Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • poniedziałek, 25 lutego 2019
    • ZMIANY na BLOX.pl - przeprowadzka

      Kochani,

      dostałam właśnie maila od Administratorów Blox.pl, w którym poinformowano mnie, że w dniu 29 kwietnia 2019 roku serwis zostanie zamknięty. Oznacza to, że zarówno mój blog, jak i wszystkie inne blogi na tej platformie, od 29 kwietnia przestaną działać.

      Dla mnie oznacza to jedno - muszę szukać nowego miejsca. Ani się tego nie spodziewałam, ani mnie to nie cieszy - ale może tak będzie nawet lepiej - może czas coś zmienić w swoim blogowym życiu ;)

      Nie martwcie się - treści z tego bloga nie zostaną utracone, nie mam zamiaru również przestać pisać. Muszę natomiast poszukać nowego "domu" dla moich wpisów.

      Gdy tylko coś odpowiedniego znajdę, powiadomię Was!

       

      Pozdrawiam serdecznie!

      crossroads

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „ZMIANY na BLOX.pl - przeprowadzka”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2019 13:33
    • Kukurydza z groszkiem

      Marchewka z groszkiem to znany wszystkim i powszechnie lubiany dodatek do obiadu. Dziś chciałam Was zachęcić do małej odmiany - spróbujcie kukurydzy z groszkiem! Jest nie tylko śliczna kolorystycznie, lecz także bardzo smaczna :) Proporcje warzyw są generalnie dowolne- ja lubię mniej więcej pół na pół.

      Corn with green peas

      1 puszka kukurydzy (340g, ok. 280 g po odsączeniu) - odsączonej, zalewę zachowujemy

      200 g mrożonego zielonego groszku

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 łyżka 12% śmietany UHT ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      Kukurydzę i groszek  przekładamy do garnka i zalewamy taką ilością zalewy z kukurydzy, by lekko przykryła warzywa.

      Gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 3-5 minut od zawrzenia.

      W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszając, przygotowujemy zasmażkę, którą następnie przekładamy do kukurydzy z groszkiem. Mieszamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje (za gęstą potrawę zawsze możemy rozrzedzić pozostała zalewą lub wodą, a za rzadką - zagęścić dodatkową mąką).

      Pod koniec próbujemy i doprawiamy potrawę do smaku dodatkową solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2019 12:54
  • środa, 20 lutego 2019
    • Domowa konfitura / dżem mango

      Jeśli jesteście, jak ja, miłośnikami mango, ten dżem przypadnie Wam do gustu. Słodki i słoneczny, jak wakacje w tropikach :)

      Homemade Mango Jam

      1 duże, dobrze dojrzałe mango

      1 banan

      1 puszka ananasa w kawałkach

      1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

      4 łyżki cukru trzcinowego

      1 łyżka soku z cytryny

      1 łyżka produktu typu Żelfix 3:1 (marka obojętna, ważne, by nie był to zwykły cukier żelujący, tylko produkt skoncentrowany, składający się głownie z pektyn, które w naturalny sposób zagęszczą nasze wyroby)


      1. Mango obieramy. Kroimy w plastry - resztę, której nie da się odkroić jako plaster, odkrawamy od pestki, jak się da. Następnie kroimy całość w drobniutką kostkę. W niedużą kostkę kroimy także obranego banana. Ananasa odsączamy (zalewę zachowujemy, może się przydać), siekamy na desce do krojenia - jak najdrobniej.

      2. Owoce umieszczamy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Garnek ustawiamy na najmniejszym palniku, włączając minimalny płomień. Czekamy, aż owoce w naturalny sposób puszczą sok, który wraz z cukrem zamieni się w syrop. Od czasu do czasu możemy całość przemieszać. Jeśli soku jest za mało, dodajemy po troszku zalewy ananasowej - nie więcej, jak 4-8 łyżek.

      3. Od momentu, gdy owoce zaczną wrzeć, gotujemy je  - nadal na bardzo małym ogniu - ok. 8 minut - aż mango będzie miękkie. Jeśli na powierzchni wytworzyła się pianka (tzw. szumowina), zdejmujemy ją. Dzięki użyciu cukru trzcinowego może nie być jej wcale lub być malutko - przy użyciu zwykłego białego cukru zazwyczaj jest jej więcej. Za pomocą blendera rozdrabniamy konfiturę na mus. Możemy zdecydować, czy chcemy całkiem gładki produkt, czy z kawałkami. Ja wolę widzieć i czuć w konfiturze kawałki owoców, dlatego ucieram ją tylko w połowie.

      Dodajemy sok z cytryny oraz żelfix (pektyny). Gotujemy jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

      4. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Studzimy postawioną na zakrętkach. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

      Dzięki krótkiemu procesowi gotowania owoce zachowują przepiękny kolor i więcej cennych witamin.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa konfitura / dżem mango”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 20 lutego 2019 12:38
  • poniedziałek, 11 lutego 2019
    • Lody z gorącymi jabłkami. Lody a la szarlotka.

      Dzisiejszy przepis to wyjątkowe połączenie zimnego z gorącym i miękkiego z chrupiącym. Wszystko znakomicie się komponuje, tworząc prosty w wykonaniu lecz niezwykle smaczny i efektowny deser, którym można sprawić przyjemność znajomym, rodzinie ukochanej osobie lub... sobie :) Zarówno chrupiące płatki, jak i jabłka, można przygotować sobie wcześniej - jabłka wystarczy potem jedynie podgrzać.

      Hot apples on Vanilla Ice Cream

      lody waniliowe

      gorące jabłka:

      2 duże jabłka

      2 łyżki cukru

      1 łyżeczka soku z cytryny

      1/2 łyżeczki cynamonu

      1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyzki wody

       

      chrupiące płatki:

      4 łyżki płatków owsianych

      1 łyżka cukru

      1 łyżka masła

       

      1. Najpierw przygotowujemy chrupiące płatki: na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wsypujemy płatki owsiane i pełną łyżkę cukru. Smażymy, mieszając cały czas, aż będą złote. Należy nie dopuścić, by zrobiły się brązowe, czyli spalone.

      Gotowe płatki należy przesypać do miseczki – uwaga – bardzo gorące! I tak pyszne, że można je jeść same :)

      2. Teraz przygotowujemy jabłka: należy obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały i przesypujemy do małego rondelka. Zalewamy wodą - tylko tyle, by przykryła jabłka, jak najmniej, oraz dodajemy cukier. Dusimy jabłka na malutkim ogniu, aż będą miękkie (bez przesady jednak - nie chcemy by się rozpadły na mus!). Wówczas dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie. Mieszamy, aż jabłka zgęstnieją.

      3. W pucharkach układamy porcję lodów waniliowych oraz gorących jabłek. Posypujemy płatkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Lody z gorącymi jabłkami. Lody a la szarlotka.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 lutego 2019 13:25
  • piątek, 08 lutego 2019
    • Paprykowy gyros z patelni

      Prosty przepis na paprykowy gyros z patelni. Jedyne, czego potrzebuje to danie to czas, by mięso się zamarynowało i przeszło smakiem przypraw. Do tego pasuje ryż, frytki lub chlebki pita. Mięso można także wraz z sosem i warzywami zawinąć w tortille pszenne.

      gyros paprykowy z patelni

      300g karkówki w plastrach = 3 plastry, pokrojone w krótkie, cienkie paski

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżeczka oregano

      1/2 łyżeczki rozmarynu

      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

      1/2 łyżeczki ostrej papryki

      3 łyżeczki słodkiej papryki

      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

      8 łyżek oleju

      1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie paski

      1 duża cebula,obrana, pokrojona w pióra

       

      1. W misce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem i koncentratem. Dodajemy pokrojona w cieniutkie paseczki karkówkę oraz pokrojoną cebulę i paprykę. Dokładnie mieszamy. Miskę z mięsem nakrywamy folią spożywczą i  odstawiamy do lodówki, do marynowania, na 12-24 h (minimum 3 godziny!).

      2. Zamarynowane mięso smażymy, aż będzie lekko złote.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 lutego 2019 13:21
  • poniedziałek, 04 lutego 2019
    • Klasyczne bitki wieprzowe

      Klasyka i "pewniak" w kuchni - bitki wieprzowe to prosty w wykonaniu, smaczny i pożywny obiad. Pasują do nich ziemniaki, kasza gryczana lub kasza biała mazurska. Smak dania podkreśli najlepiej wyrazista surówka, np. z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych.

       Bitki klasyczne

      1 kg schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry

      mąka pszenna do oprószenia mięsa

      2 duże cebule - obrane, drobno posiekane

      1 łodyga selera naciowego - bardzo drobno posiekana

      1 duża marchewka - obrana, pokrojona w pól plastry

      2 listki laurowe

      3 ziarna ziela angielskiego

      bulion warzywny

      1 łyżeczka kminku w ziarnach

      1/2 łyżeczki mielonej kolendry

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      1 łyżka mąki pszennej

      1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

      olej do smażenia

      1. Mięso rozbijamy cienko, obtaczamy z obu stron w mącę i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju - zdejmujemy. Następnie podsmażamy cebulę i seler naciowy. Gdy cebula będzie złota, dodajemy mięso i przyprawy. Zalewamy bulionem, by pokrył mięso.

      Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez ok. 60 minut (aż będzie prawie miękkie.)

      2. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy marchewkę i dusimy aż będzie miękka (nie chcemy marchewki, która rozpadnie się w sosie). Kilka łyżek bulionu z mięsa mieszamy z 1 łyżką mąki, dodajemy do garnka. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje i sos zgęstnieje. Wówczas doprawiamy potrawę solę i pierzem, do smaku, dodajemy również siekaną natkę pietruszki.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lutego 2019 13:57

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!