Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • poniedziałek, 03 kwietnia 2017
    • Meksykańskie rollsy z kurczakiem i fasolą

      Szybki sposób na pyszny i bardzo pożywny posiłek: pełne smaku rollsy z tortilli, wypełnione kurczakiem, serem i fasola po meksykańsku. ¡Olé! 

      Tortilla Rolls with Chicken Bites and Mexican Refried Bean

      4 duże, pszenne tortille

      1-2 pomidory - pokrojone na cienkie plastry

      1 szklanka startego żółtego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar


      Kurczak:

      1 duży filet z piersi kurczaka - pokrojony w drobną kostkę

      1 średnia cebula - obrana, pokrojona w pół plastry

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka tymianku

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki pieprzu

      1/2 łyżeczki soli

      chili lub ostra papryka - do smaku

      4 łyżki oleju


      Fasola:

      1 puszka czerwonej fasoli (fasolę odsączyć, zalewę zachować)

      4 plastry surowego, wędzonego boczku - pokrojonego w drobna kostkę

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      2 ząbki czosnku - obranego, drobno posiekanego

      1 łyżeczka oregano

      sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

      olej do smażenia

       

      1. Kurczak: Pokrojone mięso marynujemy 10 minut w podanych przyprawach wymieszanych z olejem i cebulą.

      2. Fasola: Odsączoną fasolę z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca) w 3/4 na puree (ja osobiście lubię, by trochę fasolek zachowało swój kształt).

      Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy obraną, drobno posiekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek.


      Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy fasolę, oregano i 2-3 łyżki zalewy z fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z fasoli, jeśli potrawa wymaga rozrzedzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      3. Kurczak: w międzyczasie, na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka (wraz z całą marynata i cebulą), aż będzie rumiany.

      4. Na środku każdej tortilli układamy porcję fasoli, na to posypujemy porcję sera i układamy porcje kurczaka. Dodajemy plasterki pomidora i zwijamy tortillę w ścisły rulon (jak gołąbki lub jak naleśnik)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 kwietnia 2017 12:23

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters