Passionfruit

pełnia smaku...

Ciasta - rolady

  • piątek, 22 stycznia 2016
    • Bûche de Noël, czyli pyszne ciasto świąteczne z Francji

      Bûche de Noël to świąteczne ciasto w kształcie polana czy też fragmentu gałęzi, które tradycyjnie podaje się we Francji (oraz Włoszech czy Kanadzie). Jego kształt wywodzi się od zapoczątkowanego w XIIw. zwyczaju wigilijnego, kiedy to przynoszono do domu duże polano, które następnie, po skropieniu oliwa lub słodkim winem), uroczyście podpalano w kominku w świąteczny wieczór (25 grudnia). Tradycja palenia Bûche de Noël zanikła w tym samym okresie, co wielkie piece ogrzewające domostwa -  na stołach świątecznych pojawiły się zaś świeczki, które również podtrzymywały ogień. Tradycja ta nawiązuje również do starszego jeszcze zwyczaju świętowania przesilenia zimowego. Zamiast drewnianego polana mamy zatem od XIXw. bardzo dekoracyjne ciasto. Oczywiście, patrząc na sprawę obiektywnie, Bûche de Noël to po prostu pyszna rolada, którą możemy przygotować niezależnie od pory roku, także z pominięciem dekorowania jej na podobieństwo polana :)

       Bûche de Noël

      ciasto:
      4 jajka
      4 łyżki cukru
      8 łyżek mąki
      2 łyżki ciemnego kakao
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      cukier waniliowy

      krem:

      500 ml śmietany 36%
      200 g ciemnej / gorzkiej czekolady ( 2 tabliczki)
      2 łyżeczki cukru pudru
      2 żółtka
      1 białko
      1 łyżka masła

      dekoracja:

      polewa z ciemnej czekolady

      kawałeczki czekolady lub siekanych orzechów, czekoladowe elementy ozdobne

      cukier puder


      1. Krem: Jajka umyć. Ułożyć na sicie i polać wrzącą wodą.
      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. ( Naczynie z pokruszoną czekoladą stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Dno naczynia nie może dotykać powierzchni wody )


      W tym czasie ubić na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Śmietanę odstawić do lodówki. Czekoladę, która się nam właśnie rozpuściła, wymieszać. Zdjąć z garnka z gotującą się wodą, odstawić, aby trochę ostygła. Do lekko ciepłej czekolady dodać 2 żółtka, wymieszać.


      Białko ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.  Delikatnie wymieszać z czekoladą. Masę czekoladową delikatnie lecz dokładnie wmieszać w bitą śmietanę.

      

      2. Ciasto: 2 białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny).

      Utrzeć 2 jajka, 2 żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
      Dodać 8 łyżek mąki, kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

      Delikatnie wmieszać ubitą pianę.

      Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Następnie roladę układamy na czystej, wysypanej cukrem pudrem ściereczce kuchennej. Zwijamy ją w dość ścisły rulon (ale bez przesady, oczywiście!), gdy jest jeszcze ciepła. Pozostawiamy ją tak, by przestygła. Dzięki temu ciasto potem nie popęka.

      Bûche de Noël

      3. Ciasto posmarować równomierną warstwą kremu (patrz: rysunek poniżej). Roladę zwinąć, odłożyć do lodówki do zastygnięcia (2-3 godziny).   Gdy rolada już stężeje, odcinamy końce (zazwyczaj są one nierówne i bez kremu) oraz ukośnie odcinamy kawałek, który będzie naszą gałęzią boczną. Układamy ciasto na półmisku, na którym będziemy je podawać i smarujemy polewą czekoladową, robiąc widelcem wzorki imitujące korę. Posypujemy np. kruszonymi kawałkami czekolady oraz oprószamy cukrem pudrem, który pięknie imituje śnieg.

      Kilka słów o zwijaniu :) 

      zwijanie rolady

      Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Ciasto smaruje się  nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm, by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął. Teraz  trzeba zwijać pomału roladę, uważając by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to tak trudne :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bûche de Noël, czyli pyszne ciasto świąteczne z Francji”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 22 stycznia 2016 14:14
  • środa, 17 lipca 2013
    • Rolada z jagodami

      Sezon jagodowy w pełni. Warto to wykorzystać i przygotować jagodowe wypieki. Poza sezonem można użyć mrożonych jagód.


      ciasto:

      4 jajka

      4 łyżki cukru

      4 łyżki mąki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      cukier waniliowy

      400-500 ml śmietany kremówki 30%
      4 łyżki cukru pudru - do smaku
      ew. śmietan-fix

      2/3 szklanki jagód


      cukier puder do posypania wierzchu

      1. Utrzeć żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru. Dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

      Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.

      Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.

      2. Jagody ugnieść widelcem - bez tego krem nie będzie miał fioletowego koloru.

      3. Śmietanę ubić na sztywno, dodając do smaku cukier puder. Ewentualnie dodajemy śmietan-fix, jeśli chcemy i lubimy. Śmietanę mieszamy z jagodami.

      Śmietanę z jagodami rozsmarowujemy na cieście,  po czym ostrożnie zwijamy roladę.

      Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki do wychłodzenia.

      Kilka słów o zwijaniu :)


      Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Tyle, by krem/nadzienie  nie popłynął, ale nie zimna, wtedy nie popęka. Ciasto smaruje się  nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm, by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął. Teraz trzeba zwijać pomału roladę, uważając, by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to trudne. :)

      Z jagodami polecam także:
      Jagodzianki
      Drożdżówki z budyniem i jagodami
      Jagodowa panna cotta

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 17 lipca 2013 10:27
  • poniedziałek, 22 października 2012
    • Rolada z bitą śmietaną i galaretką

       

      Klasyk. Chyba najbardziej popularna wersja rolady. To eleganckie, pyszne ciasto wcale nie jest trudne do wykonania. Będzie ozdobą zarówno odświętnego, jak i codziennego stołu. Najsympatyczniejszym elementem tej rolady jest oczywiście galaretkowe "oczko", budzące wspomnienia z dzieciństwa :)

                    

      ciasto:

      4 jajka

      4 łyżki cukru

      4 łyżki mąki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      cukier waniliowy

      500 ml śmietany kremówki 30%
      4 łyżki cukru pudru - do smaku
      ew. śmietan-fix

      1 galaretka truskawkowa

      wiórki kokosowe

      1. Galaretkę rozpuścić w połowie przewidzianej w przepisie ilości gorącej wody. Przelać do płaskiego, najlepiej prostokątnego naczynia i odstawić do zastygnięcia.  Galaretka w naczyniu powinna mieć ok.1,5 cm wysokości. Stężałą galaretkę pokroić w paski o szerokości ok. 1,5 cm.

      2. Utrzeć żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.

      Dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

      Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.

      Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.

      3. Śmietanę ubić na sztywno, dodając do smaku cukier puder. Ewentualnie dodajemy śmietan-fix, jeśli chcemy i lubimy.

      Śmietanę rozsmarować na cieście, wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć pasek z galaretki, po czym ostrożnie zwinąć roladę.

      Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w wiórkach kokosowych i odstawić do lodówki do wychłodzenia.

      Kilka słów o zwijaniu :)



      Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Tyle, by krem/nadzienie  nie popłynął, ale nie zimna, wtedy nie popęka. Ciasto smaruje się  nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm, by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął. Teraz trzeba zwijać pomału roladę, uważając, by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to takie trudne. :) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z bitą śmietaną i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 października 2012 14:35
  • poniedziałek, 04 czerwca 2012
    • Rolada z truskawkami

      Dziś chciałabym Wam zaproponować bardzo smaczne, pachnące latem ciasto. Choć początkowo wygląda ono może na skomplikowane, to tylko pozory - w rzeczywistości jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, a dzięki swojemu eleganckiemu wyglądowi może być ozdobą zarówno świątecznego stołu, jak i codziennej kawy. Poza sezonem można użyć owoców mrożonych. To ciasto jest pyszne nie tylko z truskawkami: można także użyć malin, jagód lub porzeczek - efekt będzie równie dobry.



      ciasto:
      4 jajka
      4 łyżki cukru
      4 łyżki mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      cukier waniliowy

      krem:
      250 g sera mascarpone
      200 ml śmietany 30%
      200 g truskawek
      4 łyżki cukru pudru - do smaku
      śmietan- fix


      Utrzeć żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
      Dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

      Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.

      Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąc roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.

      Umyte i pozbawione listków truskawki pokroić w małe kawałki. Dokładnie wymieszać z mascarpone i cukrem. Śmietanę ubić na sztywno wraz z śmietan fixem. Delikatnie wymieszać z masą truskawkową. 

      Krem rozsmarować na cieście, po czym ostrożnie zwinąć roladę.
      Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić do lodówki do wychłodzenia.

      Kilka słów o zwijaniu :) 



      Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Tyle, by krem/nadzienie  nie popłynął, ale nie zimna, wtedy nie popęka. Ciasto smaruje się  nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm, by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął. Teraz  trzeba zwijać pomału roladę, uważając by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to tak trudne :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 czerwca 2012 10:34
  • środa, 15 grudnia 2010
    • Rolada czekoladowa z kremem czekoladowo-orzechowym

      Przepyszne połączenie czekoladowego ciasta z czekoladowo-orzechowym kremem. Przygotowanie rolady nie jest wcale trudne - a efekt jest naprawdę bardzo dekoracyjny. To pyszne i eleganckie ciasto, idealne na każdą okazję. Ta rolada jest wyjątkowo prosta - 10 min pieczenia ciasta plus błyskawiczny w wykonaniu krem ( pomysł na krem wypatrzony u Dorotus ) Polecam :).




      ciasto:
      4 jajka
      4 łyżki cukru
      8 łyżek mąki
      2 łyżki ciemnego kakao
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      cukier waniliowy

      krem:
      250 g sera mascarpone
      5-6 łyżek kremu typu nutella

      Ser mascarpone zmiksować dokładnie z nutellą.

      Ciasto:
      2 białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny)

      Utrzeć 2 jajka, 2 żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
      Dodać 8 łyżek mąki, kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

      Delikatnie wmieszać ubitą pianę.

      Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.
      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote.

      Papier oderwać od ciasta.

      Ciasto posmarować kremem.

      Roladę zwinąć, odłożyć do lodówki do zastygnięcia.   Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

      Kilka słów o zwijaniu :) 


      Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Tyle, by krem/nadzienie  nie popłynął, ale nie zimna, wtedy nie popęka. Ciasto, po odklejeniu od niego papieru, smaruje się  nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm, by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął. Teraz  trzeba zwijać pomału roladę, uważając by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to tak trudne :)

      Polecam także roladę serowo-jabłkową.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada czekoladowa z kremem czekoladowo-orzechowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 15 grudnia 2010 11:07
  • wtorek, 20 stycznia 2009
    • Rolada serowo-jabłkowa

      Pyszne połączenie serka i prażonych jabłek w delikatnym, biszkoptowym  cieście.

       

      ciasto:
      3 jajka
      4 łyżki cukru
      cukier waniliowy
      8 łyżek mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa:
      1 serek twarogowy, lub 3 krotne mielony  250 g (quark)
      cukier waniliowy
      cukier

      2-3 jabłka
      cukier
      cynamon

      4 łyżeczki żelatyny
      2 łyżki nutelli

      Serek wymieszać z cukrem waniliowym, dodać zwykłego cukru, do smaku, ok. 3 łyżki.

      Przygotować jabłka jak na szarlotkę: obrać pokroić w kostkę, uprażyć w małej ilości wody z cukrem. Kiedy woda odparuje a jabłka będą miękkie, dodać szczyptę cynamonu. Jabłek powinno być mniej więcej tyle, co serka, ok. 250 g.

      Rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny w 6 łyżkach wody, energicznie mieszając. połowę dodać do serka, druga połowę - do jabłek, wymieszać.

      Ciasto:
      a. 2 białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny)

      b. Utrzeć 1 jajko, 2 żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
      Dodać 8 łyżek mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

      Delikatnie wmieszać ubitą pianę.

      c. Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.
      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote.

      Papier oderwać od ciasta.

      Ciasto posmarować nutellą. Ponieważ jest ciepłe, wystarczą ok. 2 łyżki nutelli, która się ładnie rozsmaruje.  Na cieście ułożyć tężejącą masę serową a następnie jabłka.

      Roladę zwinąć, odłożyć do lodówki do zastygnięcia.   Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

       

       

      Kilka słów o zwijaniu :) 

      Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Tyle, by krem/nadzienie  nie popłynął, ale nie zimna, wtedy nie popęka. Ciasto, po odklejeniu od niego papieru, smaruje się  nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm , by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął.
      Teraz  trzeba zwijać pomału roladę, uważając by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to tak trudne :)

       

      Jak widać, na rysunku jest krem malinowy :-D

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada serowo-jabłkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 stycznia 2009 09:17

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters