Passionfruit

pełnia smaku...

Śniadanie & Kolacja - kiełbaski, parówki, mięso

  • środa, 31 maja 2017
    • Biała kiełbasa w kremowym sosie wiejskim

      Sos wiejski, czyli Country Gravy, to w Stanach Zjednoczonych prawdziwa instytucja. Spytajcie Amerykanina o wspomnienia z dzieciństwa: z pewnością mama lub babcia serwowały mu na śniadanie kiełbasę z tym sosem na tostach na śniadanie (bo wiejskie śniadanie powinno być solidne, tak uważa każda babcia!) . Z pewnością tez na obiad dostawał kotlet z kurczaka, panierowany kotlet wołowy lub pieczone kotlety wieprzowe właśnie z tym sosem. Zatem nie ma żartów, to sos, który u wielu osób budzi przyjemne wspomnienia. Sos wiejski powstaje z odrobiny tłuszczu po smażeniu mięsa oraz zagęszczonej śmietanki czy mleka. Po solidnym doprawieniu do smaku stanowi naprawdę świetny dodatek do wielu potraw. Dziś wkruszymy do niego biała kiełbasę i podamy na grzankach. Przepis wg AshleeMarie

      Sausage with Country Gravy

      2 białe kiełbaski

      1 łyżka masła

      1 łyżeczka mąki pszennej

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki UHT lub mleka

      Sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku


      Z kiełbasy zdejmujemy osłonki. Siekamy kiełbasę bardzo drobniutko lub kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle, aż zacznie się robić złota. Wtedy dodajemy mąkę i mieszamy całość. Kilka sekund smażymy razem, po czym wlewamy zimne mleko/zimna śmietankę. Gotujemy, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy intensywnie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem .Podajemy na tostach lub grzankach. Pozwalamy, by ładnie nasiąkły sosem, jemy nożem i widelcem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Biała kiełbasa w kremowym sosie wiejskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 31 maja 2017 14:03
  • wtorek, 25 kwietnia 2017
    • Śniadaniowa kiełbasa z pieczarkami

      Jeśli poszukujecie pomysłu na łatwe, pożywne śniadanie lub na szybką kolację, polecam kiełbasę smażoną z aromatycznymi pieczarkami. Dobrze smakuje podana ze świeżym pieczywem, w wersji obiadowo - kolacyjnej można również wykorzystać do niej pozostałe z wcześniejszego obiadu ziemniaki.

      Breakfast Polish Sausage and Mushrooms

      1 cebula – pokrojona w pióra

      1 żabek czosnku – obrany, drobno posiekany

      200 g kiełbasy – pokrojonej w pół plastry

      200 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      ¼ łyżeczki kminu

      Świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

      Olej do smażenia

       

      Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i kiełbasą. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pieczarki i kminek. Smażymy, mieszając, aż kiełbasa i pieczarki zrobią się rumiane. Doprawiamy do smaku pieprzem (jeśli jest to potrzebne, to również solą, choć kiełbasa zazwyczaj posiada wystarczającą jej ilość). Podajemy na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 kwietnia 2017 12:47
  • czwartek, 28 stycznia 2016
    • Szybka wołowina barbecue

      Dziś coś szybkiego, smacznego i pożywnego: wołowina w sosie barbecue, idealna np. do wypełnienia nią chlebków pita, burgerów w stylu kanapki Sloppy Joe czy tortilli. Użyjemy do niej sosu barbecue wg Gordona Ramsay'a  (lub innego Waszego ulubionego gotowego sosu bbq - ja osobiście wolę sos Gordona, i zazwyczaj mam jego słoiczek w lodówce, ponieważ przygotowuję go z podwójnej porcji).

      wołowina bbq
      sos:
      1 duża cebula
      2-4 duże ząbki czosnku
      2 czubate łyżki brązowego cukru
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżka octu winnego
      2/3 szklanki dobrej jakości keczupu*
      2 łyżki sosu Worcester
      1/2 łyżeczki soli (do smaku)
      250 g mielonej wołowiny
      1 cebula - obrana, drobno posiekana
      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany
      ew. chili do smaku

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia
      chlebki pita lub bułki do burgerów
      ogórki konserwowe

      1. Przygotowujemy sos (Jeśli sos macie już gotowy, przechodzimy do punktu 2.) : na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy ocet, keczup i sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      2. W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Zrumienić obraną, posiekaną cebulę i posiekany czosnek, następnie dodać mięso mielone. Smażymy, rozdzielając mięso widelcem/łopatką i mieszając. Kiedy mięso będzie lekko rumiane, dodajemy po kilka łyżek  sosu bbq, do uzyskania pożądanej gęstości. Mieszamy i dusimy chwilę razem, aż część sosu odparuje i danie zgęstnieje. Pod koniec  doprawiamy do smaku chili.

      Mięso i plastry ogórka układamy w podgrzanych chlebkach pita lub zwijamy w tortillach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szybka wołowina barbecue”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 stycznia 2016 15:35
  • czwartek, 03 grudnia 2015
  • piątek, 26 czerwca 2015
    • Domowa smażona kiełbasa / kiełbaska do hot-doga

      Gdy zobaczyłam ten przepis na moim ulubionym kanale Foodwishes, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Domowa grillowana kiełbasa, gotowa w 5 minut - zdecydowanie coś genialnego! Tak też było! Przygotowanie takich kiełbasek zajmuje dosłownie kilka chwil, a - co najlepsze - można je przygotować ze sporym wyprzedzeniem, np. wieczorem, i po prostu przechować w lodówce do rana, by cieszyć się pysznym, pożywnym śniadaniem. Taka kiełbaska bowiem świetnie sprawdzi się jako hot-dog lub dodatek do jajecznicy. Świeże warzywa - i posiłek gotowy. Czy smakuje ona jak parówka? Nie. Nie smakuje też jak typowa polska sklepowa wędzona kiełbasa. Jest to rodzaj surowej kiełbasy do grillowania, smażenia lub pieczenia. Jest tak smaczna, że z pewnością nie będziecie zawiedzeni, hot-dog z nią jest przepyszny. Wiem, że będę często wracać do tego przepisu, ponieważ niezwykle sobie cenię zdrowe, domowe wyroby.



      400 g mielonego mięsa wołowego
      200 g mielonego mięsa wieprzowego
      2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      2 łyżeczki słodkiej papryki
      1 łyżeczka hiszpańskiej wędzonej słodkiej papryki
      1 łyżeczka granulowanego czosnku
      1 łyżeczka suszonej cebuli w płatkach
      1-2 łyżeczki soli (do smaku)
      ok. 1/3 szklanki zimnej wody


      folia spożywcza

      Oba rodzaje mięs dokładnie mieszamy z przyprawami. Dodajemy wodę (jak najzimniejszą). Dokładnie wyrabiamy całą masę, aż stanie się spójna i zwarta.
      Następnie masę dzielimy na 8 równej wielkości kawałków.
      Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy kiełbaski. Każdą kiełbaskę zawijamy w kawałek folii spożywczej, po czym ostatecznie nadajemy jej kształt, rolując ją po płaskiej powierzchni (blat kuchenny, deska do krojenia). Jeśli ma być podana jako hot-dog, dostosowujemy długość kielbaski do długości bułki.



      Tak przygotowane kiełbaski możemy przechowywać w lodówce do 24 godzin.

      Gdy gotowi jesteśmy do smażenia, odwijamy kiełbaski z folii i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ze wszystkich storn, aż będą ładnie brązowe.
      Można je również usmażyć na zwykłej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, należy wówczas podlać 1-2 łyżki oleju.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa smażona kiełbasa / kiełbaska do hot-doga”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 26 czerwca 2015 12:39
  • poniedziałek, 30 marca 2015
  • poniedziałek, 13 października 2014
    • Szkocka kiełbasa śniadaniowa Lorne. Lorne Sausage.

      Podobno nazwa tej kiełbasy pochodzi od nazwiska szkockiego komika Tommy'ego Lorne (1890-1935), który do tego stopnia w niej zasmakował, że chciał, by kiełbasa miała kształt, który pozwoli na łatwiejsze umieszczanie jej w kanapkach, by można było ją łatwo i szybko jeść pomiędzy przedstawieniami. Jak się okazało, nie tylko jedzenie, ale i przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie. Można ją podać na śniadanie (jest składnikiem tradycyjnego szkockiego śniadania), na lunch (w bułce, jak hamburger) lub na obiad, z sosem i puree ziemniaczanym. Można wykonać wersję wołową lub mieszaną, wołowo - wieprzową, przy czym wieprzowiny używamy o połowę mniej, niż wołowiny. Polecam! Przepis na podstawie książki "The Illustrated Encyclopedia of British Cooking".



      500 g mielonego mięsa wołowego
      1 kromka pieczywa (chleba)
      4 łyżki bułki tartej
      2 łyżki semoliny
      1 łyżeczka mielonej kolendry
      1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka soli (do smaku)
      4 łyżki wody

      Do mięsa dodać obkrojony ze skórki, pokruszony na drobne okruszki chleb oraz przyprawy, bułkę tartą i semolinę. Wymieszać. Wlać  wodę i wyrobić mięso na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać bułki tartej lub wody.



       Prostokątną foremkę do pieczenia - keksówkę- wykładamy folią spożywczą. Układamy mięso, dociskając, by uformować prostopadłościan. Wierzch mięsa okrywamy folią, wstawiamy całość na noc do lodówki, by mięso przeszło smakiem przypraw.

      Rano kroimy kiełbasę w plastry o grubości ok. 1,5 cm i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano.

      Plastry kiełbasy możemy także zamrozić.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Szkocka kiełbasa śniadaniowa Lorne. Lorne Sausage.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 października 2014 14:49
  • czwartek, 24 lipca 2014
  • czwartek, 15 maja 2014
  • poniedziałek, 12 maja 2014
    • Obłędna kanapka z kurczakiem curry i avocado

      Ta kanapka jest u nas obecnie hitem, idealnie wpisując się w nasze upodobania smakowe. Kremowy kurczak w curry, z dodatkiem zdrowego avocado, idealnie pasuje do słodko-kwaskowej żurawiny. Całość podkręcona odrobiną soku z cytryny.... pyszności :) Zamiast na kanapkach, można podać tego kurczaka także jako sałatkę. Bardzo polecam! Przepis na podstawie McCormick.



      1 filet z piersi kurczaka
      2 łyżeczki curry
      1/2 łyżeczki soli
      1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
      szczypta chili
      2 łyżki oleju

      1 avocado
      1/4 szklanki suszonej żurawiny
      1 łyżka siekanej natki pietruszki
      1 łyżka soku z cytryny

      2-4 łyżki majonezu

      dowolne pieczywo
      ok. 2 liście posiekanej drobno sałaty masłowej lub lodowej


      Filet z kurczaka pokroić w jak najdrobniejsza kostkę. Z oleju, curry, soli, pieprzu i szczypty chili przygotować marynatę. Mięso marynować 15 minut, po czym usmażyć na złoto.

      W salaterce wymieszać obrane, drobno pokrojone avocado z usmażonym kurczakiem, natką, żurawiną, sokiem z cytryny i majonezem. Ew. doprawić do smaku solą lub pieprzem.

      Podawać na zrumienionym pieczywie, na posiekanej sałacie,  lub na półmisku, w formie sałatki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 maja 2014 14:26
  • czwartek, 23 stycznia 2014
    • Grzanki z sosem z białej kiełbasy. Sawmill Gravy

      Zimno. A gdy jest zimno, chętnie sięgamy po pożywne śniadanie.  Sawmill Gravy to dosłownie "Sos z tartaku". Danie wzięło swą nazwę od tartaków założonych na południu Stanów Zjednoczonych na początku XX wieku, kiedy prowadzono tam intensywny wyręb lasów. Potrawa, która w niedrogi sposób pozwalała wyżywić całą grupę głodnych drwali szybko zyskała popularność. I nic dziwnego. Poniższa propozycja jest do tego bardzo smaczna, szybka i prosta do przygotowania. Świetnie smakuje np. z prosta sałatką z pomidora. Danie jest bowiem na tyle sycące, że nie wymaga innych dodatków. Przepis wg bloga Always in the Kitchen.



      1 biała kiełbasa
      2/3 szklanki mleka
      1 łyżka mąki pszennej
      1 łyżka masła

      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Kiełbasę siekamy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle, mieszając. Obsypujemy kiełbasę mąką i mieszamy, aż z mąki i masła zrobi się złota zasmażka. Wlewamy stopniowo mleko, mieszając. Gotujemy całość razem ok. 2 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Podajemy na tostach lub na zrumienionych z jednej strony bułeczkach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 stycznia 2014 11:36
  • poniedziałek, 13 stycznia 2014
  • środa, 08 stycznia 2014
    • Domowe kiełbaski śniadaniowe

      Ciekawy pomysł na pożywne, smaczne śniadanie: kotleciki o smaku domowej białej kiełbasy. Są one bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, podaje się je zarówno w domach, jak i w restauracjach serwujących śniadania. Zazwyczaj przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, można jednak użyć mieszanki wołowo-wieprzowej lub mięsa drobiowego. Można je podać wraz z jajkami (jajecznicą lub sadzonymi) oraz ulubiona sałatką lub keczupem czy innym ulubionym sosem.


      dla 2 osób

      1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
      2 -2,5 łyżeczki mieszanki przypraw do domowej białej kiełbasy
      ew. sól do smaku

      olej do smażenia

      Mięso dokładnie wymieszać z przyprawą. Ewentualnie doprawić sola do smaku - uważać jednak, by nie przesolić, bo mięso po usmażeniu będzie w smaku bardziej słone, niż na surowo. Odstawić do lodówki na 1-12 godzin (najlepiej wieczorem przygotować sobie mięso na rano. Można chłodzić już uformowane mięso.). Z mięsa formować dowolne kształty, np. a la hamburgery, kuleczki, walce.  Kiełbaski smażymy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na złoto.

      ***


      Przyprawa do domowej białej kiełbasy
      proporcja przyprawy na 1 kg mięsa

      1 i 1/2 łyżeczki szałwii
      1/2 łyżeczki tymianku
      1 i 1/2 łyżeczki natki pietruszki (suszonej. Jeśli używacie świeżej, dodaje się ją dopiero na etapie wsypywanie przyprawy do mięsa)
      1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka soli morskiej
      1/4 łyżeczki płatków chilli
      1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

      Wszystkie przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Ww. ilość starcza na 1 kg mięsa mielonego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 08 stycznia 2014 10:50
  • środa, 25 września 2013
  • poniedziałek, 12 września 2011
    • Duńska sałatka hot-dogowa

      Bardzo ciekawy i bardzo smaczny pomysł na sałatkę o znanej duńskiej czy też szwedzkiej nucie smakowej. Pomysł na niebanalne śniadanie lub ciekawą kolację. Użyjcie parówek dobrej jakości ( tak, wbrew pozorom, są takie, trzeba tylko czytać skład!) a na pewno polubicie to danie tak, jak my. Połączenie dwóch rodzajów ogórków ze słodko-kwaśnym sosem jest naprawdę wspaniałe.Przepis z mojego ulubionego pisma Tina Koch-Backideen, September 2011. Proste & smaczne.


      6-8 liści sałaty lodowej (lub więcej)
      1 ogórek zielony
      2 ogórki konserwowe ( lub sałatka szwedzka ze słoika)
      4 parówki

      2 kromki pieczywa tostowego

      dressing:

      6 łyżek oleju
      3 łyżki octu balsamicznego białego
      1 czubata łyżeczka musztardy
      1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
      1/2 łyżeczki cukru
      sól do smaku

      Składniki dressingu wymieszać dokładnie. Powinien by słodko-kwaśny.

      Sałatę porwać na kawałki. Ogórki pokroić w plastry.
      Pieczywo tostowe zrumienić w tosterze i pokroić w niedużą kostkę.
      Parówki pokroić w kawałki i zrumienić na patelni na 1 łyżce oleju.

      Wszystkie składniki sałatki zalać dressingiem i wymieszać. Sałatkę posypać grzankami i ew. prażoną cebulką.
      Znakomicie smakuje z dodatkiem keczupu.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Duńska sałatka hot-dogowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 września 2011 08:59
  • czwartek, 25 sierpnia 2011
  • poniedziałek, 15 lutego 2010
  • środa, 12 listopada 2008
  • piątek, 01 sierpnia 2008
    • Parówkowe Serca

      Parówki i jajko... to wydaje się brzmieć banalnie, ale wcale tak być nie musi. To naprawdę dobre połączenie smakowe, dobre urozmaicenie śniadania, a robi się praktycznie tyle samo czasu, co samo jajko.

       

      parówki dobrej jakości, z wysoką zawartością mięsa (ilość zależna od apetytu biesiadników)
      tyle samo jajek rozmiar S (małych)
      tyle samo wykałaczek
      olej

      1. Parówkę przecinamy wydłuż, dokładnie w jej połowie, pozostawiając jednak od końca ok 1.5 cm "nienadciętej" parówki.

      Bardzo powoli i delikatnie wyginamy parówkę rozcięciem do zewnątrz, tak, by otrzymać kształt "
      serca".

      Dół parówki spinamy wykałaczką.

      2. Serca przenosimy delikatnie na patelnię z rozgrzanym olejem (masło spaliło by się za szybko).

      W środek każdej parówki wbijamy po jajku. Gdy jajko się zetnie i zrumieni, odwracamy, i smażymy po 2 stronie.

      Jedyna trudność polega na ukształtowaniu tych serduszek. Za pierwszym razem 2 parówki mi pękły, bo za szybko je wyginałam.

      Chodzi o to, by były przecięte dokładnie na środku, i by odginać je pomalutku.

      Do środka najlepiej dać jak najmniejsze jajka. By się lepiej ścięły, smażyłam po 2 stronach. Nie jest to skomplikowane i potem dość szybko się udaje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Parówkowe Serca”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 01 sierpnia 2008 09:42

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters