Passionfruit

pełnia smaku...

Ciasta - z jabłkami

  • czwartek, 12 lutego 2015
    • Jabłka w cieście francuskim

      Jabłka w cieście francuskim to jedne z najprostszych ciastek, jakie można wykonać w domu. Ich przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil i jest tak proste, że poradzą sobie z tym nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni. Do tego są naprawdę pyszne. Jeśli podamy je na gorąco z gałką lodów waniliowych, stanowić będą wyjątkowy i bardzo elegancki deser.



      1 arkusz chłodzonego ciasta francuskiego
      4 jabłka
      konfitura malinowa
      cynamon

      woda

      jajko + 1 łyżka mleka do smarowania ciasta

      Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych.
      Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy i kroimy na 8 kwadratów.
      Na każdym kwadracie układamy połówkę jabłka. Do otworu po gnieździe nasiennym wkładamy po 1 łyżeczce konfitury malinowej i oprószamy jabłko delikatnie cynamonem.
      Brzegi każdego kwadratu smarujemy wodą i zbieramy ku górze, sklejając je ze sobą jak kopertę. Mocno dociskamy, by nie rozkleiły się w trakcie pieczenia.
      Każde ciastko smarujemy jajkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka.

      Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie ładnie złote i rumiane.
      Posypujemy dla dekoracji cukrem pudrem.
      Podajemy na ciepło lub na zimno.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jabłka w cieście francuskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 lutego 2015 12:20
  • piątek, 20 września 2013
    • Szarlotka tatrzańska

      Szarlotka tatrzańska urzekła mnie wizualnie. Okazała się także bardzo smaczna. Oczywiście, smakuje jak szarlotka, jednak krojone w plasterki jabłka czynią z niej niezwykle dekoracyjne ciasto. Zazwyczaj kroję jabłka do szarlotki w kostkę, warto jednak od czasu do czasu zdecydować się na tę miłą dla oczu odmianę. Polecam. Przepis na podstawie Eksplozja Smaku.



      500 g mąki krupczatki
      250 g masła
      90 g cukru
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      2 surowe żółtka
      2 łyżki śmietany
      6-8 dużych jabłek szara reneta (nadaje się również każda inna odmiana twardych, kwaskowych jabłek)
      3 łyżki cukru pudru
      2 łyżeczki cynamonu
      2 łyżki bułki tartej
      2 łyżki soku z cytryny

      1. Masło ocieplić. Utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując, dodawać po 1 żółtku. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Do gotowej masy wsypać mąkę i zagnieść spójne, elastyczne ciasto.  2/3 ciasta wyłożyć formę do pieczenia, odstawić do lodówki. Pozostałą część ciasta włożyć do zamrażarki do schłodzenia.

      2. W tym czasie przygotować jabłka: obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i bułką tartą.

      3. Jabłka wyłożyć na ciasto w formie. Nakłuć je widelcem w kilkunastu miejscach. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto przechowywane w zamrażarce.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50-60 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

      Piekłam w okrągłej formie o średnicy 30 cm. Ciasta wystarczy także na prostokątną formę 28 cm x 24 cm. Wówczas nie ma konieczności wylepiania boków formy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka tatrzańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 20 września 2013 13:15
  • środa, 11 lipca 2012
    • Szarlotka na cieście francuskim

      Przedstawiam jedno z najłatwiejszych do wykonania ciast. Prawie, że  "bez pieczenia", bo przecież tak naprawdę pieczeniem trudno nazwać te 10-15 minut, których potrzebuje ciasto francuskie. :) Szarlotka na cieście francuskim to pyszny, letni deser, idealny dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi ciastami z kremem.


      1 opakowanie ciasta francuskiego
      4 duże jabłka
      ok. 250 ml wody
      1 opakowanie cukru waniliowego
      1/2 łyżeczki cynamonu
      cukier
      żelatyna
      cukier puder do posypania


      1. Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier waniliowy, cynamon i zwykły cukier - ilość zależna od kwaśności użytych jabłek. Chwilę gotować. Ja lubię, kiedy jabłka są jeszcze odrobinę chrupiące, nie całkiem rozgotowane.
      Rondelek zdjąć z palnika, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzącej wody żelatynę - ilość zgodna z przepisem na opakowaniu, ja używam 4-5 łyżeczek, bo do zagęszczenie owoców potrzeba większej ilość żelatyny, niż do zagęszczenia samych płynów.  Dokładnie wymieszać i odstawić jabłka, aby ostygły i zgęstniały.

      2. Ciasto francuskie przekroić na pół. Jedną połowę ciasta podzielić na 12 kwadratów. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 220 st, aż będzie złote.  Jeśli ciasto bardzo napuszy się podczas pieczenia, spłaszczyć je, dociskając, gdy lekko przestygnie.



      3. Blat ciasta ułożyć w dostosowanej rozmiarem formie do pieczenia. Kiedy masa jabłkowa będzie już gęsta, przełożyć ja na ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kwadraty z ciasta. Lekko docisnąć dłonią i posypać obficie cukrem pudrem.
      Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka na cieście francuskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 11 lipca 2012 13:15
  • czwartek, 30 września 2010
  • wtorek, 06 kwietnia 2010
    • Szarlotka

      Próbowałam już przeróżnych szarlotek i mogę śmiało powiedzieć, że ta - jak dla mnie - jest najlepsza. Super pyszna, szybka i łatwa - mój szarlotkowy ideał. Polecam :)


      300 g mąki pszennej tortowej
      200 g masła
      100 g cukru
      1 żółtko
      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      szczypta proszku do pieczenia
      szczypta soli

      1 łyżeczka cynamonu
      1 łyżka bułki tartej
      4 duże jabłka

      na lukier:
      5 łyżeczek cukru pudru
      odrobina mleka


      1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.

      Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną, sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

      2. W tym czasie obrać jabłka, przekroić, usunąć z nich gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z cynamonem i bułka tartą.

      2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę jabłek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.

      Polukrować.

      Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 4 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 kwietnia 2010 09:32
  • wtorek, 08 grudnia 2009
    • Piernik z jabłkami

      Przepis na to pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto znalazłam na blogu Alicja w Kuchni . Bardzo polecam, nie tylko od święta, ale i do poobiedniej kawy :)


       

      250 g mąki

      200 ml mleka

      100 g masła

      100 g cukru

      1 jajko

      3 łyżki miodu

      3 łyżki ciemnego kakao

      1-2  łyżeczki przyprawy do piernika

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ½ łyżeczki sody kuchennej ( sody do pieczenia)

      2 jabłka


      Jajko utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i kakao. Dodać mleko i mąkę, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sodę oraz  obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.

      Ciasto przelać do formy keksówki ( 12 x 22 cm) . Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka) .

      Ciasto wystudzić na kratce.


      Lukier:  utrzeć 1 łyżeczkę mleka z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem pudrem na gęstą masę.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik z jabłkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 grudnia 2009 09:58
  • środa, 01 października 2008
    • Gwiazdka - puszyste ciasto z jabłkami

      Gwiazdka  - tak nazwał to ciasto mój Mąż, od wzoru, jaki tworzą na nim jabłka. Wcześniej nazywało się po prostu "najlepsze" - bo jest to moje ulubione ciasto z jabłkami, oprócz szarlotki. Delikatne i puszyste - pyszne.


      1 szklanka mąki - ok. 180 g
      3 jajka
      1/3 kostki masła
      1/2 - 3/4 szklanki cukru ( ok. 200g), zależy, jak słodkie lubimy
      1/2 szklanki mleka ( 125 ml)
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      cukier waniliowy lub aromat.

      2 duże jabłka

      1. Formę do ciasta nasmarować masłem i wysypać mąką. Ja piekę w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.

      2. 3 żółtka utrzeć na biało z ocieplonym masłem. Dodać cukier waniliowy i zwykły cukier. Dodać mleko, proszek do pieczenia i mąkę. Miksować 3 minuty.

      3. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć środki, pokroić na cząstki. Lekko skropić sokiem z cytryny, aby w międzyczasie nie ściemniały.

      4. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem.
      Przelać ciasto do formy, na wierzchu ułożyć jabłka - nie wciskać.

      Piec 40-45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

      Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Gwiazdka - puszyste ciasto z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 01 października 2008 13:21

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters