Passionfruit

pełnia smaku...

Ciasta - z jabłkami

  • poniedziałek, 11 września 2017
    • Szarlotka z ananasem i pianką

      Czy Wam również jesień kojarzy się z szarlotkami? Jeśli tak, to oznacza, że prawdopodobnie lubicie też zapach cynamonu i świeżo upieczonego ciasta, unoszący się w domu. Jeśli nie, to też nie szkodzi – pyszne szarlotki można wszak jeść o każdej porze roku! Tym razem do szarlotki dodamy dużo słodkich, lekko chrupiących ananasów i wzbogacimy całość ładną pianką, którą skryjemy pod kruszonką. Owoce z cynamonem idealnie współgrają z ciastem na mięciutkim spodzie i o lekko chrupiącym wierzchu.

      Applie Pie with Pineapple

      Ciasto:

      2 – 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      2/3 szklanki cukru pudru

      ½ łyżeczki soli

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      5 żółtek

      100 g zimnego masła

      2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

       

      Piana:

      5 białek

      1 łyżeczka soku z cytryny

      2 łyżki cukru pudru

       

      Owoce:

      2 duże jabłka

      1 puszka ananasów (556g przed odciekiem, ok. 10-12 plastrów)

      ½ łyżeczki cynamonu

      3-4 łyżki bułki tartej

       

      1. Mieszamy suche składniki ciasta. Dodajemy żółtka i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Ciasto siekamy nożem (lub przyrządem do siekania ciasta), aż będzie przypominało konsystencja piasek ma plaży. Wtedy dodajemy kwaśną śmietanę i zagniatamy z ciasta kulę. W razie potrzeby można podsypać odrobinę mąki.  

      przyrząd do siekania ciasta

      Przyrząd do siekania ciasta

      *Ewentualnie rozcieramy grudki masła w mące palcami, lecz robimy to szybko, by masło nie rozpuściło się pod wpływem ciepła rąk.

      Ciasto dzielimy: 2/3 ciasta odkładamy do lodówki na 30 minut – to będzie spód. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki – zetrzemy tę część na kruszonkę.

      2. W międzyczasie przygotowujemy owoce: jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobna kostkę. Mieszamy z 1/3 szklanki zalewy z ananasów, by nie ciemniały. Następnie dodajemy pokrojone w małe kawałki ananasy oraz cynamon i bułkę tarta. Mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

      3. Ciastem z lodówki wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (moja ma 20 cm x 28 cm). Rozprowadzamy ciasto palcami, by utworzyło równomierna co do grubości warstwę. Podpiekamy spód ciasta ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni.

      4. Białka ubijamy z sokiem z cytryny. Gdy piana będzie prawie gotowa, dodajemy cukier puder i kończymy ubijać pianę na sztywno.

      Na podpieczonym spodzie układamy równą warstwę owoców, na których rozsmarowujemy delikatnie pianę.

      Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka), ciasto z zamrażarki, by utworzyła się kruszonka.

      Pieczemy ok. 40-45 minut w temp. 160 st., aż wierzch ciasta będzie złoty.

      Jeśli chcecie, gotowe ciasto można dodatkowo polukrować.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z ananasem i pianką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 września 2017 12:33
  • czwartek, 12 lutego 2015
    • Jabłka w cieście francuskim

      Jabłka w cieście francuskim to jedne z najprostszych ciastek, jakie można wykonać w domu. Ich przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil i jest tak proste, że poradzą sobie z tym nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni. Do tego są naprawdę pyszne. Jeśli podamy je na gorąco z gałką lodów waniliowych, stanowić będą wyjątkowy i bardzo elegancki deser.



      1 arkusz chłodzonego ciasta francuskiego
      4 jabłka
      konfitura malinowa
      cynamon

      woda

      jajko + 1 łyżka mleka do smarowania ciasta

      Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych.
      Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy i kroimy na 8 kwadratów.
      Na każdym kwadracie układamy połówkę jabłka. Do otworu po gnieździe nasiennym wkładamy po 1 łyżeczce konfitury malinowej i oprószamy jabłko delikatnie cynamonem.
      Brzegi każdego kwadratu smarujemy wodą i zbieramy ku górze, sklejając je ze sobą jak kopertę. Mocno dociskamy, by nie rozkleiły się w trakcie pieczenia.
      Każde ciastko smarujemy jajkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka.

      Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie ładnie złote i rumiane.
      Posypujemy dla dekoracji cukrem pudrem.
      Podajemy na ciepło lub na zimno.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jabłka w cieście francuskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 lutego 2015 12:20
  • piątek, 20 września 2013
    • Szarlotka tatrzańska

      Szarlotka tatrzańska urzekła mnie wizualnie. Okazała się także bardzo smaczna. Oczywiście, smakuje jak szarlotka, jednak krojone w plasterki jabłka czynią z niej niezwykle dekoracyjne ciasto. Zazwyczaj kroję jabłka do szarlotki w kostkę, warto jednak od czasu do czasu zdecydować się na tę miłą dla oczu odmianę. Polecam. Przepis na podstawie Eksplozja Smaku.



      500 g mąki krupczatki
      250 g masła
      90 g cukru
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      2 surowe żółtka
      2 łyżki śmietany
      6-8 dużych jabłek szara reneta (nadaje się również każda inna odmiana twardych, kwaskowych jabłek)
      3 łyżki cukru pudru
      2 łyżeczki cynamonu
      2 łyżki bułki tartej
      2 łyżki soku z cytryny

      1. Masło ocieplić. Utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując, dodawać po 1 żółtku. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Do gotowej masy wsypać mąkę i zagnieść spójne, elastyczne ciasto.  2/3 ciasta wyłożyć formę do pieczenia, odstawić do lodówki. Pozostałą część ciasta włożyć do zamrażarki do schłodzenia.

      2. W tym czasie przygotować jabłka: obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i bułką tartą.

      3. Jabłka wyłożyć na ciasto w formie. Nakłuć je widelcem w kilkunastu miejscach. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto przechowywane w zamrażarce.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50-60 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

      Piekłam w okrągłej formie o średnicy 30 cm. Ciasta wystarczy także na prostokątną formę 28 cm x 24 cm. Wówczas nie ma konieczności wylepiania boków formy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka tatrzańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 20 września 2013 13:15
  • środa, 11 lipca 2012
    • Szarlotka na cieście francuskim

      Przedstawiam jedno z najłatwiejszych do wykonania ciast. Prawie, że  "bez pieczenia", bo przecież tak naprawdę pieczeniem trudno nazwać te 10-15 minut, których potrzebuje ciasto francuskie. :) Szarlotka na cieście francuskim to pyszny, letni deser, idealny dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi ciastami z kremem.


      1 opakowanie ciasta francuskiego
      4 duże jabłka
      ok. 250 ml wody
      1 opakowanie cukru waniliowego
      1/2 łyżeczki cynamonu
      cukier
      żelatyna
      cukier puder do posypania


      1. Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier waniliowy, cynamon i zwykły cukier - ilość zależna od kwaśności użytych jabłek. Chwilę gotować. Ja lubię, kiedy jabłka są jeszcze odrobinę chrupiące, nie całkiem rozgotowane.
      Rondelek zdjąć z palnika, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzącej wody żelatynę - ilość zgodna z przepisem na opakowaniu, ja używam 4-5 łyżeczek, bo do zagęszczenie owoców potrzeba większej ilość żelatyny, niż do zagęszczenia samych płynów.  Dokładnie wymieszać i odstawić jabłka, aby ostygły i zgęstniały.

      2. Ciasto francuskie przekroić na pół. Jedną połowę ciasta podzielić na 12 kwadratów. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 220 st, aż będzie złote.  Jeśli ciasto bardzo napuszy się podczas pieczenia, spłaszczyć je, dociskając, gdy lekko przestygnie.



      3. Blat ciasta ułożyć w dostosowanej rozmiarem formie do pieczenia. Kiedy masa jabłkowa będzie już gęsta, przełożyć ja na ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kwadraty z ciasta. Lekko docisnąć dłonią i posypać obficie cukrem pudrem.
      Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka na cieście francuskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 11 lipca 2012 13:15
  • czwartek, 30 września 2010
  • wtorek, 06 kwietnia 2010
    • Szarlotka

      Próbowałam już przeróżnych szarlotek i mogę śmiało powiedzieć, że ta - jak dla mnie - jest najlepsza. Super pyszna, szybka i łatwa - mój szarlotkowy ideał. Polecam :)


      300 g mąki pszennej tortowej
      200 g masła
      100 g cukru
      1 żółtko
      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      szczypta proszku do pieczenia
      szczypta soli

      1 łyżeczka cynamonu
      1 łyżka bułki tartej
      4 duże jabłka

      na lukier:
      5 łyżeczek cukru pudru
      odrobina mleka


      1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.

      Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną, sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

      2. W tym czasie obrać jabłka, przekroić, usunąć z nich gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z cynamonem i bułka tartą.

      2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę jabłek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.

      Polukrować.

      Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 4 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 kwietnia 2010 09:32
  • wtorek, 08 grudnia 2009
    • Piernik z jabłkami

      Przepis na to pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto znalazłam na blogu Alicja w Kuchni . Bardzo polecam, nie tylko od święta, ale i do poobiedniej kawy :)


       

      250 g mąki

      200 ml mleka

      100 g masła

      100 g cukru

      1 jajko

      3 łyżki miodu

      3 łyżki ciemnego kakao

      1-2  łyżeczki przyprawy do piernika

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ½ łyżeczki sody kuchennej ( sody do pieczenia)

      2 jabłka


      Jajko utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i kakao. Dodać mleko i mąkę, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sodę oraz  obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.

      Ciasto przelać do formy keksówki ( 12 x 22 cm) . Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka) .

      Ciasto wystudzić na kratce.


      Lukier:  utrzeć 1 łyżeczkę mleka z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem pudrem na gęstą masę.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik z jabłkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 grudnia 2009 09:58
  • środa, 01 października 2008
    • Gwiazdka - puszyste ciasto z jabłkami

      Gwiazdka  - tak nazwał to ciasto mój Mąż, od wzoru, jaki tworzą na nim jabłka. Wcześniej nazywało się po prostu "najlepsze" - bo jest to moje ulubione ciasto z jabłkami, oprócz szarlotki. Delikatne i puszyste - pyszne.


      1 szklanka mąki - ok. 180 g
      3 jajka
      1/3 kostki masła
      1/2 - 3/4 szklanki cukru ( ok. 200g), zależy, jak słodkie lubimy
      1/2 szklanki mleka ( 125 ml)
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      cukier waniliowy lub aromat.

      2 duże jabłka

      1. Formę do ciasta nasmarować masłem i wysypać mąką. Ja piekę w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.

      2. 3 żółtka utrzeć na biało z ocieplonym masłem. Dodać cukier waniliowy i zwykły cukier. Dodać mleko, proszek do pieczenia i mąkę. Miksować 3 minuty.

      3. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć środki, pokroić na cząstki. Lekko skropić sokiem z cytryny, aby w międzyczasie nie ściemniały.

      4. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem.
      Przelać ciasto do formy, na wierzchu ułożyć jabłka - nie wciskać.

      Piec 40-45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

      Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Gwiazdka - puszyste ciasto z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 01 października 2008 13:21

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters