Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • czwartek, 30 listopada 2017
    • Kurczak z kolendrą

      Kiedyś nie doceniałam smaku świeżej kolendry, jednak obecnie ogromnie lubię potrawy z jej dodatkiem. Tak jest w przypadku dzisiejszego dania, w którym mamy kolendrę zarówno w marynacie do mięsa, jak i w sosie. Mniam. 😊

      Coriander Chicken

      2 filety z piersi kurczaka – pokrojone w paski

      1 czerwona papryka – pokrojona w paski

      1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra

      Olej do smażenia

      1-2 cebule – obrane, pokrojone w grube pióra

      1 papryka – pokrojona w paski

      1 ząbek czosnku – obrane, pokrojony

       

      Marynata (składniki mieszamy):

      3 łyżki oleju

      2 łyżki soku z limonki lub cytryny

      3 łyżki siekanej natki kolendry

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      ½ łyżeczki tymianku

      ½ chili w płatkach

      ½ łyżeczki pieprzu

      ½ łyżeczki soli


      Sos:

      2/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 12%

      3 łyżki siekanej natki kolendry

      1 ząbek czosnku - obrany

       

      1. Pokrojone mięso marynujemy przez minimum 1 godzinę (można w lodówce do 12 godzin)

      2. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki. Jeśli chcemy, by sos miał zielony kolor, użyjmy blendera lub malaksera:

      3. Na rozgrzanym oleju smażymy paski kurczaka, aż będą złote. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy paprykę, a po kilku minutach dodajemy cebulę. Gdy cebula będzie szklista, ponownie dodajemy na patelnię mięso. Smażymy chwilę razem, mieszając.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 listopada 2017 10:33
  • środa, 29 listopada 2017
  • poniedziałek, 27 listopada 2017
    • Soczysty pieczony kurczak

      Jeśli macie obawy przed pieczeniem kurczaka, że wyjdzie za suchy, możecie je dzięki temu przepisowi porzucić. Poniższa metodę można zastosować z nie tylko do podudzi, lecz także do ćwiartek, pałek czy nawet do całego kurczaka (odpowiedni zwiększając ilość marynaty oraz używając odpowiedniego naczynia).

       Juicy Chicken

      8 podudzi z kurczaka (można użyć także ćwiartek lub pałek)

      Sól, pieprz, słodka papryka, masło w temperaturze pokojowej

       

      Marynata (składniki mieszamy):

      2 szklanki wody

      2 łyżeczki soli

      2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

      1 łyżeczka sosu chili (można więcej: przy 1 łyżeczce kurczak nie będzie pikantny)

      ¼ łyżeczki cukru

       

      1. Podudzia nakłuwamy w kilku miejscach, by marynata miała szansę przejść do środka. Mięso zalewamy marynatą tak, by przykryła mięso, i odstawiamy na 2 do 12 godzin do lodówki.

      Po tym czasie dokładnie odsączamy kurczaka z marynaty i smarujemy masłem. Następnie oprószamy go solą (nie dużo!), pieprzem i papryką.

      2. Mięso układamy jedna warstwą w naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem w temperaturze 160 st C., po czym odkrywamy pokrywkę i pozawalamy na zrumienienie się skórki (można użyć funkcji grill).

      Jeśli nie mamy pokrywki do naszego naczynia, można przykryć mięso folią aluminiową.

      Danie można przygotować także w prodiżu.

      Jeśli przygotowujemy większą ilość mięsa, zwiększamy ilość marynaty zachowując proporcje wody do soli.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Soczysty pieczony kurczak”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 listopada 2017 12:44
  • piątek, 24 listopada 2017
    • Tarta śmietankowo cukrowa. Sweet Cream Sugar Pie

      Przypuszcza się, że przepis na to ciasto powstał w XIX w. w stanie Indiana (USA), gdzie żyła liczna społeczność Amiszów. Trochę podobne ciasta znajdziemy w hrabstwie Pensylwania w Pensylwanii i kilku innych miejscach w Stanach Zjednoczonych ze znaczącymi populacjami Amiszów. Zbliżone ciasto spotkać można również w północnej Francji i Belgii, jak również w kanadyjskim Quebec – we francuskojęzycznej wersji znane tam jako Tarte au sucre.  Czym zatem jest to ciasto, które pierwotnie najprawdopodobniej robiono głównie w sezonie zimowym, gdy zapasy jabłek już się skończyły? To ciasto na kruchym spodzie, wypełnione kremem z zagęszczonej śmietany i cukru, który jest miękki i sprężysty, lecz na tyle stały, by ciasto dało się bez problemu kroić. Na jego wierzchu zaś znajdziemy przepyszną warstewkę cynamonowego karmelu, który nadaje całości wyjątkowego smaku. Nie dajcie się zwieść nazwie - ciasto wcale nie jest przesłodzone! Przepis na podstawie TheDomesticRebel.

      Cream Sugar Pie

      ciasto kruche:

      300 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki

      200 g masła

      100 g cukru pudru

      2 żółtka

      szczypta soli


      krem:

      500 ml śmietany UHT 30% lub 18%

      125 ml mleka

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie aromatu waniliowego! Można w to miejsce użyć także cukru waniliowego)

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      2 łyżki masła

      Szczypta soli

       

      Na wierzch:

      1 łyżka masła

      3 łyżki cukru

      1 łyżeczka cynamonu

       

      1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.

      2. Dodajemy cukier puder, sól i żółtka. Całość zagniatamy szybko na spójną masę. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

      3. Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm (spód i brzegi na wysokość ok. 3-4 cm) i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będzie złote, ok. 25 minut.

      4. W międzyczasie przygotowujemy krem. Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu. Dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając, gotujemy krem, aż zgęstnieje. Na małej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła. Cukier mieszamy z cynamonem.

      Gotowy krem przelewamy na podpieczony spód. Wyrównujemy powierzchnię, po czym smakujemy ją masłem. Następnie równomiernie oprószamy cukrem z cynamonem.

      Pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie złoty. Możemy również skarmelizować wierzch używając funkcji „grill” – ostrożnie, nie dłużej, niż minutę.

      Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie umieszczamy na minimum 2 godziny w lodówce.

      Cream sugar Pie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta śmietankowo cukrowa. Sweet Cream Sugar Pie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 24 listopada 2017 13:18
  • czwartek, 23 listopada 2017
    • Wieprzowina 5 smaków z warzywami

      Wieprzowina 5 smaków to szybki sposób na przygotowanie dania w stylu chińskim. To tak, jakbyśmy jedli sajgonki, tylko bez bawienia się w zawijanie całości i smażenie. Tę pełną warzyw potrawę możemy podać z makaronem bądź ryżem. Przepis na podstawie Delish.

      Egg Roll Bowls

      400 g  mięsa mielonego wieprzowego z łopatki

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      1 łyżeczka startego imbiru

      1 marchewka – obrana, pokrojona w zapałki

      1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra

      1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

      1 łyżka sezamu

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki sosu chili

      4-5 liści sałaty pekińskiej, pokrojonych w cienkie paski

      Olej do smażenia

      Siekany szczypiorek do posypania

       

      Na dużej patelni, na oleju, podsmażamy imbir i czosnek. Po chwili dodajemy mielone mięso. Gdy przestanie być różowe, zsuwamy je maksymalnie do boku patelni.

      Następnie, na wolnej przestrzeni, podsmażamy marchewkę. Gdy zacznie lekko zmieniać barwę, dodajemy cebulę, sezam i przyprawę 5 smaków. Gdy cebula będzie szklista, mieszamy całość. Dodajemy sos sojowy i sos chili.

      Smażymy potrawę chwilę razem. Przed samym podaniem dodajemy kapustę pekińską, by liście nie zwiędły, lecz pozostały chrupkie. Możemy posypać siekanym szczypiorkiem i sezamem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 listopada 2017 13:47
  • środa, 22 listopada 2017
    • Polędwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej

      Polędwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej to super prosty i szybki przepis, dzięki któremu możemy otrzymać danie, jakiego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Standardowa polędwiczka o wadze ok. 500g wystarczy nam dla 2-3 osób. Danie najlepiej przygotowywać na patelni o metalowej rączce, która od razu możemy wstawić do piekarnika. Przepis wg TasteOfHome.

      Balsamic Pork Tenderloin

      1 polędwiczka wieprzowa

      ¼ łyżeczki soli

      ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      1 łyżka oleju

      ½ szklanki octu balsamicznego

      ½ szklanki brązowego cukru

       

      1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 st. C. Polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy szybko ze wszystkich stron na rumiano. Zdejmujemy z patelni.
      2. Wlewamy na patelnię ocet i wsypujemy cukier. Mieszamy, podgrzewając, aż cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć.
      3. Ponownie umieszczamy polędwiczkę na patelni; polewamy sosem. Następnie wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 8-10 minut (lub aż temperatura wewnątrz mięsa wyniesie 75 st. C). Polędwiczka nie może być przesuszona, więc nie pieczemy, aż będzie twarda – mięso powinno zachować sprężystość.

      Patelnię wyjmujemy i nakrywamy pokrywką. Odstawiamy na 10 minut.

      Po tym czasie kroimy polędwicę w plastry.

      Podajemy polaną glazurą balsamiczną.

      Balsamic Pork Tenderloin

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 listopada 2017 13:20
  • wtorek, 21 listopada 2017
    • Bakłażan w sosie słodko kwaśnym

      Bakłażan w sosie słodko kwaśnym to pyszne danie warzywne, wywodzące się z kuchni chińskiej. Możemy podać je z ryżem lub z makaronem. Przepis inspirowany Tori'sKitchen.

      Sweet and Sour Eggplant

      1 bakłażan – pokrojony w pół plastry

      Mąka pszenna do obtoczenia

      1 papryka czerwona = pokrojona w paski

      1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra

      2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      Chili – do smaku

      1 łyżka ziaren sezamu

      Olej do smażenia

      szczypiorek do dekoracji

       

      Sos (składniki mieszamy):

      3 łyżki brązowego cukru

      3 łyżki białego octu winnego (lub octu ryżowego)

      2-3 łyżki sosu sojowego

      3 łyżki wody wymieszanej

      ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

       

      Pół plastry bakłażana obtaczamy w mące. Smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Nie podlewamy podczas smażenia oleju, żeby bakłażan nie wypił go za dużo.

      Zdejmujemy z patelni.

      Podsmażamy paprykę wraz z cebula i czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista, ponownie dodajemy plastry bakłażana, chili oraz sezam i wlewamy sos. Smażymy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy posypany szczypiorkiem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 listopada 2017 12:52
  • poniedziałek, 20 listopada 2017
    • Omlet masala

      Dzisiejszy omlet łączy w sobie przyjemnie chrupiące warzywa z dalekowschodnimi smakami i aromatami. Z podanej ilości wyjdą dwa normalne omlety lub jeden bardzo duży. Przepis wg MyTastyCurry.

      Masala Omelette

      6 jajek + 3 łyżki mleka

      1 czerwona papryczka chili – pozbawiona nasion i białych wewnętrznych włókien, jak najdrobniej posiekana

      ½ czerwonej cebuli – obranej, jak najdrobniej posiekanej

      2 łyżki drobno siekanej natki kolendry

      ½ łyżeczki słodkiej papryki

      Szczypta ostrej papryki – do smaku

      ¼ łyżeczki curry

      ¼ łyżeczki kurkumy

      szczypta soli, szczypta pieprzu – do smaku

      masło do smażenia

      ser cheddar starty na tarce (duże oczka)

       

       

      1. Cebulę  kolendrę siekamy jak najdrobniej. Z papryczki usuwamy gniazdo nasienne i białe włókna (błonki), które są wewnątrz. To te części odpowiedzialne są za to, ze papryczka jest ostra. Po ich usunięciu nasz omlet nie będzie pikantny.  Lekką pikanterie możemy uzyskać dzięki dodatkowi ostrej papryki.

      W miseczce mieszamy w jajka z 1 łyżką mleka, pieprzem i szczyptą soli. Dodajemy siekane warzywa.

      Na małej patelni roztapiamy masło, po czym wlewamy połowę naszej masy jajecznej na patelnię. Omlet smażymy na bardzo małym ogniu.  Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund, np. łopatką. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty.

      Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną, a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Łopatką ostrożnie podważamy brzegi omletu. Przechylając delikatnie patelnię pozwalamy, by nadmiar nie usmażonego jajka spłynął pod spód omletu. Możemy powtarzać tę czynność, aż pozbędziemy się większości nadmiaru jajek z wierzchu omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

      2. Na omlecie rozkładamy równomierną warstwą starty ser. Zmniejszamy płomień do minimum i przykrywamy patelnię pokrywką. Czekamy kilka chwil, by ser zaczął się roztapiać.

      3. Składamy omlet na pół i zsuwamy omlet na talerz. Można posypać szczypiorkiem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet masala”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 listopada 2017 13:08
  • piątek, 17 listopada 2017
    • Zupa serowa z brokułem

      Dzisiejsza propozycja to bardzo bardzo serowa zupa o ciepłym, domowym charakterze. Taka, jaką mamy ochotę zjeść, gdy wracamy zziębnięci w późnojesienne czy zimowe wieczory. Kremowa zupę uzupełnia całe mnóstwo zielonego, smacznego brokułu – duet idealny. Jeśli chcecie, dodajcie również odrobinkę chili, które dodatkowo podkręci jej smak. Do tego pasują chrupiące grzanki. Przepis na podstawie AverieCooks.

      Broccoli and Cheese Soup

      ok. 2 łyżki masła

      1 cebula – obrana, drobno posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      2 płaskie łyżki mąki pszennej

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1,5 szklanki zimnej śmietanki UHT 12%

      1 szklanka mleka

      2,5 szklanki bulionu warzywnego

      1 łyżeczka mielonej gorczycy

      1 brokuł – bez łodygi, różyczki drobno posiekane

      1 marchewka – obrana, pokrojona w drobna kostkę

      200 g sera cheddar

      Sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ew. dodatkowy czosnek – do smaku

       

      1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na maśle cebule z czosnkiem. Gdy będzie lekko rumiana, dodajemy mąkę i paprykę. Mieszamy.

      Tak otrzymaną zasmażkę rozprowadzamy zimną śmietanką. Mieszamy, by nie było grudek. Wlewamy mleko i bulion.

      2. Dodajemy gorczycę, siekane różyczki brokułu i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu, aż brokuł będzie prawie miękki. Pilnujemy, by zupa nie wykipiała, na co może mieć ochotę ze względu na dodatek mleka.

      3. Gdy warzywa będą gotowe, wyłączmy palnik i  dodajemy starty ser. Mieszamy, aż ser się roztopi. Doprawiamy zupę do smaku solą i/lub pieprzem. Jeśli zupa ma mieć bardziej czosnkowy charakter, dajemy także dodatkowy ząbek czosnku.

      Zupę możemy podać udekorowaną dodatkowym startym serem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 listopada 2017 10:27
  • czwartek, 16 listopada 2017
    • Burgery z karmelizowaną cebulą i serem bleu

      Połączenie wołowiny z karmelizowaną cebulą i wyrazistym serem bleu to niezwykle smaczna kombinacja. Zapomnijcie o Fast foodach – o ile pyszniejszy i zdrowszy posiłek można bez żadnego wysiłku przygotować samemu!

      Blue Cheese and Brown Onions Burger

      Na 2 burgery

      Ok. 80-100 g mielonej wołowiny na 1 burgera, razem 200g

      1 łyżka sosu Worcester

      Świeżo mielony czarny pieprz

      Sól do smaku

      1-2 duże cebule

      Ser typu bleu (z niebieską pleśnią) – 2 plasterki

      2 bułki do burgerów

      2 cebule - obrane, pokrojone w pół plastry

      1-2 łyżki octu balsamicznego

      Mieszanka ulubionych sałat

      Keczup, majonez, sos chili


      1. Przygotowujemy rumianą cebulę: obraną cebulę kroimy w pół plastry. Podsmażamy na oleju z masłem (olej zapobiegnie przypalaniu się masła), aż cebula będzie rumiana (ale nie spalona!). Wówczas dodajemy ocet balsamiczny i czekamy, aż lekko odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      2. Mieloną wołowinę mieszamy z sosem Worcester. Formujemy dwa płaskie, okrągłe burgery, które oprószamy z obu stron świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Burgery smażymy krótko z obu stron a niewielkiej ilości oleju, na rumiano. Oprószamy solą do smaku.

      3. Rozkrojone bułki opiekamy od wewnątrz w tosterze lub na suchej patelni, by wnętrze było złote.

      4. Jedną połówkę bułki smarujemy keczupem, drugą majonezem. Układamy porcję sałaty, burgera, kawałki sera bleu (tyle, by ser przykrył powierzchnię burgera). Na wierzchu układamy porcję karmelizowanej cebul. Przykrywamy druga połówką bułki.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 listopada 2017 09:25
  • wtorek, 14 listopada 2017
    • Kotlety z jajek na twardo

      Kotlety z jajek to bardzo smaczna propozycja obiadowa, łatwa i dość szybka w wykonaniu. Świetnie pasują do nich ziemniaczki oraz wyrazisty w smaku dodatek, jak kiszone ogórki, kiszona kapusta, pomidory z cebulka czy marynowane buraczki. Ich smak znakomicie podkreśli również sos chrzanowy (tak, jak na dolnym zdjęciu) lub musztardowy. Kotlety dobrze znoszą odgrzewanie. Kotlety z jajek znane są w Polsce od dawna; w latach 80. i 90. dzwudziestego wieku podawane były często jako przykład bardzo ekonomicznego posiłku. Ciekawostka dla czytelników w przyszłości: jest obecnie listopad 2017 - ceny jajek przewyższyły ceny drobiu - to nie żart. Mimo to nie załamujmy się i nie rezygnujmy z tej smacznej potrawy. ;)

      Egg

      8 jajek

      1 łyżeczka sody kuchennej (sody oczyszczonej)
      8 łyżek drobno startego parmezanu (ew. twardego sera żółtego)
      2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
      2 łyżki drobno siekanego koperku
      1-2 ząbki czosnku - przeciśnięte
      2 łyżeczki musztardy
      1 jajko surowe
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
      bułka tarta

       

      Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła

      8 jajek gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżeczkę sody kuchennej, dzięki czemu jajka będzie łatwo obrać ze skorupek. Ugotowane jajka studzimy pod zimną wodą na tyle, by nie parzyły dłoni, po czym obieramy i ścieramy na drobnej tarce.

      Eggs

      Dodajemy drobno starty parmezan, obrany, przeciśnięty ząbek czosnku, drobno siekaną natkę pietruszki, koperek, musztardę oraz surowe jajko. Dokładnie mieszamy po czym doprawiamy masę do smaku solą i czarnym pieprzem, by nie była mdła (ważne!).

      Składniki

      Dodajemy ok. 2 łyżki bułki tartej (w zależności od gęstości masy), dokładnie całość wyrabiamy.


      Z masy formujemy w dłoniach 8 kotletów. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej i smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju z masłem ze wszystkich stron na złoto.

      Kotlety

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 listopada 2017 12:20
  • poniedziałek, 13 listopada 2017
    • Kukurydza w sosie serowym

      Jakiś czas temu zamieszczałam przepis na pyszną amerykańską kukurydzę w śmietanie. Tym razem jednak pomyślałam, że warto rozwinąć ten przepis. Tak powstała kukurydza w wyrazistym sosie serowym z nutą wędzonej papryki. W zależności od indywidualnych upodobań, może być łagodna lub pikantna. W każdej wersji będzie pysznym dodatkiem do mięs czy drobiu.

      Cheese Creamed Corn

      1 puszka kukurydzy odsączonej z zalewy

      1 łyżeczka masła

      1 łyżeczka mąki pszennej

      ½ łyżeczki wędzonej papryki

      chili do smaku (można użyć przyprawy w proszku lub sosu chili/. Jeśli używamy sosu, dodajemy go pod sam koniec)

      1 szklanka śmietanki UHT 12%

      100 g sera topionego

      4 łyżki startego sera cheddar

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

       

      W rondlu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę, paprykę oraz chili. Mieszamy. Otrzymaną w ten sposób zasmażkę rozprowadzamy zimną śmietanką. Dodajemy oba sery. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do roztopienia się serów. Dodajemy odsączoną kukurydzę.

      Jeśli całość wyszła za gęsta, rozrzedzamy mlekiem lub dodatkową śmietanką. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kukurydza w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 listopada 2017 10:57
  • czwartek, 09 listopada 2017
    • Serowe ziemniaczki (lub frytki) z bekonem. Cheese Fries. Loaded Gravy Fries.

      Zazwyczaj gdy myślimy o frytkach lub ziemniaczanych łódeczkach, dodatkiem, który przychodzi nam na myśl jest keczup. Ewentualnie majonez, jeśli sięgniemy do skojarzeń z kuchnia belgijską. W USA natomiast mało kto ogranicza się do tak oczywistych dodatków, jak same sosy. Przede wszystkim pojawia się na nich ser lub sos serowy. Mogą być również kawałeczki boczku, smażona cebulka, papryczki jalapeno. Frytki mogą stanowić bazę dla całego posiłku, np. podje się na nich chili con carne lub carne asada i guacamole. Słowem, możliwości jest mnóstwo. Dzisiejszy przepis to drobna modyfikacja dania podawanego w popularnej sieciowej restauracji Popeye’s, które nazywa się tam Loaded Gravy Fries. Zamiast frytek użyłam tu pieczonych ziemniaczków, tzw. łódeczek, choć naturalnie z frytkami danie będzie równie smaczne. Ziemniaczki zostały zapieczone z rumianym bekonem i serem, a następnie polane pysznym sosem pieczeniowym.

      Loaded Gravy Fies / Potato Wedges

      Sos Cajun (porcja dla 3-4 osób, można przygotować z dużym wyprzedzeniem)

      1 łyżeczka masła

      2 łyżki drobniutko posiekanej łodygi selera naciowego

      2 łyżeczki przyprawy Cajun - klik - łatwy przepis na przyprawę

      1 łyżeczka mąki pszennej

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      1 szklanka bulionu wołowego

       

      Pozostałe składniki (ilość dowolna, w zależności od apetytu i upodobań):

      Frytki lub ziemniaczane łódeczki

      Wędzony surowy boczek – pokrojony w paseczki

      Starty na tarce (duże oczka) ser cheddar

       

      1. Frytki lub ziemniaczki przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu (możemy je naturalnie zrobić także sami, od podstaw). Na małej patelni rumienimy pokrojony w paseczki boczek.

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos: : małym rondelku podsmażamy na maśle siekany seler. Dodajemy przyprawę, obie mąki, mieszamy. Po uzyskaniu w ten sposób zasmażki, rozprowadzamy całość bulionem. Mieszamy, by nie było grudek. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.

      Cajun Gravy

      3. Danie można przygotować w 1 dużym naczyniu do zapiekania lub kilku mniejszych, które od razu będą stanowiły porcje dla jednej osoby. Dno naczynia (lub naczyń) smarujemy warstwą sosu Cajun. Na nim układamy ziemniaczki (bądź frytki). Układamy podrumieniony boczek i posypujemy całość serem. Podpiekamy w piekarniku (najlepiej w opcji grill lub górna grzałka) tylko tyle, by ser zaczął się roztapiać. Od razu podajemy, polane pozostałym sosem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 listopada 2017 10:42
  • środa, 08 listopada 2017
    • Sos Cajun. Szybki i uniwersalny sos pieczeniowy.

      Kuchnia Cajun to kuchnia ludności zamieszkującej obszar środkowej Luizjany w USA - francuskojęzycznych Akadian, deportowanych przez Brytyjczyków z Kanady. Jest to prosta, "chłopska" kuchnia, opierająca się na ryżu, mięsie i owocach morza, łącząca pikantne smaki z wpływami kuchni francuskiej.  Sosu Cajun możemy używać nie tylko do dań tej właśnie kuchni. Świetnie sprawdzi się jako błyskawiczny sos pieczeniowy: do kopytek, klusek śląskich, do ziemniaków puree, mięs czy kotletów. Jeśli zależy Wam na wersji wegetariańskiej, użyjcie bulionu warzywnego. Jeśli jednak nie jest to dla Was priorytetem, warto podążać za przepisem, ponieważ bulion wołowy nadaje sosowi głębokiego smaku.

      Cajun Gravy

      1 łyżeczka masła

      2 łyżki drobniutko posiekanej łodygi selera naciowego

      2 łyżeczki przyprawy Cajun - klik - łatwy przepis na przyprawę

      1 łyżeczka mąki pszennej

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)

      1 szklanka bulionu wołowego

       

      W małym rondelku podsmażamy na maśle siekany seler. Dodajemy przyprawę, obie mąki, mieszamy. Po uzyskaniu w ten sposób zasmażki, rozprowadzamy całość bulionem. Mieszamy, by nie było grudek. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 08 listopada 2017 12:19
  • wtorek, 07 listopada 2017
    • Burgery z tuńczyka z kolendrą

      Jeśli lubicie tuńczyka, skuście się na przygotowanie z niego burgerów. Robi się je szybko, a smakują świetnie. Do ryby dodajemy aromatyczną siekaną kolendrę, a do burgera mnóstwo świeżych warzyw. Jest pysznie. :)

      Tuna Burger

       

      2 puszki tuńczyka

      1 jajko

      2 łyżki majonezu

      3-4 łyżki bułki tartej

      3 łyżki siekanej natki kolendry

      1 mała, obrana, jak najdrobniej posiekana cebula

      1 papryczka chili – bez nasion, jak najdrobniej posiekana

      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (do smaku)


      dodatkowo:
      bułki do burgerów
      mieszanka ulubionych sałat

      Pomidor, świeży ogórek, siekany szczypiorek
      majonez
      keczup

      1. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Mieszamy z pozostałymi składnikami - dodajemy tyle bułki tartej, by masa była plastyczna, lecz nie sucha (ilość będzie zależeć od wilgotności tuńczyka i wielkości jajka).


      Tuna Burger Ingredients
      2. Z masy formujemy mokrymi dłońmi 6 kształtnych burgerów. Burgery smażymy na minimalnej ilości oleju (najlepiej na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu) z obu storn na złoto.

      3. Spód bułki smarujemy majonezem, na to układamy mix sałat, szczypiorek, plastry ogórka, burgera i plaster pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki, posmarowaną keczupem.

      Tuna burgers

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z tuńczyka z kolendrą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 listopada 2017 12:21
  • poniedziałek, 06 listopada 2017
    • Zupa krem z kalafiora z groszkiem, kukurydzą i kiełbaskami

      Chłodna pogoda za oknami zawsze sprawia, że mamy ochotę na rozgrzewające zupy, zwłaszcza zaś na aksamitne zupy – kremy. Idealnie sprawdzi się tutaj krem z kalafiora z bardzo ciekawymi dodatkami: groszkiem, kukurydzą i kawałkami kiełbasek wiedeńskich. Zupa wygląda dzięki temu kolorowo i smakuje naprawdę wyśmienicie. Przepis na podstawie Chefkoch.de.

      Cream of Cauliflower Soup with Green Peas, Sweet Corn and Sausages

      1 łyżka masła + 2 łyżki oleju

      1 łodyga selera naciowego - pokrojonego w małe kawałki

      1 cebula -obrana, posiekana

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      1 łyżka mąki pszennej

      1/2 - 1 główka kalafiora (w zależności od jego wielkości) - oczyszczonego, pokrojonego na różyczki

      2 duże ziemniaki - obrane, pokrojone na kawałki (ilościowo powinno być ich mniej więcej tyle, co kalafiora)

      1 l bulionu warzywnego

      125 ml śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      100 g topionego sera

      1 szklanka mrożonego zielonego groszku

      1 mała puszka kukurydzy – odsączonej z zalewy

      6 kiełbasek wiedeńskich

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      2 łyżki świeżego, siekanego koperku

       

      1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na łyżce oleju siekaną łodygę selera, cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie dodajemy kalafior i obrane ziemniaki. Zalewamy całość bulionem i gotujemy  do całkowitej miękkości, ok. 20 minut.

      Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej bulionu lub śmietanki.

      2. Gdy ziemniaki i kalafior będą już  miękkie,  ucieramy zupę na gładko blenderem. Dodajemy pokrojone w małe kawałki kiełbaski wiedeńskie, ser topiony, groszek i kukurydzę. Gotujemy ok. 3 minuty, mieszając do rozpuszczenia się sera,  po czym dodajemy koperek i doprawiamy zupę do smaku solą i ew. pieprzem.

      Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją bulionem, śmietanką lub mlekiem.

      Cream of Cauliflower

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z kalafiora z groszkiem, kukurydzą i kiełbaskami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 listopada 2017 14:31
  • czwartek, 02 listopada 2017

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!