Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • czwartek, 28 września 2017
  • wtorek, 26 września 2017
  • środa, 20 września 2017
  • poniedziałek, 18 września 2017
  • czwartek, 14 września 2017
    • Uniwersalny, łatwy i pyszny sos chrzanowy

      Sos chrzanowy idealnie pokreśli smak wszelkiego rodzaju mięs: nadaje się bowiem do mięs duszonych, do pieczeni i do kotletów, zarówno schabowych, jak i mielonych. Będzie wspaniałym dodatkiem do ryb, jak również do jajek na twardo. Prosty i łatwy w wykonaniu, przemieni „zwykły” obiad w wyjątkowe danie.

       Horseradish Sauce

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UGT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      ½ szklanki bulionu warzywnego

      6-8 łyżeczek startego chrzanu (może być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)

      Ew. sól do smaku

       

      W rondelku podgrzewamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszamy, tworząc jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją, cały czas mieszając, zimną śmietanką. Następnie dodajemy bulion. Zmniejszamy płomień i gotujemy sos przez 5 minut.

      Wówczas dodajemy chrzan (ilość – do smaku, w zależności od preferowanej intensywności sosu). Doprawiamy do smaku solą.

      Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie, by nie stracił wyrazistego smaku.

      Jeśli chcecie przygotować sos z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której dodacie chrzan przed samym podaniem.  

      Smak sosu ciekawie zaostrzy także dodatek 1 łyżeczki soku z cytryny – spróbujcie, czy odpowiada wam również taka wersja.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Uniwersalny, łatwy i pyszny sos chrzanowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 września 2017 12:30
  • środa, 13 września 2017
    • Mutabal. Mouttabal, czyli perska pasta z bakłażana

      Zazwyczaj więcej osób kojarzy pastę z bakłażana pod nazwą Baba Ganoush (są różne wersje pisowni, także: Baba Ghanoush czy Baba Ganouj). Rzecz w tym, że nawet restauracje stosują te nazwy wymiennie, częściej określając danie nazwą baba ganoush, bez względu na jego skład. Jednak, jak się okazuje, są to dwie zupełnie różne potrawy, choć opierają się na tym samym składniku głównych, czyli pieczonym bakłażanie. Bana ganoush to bakłażan, melasa z granatów, pomidory, cebula i pietruszka. Mutabal to bakłażan, jogurt, tahini i czosnek. Dziś zatem przygotujemy mutabal.

      Mutabal

      1-2 nieduże bakłażany (mniejsze sztuki są lepsze, bo będą miały mniej pestek)

      1-2 łyżki pasty sezamowej tahini

      2-4 ząbki czosnku - obrane

      200 g gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego

      Sól do smaku

       

      1. Zaczynamy od upieczenia bakłażanów. Nakłuwamy je w kilkunastu miejscach dookoła widelcem, by nie pękły podczas pieczenia. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, po czym pieczemy ok. 50 minut w temp. 200C. Czas może być różny w zależności od wielkości i ilości pieczonych bakłażanów. chodzi o to, by zrobiły się zupełnie miękkie.

      Upieczone bakłażany

      Upieczone bakłażany umieszczamy w misce z zimną wodą, 1 łyżeczką soli i 2 łyżkami soku z cytryny na ok. 15 minut, do wystygnięcia.

      Bakłażany w wodzie

      Następnie zdejmujemy z bakłażanów skórkę i usuwamy z wnętrza pestki. Miąższ bardzo drobno siekamy na desce do krojenia lub ucieramy blenderem na pastę.

      2. W misce mieszamy jogurt z tahini, czosnkiem i solą. Dodajemy do bakłażanów. Pastę przechowujemy w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 13 września 2017 10:36
  • wtorek, 12 września 2017
    • Fasola z kurczakiem i kiełbasą – danie jednogarnkowe, idealne na chłody

      Raz-dwa-trzy, idealny obiad na chłodnie dni gotowy! Połączenia kurczaka, kiełbasy i fasoli jest niezwykle smaczne i pożywne. Jeśli macie pewne skojarzenia z fasolką po bretońsku, odsuńcie je i oprzyjcie się pokusie dodania tutaj pomidorów. To danie absolutnie ich nie potrzebuje! Spróbujcie, jak pyszne smaki można uzyskać dzięki prostym składnikom i prostym przyprawom. Do tego świeży chleb w wiejskim stylu, o chrupiącej skórce – czy już myślicie o dokładce?

       Fasolka

      1 duża pierś kurczaka + 1-2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia

      Ok. 250 g kiełbasy, pokrojonej w pół plastry

      1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

      1 puszka białej fasoli

      ok.1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

      1 łyżeczka suszonej szałwii

      1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      Olej do smażenia

       

      Filet kurczaka przekrawamy na pół „po grubości” i kroimy w kostkę. Obtaczamy w męce i podsmażamy w garnku, w którym będziemy przygotowywać potrawę na złoto. Wyjmujemy.

      Następnie, mieszając, podsmażamy pokrojona kiełbasę z posiekaną cebulą. Gdy cebula będzie szklista dodajemy podsmażane mięso kurczaka, fasole wraz z zalewą, bulion, siekamy czosnek oraz szałwię. Gotujemy całość na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec doprawiamy danie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 września 2017 11:12
  • poniedziałek, 11 września 2017
    • Szarlotka z ananasem i pianką

      Czy Wam również jesień kojarzy się z szarlotkami? Jeśli tak, to oznacza, że prawdopodobnie lubicie też zapach cynamonu i świeżo upieczonego ciasta, unoszący się w domu. Jeśli nie, to też nie szkodzi – pyszne szarlotki można wszak jeść o każdej porze roku! Tym razem do szarlotki dodamy dużo słodkich, lekko chrupiących ananasów i wzbogacimy całość ładną pianką, którą skryjemy pod kruszonką. Owoce z cynamonem idealnie współgrają z ciastem na mięciutkim spodzie i o lekko chrupiącym wierzchu.

      Applie Pie with Pineapple

      Ciasto:

      2 – 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      2/3 szklanki cukru pudru

      ½ łyżeczki soli

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      5 żółtek

      100 g zimnego masła

      2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

       

      Piana:

      5 białek

      1 łyżeczka soku z cytryny

      2 łyżki cukru pudru

       

      Owoce:

      2 duże jabłka

      1 puszka ananasów (556g przed odciekiem, ok. 10-12 plastrów)

      ½ łyżeczki cynamonu

      3-4 łyżki bułki tartej

       

      1. Mieszamy suche składniki ciasta. Dodajemy żółtka i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Ciasto siekamy nożem (lub przyrządem do siekania ciasta), aż będzie przypominało konsystencja piasek ma plaży. Wtedy dodajemy kwaśną śmietanę i zagniatamy z ciasta kulę. W razie potrzeby można podsypać odrobinę mąki.  

      przyrząd do siekania ciasta

      Przyrząd do siekania ciasta

      *Ewentualnie rozcieramy grudki masła w mące palcami, lecz robimy to szybko, by masło nie rozpuściło się pod wpływem ciepła rąk.

      Ciasto dzielimy: 2/3 ciasta odkładamy do lodówki na 30 minut – to będzie spód. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki – zetrzemy tę część na kruszonkę.

      2. W międzyczasie przygotowujemy owoce: jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobna kostkę. Mieszamy z 1/3 szklanki zalewy z ananasów, by nie ciemniały. Następnie dodajemy pokrojone w małe kawałki ananasy oraz cynamon i bułkę tarta. Mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

      3. Ciastem z lodówki wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (moja ma 20 cm x 28 cm). Rozprowadzamy ciasto palcami, by utworzyło równomierna co do grubości warstwę. Podpiekamy spód ciasta ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni.

      4. Białka ubijamy z sokiem z cytryny. Gdy piana będzie prawie gotowa, dodajemy cukier puder i kończymy ubijać pianę na sztywno.

      Na podpieczonym spodzie układamy równą warstwę owoców, na których rozsmarowujemy delikatnie pianę.

      Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka), ciasto z zamrażarki, by utworzyła się kruszonka.

      Pieczemy ok. 40-45 minut w temp. 160 st., aż wierzch ciasta będzie złoty.

      Jeśli chcecie, gotowe ciasto można dodatkowo polukrować.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z ananasem i pianką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 września 2017 12:33
  • piątek, 08 września 2017
    • Palak Paneer, czyli szpinak po indyjsku

      Palak Paneer to bardzo popularne danie kuchni indyjskiej. „Palak” to szpinak, a „paneer” to rodzaj sera, w smaku zbliżonego do mozzarelli. Danie wyśmienicie smakuje podane zarówno z ryżem, jak i z pieczywem typu roti czy naan (ew. chlebek typu pita). Może być również dodatkiem do wszelkich innych potraw z mięsa, drobiu, ryb czy warzyw. Ponieważ trudno jest w Polsce kupić indyjski paneer, a nawet, jeśli jest to możliwe, jest to trudne i kosztowne, można w zastępstwie użyć sera mozzarella, który jest zbliżony w smaku. Ważne jedynie, by nie dorzucić mozzarelli do zbyt gorącego dania, by się nie rozpuściła.  Przepis na podstawie CookRepublic, CookWithManali i EdibleGarden.

      Palak Paneer

      1 cebula – obrana , drobno posiekana

      3 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobno posiekany

      ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      ½ łyżeczki przyprawy garam masala

      ½ łyżeczki mielonej kolendry

      ¼ łyżeczki chili (ostrość do smaku)

      Szczypta gałki muszkatołowej

      Szczypta kurkumy

      1 pomidor – pokrojony w drobna kostkę

      200 g szpinaku – bez twardych ogonków

      ¼ szklanki śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      2 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego

      Sól do smaku

      Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła

      1 kulka sera mozzarella – pokrojonego w 1cm kostkę

       

      1. Zaczynamy od blanszowania szpinaku, by zachował w daniu swój kolor. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli. Gdy się zagotuje, wrzucamy szpinak i mieszamy. Gotujemy 1 minutę, po czym odlewamy na sicie. Blanszowany szpinak umieszczamy w misce z zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Następnie ponownie dobrze go odcedzamy (odciskając). Połowę szpinaku ucieramy blenderem. Drugą połowę pozostawiamy w całości, by danie miało bardziej wyrazistą strukturę (w każdym razie, ja tak lubię. Możecie naturalnie całość utrzeć na puree).

      2. Na patelni, na oleju z masłem, podsmażamy cebulę z czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy przyprawy. Mieszamy, po czym dodajemy pokrojonego pomidora i szpinak. Wlewamy śmietankę, zmniejszamy płomień i dusimy potrawę pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy jogurt i doprawiamy danie do smaku solą.

      3. Przed samym podaniem dodajemy do szpinaku ser (by się wcześniej nie zaczął rozpuszczać pod wpływem temperatury) i mieszamy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Palak Paneer, czyli szpinak po indyjsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 września 2017 10:31
  • środa, 06 września 2017
    • Soczyste burgery

      Jeśli chcemy uzyskać soczyste burgery, naturalnie pierwszym krokiem jest nie przetrzymywanie ich zbyt długo na patelni czy też grillu. Hamburger jest przeważnie dość cienki, więc usmażenie go jest dość szybkie. Dodatkowo, nawet po zdjęciu z grilla mięso jeszcze przez chwilkę smaży się nadal pod wpływem swego własnego ciepła. Tym, co może dodatkowo wpłynąć na soczystość mięsa są przeróżne dodatki smakowe. Dziś postawimy na ser, sos Worcester i aromatyczne przyprawy.

       Juicy Burgers

      400 g mielonego mięsa wołowego (4 duże burgery bądź 6 mniejszych)

      1 łyżka sosu worcester

      4 łyżki startego na drobnej tarce sera cheddar

      1 łyżka siekanej natki pietruszki

      1 łyżeczka bazylii

      1 łyżeczka cebuli w proszku

      ½ łyżeczki oregano

      1 obrany, przeciśnięty ząbek czosnku

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

      Mięso mielone mieszamy ze wszystkimi dodatkami. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

      Z mięsa formujemy (najwygodniej – mokrymi dłońmi), okrągłe, nie za grube burgery.

      Burgery smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż będą rumiane. Wówczas przekładamy je na druga stronę i nakrywamy każdy z nich plasterkiem sera, który się ładnie roztopi pod wpływem temperatury.

       

      Podajemy w bułkach do burgerów wraz z ulubionymi dodatkami.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Soczyste burgery”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 06 września 2017 10:47
  • wtorek, 05 września 2017
    • Mercimek Corbasi, czyli turecka zupa z soczewicy

      Zupa z soczewicy jest bardzo popularną potrawą w krajach Bliskiego Wschodu. Tak też jest i w Turcji. Nie istnieje coś takiego, jak jeden jedynie słuszny przepis na tę zupę. Podobnie jak ma to miejsce u nas z zupą np. pomidorową, każdy ma swój ulubiony przepis, który bazuje na pewnej podstawie. W przypadku Mercimek Corbasi  tą podstawą jest czerwona soczewica, warzywa i przyprawy. Zachęcam Was do przygotowania tej prostej w wykonaniu, a jednocześnie pysznej i bardzo pożywnej zupy. Przepis bazowany na Saniye Anne, Nefis Yemek Tarifleri i Ev Yemeği Tarifleri.

      Mercimek Corbasi

      1 cebula – obrana, posiekana

      3 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      1 marchewka – obrana, pokrojona w kawałki

      2 duże ziemniaki – obrane, pokrojone w kawałki

      1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 szklanka czerwonej soczewicy – dobrze opłukanej na sicie

      ½ szklanki passaty pomidorowej

      1 l bulionu warzywnego lub ew. wody

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      Ostra papryka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      Olej do smażenia

       

      1. Soczewicę dokładnie płuczemy na sicie.

      Soczewica

      2. W garnku, na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy czosnek, ziemniaki, marchewkę i koncentrat pomidorowy. Mieszamy całość i smażymy razem 1 minutę. Następnie dodajemy soczewicę, passatę, bulion i przyprawy. Gotujemy zupę do całkowitej miękkości wszystkich warzyw, ok. 20-30 minut. Następnie ucieramy całość blenderem na gładki krem i ostatecznie doprawiamy do smaku sola, pieprzem i ostra papryką.

      Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, z grzankami lub ew. z groszkiem ptysiowym.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mercimek Corbasi, czyli turecka zupa z soczewicy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 września 2017 12:40
  • poniedziałek, 04 września 2017
    • Super proste filety serowe

      Trudno chyba o łatwiejsze i prostsze w wykonaniu danie. doprawione kotlety zapiekamy pod serowa kołderką - szybko i pysznie. Do tego pasuje sałatka, świeża bagietka lub pieczone ziemniaki. Przepis wg OnionRingsAndThings.

      Cheddar&Mayo Chicken

      2 filety z piersi kurczaka

      4 łyżki majonezu

      4 łyżki startego sera cheddar

      sól, świeżo mielony czarny pieprz przyprawa zioła włoskie - klik

      słodka papryka - do oprószenia

       

      1. Filety rozkrawamy na pół „po grubości”, by z każdego uzyskać po dwa kotlety. Mięso bardzo lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem, solą i ziołami włoskimi.

      2. Kotlety układamy w naczyniu do zapiekania. Na każdym układamy równomierną warstwę sera z majonezem. Oprószamy słodka papryką. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut, aż ser się roztopi i będzie rumiany. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 września 2017 12:22

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters