Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • piątek, 25 maja 2018
    • Bakłażan z sosem pomidorowym

      Bakłażan z sosem pomidorowym to popularne danie kuchni tureckiej. Może być podawany jako dodatek do obiadu lub przystawka.

      Eggplant in Turkish Tomato Sauce

      1 nieduży bakłażan

      Sól i mąka do oprószenia

      Natka kolendry lub pietruszki do posypania

      Olej lub oliwa do smażenia

       

      Sos:

      5 pomidorów, 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów w kawałkach lub  całości

      1 łyżka masła

      1 ząbek czosnku

      1 łyżeczka cukru

      ¼ łyżeczki tymianku

      Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      1. Jeśli używamy świeżych pomidorów lub pomidorów w całości z puszki, blendujemy je najpierw. Passata nadaje się od razu do użycia i ja osobiście najchętniej korzystam z tej właśnie opcji.

      W rondlu roztapiamy masło. Gdy będzie lekko rumiane, wlewamy passatę lub zblendowane pomidory. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Gotujemy sos na małym ogniu, aż część wody odparuje i sos trochę zgęstnieje (do preferowanej przez nas gęstości). Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i/lub pieprzem.

      2. Gdy sos się gotuje, kroimy bakłażana na plastry o grubości ok. 1 cm. Oprószamy je solą i mąką, po czym smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju z obu stron na złoto. (Można użyć także patelni grillowej lub przygotować bakłażany na grillu ogrodowym lub upiec - wówczas bez mąki.)

      Dobre rozgrzanie oleju jest istotne – jeśli będziemy układać bakłażana na zimnym oleju, to od razu go wchłonie.

      3. Usmażone plastry układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy kolendrą lub pietruszką. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 25 maja 2018 12:05
  • środa, 23 maja 2018
    • Turecki sos pomidorowo maślany

      Choć dzisiejszy przepis ma rodowód turecki, nie oznacza to, by tego sosu można było używać wyłącznie do dań kuchni tureckiej czy arabskiej. To po prostu smaczny sos pomidorowy o wszechstronnym zastosowaniu: do mięs, drobiu, makaronów – jednym słowem, do czego chcecie. Przepis na podstawie Ye-mek.net

      Turkish Tomato Sauce

      5 pomidorów, 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów w kawałkach lub  całości

      1 łyżka masła

      1 ząbek czosnku

      1 łyżeczka cukru

      ¼ łyżeczki tymianku

      Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      Jeśli używamy świeżych pomidorów lub pomidorów w całości z puszki, blendujemy je najpierw. Passata nadaj się od razu do użycia i ja osobiście najchętniej korzystam z tej właśnie opcji.

      W rondlu roztapiamy masło. Gdy będzie lekko rumiane, wlewamy passatę lub zblendowane pomidory. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Gotujemy sos na małym ogniu, aż część wody odparuje i sos trochę zgęstnieje (do preferowanej przez nas gęstości). Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i/lub pieprzem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Turecki sos pomidorowo maślany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2018 13:12
  • poniedziałek, 14 maja 2018
    • Gulasz węgierski

      Słowo "gulasz" na kilka znaczeń w  świecie kulinarnym. Zależy to od tego, w którym kraju się znajdujemy. Będąc na Węgrzech mamy węgierską zupę gulaszową oraz węgierskie danie gulaszowe, pörkölt. Mamy również bohatera dzisiejszego wpisu, czyli paprykarz. W Polsce natomiast gulaszem możemy nazwać wiele różnych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, których przygotowanie polega na powolnym duszeniu składników w sosie. Pamiętajmy jednak, że zamawiając w węgierskiej restauracji gulyásleves otrzymamy pyszną zupę w kociołku lub głębokim talerzu. Chcąc zaś zjeść to, co w Polsce uważa się za gulasz, musimy poprosić o pörkölt. Przepis na podstawie Hungarian Cuisine wyd. Merhavia Kiadó.

      Gulasz

      500 g mięsa wołowego – pokrojonego w kostkę, oprószonego mąką pszenną

      2 duże cebule – obrane, posiekane

      1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

      2 łyżki słodkiej papryki

      Ew. ostra papryka – do smaku

      1 duża papryka czerwona – pozbawiona gniazd nasiennych, posiekana w kostkę

      ½ szklanki białego wina

      2 szklani bulionu warzywnego

      1 łyżka majeranku

      ½ łyżeczki kminku

      Sól i świeżo zmielony czarny pierz – do smaku

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      Olej do smażenia

       

      1. W garnku, w którym będziemy gotować gulasz, na rozgrzanym oleju obsmażamy partiami oprószone mąką mięso. Ważne, by nie wkładać za dużo mięsa na raz, ponieważ wówczas puści sok, i zamiast smażyć będzie się dusić.

      2. Usmażone mięso wyjmujemy z garnka. Następnie smażymy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy paprykę w proszku (słodką i ew. ostrą), mieszamy i od razu wlewamy wino. Dodajemy podsmażone mięso, posiekaną paprykę, przyprawy i bulion.

      3. Zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy garnek i dusimy gulasz na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy śmietanę* i doprawiamy do smaku solą i pierzem.

      4. Śmietanę przed dodaniem hartujemy, by się nie zwarzyła, to znaczy odlewamy do miseczki trochę sosu z gulaszu i do niego dodajemy śmietanę. Mieszamy i wlewamy do garnka.

      Gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem. Pysznym dodatkiem jest kleks kwaśnej śmietany.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 maja 2018 13:35
  • poniedziałek, 07 maja 2018
    • Sałatka z pieczonego kurczaka w stylu włoskim

      Do dzisiejszej sałatki można wykorzystać pieczonego kurczaka, kurczaka z rosołu lub po prostu usmażyć oproszone pieprzem i sola filety z piersi, jeśli nie dysponujecie wcześniej przygotowanym mięsem. Sałatka jest smaczna i pożywna, dobrze sprawdzi się także do kanapek. Przepis na podstawie Salu-Salo.

      Italian chicken Salad

      2 pieczone lub gotowane udka kurczaka (lub 1;2 filety z piersi, oproszone solą i pierzem, pokrojone w kostkę, usmażone)

      2 czerwone papryki

      1 czerwona cebula

      2 łyżki siekanych kaparów

      2 łyżki siekanej natki pietruszki (lub więcej)

      2 łyżki oleju

      1 łyżka białego octu winnego

      1 łyżeczka miodu

      1 łyżeczka musztardy Dijon

      Ew. 1 łyżka majonezu, jeśli sałatka ma być kremowa

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

       Italian Chicken Salad

      1. Umyte papryki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C na wyłożonej papierem blasze, aż skórka zrobi się czarna. Przekładamy na druga stronę i czekamy na ten sam efekt. Upieczona paprykę przekładamy od razu do garnka. Garnek przykrywamy pokrywka i czekamy ok. 20 minut, aż papryka przestygnie. Wówczas ostrożnie wyjmujemy z niej gniazdo nasienne i zdejmujemy skórkę. Dzięki temu, że papryka zaparowała się pod przykryciem, będzie to bardzo łatwe.

      2. Mięso kroimy na małe kawałki, paprykę kroimy w paski, obrana cebule w pół plastry. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy sałatkę do smaku sola i/lub pierzem. Podajemy ze świeżym pieczywem lub jako nadzienie kanapek.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z pieczonego kurczaka w stylu włoskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 maja 2018 13:47

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!