Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • czwartek, 03 sierpnia 2017
    • Kurczak w pesto z makaronem, szpinakiem i pomidorami

      Idealne danie na letnie gorące dni: nie wymaga prawie żadnej pracy, a efekt jest naprawdę przepyszny. Do tego, potrawa jest pożywna, lecz absolutnie nie ciężka - dokładnie taka, by poczuć się jak we włoskiej restauracji, gdzie siłą potrawy jest prostota oraz jakość użytych składników.

      Pesto Chicken Pan

      1 duży (lub 2 mniejsze) filety z piersi kurczaka

      Mąka pszenna, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i słodka papryka – do oprószenia

       

      1 cebula -obrana, pokrojona w pióra

      4 plastry wędzonego boczku – pokrojone w kostkę

      2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów w oleju

      1 łyżeczka przyprawy zioła włoskie (klik)

      1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

      4 czubate łyżeczki pesto z bazylii

      kilkanaście pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

      duża garść świeżego szpinaku

       

      oliwa z oliwek do smażenia

      starty parmezan do posypania

      ok. 1 szklanka makaronu – kokardki lub świderki (proporcje dowolne: sami zdecydujcie, czy wolicie w potrawie więcej mięsa, więcej makaronu, czy po równo. Ja lubię mniej więcej po równo.)

       

      1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

      2. W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotowujemy pozostałe składniki.

      Filety kurczaka przekrawamy na pół „po grubości”, by z jednego kawałka powstały dwa cieńsze. Następnie kroimy je w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryka, po czym obtaczamy w mące. Kroimy pozostałe składniki.

      3. Na dużej patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy cebulę z boczkiem i suszonymi pomidorami. Gdy cebula zrobi się szklista, zsuwamy wszystko ku brzegowi patelni i dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy, mieszając, aż zrobią się złote. Wówczas mieszamy mięso z odsuniętą wcześniej cebulą, boczkiem i suszonymi pomidorami.

      Dodajemy przyprawę włoską, pesto, czosnek i pomidorki koktajlowe. Mieszamy, po czym zmniejszamy płomień. Przykrywamy patelnie pokrywką i na małym ogniu dusimy całość ok. 5 minut. Następnie dodajemy szpinak porwany na mniejsze kawałki oraz ugotowany makaron.

      Mieszamy dokładnie. Podajemy posypane parmezanem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w pesto z makaronem, szpinakiem i pomidorami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 sierpnia 2017 11:55

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters