Passionfruit

pełnia smaku...

Ciasta - tarty/na kruchym cieście

  • poniedziałek, 04 lipca 2016
    • Kruche ciasto kremowe jagodami

      Nie wiem, jak u Was, lecz u mnie sezon jagodowy w pełni. Jedliśmy już pancakes z sosem jagodowym, naleśniki z jagodami, lody jagodowe (przepis wkrótce!) i jagodzianki, a teraz pora na jagodowe ciasto. Na kruchym spodzie zostały zapieczone jagody w kremie waniliowym - spróbujcie koniecznie :)

       Blueberry Tart. Kruche ciasto kremowe z jagodami

      ciasto kruche:
      150 g mąki pszennej tortowej

      150 g mąki krupczatki

      200 g masła w temperaturze pokojowej

      100 g cukru pudru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 całe jajka

      1 żółtko

      ½ łyżeczki soli

       

      + 2 łyżki brązowego cukru do kruszonki

       

      2 szklanki jagód

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      krem:

      ½ szklanki kwaśnej śmietany 12%

      ½ szklanki śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej”  śmietanki)

      2 jajka

      4 łyżki cukru pudru

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 łyżeczka esencji waniliowej

       

      1. Obie mąki (przesianie),  cukier puder, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do dużej miski. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło (w temperaturze pokojowej). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze.  Następnie dodajemy jajka oraz żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę.

       

      Garstkę ciasta odkładamy – będzie ona służyła do kruszonki. Do tej części ciasta wgniotłam dodatkowo 2 łyżki brązowego cukru. Cząstkę przeznaczoną na kruszonkę owijamy w folię spożywczą, zaś resztą ciasta wyklejamy formę o średnicy 24 cm (spód i boki na wysokość ok. 3 cm). Odstawiamy formę z ciastem na 20 minut do lodówki.

      2. W międzyczasie przebieramy i myjemy na sicie, w zimnej wodzie, jagody. Odsączone jagody posypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy, by owoce były dokładni e w niej obtoczone.

      Składniki kremu dokładnie mieszamy.

      3. Schłodzone w lodowce ciasto nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem. Na cieście układamy papier do pieczenia, na którym rozsypujemy suszony groch lub fasolę. Zapobiegnie to unoszeniu się ciasta podczas pieczenia. Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będzie lekko złote, ok. 20 minut.

      Na podpieczonym spodzie układamy równą warstwą jagody, zalewamy wszystko kremem. Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka) kruszonkę. Pieczemy kolejne 20-30 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.

      Pozwalamy ciastu wystygnąć w formie, kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto kremowe jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lipca 2016 13:35
  • piątek, 06 grudnia 2013
    • Krucha tarta z bitą śmietaną i żurawiną

      Jeśli szukacie ciasta, które jest łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a przy tym pyszne - polecam tę tartę. Jest ona bardzo eleganckim ciastem, nadaje się i do wieczornej kawy, i na wytworne przyjęcia. Przypadnie do gustu osobom, które od ciężkich tortów z maślanymi masami preferują lżejsze smaki. Tutaj słodycz śnieżnobiałej bitej śmietany równoważy lekka kwaskowatość rubinowej żurawiny, a uroku dodają prażone płatki migdałowe.



      ciasto kruche:
      300 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
      200 g masła
      100 g cukru pudru
      2 żółtka (z jajka rozm. M)
      szczypta soli

      500 ml śmietany tortowej 36%
      ew. śmietan fix (do tej ilości śmietany potrzebne są 2)
      cukier puder do bitej śmietany - ilość do smaku
      400 g konfitury lub dżemu z żurawiny/borówki
      1 łyżeczka żelatyny
      50 g migdałów w płatkach


      1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.

      Dodajemy cukier puder, sól i żółtka. Całość zagniatamy szybko na spójną masę. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

      Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem. Na cieście układamy papier do pieczenia, na którym rozsypujemy suszony groch lub fasolę. Zapobiegnie to unoszeniu się ciasta podczas pieczenia.
      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będzie złote, ok. 25-30 minut.

      2. Konfiturę żurawinową podgrzewamy w rodnelku. Gdy się zagotuje, dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny i energicznie mieszamy. Gorącą konfiturę wykładamy równą warstwą na upieczone ciasto. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

      3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder do smaku. Podczas ubijania można dodać także śmietan fix. Ubitą śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto, formując - w zależności od upodobań - równą warstwę lub kopułę.

      Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Należy uważać, żeby nie spalić, mają być lekko rumiane.Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.
      Przechowujemy w lodówce.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Krucha tarta z bitą śmietaną i żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 06 grudnia 2013 10:48
  • czwartek, 21 lipca 2011
    • Tarta z kremem budyniowym i owocami

      ... truskawek chyba już nie ma. Maliny w pobliskim sklepie nie wyglądały najładniej. Zdecydowałam się zatem na tartę z brzoskwiniami z puszki, co także daje pyszny efekt. Do wykonania tego ciasta możecie użyć każdych owoców, które lubicie, również mrożonych, po rozmrożeniu i odsączeniu. To idealne ciasto na lato, lekkie i owocowe. W sumie- to idealne ciasto na każdą porę roku, ponieważ robi się je szybko a dobór owoców uzależniony jest wyłącznie od Waszego gustu i fantazji.



      Na spód:
      300 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
      200 g masła
      100 g cukru pudru
      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      1 żółtko (z jajka rozm. M)

      szczypta soli

      na krem:
      2 opakowania budyniu ( proszek) waniliowego
      150-200 g cukru
      2 żółtka
      1 l mleka
      4 łyżki mąki pszennej
      65 g zimnego masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g)

      1 opakowanie galaretki o smaku pasującym do użytych owoców. Ja dałam brzoskwiniową tym razem

      dowolne owoce - ja użyłam 1 puszki brzoskwiń w lekkim syropie



      1. Galaretkę ( przeznaczoną na 500 ml wody) przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, lecz użyć do niej tylko 400 ml wody.  Odstawić, by stygła.

      2.Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.

      Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

      Ciastem wyklejamy formę do tarty i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem.

      Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złote. Wyjąc do wystudzenia.

      Piekłam w formie o średnicy 25 cm. Jeśli forma nie ma powłoki zapobiegającej przed przywieraniem, można jej spód wysmarować odrobiną oleju.

      3. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 4 łyżki mąki.
      Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne masło. Wymieszać, przelać na upieczony spód z kruchego ciasta.

      4. Na kremie ułożyć owoce. Jeśli używamy brzoskwiń puszki, kroimy wszystkie na cienkie plasterki.

      5. Ciasto zalać tężejącą galaretką (powinna mieć konsystencje kisielu - dopiero wtedy zalewamy ciasto). Odstawić do lodówki do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki.

      PS. Tarta jest dość wysoka, ma ok.4-5 cm. Jeśli chcecie mieć niską tartę, użyjcie 1/2 ilości kremu budyniowego. Ale... ten krem jest tak smaczny, że my wolimy, kiedy jest wysoka :)))

      Jakich owoców można użyć?
      Każdych! Można użyć jednego rodzaju owoców, lecz znakomicie sprawdzi się także kilka rodzajów użytych na raz, dzięki czemu ciasto będzie ogromnie dekoracyjne.
      Mogą to być np.: truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki czerwone, winogrona białe, winogrona ciemne, jagody, borówka amerykańska, pomarańcze, brzoskwinie z puszki, mandarynki z puszki... Uwaga: surowe kiwi i surowy ananas sprawią, że galaretka nie zastygnie!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z kremem budyniowym i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 lipca 2011 08:54
  • poniedziałek, 27 grudnia 2010
    • Tarta mandarynkowo - pomarańczowa

      Doskonała tarta dla miłośników cytrusów - kruche ciasto i wyraźny, ciepły smak pomarańczy z lekką nutką cynamonu.  Szybkie, pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto.


      300 g mąki pszennej tortowej
      200 g masła
      100 g cukru
      1 żółtko
      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      szczypta proszku do pieczenia
      szczypta soli

      3 puszki mandarynek ( po 312 g)
      100 g skórki pomarańczowej
      4 łyżki cukru
      2 łyżki bułki tartej
      4 krople aromatu pomarańczowego



      1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.

      Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

      2. W tym czasie mandarynki dokładnie odsączyć na sicie z soku. Wymieszać z cukrem, skórką pomarańczową, aromatem i bułką tartą.

      2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć nadzienie. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta. Wierzch oprószyć cynamonem.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.

      Piekłam w formie o średnicy 21 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta mandarynkowo - pomarańczowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 grudnia 2010 09:30
  • poniedziałek, 06 grudnia 2010
    • Makowiec z jabłkami

      Wypatrzyłam ten makowiec na blogu Alby i zestaw składników od razu zwrócił moja uwagę. Jabłka, masa makowa, budyń - to coś nowego, na pewno innego od zazwyczaj znanych makowców, na pewno wartego wypróbowania. I się nie pomyliłam! Ciasto wyszło świetne i przy tym - w ogóle nie kłopotliwe, dzięki użyciu gotowej masy makowej. Użyłam mojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Mąż - miłośnik makowców- był zachwycony. Na pewno jeszcze nie raz to ciasto się u nas pojawi. Jest idealne zarówno na święta jaki i na co dzień :)


      ciasto:

      300 g mąki pszennej tortowej
      200 g masła
      100 g cukru
      1 jajko
      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      szczypta proszku do pieczenia
      szczypta soli

      masa makowa:
      1 puszka masy makowej 850 g
      1 opakowanie budyniu ( proszek)
      500 ml mleka
      100 g cukru
      2 łyżki mąki pszennej
      4 jajka

      5 jabłek
      sok z cytryny



      1.Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.

      Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

      2. Do 250 ml mleka  dodać proszek budyniowy, cukier i 2 łyżki mąki.
      Pozostałe 250 ml mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, wymieszać i  odstawić do wystudzenia.

      3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Posypać 1 łyżeczką cukru i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wymieszać.

      4. Masę makową przełożyć z puszki do miski. Dodać jajka i wymieszać. Porcjami dodawać przestudzony budyń, mieszając.

      5. 2/3 ciasta wylepić spód  formy do pieczenia. Na cieście ułożyć kolejno jabłka i masę makową.  Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50-60  min.
      Piekłam w formie 26 x 19 cm.

      Polecam także przepyszne Babeczki z makiem.


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 grudnia 2010 10:52
  • czwartek, 02 września 2010
    • Tarta ze śliwkami

      Sezon śliwkowy w pełni, warto więc wykorzystać możliwości tych przepysznych owoców - na przykład, piekąc z nich tę przepyszną, aromatyczną tartę na kruchym cieście. Poza sezonem można użyć śliwek mrożonych, wyjdzie równie pyszna. Dzięki niej nawet w ponure zimowe dni znów zaświeci na chwilę w słońce :)


      300 g mąki pszennej tortowej
      200 g masła
      100 g cukru
      1 żółtko
      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      szczypta proszku do pieczenia
      szczypta soli

      1 łyżeczka cynamonu
      1 łyżka bułki tartej
      1 kg śliwek

      na lukier:
      5 łyżeczek cukru pudru
      odrobina mleka


      1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.

      Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

      2. W tym czasie umyć śliwki, przekroić, usunąć z nich pestki. Połówki .śliwek przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół. Wymieszać z cynamonem i bułką tartą. (Mrożone śliwki najpierw rozmrażamy na sicie, by nie były mokre)


      2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę śliwek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.

      Polukrować.

      Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 5 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 września 2010 09:47
  • piątek, 25 września 2009
    • Śliwki w kremie śmietankowym

      Prezentowałam kiedyś przepis na Owoce w kremie śmietankowym na kruchym cieście. Ciasto to bowiem można przygotowywać z różnymi owocami, ale dla mnie najpyszniejsze jest właśnie ze śliwkami. Chyba każdy z nas ma jakąś potrawę, jakiś smak, który łączy się z czymś szczególnym dla nas . Ja także mam wiele takich smaków - tak, jak to - ulubione ciasto mojego dzieciństwa. Właśnie w śliwkowej wersji budzi najwięcej miłych wspomnień.

      ciasto kruche:
      300 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
      200 g masła
      100 g cukru pudru
      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      1 żółtko (z jajka rozm. M)

      szczypta soli

      owoce

      na krem:

      śmietanka UHT 12% 250 ml

      3 łyżki mąki ziemniaczanej
      2 jajka
      4-6 łyżek cukru pudru
      cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.


      Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

      Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem.

      Ciasto, czyli nasz spód, najpierw  podpiekamy ok. 15 min w 180st., do lekkiego podrumienienia.

      2. W tym czasie przygotowujemy owoce. Nadają się każde owoce twarde - jabłka, gruszki, brzoskwinie, w sezonie śliwkowym zawsze robię ze śliwkami, wtedy jest najpyszniejsze.

      3. Śliwki kroimy na pół w poprzek, wyjmujemy pestkę.

      4. Z podanych składników przygotowujemy krem-sos, ucierając je mikserem.

      5. Gdy spód się już podpiecze, wykładamy przygotowane owoce rozcięciem do góry i zalewamy je sosem.



      Z
      apiekamy 30-35 min w 180st.

      Pozwalamy ciastu wystygnąć w formie i dopiero potem kroimy.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Śliwki w kremie śmietankowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 25 września 2009 12:22
  • środa, 06 sierpnia 2008

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters