Passionfruit

pełnia smaku...

Wieprzowina

  • środa, 22 listopada 2017
    • Polędwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej

      Polędwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej to super prosty i szybki przepis, dzięki któremu możemy otrzymać danie, jakiego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Standardowa polędwiczka o wadze ok. 500g wystarczy nam dla 2-3 osób. Danie najlepiej przygotowywać na patelni o metalowej rączce, która od razu możemy wstawić do piekarnika. Przepis wg TasteOfHome.

      Balsamic Pork Tenderloin

      1 polędwiczka wieprzowa

      ¼ łyżeczki soli

      ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      1 łyżka oleju

      ½ szklanki octu balsamicznego

      ½ szklanki brązowego cukru

       

      1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 st. C. Polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy szybko ze wszystkich stron na rumiano. Zdejmujemy z patelni.
      2. Wlewamy na patelnię ocet i wsypujemy cukier. Mieszamy, podgrzewając, aż cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć.
      3. Ponownie umieszczamy polędwiczkę na patelni; polewamy sosem. Następnie wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 8-10 minut (lub aż temperatura wewnątrz mięsa wyniesie 75 st. C). Polędwiczka nie może być przesuszona, więc nie pieczemy, aż będzie twarda – mięso powinno zachować sprężystość.

      Patelnię wyjmujemy i nakrywamy pokrywką. Odstawiamy na 10 minut.

      Po tym czasie kroimy polędwicę w plastry.

      Podajemy polaną glazurą balsamiczną.

      Balsamic Pork Tenderloin

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 22 listopada 2017 13:20
  • wtorek, 25 lipca 2017
    • Najprostsza duszona karkówka

      Miękkie mięso w smacznym sosie to pyszny domowy posiłek, który jest bardzo łatwy w wykonaniu. Przez większość czasu potrawa robi się praktycznie sama, a my mamy jedynie oko na to, kiedy będzie już gotowa, mierząc czas. Do takiej karkówki pasują ziemniaki puree, makaron lub świeże pieczywo oraz wszelkie dodatki o wyrazistym smaku, jak surówka z kiszonej kapusty czy ogórki konserwowe, czy choćby najprostsze pomidory z cebulką. 

      Stewed Pork

      6 plastrów karkówki wieprzowej

      2 cebule - obrane, posiekane

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      1 listek laurowy

      bulion warzywny

      sól i pieprz do smaku

      olej do smażenia

       

      do oprószenia (składniki mieszamy):

      1/2 szklanki mąki pszennej

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

      1 łyżeczka mielonej gorczycy (ja ucieram ziarenka w moździerzu)

      1/2 łyżeczki soli

       

      1. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Panierujemy w mące wymieszanej z przyprawami i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

      2. Przekładamy do garnka wraz z cebulą, czosnkiem i listkiem laurowym, po czym zalewamy gorącym bulionem, tak, by zakrył mięso. Ważne jest dobranie odpowiedniego rozmiarem garnka - nie za dużego, żeby nie wyszła nam zupa, tylko mięso w sosie.

      Dusimy karkówkę pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, ok. 60-90 min.

      3. Gdy mięso będzie miękkie, odlewamy pół filiżanki płynu, w którym mieszamy 1-2 łyżeczki (w zależności od pożądanej gęstości sosu) pozostałej mąki z przyprawami. wlewamy do garnka i zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem.

      Karkówka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Najprostsza duszona karkówka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lipca 2017 12:25
  • piątek, 05 maja 2017
    • Hawajska wieprzowina Kalua

      Kalua*  to tradycyjna metoda przygotowywania mięsa na Hawajach, polegająca na pieczeniu w specjalnych podziemnych piecach zwanych imu. Przygotowane ta metodą kawałki wieprzowiny lub indyka zyskują charakterystyczną wędzoną nutę dzięki użyciu drewna sandałowego.  Nic dziwnego, że Kalua jest jedna z głównych kulinarnych atrakcji turystycznych! Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zabronił nawet niegdyś sprzedaży w ten tradycyjny sposób przygotowanego mięsa poza Hawajami! Obecnie jednak co raz częściej używa się pieców elektrycznych lub gazowych oraz płynnego dymu, także i na Hawajach. Ponieważ ani ja, ani zapewne żadne z  europejskich gospodarstw domowych nie dysponuje hawajskim podziemnym piecem imu, przeniesiemy się w tropiki jedynie duchem, i przygotujemy naszą wieprzowinę po prostu w piekarniku. To danie z gatunku tych, które robią się całkowicie same, starczają na długo i świetnie znoszą odgrzewanie. Poniżej przedstawię Wam kilka pomysłów z wykorzystaniem wieprzowiny Kalua, lecz prawdziwą granicą jest jedynie Wasza wyobraźnia, ponieważ można ją podawać na wiele sposobów. Przepis na podstawie FamilyFreshMeals.

      Kaluha Pork

      1 kg łopatki wieprzowej

      2 łyżki płynnego dymu (do kupienia w sklepach typu „Kuchnie świata” lub przez Internet)

      1,5 łyżki różowej soli (przypuszczam, że biała sól morska sprawdzi się równie dobrze)

      1 łyżka wody

      1 łyżka oleju

       

      Mięso kroimy w dużą kostkę. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu z dobrze przylegającą pokrywką (używam garnka żeliwnego) i mieszamy z pozostałymi składnikami.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 140 st. C przez 3 godziny (dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso będzie wyjątkowo delikatne, dosłownie rozpadające się. Krótkie pieczenie w wysokiej temperaturze nie zapewni nam tego efektu!)

      Gdy mięso będzie już bardzo miękkie, rozszarpujemy je dwoma widelcami na drobne kawałki i mieszamy z powstałym sosem.

      Mięso, którego nie zamierzamy od razu jeść, przechowujemy w lodówce (spokojnie wytrzyma nawet do 7 dni). Mięso z łatwością odgrzejemy na patelni, pod przykryciem, na niedużym ogniu, podlewając je kilkoma łyżkami wody.

      *Nie mylić z likierem kawowym Kahlua – też pysznym, lecz nie koniecznie w połączeniu z wieprzowiną ;)

       

      Kalua Burritos

      Kalua Burritos

      Porcje wieprzowiny Kalua, tortille pszenne, meksykańska smażona fasola (klik), ser cheddar, kwaśna śmietana/jogurt grecki, sos chili, pietruszka. Całość zawijamy, możemy lekko podpiec.


      Serowe zapiekanki Kalua. Kalua Cheese Melts

      Kalua Cheese Melts

      Bułeczki smarujemy cienko majonezem. Możemy tez je skropić sosem chili. Układamy na każdej bułeczce po porcji mięsa, którą nakrywamy plastrem sera. Zapiekamy w piekarniku na rumiano.


      Kalua w tortilli z ryżem

      Kalua Tortillas

      Porcje wieprzowiny Kalua, tortille pełnoziarniste, porcje ugotowanego wcześniej ryżu, czerwona fasola z puszki (odsączona), ser cheddar, sos chili. Całość zawijamy i lekko podpiekamy.


      Kalua Burger

      Kalua Pork Sliders

      Wyjątkowa propozycja z przepysznym chutney’em ananasowym. Połączenie soczystej wieprzowiny ze słodko - kwaśnym sosem warzywnym i pikantnym majonezem jest przepyszne.  Ten chutney można wykorzystać także do wielu innych rzeczy! Przepis wg Epcot International Food&Wine Festival .

      Porcje wieprzowiny Kalua, Bułki do hamburgerów, Majonez wymieszany z sosem chili


      Chutney anansowy:

      ½ czerwonej papryki – pokrojonej w drobniutką kostkę

      1 cebula – obrana, drobno posiekana

      4 plastry ananasa z puszki – pokrojonego w drobna kostkę

      2 czosnku – obrane, drobno posiekane

      1 szklanka białego octu winnego

      ¼ szklanki brązowego cukru

      ½ łyżeczki imbiru

      1/8 łyżeczki chili

      1 łyżeczka soli – do smaku

      Ew. ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 2 łyżkach wody

       

      1. Wszystkie składniki chutney’u umieszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż większość płynu odparuje i chutney zgęstnieje, ok. 8-10 minut (pilnujemy, by się nie przypaliło!) Wlewamy mąkę z woda i czekamy, by całość się zagotowała.

      2. Bułki przekrawamy na pół i rumienimy wewnątrz.  Dolną bułkę smarujemy majonezem z chili, układamy porcje mięsa, porcję chutney’u, przykrywamy również posmarowaną majonezem z chili górną częścią bułki.

      Pineapple Chutney

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Hawajska wieprzowina Kalua”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 05 maja 2017 15:21
  • piątek, 10 czerwca 2016
    • Szybki schab 5 smaków z brzoskwiniami

      Niektórzy unikają przygotowywania dań o charakterze orientalnym z obawy, że potrzeba do nich mnóstwa skomplikowanych składników. Zazwyczaj jednak nie ma się czego bać, a już z pewnością nie w przypadku dzisiejszego dania. Do jego przygotowania wystarczy bowiem przyprawa "5 Smaków", dostępna w większości sklepów. Dzięki niej uzyskamy pyszne mięso o niebanalnym smaku - gotowe w zaledwie kilka chwil. Już prościej się nie da. Do tego aromatyczne brzoskwinie - będzie pysznie! Przepis na podstawie TheFlavorBender.

       Five Spice Pork and Peaches

      6 kotletów ze schabu wieprzowego

      przyprawa 5 smaków

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

       

      3 brzoskwinie - pozbawione pestek, pokrojone w pół księżyce

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      2 łyżeczki cukru

      1/4 łyżeczki cynamonu

      1/8 łyżeczki pieprzu cayenne (można więcej!)

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia

       

      1. Kotlety schabowe bardzo lekko rozbijamy. Nacieramy z obu stron przyprawą 5 smaków i oprószamy sola i pierzem. Odstawiamy, by się zamarynowały, na ok. 20 minut (można marynować do 12 godzin - w lodowce).

      W tym czasie kroimy brzoskwinie.

      2. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażymy z obu stron kotlety schabowe, aż będą złote (nie za długo, by nie przesuszyć!).

      Gotowe kotlety zawijamy w folię aluminiową, by nie ostygły.

      3. Na tej samej patelni krótko podsmażamy brzoskwinie z cukrem, czosnkiem, pieprzem cayenne i cynamonem. Dodajemy do smaku po szczypcie soli i pieprzu. Gdy cukier się zacznie karmelizować, a brzoskwinie lekko się podsmażą, zdejmujemy patelnię z palnika.

      Kotlety podajemy z brzoskwiniami.

      Do tego pasuje zielona sałata, makaron, ryż lub świeża bagietka.

       

      Ja podałam te kotlety z pikantnym makaronem. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie na niewielkiej ilości oleju podprażyłam przez chwilę 1/2 łyżeczki ziaren kuminu, 1/4 łyżeczki płatków chili i 1 posiekany ząbek czosnku. Na tak naaromaryzowanym oleju obsmażyłam krótko makaron.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2016 15:45
  • piątek, 26 lutego 2016
    • Kotlety wieprzowe duszone w kremowym sosie

      Wieprzowina to bardzo uniwersalne mięso, pozwalające na przygotowanie mnóstwa różnorodnych smakowo potraw. Dziś zapraszam na coś bardzo smacznego i wyjątkowo prostego w przygotowaniu: delikatne i miękkie kotlety wieprzowe w kremowym sosie.

      Kotlety wieprzowe

      8-10 kotletów ze schabu wieprzowego

      sól+ świeżo mielony czarny pieprz + mąka pszenna

      3-4 cebule - obrane, pokrojone w pióra

      1-2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      1 łyżka mąki pszennej

      1/2 szklanki czerwonego wina

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżeczka pieprzu w ziarnach

      1-2 łyżki śmietany 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      oliwa z oliwek / olej do smażenia

       

      1. Kotlety wieprzowe bardzo lekko rozbijamy (dosłownie po 2-3 uderzenia). Oprószamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące. Rumienimy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron na złoto. Przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywą.

      2. Na tej samej patelni szklimy obraną, pokrojoną w pióra cebulę z czosnkiem. Dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy wino i czekamy chwilę, aż zacznie wrzeć.

      Zalewamy kotlety. Dodajemy bulion, tymianek i pieprz.

      3. Nakrywamy naczynie pokrywą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 1,5 godziny.

      Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy śmietankę oraz doprawiamy ostatecznie do smaku wg potrzeby solą i pieprzem.

       

      Podajemy z ziemniakami puree, kaszą, makaronem, kopytkami, lub kluskami śląskimi.

      Na zdjęciu widzicie także Sałatkę z zielonych ogórków w occie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety wieprzowe duszone w kremowym sosie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 26 lutego 2016 13:37
  • poniedziałek, 22 lutego 2016
    • Carne Adobada, czyli meksykańska wieprzowina z chili

      Carne Adobada to potrawa, która jest typowym daniem ze stanu Nowy Meksyk. Łączy w sobie wspaniale smaki i aromaty, i jest przy tym bardzo łatwa w wykonaniu. Ogromnie zachęcam Was do spróbowania tego przepysznego dania! Przepis inspirowany Saveur*.

       Carne Adobada

      1 kg łopatki wieprzowej - pokrojonej w plastry i w duża kostkę

      sól + świeżo mielony czarny pieprz + mąka pszenna

      4 cebule - obrane, pokrojone w grube pióra

      2 duże ząbki czosnku - obrane, posiekane

      2 łyżki słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki

      1/2 łyżeczka chili - do smaku

      1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

      1/2 łyżeczki oregano

      2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1,5 szklanki bulionu warzywnego

      2 łyżki miodu wielokwiatowego

      2 łyżki brązowego cukru

      2 łyżki białego octu winnego

      2 łyżki soku z limonki

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      oliwa lub olej do smażenia

       

      1. Pokrojone w dużą kostkę (ok. 3cm x 3cm) mięso oprószamy sola i pieprzem oraz obtaczamy lekko w mace. Obsmażamy partiami** na niedużej ilości oliwy na rumiano. Usmażone mięso przekładamy do garnka żaroodpornego lub żaroodpornego naczynia z pokrywą.

      2. Następnie na tej samej patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy przyprawy: chili, słodką paprykę, wędzoną paprykę, pieprz cayenne, oregano i kumin. Mieszamy i zalewamy bulionem. Dodajemy miód, cukier, ocet i sok z limonki oraz sól i pierz - do smaku. Całość dodajemy do mięsa w naczyniu, mieszamy, przykrywamy naczynie pokrywką.

      Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st C przez 1,5 godziny.

      Podajemy z ryżem, tortillą lub pieczywem do wyjadania sosu.

       Na zdjęciu widzicie także Meksykańską smażoną fasolę.


      * Mimo, że uwielbiamy pikantne smaki, w stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam znacznie ilość użytego chili, aby uczynić danie dla nas jadalnym. Warto wziąć pod uwagę, że jeśli danie okaże się zbyt łagodne, zawsze możemy dodać do niego dodatkową ilość chili. Z odjęciem ostrości nie jest już tak łatwo! Przy obecnych proporcjach danie ma wyważony smak, z delikatną nutką pikanterii.

      * Jeśli damy na patelnię za dużą ilość mięsa na raz, puści ono sok i zacznie się dusić, zamiast smażyć. Ilość partii będzie oczywiście uzależniona od wielkości użytej patelni, pamiętając, że mięso nie powinno być na niej stłoczone.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Carne Adobada, czyli meksykańska wieprzowina z chili”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lutego 2016 13:51
  • wtorek, 24 listopada 2015
    • Wieprzowina z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

      Potrawy w sosie słodko-kwaśnym zyskały popularność na całym świecie.  Liczni producenci oferują sos słodko-kwaśny jako produkt gotowy, w słoiku. My jednak nie udamy się poń do sklepu, a do własnej kuchni, gdzie przygotujemy go ze zdrowych składników wg naszych upodobań smakowych. Zaletą tego przepisu jest to, że niezwykle łatwo możemy go dostosować do własnych upodobań: zamiast wieprzowiny możemy użyć kurczaka, wołowiny, owoców morza, ryby, tofu... lub pozostać przy daniu wyłącznie warzywnym. Zestaw warzyw również możemy łatwo modyfikować w zależności od pory roku i tego, na co mamy aktualnie smak.

       wieprzowina słodko-kwaśna

      3-4 kotlety schabowe wieprzowe

      1/2 brokuła - podzielonego na małe różyczki

      1 czerwona papryka - pokrojona w paski

      1 duża marchewka - obrana, posiekana w słupki

      2 cebule - obrane, pokrojone w ćwiartki

      1 mała puszka ananasa (ok. 400 g, bez znaczenia czy w plastrach, czy w kawałkach. Plastry po prostu kroimy w małe kawałki)

      2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany, drobno posiekany

      1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia mięsa

      olej/oliwa do smażenia

       

      sos:

      sok z ananasów w puszce

      5 łyżek dobrego keczupu*

      3 łyżki cukru lub miodu

      3 łyżki białego octu winnego

      2 łyżki sosu sojowego

      1/2 łyżeczki oleju sezamowego

      1 duży, drobno posiekany ząbek czosnku

      ew. chili, jeśli sos ma być pikantny

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      1. Różyczki brokuła blanszujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.

      2. Kotlety schabowe kroimy w cienkie paski. Oprószamy mieszanką obu mąk.

      Smażymy na niedużej ilości dobrze rozgrzanego oleju (na dużej, głębokiej patelni lub w wolu), mieszając, aż przestaną być surowe. Zdejmujemy. Następnie smażymy paprykę z marchewką, czosnkiem i imbirem. Po ok. 2 minutach dodajemy cebulę i kawałki ananasa.

      3. W międzyczasie przygotowujemy sos:  mieszamy sok z ananasów z pozostałymi składnikami. Próbujemy - zgodnie ze swą nazwą, w sosie powinna być wyraźnie wyczuwalna słodycz (miodu lub cukru), przełamana kwasowością octu. Jeśli odczuwamy, że sos jest np. wg nas za mało kwaśny, dodajemy octu. Jeśli jest za mało słony, zwiększamy ilość sosu sojowego.

      Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

      4. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy usmażone mięso, brokuła i zalewamy całość przygotowanym sosem. Mieszamy i gotujemy razem kilka chwil na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem.

       

      Tutaj możecie zobaczyć to danie w wersji całkowicie warzywnej, posypane dodatkowo prażonym sezamem.

      warzywa słodko-kwaśne

      * Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wieprzowina z warzywami w sosie słodko-kwaśnym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 listopada 2015 13:16
  • środa, 28 października 2015
    • Pikantna wieprzowina po koreańsku

      Jak w każdym przepisie, stopień ostrości dania można łatwo dostosować do swych upodobań, zwiększając lub zmniejszając ilość ostrego sosu. Wieprzowina z tego przepisu wychodzi pyszna: miękka i delikatna, a jednocześnie pełna smaku. Jako dodatek pasuje ryż lub makaron. Przepis na podstawie SouthYourMouth.

      pikantna wieprzowina

      4 kotlety ze schabu wieprzowego

      1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra

      1 czerwona papryka - pokrojona w paski

      1/2 szklanki grubo siekanego szczypiorku

      olej do smażenia

       

      marynata:

      1 łyżeczka ostrego sosu chili (sriracha)

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki oleju

      1/2 łyżeczki świezo mielonego czarnego pieprzu

      1 cebula - obrana, pokrojona w cienkie pióra

       

      sos:

      1-2 łyżki ostrego sosu chili (sriracha)

      1/3 szklanki sosu sojowego

      1/3 szklanki wody

      2 łyżki sosu barbecue

      1 łyżeczka cukru

      3 obrane, przeciśniete ząbki czosnku

      2 cm obranego, drobno posiekanego świeżego imbiru

      1/2 łyżeczki oleju sezamowego

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      1. Kotlety schabowe kroimy w cieniutkie paski. Marynujemy 1 godzinę (maksymalnie do 8 godzin - w lodówce).

       

      2. W woku lub dużej głębokiej patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Podsmażamy, mieszając, cebulę z papryką. Gdy cebula będzie szklista, zsuwamy warzywa do boku patelni/woka, po czym obsmażamy mięso - mieszając, aż przestanie być różowe.

       

      3. Dodajemy przygotowany z wymieszanych ze sobą składników sos oraz siekany szczypiorek. Mieszamy. Gotujemy chwile razem, aż sos zgęstnieje. Gotowe danie zawsze można dodatkowo doprawić sosem chili.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantna wieprzowina po koreańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 28 października 2015 12:12
  • wtorek, 20 października 2015
    • Schab duszony z pieczarkami i piwem

      Przepis na mięciutkie kotlety ze schabu w pełnym smaku sosie z grzybami. Piwo jedynie dodaje sosowi głębi, nie narzucając wcale nadmiernie swojego smaku i nie nadając mu wcale piwnej goryczki. Polecam, ponieważ jest to potrawa smaczna i prosta w wykonaniu. Przepis inspirowany SiggySpice.

      schab w piwie

      6-8 kotletów ze schabu wieprzowego

      250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1-2 cebule - obrane, pokrojone w pióra

       

      1 szklanka ciemnego piwa

      1,5 szklanki bulionu

      1/2 szklanki dobrego keczupu*

      1/3 szklanki ciemnego cukru

      1 łyżeczka tymianku

      1/2 łyżeczki kminku w ziarnach

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      1/3 szklanki wody +2 łyżki mąki pszennej

      olej do smażenia

       

      1. Kotletów nie rozbijamy. Oprószamy je mielonym pieprzem i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.

      Przekładamy do naczynia (garnka) z pokrywką, w którym będziemy dusić mięso.

      Na tej samej patelni przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki z posiekanym czosnkiem. Gdy będą lekko złote, przekładamy je do naczynia z mięsem.

      Następnie rumienimy lekko cebulę i dokładamy do całości.

       

      2. Do garnka wlewamy piwo, bulion i keczup, wsypujemy cukier, tymianek i kminek.

      Potrawę dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 1,5 godziny, do miękkości mięsa.

      Następnie mięso wyjmujemy z sosu. Nadal gotujący się sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie (do pożądanej gęstości). Gotujemy chwilę, aż zgęstnieje, po czym doprawiamy ostatecznie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mięso wkładamy ponownie do sosu, dusimy razem ok. 5 minut i podajemy.

       

      Znakomicie pasują do tego ziemniaki puree i np. mizeria lub sałatka z kapusty.

       

      * Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Schab duszony z pieczarkami i piwem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 października 2015 11:45
  • poniedziałek, 12 października 2015
    • Golonka duszona w piwie

      Golonka to danie bliskie sercu większości mężczyzn. Jednak ponieważ bardzo łatwo oddzielić na talerzu skórę i bardziej tłuste kawałki, warto, by zainteresowały się nim także panie, ponieważ dobrze przygotowana golonka, miękka i soczysta, jest naprawdę ogromnie smaczna! Co więcej, potrawa ta wcale nie jest trudna w przygotowaniu, musimy jedynie zaplanować ją wcześniej, by mięso zdążyło ugotować się do miękkości.

      2 golonki wieprzowe (łączna waga ok. 1 kg)

      zalewa peklująca:

      2 łyżki soli peklującej

      1 łyżeczka cukru

      2 listki laurowe

      2 ziarna ziela angielskiego

      1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

      1/2 łyżeczki ziaren kminku

      woda - tyle, by przykryła golonkę

       

      1 litr bulionu

      1 szklanka piwa (jeśli nie macie/nie chcecie używać piwa, użyjcie w to miejsce dodatkowego bulionu)

      1 marchewka - obrana, pokrojona na kilka kawałków

      1 cebula, obrana, przekrojona na pół

      1 mała pietruszka - obrana, pokrojona na kilka kawałków

      2 łodygi selera naciowego- pokrojone na kilka kawałków

      1 listek laurowy

      2 ziarna ziela angielskiego

      1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

      1/2 łyżeczki ziaren kminku

      sól do smaku

       

      olej do smażenia

      1-2 łyżeczki cukru

       

      1. Dzień wcześniej, wieczorem, przygotowujemy zalewę peklującą. W 1/2 szklanki cieplej wody rozpuszczamy sól peklującą z cukrem, dodajemy przyprawy. Uzupełniamy zimną wodą. Skórę z obu stron golonek nacinamy ostrym nożem na krzyż, do mięsa i umieszczamy golonki w zalewie. Naczynie z golonkami wstawiamy na noc do lodówki.

      2. Następnego dnia (godzina obojętna) obsmażamy golonki na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na złoto.

      W garnku zagotowujemy bulion z piwem, warzywami i przyprawami. Golonki wkładamy do wrzącego bulionu. Czekamy, aż płyn ponownie zawrze, po czym przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy płomień - bulion ma jedynie lekko bulgotać. Golonki dusimy 2 -2,5 godziny, do zupełnej miękkości mięsa (co sprawdzamy poprzez wbicie w mięso - nie w skórę- widelca).

      Gdy golonki się ugotują, na tym etapie możemy przerwać przygotowanie potrawy. Jeśli nie planujemy jeść golonki od razu, w bulionie możemy przechować je nawet do następnego dnia (w lodówce, max. 2 dni), a następnie podgrzać.

      3. Ostatni krok to zrumienienie golonek. Podgrzane w bulionie golonki wyjmujemy ostrożnie (ostrożnie, ponieważ mięso jest już bardzo miękkie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 1/4 szklanki bulionu mieszamy z cukrem. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy je ze wszystkich stron. Rumienimy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcją górnej grzałki (grill), aż cukier się skarmelizuje i golonka będzie rumiana.

      Podajemy ze świeżym pieczywem i chrzanem. Pasują również pieczone ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Golonka duszona w piwie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 października 2015 11:38
  • środa, 23 września 2015
  • poniedziałek, 07 września 2015
    • Pieczona karkówka a la żeberka. Karkówka bbq. Żeberka bbq.

      Z pewnością wiele osób lubi żeberka. Są dobre zarówno w sezonie letnim, gdy częściej jada się na świeżym powietrzu, jak również zima, kiedy chętniej sięgamy po bardziej pożywne potrawy. dla mnie maja tylko jeden minus - nie jest łatwo kupić ładne żeberka, wystarczająco wysokie, by miały dużo mięsa, i jednocześnie nie za tłuste. Dlatego też wpadłam na pomysł przygotowania karkówki a la żeberka. Smak jest bardzo zbliżony, a dużo łatwiej jest dobrać ładny kawałek mięsa. Oczywiście, według tego przepisu można również przygotować żeberka, wyjdą równie wyśmienicie.



      1 kg karkówki wieprzowej
      1 cebula
      1 łodyga selera naciowego
      ok. 1/2 szklanki soku jabłkowego

      sucha mieszanka przyprawowa do żeberek lub karkówki:

      1 łyżka słodkiej papryki
      2 łyżeczki granulowanego czosnku
      2 łyżeczki suszonej cebuli w płatkach
      1 łyżeczka kminku
      1 łyżeczka pieprzu cayenne
      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka soli
      2 łyżki brązowego cukru

      sos barbecue wg Gordona Ramsaya:
      1 duża cebula
      2-4 duże ząbki czosnku
      2 czubate łyżki brązowego cukru
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżka octu winnego
      2/3 szklanki dobrej jakości keczupu*
      2 łyżki sosu Worcester
      1/2 łyżeczki soli (do smaku)

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia


      1. Karkówkę kroimy w grube plastry, po ok. 3 cm grubości.
      Nacieramy z obu stron suchą mieszanką przyprawową. Pozostawiamy na godzinę do zamarynowania. Mięso możemy marynować do 8 godzin, jednak wówczas należy je przechowywać w lodówce.

      Na dnie naczynia do zapiekania (posiadającego pokrywkę) układamy cząstki obranej, grubo posiekanej cebuli i posiekanego selera. Wlewamy sok. Na warstwie warzyw układamy plastry mięsa tak, by nie były zanurzone w soku. (Jeśli nie mamy naczynia z pokrywką, użyjmy zwykłego naczynia i rękawa do pieczenia).

      Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez 1,5 godziny (do zupełnej miękkości).

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos bbq.


      Na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy ocet, keczup i sos worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).


      3. Upieczone plastry mięsa wyjmujemy ostrożnie z garnka. Układamy pojedynczo na wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia blasze. Każdy plaster smarujemy dokładnie sosem bbq. Mięso możemy podpiec następnie na grillu lub w piekarniku, aż sos się zapiecze i skarmelizuje (ok.5-15 minut).



      Identycznie postępujemy, przygotowując z tego przepisu żeberka.


      * Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 września 2015 15:26
  • piątek, 17 lipca 2015
    • Kotlety ze schabu duszone z jabłkami

      Jabłka i schab to bardzo ciekawe, udane połączenie, szczególnie, gdy dodamy nutkę cynamonu. Delikatne kotlety ze schabu z jabłkami, duszone w sosie śmietanowym, możemy podać z puree ziemniaczanym, opiekanymi ziemniakami lub kaszą. Przepis na podstawie Martha Stewart i MyRecipies.



      6 kotletów ze schabu wieprzowego + mąka do oprószenia
      2 twarde, nie rozpadające się podczas gotowania jabłka, np. Granny Smith, Golden delicious, ligol
      2  cebule
      1 ząbek czosnku
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1 łyżeczka tymianku
      1/2 szklanki soku jabłkowego*

      1/2 szklanki białego wina*
      1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego*
      1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 12% + 1 łyżeczka mąki pszennej + 0,5-1 łyżeczki musztardy Dijon
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia
      1 łyżeczka masła

      1. Kotlety oprószamy z obu stron mąką i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron, na złoto. Zdejmujemy z patelni.

      2. Dodajemy na patelnię łyżeczkę masła wraz z pokrojonymi w ósemki jabłkami (pozbawionymi gniazd nasiennych), obraną, pokrojoną w grube pióra cebulą, obranym siekanym czosnkiem, tymiankiem  i cynamonem. Smażymy, mieszając, aż cebula i jabłka będą lekko złote.

      3. Układamy na patelni kotlety, przykrywając je jabłkami z cebulą i wlewamy sok, wino i bulion. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką.
      Dusimy mięso na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękkie.
      Wówczas dodajemy na patelnię śmietanę wymieszaną z musztardą i łyżeczką mąki.
      Mieszamy i zagotowujemy ponownie, by sos zgęstniał.
      Na samym końcu doprawiamy sos do smaku solą i/lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


      * Składniki te można zamieniać, używając np. więcej bulionu w miejsce wina lub soku, byle ostateczna ilość płynu pozostała taka sama.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety ze schabu duszone z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lipca 2015 14:28
  • piątek, 10 lipca 2015
    • Kotlety wieprzowe w sosie śmietanowym

      Schab to nie tylko kotlety schabowe. Można przygotować z niego mnóstwo ciekawych, pysznym potraw, na przykład udusić go w sosie śmietanowym z aromatycznym przyprawami. Przepis na podstawie GuteKuche.ch.



      1 duża cebula
      100 ml białego wina
      1 łyżeczka tymianku
      1 łyżeczka majeranku
      1/4 łyżeczki mielonej kolendry
      sól i pieprz do smaku

      6 kotletów wieprzowych ze schabu + mąka pszenna do oprószenia
      200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
      2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 12%
      1 łyżeczka mąki pszennej

      olej do smażenia

      1. Przygotowujemy marynatę: na niewielkiej ilości oleju szklimy obraną, pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy przyprawy oraz wino, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym pozostawiamy, by lekko ostygła.

      Wystudzoną marynatą zalewamy lekko rozbite kotlety schabowe, upewniając się, że każdy kawałek z obu stron został pokryty. Kotlety odstawiamy do marynowania na 1-12 godzin (jeśli mamy zamiar marynować mięso powyżej 1 godziny, wstawiamy je do lodówki).


      2. Kotlety wyjmujemy z marynaty (zdejmujemy z nich cebule i pozostawiamy ją w marynacie), oprószamy z obu stron mąką i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron, na złoto. Zalewamy pozostałą marynatą oraz wlewamy bulion. Dusimy mięso na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękkie.
      Wówczas dodajemy do sosu śmietanę wymieszaną z mąką. Dokładnie mieszamy, oraz ponownie zagotowujemy.

      Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Na zdjęciu podane są ze
      Spätzlami z rumiana cebulą i boczkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety wieprzowe w sosie śmietanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 10 lipca 2015 14:08
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Souvlaki, czyli szaszłyki po grecku

      Souvlaki to popularna potrawa grecka, przygotowywana z wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka w postaci szaszłyka. Czasami używa się również ryb. Tak przygotowane mięso podawane jest jako szaszłyk na talerzu, lub przekładane jest do chlebków typu pita. Samo słowo "souvlaki' jest zdrobniała forma słowa "rożen" lub "szpikulec".  Najstarsze ślady tej metody przygotowywania żywności, które odkryto na Santorini, pochodzą z XVII w p.n.e.  Przepis na podstawie KeefCooks.



      500 g łopatki wieprzowej lub udźca jagnięcego

      marynata:
      skórka i sok z jednej cytryny
      5 łyżek oliwy
      1 cebula, obrana, pokrojona w grube pióra
      1/2 łyżeczki wędzonej papryki
      1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka tymianku
      1 łyżeczka oregano

      cebula
      zielona papryka

      1. Mięso pokroić w kostkę ok. 2,5 x 2,5 cm. Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso marynować min. 2 godziny, a najlepiej przez noc.

      2. Cebulę i paprykę pokroić w kawałki. Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając w niej cebulę. Dodać do marynaty drugą cebulę, obraną i podobnie pokrojoną w pióra, wymieszać. Formę do pieczenia lub blachę wyłożyć folią aluminiową. Na folii ułożyć warstwę cebuli wraz z marynatą.


      Na patyczki do szaszłyków nadziewać nie za ciasno (ponieważ ściśnięte mięso gorzej się piecze) naprzemiennie mięso,cebulę i paprykę. Gotowe szaszłyki układać na warstwie cebuli.

      3. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 20-25 minut, aż mięso będzie rumiane i po nakłuciu nie będzie puszczało soku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 13:14
  • czwartek, 30 kwietnia 2015
    • Carnitas, czyli pełne smaku kąski mięsa po meksykańsku

      Carnitas, czyli dosłownie "mięska"to potrawa kuchni meksykańskiej, wywodząca się ze stanu Michoacán. Dzięki powolnemu pieczeniu i dodatkowi przypraw otrzymujemy miękkie kawałeczki mięsa o niesamowicie pysznym smaku i aromacie. Możemy podać je na różne sposoby: z ryżem, z ziemniakami, w tortilli, w taco, w bułkach jak burgery, w chlebkach pita... dziesiątki zastosowań a każde przepyszne! Musicie koniecznie spróbować! Podobnie jak Beouf Bourguignon, jest to danie, które nie wymaga od nas wysiłku i robi się praktycznie samo. Jego przygotowanie możemy również przerwać, by dokończyć danie później. Przepis na podstawie My Kitchen Escapades i Foodwishes.



      600 g karkówki wieprzowej

      1 duża cebula, obrana, posiekana
      1 mała czerwona papryczka chili - pokrojona w plasterki
      1 pomarańcza - obieramy skórkę i wyciskamy sok
      1/2 szklanki oleju
      2 listki laurowe
      1 łyżeczki cuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1 łyżeczka oregano
      1/3 łyżeczki cynamonu
      1 łyżeczka soli
      1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
      3 ząbki czosnku, obrane, posiekane

      1. Karkówkę wieprzową kroimy w drobne kawałki - kąski - ok. 2 x 2 cm. Kawałki mięsa przekładamy do garnka, w którym będziemy zapiekać potrawę. Powinien to być zatem garnek żaroodporny lub stalowy (bez plastikowych elementów), z pokrywką.

      Pomarańczę obieramy cienko ze skórki, tak, by pod skórka nie było albedo, czyli "białej' części owocu, ponieważ jest gorzkie.

      Do garnka z mięsem dodajemy skórkę z pomarańczy, sok, olej, cebulę, chili, czosnek oraz przyprawy. Mieszamy. Nakrywamy garnek pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 1,5 godziny.

      Po upieczeniu mięsa możemy przerwać przygotowywanie potrawy - ostudzony garnek z mięsem można przechowywać w lodowce nawet do następnego dnia.


      2. Gdy mięso skończy się piec, stawiamy garnek ostrożnie na palniku kuchenki i odkrywamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu, by mięso się nie przypaliło, aż sos odparuje, tak by pozostała go jedynie niewielka ilość.

      Na tym etapie możemy przerwać przygotowywanie potrawy - ostudzony garnek z mięsem można przechowywać w lodowce nawet do następnego dnia.


      3. Mięso wyjmujemy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Zapiekamy z użyciem funkcji "grill", aż wierzch naszych carnitas będzie rumiany - stanowi to świetny kontrast z miękkim i soczystym mięsem pod spodem. 



      możemy podać z:
      - ryżem limonkowym,
      - salsa z avocado, pomidora i cebuli,
      - smażoną fasolą,
      - słupkami ogórka skropionego sokiem z limonki,
      - chlebkiem typu pita
      - kleksem kwaśnej śmietany
      - ostrym sosem chili - salsa roja
      - ... z czym tylko zechcecie :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Carnitas, czyli pełne smaku kąski mięsa po meksykańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 kwietnia 2015 13:12
  • poniedziałek, 13 kwietnia 2015
    • Kotlet schabowy lub drobiowy z oscypkiem

      Oscypek to tradycyjny polski górski wędzony ser, wytwarzany z mleka owczego. Charakterystyczny dla terenów Podhala. W 2007 roku uzyskał status polskiego produktu regionalnego i posiada Chronioną Nazwę Pochodzenia (PDO). Oznacza to, że jako produkt musi spełniać ścisłe normy, i może być produkowany wyłącznie w określonych rejonach kraju. Jeśli nie macie dostępu do oryginalnego oscypka, na potrzeby poniższego przepisu można użyć sera "typu oscypek" lub po prostu dowolnego sera wędzonego. Danie będzie smakowało zarówno w kotletami wieprzowymi, jak i drobiowymi.



      kotlety wieprzowe ze schabu lub filety z piersi kurczaka / indyka
      po 2-3 łyżki startego oscypka (lub sera wędzonego)  na każdy kotlet

      mąka pszenna
      jajko + sól + świeżo zmielony czarny pieprz
      bułka tarta
      olej do smażenia

      Mięso dzielimy na kotlety, rozbijamy.
      Jajka mieszamy z solą i pieprzem - do smaku.
      Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

      Ser ścieramy na tarce.

      Kotlety smażymy na niedużej ilości gorącego oleju. Gdy jedna strona będzie już rumiana, przekładamy kotlety na drugą stronę i posypujemy z wierzchu warstwą startego oscypka. Nakrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień. Smażymy, aż spód kotletów będzie rumiany, a ser się lekko roztopi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlet schabowy lub drobiowy z oscypkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 kwietnia 2015 12:05
  • wtorek, 31 marca 2015
    • Pieczone żeberka BBQ w stylu filipińskim. Pinoy-style ribs.

      Pyszne, soczyste żeberka w aromatycznym, lekko pikantnym sosie.  Kuchnia filipińska słynie z łączenia smaku słodkiego, kwaśnego i słonego. Łączenie mięs z egzotycznymi owocami daje zaskakująco smaczne efekty. "Pinoy" jest określeniem ludności pochodzenia filipińskiego. Tak nazywali siebie również emigranci przybywający do Stanów Zjednoczonych na początku XX w. Mimo, że niektórzy uważają je za obraźliwe, weszło do powszechnego użycia i jest generalnie akceptowane, zwłaszcza w odniesieniu do muzyki czy kuchni.



      1 kg żeberek wieprzowych (wybieramy kawałki, na których mięso jest "wysokie" lecz jednocześnie chude. Unikamy tłustych żeberek, na których znajduje się mało mięsa)

      marynata:

      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
      2 łyżeczki cebuli w płatkach (suszonej)
      1 obrany, przeciśnięty ząbek czosnku
      2 łyżeczki obranego, drobno posiekanego świeżego imbiru
      2 łyżeczki soli
      4 łyżki ciemnego cukru
      2 łyżki oleju

      sos:
      2 dojrzałe banany
      2/3 szklanki keczupu
      1/4 szklanki sosu sojowego
      1/4 szklanki białego wina
      1/4 szklanki brązowego cukru
      2 łyżki sosu chili (lub więcej, jeśli sos ma być bardziej pikantny)
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - po 1/2 łyżeczki

      1. Z podanych składników przygotowujemy gęstą marynatę. Nacieramy dokładnie całe mięso i odkładamy na 2-24 godziny jeśli zamierzamy marynować mięso powyżej 2 godzin, wkładamy je do lodówki).

      2. Przygotowujemy sos: banany obieramy i ugniatamy na puree (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.

      1/4 sosu pozostawiamy na później.

      Żeberka kroimy na porcje i dokładnie smarujemy ze wszystkich stron pozostałym sosem. Zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 st. C przez 1,5 godziny. Następnie rozchylamy folię i smarujemy wierzch mięsa pozostawionym sosem. Pieczemy jeszcze ok. 20-30 minut, aż mięso będzie złoto brązowe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 marca 2015 10:40
  • poniedziałek, 09 marca 2015
    • Dongas, czyli sznycel wieprzowy po koreańsku

      Japońska kuchnia yoshoku posiada swoją odpowiedź na zachodni sznycel. Tonkatsu przywędrował do Japonii w XIX wieku, wraz z przybyszami z zachodu. Niezwykle szybko zyskał popularność i poprzez swe dodatki został przystosowany do gustów smakowych Japończyków. Z Japonii katsu (czyli kotlet) przeniósł się także do Korei, również zyskując wielu zwolenników. Jak wszędzie, także i w Korei nadano mu swoiste akcenty smakowe. Dla nich właśnie warto go przygotować. Dzięki dodatkom to, co znamy jako "zwykły" kotlet schabowy zyskuje nowy, bardzo smaczny wymiar, stanowiący miłą odmianę na stole. Przepis na Katsu chicken w wersji japońskiej znajdziecie tu - klik. Przepis na sznycel po koreańsku, zwany "Donkatsu", "Donkkaseu" lub "Dongas" pochodzi od Maangchi.



      Dongas:
      schab w kawałku
      jajka + szczypta soli
      mąka pszenna
      bułka tarta

      ryż + sól do smaku

      sałatka z kapusty:
      biała kapusta

      olej
      cukier
      sos słodki chili

      różowy sos:
      1/2 szklanki majonezu

      4 łyżki soku z cytryny
      1-2 łyżki miodu
      1/2 łyżeczki keczupu - dla zabarwienia sosu

      sos koreański:
      1/3 szklanki sosu sojowego

      1/3 szklanki keczupu
      1/3 szklanki łagodnej pasty z papryki
      4 łyżki cukru
      1/3 szklanki majonezu
      2 obrane, posiekane ząbki czosnku
      1-2 łyżki ziaren sezamu
      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      ostry sos chili - ilość do smaku
      2 łyżki miodu
      ok. 100 ml wody

      1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem soli - ilość do smaku. Możemy również posolić już ugotowany ryż.


      2. Surówka z kapusty: kapustę drobno szatkujemy lub bardzo drobno kroimy nożem. Na 1 szklankę szatkowanej kapusty dodajemy 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę sosu chili. Całość dokładnie mieszamy (ugniatając łyżką lub dłonią) i odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły.

      3. Różowy sos: składniki sosu mieszamy. Sos powinien być w smaku cytrynowo - słodki. Odstawiamy sos do lodówki.

      4. Sos koreański: W rondelku, mieszając,  podgrzewamy sos sojowy, keczup, pastę paprykową i cukier. Zagotowujemy. Dodajemy majonez, czosnek, sezam i pieprz, doprawiamy do smaku sosem chili. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miód. Mieszając energicznie, gotujemy, aż sos stanie się szklisty.

      Wówczas zdejmujemy sos z palnika i odstawiamy na 5 minut.
      Po tym czasie wlewamy wodę. Ponownie zagotowujemy sos. Mieszając, gotujemy sos kilka chwil. Możemy dolać więcej wody, jeśli potrzebujemy rzadszego sosu.

      5. Sznycel Dongas: mięso dzielimy na kotlety*, które rozbijamy na bardzo cienko tłuczkiem. Panierujemy kolejno w mące, rozmąconym ze szczyptą soli, jajku oraz bułce. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

      6. Na talerzach układamy płasko porcję ryżu, którą skrapiamy brązowym sosem. Na ryżu układamy pokrojone w paski sznycle, które także skrapiamy brązowym sosem. Podajemy z sałatką z kapusty i różowym sosem.

      * Tutaj znajdziecie wskazówkę, jak zrobić sznycle w dużym rozmiarze- klik.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Dongas, czyli sznycel wieprzowy po koreańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 marca 2015 12:27
  • środa, 04 marca 2015
    • Pieczone kotlety wieprzowe

      Pieczone kotlety wieprzowe możemy przygotować z karkówki lub ze schabu - zależnie od upodobań. Mięso pozostaje miękkie i soczyste. Ilość jest w zasadzie dowolna, ponieważ w tym przepisie liczą się nie proporcje, a sposób przygotowania. Polecam!


      Kotlet wieprzowy z karkówki


      Kotlet wieprzowy ze schabu, marchew glazurowana

      4 plastry chudej karkówki wieprzowej lub schabu (warto kupić mięso w kawałku i samemu pokroić je na porcje. Potrzebujemy plastrów grubości ok. 2 cm)

      1 jajko + szczypta soli
      maka pszenna
      bułka tarta
      olej do smażenia

      rękaw do pieczenia lub woreczki do pieczenia

      Z karkówki obkrajany nadmiar tłuszczu na brzegach. Schab, jako chudsze mięso, zazwyczaj nie wymaga obkrojenia - wręcz przeciwnie, odrobina tłuszczu pozytywnie wpływa na jego smak.

      Plastry mięsa panierujemy kolejno w mące, jajku rozmąconym z solą i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

      Kotlety układamy w rękawie lub woreczkach do pieczenia, jeden obok drugiego, podlane 1 łyżką oleju ze smażenia. Szczelnie zamykamy rękaw /woreczek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 1,5 godziny.

      Jeśli jest w piekarniku dodatkowe wolne miejsce, znakomicie sprawdza się upieczenie jednocześnie ziemniaków.




      Umyte ziemniaki - w zależności od upodobań - obieramy lub pozostawiamy w skórkach. Kroimy w ćwiartki. 3 łyżki oleju mieszamy z 1/2 łyżeczki soli i ulubionymi przyprawami, np. 1 łyżeczką tymianku lub 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Można dodać także posiekany ząbek czosnku. Ziemniaki, olej i przyprawy przekładamy do woreczka/rękawa do pieczenia, dokładnie go zawiązujemy. /uciskamy całość dłońmi tak, by wszystkie ziemniaki pokryły się przyprawami. Pieczemy wraz z mięsem przez 1,5 godziny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone kotlety wieprzowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 04 marca 2015 11:53
  • piątek, 21 listopada 2014
    • Kotlety wieprzowe pieczone w sosie grzybowym

      Dziś mam dla Was przepis na kotlety wieprzowe duszone w piekarniku w sosie grzybowym. Jako dodatek pasują ziemniaki, kasza gryczana lub kasza jęczmienna. Do tego surówka o wyrazistym smaku, np. z kiszonej kapusty, kiszonych ogórków czy duszone lub marynowane buraczki. Prosto i smacznie. To posiłek, który robi się praktycznie sam, wystarczy tylko go wcześniej zaplanować, przeznaczając odpowiednią ilość czasu na pieczenie. Podobne danie można także przygotować z filetów z piersi kurczaka. Wówczas czas pieczenia będzie krótszy.



      6-8 kotletów wieprzowych ze schabu
      250 g pieczarek
      1 cebula
      1 ząbek czosnku
      1/2 łyżeczki tymianku
      2 łyżki maki pszennej
      2 szklanki mleka
      sól  i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia

      Kotlety ze schabu zrumienić na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.
      Przełożyć do naczynia żaroodpornego (posiadającego pokrywkę) i przykryć.

      Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki z obraną, posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać tymianek. Kiedy pieczarki będą złote, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać, chwilę razem smażyć, aż powstanie zasmażka. Cały czas mieszając, rozprowadzić zasmażkę 2 szklankami zimnego mleka. Gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić sos intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Podsmażone wcześniej mięso zalać sosem (tak, by dokładnie pokrył każdy kawałek), przykryć naczynie pokrywką.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 60 - 90 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety wieprzowe pieczone w sosie grzybowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 21 listopada 2014 12:54
  • poniedziałek, 27 października 2014
    • Delikatne duszone kotlety ze schabu

      Jeśli nie macie pomysłu na schab, a szukacie smacznego i szybkiego dania, skorzystajcie z poniższego pomysłu. Tak przygotowany schab jest naprawdę miękki, delikatny i pełen smaku. Znakomicie smakuje z puree ziemniaczanym. Przepis na podstawie Taste of Home.



      4 kotlety ze schabu o grubości 1,5 cm -2 cm
      2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
      1 szklanka bulionu
      2 łyżki cukru
      2 łyżki sosu sojowego
      1/2 łyżeczki papryki chili w płatkach - lub więcej, do smaku
      1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      2 łyżki wody
      ew. świeżo mielony czarny pieprz

      olej do smażenia

      Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, rumienimy z obu stron schab na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.
      Na patelnię dodajemy czosnek, ostrą paprykę i wlewamy bulion. Dodajemy pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, słodką paprykę. Doprowadzamy do wrzenia po czym umieszczamy schab w sosie. Nakrywamy patelnię pokrywką po czym dusimy na małym ogniu przez 12-15 minut.

      Mieszamy wodę z mąka ziemniaczaną i zagęszczamy sos, mieszając. Gdy sos się zagotuje, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 14:15
  • piątek, 20 grudnia 2013
    • Sznycel wiedeński. Kotlet schabowy

      Sznycle wiedeńskie do tego stopnia stopiły się z naszym krajem, że kotlet schabowy stał się praktycznie polskim daniem narodowym, zarówno codziennym jak i odświętnym, jadanym zarówno w domach, jak i w restauracjach. Oryginalnie robi się go z cielęciny lub schabu, choć w niektórych austriackich restauracjach można się również natknąć na mniej ortodoksyjne wersje drobiowe. Przepis z książki Renate & Christoph Wagner "Die Küche der österreichischen Regionen".



      po jednym plastrze o grubości ok. 2 cm schabu wieprzowego lub cielęciny (udziec) na osobę
      maka do panierowania
      jajko
      1 łyżka soku z cytryny
      tarta bułka do panierowania
      sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

      cytryna, do podania

      smalec do smażenia (można ew. użyć oleju lub klarowanego masła)

      Mięso rozbić jak najcieniej. Ułatwia to umieszczenie plastra mięsa pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej, wówczas mięso nie porwie się i nie przylega do deski.

      Każdy kotlet oprószamy pieprzem.

      Mięso panierujemy kolejno: w mące, w jajku rozmąconym z 1 łyżeczką soku z cytryny i solą (do smaku) oraz w bułce tartej.
      Odkładamy kotlety na 5 minut, by chwilę "odpoczęły', po czym dociskamy panierkę za pomocą widelca, by się lepiej trzymała oraz ładniej "marszczyła" podczas smażenia.

      Sznycle smażymy na niedużej ilości rozgrzanego smalcu, z obu stron, aż będą rumiane.

      Podajemy z cząstkami cytryny, której sokiem skrapiamy mięso.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 20 grudnia 2013 14:20
  • poniedziałek, 09 grudnia 2013
    • Schab po bałkańsku

      Smaczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Dobrze znosi odgrzewanie. Idealne na zimowe dni. Przepis od Seniorki z forum Cincin.



      0,5 kg chudego schabu bez kości

      5 łyżek oleju
      3 cebule pokrojone w grube pióra
      1 ząbek czosnku
      25 dkg pieczarek pokrojonych na plasterki
      1 czerwona papryka
      1 puszka pomidorów baz skórki
      2 spore kiszone ogórki
      2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
      1 łyżeczka tymianku
      sól, pieprz
      ew. ostra papryka
      ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

      Schab kroimy  na plastry grubości 1 cm, a następnie w poprzek włókien na paski.
      W rondlu podgrzewamy olej, dodajemy paski mięsa, które rumienimy, mieszając drewnianą łyżką.  W razie potrzeby, smażymy mięso partiami, tak by kawałki się nie stykały i mięso nie puściło soku, ponieważ zacznie się dusić, zamiast smażyć, i stwardnieje.

      Mięso wyjmujemy z rondla, do którego wkładamy pokrojone cebule. Kiedy będą szkliste, dodajemy z powrotem mięso, pieczarki, oczyszczony i pokrojony w poprzeczne paseczki strąk papryki, słodka paprykę i tymianek. Mieszamy.
      Po 10 minutach duszenia na średnim ogniu do rondla wkładamy pomidory z puszki wraz z zalewą (jeśli są całe, pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę kiszony ogórek i obrany, posiekany ząbek czosnku. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. ostra papryką. Po ok. 15-20 minutach, gdy mięso jest miękkie, danie jest gotowe.Wówczas można dodać do sosu 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

      Podajemy z ziemniakami, ryżem lub białą kaszą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Schab po bałkańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 grudnia 2013 10:15
  • wtorek, 19 listopada 2013
    • Pörkölt, czyli węgierskie danie narodowe

      Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, które oznacza "przypieczony", "przyrumieniony". Obok gulaszu i paprykarza jest jednym z najsłynniejszych dań kuchni węgierskiej. Można powiedzieć, że jest on pewną odmianą gulaszu, ale nie jest to określenie precyzyjne. Potrawa ma bowiem zbliżoną do gulaszu konsystencję, ale są to dwa całkowicie różne dania. Pörkölt składa się z mięsa (najczęściej) nie-wołowego (wieprzowina, baranina, kurczak, gęś, indyk, królik, ew. cielęcina) , pomidorów i papryki. Nie zawiera ziemniaków. Gulasz ma więcej sosu, zazwyczaj przygotowany jest z wołowiny i różnych warzyw, także ziemniaków. Może zawierać także małe kluseczki lub makaron. Przepis na podstawie książki "Hungarian Cookery Book, Karoly Gundel.



      1 kg łopatki wieprzowej
      3 duże cebule
      3 pomidory
      2 czerwone lub zielone papryki
      1 czubata łyżka dobrej gatunkowo czerwonej słodkiej papryki w proszku (najlepiej węgierskiej)
      1/2 łyżeczki tymianku
      2 ząbki czosnku
      sól, pieprz i ew. ostra papryka do smaku

      smalec do smażenia (ew. olej, ale tradycyjnie używa się smalcu)
      1/2 szklanki wody

      W dużym garnku rozpuścić ok. 3  łyżki smalcu. Wrzucić obrane, pokrojone w grube pióra cebule, zeszklić. Dodać paprykę w proszku wymieszać i od razu dodać mięso pokrojone w dużą kostkę  (np. 3 cm x 3 cm). Jeśli jest to konieczne, dodać trochę wody (lecz nie więcej niż pół szklanki). Dodać sól do smaku i dusić na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez 1 godzinę.

      Następnie dodać do mięsa obrane, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w duża kostkę paprykę, tymianek i obrany, posiekany czosnek. Dusić na małym ogniu, bez pokrywki, aż mięso będzie całkowicie miękkie (zazwyczaj wystarcza pół godziny).

      Doprawić do smaku czarnym, świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą i ostrą papryką.

      Jako dodatek pasuje świeże pieczywo, gotowane lub pieczone ziemniaki, knedel, galuszki, ryż lub frytki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pörkölt, czyli węgierskie danie narodowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 listopada 2013 12:36

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!