Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • czwartek, 09 sierpnia 2018
    • Szybka konfitura truskawkowa lub malinowa

      Robienie domowych konfitur wcale nie jest czynnością  żmudną ani długotrwałą. Przede wszystkim, jeśli sami tego nie chcemy, nie musimy przerabiać hurtowej ilości owoców. Ja przygotowuję konfiturę z niedużej ilości na raz, którą zużywamy na bieżąco. Gdy się skończy, robię kolejną, świeżutką - z tych samych lub innych owoców, w zależności od tego, na co mamy smak. Nie widzę potrzeby, by iść w ilość - owoców wszak w sklepach nie zabraknie. Jeśli macie zaś własny ogród (ja nie mam), dowolne owoce można zamrozić i przerabiać partiami. Konfitura z mrożonych owoców, czy to kupnych, czy własnych, smakuje bowiem tak samo pysznie. W ten sposób przy bardzo niewielkim nakładzie pracy uzyskamy produkt przewyższający jakością i smakiem wszystkie konfitury dostępne na sklepowych półkach. Żadnej wody, żadnych sztucznych słodzików! Oprócz tytułowych truskawek i malin, świetnie nadają się również wiśnie, jagody, porzeczka czarna czy też mieszanka owoców leśnych.

      Strawberry preserves

      Konfitura truskawkowa na pancakesach

      proporcje na 1/2 kg owoców (można w dowolny sposób zwielokrotnić):

       

      1/2 kg truskawek/ malin - mrożonych lub świeżych

      4 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej, jeśli użyte owoce są bardzo kwaśne)

      1 łyżka soku z cytryny

      1 łyżka produktu typu Żelfix 3:1 (marka obojętna, ważne, by nie był to zwykły cukier żelujący, tylko produkt skoncentrowany, składający się głownie z pektyn, które w naturalny sposób zagęszczą nasze wyroby)

       

      1. Oczyszczone truskawki bez szypułek (mrożone lub świeże - ten sam sposób postępowania) umieszczamy w garnku wraz z cukrem. Garnek ustawiamy na najmniejszym palniku, włączając minimalny płomień. Czekamy, aż owoce w naturalny sposób puszczą sok, który wraz z cukrem zamieni się w syrop. Od czasu do czasu możemy całość przemieszać.

      2. Od momentu, gdy owoce zaczną wrzeć, gotujemy ją  - nadal na małym ogniu - ok.6 minut. Jeśli na powierzchni wytworzyła się pianka (tzw. szumowina), zdejmujemy ją. Dzięki użyciu cukru trzcinowego może nie być jej wcale lub być malutko - przy użyciu zwykłego białego cukru zazwyczaj jest jej więcej.

      Dodajemy sok z cytryny oraz żelfix (pektyny). Gotujemy jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

      3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Studzimy postawioną na zakrętkach. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

       

      Dzięki krótkiemu procesowi gotowania owoce zachowują przepiękny kolor i więcej cennych witamin.

      Raspberries

      Maliny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szybka konfitura truskawkowa lub malinowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 sierpnia 2018 13:33
  • piątek, 03 sierpnia 2018
    • Zupa jabłkowa z kluseczkami naleśnikowymi

      Gorąco? Mam propozycję dla osób, które chcą zjeść smacznie, nie spędzając przy tym dużo czasu w kuchni. To lekka zupa jabłkowa, którą przygotujecie w zaledwie kilka minut. Do tego  kluseczki z naleśników – najlepiej przygotować je sobie dzień wcześniej, i zrobić dużą porcję. Zupa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. Można schłodzić ją również w lodówce i podać udekorowaną bitą śmietaną.

       Apple spup with thin pancake noodles

      3 szklanki soku jabłkowego (z kartonu)

      1 duży słoik musu/przecieru jabłkowego (750 g)

      ½ dużego słoika krojonych w kostkę jabłek z cynamonem (można pominąć, lecz ja lubię, jak zupa ma  dzięki nim bardziej zróżnicowaną strukturę. Jeśli je pomijacie, dajcie w to miejsce ½ łyżeczki cynamonu do zupy)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      ½ szklanki zimnej słodkiej śmietanki UHT 12%

      1 łyżeczka soku z cytryny

      4 naleśniki pokrojone w paski

      Masło do smażenia

      Kwaśna śmietana lub bita śmietana do dekoracji

       

      1. W garnku podgrzewamy sok jabłkowy wraz z musem jabłkowym. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy śmietankę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną i dodajemy prażone jabłka z cynamonem.  Gdy zupa zawrze, gotujemy 1 minutę i zestawiamy z ognia. Dodajemy sok z cytryny.

      2. Gdy zupa się gotuje, na patelni, na maśle, rumienimy kluski z naleśników.

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa jabłkowa z kluseczkami naleśnikowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 03 sierpnia 2018 15:18

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!