Passionfruit

pełnia smaku...

Ciasta - drożdżowe

  • wtorek, 27 grudnia 2016
    • Choinka z ciasta drożdżowego

      Pozostajemy w świątecznym klimacie - choinka z ciasta drożdżowego może być smaczną i ładną ozdobą stołu w międzyświątecznym okresie, lub podczas imprezy sylwestrowej. Wykonanie nie jest trudne, a efekt jest naprawdę dekoracyjny. W środku ciasto przełożone jest cukrowym nadzieniem o smaku piernikowym.

       Choinka

      1/2 szklanki ciepłej wody

      2/3 opakowania drożdży instant

      1/2 szklanki ciepłego mleka

      3 łyżki masła - roztopionego

      1/4 szklanki cukru

      2  jajka

      1/2 łyżeczki soli

      ok. 350 g mąki pszennej tortowej

      + 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta

       

      4 łyżki rozpuszczonego masła

      6 łyżek cukru

      2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  wodzie wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

      2. Dodać mleko, jajka, pozostały cukier, sól oraz  masło. Wymieszać.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      Masło rozpuszczamy, mieszamy z cukrem i przyprawą do piernika

      3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na  grubość ok. 1 cm.Z ciasta wyciąć dwa jednakowej wielkości trójkąty - czyli kształt naszego drzewka. Pierwszy trójkąt przenosimy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, nadajemy mu pożądany, ładny kształt. Smarujemy nadzieniem piernikowym. Brzegi ciasta zwilżamy wodą. Na wierzchu układamy drugi trójkąt - boki obu warstw zlepiamy.  

      schemat choinki

      Następnie z obu stron drzewka wykonujemy także samą ilość równoległych nacięć - to będą gałęzie. Każdą gałązkę skręcamy wokół własnej osi (wykonujemy skręt ku dołowi drzewka) i układamy ładnie na blasze.

      Następnie z kawałka ciasta formujemy nieduży prostokąt - pieniek. Doklejamy go do podstawy drzewka (pieniek też możemy nadziać masą cukrową). Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 min.

      Choinkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. przez ok. 30-45 min, aż będzie rumiana. Wyjmujemy do ostudzenia. Lukrujemy i dekorujemy w dowolny sposób.

      Choinka

       

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 grudnia 2016 12:09
  • piątek, 15 lipca 2016
    • Ciasto - drożdżowe ślimaczki z serem i malinami

      Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, w sezonie letnim warto wykorzystać do nich świeże owoce. Z dzisiejszego przepisu otrzymacie przyjemnie puchate ciasto o mleczno - maślanym smaku, wzbogacone dodatkiem kremowego serka i świeżych malin. Ciasto można rozrywać na indywidualne bułeczki lub kroić w kawałki.

      

      1/2 szklanki ciepłej wody

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1 szklanki ciepłego mleka

      3 łyżki masła - roztopionego

      1/3 szklanki cukru

      2  jajka

      1/2 łyżeczki soli

      ok. 500 g mąki pszennej tortowej

      + 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta

       

      1 opakowanie kremowego serka kanapkowego

      ok. 2/3 szklanki malin

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  wodzie wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

      2. Dodać mleko, jajka, pozostały cukier, sól oraz  masło. Wymieszać.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm.

      Z ciasta odcinamy pasek o szerokości ok. 5 cm. Na pasku układamy łyżeczką ser oraz po kilka malin. Oprószamy leciutko cukrem. Pasek ciasta zwijamy w luźna roladkę. Brzegi u dołu zlepiamy ze sobą, by sok z malin nie wyciekał od spodu podczas pieczenia. Otrzymanego w ten sposób ślimaczka ustawiamy w centrum formy do pieczenia o średnicy 24 cm.

      roll ups

      Pozostałe ciasto dzielimy na 6 równych pasku i postępujemy z nimi identycznie, układając je dookoła pierwszego ślimaczka.

      roll ups

      Odstawiamy na 20 minut, by ciasto podrosło, po czym smarujemy je rozmąconym jajkiem.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka. 

      Gotowe ciasto możemy polukrować.

      roll ups

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto - drożdżowe ślimaczki z serem i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 15 lipca 2016 15:36
  • środa, 02 grudnia 2015
    • Monkey Bread, czyli Małpi chlebek - amerykańskie ciasto cynamonowe

      Monkey Bread, czyli Małpi chlebek, to ciasto popularne w Stanach Zjednoczonych od lat pięćdziesiątych XX w. Historia nazwy nie jest znana - być może wzięła się ona stąd, że ciasto przypomina trochę szyszkę araukarii chilijskiej, zwanej po angielsku monkey puzzle. Jest miękkie, mocno cynamonowe, słodkie i aromatyczne. Można je podawać od razu na ciepło i odrywać poszczególne kuleczki palcami. Można zaczekać, aż ostygnie - i również je odrywać - lub kroić ciasto na kawałki.

      monkey bread

      1,5 szklanki ciepłego mleka

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1/4 kostki masła - roztopionego

      1/3 szklanki cukru

      2 małe jajka

      1/2 łyżeczki soli

      3-4 szklanki mąki pszennej tortowej

       

      na sos:

      1/2 kostki masła

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka cynamonu

       

      do obtoczenia:

      cukier puder (ok. 1/2 szklanki) wymieszany 2 łyżeczkami cynamonu

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!)  mleku wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

      2. Dodać jajka, pozostały cukier, sól oraz  masło. Wymieszać.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania gęstego sosu-syropu.

      Wyrośnięte ciasto krotko zagniatamy, po czym formujemy z niego w dłoniach małe kulki. Chodzi o wielkość mniej więcej orzecha włoskiego, lecz nie muszą być wcale równe i jednakowe. Każdą kulkę obtaczamy ze wszystkich stron w mieszance cukru pudru z cynamonem.

      4.  Na dnie formy do pieczenia (najlepiej użyć takiej z kominkiem, okrągłej, o średnicy ok. 22 cm, choć może być też dowolna inna) rozsmarowujemy 1 łyżkę sosu. Układamy połowę naszych kulek i polewamy je połową sosu. Następnie układamy resztę kulek i polewamy je resztą sosu. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.


      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Ciasto nie wymaga już żadnej polewy ani lukru.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Monkey Bread, czyli Małpi chlebek - amerykańskie ciasto cynamonowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 02 grudnia 2015 12:40
  • środa, 04 listopada 2015
    • Odrywana drożdżówka z jabłkami

      Ciasto drożdżowe zawsze kojarzy się ze spokojem i z domowym ciepłem. Ze szklanką mleka lub kakao, i ze zwinięciem się pod ciepłym kocem. Albo z wizytą u babci, herbatą, zapachem kwiatów, wakacjami i słońcem. Tak czy inaczej - chyba trudno znaleźć osobę, która by takiego ciasta nie lubiła. Jeśli i Wy zaliczacie się do jego miłośników, spróbujcie wersji odrywanej, rustykalnej, z jabłkami i aromatycznym cynamonem.

       drożdżowe odrywane

      1,5 szklanki ciepłego mleka

      1 opakowanie drożdży instant (7g)

      1/2 szklanki cukru

      1/2 łyżeczki soli

      2 łyżki miękkiego masła

      2 jajka

      3 szklanki mąki pszennej (w tym 1 szklanka mąki tortowej i 2 zwykłej)

       

      jabłka:

      2 jabłka

      2 łyżki wody

      1 łyżka masła

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka ciemnego kakao

      1/3 szklanki cukru

       

      + masło i kasza manna do formy do pieczenia

      + 1 jajko i 4 łyżki mleka do posmarowania ciasta

       

      lukier:

      1/3 szklanki cukru pudru

      mleko, ok. 2 łyżeczki

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!)  mleku wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

      2. Dodać jajka, pozostały cukier, sól oraz  miękkie masło. Wymieszać.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy je, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do małego rondla, dodając wodę, masło, cukier, cynamon i kakao. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż uzyskamy jabłka w gęstym syropie. Odstawiamy do ostygnięcia.

      Formę, w której będziemy piec ciasto (ok. 30 cm x 10 cm), smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną.

      4. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, z każdego formujemy placuszek. Na 11 placuszkach układamy po ok. 1 łyżce jabłek z syropem. Placuszki układamy jeden na drugim w ustawionej pionowo formie do pieczenia. Kończymy dwunastym placuszkiem, tym bez jabłek.

      Ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, przykryte ściereczką.

      drożdżowe odrywane - jak

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

      Do cukru pudru w miseczce dodajemy po kilka kropel mleka, ucierając, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru.

      Ciasto lukrujemy za pomocą pędzelka kuchennego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Odrywana drożdżówka z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 04 listopada 2015 13:35
  • piątek, 30 maja 2014
    • Ciasto drożdżowe tradycyjne. Babka drożdżowa.

      Jest w cieście drożdżowym coś, co się kojarzy z domem dziecinnym, z ciepłem i bezpieczeństwem. Kawałek ciasta i kakao lub mleko mają w sobie coś prawdziwie kojącego. Oczywiście, z kawą jest równie dobre. Ciasto drożdżowe można upiec w dowolnej formie - a podłużnych keksówkach, w prostokątnej blaszce, w tortownicy lub w formie na babkę. Wówczas ładnie wygląda, gdy się ją polukruje. Przepis rodzinny połączony ze wskazówkami z książki "Kuchnia Neli" Anieli Rubinstein.



      1 opakowanie drożdży instant (7 g)
      1,5 szklanki ciepłego mleka
      120 g masła
      3 całe jajka rozm. M + 3 żółtka (temperatura pokojowa, nie wprost z lodówki)
      1 szklanka cukru

      1 szklanka rodzynek
      1/2 łyżeczki soli
      ew. skórka cytrynowa lub pomarańczowa
      ok. 1 kg mąki

      1 jajko+1 łyżeczka cukru+ 1 łyżka wody do posmarowania ciasta
      masło i kasza manna do wysypania formy do pieczenia



      1. Drożdże rozpuścić w 1/2 ciepłego mleka wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

      2. Dodać jajka oraz żółtka, pozostały cukier, rodzynki, sól oraz  masło rozpuszczone w pozostałej połowie ciepłego mleka. Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką by nie obeschło.

      3. Dzielimy wyrośnięte ciasto na 2 części. Każdą z nich dzielimy ponownie na 2 części. Z każdej części rolujemy w dłoniach wałek o długości naszej formy do pieczenia. Dwa z tych wałków skręcamy dookoła siebie (jakbyśmy pletli warkocz z 2 pasm), końce sklejamy. Umieszczamy w wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formie do pieczenia. Ciasto znacznie wyrasta, więc na tym etapie  nie powinno zajmować więcej, niż 1/2 formy.

      Identycznie postępujemy z dwoma pozostałymi wałkami ciasta.
      Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem rozmąconym z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką wody,  pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką by nie obeschło.

      (Tak zaplecione ciasto można umieścić zarówno w formie podłużnej, prostokątnej oraz w tortownicy. Ciasto do formy babkowej formujemy w jeden wałek)

      4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 25-30 minut, aż wierzch będzie rumiany a patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

      Z tej ilości wychodzą dwie  podłużne formy keksówki rozm. 30 cm x 10 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe tradycyjne. Babka drożdżowa.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 30 maja 2014 10:41
  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • Ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżówka z cynamonem.

      Zapach ciasta drożdżowego w połączeniu z cynamonem to coś, co bardzo przemawia do wyobraźni. Przywołuje od razu atmosferę domu, ciepła i spokoju. Ciasto takie możemy upiec w formie keksówce, ułożyć w tortownicy lub też formie z kominem, tworząc w ten sposób babkę. I zawsze jest pysznie. :)



      1/2 kg mąki tortowej
      8 łyżek cukru
      1/2 opakowania drożdży (kostka ma 100g)
      2 jajka
      1 żółtko (białko zużyjemy do posmarowania ciasta z wierzchu)
      1/3 kostki masła (kostka: 200g)
      1/3 szklanki mleka
      cukier waniliowy

      na pastę cynamonową:
      1/3 kostki masła
      1/3 szklanki cukru
      4 łyżeczki cynamonu

      1. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek  i skruszyć drożdże. Zalać je 4 łyżkami gorącej, lecz nie wrzącej wody i posypać 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż "ruszą".

      2. Jajka z żółtkiem i cukrem utrzeć na puch. Dodać do mąki z wyrośniętymi drożdżami. Dodać mleko, rozpuszczone masło i cukier waniliowy. Ciasto dobrze wyrobić, aż przestanie się kleić do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki.   Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką by nie obeschło.

      Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt to grubości ok. 2 cm.

      3. Z rozpuszczonego masła z cukrem i cynamonem przygotowujemy gęstą pastę. Pastą smarujemy powierzchnię ciasta i kroimy ciasto na 3-4 pasy wzdłuż. Pasy ciasta układamy jeden na drugim, warstwą z cynamonem do góry. Następnie kroimy otrzymany w ten sposób pas ciasta na kawałki o długości  ok. 8 cm (dopasowane szerokością do naszej formy do pieczenia. Plastry układamy pionowo, bokiem, jeden obok drugiego (jak kanapki, jedna za drugą), w wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formie do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy białkiem rozmąconym z 1 łyżeczką mleka.


      Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na 30 minut, przykryte ściereczką by nie obeschło.


      4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do  180 st. i piec jeszcze 30 min. , aż wierzch będzie rumiany a patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

      Ciasto możemy upiec w formie keksówce, ułożyć w tortownicy lub też formie z kominem, tworząc w ten sposób babkę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżówka z cynamonem.”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 10:13
  • poniedziałek, 28 maja 2012
    • Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

      Czy jest coś bardziej pachnącego latem, słońcem i wakacjami, niż truskawki? Dla mnie to właśnie słodki zapach truskawek jest symbolem lata. Oczywiście, to ciasto można przygotować z każdymi innymi owocami: śliwki, wiśnie, maliny, brzoskwinie - będzie równie smaczne. A poza sezonem truskawkowym można także użyć owoców mrożonych, by nawet w zimę przywołać do domu słońce :) .



      ciasto:
      150 ml mleka
      7 g drożdży instant (1 opakowanie)
      500 g mąki
      50 g masła
      100 g cukru
      1 jajko + 1 żółtko
      1 opakowanie cukru waniliowego
      szczypta soli

      kruszonka:
      25 g masła
      3 łyżki cukru
      mąka
      szczypta proszku do pieczenia

      lukier:
      1 łyżeczka mleka
      1 łyżeczka soku z cytryny
      cukier puder

      ok. 1/2 kg truskawek

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z łyżką cukru i taką ilością maki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.

      Dodać jajko oraz żółtko, pozostały cukier, cukier puder, sól oraz rozpuszczone masło. Wymieszać, dodać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

      Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

      W tym czasie przygotować truskawki: umyć je i odjąć listki. Najlepiej się tu sprawdzą małe truskawki. Jeśli macie bardzo duże, można je przekroić na pół.

      W celu przygotowanie kruszonki mieszamy rozpuszczone masło z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia oraz dajemy tyle mąki, by dało się zagnieść. Przygotowaną kulę ciasta wkładamy na czas oczekiwania do zamrażarki.

      Truskawki wciskamy dość gęsto w wyrośnięte ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka) kruszonkę.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30-35 min., do suchego patyczka.

      Gotowe ciasto można polukrować.

      Piekłam w  formie o wymiarach 24 x 30 cm

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 maja 2012 11:53

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!