Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • czwartek, 13 grudnia 2018
    • Klopsiki Tex-Mex

      Tex-Mex jest połączeniem kuchni Stanów Zjednoczonych z kuchnią Meksyku, które jest typowe dla amerykańskiego stanu Teksas. Charakteryzuje się potrawami z fasolą, serem, wołowiną, kurczakiem oraz tortillami pszennymi. Dziś mam dla Was przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na mięciutkie klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym w stylu Tex-Mex. Przepis wg Delish.

      Tex-Mex Meatballs


       klopsiki:

      400 g mięsa mielonego wołowego

      1/2 szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar (zastąpi on w tym przepisie nieźle ser meksykański)

      3 duże ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      3 łyżki siekanej natki pietruszki

      1/2 papryczki jalapeno, drobno posiekanej (można usunąć pestki, by była mniej pikantna, lub je pozostawić)

      1 jajko

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      ok. 1/2 szklanki bułki tartej

      mąka pszenna do obtoczenia, oliwa/olej do smażenia

       

      sos:

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1/2 łyżeczki kuminu

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki*

      chili - do smaku

      1 puszka siekanych pomidorów

       1/2 szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar

      pietruszka do dekoracji


      1. Przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem, serem, czosnkiem, pietruszką i przyprawami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista. Dodajemy tyle bułki tartej, by masa była spójna i dało się z niej formować klopsiki. Dokładnie wyrabiamy masę. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy z patelni.

      2. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kumin, wędzoną paprykę oraz chili. mieszamy i natychmiast wlewamy pomidory z puszki. Mieszamy. Usmażone klopsiki umieszczamy w sosie. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy danie przez 10 minut. Potem posypujemy potrawę startym serem i ponownie przykrywamy pokrywką na ok. 2 minuty, by ser zaczął się podtapiać. Dekorujemy siekaną pietruszką.

      Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

      Tex-Mex Meatballs

       * Zastąpi ona papryczki chili w sosie Adobo w puszce, popularne w USA. Jeśli je macie, użyjcie 1 łyżki sosu z 1 papryczką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Klopsiki Tex-Mex”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 grudnia 2018 12:40
  • środa, 12 grudnia 2018
    • Ciasto z jabłkami po turecku

      Przepis na to ciasto pochodzi od pani z Turcji, Masmavi3Mutfakta, a samo ciasto jest niezwykle puchate i wilgotne dzięki jabłkom oraz śmietanie, którą je polewamy. To idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty, a robi się je szybko i prosto. 

      Turkish Apple Cake

      1 szklanka=250ml


      1 szklanka oleju słonecznikowego

      1 szklanka jogurtu greckiego

      1 szklanka cukru

      4 jajka

      cukier waniliowy

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 szklanki maki pszennej tortowej

      szczypta soli

       

      2-3 jabłka - obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone w plastry, skropione sokiem z cytryny, by nie ciemniało

      garść rodzynek lub żurawiny

       

      1. Przygotowujemy jabłka.

      2. W misce miksujemy olej z jogurtem i cukrem. Z tego odlewamy 1 szklankę - będzie to nasz sos do polania ciasta później.

      Do reszty dodajemy jajka - miksujemy. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto, które następnie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

      3. Na wierzchu układamy rządkiem plastry jabłek, wciskając je w ciasto do połowy.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 35 min (do suchego patyczka!). Moja forma do pieczenia ma 22 cm x 22 cm.

      Upieczone ciasto smarujemy z pomocą łyżki odłożonym wcześniej sosem jogurtowym i posypujemy rodzynkami/żurawiną. Pieczemy jeszcze 3 minuty, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, by ostygło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 12 grudnia 2018 14:41
  • poniedziałek, 10 grudnia 2018
  • środa, 05 grudnia 2018
    • Super miękkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki jak chmurki.

      Te lekko słodkie bułeczki śniadaniowe są tak mięciutkie i puszyste, że praktycznie same odfruwają z talerzy - najlepiej zróbcie od razu podwójną porcję! Wyśmienicie smakują z masłem, miodem, twarożkiem czy konfiturą. Pyszne również do popołudniowej kawy czy na podwieczorek z mlekiem lub kakao.

       Fluffy buns

      1 szklanka ocieplonej śmietanki UHT 12%

      2 łyżki cukru

      1/2 opakowania drożdży instant (ok.3,5g)

      ok. 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

      1/2 łyżeczki soli

      20 g miękkiego masła

       

      mąka ryżowa do oprószenia bułeczek (lub kukurydziana)

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  śmietance wraz z cukrem i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".


      2. Dodać sól oraz resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość zależy od wilgotności użytej mąki. Dodać miękkie masło i wgnieść je w ciasto - wyrobić.  Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40minut (do podwojenia objętości) w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, po czym dzielimy je na 16 równych kawałków, z których robimy kulki. Pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Następnie z kulek formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką blasze.


      Przykrywamy bułeczki ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. (do podwojenia objętości)

      

      4. Wyrośnięte bułeczki oprószamy mąką ryżową. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 170 st. C przez 15-18 minut. Pilnujemy, ponieważ robią się bardzo szybko – moje były gotowe po 15 minutach. Gdy będą na wierchu ładnie rumiane, a wbity w ciasto patyczek okaże się suchy, to znak, że są gotowe. Bułeczki zdejmujemy ostrożnie z blachy i studzimy na kratce.

      Pojedyncza porcja bułeczek idealnie mieści się w formie 18cm x 18 cm.

      Fluffy buns

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Super miękkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki jak chmurki.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2018 11:42
  • poniedziałek, 03 grudnia 2018
    • Turecki sos jogurtowy z rukolą. "Tzatziki" z rukolą. Roka Dip Sos.

      Tzatziki to klasyka kuchni greckiej. Podaje się je jako sos do mięs lub dip do warzyw - zawsze na zimno. Jednakże połączenie jogurtu i ogórka znane jest nie tylko w Grecji: w Turcji zjecie cacik - mniej gęstą wersję tzatziki. W tytule przepisu odwołuję się do pojęcia "tzatziki" jedynie w celu orientacyjnym, ponieważ nazwa ta jest większości osób znana - to nie jest ta sama potrawa, choć jest podobna stylem. Turecki przepis na sos jogurtowy, w którym używa się świeżej rukoli zamiast ogórków zachwycił mnie z miejsca. Myślę, że to obecnie moja ulubiona wersja sosu typu cacik/tzatziki! Idealnie pasuje do drobiu, ryb czy wołowiny, jak również do grillowanych warzyw i ryżu. Przepis wg UstadanAlTarifi.

      Turkish Rocket Dip

      200 g gęstego jogurtu greckiego/bałkańskiego

      1-2 ząbki czosnku - obranego, bardzo drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę

      1 łyżka oliwy z oliwek

      1/4 łyżeczki soli (do smaku!)

      1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

      2 garście świeżej rukoli (tyle, było jej dużo w jogurcie)- drobno posiekanej

       

      Przeciśnięty ząbek czosnku ucieramy z solą. dodajemy oliwę, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, rukolę i pieprz. Mieszamy. Przed podaniem sos przechowujemy w lodówce.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 grudnia 2018 14:11

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!