Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • środa, 05 grudnia 2018
    • Super miękkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki jak chmurki.

      Te lekko słodkie bułeczki śniadaniowe są tak mięciutkie i puszyste, że praktycznie same odfruwają z talerzy - najlepiej zróbcie od razu podwójną porcję! Wyśmienicie smakują z masłem, miodem, twarożkiem czy konfiturą. Pyszne również do popołudniowej kawy czy na podwieczorek z mlekiem lub kakao.

       Fluffy buns

      1 szklanka ocieplonej śmietanki UHT 12%

      2 łyżki cukru

      1/2 opakowania drożdży instant (ok.3,5g)

      ok. 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

      1/2 łyżeczki soli

      20 g miękkiego masła

       

      mąka ryżowa do oprószenia bułeczek (lub kukurydziana)

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  śmietance wraz z cukrem i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".


      2. Dodać sól oraz resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość zależy od wilgotności użytej mąki. Dodać miękkie masło i wgnieść je w ciasto - wyrobić.  Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40minut (do podwojenia objętości) w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, po czym dzielimy je na 16 równych kawałków, z których robimy kulki. Pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Następnie z kulek formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką blasze.


      Przykrywamy bułeczki ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. (do podwojenia objętości)

      

      4. Wyrośnięte bułeczki oprószamy mąką ryżową. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 170 st. C przez 15-18 minut. Pilnujemy, ponieważ robią się bardzo szybko – moje były gotowe po 15 minutach. Gdy będą na wierchu ładnie rumiane, a wbity w ciasto patyczek okaże się suchy, to znak, że są gotowe. Bułeczki zdejmujemy ostrożnie z blachy i studzimy na kratce.

      Pojedyncza porcja bułeczek idealnie mieści się w formie 18cm x 18 cm.

      Fluffy buns

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Super miękkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki jak chmurki.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2018 11:42

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!