Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • środa, 31 stycznia 2018
  • czwartek, 25 stycznia 2018
    • Souvlaki z kurczaka/Gyros z kurczaka

      Zarówno souvlaki, jak i gyros (w Grecji wymawia się to słowo „hiros”) to popularne greckie dania, które mogą być przygotowane z wieprzowiny, kurczaka, drobiu czy jagnięciny. Co je zatem różni? Souvlaki przygotowywane są na szpadkach, natomiast gyros to obracający się na pionowym rożnie walec mięsa. Oba rodzaje mięsa mogą następnie wylądować bądź w grillowanym chlebku pita. Dzisiejsze danie zatem pod względem technologii wykonania bliższe jest raczej souvlaki, bowiem mięso upieczemy – tyle, że bez szpadek. Dzięki dodatkowi jogurtu i przypraw będzie soczyste, miękkie i aromatyczne. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ryżu, frytek lub pieczonych ziemniaczków, lub w pitach – z frytkami, po grecku. Nie zapomnijcie również o sosie tzatziki! Przepis na podstawie KochamGotować.

       Gyros

      500 g mięsa z udek kurczaka (bez kości) – pokrojonych na mniejsze kawałki bądź paski

      Marynata (składniki mieszamy):

      Sok z ½ cytryny

      2 czubate łyżki jogurtu greckiego

      1 mała cebula – obrana, jak najdrobniej posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte

      1 czubata łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka oregano

      ½ łyżeczki tymianku

      1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

      1/3 łyżeczki kurkumy

       

      1. Mięso dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 30 minut (lub do 12 godzin w lodówce).

      Gyros

      2. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (uwaga – ze względu na obecność kurkumy mogą pozostać żółte ślady, więc lepiej nie używać białego naczynia – najlepsze jest szkło lub po prostu metalowa blaszka). Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.C, aż mięso będzie rumiane.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Souvlaki z kurczaka/Gyros z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 stycznia 2018 10:48
  • wtorek, 23 stycznia 2018
    • Szarlotka po francusku

      Przepis na podstawie TheGourmetgourmand.

      French Apple Cake

      4 jabłka

      2 łyżki soku z cytryny

      ½ łyżeczki cynamonu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      ¾ szklanki maki pszennej tortowej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 duże jajka

      ¾ szklanki cukru

      3 łyżki rumu

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)

      50 g masła – roztopionego

      Masło + bułka tarta lub kasza manna do wysypania formy do pieczenia

      Cukier puder do oprószenia ciasta

       

      1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i mąką ziemniaczaną.

      Roztapiamy w rondelku masło.

      2. Jajka ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy rum i esencję waniliową.

      Nadal mieszając, dodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy; wlewamy połowę masła. Po wymieszaniu dodajemy drugą połowę mąki. Po wymieszaniu dodajemy resztę masła.

      3. Do masy dodajemy jabłka. Mieszamy delikatnie łyżką.

      Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą lub kasza manna formy do pieczenia – tortownicy.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C do suchego patyczka, przez ok. 50-60 minut.

      Studzimy na kratce po czym oprószamy cukrem pudrem.

      French Apple Cake

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka po francusku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 stycznia 2018 13:19
  • czwartek, 18 stycznia 2018
    • Jajka na twardo z curry

      Jajka należą do jednego z najbardziej popularnych pożywień w Indiach, stanowiąc tanie i pożywne uzupełnienie potraw mięsnych, bądź ich alternatywę dla wegetarian.  Bardzo popularne jest podawanie jajek smażonych do ryżu, jak również podawanie jajek ugotowanych na twardo z sosami, w postaci pożywnego curry (klik – przepis). Co ciekawe, jajka na twardo często obsmaża się na maśle, co dodaje im smaku. Dzisiejszy przepis to popularna restauracyjna przekąska. Jajka na twardo podsmażone z cebula i przyprawami znakomicie sprawdza się jako śniadanie lub kolacja, jeśli podamy je z pieczywem lub chlebkiem typu pita i gęstym jogurtem naturalnym. Danie proste, pyszne, domowe, o minimalnej ilości składników.  Podane z ryżem i warzywami mogą być daniem obiadowym. Przepis na podstawie SaffronTrail.

       Indian Pepper Eggs

      6 jajek ugotowanych na twardo, obranych

      1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

      1 łyżeczka curry

      ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      Sól do smaku

       

      Masło klarowane do smażenia

      Siekana natka pietruszki lub kolendry do posypania

       

      Chlebki typu pita, gęsty jogurt naturalny do podania

       

      1. Na każdym jajku robimy z jednej strony po 3-4 płytkie nacięcia – po usmażeniu będzie to ozdobnie wyglądało.

      2. Na niedużej ilości masła podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i przyprawami. Gdy będzie szklista, dodajemy jajka. Mieszamy, by obtoczyły się w przyprawach. Gdy jajka będą złote, możemy posypać całość natka pietruszki lub kolendry.

      Podajemy od razu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Jajka na twardo z curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 stycznia 2018 09:28
  • piątek, 12 stycznia 2018
    • Kotlety mielone

       Kotlety mielone to klasyk, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jeśli podamy do nich różne sosy oraz różne dodatki, jak ziemniaki, kasza jęczmienna, kasza gryczana czy makaron (do którego szczególnie pasują takie sosy, jak grzybowy, beszamelowy czy serowy), za każdym razem otrzymamy inny, ciekawy obiad.

      Kotlet mielony

      500 g mielonej łopatki wieprzowej

      1 cebula – obrana

      2 ząbki czosnku – obrane

      1 jajko

      2-3 kromki chleba bez skórki, namoczonego w wodzie

      ½ łyżeczki mielonej kolendry

      ½ łyżeczki sody kuchennej

      Świeżo zmielony czarny pieprz i sól – do smaku, by masa była wyrazista

      Bułka tarta do obtoczenia

      Olej + masło do smażenia

       

      Chleb namaczamy w wodzie.

      Mięso drobno mielemy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy mięsnej dodajemy odciśnięty chleb i przyprawy. Ważne, by dodać tyle soli i pieprzu, by masa była wyrazista w smaku i by kotlety nie wyszły mdłe. Masę dobrze wyrabiamy, by wszystkie składniki się połączyły.

      Mokrymi dłońmi formujemy 10 kotletów, które następnie obtaczamy w bułce tartej.

      Kotlety smażymy na oleju z dodatkiem masła, z obu storn na złoto.

      Do kotletów pysznym dodatkiem będzie sos chrzanowy (klik) , musztardowy lub Cajun (klik).

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 12 stycznia 2018 13:20
  • środa, 10 stycznia 2018
  • poniedziałek, 08 stycznia 2018
    • Wątróbka po indyjsku

      Kerala to stan w  południowo-zachodnich Indiach, którego nazwa pochodzi od słów kera (palma kokosowa) i alam (kraj). Z uwagi na  wielusetletnia tradycję handlową, Kerala znana jest jako „Kraina Przypraw”, ponieważ to stamtąd były wysyłane przyprawy do Europy, jak również do wielu innych miejsc na świecie.  Jeśli lubicie wątróbkę, koniecznie spróbujecie jej w indyjskim wydaniu: smaki te spaniela współgrają, tworząc niezwykle udane połączenie. Przepis na podstawie WhatAnIndianRecipe.

       Kerala Style Chicken Liver

      500 g wątróbki z kurczaka + mąka do

      3 duże cebule – obrane, pokrojone w pióra

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka startego imbiru

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 

      ½ łyżeczki kuminu

       

      Olej do smażenia

      ½ szklanki wody

       

      1. Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z ew. żyłek. Pozostawiamy na chwilę na sicie, by odciekła z wody.

      2. Na niedużej ilości oleju podsmażamy cebule z czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przyprawy, mieszamy i zsuwamy cebulę na bok patelni.

      3. Obsmażamy  z obu stron oproszoną mąką wątróbkę. Wątróbkę smażymy krótko, by nie wyszła twarda. Gdy z obu stron będzie złota, mieszamy ja z cebula. Wlewamy ½ szklanki wody, zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię. Podduszamy całość razem ok 3-5 minut.


      Danie solimy dopiero na sam koniec, ponieważ posolona wątróbka twardnieje podczas smażenia.

       

      Podajemy z pieczywem, chlebkiem typu pita lub ryżem i sałatką.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka po indyjsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 stycznia 2018 11:11
  • czwartek, 04 stycznia 2018
  • środa, 03 stycznia 2018
    • Dip ogórkowy

      Dzisiejszy przepis ma mnóstwo zastosowań: może być pasta do pieczywa. Może być dodatkiem do placków ziemniaczanych lub pancakesów. Może być także dipem do maczania warzyw, chipsów czy krakersów. W każdej z tych ról świetnie się sprawdzi. Przepis na podstawie WonkyWonderful.

      Dill Pickle Dip

      1 opakowanie kremowego serka kanapkowego

      2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

      1 łyżka zalewy od ogórków

      3-4 łyżki siekanego koperku

      ½ łyżeczki czosnku granulowanego

      ½ łyżeczki granulowanej cebuli

      3-4 ogórki konserwowe lub kanapkowe

      Ew. sól/pieprz do smaku

       

      Ogórki bardzo drobno siekamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami, by uzyskać jednolitą pastę. Doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem.

      Regulujemy gęstość dipu za pomocą śmietany – dając jej mało, uzyskamy pastę do smarowania pieczywa. Dając więcej – dip o pożądanej przez nas konsystencji.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 03 stycznia 2018 12:58

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!