Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • czwartek, 14 grudnia 2017
    • Domowy karczek pieczony, marynowany

      Dzięki dłuższemu pieczeniu w niskiej temperaturze wędlina pozostaje miękka i soczysta.

      Karczek pieczony

       

      Marynata:

      2 łyżeczki soli peklowej

      1,5 łyżeczki soli kuchennej

      2 listki laurowe

      2 ziarna ziela angielskiego

      1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

      ½ łyżeczki cukru

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      Ok. 1,5 litra wody – tyle, by całkowicie przykryła mięso

       

      1-1,2 kg karkówki wieprzowej

      1-2 łyżki oleju do posmarowania mięsa

      Majeranek do obtoczenia

      Ew. sznurek wędliniarski do obwiązania mięsa

       

      1. W zimnej wodzie dokładnie rozpuszczamy sól peklującą i  cukier, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. Najgrubsze fragmenty mięsa można nakłuć głęboko ostrym nożem – ułatwi to dotarcie marynaty w głąb mięsa. Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 5 dni.
      Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę.

      Piątego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą, smarujemy olejem i obtaczamy w majeranku.

      2. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub żeliwnym) z pokrywą (ważne, by ściśle dolegała) albo w rękawie do pieczenia.

      Karkówkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 1,5 (dla 1 kg mięsa) godziny. Miękkość mięsa sprawdzamy poprzez wbicie w nie ostrego noża. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika i studzimy do osiągnięcia temperatury pokojowej*. Następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego wychłodzenia.

      Tak przygotowana wędlina, owinięta w papier śniadaniowy, może leżeć w lodówce do ok. 10 dni.

      Karczek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 grudnia 2017 10:06
  • środa, 06 grudnia 2017
  • poniedziałek, 04 grudnia 2017
    • Curry z jajek na twardo

      Kolhaput to miasto w południowo-zachodnich Indiach, w stanie Maharasztra. Z niego właśnie pochodzi przepis na dzisiejszą potrawę, czyli jajka w sosie curry. Jajka są produktem niezwykle popularnym w Indiach. Z jednej strony wynika to z tego, że duża część hindusów to wegetarianie, a z drugiej chodzi o fakt, że jajka są pożywnym, smacznym, a zarazem tanim zamiennikiem mięsa. Przepis na podstawie ChefDeHome.

      Egg Curry

      8 jajek ugotowanych na twardo

      1 łyżeczka sody kuchennej

      1 duża czerwona cebula – obrana, posiekana

      1 czerwona papryczka chili – pozbawiona nasion i białych wewnętrznych włókien, jak najdrobniej posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, posiekany

      1 łyżeczka papryki słodkiej

      Chili – do smaku

      1 łyżeczka maku

      1 łyżeczka przyprawy garam masala

      2 łyżki wiórków kokosowych

      ¼ łyżeczki kurkumy

      Sól i pierz – do smaku

      1 duży pomidor – drobno posiekany

      ½ szklanki passaty pomidorowej

      ½ szklanki wody

      2 łyżki siekanej drobno natki kolendry

       

      Olej do smażenia

       

      1. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy do wody 1 łyżeczkę sody kuchennej, dzięki czemu jajka będzie łatwo obrać ze skorupek. Ugotowane jajka studzimy pod zimną wodą na tyle, by nie parzyły dłoni, po czym obieramy.
      2. 2. W międzyczasie w rondlu, na oleju, podsmażamy cebulę z papryczką, czosnkiem i imbirem. Gdy cebula zacznie być lekko rumiana, dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy., po czym dodajemy posiekanego drobno pomidora. Smażymy chwilę razem, aż pomidor puści sok. Zdejmujemy rondel z ognia i ucieramy blenderem na gładką masę.
      3. Jajka na twardo przekrawamy na połówki. Na patelni, na maśle, podsmażamy je aż będą z obu stron złote. Zdejmujemy je z patelni i wlewamy tam naszą pastę-sos. Dodajemy passatę oraz wodę. Dusimy sos na minimalnym ogniu, dodawszy kolendrę. Gdy sos osiągnie pożądaną przez nas konsystencje, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i /lub chili, po czym dodajemy jajka. Podgrzewamy całość razem kilka minut, po czym podajemy z ryżem lub chlebkiem typu pita, naan lub ze zrumienionymi tortillami. Do tego duży kleks gęstego jogurtu naturalnego.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Curry z jajek na twardo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 grudnia 2017 09:14

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!