Passionfruit

pełnia smaku...

Śniadanie & Kolacja - tosty, kanapki, burgery

  • czwartek, 16 listopada 2017
    • Burgery z karmelizowaną cebulą i serem bleu

      Połączenie wołowiny z karmelizowaną cebulą i wyrazistym serem bleu to niezwykle smaczna kombinacja. Zapomnijcie o Fast foodach – o ile pyszniejszy i zdrowszy posiłek można bez żadnego wysiłku przygotować samemu!

      Blue Cheese and Brown Onions Burger

      Na 2 burgery

      Ok. 80-100 g mielonej wołowiny na 1 burgera, razem 200g

      1 łyżka sosu Worcester

      Świeżo mielony czarny pieprz

      Sól do smaku

      1-2 duże cebule

      Ser typu bleu (z niebieską pleśnią) – 2 plasterki

      2 bułki do burgerów

      2 cebule - obrane, pokrojone w pół plastry

      1-2 łyżki octu balsamicznego

      Mieszanka ulubionych sałat

      Keczup, majonez, sos chili


      1. Przygotowujemy rumianą cebulę: obraną cebulę kroimy w pół plastry. Podsmażamy na oleju z masłem (olej zapobiegnie przypalaniu się masła), aż cebula będzie rumiana (ale nie spalona!). Wówczas dodajemy ocet balsamiczny i czekamy, aż lekko odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      2. Mieloną wołowinę mieszamy z sosem Worcester. Formujemy dwa płaskie, okrągłe burgery, które oprószamy z obu stron świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Burgery smażymy krótko z obu stron a niewielkiej ilości oleju, na rumiano. Oprószamy solą do smaku.

      3. Rozkrojone bułki opiekamy od wewnątrz w tosterze lub na suchej patelni, by wnętrze było złote.

      4. Jedną połówkę bułki smarujemy keczupem, drugą majonezem. Układamy porcję sałaty, burgera, kawałki sera bleu (tyle, by ser przykrył powierzchnię burgera). Na wierzchu układamy porcję karmelizowanej cebul. Przykrywamy druga połówką bułki.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 listopada 2017 09:25
  • wtorek, 07 listopada 2017
    • Burgery z tuńczyka z kolendrą

      Jeśli lubicie tuńczyka, skuście się na przygotowanie z niego burgerów. Robi się je szybko, a smakują świetnie. Do ryby dodajemy aromatyczną siekaną kolendrę, a do burgera mnóstwo świeżych warzyw. Jest pysznie. :)

      Tuna Burger

       

      2 puszki tuńczyka

      1 jajko

      2 łyżki majonezu

      3-4 łyżki bułki tartej

      3 łyżki siekanej natki kolendry

      1 mała, obrana, jak najdrobniej posiekana cebula

      1 papryczka chili – bez nasion, jak najdrobniej posiekana

      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (do smaku)


      dodatkowo:
      bułki do burgerów
      mieszanka ulubionych sałat

      Pomidor, świeży ogórek, siekany szczypiorek
      majonez
      keczup

      1. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Mieszamy z pozostałymi składnikami - dodajemy tyle bułki tartej, by masa była plastyczna, lecz nie sucha (ilość będzie zależeć od wilgotności tuńczyka i wielkości jajka).


      Tuna Burger Ingredients
      2. Z masy formujemy mokrymi dłońmi 6 kształtnych burgerów. Burgery smażymy na minimalnej ilości oleju (najlepiej na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu) z obu storn na złoto.

      3. Spód bułki smarujemy majonezem, na to układamy mix sałat, szczypiorek, plastry ogórka, burgera i plaster pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki, posmarowaną keczupem.

      Tuna burgers

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z tuńczyka z kolendrą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 listopada 2017 12:21
  • środa, 06 września 2017
    • Soczyste burgery

      Jeśli chcemy uzyskać soczyste burgery, naturalnie pierwszym krokiem jest nie przetrzymywanie ich zbyt długo na patelni czy też grillu. Hamburger jest przeważnie dość cienki, więc usmażenie go jest dość szybkie. Dodatkowo, nawet po zdjęciu z grilla mięso jeszcze przez chwilkę smaży się nadal pod wpływem swego własnego ciepła. Tym, co może dodatkowo wpłynąć na soczystość mięsa są przeróżne dodatki smakowe. Dziś postawimy na ser, sos Worcester i aromatyczne przyprawy.

       Juicy Burgers

      400 g mielonego mięsa wołowego (4 duże burgery bądź 6 mniejszych)

      1 łyżka sosu worcester

      4 łyżki startego na drobnej tarce sera cheddar

      1 łyżka siekanej natki pietruszki

      1 łyżeczka bazylii

      1 łyżeczka cebuli w proszku

      ½ łyżeczki oregano

      1 obrany, przeciśnięty ząbek czosnku

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

      Mięso mielone mieszamy ze wszystkimi dodatkami. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

      Z mięsa formujemy (najwygodniej – mokrymi dłońmi), okrągłe, nie za grube burgery.

      Burgery smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż będą rumiane. Wówczas przekładamy je na druga stronę i nakrywamy każdy z nich plasterkiem sera, który się ładnie roztopi pod wpływem temperatury.

       

      Podajemy w bułkach do burgerów wraz z ulubionymi dodatkami.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Soczyste burgery”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 06 września 2017 10:47
  • poniedziałek, 10 lipca 2017
    • Burgery a la Philly Cheese Steak Sandwich

      Hamburgery to nie jedyne nadzienie, jakie możemy umieścić w bułkach do burgerów. Dla odmiany pomyślmy o dobrze doprawionej wołowinie z pieczarkami, zielona papryką i wyrazistym serem cheddar, utrzymanej smakowo w klimacie słynnej filadelfijskiej kanapki ze stekiem Philadelphia Cheese Steak. Przepis na podstawie DinnerThenDessert.

      Philly Cheese Steak Sloppy Joes

      200g mielonego mięsa wołowego

      1 nieduża cebula – obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      ½ zielonej papryki – pokrojonej w drobna kostkę

      6 pieczarek – pokrojonych w drobna kostkę

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      4 łyżki wody

      2 łyżki sosu worcester

      1 łyżka keczupu

      Ostra papryka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      Olej do smażenia

      + starty na tarce ser cheddar (lub ew. inny ser o wyrazistym smaku, bułki do burgerów)

       

      1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pieczarki, paprykę i cebulę. Gdy cebula będzie szklista, a pieczarki rumiane, dodajemy czosnek i mięso. Smażymy, mieszając, aż mięso przestanie być surowe. Wówczas dodajemy mąkę – mieszamy. Następnie wlewamy wodę, sos worcester i keczup. Smażymy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy całość do smaku ostra papryka, solą i pieprzem, by danie było wyraziste.

      2. Bułki do burgerów przekrawamy na pół i opiekamy, by wewnątrz były rumiane. Na dolnej połówce bułki układamy porcję startego sera oraz porcję mięsa. Przykrywamy drugą połówką i podajemy.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery a la Philly Cheese Steak Sandwich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lipca 2017 10:55
  • piątek, 16 czerwca 2017
  • środa, 24 maja 2017
    • Tortille nadziewane kremowym kurczakiem z avocado

      Pysznie, szybko i ładnie. Tymi trzema słowami mogę scharakteryzować dzisiejszą propozycję, czyli tortille z kremowym kurczakiem i avocado. Można je zjeść na śniadanie lub kolację, jak również zabrać ze sobą jako lunch do szkoły czy pracy, ponieważ bardzo dobrze znoszą transport. Z tego powodu świetnie sprawdzą się również podczas wycieczek. Gdy pokroimy je w dekoracyjny sposób, z pewnością przypadną do gustu także gościom podczas przyjęcia w domu. Przepis wg OmgChocolateDesserts.

      Chicken & Avocado Rolls

      3-4 tortille pszenne

      1 duży lub 2 małe filety z piersi kurczaka

      2/3 szklanki sera cheddar (lub innego sera żółtego o wyrazistym smaku) startego na tarce (duże oczka)

      1 mała czerwona cebula – obrana, drobno posiekana

      ½ szklanki siekanego szczypiorku

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      2 łyżki majonezu

      2 łyżki jogurtu greckiego

      Olej do smażenia

       

      Guacamole:

      1 avocado

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny

      Sól do smaku

       

      Marynata do kurczaka:

      3 łyżki oleju

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      ½ łyżeczki wędzonej papryki

      ½ łyżeczki tymianku

      ½ łyżeczki oregano

      ½ łyżeczki pieprzu

      ½ łyżeczki soli

      Ew. ostra papryka lub chili – do smaku

       

      1. Filety z kurczaka rozcinamy „po grubości”, by z każdego kawałka mięsa uzyskać po 2 cienkie kotlety. Mięso marynujemy w podanej mieszance przypraw 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki i sól. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      2. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Następnie zdejmujemy z patelni i rwiemy dwoma widelcami na drobne kawałki lub bardzo drobno siekamy nożem.

      Mieszamy w misce kurczaka wraz z guacamole, serem, cebulą, szczypiorkiem, natką, majonezem i jogurtem. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy więcej jogurtu.

      składniki

      3. Masę rozprowadzamy na tortillach cienką, równomierną warstwą. Ilość ostatecznie posmarowanych tortilli będzie zależała od tego, jak grubą warstwę nadzienia damy.

      Każdą tortillę ściśle zwijamy i odkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie kroimy je ostrożnie w plastry lub pod skosem.

      Jeśli nie chcecie kroić tortilli, tylko podać je w całości, chłodzenie w lodówce nie jest konieczne.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tortille nadziewane kremowym kurczakiem z avocado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 24 maja 2017 09:58
  • poniedziałek, 22 maja 2017
  • czwartek, 18 maja 2017
  • piątek, 12 maja 2017
    • Grzanki z avocado i meksykańskimi pieczarkami

      Jeśli lubicie avocado, a dokładniej guacamole, czyli przygotowaną z niego pastę o uzależniającym smaku limonki, zwróćcie uwagę na ten przepis. Jeśli zaś jesteście miłośnikami klimatów meksykańskich – to już coś zdecydowanie dla Was. Tym razem jednak nie przygotowujemy żadnego mięsa. Gwoździem programu są dziś pieczarki, które usmażymy z aromatycznymi przyprawami w stylu tacos. Dobrym dodatkiem może być starty ser cheddar czy kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Będzie kolorowo, aromatycznie, warzywnie i pysznie! Pomysł od HarrietEmily.

      Avaocado and Taco Mushroom Toasts

      250 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki

      1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki suszonego oregano

      1 duży ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany

      Sól, świeżo mielony czarny pieprz i chili – do smaku

      Olej + masło do smażenia, po 1 łyżce

       

      Guacamole:

      1 avocado

      1 łyżka soku z limonki lub cytryny

      Sól do smaku

       

      Mała czerwona cebula – obrana, pocięta w cieniutkie piórka

      Kwaśna śmietana/jogurt grecki

      Pieczywo

       

      1. Przygotowujemy guacamole: avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. 

      Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki i sól. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

      2. Pokrojone w plastry pieczarki podsmażamy na złoto na 1 łyżce masła z 1 łyżką oleju, dodając wszystkie przyprawy i siekany czosnek.

      W tym czasie rumienimy pieczywo.

      Każdą kromkę pieczywa smarujemy guacamole (ew. posypujemy serem), oraz układamy na niej po porcji pieczarek. Na wierzch możemy dać kleks kwaśnej śmietany. Podajemy od razu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Grzanki z avocado i meksykańskimi pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 12 maja 2017 11:41
  • wtorek, 21 marca 2017
  • środa, 01 marca 2017
    • Kanapki z tuńczykiem i jajkiem na twardo

      Te kanapki świetnie sprawdzą się nie tylko w domu, lecz również „w terenie” – możemy je zabrać na wycieczkę, do pracy lub do szkoły.  Bez problemu zachowają świeżość przez kilka godzin, bez lodówki, i nie stracą smaku. Dzięki gęstej konsystencji pasty pieczywo nie namoknie i nie zrobi się miękkie, a tuńczyk i jajko na twardo zapewnią, że będą nie tylko pyszne, lecz również bardzo pożywne.

      Tuna and Egg Sandwich

      1 puszka tuńczyka

      1 mała cebula – obrana, bardzo drobno posiekana

      1 łyżka majonezu (do połączenia się składników)

      1-2 łyżki keczupu

      1 łyżeczka sosu chili – do smaku

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      3-4 jajka – ugotowane na twardo

      Majonez lub masło – do posmarowania kanapek

      Dowolne pieczywo (u mnie chleb żytni) – 8 kromek (ilość kanapek uzależniona od ilości pasty, jaką nałożycie do każdej z nich)

       

      1.   Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry.

      2. W salaterce mieszamy dokładnie tuńczyka z posiekaną jak najdrobniej cebulą, keczupem, majonezem i sosem chili, aż do uzyskania pasty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, by pasta miała wyrazisty smak.

      3. Kromki pieczywa smarujemy cieniutko z jednej strony masłem lub majonezem. Układamy po porcji pasty tuńczykowej, na której kładziemy plasterki jajka. Nakrywamy drugą posmarowaną kromką pieczywa.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 01 marca 2017 10:55
  • piątek, 27 stycznia 2017
  • środa, 18 stycznia 2017
  • piątek, 12 sierpnia 2016
  • środa, 04 maja 2016
  • piątek, 11 marca 2016
  • poniedziałek, 07 marca 2016
  • czwartek, 03 marca 2016
  • wtorek, 23 lutego 2016
  • czwartek, 04 lutego 2016
  • piątek, 18 grudnia 2015
    • Tosty serowe z pieczarkami

      Tosty serowe z pieczarkami to szybkie i pożywne śniadanie. Świetnie też sprawdzą się jako wytrawny dodatek do zupy pomidorwej lub barszczu czerwonego.

      tost pieczarkowy

      Mamy dwie możliwości do wyboru: tosty klasyczne lub tosty francuskie.


      pieczywo tostowe

      ser żółty o wyrazistym smaku, starty na tarce

      pieczarki + masło do smażenia

      sól i pieprz do smaku

      do tostów klasycznych - majonez

      do tostów francuskich - jajka, mleko

       

      Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła na złoto, po czym doprawiamy intensywnie do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą.

      1. Tosty klasyczne

      Oba kawałki pieczywa tostowego smarujemy cienko z jednej strony majonezem. Plaster pieczywa kładziemy na rozgrzanej patelni stroną z majonezem do dołu. Układamy pieczarki i ser, przykrywamy drugą kromką pieczywa, majonezem do góry. Majonez mamy zatem na zewnątrz kanapki. Tosty smażymy na niedużym ogniu z obu stron, aż będzie apetycznie rumiany.

      2. Tosty francuskie

      Na kromce pieczywa układamy ser i pieczarki, przykrywamy drugą kromką. Dociskamy kanapkę dłonią.

      Jajka mieszamy z mlekiem (proporcje to 3 łyżki mleka na 1 jajko). Moczymy kanapki z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną.  Smażymy na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto.
      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tosty serowe z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 18 grudnia 2015 13:24
  • czwartek, 10 grudnia 2015
    • Kanapka z kurczakiem barbecue

      Dziś mam dla Was przepis na szybką i smaczną kanapkę z domowym kurczakiem barbecue, do której wykorzystamy sos barbecue wg przepisu Gordona Ramsaya.

      BBQ chicken sandwich

      1 duża pierś kurczaka

      sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka

       

      sos barbecue wg Gordona Ramsaya

      1 duża cebula
      2-4 duże ząbki czosnku
      2 czubate łyżki brązowego cukru
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżka octu winnego
      2/3 szklanki dobrej jakości keczupu*
      2 łyżki sosu Worcester
      1/2 łyżeczki soli (do smaku)

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      ogórki konserwowe

      bułki

      1. Sos: na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy ocet, keczup i sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).
      

      2. W międzyczasie przygotowujemy kurczaka: na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy z obu stron na złoto przekrojoną na pół w poprzek pierś kurczaka (tak, by z jednego filetu otrzymać dwa cieńsze), oprószoną solą, pieprzem i papryką z obu stron. Usmażone filety zdejmujemy z patelni i rozrywamy na małe kawałki za pomocą dwóch widelców.

      3. Do kurczaka dodajemy pożądaną (w zależności, czy potrawa ma być gęściejsza, czy rzadsza) ilość sosu, mieszamy.

      Bułki kroimy na pól i lekko podpiekamy w tosterze. Układamy na nich kurczaka barbecue wraz z plastrami ogórka konserwowego lub dowolnymi innymi dodatkami. Podajemy na ciepło. 

      

      * Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kanapka z kurczakiem barbecue”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 grudnia 2015 14:28
  • poniedziałek, 23 listopada 2015
  • środa, 18 listopada 2015
    • Burgery z kurczaka z jalapeno i cheddarem

      Burgery z mięsa drobiowego to coś, czego zdecydowanie warto spróbować. Zwłaszcza, gdy doda się do nich pięknie czerwoną lub zieloną papryczkę, zieloną natkę pietruszki, ser i aromatyczne przyprawy. Przepis od Annies-Eats. Oczywiście, burgery te można zjeść nie tylko w bułkach, lecz również do obiadu. Dodatki również mogą być inne - poniżej znajdziecie niezwykle ciekawą smakowo kompozycję z guacamole i sosem barbecue.

      chicken burger

      1 duża pierś kurczaka - zmielona

      1 mała cebula - obrana, bardzo drobno posiekana

      1 papryczka jalapeno lub chili - bardzo drobno posiekana, bez pestek

      1 małe ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

      1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

      4 łyżki startego na tarce sera cheddar (lub innego twardego sera żółtego o wyrazistym smaku)

      1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu - do smaku

       

      mąka pszenna do obtoczenia

      olej lub oliwa do smażenia

       

      oraz:

      4 bułki do hamburgerów

      plastry pomidora

      plastry cebuli czerwonej lub białej

      guacamole

      ostry sos chili lub sos barbecue

       

      1. Pierś kurczaka mielemy lub siekany drobno w malakserze. *

      Do mięsa dodajemy siekaną cebulę, papryczkę (nie obawiajcie się, burgery wcale nie sa zbyt pikantne), czosnek, natkę, sok z cytryny, kumin i paprykę słodką. Dodajemy do smaku sól i pieprz, mieszamy.

      Burgery można formować od razu lub odstawić do lodówki do użycia później (do 12 godzin w lodówce).

      Z masy formujemy 4 okrągłe burgery. Obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoto.

       

      2. Bułki przekrawamy i rumienimy od wewnątrz na suchej patelni. Na dolną część nakładamy po łyżce guacamole, na to układamy burger, plastry pomidora, cebuli i sos barbecue. Przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy.


      *Osobiście o wiele bardziej wolę sama zemleć mięso drobiowe, ponieważ wtedy dokładnie wiem, co mam w składzie. Można jednak oczywiście użyć gotowego mięsa drobiowego mielonego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 18 listopada 2015 14:27
  • poniedziałek, 16 listopada 2015
    • Śniadaniowe enchiladas

      Enchiladas to danie kuchni meksykańskiej. Najogólniej rzecz ujmując, są to tortille z różnymi farszami, zwinięte w rulon, polane sosem i zapieczone. Nazwa oznacza potrawę, do której dodano paprykę chili. Ilość chili dozujemy oczywiście wg własnych upodobań. Dziś proponuję mniej typową, śniadaniową wersję.

      enchilladas śniadaniowe

      (dla 2 osób)

       

      2 tortille pszenne

      ok. 200 g szynki lub kiełbasy - pokrojonej w drobna kostkę

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1/2 papryki czerwonej lub zielonej - pokrojonej w kostkę

      1 papryczka chili - czerwona lub zielona - drobno posiekana, bez pestek

      1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1 garść startego żółtego sera - startego na tarce

       

      olej do smażenia

       

      sos:

      3 jajka

      1/2 szklanki śmietany 12% ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany) lub mleka

      chili lub ostra papryka - do smaku

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      starty żółty ser do posypania

      1 łyżeczka tymianku

      ew. chili w płatkach

       

      1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy szynkę/kiełbasę, cebulę i obie papryki. Oprószamy kuminem i smażymy, aż cebula będzie szklista.

       

      2. Tortille przekrawamy na pół. Na każdej układamy nadzienie i po łyżce startego żółtego sera, po czym zwijamy tortillę w rulon. Ruloniki układamy ściśle w naczyniu do zapiekania. Boków nie podwijamy pod spód, by sos mógł swobodnie wpłynąć do środka.

      enchilladas

      3. Składniki sosu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tortille zalewamy sosem, posypujemy serem, tymiankiem i chili. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10-15 minut, aż będą rumiane.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Śniadaniowe enchiladas”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 listopada 2015 15:00

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!