Passionfruit

pełnia smaku...

Śniadanie & Kolacja - jajka

  • czwartek, 20 lipca 2017
    • Smażone jajka po marokańsku

      Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych, a najpopularniejszą metoda na ich przygotowanie w Maroku jest smażenie. Naturalnie, to, co widzicie, to jajka sadzone, jakie wszyscy świetnie znają – prawie. I właśnie w słowie „prawie” kryje się cała różnica. Jajka są bowiem dość zwykłe, lecz mniej zwykłe są orientalne przyprawy, które codzienny posiłek zmienią w wyprawę na egzotyczny bazar pełen smaków i aromatów wschodu. Jeśli macie wrażenie, że trochę  dużo w tym przepisie oliwy i masła, to jak najbardziej macie rację – Marokańczycy skrapiają tym aromatycznym masłem usmażone jajka i maczają w nim świeżutkie pieczywo. Świetnym dodatkiem będą oliwki, których słony smak idealnie się tu komponuje, jak również świeże ogórki, pomidory, papryka i gęsty jogurt. Przepis na podstawie HalfBakedHarvest.

      Spicy Moroccan Fried Eggs

      4 łyżki oliwy z oliwek

      2 łyżki masła

      4-6 jajek

      ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      ½ łyżeczki chili lub ostrej papryki

      Sól do oprószenia

      Ew. prażony sezam do posypania*

      Siekana natka pietruszki do posypania

       

      Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy przyprawy i zmniejszamy od razu płomień, by nie zaczęły się palić. Dodajemy jajka (wcześniej wbite do miseczki) i oprószamy je solą. Przykrywamy patelnię pokrywka i smażymy, aż jajka przestana być surowe.

      Przed podaniem posypujemy prażonym sezamem i pietruszką.

       

      * Sezam prażymy, mieszając,  na suchej patelni, aż będzie jasno złoty, lecz nie spalony. Przesypujemy na talerzyk, by przerwać proces prażenia (uwaga: będzie w tym momencie bardzo gorący!)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Smażone jajka po marokańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 lipca 2017 12:07
  • wtorek, 28 marca 2017
  • czwartek, 09 marca 2017
    • Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami

      Zwykła jajecznica może w kilka chwil stać się kolorowym i urozmaiconym daniem. Dziś dodamy do niej pomidory oraz zieloniutki szpinak.

      Pomidory przygotujemy oddzielnie, ponieważ zawierają zbyt dużo soku, a zawarte w nich składniki hamują ścinanie się jajek. Przez to jajecznica robi się wodnista i grudkowata. Smażąc je oddzielnie, zapobiegniemy temu.

      Scrambled Eggs with Tomatos and Spinach

      1-2 pomidory – pokrojone w nie za drobną kostkę

      1 garść listków szpinaku

      ew. mały ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka masła

      4 jajka

      szczypta soli (do smaku)

      2 łyżeczki masła

      1 łyżka śmietany UHT 12% ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej)

      Sól do smaku

       

      1. Na jednej małej patelni podsmażamy krótko pomidory na maśle, mieszając. Jeśli puściły sporo soku, czekamy, aż on odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia.

      2. Na drugiej patelni, na łyżeczce masła, podsmażamy szpinak (jeśli lubicie, można dodać też posiekany ząbek czosnku), mieszając, aż straci na objętości i zrobi się miękki. Wówczas zmniejszamy płomień i wlewamy rozmącone jajka. Na małym ogniu zaczynamy smażyć jajecznicę, mieszając. Gdy jajecznica będzie w 2/3 gotowa (ścięta), wyłączamy palnik.

      Dodajemy drugą łyżeczkę masła oraz łyżkę śmietanki. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

      Jajecznica zetnie się do końca pod wpływem własnego ciepła, lecz oczywiście jeśli wolicie bardziej suchą jajecznicę, można ponownie włączyć palnik i odpowiednio ją wysmażyć.

      Na tym etapie możemy wymieszać jajecznicę z przygotowanymi wcześniej pomidorami lub ułożyć je na wierzchu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 marca 2017 14:56
  • czwartek, 09 lutego 2017
  • środa, 23 listopada 2016
    • Zielony omlet

      Podstawą zielonego omletu jest szpinak. To on, a dokładniej, sok z jego listków, zapewni nam tę sympatyczną zielona barwę. Szpinak jest zatem naszą bazą kolorystyczną (i witaminową!), teraz pora na dodatki smakowe. Ja postawiłam na aromatyczną bazylię, zatem mój omlet miał pyszny bazyliowy smak. Jeśli nie macie świeżej, można użyć dobrej jakości pesto. Dalej może iść szczypiorek, natka pietruszki, koperek - co lubicie. Jeśli wolicie ostrzejsze smaki, można dodać rukolę. Dodatki są w zasadzie dowolne - dobrze sprawdzą się wyraziste smaki. Ja wybrałam chrupiący boczek, ser cheddar, świeże ogórki i szczypiorek, lecz równie pysznym połączeniem będą np. pomidory z serem feta. Inspiracja: Donal Skehan.

      Green Omelette

      garść świeżych listków szpinaku

      10 listków świeżej bazylii (można użyć również pesto)

      1 łyżka siekanego szczypiorku

      ew. siekana natka pietruszki, jeśli lubicie

      2 łyżki mleka lub śmietanki

      2-3 jajka

      sól i ew. pieprz do smaku


      ok. 1 łyżeczka masła do smażenia

       

      1. Szpinak wraz z pozostałymi listkami i mlekiem miksujemy w blenderze lub malakserze na jednolitą pastę. Dodajemy jajka oraz sól i pierz do smaku, mieszamy całość widelcem.

      2. Na małej patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy zieloną masę jajeczną.
      Na małym ogniu smażymy omlet, mieszając go kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Podważamy delikatnie brzegi omletu i przechylając ostrożnie patelnię w tę stronę, pozwalamy jajkom spłynąć w tym kierunku. Powtarzamy tę czynność dookoła omletu, by płynne jajka z wierzchu miały szansę znaleźć się na spodzie omletu.


      Czekamy, aż wierzchnia strona omletu zacznie się podsuszać (niektórzy lubią bardziej suchy, inni bardziej wilgotny omlet).

      Wówczas na połowie omletu układamy wybrane dodatki. Omlet składamy na pół i ostrożnie zsuwamy na talerz.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zielony omlet”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 23 listopada 2016 12:18
  • piątek, 22 lipca 2016
    • Chrupiące smażone jajka

      Jajka to wspaniały produkt na śniadania i kolacje, ponieważ możemy je przygotowywać na setki sposobów,i za każdym razem będziemy mieli inne danie. Dzięki temu nie ma szans, by się znudziły. Dzisiaj przygotujemy je z dodatkiem szczypiorku i papryczki chili - nie obawiajcie się - pozbawiona pestek i usmażona papryczka nie będzie pikantna! Możecie też naturalnie użyć cienkich paseczków zwykłej papryki. Same jajka zaś będziemy krótko smażyć w wysokiej temperaturze, dzięki czemu żółtko pozostanie miękkie, a brzegi białka zrobią się pysznie chrupiące. Przepis - DonalSkehan.

      Crispy Fried Eggs

      jajka

      kilka gałązek szczypiorku - pokrojonych w ok. 3 cm kawałki

      1 papryczka chili (bez pestek)

      szczypta soli

      ew. sos ostrygowy do skropienia i prażony sezam do posypania (pominęłam)

      olej do smażenia

       

      Świeżą papryczkę chili* pozbawiamy ogonka i przekrawamy na pół. Tępą strona noża usuwamy nasionka i białe błonki – te części zawierają najwięcej kapsaicyny, odpowiedzialnej za ostrość. Oczywiście – jeśli wolicie, można ich nie usuwać. Papryczkę kroimy w paski.

      W woku lub rondelku rozgrzewamy olej. Mieszając, krótko podsmażamy papryczkę ze szczypiorkiem, po czym na wierzch warzyw wbijamy jajka. smażymy, aż brzegi białka będę rumiane i lekko chrupiące. Oprószamy solą.

      Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową lub np. łopatką do naleśników. Możemy je odsączyć na ręczniku papierowym.

      Pozdajemy ze świeżym pieczywem i dowolnymi dodatkami.

       

      *Pracując z papryczkami chili pamiętamy, by w tym czasie absolutnie nie dotykać twarzy i oczu, oraz od razu umyć ręce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące smażone jajka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2016 14:56
  • poniedziałek, 11 kwietnia 2016
    • Kanapki z guacamole i jajecznicą

      Guacamole i jajka to zgrany duet dobrze uzupełniających się smaków oraz smaczna i zdrowa propozycja na śniadanie - spróbujcie!

      Guacamole Scrambled Eggs

      4 kromki pieczywa
      4 jajka
      2 łyżeczki masła

      1 łyżka śmietany UHT 12%

      szczypta soli, ew. ostra papryka w płatkach

      1 avocado

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny
      1/2 drobno posiekanej cebuli
      1-2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
      1/2 łyżeczki soli
      czarny pieprz do smaku
      ew. szczypta chilli


      1. Avocado obieramy ze skórki - z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki, sól, pieprz i ew. chili do smaku, oraz posiekaną cebulę i pietruszkę. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.


      2. Przygotowujemy jajecznicę (odkąd poznałam ten przepis, robię jajecznicę wyłącznie metodą Gordona Ramsay'a, lecz oczywiście możecie użyć swojego ulubionego sposobu):

      Jajka wbijamy na zimną patelnię. Dodajemy 1 łyżeczkę masła i szczyptę soli - do smaku.

      Włączamy palnik i na małym ogniu zaczynamy smażyć jajecznicę, mieszając.

      Gdy jajecznica będzie w 2/3 gotowa (ścięta), wyłączamy palnik.

      Dodajemy drugą łyżeczkę masła oraz łyżkę śmietanki. Mieszamy.

      Jajecznica zetnie się do końca pod wpływem własnego ciepła, lecz oczywiście jeśli wolicie bardziej suchą jajecznicę, można ponownie włączyć palnik i odpowiednio ją wysmażyć.


      3. Każdą kanapkę smarujemy guacamole, na którym układamy porcję jajecznicy. Możemy dla dodanie pikanterii posypać papryką chili w płatkach. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kanapki z guacamole i jajecznicą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 kwietnia 2016 13:19
  • piątek, 08 kwietnia 2016
  • czwartek, 21 stycznia 2016
  • środa, 25 listopada 2015
    • Jajecznica wg Gordona Ramsaya i croissant z łososiem i jajecznicą

      Jajecznica jest jedną z najprostszych i najbardziej oczywistych potraw. Dla większości osób jest pierwszym daniem, jakie nauczyły się samodzielnie przygotowywać. Wydaje się, że nie ma tu żadnej filozofii: jajka, patelnia i do dzieła. I jest to prawda. O ile nie spalimy jajek na węgiel, nie ma sposobu, by jajecznica się nie udała. Warto jednak popracować nad techniką jej wykonania, by była jeszcze smaczniejsza. Ja do tej pory stosowałam metodę taką: rozgrzanie masła na patelni, wlanie rozmąconych jajek i smażenie jajecznicy. Zdziwiło mnie i zaciekawiło, kiedy zobaczyłam, że Gordon Ramsay robi zupełnie inaczej! Zaczyna od zimnej patelni. Oczywiście natychmiast postanowiłam wypróbować jego metodę, a efekt ogromnie mnie zaskoczył. Na plus. Jajecznica robiona metodą Ramsaya jest dużo bardziej puszysta i delikatna w smaku, dużo bardziej kremowa. Zachęcam Was do zrobienia takiej jajecznicy choćby raz i spróbowania, która metoda smakuje Wam bardziej.

       Ramsay's Eggs

      4 jajka

      szczypta soli (do smaku)

      2 łyżeczki masła

      1 łyżka śmietany UHT 12% ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej)

       

      Jajka wbijamy na zimną patelnię. Dodajemy 1 łyżeczkę masła i szczyptę soli - do smaku.

      Włączamy palnik i na małym ogniu zaczynamy smażyć jajecznicę, mieszając.

      Gdy jajecznica będzie w 2/3 gotowa (ścięta), wyłączamy palnik.

      Dodajemy drugą łyżeczkę masła oraz łyżkę śmietanki. Mieszamy.

      Jajecznica zetnie się do końca pod wpływem własnego ciepła, lecz oczywiście jeśli wolicie bardziej suchą jajecznicę, można ponownie włączyć palnik i odpowiednio ją wysmażyć.

       

      Na deser przepis na wykwintną kanapkę, którą Gordon poleca szczególnie na świąteczne śniadanie. Myślę, że nie trzeba koniecznie czekać na ten jeden jedyny dzień w roku - prywatne uroczyste dni również możemy takim śniadaniem uświetnić :)

      Salmon Croissant

      2 croissanty

      plastry wędzonego łososia

      jajecznica z powyższego przepisu

       

      Croissanty przekrawamy na pół i rumienimy na suchej patelni. Zrumienione maślane rogaliki pachną i smakują naprawdę wspaniale!

      Na rogalikach układamy wędzonego łososia, a na wierzchu - jajecznicę.

      Całość możemy dodatkowo udekorować szczypiorkiem lub koperkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Jajecznica wg Gordona Ramsaya i croissant z łososiem i jajecznicą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 25 listopada 2015 14:30
  • poniedziałek, 27 lipca 2015
  • poniedziałek, 13 lipca 2015
    • Chiliaquiles, czyli śniadanie po meksykańsku

      Chilaquiles to pochodzące z Meksyku danie śniadaniowe, składające się ze smażonych tortilli w czerwonym lub zielonym sosie oraz rożnych dodatków, jak np. jajka, kawałki kurczaka, fasola czy avocado. Pyszne, pożywne, urozmaicone śniadanie gotowe. Przepis na podstawie The Wanderlust Kitchen.



      2 tortille pszenne
      1 puszka pomidorów
      1 papryczka jalapeno (z pestkami, jeśli lubimy pikantne smaku lub bez pestek)
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżka oleju
      1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego

      dodatki do wyboru:
      1 pierś kurczaka +sól, pieprz, słodka papryka
      czerwona fasola z puszki
      jajka
      starty ser żółty o wyrazistym smaku, np. cheddar
      plasterki avocado
      piórka cebuli

      natka kolendry lub pietruszki


      1. Tortille obsuszamy na suchej patelni, aż będą złote z obu stron. Uważamy, żeby się nie przypaliły. Podsuszone tortille kroimy w małe trójkąty lub w paski.

      2. Wybieramy dodatki. Filet kurczaka nacieramy przyprawami i smażymy na patelni grillowej, aż będzie złoto brązowy, z obu stron. Następnie rwiemy mięso za pomocą widelca na drobne kawałeczki. Ser ścieramy na tarce, avocado obieramy i kroimy w plastry, fasolę odsączamy z zalewy.

      3. W blenderze umieszczamy pomidory (wraz z zalewą), pokrojoną japaleno, obraną, pokrojoną cebulę, obrane ząbki czosnku, olej, sól i kumin. Ucieramy na gładkie puree. Przelewamy pure do dużej, głębokiej patelni i dodajemy bulion. Gotujemy na małym ogniu, aż sos odparuje, zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje. Wówczas próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub dodatkowym chili. Dodajemy pokrojone tortille, fasolę oraz inne wybrane dodatki. Mieszamy, by składniki pokryły się sosem.

      4. Smażymy jajka sadzone lub jajecznicę.
      Chilaquiles podajemy na ciepło, posypane serem i natką, z jajkami.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chiliaquiles, czyli śniadanie po meksykańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lipca 2015 15:37
  • piątek, 03 lipca 2015
    • Migas, czyli jajecznica po meksykańsku

      ¡Hola! Zaczynamy dziś poranek po meksykańsku! Są dwa rodzaje potrawy nazywanej "migas". Jeden z nich to potrawa kuchni hiszpańskiej i portugalskiej, której głównym składnikiem jest chleb lub ziemniaki. Natomiast migas, którym dziś się zajmujemy należy do kuchni Tex-Mex, czyli właściwej dla południowych stanów USA oraz Meksyku. To pyszna jajecznica z paskami tortilli i mnóstwem kolorowych warzyw. Przepis na podstawie The Pioneer Woman.



      2 tortille
      1 papryczka jalapeno, posiekana (ilość - do smaku, w zależności od lubianego stopnia ostrości)
      2 pomidory, pokrojone w spore kawałki
      1 zielona papryka, pokrojona w podobnej wielkości kawałki
      1 cebula, grubo posiekana (użyłam czerwonej cebuli, lecz może być zwykła biała)
      6 jajek + 6 łyżek mleka
      starty żółty ser o wyrazistym smaku, np. cheddar
      siekana natka kolendry lub pietruszki
      masło i olej/oliwa do smażenia
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      1. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć tortille na złoto z obu stron, by były chrupiące. Odłożyć, by przestygły i pokroić w paski.

      2. Na większej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy/oleju z dodatkiem łyżeczki masła. Smażymy cebulę z zieloną papryką i papryczką jalapeno (ilość jalapeno - do smaku), aż cebula będzie lekko złota.  Dodajemy pokrojone pomidory i paski tortilli. Smażymy chwilę razem, mieszając, aż pomidory się podgrzeją.

      3. Wówczas odsuwamy warzywa na jeden bok patelni i w utworzone w ten sposób wolne miejsce wlewamy jajka, rozmącone z mlekiem i doprawione do smaku solą i/lub pieprzem. Smażymy, mieszając, aż jajka zaczną się ścinać. Mieszamy jajecznicę z warzywami. Podajemy na gorąco, posypaną startym serem i pietruszką.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Migas, czyli jajecznica po meksykańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lipca 2015 12:32
  • czwartek, 25 czerwca 2015
  • wtorek, 09 czerwca 2015
    • Kolorowa jajecznica z warzywami

      Jajecznica jest jedną z najbardziej typowych potraw śniadaniowych, w każdym razie - w Polsce. Szybka w przygotowaniu, smaczna, pożywna, tylko... no właśnie, zbyt często taka sama. Ale tak być nie musi! Jeśli lubicie jajecznicę, w prosty sposób możecie zrobić z niej bardzo urozmaicony i bardzo zdrowy posiłek, pełen smaków i kolorów. Co ważne, jej przygotowanie nadal jest bajecznie proste: korzystamy z ulubionych warzyw, które mamy pod ręką, w dowolnych proporcjach. Jest pysznie!



      1/2 zielonej papryki - pokrojonej w dużą kostkę
      1 czerwona papryczka chili - pokrojona w duże kawałki, bez pestek
      1 cebula - obrana, pokrojona w duże kawałki
      4 pieczarki - pokrojone w ćwiartki
      kilka plasterków salami (do pominięcia w wersji wegetariańskiej)
      1 pomidor - pokrojony w duże kawałki
      2-4 jajka* - rozmącone w miseczce, lekko posolone do smaku

      2 łyżki oleju
      1 łyżeczka masła
      sól do smaku
      siekany szczypiorek

      1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy zieloną paprykę, ostrą papryczkę, cebulę, pieczarki i ew. plasterki salami. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kawałki pomidora. Smażymy krótką chwilę, po czym przesuwamy wszystkie warzywa na jedną stronę patelni, robiąc dużo wolnego miejsca.

      2. Na wolne miejsce na patelni dajemy masło. Gdy się rozpuści, wlewamy rozmącone jajka i, mieszając je, smażymy jajecznicę.

      Gdy jajecznica będzie gotowa (w naszej ulubionej konsystencji), mieszamy ja na patelni z warzywami. Podajemy od razu, posypana szczypiorkiem. Ja lubię także dodatek ostrego sosu chili.


      * ilość jajek dowolna - zależy, czy chcemy mieć więcej jajek a mniej warzyw, czy odwrotnie, czy też po równo. Ja lubię dużo warzyw.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 czerwca 2015 12:55
  • piątek, 15 maja 2015
    • Huevos rancheros, czyli jajka po ranczersku

      Nie jest łatwo być ranczerem. By sprostać wszystkim wyzwaniom długiego i ciężkiego dnia pracy, potrzebne jest solidne śniadanie. Huevos rancheros są bardzo popularnym daniem kuchni meksykańskiej, lubianym nie tylko przez ranczerów. W zależności od apetytu, dostępnych składników i potrzeby, możemy przygotowywać je w wersji skromniejszej lub bardziej rozbudowanej. Podstawą są kukurydziane lub pszenne tortille, sadzone jajka i pikantny sos pomidorowy. W skład dania może wejść także meksykańska smażona fasola, plastry avocado lub guacamole oraz ryż.



      dla 2 osób potrzebujemy:

      2 pszenne tortille
      2 jajka (lub więcej, wg upodobań)
      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
      1 łodyga selera naciowego - pokrojona drobno
      1 świeża papryczka chili - pokrojona w plastry
      1 puszka pomidorów
      2 ząbki czosnku -  obranego, posiekanego
      1 łyżeczka oregano
      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
      starty żółty ser o wyrazistym smaku - u mnie cheddar
      1/2 avocado - pokrojonego w plastry

      meksykańska smażona fasola

      olej do smażenia
      masło do smażenia
      ew. pietruszka lub kolendra do posypania dania


      1. Przygotowujemy meksykańską smażoną fasolę.

      W oddzielnym rondlu lub na głębokiej patelni przygotowujemy sos.
      Na rozgrzanym oleju podsmażamy obraną, posiekana cebulę, pokrojoną łodygę selera naciowego oraz pokrojoną w plastry papryczkę chili (jeśli danie ma być mniej pikantne, usuwamy pestki). Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, obrany i posiekany czosnek oraz oregano i kumin. Mieszamy. Smażymy na małym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wówczas doprawiamy go do smaku pieprzem i ew. dodatkowym chili.

      2. W międzyczasie na maśle smażymy sadzone jajka.

      3. Skropione wodą tortille podgrzewamy krotko z obu stron na suchej patelni.
      Na każdej tortilli układamy porcję smażonej fasoli, porcję sosu, plasterki avocado oraz jajka. Całość posypujemy startym żółtym serem i ew. pietruszką lub kolendra. Podajemy gorące (jemy nożem i widelcem).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 maja 2015 13:37
  • czwartek, 07 maja 2015
    • Çılbır - Yoğurtlu Yumurta, czyli jajka z jogurtem po turecku

      Czy przypuszczaliście, że jajka i jogurt to tak smaczne połączenie?  Zwłaszcza, gdy ma on lekko czosnkowy smak, a całość skropimy aromatyczną oliwą. W Turcji jest to popularna potrawa śniadaniowa, która sprawdzi się również jako danie kolacyjne. Polecam. Przepis na podstawie Ye-mek.net.



      dla 2 osób
      jajka - ilość dowolna
      300 -400 g gęstego jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
      1 duży ząbek czosnku
      sól do smaku

      2 łyżki oliwy z oliwek
      1/3 łyżeczki suszonej mięty
      1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      chili  w płatkach do smaku

      2 chlebki typu pita lub inne pieczywo

      Przepisy źródłowe zakładają, że do tej potrawy wykorzystuje się jajka gotowane w koszulkach. Jest to jednak trochę skomplikowana metoda, wymagająca trochę wprawy, trochę szczęścia i bardzo świeżych jajek, by się ładnie wszystko udało. Jeśli więc chcecie i nie sprawia to Wam problemu, przygotujcie jajka w koszulkach, czyli jajka bez skorupek, gotowane na wrzącej wodzie.
      Jeśli natomiast wolicie prostsze i mniej stresujące rozwiązania, przygotujcie jajka sadzone. Efekt smakowy jest bardzo podobny, należy tylko pamiętać, by nie przesuszyć jajek i by żółtko pozostało lekko płynne. Osiągniemy to dzięki użyciu specjalnej patelni do sadzonych jajek, lub po prostu jakiejś malej patelni, by jajka nie miały szansy rozlać się na zbyt dużej powierzchni.


      Mieszamy jogurt grecki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i solą.
      Smażymy jajka sadzone.
      Oliwę podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy miętę, paprykę, chili i pieprz, mieszamy.

      Na talerzach układamy warstwę jogurtu, na niej kładziemy jajka, polewamy aromatyczną oliwą. Ja dodatkowo użyłam jeszcze plastrów grillowanego bakłażana. Jest on smacznym, lecz nie koniecznym dodatkiem.
      Podajemy z chlebkiem typu pita lub innym świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 maja 2015 14:09
  • czwartek, 16 kwietnia 2015
    • Kremowa jajecznica z wędzonym łososiem

      Dodatek łososia wzbogaca "zwykłą" jajecznicę i może stanowić miłe urozmaicenie. Taka jajecznica jest idealna na leniwe, weekendowe śniadanie.



      5 jajek
      2 łyżki mleka
      1 łyżka śmietany
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      drobno pokrojony wędzony łosoś, ilość dowolna, wg uznania, np. 2-3 łyżki

      masło do smażenia


      Jajka wbijamy do salaterki*, dokładnie mieszamy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pierzem.

      Wędzonego łososia kroimy w drobne kawałeczki. Trochę możemy odłożyć do dekoracji.

      Na niedużej patelni rozpuszczamy masło, wlewamy jajka. Mieszamy i dodajemy łososia. Smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji.
      Gotową jajecznice można dodatkowo udekorować kawałeczkami łososia.

      * Ciekawostka: jeśli będziemy rozbijać jajka uderzając o płaską powierzchnię, np. o blat stołu, zamiast o rant miski, unikniemy kruszenia się skorupki i wpadania okruchów do przygotowywanego dania. Sprawdzone, działa!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 kwietnia 2015 11:10
  • piątek, 30 stycznia 2015
    • Omlet z serkiem wiejskim

      Z jajek można wyczarować setki ciekawych śniadań. Także omlety. A z omletów również można wyczarować setki udanych połączeń smakowych, jak na przykład to, z serkiem wiejskim i chrupiącym ogórkiem. Smaczna i zdrowa propozycja na rozpoczęcie dnia.



      3 jajka + szczypta soli do smaku
      ok. 1 łyżeczka masła do smażenia

      1/2 opakowania serka wiejskiego (można również użyć naturalnego gładkiego serka homogenizowanego)
      2 łyżki siekanego szczypiorku
      kilka plastrów świeżego ogórka


      Na małej patelni rozgrzewamy masło.

      Dodajemy dokładnie rozmieszane w miseczce jajka ze szczyptą soli. Na małym ogniu smażymy omlet, mieszając go kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Podważamy delikatnie brzegi omletu i przechylając ostrożnie patelnię w tę stronę, pozwalamy jajkom spłynąć w tym kierunku. Powtarzamy tę czynność dookoła omletu, by płynne jajka z wierzchu miały szansę znaleźć się na spodzie omletu.
      Czekamy, aż wierzchnia strona omletu zacznie się podsuszać (niektórzy lubią bardziej suchy, inni bardziej wilgotny omlet).

      Wówczas na połowie omletu układamy ogórka, serek wiejski i posypujemy szczypiorkiem. Omlet składamy na pół i ostrożnie zsuwamy na talerz.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet z serkiem wiejskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 30 stycznia 2015 14:54
  • piątek, 09 stycznia 2015
  • wtorek, 18 listopada 2014
  • poniedziałek, 17 lutego 2014
  • środa, 22 stycznia 2014
    • Pikantne jajka sadzone z papryką

      Poniższe jajka ze względu na sposób przygotowania mogą być uznane za "dalekich krewnych" pysznej Szakszuki i za bardzo bogatych krewnych Huevos Rancheros - z uwagi na większą ilość dodatków. Smaczne i bardzo pożywne. Warzywa można sobie przygotować wieczorem, rano tylko podgrzać i dodać jajka. Przepis wg bloga Scrumptiuos South Africa.



      1 cebula
      1 czerwona papryka
      papryczka chili - ilość do smaku
      kilka plastrów paprykowego salami lub chorizo
      1/2 łyżeczki tymianku
      1 łyżeczka cuminu
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      2 pomidory
      1-2 ząbki czosnku
      2 łyżka octu balsamicznego
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

      olej do smażenia
      natka pietruszki
      feta
      jajka


      Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć obrana, posiekana cebule, pokrojoną w kawałki paprykę i pokrojona salami wraz z chilli, tymiankiem i cuminem.
      Następnie dodać słodką paprykę, obrane, pokrojone w kostkę pomidory i obrany, posiekany czosnek. Wlać ocet balsamiczny.
      Dusić na małym ogniu, aż warzywa zmienią się w sos (a pomidory zmiękną).

      Teraz w sosie na patelni robimy łyżką zagłębienia ( tak, by było widać dno patelni) i w każde z nich wbijamy jedno jajko. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu,aż jajka się zetną.
      Gotowe danie posypujemy natka pietruszki i pokruszona fetą.


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantne jajka sadzone z papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 stycznia 2014 10:04
  • wtorek, 15 października 2013
  • czwartek, 03 października 2013

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters