek (lotek już nie będziemy wykorzystywać). Otrzymaną w ten sposób bazę do dowolnej zupy doprawiamy do smaku.

       2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek. Skrzydełka oprószamy słodką papryką i smażymy z obu stron, aż będą złote. 

      3. W międzyczasie przygotowujemy sos: w rondlu przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki. Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę lub mleko. Dodajemy ser i czosnek. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Gotowy sos doprawiamy do smaku sosem chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (aby był wyrazisty w smaku), po czym polewamy nim skrzydełka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Skrzydełka z kurczaka w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2017 12:13
  • poniedziałek, 20 lutego 2017
    • Zupa krem z kalafiora z serem cheddar

      W zupach kremach jest coś ciepłego, domowego i przytulnego. Idealnie nadają się na chłodne dni. Tak, jak ten aksamitny krem z kalafiora, wzbogacony nutą wyrazistego sera cheddar. Pyszny. Przepis na podstawie OhSoDelicioso.

      Creamy Cauliflower Cheese Soup

      1 łyżka masła + 2 łyżki oleju

      1 łodyga selera naciowego - pokrojonego w małe kawałki

      1 cebula -obrana, posiekana

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      1 łyżka mąki pszennej

      1/2 - 1 główka kalafiora (w zależności od jego wielkości) - oczyszczonego, pokrojonego na różyczki

      2 ziemniaki - obrane, pokrojone na kawałki

      1 l bulionu warzywnego

      125 ml śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 łyżeczka musztardy Dijon

      1/2 szklanki startego na tarce sera cheddar

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      2 łyżki świeżego, siekanego koperku

      grzanki lub groszek ptysiowy, ser, koperek - do posypania

       

      1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na łyżce oleju siekaną łodygę selera, cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie dodajemy kalafior i obrane ziemniaki. Zalewamy całość bulionem i gotujemy  do całkowitej miękkości, ok. 20 minut.

      Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej bulionu.

      2. Gdy ziemniaki i kalafior będą już  miękkie,  ucieramy zupę na gładko blenderem. Dodajemy musztardę, śmietankę i ser. Mieszamy do rozpuszczenia się sera,  po czym dodajemy koperek i doprawiamy zupę do smaku solą i ew. pieprzem.

      Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją bulionem, śmietanką lub mlekiem.

      Na każdej porcji zupy na talerzu układamy grzanki lub groszek ptysiowy  i posypujemy trochę sera i koperku. Zamiast grzanek/groszku, możemy także podać zupę ze świeżym pieczywem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z kalafiora z serem cheddar”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lutego 2017 14:28
  • piątek, 17 lutego 2017
    • Kasza gryczana z cebulką i pieczarkami

      Połączenie idealne - kasza gryczana, cebula i aromatyczne pieczarki. U mnie w domu, odkąd pamiętam, kasza gryczana podawana była w ten właśnie sposób - z przesmażoną cebulką. W zależności od potrawy, której kasza ma towarzyszyć, możemy ewentualnie pominąć dodatek pieczarek. Tak przygotowana kasza ma tyle smaku, że śmiało może stanowić samodzielne danie (np. z surówką i sadzonym jajkiem), lub być doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza tych  z sosami.

      Buckwheat Groats with Mushrooms and Browned Onion

      1 szklanka kaszy gryczanej

      2,5 szklanki wody

      1-2 duże cebule - obrane, drobno posiekane

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      natka pietruszki

      pieprz, sól

      olej do smażenia

      1. Kaszę gryczaną przebieramy, dokładnie płuczemy na sicie i gotujemy w osolonej wodzie, pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. W razie konieczności, jeśli wody za szybko ubyło, dolewamy wrzącej wody.

      2. Cebulę  podsmażamy  na oleju.  Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy, mieszając, aż pieczarki będę rumiane.

      3. Do ugotowanej (w razie potrzeby - odcedzonej) kaszy dodajemy cebulę z pieczarkami. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, by kasza miała wyrazisty smak. Możemy dodać również siekaną natkę pietruszki, lub jedynie posypać nią wierzch dania dla dekoracji.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lutego 2017 11:18
  • czwartek, 16 lutego 2017
    • Placki ziemniaczane z salami

      Dodając do już i tak pysznych placków ziemniaczanych salami, nie możemy nie stanąć na wygranej pozycji. Dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze! Bardzo polecam Wam wypróbowanie tej ciekawej kompozycji, która ogromnie nam przypadła do gustu. Pomysł z salami znaleziony na blogu Malinowa Czerwień.

      Potato Pancakes with Salami

      kilka-kilkanaście plasterków salami (ilość dostosowujemy dowolnie w zależności od rodzaju użytego salami - tak, żeby było widać kiełbasę w masie ziemniaczanej)

      8  średnich ziemniaków
      2 jajka rozm. M
      1  łyżka mąki pszennej
      1/2 łyżeczki soli (salami posiada już pewną słoność)
      ew. świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

      olej do smażenia

      1. Salami kroimy w cienkie paseczki, na wzór wiórków startych ziemniaków.

      2. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Można do tego użyć także robota kuchennego - malaksera, dzięki czemu praca idzie szybciej.

      Utarte ziemniaki odciskamy dłonią. Nadmiar soku odlewamy pilnując, by nie wylać skrobi, która zebrała się na dnie naczynia.

      Do utartych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, sól i salami. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Jeśli jest za gęsta, dodajemy jeszcze jedno jajko. Jeśli za rzadka - ścieramy dodatkowego ziemniaka.

      3. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Wykładamy ziemniaki na patelnię za pomocą łyżki, formując okrągłe, cienkie (to ważne) placki. Smażymy z obu stron na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ziemniaczane z salami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2017 11:25
  • środa, 15 lutego 2017
    • Kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczanym

      Poniższy przepis to pyszna wersja kurczaka po toskańsku, zanurzonego w pysznym, aromatycznym sosie z suszonymi w słońcu pomidorami i świeżym szpinakiem. Danie bardzo łatwe do wykonania, a jednocześnie eleganckie. Jeśli chcecie zaskoczyć ukochaną osobę lub przyjaciół obiadem we włoskim stylu, wypróbujcie ten przepis. Przepis na podstawie Allrecipes.

      Tuscan Chicken

      2 filety z piersi kurczaka + mąka pszenna + sól

      oliwa z oliwek do smażenia

      1 łyżeczka przyprawy włoskiej

      1/2 łyżeczki pieprzu

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      ok. 4 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka masła

      1 łyżeczka mąki pszennej

      1/2 szklanki białego wina

      1 szklanka śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1/2 łyżeczki cukru

      4-6 łyżek startego drobno Parmezanu lub Grana Padano

      1 garść szpinaku (bez ogonków)

      sól, pieprz, chili do smaku

       

      ziemniaki

       

      1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Klik - przepis na puree ziemniaczane.

      2. W międzyczasie filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 2 filetów uzyskać 4 kotlety jednakowej wielkości. Każdy kotlet kroimy w cienkie paski, a następnie oprószamy z obu stron mąką i odrobiną soli, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto, dodając przyprawę włoską i pieprz. Zdejmujemy z patelni.

      3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w drobne paski suszonymi pomidorami i czosnkiem.

      4. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy masło oraz mąkę, mieszamy - robimy jasną zasmażkę. Następnie na patelnię wlewamy wino i śmietankę. Dodajemy ser i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy szpinak i kurczaka. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, oraz ewentualnie dodatkową przyprawą włoską. Podgrzewamy razem ok. 3-5 minut.

      Podajemy na puree ziemniaczanym.

      

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2017 10:33
  • piątek, 10 lutego 2017
    • Czekoladowy deser z koroną z bitej śmietany. Super łatwy i pyszny deser na Walentynki

      Zawsze na Walentynki staram się dać Wam przepis na coś pysznego, ale jednocześnie bardzo łatwego w wykonaniu, czym możecie zaskoczyć swą drugą połówkę nawet, jeśli nie macie dużego doświadczenia w kuchni. To aksamitny, bogaty w smaku krem czekoladowy. Dzisiejszy przepis to jedynie trzy (tak, trzy!) składniki. I nie wiele więcej, jak trzy minuty pracy. Deser najlepiej przygotować dzień wcześniej, ponieważ potrzebuje on czasu w lodówce, by zastygnąć.

      The Easiest Chocolate Dessert with Whipped Cream Crown

      Deser jest bardzo sycący -  z tej ilości wyjdą 2 porcje po 1/2 szklanki lub 4 porcje po 1/4 szklanki każda


      200g (tabliczka) gorzkiej lub mlecznej czekolady

      1/3 szklanki mleka

      2/3 szklanki śmietany UHT 30% lub 36% (tzw. śmietany kremówki, śmietany tortowej)

      + 1/2 szklanki śmietany UHT 30% lub 36%* (tzw. śmietany kremówki, śmietany tortowej) do ubicia (chyba, że użyjecie gotowej śmietany w sprayu)

       

      W rondelku rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę. Robimy to na malutkim ogniu, cały czas mieszając (absolutnie nie dopuszczamy do zagotowania się czekolady na tym etapie!) . Gdy tylko czekolada zrobi się kremowa, od razu dodajemy śmietankę wraz z mlekiem i dokładnie całość mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy 1 minutę.

      Przelewamy do małych słoiczków, kieliszków lub szklaneczek, odstawiamy do przestudzenia. Każdą szklaneczkę nakrywamy od góry kawałkiem folii spożywczej, by u góry deseru nie zrobiła się wyschnięta warstewka, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do zastygnięcia.

      Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.


      Jeśli chcecie wyjść poza trzy składniki, przed udekorowaniem deseru śmietaną możecie ułożyć na każdej porcji po odrobinie konfitury wiśniowej - a na to śmietana.

       

      * Może komuś przyda się informacja, że śmietaną ubijamy robotem kuchennym na najwyższych obrotach. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy odrobinę cukru pudru do smaku. Ubija się najwygodniej w naczyniu o wyższych ściankach, ponieważ w początkowej fazie ubijania śmietana często chlapie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowy deser z koroną z bitej śmietany. Super łatwy i pyszny deser na Walentynki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 10 lutego 2017 11:28
  • czwartek, 09 lutego 2017
  • środa, 08 lutego 2017
    • Makaron z kiełbasą w sosie serowym

      Danie proste, smaczne, pożywne - do wykonania w zaledwie kilka chwil, gdy wracamy zziębnięci do domu.

      Cheese Sauce Pasta with Sausage

      ok. 250 g makaronu kokardki (lub rurki, świderki, etc.)

      kiełbasa (dowolna ilość, np. 200g) - pokrojona w pół plastry

      sos:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      250 ml "słodkiej" śmietanki UHT 12% lub mleka

      ok. 70g sera bleu (np. gorgonzola, lub innego sera z niebieską pleśnią)

      2 łyżki siekanej natki pietruszki + ew. jeszcze trochę do posypania każdej porcji

      1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy pokrojoną w pół plastry kiełbasę. 

      3. Gdy kiełbasa się rumieni, w rondlu przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki. Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę lub mleko. Dodajemy ser, pietruszkę i czosnek. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (aby był wyrazisty w smaku), po czym mieszamy z ugotowanym makaronem i kiełbasą.

      

      Przed podaniem każdą porcję możemy oprószyć startym parmezanem i natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z kiełbasą w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2017 12:52
  • wtorek, 07 lutego 2017
    • Kukurydziana kaszka z Jamajki

      Ci z Was, którzy próbowali kaszy kukurydzianej wyłącznie w wytrawnej wersji, jako polentę (klik - przepis), powinni koniecznie spróbować, jak pyszna jest również na słodko. W wersji z Jamajki mamy idealnie kremową kaszkę z dodatkiem odrobiny korzennych przypraw i odrobiną słodyczy - wspaniały początek dnia :) Przepis wg ChefRicardoCooking.

      Jamaican Cornmeal Porridge

      1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej (polenta)

      ok. 1/2 litra mleka (lub więcej, do uzyskania pożądanej konsystencji)

      2-3 łyżki brązowego cukru

      1/4 łyżeczki cynamonu

      1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

      szczypta soli

      2 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

       

      W garnku podgrzewamy szklankę mleka. Kaszkę mieszamy z drugą szklanka mleka, przelewamy do garnka.

      Intensywnie mieszamy, by nie było grudek. Gotujemy, mieszając, aż kaszka zgęstnieje. Dodajemy cukier, przyprawy i szczyptę soli. Jeśli trzeba, dodajemy więcej mleka. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 15-20 minut (trzeba spróbować, czy kaszka przestała być ziarnista). Na koniec dodajemy mleko kokosowe lub śmietankę. Jeśli kaszka jest za gęsta, zawsze można ją rozrzedzić dodatkowym mlekiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2017 11:36
  • poniedziałek, 06 lutego 2017
    • Chleb z melasą i płatkami owsianymi

      Super smaczny chleb, któremu ciekawego, wyrazistego smaku nadaje melasa. Melasie zawdzięcza również ładną brązową barwę. Idealnie nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich kanapek. Przepis na podstawie WellFloured.

      Molasses Bread

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1 szklanka ciepłego mleka

      1/2 łyżeczki  cukru

      1,5 łyżeczki soli

      ok. 3  szklanki mąki 650

      1/3 szklanki melasy (black treackle)

      1/2 szklanki płatków owsianych


       1. Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodać drożdże, cukier i 1 szklankę mąki. Wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić zaczyn, by drożdże "ruszyły', na 20 minut, lub do chwili pojawienia się na powierzchni zaczynu małych bąbelków.

      2. Do zaczynu dodać melasę, sól i płatki owsiane. Wymieszać. Stopniowo dodawać resztę przesianej mąki, wyrabiając, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać trochę więcej mąki, jednak nie za dużo, by chleb nie wyszedł nadmiernie twardy. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowanej lekko olejem misce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

      3. Ciasto lekko wyrobić i uderzyć w nie dłonią, by pozbyć się nagromadzonych pęcherzyków gazu. Następnie formujemy z ciasta prostokąt (odpowiadający długością naszej formie do pieczenia), który rolujemy wzdłuż krótszego boku. Ciasto wkładamy do wysmarowanej lekko olejem foremki o wymiarach ok. 24 cm x 10cm.  Na bochenku możemy wykonać ukośne ozdobne nacięcia i oprószyć go płatkami owsianymi. Bochenek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut, do podwojenia rozmiarów.

      4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 st. c. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, spryskujemy wnętrze piekarnika wodą i pieczemy chleb przez 25-30 minut, aż będzie rumiany.

      Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.

      Molasses Bread

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z melasą i płatkami owsianymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2017 10:38
  • piątek, 03 lutego 2017
    • Omlet słodko kwaśny

      Dzięki słodko-kwaśnemu sosowi zwykły omlet zamienia się w pyszne orientalne danie. Przepis wg Taste.com.au.

      Sweet adn Sour Omelette

      sos słodko-kwaśny

      1 cebula – obrana, przekrojona na pół, pokrojona w cienkie pióra

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      ½ łyżeczki pasty sambal oelek

      ½ szklanki wody rozmieszanej z ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

      1 łyżka brązowego cukru

      1 łyżeczka puree lub chutney’u z tamaryndowca*

      1 listek laurowy

      pieprz i sól – do smaku

      olej do smażenia

       

      omlet:

      2-3 jajka + 1 łyżka mleka
      szczypta soli
      szczypta proszku do pieczenia

      masło do smażenia, ok. 1 łyżeczka

       

      1. Przygotowujemy sos: na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy cebula będzie szklista, dodajemy pastę sambal oelek. Mieszamy, wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki. Pozwalamy, by sos się zagotował i zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem.

      2. Przygotowujemy omlet: na małej patelni (ok.20 cm średnicy) rozpuszczamy masło.

      W miseczce mieszamy w międzyczasie jajka z 1 łyżką mleka, proszkiem i szczyptą soli. Wlewamy na patelnię. Omlet smażymy na bardzo małym ogniu. 

      Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną, a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Łopatką ostrożnie podważamy brzegi omletu. Przechylając delikatnie patelnię pozwalamy, by nadmiar nie usmażonego jajka spłynął pod spód omletu. Możemy powtarzać tę czynność, aż pozbędziemy się większości nadmiaru jajek z wierzchu omletu.
      Nakrycie patelni pokrywką także pomoże w szybszym usmażeniu się góry omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

      Gdy omlet przestanie być już surowy, pomagając sobie łopatką do naleśników składamy omlet na pól. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.

      3. Omlet podajemy polany sosem. Dodatkiem mogą być ulubione warzywa: ogórek, szczypiorek, czerwona papryka.

       

      *Tamaryndowiec odpowiada za kwaśność sosu. Jeśli nie macie możliwości kupienia chutney’u z tamaryndowca, zmieszajcie 1 łyżkę sosu sojowego z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżeczką miodu wielokwiatowego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet słodko kwaśny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 12:52
  • czwartek, 02 lutego 2017
    • Jabłka na ciepło z cynamonem

      Jabłka na ciepło z cynamonem to wspaniały dodatek do różnego rodzaju dań i deserów: do budyniu, lodów, gofrów, pancakes'ów czy naleśników. Nie bójcie się także eksperymentować z daniami wytrawnymi: tak, jak jest to popularne w wielkiej Brytanii czy też w USA, spróbujcie prażonych jabłek jako dodatku do pieczonych mięs i drobiu - to pyszne połączenie. Przepis wg RockRecipies.

      Warm Maple Apples

      4 jabłka

      1-2 łyżki soku z cytryny

      2 łyżki masła

      2 łyżki syropu klonowego

      2 łyżki brązowego cukru

      szczypta cynamonu

       

      Najpierw przygotowujemy jabłka: należy obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały.

      Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cukier, syrop klonowy i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Gdy całość zacznie się gotować, dodajemy jabłka. Prażymy, mieszając, aż jabłka trochę zmiękną, a słodki sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lutego 2017 11:12

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters