Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • piątek, 30 marca 2018
    • Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

      Czy wszystko w Was nie krzyczy „w końcu wiosna!”? Ja wiosny z jej prawdziwym ciepłem nie mogę się już doczekać. Chcę ja przywitać taką oto zupą, lekką i świeżą w smaku, zieloną od koperku, lecz jednocześnie pożywną.

      zupa chrzanowa. horseradish soup

      Ok. 400 g białej kiełbasy

      1 cebula – obrana, drobno posiekana

      1 łodyga selera naciowego-  jak najdrobniej posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      Ok. 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego

      1 marchewka – obrana, starta na tarce (duże oczka)

      Ok. 600 g ziemniaków – obranych , pokrojonych w niedużą kostkę

      1 listek laurowy

      2 łyżeczki majeranku

      100 ml kwaśnej  śmietany

      1 łyżka mąki pszennej

      2 łyżki chrzanu

      2-4 łyżki siekanego koperku

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      Jajka na twardo

      Masło do smażenia

      Kiełbasę kroimy w półplasterki. Podsmażamy, mieszając,  na niedużej ilości masła w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Gdy kiełbasa będzie lekko złota, wyjmujemy ją z garnka. Następnie lekko rumienimy cebulę z czosnkiem i selerem naciowym. Dodajemy bulion, marchewkę, ziemniaki, listek i majeranek. Ponownie wkładamy kiełbasę. Gotujemy całość ok. 20 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Wówczas mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy do tego trochę zupy, by temperatura się wyrównała, po czym wlewamy śmietanę do garnka (inaczej zimna śmietana może się zwarzyć w gorącej zupie). Zagotowujemy, by zupa zgęstniała.

      Ostatni krok to zdjęcie zupy z palnika i dodanie chrzanu oraz koperku, jak również doprawienie zupy do smaku solą i pieprzem. Chrzan dodajemy stopniowo, testując smak – będzie to zależało od intensywności posiadanego przez nas produktu. Zupy po dodaniu chrzanu już nie gotujemy, bo jego intensywny smak osłabnie. Zupę można naturalnie potem odgrzewać – bez zagotowywania.

      Każdą porcję zupy podajemy z jajkiem na twardo.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa chrzanowa z białą kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 30 marca 2018 10:24
  • poniedziałek, 26 marca 2018
  • czwartek, 22 marca 2018
  • poniedziałek, 19 marca 2018
    • Burek z serem

      Burek (Börek) to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, wywodzącego się z Anatolii, popularnego w kuchniach krajów bałkańskich, Lewantu, śródziemnomorskich i w Europie Wschodniej.  Jego nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Burek, będący jednym z najbardziej popularnych fast-foodów w krajach śródziemnomorskich, można przygotować z nadzieniem mięsnym, serowym lub warzywnym. Dziś mam dla Was wersję z serem. Burek idealnie sprawdzi się jako przekąska „w terenie”, jest bowiem bardzo pożywny, łatwy w transporcie i świetnie znosi odgrzewanie. Możemy go także podać jako danie główne: z jogurtem naturalnym (lub czosnkowym) lub innym ulubionym sosem do maczania oraz sałatką, będzie pysznym obiadem.

      Burek z serem

      Chłodzone ciasto yufka lub filo


      Nadzienie:

      250 g sera białego półtłustego

      4-6 łyżek jogurtu naturalnego

      3-4 łyżki siekanej natki pietruszki

      Sól do smaku

      Kumin w ziarnach i/lub czarnuszka – do posypania

       

      Sos:

      3 jajka

      2/3 szklanki jogurtu naturalnego

      ¼ łyżeczki soli

      ¼ łyżeczki pieprzu

       

      1. Mieszamy biały ser z jogurtem i pietruszką, aż do uzyskania gęstej masy. Doprawiamy do smaku solą.

      2. Składniki sosu mieszamy. No okrągłej formy do pieczenia ( średnica ok. 30 cm) smarujemy sosem. Na to układamy ciasto, marszcząc je palcami tak, by powierzchnia była nie równa, lecz pofałdowana. Smarujemy sosem i nakładamy kolejna warstwę ciasta, smakujemy sosem i układamy trzecią warstwę ciasta. Każdą kolejną warstwę nakładamy w ten sam sposób, fałdując ciasto i smarując sosem.

      Burek

      Gdy mamy już 3 warstwy, które stanowią spód, wykładamy warstwę mięsa. Przekładamy je ciastem (cały czas smarujemy pomiędzy warstwami), dajemy warstwę mięsa, warstwę ciasta, warstwę mięsa. Kończymy dwoma warstwami ciasta, które stanowią wierzch. Wierzch smarujemy sosem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Ostrym nożem kroimy burek w formie na 8 trójkątów.

      3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 30-35 minut, aż wierzch będzie rumiany.

      Podajemy na ciepło lub na zimno. 

      Burek z serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Burek z serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 marca 2018 12:03
  • sobota, 17 marca 2018
    • Irlandzka zupa porowa z ziemniakami

      Ziemniaki od dawna były bardzo ważnym warzywem w Irlandii. Łatwe w uprawie, pożywne i tanie, podawane na kilkadziesiąt sposobów, stanowiły ratunek dla ubogie ludności. Podobnie jak pory, znakomicie czuły się w irlandzkiej glebie. Były do tego stopnia nieodzowne, że gdy w połowie XIX w. choroba ziemniaków zaatakowała uprawy, zapanował Wielki Głód, który odcisnął straszne piętno na kraju: 20% populacji zmarło w jego wyniku, a tragiczna sytuacja ekonomiczna zapoczątkowała falę emigracji do USA. Obecnie Irlandia nie jest już uzależniona od uprawy ziemniaków, lecz nadal pozostają one jednym z głównych ulubionych produktów spożywczych jej mieszkańców, pojawiając się w niezliczonych odsłonach w irlandzkiej kuchni. Dodatek groszku w dzisiejszej zupie nie zmienia jej smaku, nadaje jej za to pięknego zielonego koloru, kojarzącego się z dniem Św. Patryka, patrona Irlandii. Przepis na podstawie TheViewFromGreatIsland.

      Irish Potato and Leek Soup

      1 por – oczyszczony, pokrojony w pół plastry

      1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

      ziemniaki – objętościowo trochę więcej, niż ilość pora na surowo, ok. 800g – obrane, pokrojone w niedużą kostkę

      1 listek laurowy

      Ok. 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego

      ¼ szklanki mrożonego zielonego groszku

      0,5 - 1 łyżeczki mielonej gorczycy

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

      Masło do smażenia

      Na wierzch – zrumieniony wędzony boczek, starty żółty ser o wyrazistym smaku (najlepiej cheddar), siekany szczypiorek, kwaśna śmietana

       

      W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na maśle posiekanego pora z czosnkiem. Gdy będzie szklisty, dodajemy ziemniaki, listek laurowy i zalewamy całość bulionem. Gotujemy, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Listek laurowy usuwamy. Dodajemy zielony groszek i gotujemy jeszcze minutę. Następnie zupę ucieramy blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji – możemy utrzeć ją na krem lub pozostawić część warzyw, by zupa miała ciekawszą strukturę. Doprawiamy do smaku gorczycą, solą i pieprzem.

      Każdą porcję zupy posypujemy wg uznania boczkiem, serem, szczypiorkiem i/lub skrapiamy śmietaną.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Irlandzka zupa porowa z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      sobota, 17 marca 2018 11:13
  • środa, 14 marca 2018
    • Burek z mięsem. Börek.

      Burek (Börek) to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, wywodzącego się z Anatolii, popularnego w kuchniach krajów bałkańskich, Lewantu, śródziemnomorskich i w Europie Wschodniej.  Jego nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Burek, będący jednym z najbardziej popularnych fast-foodów w krajach śródziemnomorskich, można przygotować z nadzieniem mięsnym, serowym lub warzywnym. Dziś mam dla Was wersję mięsną. Burek idealnie sprawdzi się jako przekąska „w terenie”, jest bowiem bardzo pożywny, łatwy w transporcie i świetnie znosi odgrzewanie. Możemy go także podać jako danie główne: z jogurtem naturalnym (lub czosnkowym) lub innym ulubionym sosem do maczania oraz sałatką, będzie pysznym obiadem. Przepis na podstawie EasyTurkishRecipies.

      Burek

      Chłodzone ciasto yufka lub filo

      Nadzienie:

      400g mielonego mięsa wołowego

      1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      1 łyżeczka oregano

      ½ łyżeczki tymianku

      Sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku

      Ew. chili w płatkach – do smaku ( u mnie ½ łyżeczki)

      Sezam lub czarnuszka – do posypania

      Olej do smażenia

      Sos:

      3 jajka

      2/3 szklanki jogurtu naturalnego

      ¼ łyżeczki soli

      ¼ łyżeczki pieprzu

       

      1. W rondlu na niedużej ilości oleju podsmażamy siekana cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy mięso, czosnek, oregano i tymianek. Smażymy, mieszając. Chodzi o to, by mięso przestało być surowe, lecz by nie zaczęło się ramienic i przesuszać. Zdejmujemy rondel z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mięso powinno być wyraziście pieprzne w smaku. Można dodać także odrobinę płatków chili.

      2. Składniki sosu mieszamy. No okrągłej formy do pieczenia ( średnica ok. 30 cm) smarujemy sosem. Na to układamy ciasto, marszcząc je palcami tak, by powierzchnia była nie równa, lecz pofałdowana. Smarujemy sosem i nakładamy kolejna warstwę ciasta, smakujemy sosem i układamy trzecią warstwę ciasta. Każdą kolejną warstwę nakładamy w ten sam sposób, fałdując ciasto i smarując sosem.

      Burek

      Gdy mamy już 3 warstwy, które stanowią spód, wykładamy warstwę mięsa.

      Burek

      Przekładamy je ciastem (cały czas smarujemy pomiędzy warstwami), dajemy warstwę mięsa, warstwę ciasta, warstwę mięsa. Kończymy dwoma warstwami ciasta, które stanowią wierzch. Wierzch smarujemy sosem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Ostrym nożem kroimy burek w formie na 8 trójkątów.

      3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 30-35 minut, aż wierzch będzie rumiany.

      Podajemy na ciepło lub na zimno. Do burka bardzo pasuje jogurt naturalny lub jogurt z czosnkiem.

       Burek

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Burek z mięsem. Börek.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 14 marca 2018 11:39
  • poniedziałek, 05 marca 2018
    • Burgery po turecku

      Burgery po turecku zaskoczyły mnie metodą wykonania – kotlet bowiem nie jest tutaj smażony oddzielnie, lecz grillowany razem z bułką. Efekt jest przepyszny, bowiem dzięki temu uzyskujemy naprawdę soczyste mięso. Do tego nadający całości wyjątkowego charakteru ajvar oraz ser. Naprawdę pysznie. Przepis na podstawie Bir Yemek İste Suat Durmuş .

      Turkish Burger

       

      Mięso wołowe mielone – średnio po ok. 80g na 1 burgera

      Sól i pieprz – do smaku

      Tymianek – do oprószenia

      Bułki do burgerów

      Ser żółty – po 1 plasterku na każdy burger

      ajvar

      Ostry sos chili – ilość wg. Uznania. Można również użyć plasterków ostrej papryczki, bez pestek

       

      Mięso doprawiamy solą i pierzem do smaku. Spód bułki skrapiamy sosem chili. Na tym układamy porcje mięsa, formując burger bezpośrednio na bułce i mocno go dociskając do niej. Posypujemy tymiankiem

      Burger

      Pieczemy burgery w zamykanym od góry opiekaczu. Można je przygotować także w piekarniku z funkcja „grill”.

      Burger

      Gdy mięso nie będzie już surowe, i będzie ładnie zarumienione, na każdym burgerze układamy po plasterku sera i przykrywamy go drugą połówką bułki, posmarowana ajvarem.

      Burger

      Ponownie dociskamy kanapkę opiekaczem i zapiekamy, aż będzie rumiana.

       Burger

      Turkish burger

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery po turecku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 marca 2018 12:20

Kalendarz

Marzec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!