Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • środa, 26 kwietnia 2017
    • Kula serowa Party

      Kule serowe, czyli Cheese Balls, są bardzo popularna formą przystawki w Stanach Zjednoczonych.  Te w różny sposób przyprawione pasty na bazie sera pojawiają się na amerykańskich stołach z okazji świąt i mniejszych oraz większych przyjęć. Mogą być uformowane, zgodnie ze swą nazwą, w kształt kuli, można tez nadać im inną dowolną formę, granicą jest jedynie wyobraźnia. Podczas świąt popularny jest kształt szyszki (uzyskiwany za pomocą gęsto wbitych w pastę migdałów), podczas rozgrywek sportowych wielu fanów formuje zaś kształt piłki do rugby. Dzisiejsza kula ma formę marchewki. Wygląda ona zabawnie i dekoracyjnie, świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Oprócz ładnego wyglądu kula jest przede wszystkim pyszna. Je się ją za pomocą krakersów, nachos lub grubych chipsów, można nią również posmarować kromki chleba, małe grzanki czy tosty. Przepis na podstawie FamilyFreshMeals.

      Cheese Ball

      300 g serka kremowego śmietankowego (typu almette)

      Ok. 150 g drobniutko startego sera cheddar

      2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      1 łyżka sosu Worcester

      1 łyżeczka ostrego sosu chili

      100 g surowego wędzonego boczku – pokrojonego w drobniutka kostkę

      Garść siekanego szczypiorku

      Ew. kwaśna śmietana, jeśli pasta jest za gęsta

      Sól i pieprz do smaku

      Na wierzch – grubo starty żółty ser, najlepiej o pomarańczowym odcieniu, jak np. ser Mimolette.

      Do dekoracji – gałązki pietruszki


      1. Bardzo drobno pokrojony Boczek rumienimy na patelni. Odstawiamy, by wystygł.

      2. Serki kanapkowe mieszamy ze startym serem cheddar, śmietaną, sosem Worcester, sosem chili, czosnkiem, boczkiem i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy więcej śmietany, pamiętając jednak, że powinna być na tyle zwarta, by dało się ją uformować i by utrzymała kształt.

      Masę przekładamy na półmisek, na którym będziemy podawali danie. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kształt korzenia marchwi. Oczyszczamy brzegi półmiska, jeśli się przy tym ubrudziły i obsypujemy dookoła masę żółtym serem.  Chowamy naszą marchew do lodówki na co najmniej godzinę (można spokojnie przetrzymywać ją w lodówce do 2 dni). Przed samym podaniem wtykamy w masę gałązki pietruszki, imitujące natkę.

      Cheese Ball

      Cheese Ball

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 26 kwietnia 2017 14:12
  • wtorek, 25 kwietnia 2017
    • Śniadaniowa kiełbasa z pieczarkami

      Jeśli poszukujecie pomysłu na łatwe, pożywne śniadanie lub na szybką kolację, polecam kiełbasę smażoną z aromatycznymi pieczarkami. Dobrze smakuje podana ze świeżym pieczywem, w wersji obiadowo - kolacyjnej można również wykorzystać do niej pozostałe z wcześniejszego obiadu ziemniaki.

      Breakfast Polish Sausage and Mushrooms

      1 cebula – pokrojona w pióra

      1 żabek czosnku – obrany, drobno posiekany

      200 g kiełbasy – pokrojonej w pół plastry

      200 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      ¼ łyżeczki kminu

      Świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

      Olej do smażenia

       

      Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i kiełbasą. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pieczarki i kminek. Smażymy, mieszając, aż kiełbasa i pieczarki zrobią się rumiane. Doprawiamy do smaku pieprzem (jeśli jest to potrzebne, to również solą, choć kiełbasa zazwyczaj posiada wystarczającą jej ilość). Podajemy na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 kwietnia 2017 12:47
  • poniedziałek, 24 kwietnia 2017
    • Focaccia

      Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które podawane jest jako przystawka przed posiłkiem lub jako dodatek do innych potraw, lub po prostu jako pieczywo. Można z niej przygotowywać nawet kanapki. W różnych regionach Włoch jej grubość może się różnić, używa się także różnych dodatków smakowych (rozmaryn, szałwia, oliwki, czasem nawet cukier i rodzynki! - naturalnie, nie wszystko na raz), więc wybierzcie te smaki, które lubicie najbardziej. Zazwyczaj podaje się ją na ciepło, lecz po wystygnięciu smakuje równie dobrze. Świetnie znosi także odgrzewanie. Przepis na podstawie Donna Moderna.

      Focaccia

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1 szklanka ciepłej wody

      1/2 łyżeczki  cukru

      30 ml oliwy z oliwek

      2 łyżeczki soli

      500 g mąki tortowej

      + oliwa do posmarowania formy

       

      wierzch:

      30 ml oliwy z oliwek + 30 ml ciepłej wody

      rozmaryn

      gruboziarnista sól

      

       

      1. Do ciepłej (nie gorącej) wody dodać drożdże, cukier, oliwę i 1 szklankę mąki. Wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić zaczyn, by drożdże "ruszyły', na 20 minut, lub do chwili pojawienia się na powierzchni zaczynu małych bąbelków.

      2. Do wyrośniętego zaczynu dodać sól, po czym stopniowo dodawać resztę przesianej mąki, wyrabiając, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać trochę więcej mąki tortowej, jednak nie za dużo, by wypiek nie wyszedł nadmiernie twardy. Ciasto powinno być w miarę luźne. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowanej lekko olejem misce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.

      3. Ciasto lekko wyrobić i uderzyć w nie dłonią, by pozbyć się nagromadzonych pęcherzyków gazu. Ciasto wykładamy na wysmarowanej lekko oliwą blachę do pieczenia. Rozprowadzamy je dłońmi na grubość ok. 1,5 cm i smarujemy połową oliwy wymieszanej z wodą. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 35 minut. po tym czasie smarujemy ciasto resztą oliwy z wodą, robiąc czubkami palców charakterystyczne dołki w cieście. Wierzch można oprószyć rozmarynem i/lub gruboziarnistą solą. W ciasto można również powciskać oliwki czy suszone pomidory.

      4. Focaccię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15-20 minut, aż będzie złota (ponieważ ciasto jest cienkie, nie dopuszczamy do zbytniego zrumienienia się).

      Focaccia

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Focaccia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 kwietnia 2017 12:52
  • czwartek, 20 kwietnia 2017
  • środa, 19 kwietnia 2017
  • piątek, 14 kwietnia 2017
    • Łódeczki z salami

      Łódeczki z salami to jedna z najprostszych przekąsek, jakie można sobie wyobrazić, a jednocześnie taka, która pozostawia nieograniczone pole dla własnej inwencji twórczej i komponowania nowych smaków. Dekoracyjna i smaczna, jest również dość szybka w przygotowaniu.

       Salami Party Boats

      Salami w plastrach (zwykłe i/lub paprykowe)

      Serek kanapkowy typu cream cheese (naturalny lub ziołowy, paprykowy, chrzanowy, itd.)

      Oliwki (czarne lub zielone)

      Ser żółty (zwykły lub wędzony)

      Ogórek konserwowy (pokrojony w małe kawałki

      Wykałaczki


      Na plasterkach salami układamy wybrane składniki, całość spinamy wykałaczką.

      Na zdjęciu widzicie dwa rodzaje łódeczek: z serkiem kremowym i ogórkiem konserwowym oraz z serem żółtym i czarną oliwką. Całość została dodatkowo posypana rzeżuchą, co nie tylko ładnie wygląda, lecz także świetnie razem smakuje.

       

      Inne możliwe dodatki: papryka konserwowa, marynowana mała cebulka, ser pleśniowy, ser camembert, marynowany grzybek, żurawina (konfitura), świeży ogórek, pomidorek koktajlowy, ser feta, świeża papryka w dowolnym kolorze, mozzarella, listki świeżej bazylii, winogrono, gruszka (pokrojona w kostkę), kawałki ananasa, etc.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Łódeczki z salami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 14 kwietnia 2017 09:11
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
  • środa, 12 kwietnia 2017
    • Roladki z kurczaka a la Saltimbocca

      Saltimbocca to dane wywodzące się z kuchni włoskiej, popularne również w Szwajcarii, Grecji i Hiszpanii. Pomimo istnienia wariacji regionalnych, danie generalnie składa się ze smażonego, sznycla cielęcego z szynką prosciutto, szałwią lub bazylią. Najczęściej wszystko jest razem zrolowane, lecz trafiają się również wersje, kiedy sznycel podany jest na płasko, a pozostałe składniki przypięte są do niego wykałaczką. Nazwa oznacza dosłowne, że danie „wskakuje w usta” – tak tez się dzieje w rzeczywistości. Mimo prostoty wykonania połączenie smaków naprawdę urzeka. Dziś proponuję wersję z wykorzystaniem mięsa drobiowego, podkręconą dodatkiem sera mozarella. Przepis na podstawie Mangia Michelle.

      Chicken Saltimbocca

      4 nieduże filety z piersi kurczaka

      4 plastry dowolnej włoskiej szynki prosciutto (lub ew. innej suszonej  szynki, np. szwarcwaldzkiej)

      4 kawałki twardego sera mozzarella* (mniej więcej grubości 1cm, długością dopasowane do szerokości kotleta po rozbiciu)

      Listki świeżej szałwii (lub Ew. bazylii)

      suszona szałwia, sól, świeżo mielony biały pieprz – do oprószenia

      mąka pszenna – do oprószenia


      sos:

      1 łyżka masła

      ½ szklanki białego wina*

      ½ łyżeczki mąki pszennej

      suszona szałwia, sól, świeżo mielony biały pieprz – do smaku, po ok. ¼ łyżeczki

       

      Wykałaczki

       

      1. Filety z kurczaka rozbijamy delikatnie (najlepiej przez folię, by nie podziurawić mięsa), na jednolitą grubość, nadając im podłużny kształt.

      Oprószamy z jednej strony solą, pieprzem i szałwią. Na każdym filecie układamy rządkiem po 3-4 listki szałwii, plasterku szynki i kawałku sera. Zwijamy całość w ścisłą roladkę, podwijając boki do środka, by podczas smażenia ser nie zaczął wypływać. Spinamy każdą roladkę wykałaczkami , umieszczając na wierzchu z nich po jeszcze jednym listku szałwii.  Obtaczamy roladki w mące.

      2. Roladki obsmażamy na rozgrzanej oliwie,  na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoto. Gdy z wierzchu będą rumiane, dodajemy na patelnię masło oraz wino wymieszane z mąką. Mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszając jednocześnie płomień.

      Podduszamy roladki, by mięso zrobiło się w środku, polewając je sosem – ok. 5 minut.

      Sos doprawiamy do smaku sola, pieprzem i suszona szałwią.


      *Są dwa rodzaje sera mozzarella: miękki ser, którego używamy zazwyczaj do sałatek (nadaje się również do zapiekania), oraz twarda mozarella, przeznaczona głownie do zapiekania. W tym przepisie chodzi o twardą mozzarellę. Jeśli jej nie macie, można ją ew. zastąpić kawałkiem łagodnego sera gouda lub po prostu pominąć.

      Mozzarella

      Twarda mozzarella

      Mozzarella

      Miękka mozzarella z pomidorami i dressingiem musztardowo miodowym (klik -przepis)

      ** Ponieważ smak wina ma zdecydowany wpływ na smak sosu, użyjcie takiego wina, które Wam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka a la Saltimbocca”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 12 kwietnia 2017 14:36
  • poniedziałek, 10 kwietnia 2017
    • Dip serowy do nachos, krakersów i warzyw

      Dip serowy świetnie sprawdzi się podczas spotkań towarzyskich, na których chcemy podać również nachos, krakersy czy chipsy. Można w nim maczać także kawałki tortilli czy chlebków pita, świeże warzywa, czy nawet użyć go do przygotowania kanapek. Prosty w wykonaniu, wyrazisty w smaku.

      Cheese Dip for Nachos and Vegetables

      200 g serka topionego

      ok. ½ szklanki śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1-3 łyżeczki sosu chili – do smaku

      ½ łyżeczki czosnku granulowanego

      1/3 łyżeczki wędzonej papryki

      1/3 łyżeczki oregano

      1/3 łyżeczki soli – do smaku

      1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu – do smaku

      Ew. papryka do dekoracyjnego posypania

      Jeśli dip ma mieć charakter meksykański, można dodać dodatkowo 1/3 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

       

      Serek topiony mieszamy dokładnie ze śmietanką i sosem chili, aż masa zrobi się jednolita, bez grudek (najwygodniej – widelcem).  Jeśli dip ma być rzadszy, dodajemy więcej śmietanki. Doprawiamy dip do smaku i przekładamy do naczynia, w którym ma być podany. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 kwietnia 2017 11:51
  • piątek, 07 kwietnia 2017
    • Ryba pod ziołową kołderką

      Pyszne, a jednocześnie ogromnie łatwe w przygotowaniu danie – filety rybne zapieczone pod majonezową kołderką z ziołami. Do tego pasują ziemniaki pieczone, frytki, świeże pieczywo lub kasza.

       Baked Herbed Fish

      Filety bez ości (dowolna ryba o zwartym mięsie)

      Po 1 łyżce majonezu na każdą porcję + świeże siekane zioła, np. koperek, pietruszka, bazylia

      Sok z cytryny do skropienia ryby

      Sól i pieprz do oprószenia ryby

      Olej/oliwa

      Oczyszczone filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy sola i pieprzem. Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, posmarowanym olejem lub oliwą (by ryba nie przywarła).

      Majonez mieszamy z siekanymi ziołami. Każdą porcję ryby smarujemy nie za grubo majonezem.

      Rybę zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż przestanie być surowa a majonez na wierzchu zrobi się rumiany (ok. 20-30 min., w zależności od rodzaju i wielkości ryby).

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 07 kwietnia 2017 12:19
  • wtorek, 04 kwietnia 2017
    • Kremowy kurczak japapeno

      Szybki i bardzo smaczny obiad – kurczak pokryty delikatnym, kremowym sosem, któremu wyjątkowego smaku dodaje wędzony boczek. Ch0oć używamy papryczek jalapeno, to od Was zależy, czy danie będzie pikantne, czy zupełnie łagodne. Jeśli bowiem pozbawimy wszystkie papryczki nasionek, danie będzie łagodne (wówczas można po prostu użyć zwykłej zielonej papryki, pokrojonej w kostkę).  Stopień ostrości stopniujemy zatem poprzez decyzję, ile papryczek damy z pestkami, a ile bez pestek, jak również zmniejszając/zwiększając ich ilość. Idea luźno bazowana na CakeWhiz. 

      Creamy Jalapeno Chicken

      2 filety z piersi kurczaka – pokrojone w kostkę

      6 plastrów surowego wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę

      1 cebula – obrana, posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      4 papryczki jalapeno – pokrojone w cienkie pół plasterki (lub zwykła zielona papryka pokrojona w kostkę)

      3 łyżki kremowego serka kanapkowego (typu „almette”)

      4 łyżki śmietanki UHT 12 %

      Sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

      Olej lub oliwa do smażenia

       

      Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kurczaka wraz z boczkiem, cebula i czosnkiem, aż mięso przestanie być surowe. Wówczas dodajemy paprykę i smażymy, aż mięso będzie lekko złote.

      Dodajemy serek i śmietanę.  Mieszamy i smażymy razem, na małym ogniu 1-2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Do tego pasuje świeże pieczywo, pieczone ziemniaki lub kasza.

      Ja dodatkowo podałam go na niewielkiej ilości startego sera cheddar, który smakowo bardzo pasował do kremowego sosu i bekonu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 kwietnia 2017 12:58
  • poniedziałek, 03 kwietnia 2017
    • Meksykańskie rollsy z kurczakiem i fasolą

      Szybki sposób na pyszny i bardzo pożywny posiłek: pełne smaku rollsy z tortilli, wypełnione kurczakiem, serem i fasola po meksykańsku. ¡Olé! 

      Tortilla Rolls with Chicken Bites and Mexican Refried Bean

      4 duże, pszenne tortille

      1-2 pomidory - pokrojone na cienkie plastry

      1 szklanka startego żółtego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar


      Kurczak:

      1 duży filet z piersi kurczaka - pokrojony w drobną kostkę

      1 średnia cebula - obrana, pokrojona w pół plastry

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka tymianku

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki pieprzu

      1/2 łyżeczki soli

      chili lub ostra papryka - do smaku

      4 łyżki oleju


      Fasola:

      1 puszka czerwonej fasoli (fasolę odsączyć, zalewę zachować)

      4 plastry surowego, wędzonego boczku - pokrojonego w drobna kostkę

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      2 ząbki czosnku - obranego, drobno posiekanego

      1 łyżeczka oregano

      sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

      olej do smażenia

       

      1. Kurczak: Pokrojone mięso marynujemy 10 minut w podanych przyprawach wymieszanych z olejem i cebulą.

      2. Fasola: Odsączoną fasolę z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca) w 3/4 na puree (ja osobiście lubię, by trochę fasolek zachowało swój kształt).

      Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy obraną, drobno posiekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek.


      Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy fasolę, oregano i 2-3 łyżki zalewy z fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z fasoli, jeśli potrawa wymaga rozrzedzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      3. Kurczak: w międzyczasie, na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka (wraz z całą marynata i cebulą), aż będzie rumiany.

      4. Na środku każdej tortilli układamy porcję fasoli, na to posypujemy porcję sera i układamy porcje kurczaka. Dodajemy plasterki pomidora i zwijamy tortillę w ścisły rulon (jak gołąbki lub jak naleśnik)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 kwietnia 2017 12:23

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters