Passionfruit

pełnia smaku...

Ciasta - serniki

  • poniedziałek, 17 października 2016
    • Sernik z masą krówkową i jabłkami

      Serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem wymyśliłam, by połączyć sernik z jabłkami i masą krówkową. Smaki te tworzą naprawdę udaną kompozycję . Nasuwają mi skojarzenia ze złotymi, jesiennymi liśćmi, staram się bowiem póki co nie przyjmować do wiadomości zimna panującego za oknami.

      Apple cheesecake

      Na spód:
      150 g mąki pszennej tortowej
      100 g masła
      50 g cukru
      1 jajko
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Na masę serową:
      1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy -lepszy- sernik.
      150 g cukru
      1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
      6 jajek
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      otarta skórka z 1/2 cytryny
      sok z 1/2 cytryny

      Na masę krówkową:
      2/3 szklanki śmietanki UHT 12% ("słodkiej" śmietanki)
      50 g masła (1/4 kostki)
      1/2 szklanki brązowego cukru
      1/3 szklanki cukru pudru
      1/3 łyżeczki cynamonu
      + 1 łyżeczka masła

      2-3 twarde jabłka + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soku z cytryny + 1/3 szklanki wody

      Na polewę:

      150 ml  kwaśnej śmietany 18 %

      1 pełna łyżeczka cukru pudru

      

       

      1. W rondlu zagotowujemy śmietankę wraz z masłem, cynamonem, brązowym cukrem i cukrem pudrem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu, aż sos odparuje i osiągnie konsystencję gęstego miodu (10-15 minut).
      Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła, mieszamy. Odstawiamy masę krówkową do całkowitego wystudzenia.
      

       

      2. Masło rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.  Ciastem wykleić spód formy do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej chowamy formę z ciastem do lodówki.

      Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub  robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną skórkę i sok z cytryny.  Cały czas ocierając,  aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.

      Masę  przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.

      Sernik pieczemy przez 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 140-150 st. (nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia)

      3. W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy je, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (wielkości kostki do gry). Zagotowujemy je w garnku z woda, cukrem i sokiem z cytryny, by się lekko sparzyły, lecz nie zmiękły całkowicie. Jabłka odcedzamy dokładnie na sicie, po czym odstawiamy do wystudzenia.

      4. Na upieczony sernik wykładamy warstwę masy krówkowej o grubości ok. 1/2 cm. Potem układamy równą warstwą jabłka. Następnie rozsmarowujemy polewę i pieczemy sernik jeszcze 10 minut.

      Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.

      Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.

      Piekłam w formie o średnicy 24 cm.

      Apple cheesecake

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z masą krówkową i jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 października 2016 13:42
  • środa, 12 lutego 2014
    • Sernik z musem malinowym

      Maliny znakomicie współgrają ze smakiem sernika i wspaniale uatrakcyjniają ten wypiek, czyniąc z niego ogromnie smaczne i dekoracyjne ciasto. Przy tym, sernik ten jest prosty w wykonaniu a jego zaletą jest fakt, że nie opada po upieczeniu. Idealnie nadaje się na słodką przekąskę na co dzień lub na przyjęcie. Świetnie sprawdzi się także jako walentynkowa niespodzianka dla ukochanej osoby.



      Na spód:

      150 g mąki pszennej tortowej
      100 g masła
      50 g cukru
      1 jajko
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Na masę serową:
      1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy -lepszy- sernik.
      150 g cukru
      1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
      6 jajek
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      otarta skórka z 1/2 cytryny
      sok z 1/2 cytryny

      Na mus malinowy:
      250 g malin (mogą być mrożone)
      6-8 łyżek cukru
      1 łyżka wody


      Maliny umieścić w garnku wraz z cukrem i wodą. Utrzeć blenderem na mus. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż owoce odparują i całość osiągnie konsystencję gęstej konfitury. (Mrożone maliny zagotowujemy bez wcześniejszego rozmrażania, wystarczy wstępnie podgotować przez zblenderować.)

      Masło rozpuścić.
      Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.  Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.

      Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub  robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną skórkę i sok z cytryny.  Cały czas ocierając,  aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.

      Masę  przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.

      Na wierzchu sernika układamy za pomocą łyżki przygotowana wcześniej konfiturę - mus malinowy. Patyczkiem rozciągamy ją, tworząc dekoracyjne wzorki.

      Sernik pieczemy przez 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 140-150 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )

      Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.

      Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.

      Piekłam w formie o średnicy 24 cm.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z musem malinowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 12 lutego 2014 14:09
  • poniedziałek, 16 maja 2011
    • Sernik wiedeński

      Serniki należą do moich ulubionych ciast. Jest ich tyle rodzajów, że trudno, by się znudziły. Sernik wiedeński to klasyka. Jakże pyszna klasyka! Pyszny, serowy konkretny, pachnący skórką pomarańczową. Dokładnie taki, jak lubimy. Idealny na co dzień i od święta. Polecam!


      na ciasto:
      300 g mąki pszennej tortowej
      200 g masła
      100 g cukru
      1 jajko
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      na masę serową:
      1 kg sera białego twarogowego, trzykrotnie mielonego
      3/4 szklanki cukru
      1 op. cukru waniliowego
      4 łyżki mleka w proszku
      2 łyżki mąki pszennej
      100 g masła ( 1/2 kostki)
      4 jajka wielkość L
      1 cytryna

      6 łyżek siekanej skórki pomarańczowej, ew. rodzynki, jeśli lubicie

      na lukier:
      5 łyżeczek cukru pudru
      odrobina mleka


      1. Ciasto
      Masło rozpuścić.
      Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Połową ciasta wylepić dno formy do pieczenia. Z reszty ciasta uformować kulę i schować do lodówki.

      2. Masa serowa
      Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem w proszku, mąką. Nadal ucierając, dodawać po 1 żółtku. Dodać otartą z cytryny skórkę a następnie wyciśnięty z niej sok. Na końcu dodać roztopione masło. Wsypać skórkę pomarańczową i ew. rodzynki (ja ich nie dodaję, ponieważ nie lubię rodzynek w serniku).

      Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Wmieszać delikatnie do masy serowej, partiami, tak, by nie opadły.

      3. Masę serową przelać do formy do pieczenia wyłożonej ciastem
      Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe pół ciasta.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.

      ( Jeśli boki ciasta trochę się podniosły, po prostu spłaszczyć/docisnąć  je płaską stroną noża, a ciasto będzie miało równa powierzchnię)

      Studzić nie wyjmując ciasta z piekarnika, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

      Gotowe ciasto można polukrować.

      Piekłam w  formie o wymiarach 24 x 30 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik wiedeński”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 maja 2011 10:06
  • poniedziałek, 07 marca 2011
    • Czekoladowy sernik nowojorski

      Klasyczny sernik nowojorski ma swego czekoladowego kuzyna. Równie ciężkiego i konkretnego, a na dodatek - obłędnie czekoladowego. Cudowna kremowa konsystencja i intensywny smak to rzeczy, którym prawdziwy miłośnik czekolady nie będzie się w stanie oprzeć. Polecam! 



      Na spód:

      150 g mąki pszennej tortowej
      100 g masła
      50 g cukru
      1 jajko
      2 łyżeczki ciemnego kakao
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Na masę serową:
      1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy sernik.
      160 g cukru
      100 g rozpuszczonego masła
      4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
      6 jajek
      200 g gorzkiej czekolady
      5 łyżek mąki ziemniaczanej
      otarta skórka z 1 pomarańczy
      4 krople aromatu pomarańczowego

      Na polewę: ( do sernika na zdjęciu użyłam dodatkowego 100 ml śmietany, której nie barwiłam, za pomocą kakao, aby uzyskać efekt marmurkowy)

      200 ml  kwaśnej śmietany 18 %

      3 łyżeczki ciemnego kakao

      1 pełna łyżeczka cukru pudru

       



      1. Ciasto
      Masło rozpuścić .

      Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło , nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.  Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.

      2. Masa serowa

      Masło rozpuścić wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszając.

      Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub  robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. skórkę z pomarańczy i aromat.  Cały czas ucierając, cienkim strumieniem wlewać masło z czekoladą,  aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.

      Masę  przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.

      Sernik pieczemy przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 140-150 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )

      Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą  na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.

      Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.

      Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.

      Piekłam w formie o średnicy 26 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowy sernik nowojorski”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 marca 2011 09:09
  • poniedziałek, 17 stycznia 2011
    • Sernik nowojorski

      Jakie serniki lubicie najbardziej? Dla mnie sernik musi być bardzo serowy, konkretny, wilgotny, raczej ciężki. Słowa typu "leciutki", "puszysty" czy "jak chmurka" skutecznie mnie odstraszają. Żadnych chmurek! .  Sernik nowojorski jest dla mnie królem serników. Podobnie jak sernik londyński, jest to sernik, który nie rośnie w czasie pieczenia i nie opada. Mamy zatem gwarancję, że ciasto będzie wyglądało bardzo elegancko i nie pozapada się w nieprzewidywalne góry i doły, niczym wydmy w Parku Słowińskim. To, co mnie zachwyca w parku krajobrazowym nie koniecznie musi mi się pojawić na cieście. Cóż - tutaj to nie grozi. :)
      Jako spodu można użyć kruszonych herbatników (przepis w "serniku londyńskim") lub ciasta kruchego - tak, jak w tym przepisie. Smacznego!


      Na spód:
      150 g mąki pszennej tortowej
      100 g masła
      50 g cukru
      1 jajko
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Na masę serową:
      1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy sernik.
      150 g cukru
      100 g rozpuszczonego masła
      4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
      6 jajek
      4 łyżki maki ziemniaczanej
      otarta skórka z 1 małej cytryny
      4 krople aromatu cytrynowego

      Na polewę:

      150 ml  kwaśnej śmietany 18 %

      1 pełna łyżeczka cukru pudru

      zapach cytrynowy do ciasta (2 krople)



      Masło rozpuścić.
      Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.  Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.

      Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub  robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną skórkę z cytryny i aromat.  Cały czas ucierając, cienkim strumieniem wlewać masło, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.

      Masę  przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.

      Sernik pieczemy przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 140-150 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )

      Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą  na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.

      Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.

      Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.

      Piekłam w formie o średnicy 24 cm.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik nowojorski ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 stycznia 2011 10:46
  • środa, 21 lipca 2010
    • Sernik na zimno z owocami i galaretką ( bez pieczenia )

      Sernik na zimno jest jednym z moich ulubionych ciast. Teraz wykorzystałam do niego chyba ostatnie już w tym roku truskawki, lecz nadają się każde owoce, jakie lubicie: maliny, jagody, winogrona, brzoskwinie z puszki. (Uwaga: galaretka nie stężeje, jeśli użyjemy świeżych owoców kiwi lub świeżego ananasa!)
      Możecie wybrać opcję całkowicie bez pieczenia, przygotowując sam sernik z galaretką, lub upiec do niego biszkopt ( 10 minut roboty, a na prawdę warto!) co dodatkowo wzbogaci smak sernika i uczyni go jeszcze bardziej eleganckim ciastem, odpowiednim na każda okazję. :)



      1. Biszkopt:

      1 żółtko zmiksować z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i łyżeczką proszku do pieczenia. Dodać ubitą pianę z białka.
      Na papierze do pieczenia odrysować kontur tortownicy, rozsmarować ciasto wielkości konturu. Upiec na lekko złoto w 180 st, odkleić od papieru i włożyć do tortownicy.
      ( Moja tortownica ma 24 cm.)

      2. Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawić, aby przestygła.

      3. Sernik:

      1 kg serka twarogowego 3 krotnie mielonego lub 5 serków homogenizowanych ( po 200 g)
      2 żółtka
      3/4 szklanki cukru
      1/4 kostki masła ( takiej co ma 200 g)
      4 łyżki żelatyny.

      Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości wrzącej wody.
      Rozpuszczone masło utrzeć, dodając po 1 żółtku, cukier i ser.
      Zmiksować. Wlewać ostrożnie po trochu żelatynę, nadal miksując.
      Przelać do tortownicy, posmarowawszy uprzednio jej boki masłem.
      Sernik wstawić do lodówki by trochę stężał.
      Na serniku ułożyć owoce. Gdy już stężeje, zalać zimną galaretką i odstawić do lodówki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z owocami i galaretką ( bez pieczenia )”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 lipca 2010 10:27
  • środa, 21 kwietnia 2010
    • Sernik ze śliwkami

      Sernik - spełnienie marzeń. Przedstawiam przepis na sernik ze śliwkami - prosty w wykonaniu i tak pyszny, że aż kusi, by sięgnąć po drugi kawałek. Dodatkową zaletą jest fakt, że jest to sernik, który nie opada.


      na ciasto:

      300 g mąki pszennej tortowej
      200 g masła
      100 g cukru
      1 jajko
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      na masę serową:

      500 g sera białego ( twarogu) trzykrotnie mielonego ( użyłam President)
      125 g cukru
      3 jajka
      3 łyżki mąki ziemniaczanej ( nie płaskie, takie swobodnie nabrane)
      1 opakowanie cukru waniliowego
      skórka otarta z 1 cytryny

      400 g śliwek ( użyłam 1 opakowanie mrożonych śliwek węgierek, wypestkowanych, przekrojonych na pół )

      Masło rozpuścić.
      Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.

      W tym czasie ser zmiksować dokładnie z cukrem, cukrem pudrem, jajkami i skórką z cytryny. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.

      2/3 ciasta wylepić okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. ( Jeśli używacie formy bez powłoki teflonowej, wcześniej należy ją wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kasza manną. )
      Uformować brzeg o wysokości ok.3 cm.
      Wlać masę serową. Na wierzchu ułożyć równą warstwą śliwki. Śliwki układamy skórką do dołu. Ułożyłam je bez rozmrażania.
      Na śliwki zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 70 min. Następnie wyłączyć piekarnik, i pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach na 10 min.
      Wyjąć, wystudzić, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego wystudzenia - najlepiej na noc. Ciasto wyjąć z formy i kroić dopiero po wystudzeniu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 kwietnia 2010 11:12
  • czwartek, 15 października 2009
    • Sernik z wiśniami bez pieczenia

      Moją kolejną propozycją do wspaniałej akcji Szarlotka - Różowy Tydzień jest sernik na zimno z wiśniami. Można go oczywiście przygotować także z truskawkami lub malinami. To chyba jedyny puls zimy w dzisiejszych czasach: dostępność wszystkich owoców w wersji mrożonej :D


      4 serki waniliowe ( twarożki ) homogenizowane po 200 g ( razem 800 g )
      50 g rozpuszczonego masła
      2 żółtka
      300 g mrożonych wiśni
      żelatyna

      1. Serki, z których będziemy robić sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

      Serki wymieszać z rozpuszczonym masłem i żółtkami. Jeśli używamy serków naturalnych, a nie waniliowych - dosładzamy je.

      Wiśnie dokładnie zmiksować. Ja ucieram je blenderem.
      100 g wiśni dodajemy do masy, dokładnie mieszamy.
      W niewielkiej ilości wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę. Potrzebujemy takiej ilości, jak na 1 litr. Zazwyczaj będzie to ok. 6 łyżeczek.  Żelatynę ostrożnie i dokładnie wymieszać z masą.

      Spód tortownicy okręcić folią spożywczą, po czym założyć obręcz.

      Masę przelać do tortownicy, odstawić do lodówki aby zastygła.


      2. Do pozostałych wiśni dodać 50 ml wody i 4 łyżki cukru. W kolejnym 50 ml wody rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny.  Żelatynę dodać do wiśni, wymieszać.

      Kiedy sernik w stężeje trochę w lodówce, zalać go tężejącą masą wiśniową i ponownie wstawić do lodówki.


      A tutaj znajduje się przepis na klasyczny sernik na zimno z galaretką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z wiśniami bez pieczenia ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 października 2009 09:25
  • poniedziałek, 29 czerwca 2009
    • Sernik londyński na cynamonowym spodzie

      Sernik londyński to mój ulubiony rodzaj sernika - mój sernikowy ideał, zarówno pod względem smaku jak i struktury. Robi się go naprawdę szybko i prosto. Ma on także jedną ważną zaletę - to sernik, który nigdy nie opada!

      na sernik:

       

      1/2 kg sera białego, twarogu ( ja daję półtłusty)

      4 jajka ( 2 całe i 2 żółtka)

      10 pełnych łyżeczek cukru pudru ( do smaku, jeśli lubimy bardziej/mniej słodki, dajemy odpowiednio więcej/mniej)

      1 łyżeczka esencji waniliowej, cukier waniliowy  lub 2-3 krople waniliowego zapachu do ciasta

       

      na polewę:

       

      5-6 pełnych łyżek kwaśnej śmietany

      1 pełna łyżeczka cukru pudru

      zapach waniliowy do ciasta (2 krople)  lub esencja waniliowa

       

      na spód:

      200 g herbatników typu petit beurre lub digestive

      1 pełna łyżeczka cynamonu

      100 g miękkiego masła

       

       

      Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

      Formę do pieczenia (21 cm) wyłożyć równo masą z bardzo drobno pokruszonych herbatników, ugniecionych z masłem i cynamonem. Wyrównać, dociskając dłonią. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

      Twaróg  utrzeć w malakserze lub  robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier, wanilię i po jednym jajku. Następnie dodać żółtka i ucierać masę, aż będzie puszysta i kremowa, bez grudek.

      Masę  przelewamy do formy do pieczenia.

      Sernik wstawić do dużej formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Do dużej formy nalać wrzącej wody. Woda powinna sięgać mniej więcej do ½ wysokości naczynia z sernikiem.

      Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut.

      Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą  na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.

      Sernik wyjąć i wystudzić, a następnie odstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.

      Sernik wyjmujemy z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik londyński na cynamonowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 czerwca 2009 09:56

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters