Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • poniedziałek, 19 lutego 2018
    • Massaman Curry z wołowiny

      Dzisiejsze curry ma rodowód nie indyjski, lecz tajski. To przepis z poważna tradycja, powstał bowiem w XVII w. Przypuszcza się, że potrawę sprowadził na ówczesny dwór królewski perski kupiec, Szejk Ahmad Qomi – stąd nazwa dania, „muzułmańskie curry”. Mięciutkie kawałki wołowiny  (lub kurczaka)  oraz ziemniaki zanurzone są w aromatycznym sosie. W daniu wyraźnie widać wpływy dwóch kultur: kumin czy cynamon, nieczęsto spotykane w kuchni tajskiej, łączą się tutaj z typowo tajskimi elementami, jak kolendra czy mleko kokosowe.  To pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, która od momentu umieszczenia wszystkiego w garnku robi się praktycznie sama. Jak wszystkie curry, doskonale znosi odgrzewanie, dlatego można przygotować je bez obaw z podwójnej porcji. Przepis na podstawie KitchenSanctuary.

       Beef Massaman Curry

      500 g wołowiny na gulasz

      Mąka kukurydziana lub pszenne do obtoczenia

      Mielony pieprz

      Olej do smażenia

      250 ml bulionu wołowego

      250 ml mleka kokosowego

      2-3 obrane ziemniaki – pokrojone w duża kostkę

      1 łyżka soku z cytryny

      2-4 łyżki siekanej natki kolendry

      Pasta:

      2 łyżeczki żółtej pasty curry

      1 czerwona papryczka chili – bez pestek

      1 czerwona cebula - obrana

      3 ząbki czosnku - obrane

      1 łyżeczka mielonego kuminu

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      1 łyżeczka cukru

      ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu

      ¼ łyżeczki cynamonu

      1 cm kawałek korzenia imbiru – obrany

      3 łyżki sosu rybnego

       

      1. Oprószone pieprzem i obtoczone w mące mięso obsmażamy partiami na oleju, aż będzie lekko rumiane.

      Wszystkie składniki „Pasty” umieszczamy w blenderze i ucieramy – można użyć blendera ręcznego.

      2. Do podsmażonego mięsa dodajemy nasza aromatyczna pastę. Mieszamy i chwilę smażymy razem. Następnie wlewamy bulion i mleko kokosowe. Dusimy mięso na małym ogniu (przykryte, ale z uchylona pokrywką) przez ok. 1,5 godziny. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy całość, aż będą miękkie, ok. 30 minut.

      3. Dodajemy sok z cytryny i kolendrę, doprawiamy danie do smaku solą i/lub pieprzem.

      Podajemy z ryżem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Massaman Curry z wołowiny”
      Tagi:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 lutego 2018 10:10

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!