Passionfruit

pełnia smaku...

Śniadanie & Kolacja - placuszki, racuchy, omlety

  • środa, 28 czerwca 2017
    • Puszysty omlet z ziołową śmietaną i łososiem

      Puszysty omlet został tym przepisie wzbogacony o dodatek ziołowej śmietany i wędzonego łososia. Pysznie i pożywnie. Przepis: Heston Blumenthal.

      Heston Blumenthal's Salmon Omelette

      (dla 2 osób)

      6 jajek + 1 łyżka mleka
      szczypta soli
      szczypta proszku do pieczenia

      masło do smażenia

      ½ szklanki gęstej kwaśnej śmietany wymieszanej z 1 łyżką siekanego koperku i 1 łyżą siekanego szczypiorku

      ok. 60-80 g wędzonego łososia - drobno pokrojonego

       

      1. Na patelni rozpuszczamy masło.

      W miseczce mieszamy w międzyczasie jajka z 1 łyżką mleka, proszkiem i szczyptą soli. Wlewamy na patelnię. Omlet smażymy na bardzo małym ogniu. 

      Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną, a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Łopatką ostrożnie podważamy brzegi omletu. Przechylając delikatnie patelnię pozwalamy, by nadmiar nie usmażonego jajka spłynął pod spód omletu. Możemy powtarzać tę czynność, aż pozbędziemy się większości nadmiaru jajek z wierzchu omletu.
      Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

      omelette
      mieszanie łopatką


      2. Gdy omlet przestanie być już surowy, wykładamy łyżeczką kwaśną śmietanę. Na środku układamy pasek z pokrojonego w małe kawałki wędzonego łososia.

      Pomagając sobie łopatką do naleśników składamy omlet najpierw jednym brzegiem, a potem drugim do środka. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz. Dzielimy na dwie porcje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Puszysty omlet z ziołową śmietaną i łososiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 28 czerwca 2017 10:50
  • czwartek, 22 czerwca 2017
    • Pancakes z bekonem

      Amerykańskie puszyste placuszki, czyli pancakes, oraz bekon to popularne produkty  śniadaniowe, bardzo często jedzone razem. dlaczego zatem tych dwóch składników nie połączyć? Przecież świetnie do siebie pasują!

      Becon Pancakes

      6 plasterków wędzonego boczku/bekonu

      1,5 szklanki maślanki
      2 jajka
      1 łyżeczka cukru
      ok. 1 szklanka mąki pszennej
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      szczypta soli

      olej do smażenia

       

      1. Plastry boczku podsmażamy na suchej patelni, aż będą z obu stron rumiane. Następnie kroimy je w drobna kosteczkę.

      2. Maślankę mieszamy z jajkami, cukrem, solą, i proszkiem do pieczenia. Następnie partiami dodajemy mąkę, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Pokrojony boczek dodajemy do ciasta, mieszamy.

      Na patelni do naleśników, na niewielkiej ilości oleju, smażymy partiami nasze pancakes, z obu stron na złoto. Ja na 1 pancake używam 2 łyżek ciasta.


      Jako dodatek pasują  miód lub syrop klonowy. Można je także oprószyć cukrem pudrem, a w wersji wytrawnej posypać startym serem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pancakes z bekonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 czerwca 2017 12:35
  • czwartek, 20 kwietnia 2017
  • piątek, 03 lutego 2017
    • Omlet słodko kwaśny

      Dzięki słodko-kwaśnemu sosowi zwykły omlet zamienia się w pyszne orientalne danie. Przepis wg Taste.com.au.

      Sweet adn Sour Omelette

      sos słodko-kwaśny

      1 cebula – obrana, przekrojona na pół, pokrojona w cienkie pióra

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      ½ łyżeczki pasty sambal oelek

      ½ szklanki wody rozmieszanej z ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

      1 łyżka brązowego cukru

      1 łyżeczka puree lub chutney’u z tamaryndowca*

      1 listek laurowy

      pieprz i sól – do smaku

      olej do smażenia

       

      omlet:

      2-3 jajka + 1 łyżka mleka
      szczypta soli
      szczypta proszku do pieczenia

      masło do smażenia, ok. 1 łyżeczka

       

      1. Przygotowujemy sos: na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy cebula będzie szklista, dodajemy pastę sambal oelek. Mieszamy, wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki. Pozwalamy, by sos się zagotował i zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem.

      2. Przygotowujemy omlet: na małej patelni (ok.20 cm średnicy) rozpuszczamy masło.

      W miseczce mieszamy w międzyczasie jajka z 1 łyżką mleka, proszkiem i szczyptą soli. Wlewamy na patelnię. Omlet smażymy na bardzo małym ogniu. 

      Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną, a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Łopatką ostrożnie podważamy brzegi omletu. Przechylając delikatnie patelnię pozwalamy, by nadmiar nie usmażonego jajka spłynął pod spód omletu. Możemy powtarzać tę czynność, aż pozbędziemy się większości nadmiaru jajek z wierzchu omletu.
      Nakrycie patelni pokrywką także pomoże w szybszym usmażeniu się góry omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

      Gdy omlet przestanie być już surowy, pomagając sobie łopatką do naleśników składamy omlet na pól. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.

      3. Omlet podajemy polany sosem. Dodatkiem mogą być ulubione warzywa: ogórek, szczypiorek, czerwona papryka.

       

      *Tamaryndowiec odpowiada za kwaśność sosu. Jeśli nie macie możliwości kupienia chutney’u z tamaryndowca, zmieszajcie 1 łyżkę sosu sojowego z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżeczką miodu wielokwiatowego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet słodko kwaśny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 12:52
  • piątek, 16 grudnia 2016
    • Omlet à la pizza

      Pizza na śniadanie? Czemuż by nie? Jednak, tym razem w innej, szybkiej, wersji (dobrej dla bezglutenowców!)  - omletowej. Przepis wg Nefis. Yemek tarifleri.

      Pizza Omelette

      na 1 omlet:


      kilka plastrów kiełbasy salami (może być salami paprykowe, chorizo lub turecka kiełbasa sucuk, której ja użyłam)

      2-3 jajka + 1 łyżka mleka + szczypta soli + szczypta proszku do pieczenia

      garść listków szpinaku (opcjonalnie)

      1-2 łyżki startego żółtego sera

      1/2 łyżeczki oregano

      ww. chili w płatkach

      masło do smażenia

      ew. liski bazylii do podania

      Na małej patelni, na maśle, podsmażamy lekko plastry kiełbasy salami.

      W miseczce mieszamy w międzyczasie jajka z 1 łyżką mleka, proszkiem i szczyptą soli. Dodajemy porwane listki szpinaku. Wlewamy na patelnię z kiełbasą. Omlet smażymy na małym ogniu.  Łopatką ostrożnie podważamy brzegi omletu. Przechylając delikatnie patelnię pozwalamy, by nadmiar nie usmażonego jajka spłyną pod spód omletu. Posypujemy wierzch serem i oregano (+ ew. chili). Nakrywamy patelnię pokrywką i smażymy na minimalnym płomieniu, aż ser zacznie się rozpuszczać. 

      Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.

      Podajemy od razu, gorący. Możemy podać z keczupem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 16 grudnia 2016 10:18
  • wtorek, 13 grudnia 2016
    • Jak zrobić puszysty omlet?

      Przyznam, że kiedyś, wiele lat temu, nie przepadałam za omletami. Suche, cienkie... nic ciekawego. Wina nie tkwiła jednak w omletach, lecz we mnie - po prostu nie wiedziałam, jak je prawidłowo przygotować. Z biegiem czasu udało mi się doprowadzić robienie omletów do perfekcji. Miękkie, puszyste, idealne - pyszne zarówno w wydaniu wytrawnym, jak i na słodko. Jak tu żyć bez omletu? :)

      Fluffy Omelette

      Tricków jest kilka, jednak przede wszystkim należy pamiętać, że nie należy używać zbyt dużej patelni w stosunku do ilości jajek. Wówczas, czego byśmy nie robili, omlet rozpłynie się po całej powierzchni i siłą rzeczy wyjdzie płaski. Robiąc omlet dla 1 osoby, wybierzmy małą patelnię, o średnicy ok. 20 cm. Dużą patelnię pozostawmy na sytuacje, gdy będziemy chcieli przygotować omlet dla kilku osób, z większej ilości jajek. Jest jednak haczyk - dużego omletu nie przewrócimy tak łatwo drugą stronę (jeśli byśmy chcieli to robić)*, oraz nie będzie miał tak ładnego kształtu, bo będziemy musieli go pokroić na porcje. Dlatego, jeśli ma być bardzo ładnie, smażymy pod rząd tyle omletów, ile nam potrzeba (smażą się szybko), lub dla przyspieszenia używamy kilku patelni (ja mam specjalnie dwie identyczne małe patelnie do omletów). Opis przygotowania wydawać się może długi, lecz w rzeczywistości wszystko dzieje się bardzo szybko, i w miarę nabierania wprawy robimy wszystkie czynności automatycznie i smażenie idzie na prawdę sprawnie.

       

      dla 1 osoby

      2-3 jajka + 1 łyżka mleka
      szczypta soli
      szczypta proszku do pieczenia

      masło do smażenia, ok. 1 łyżeczka

       

      Na małej patelni (ok.20 cm średnicy) rozpuszczamy masło.

      W miseczce mieszamy w międzyczasie jajka z 1 łyżką mleka, proszkiem i szczyptą soli. Wlewamy na patelnię. Omlet smażymy na bardzo małym ogniu. 

      Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną, a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Łopatką ostrożnie podważamy brzegi omletu. Przechylając delikatnie patelnię pozwalamy, by nadmiar nie usmażonego jajka spłynął pod spód omletu. Możemy powtarzać tę czynność, aż pozbędziemy się większości nadmiaru jajek z wierzchu omletu.

      Nakrycie patelni pokrywką także pomoże w szybszym usmażeniu się góry omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

      Gdy omlet przestanie być już surowy, pomagając sobie łopatką do naleśników składamy omlet na pól. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.

      Podajemy od razu, gorący.

       

      * Na wszystko jest jednak metoda: patelnię nakrywamy pasującą rozmiarem pokrywką od garnka. Mocno dociskamy ją do patelni i odwracamy całość do góry nogami. Odstawiamy patelnię na palnik, a omlet leżący na pokrywce zsuwamy ponownie delikatnie na patelnię.

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jak zrobić puszysty omlet?”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 grudnia 2016 08:40
  • środa, 28 września 2016
  • czwartek, 22 września 2016
    • Jajka Foo Young, czyli omlet po chińsku

      Jajka Foo Young to potrawa obecna w chińskiej kuchni amerykańskiej, brytyjskiej, tajskiej, indonezyjskiej, malajskiej i japońskiej, jak również w Hong Kongu. Przypuszcza się, że w Stanach Zjednoczonych danie tego typu zaczęli przygotowywać kucharze chińskiego pochodzenia w latach 30. XX w. Jajka Foo Young pozwalają na dużą dozę swobody wyboru dodatków: można przygotować je w wersji bezmięsnej, jak również dodać do nich np. krewetki, mieloną wołowinę, wieprzowinę, kurczaka, szynkę czy mięso kraba. To zdrowa, smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu propozycja śniadaniowa. Jeśli natomiast podamy Foo Young z ryżem i sałatką, idealnie sprawdzą się w roli dania obiadowego. Nie zapomnijmy też o sosie, którego słono - słodki smak znakomicie podkreśla delikatny smak tego wypełnionego po brzegi warzywami omletu. Przepis na podstawie ChinaSichuanFood oraz TheWoksOfLife.

      Jeśli chcemy przygotowywać duże omlety (średnica max 15 cm), najwygodniej jest smażyć je pojedynczo na małej patelni, ponieważ większy omlet będzie nam trudno odwrócić na drugą stronę. Jeśli chcemy przygotować posiłek dla większej liczby osób, wygodniej będzie smażyć ma dużej patelni małe placuszki o średnicy ok. 8 cm.

      Eggs Foo Young

      dla 1 osoby:

      2 jajka

      szczypta soli

      garść warzyw pociętych w paseczki

      u mnie: 2 pieczarki, chrupiące części 2 listków kapusty pekińskiej, 1/2 marchewki, 1/2 cebuli, paseczki czerwonej papryki, siekany szczypior - możemy użyć ulubionych warzyw w dowolnych proporcjach

       

      sos:

      2/3 szklanki bulionu warzywnego

      2 łyżeczki sosu ostrygowego

      3-4 łyżeczki jasnego sosu sojowego

      1 łyżeczka oleju sezamowego

      1 łyżeczka cukru

      1/3 łyżeczka ostrego sosu chili

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      1. Jeśli omlety mamy zamiar podać na obiad, zaczynamy od ugotowania ryżu i przygotowania sałatki, np. Tajskiej sałatki z białej kapusty.

      2. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w małym rondelku. Zagotowujemy, by sos zgęstniał.

      3. Jeśli zamierzacie użyć surowych krewetek czy też surowego mięsa, należy najpierw je oddzielnie usmażyć.

      W misce rozmącamy jajka. Przygotowujemy warzywa, krojąc je w cienkie paseczki. Dodajemy wszystkie warzywa do jajek, pamiętając, że powinno ich być dużo, to znaczy, że zależy nam na gęstej masie jajeczno-warzywnej.

      Na małej patelni (średnica ok. 15 cm) rozgrzewamy olej, po czym wlewamy masę omletową. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na małym ogniu. Gdy jedna strona będzie złoto rumiana, odwracamy omlet łopatka do naleśników na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia, po czym składamy omlet na pół.

      Podajemy polany sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 września 2016 15:48
  • czwartek, 21 lipca 2016
  • piątek, 30 października 2015
    • Puszysty omlet z jabłkami i bekonem

       Połączenie mięs z owocami daje bardzo dobre rezultaty. Przykładem może być schab ze śliwką czy też kaczka lub kurczak z jabłkami. Również dodatek bekonu bardzo pasuje do jabłek. Dziś w wersji puszystego, śniadaniowego lub kolacyjnego omletu. Warto spróbować :) Przepis na podstawie Lecker.de.


      omlet z boczkiem i jabłkami

      3  jajka

      1 łyżeczka soku z cytryny

      2 łyżeczki cukru

      1/2 szklanki mleka

      ok.3/4 szklanki mąki

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

       

      2-3 plastry wędzonego surowego boczku/bekonu

      1-2 małe jabłka

       masło do smażenia


      1.Na dużej patelni (ok. 24 cm) podsmażyć pokrojone w wąskie paski plastry boczku. Gdy będa rumiane - zdjąć.

      2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i tyle mąki, by wyszło gęste ciasto.  Dodajemy połowę ubitych białek i dokładnie mieszamy. Dodajemy drugą połowę ubitych białek, po czym mieszamy ostrożnie, by nie zniszczyć piany.

      3. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne (wykrawaczem), po czym kroimy je w cienkie plastry (ze skórką). Na patelni roztapiamy masło. Plastry jabłek układamy dookoła w okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni. Na jabłkach, szczególnie w ich otworach, układamy kawałki usmażonego boczku, po czym wlewamy na nie równą warstwą przygotowane ciasto.

      4. Smażymy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem,  aż spód będzie rumiany. Wówczas przecinamy  omlet za pomocą łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwracamy ostrożnie na drugą stronę, podkładając odrobinę masła.

      Gdy druga strona będzie rumiana, a ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdejmujemy omlet z patelni.

      Podajemy gorący, oprószony cukrem pudrem, polany syropem klonowym lub miodem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Puszysty omlet z jabłkami i bekonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 30 października 2015 15:02
  • środa, 21 października 2015
    • Jabłka w cieście - racuszki

      Jabłka w cieście to jeden ze smaków dzieciństwa - w każdym razie - mojego :) to przysmak małych i dużych. Można je podać na śniadanie, na podwieczorek, na kolację... myślę, ze nawet na obiad, jeśli przygotujemy ich wystarczającą ilość, i jako pierwsze danie podamy zupę*.

       

      jabłka w cieście

       

      1 duże twarde jabłka

      3 jajka

      1 łyżeczka soku z cytryny

      3 łyżeczki cukru pudru

      szczypta soli

      1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

      ok. 1/2 szklanki mąki pszennej

       

      olej do smażenia

      cukier puder do posypania

       

      1. Żółtka oddzielamy od białek. Do bialek dodajemy sok z cytryny i ubijamy je na sztywną pianę.

      Do żółtek dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Dodajemy połowę piany z białek i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy drugą połowę piany i mieszamy ostrożnie, by nie zniszczyć piany.

       

      2. Jabłka obieramy. Usuwamy z nich gniazda nasienne, na wylot (wykrawaczem do jabłek). Następnie kroimy je w plastry o grubości ok. 1/2 cm. Wszystkie plastry jabłek od razu zanurzamy w cieście, by nie ciemniały.

      Na patelni, na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju, układamy pokryte ciastem jabłka; smażymy z obu stron na złoto.

      Podajemy posypane cukrem pudrem. Możemy podać również z kwaśną śmietaną lub z konfiturami.

      Z każdego jabłka uzyskałam po 8 plasterków, z całej porcji wyszły więc 24 racuszki.


      * Do obiadów, w których drugie danie jest na słodko, lubię zupy o kontrastowych, wyrazistych smakach, np. kapuśniak, czerwony barszcz , żurek, fasolowa (15 minutowa) (z kiełbasą i pomidorami) czy krupnik (z pieczarkami) (z mięsem). Ogólnie rzecz biorąc, do lekkiego drugiego dania pasują "cięższe" zupy, i na odwrót.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Jabłka w cieście - racuszki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 października 2015 11:16
  • wtorek, 28 lipca 2015
    • Omlet Porucznika Columbo

      Dziś mam dla Was smaczną propozycję śniadaniowo - kolacyjną. Porucznik Columbo często coś jadł lub gotował. Przypuszczalnie jajka na twardo darzył szczególnym upodobaniem, skoro "przegryzał" je w ciągu dnia w pracy. Tym razem jednak zapraszam na omlet, który zasmakuje z pewnością nie tylko miłośnikom dociekliwego Porucznika. Jak powiedział w odcinku "Murder by the Book" Porucznik: "I'm the worst cook in the world, but there is one thing I do terrific - omelet; even my wife admits it." (Jestem najgorszym kucharzem na świecie, ale jest jedna rzecz, którą robię świetnie - omlet. Nawet moja żona to przyznaje). Zróbmy więc omlet i my. Przepis na podstawie Magazyn Kuchnia.



      na 1 omlet:
      2-3 jajka + 1 łyżka mleka
      1-2 łyżki startego żółtego sera
      szczypta soli
      1 cebula

      masło do smażenia

      Na małej patelni, na maśle, podsmażamy lekko obraną, pokrojoną w pióra cebulę, aż będzie szklista.

      W miseczce mieszamy w międzyczasie jajka z 1 łyżką mleka, serem i szczyptą soli. Wlewamy na patelnię z cebulą. Omlet smażymy na małym ogniu. 

      Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Nakrycie patelni pokrywką pomoże w szybszym usmażeniu się góry omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

      Gdy omlet przestanie być już surowy, pomagając sobie łopatką do naleśników składamy omlet na pól. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.

      Podajemy od razu, gorący. Możemy podać z keczupem.

      Spożywamy koniecznie w wysłużonym płaszczu prochowcu, najlepiej w towarzystwie osoby, którą mocno podejrzewamy o jakieś przestępstwo ;) oraz psa rasy Basset.

      Spróbujcie również Chili Porucznika Columbo.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet Porucznika Columbo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lipca 2015 11:55
  • wtorek, 07 lipca 2015
    • Pancakes jak bułeczki cynamonowe

      Pancakes, czy też placuszki, są świetnym pomysłem na śniadanie czy kolację. Są smaczne w każdej wersji, lecz te, które przedstawiam poniżej, są wyjątkowe. Podczas smażenia ozdabiamy je bowiem "spiralą" cukrowo-cynamonową, dzięki czemu przypominają smak cynamonowych bułeczek. Rzecz bardzo prosta w wykonaniu i pyszna. Jeden duży pancake wystarczy dla jednej osoby. Przepis na podstawie Recipegirl.


      porcja na 3 pancakes/3 osoby:
      1 szklanka mleka
      1 duże jajko
      1/2 łyżeczki soli
      1 szklanka maki pszennej
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      nadzienie cynamonowe:
      4 łyżki masła
      4 łyżki cukru
      1 czubata łyżeczka cynamonu

      polewa śmietanowa:
      4 łyżki gęstej śmietany 12%
      4 łyżeczki cukru pudru

      olej do smażenia

      1. Przy gotujemy nadzienie cynamonowe: masło rozpuszczamy na patelni lub w rondelku. Nie smażymy. do rozpuszczonego masła dodajemy cynamon i cukier, mieszamy. Nadzienie powinno mieć dość gęstą konsystencję.

      2. Mieszamy składniki polewy.

      3. Przygotowujemy pancakes:
      mleko miksujemy z jajkiem i solą, dodajemy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste jak kwaśna śmietana.

      4. Na patelni o średnicy 16 cm rozgrzewamy łyżkę oleju. Wlewamy 1/3 przygotowanego ciasta.  Na powierzchni placuszka robimy spiralę cynamonową.


      Smażymy na małym ogniu, aż spód będzie rumiany a na wierzchu zaczną się tworzyć małe bąbelki. Wówczas, za pomocą łopatki do naleśników, przewracamy zdecydowanym ruchem pancake na drugą stronę. Smażymy, aż druga strona będzie złota.
      Pozdajemy strona z cynamonem do góry, polane słodka śmietaną.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pancakes jak bułeczki cynamonowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lipca 2015 12:58
  • poniedziałek, 16 lutego 2015
  • wtorek, 10 lutego 2015
    • Omlet z pieczarkami

      Pyszna, pożywna propozycja na śniadanie lub kolację - delikatny omlet pełen smacznych pieczarek.



      na 1 omlet:
      3 jajka + 1 łyżka mleka
      szczypta soli
      3-4 pieczarki

      masło do smażenia

      Na małej patelni, na maśle, podsmażamy lekko pokrojone w plastry pieczarki.

      W miseczce mieszamy w międzyczasie jajka z 1 łyżką mleka i szczyptą soli. Wlewamy na patelnię z pieczarkami. Omlet smażymy na małym ogniu.  Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Nakrycie patelni pokrywką pomoże w szybszym usmażeniu się góry omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

      Gdy omlet przestanie być już surowy, pomagając sobie łopatką do naleśników składamy omlet na pól. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.

      Podajemy od razu, gorący. Możemy podać z keczupem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 lutego 2015 12:54
  • środa, 12 listopada 2014
  • poniedziałek, 03 listopada 2014
    • Pancake gigant

      Tym razem nie kilka(naście) małych placuszków, a jeden ogromny. Poznajcie go, oto pancake gigant! Macie ochotę spróbować? :) Znakomicie smakuje z tradycyjnymi dodatkami do pancakes, jak miód, syrop klonowy, konfitury czy lemon curd.



      Przepis starcza na 2 "pankejki" giganty, każdy po ok.16 - 18 cm średnicy

      2 jajka rozm. M
      2 łyżki cukru
      szczypta soli
      1 szklanka mleka
      1 szklanka mąki pszennej tortowej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      ew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

      masło do smażenia

      Jajka ucieramy (miksujemy) dokładnie z cukrem, solą i esencją waniliową, dodajemy mleko, miksujemy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

      Na patelni rozpuszczamy łyżeczką masła. Wlewamy połowę przygotowanej masy. Smażymy na małym ogniu, aż na wierzchu zaczną się pojawiać małe bąbelki z spód będzie złoty.

      Najłatwiej odwrócić naszego giganta za pomocą pokrywki do garnka odpowiedniej wielkości. Pokrywkę smarujemy cienko olejem. Nakrywamy nią patelnię i mocno dociskając odwracamy całość do góry nogami.
      Potem delikatnie zsuwamy pancake z pokrywki na patelnię.

      Smażymy, aż druga strona będzie złota, ponownie podkładając odrobinę masła.

      Identycznie postępujemy z druga porcją ciasta. Ja smażę je jednocześnie, na dwóch takich samych patelniach.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pancake gigant”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 listopada 2014 15:19
  • wtorek, 28 października 2014
    • Tattie / potatoe scones. Szkockie placki ziemniaczane.

      Tattie scones ( "tattie"  wywodzi się od słowa "potatoe", czyli ziemniak. Jest to pieszczotliwe określenie ziemniaka) to jeden z ulubionych szkockich śniadaniowych przysmaków. Obok jajek,  owsianki i Kiełbasy Lorne są składnikiem tradycyjnego szkockiego śniadania. Czasem podaje się je także w bułce wraz z kiełbasą lub boczkiem i smażonym jajkiem. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować większą partię tattie scones i cieszyć się tylko nimi, bez dodatkowych potraw,  na śniadanie bądź kolację. Wówczas można podać je z cukrem, dżemem czy powidłami śliwkowymi. Zachęcam do spróbowania tych ciekawych placków, które (w przeciwieństwie do polskich placków ziemniaczanych) przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków. Źródła: The Guardian i Rampant Scotland.



      250 g mączystych ziemniaków
      ok. 60 g mąki pszennej
      3 łyżki stopionego masła
      ok. 0,5 łyżeczki soli - do smaku

      olej do smażenia

      Ziemniaki ugotować do miękkości i utłuc na gładką masę za pomocą tłuczka lub przecisnąć przez praskę. (Można użyć wcześniej ugotowanych ziemniaków, które pozostały z obiadu.)

      Dodać stopione masło, sól oraz mąkę pszenną. Wyrobić na jednolitą masę. Masa powinna być plastyczna, nie kleić się nadmiernie do dłoni, lecz nie być też sucha. Ilość mąki, jakiej użyjemy, zależy od mączystości użytych ziemniaków, więc najlepiej dodawać mąkę partiami.

      Ciasto dzielimy na kulki. Na obsypanym mąką blacie formujemy z każdej kulki cienki placek ( ok. 0,5 - 0,7 cm grubości) o średnicy ok. 16 cm. Każdy placek kroimy na 4 ćwiartki, które nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Placuszki najłatwiej przenosi się na patelnię za pomocą łopatki do naleśników.

      Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie (najlepiej z powłoką zapobiegającą przywieraniu). Na minimalnej ilości oleju (ok. 1 łyżka, przy niektórych patelniach wystarcza samo posmarowanie dna olejem) smażymy tattie scones z obu stron, aż będą złoto brązowe. Podajemy gorące.

      Rady:
      Zimne tattie scone bez problemu można odgrzać na patelni.

      Jeśli robimy śniadanie z kilku składników i wystarczą nam (jak na fotografii) po 2 tattie scones na osobę, wystarczy, jeśli na porcję dla 2 osób użyjemy po 2 średnie ziemniaki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tattie / potatoe scones. Szkockie placki ziemniaczane.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 października 2014 09:53
  • wtorek, 21 października 2014
    • Grzybek - puszysty omlet z kremem różanym

      Są takie potrawy, które nieodmiennie kojarzą się z dzieciństwem. Jedną z moich jest właśnie grzybek, czyli puszysty, delikatny omlet. Jakie są Wasze? Dla mnie grzybek zawsze przynosi mi z powrotem ciepłe, wakacyjne dni,  pachnące konfiturą truskawkową - lub mroźne wieczory zimowe z gorącym kakao  i powidłami śliwkowymi. Tym razem został podany z kremem różanym, ponieważ róża to jeden z moich ulubionych smaków.



      (1 grzybek - porcja na 1 osobę)

      1 -2 jajka

      1-2  łyżka mąki

      1-2 łyżka mleka

      1 łyżeczka cukru

       Oddzielić żółtko od białka.

      krem różany:

      200 g serka mascarpone

      4-6 łyżek konfitury z płatków róży (ilość do smaku)


      Macsarpone mieszamy dokładnie z konfiturą z płatków róży.



      Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę.

      Białko ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę do ciasta.

      Na małej patelni ( najlepiej 15 cm średnicy - dla 1 jajka lub 18 cm - dla dwóch)  z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozpuszczamy łyżeczkę masła, potem zmniejszamy płomień.

      Wlać ciasto. Po chwili łopatką do naleśników „obkroić”  grzybek dookoła, by nie był przylepiony do brzegów patelni. Kiedy pierwsza strona się zrumieni, za pomocą łopatki do naleśników ostrożnie odwracamy go na drugą stronę. Pomoże w tym podniesienia patelni i przechylenie jej – wtedy obrót, który będziemy musieli wykonać grzybkiem będzie mniejszy.

      Grzybek rumieni się bardzo szybko – należy uważać, by się nie przypalił. Najładniejszy wychodzi z takiej właśnie małej patelni – daje się wtedy przewrócić na drugą stronę bez dzielenia go na mniejsze kawałki.

      Można oczywiście przygotować porcję na większą ilość grzybków i smażyć je po kolei lub z podwójnej porcji smażyć grzybki od razu na dwóch patelniach (dobra opcja dla osób posiadających więcej wprawy przy odwracaniu).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Grzybek - puszysty omlet z kremem różanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 października 2014 12:28
  • środa, 10 września 2014
    • Omlet cebulowy z boczkiem, warzywami i fetą

      Ze zwykłego omletu bardzo łatwo jest zrobić pyszne i różnorodne danie, wystarczy dodać świeże warzywa.I choć każdego z dodatków jest tylko trochę, to całość tworzy naprawdę pożywny posiłek. Po namyśle zdecydowałam się dodać tag "vege" do tego przepisu, ponieważ jeśli ktoś nie jada mięsa, wystarczy pominąć boczek. Nie zaszkodzi to całości potrawy. Jeśli natomiast boczek Wam nie przeszkadza, polecam pełną wersję.



      na 1 omlet:
      3 jajka + 1 łyżka mleka
      2 plastry wędzonego boczku
      1/2 cebuli

      1/2 pomidora
      1/2 cebuli
      1 liść sałaty
      4 plastry świeżego ogórka, przekrojone na pół
      2 łyżki sera feta - pokruszonego lub pokrojonego w kostkę

      1 łyżeczka masła do smażenia

      Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pióra.
      Na patelni (moja ma średnicę 21 cm) zrumienić na maśle cebulę w raz z boczkiem.

      W miseczce rozmieszać jajka z 1 łyżką mleka. Wlać na patelnię z cebulą i boczkiem. Na małym ogniu usmażyć omlet.  Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Nakrycie patelni pokrywką pomoże w szybszym usmażeniu się góry omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

      Gdy omlet przestanie być już surowy, na jego połowie układamy warzywa i ser feta. Pomagając sobie łopatką do naleśników składamy omlet na pól, nakładając stronę bez nadzienia na tę z nadzieniem. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.

      Podajemy od razu, gorący. Możemy podać z keczupem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet cebulowy z boczkiem, warzywami i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 10 września 2014 15:48
  • czwartek, 07 sierpnia 2014
  • środa, 16 lipca 2014
    • Pyszne racuszki z kwaśną śmietaną

      Dodatek kwaśnej śmietany sprawia, że racuszki te są niezwykle smaczne i delikatne. Idealne na śniadanie lub lekką kolację. Można podać je oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.



      pół szklanki mleka
      pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany 12 %
      2 jajka
      2 łyżki cukru
      1 łyżeczka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      ok. 2 szklanek mąki pszennej tortowej

      olej do smażenia

      Jajka zmiksować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Dodać mleko, śmietanę, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować. Nadal miksując, dodawać stopniowo mąkę, aż całość osiągnie konsystencję gęstej śmietany.

      Na patelni (najlepiej do naleśników) rozgrzać niewielka ilość oleju. Ciasto wykładamy na patelnię łyżką stołową, 1 łyżka to 1 placuszek. Racuszki smażymy partiami, z obu stron na złoto.
      Z tej porcji wychodzi ok 36 racuszków.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 16 lipca 2014 11:51
  • poniedziałek, 16 czerwca 2014
  • poniedziałek, 02 czerwca 2014
    • Turecki omlet śniadaniowy z warzywami i fetą

      Aromatyczne warzywa i pożywny omlet to coś, co postawi nas na nogi w tak ponury poranek, jak dziś. To połączenie to coś, co bardzo trafia w mój gust, ponieważ lubię orientalne, lekko pikantne smaki. Dopełnieniem kompozycji jest ser feta. Dzięki kolorom na talerzu dzień od razu zaczyna się pogodniej! Przepis na podst. książki "Podróże kulinarne. Kuchnia turecka".



      na 2 porcje

      6 jajek
      2 łyżki jogurtu naturalnego
      1 łyżeczka cuminu (kminu rzymskiego, nie kminku)
      szczypta soli

      2-4 zielone ostre papryczki chili
      2 pomidory
      1/2 dużej czerwonej papryki
      1 cebula dymka ze szczypiorem
      1/2 łyżeczki tymianku
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      ok. 100 g sera typu feta
      masło do smażenia
      olej do smażenia
      ew. siekana pietruszka do posypania

      Zielone papryczki chili kroimy na kawałki i pozbawiamy nasionek - najłatwiej jest to wykonać płucząc papryczkę pod bieżącą wodą.
      Pomidora oraz paprykę kroimy w grubą kostkę. Szczypior kroimy w kawałki. Na małej ilości oleju podsmażamy warzywa wraz z tymiankiem.  Gdy warzywa będą gorące,  a pomidor zacznie puszczać sok, dodajemy słodką paprykę i zdejmujemy patelnię z palnika. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku.

      Jajka mieszamy w misce z jogurtem. Dodajemy cumin oraz szczyptę soli. Na niedużej ilości masła, na małej patelni (20 cm), smażymy kolejno dwa omlety.

      Podczas początkowej fazy smażenia omletu lekko mieszam go delikatnie od czasu do czasu widelcem (zanim jajka się w pełni zetną), dzięki temu omlet wychodzi bardziej puszysty. Kiedy jedna strona omletu będzie rumiana, przekładamy go na druga stronę. Możemy zrobić to za pomocą łopatki lub, by mieć pewność, że się nie porwie, z zastosowaniem pokrywki od garnka. Patelnię nakrywamy pasującą rozmiarem pokrywką od garnka. Mocno dociskamy ją do patelni i odwracamy całość do góry nogami. Odstawiamy patelnię na palnik a omlet leżący na pokrywce zsuwamy ponownie delikatnie na patelnię.

      Omlet podajemy gorący, z warzywami oraz pokrojonym serem feta. Możemy posypać siekaną pietruszką. Można podać także z kleksem jogurtu naturalnego oraz chlebkiem typu pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Turecki omlet śniadaniowy z warzywami i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 czerwca 2014 11:42
  • piątek, 23 maja 2014

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters