Passionfruit

pełnia smaku...

Kiełbasy i podroby

  • poniedziałek, 18 września 2017
  • czwartek, 13 lipca 2017
    • Chili z kiełbasą

      Tym razem troszkę kuchni fusion: kiełbasa zawędrowała do meksykańskiego chili! Efekt? Jest pysznie i pożywnie. Nie zapomnijcie o świeżym pieczywie, które tu idealnie pasuje!

      Sausage Chili

      ok. 200 g kiełbasy (można więcej) - pokrojonej w plastry lub pół plastry

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
      1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę
      1  papryczka chili - bez pestek (w zależności od preferowanego stopnia ostrości dania) - pokrojona w plastry
      2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
      1 szklanka passaty pomidorowej
      1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy - zalewą zachowujemy)
      1 czubate łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      2 łyżeczki oregano
      1 łyżeczka tymianku
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      2 łyżki brązowego cukru (lub ew. białego)
      2 łyżki sosu Worcester
      2 łyżki dobrego keczupu
      świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      ew. sól - do smaku

      olej do smażenia

      do podania: kwaśna śmietana, starty ser żółty (np. cheddar), natka pietruszki

      1. Potrzebujemy dużej, głębokiej patelni.

      Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w pół plastry kiełbasę. Gdy będzie rumiana, zdejmujemy ją z patelni. Następnie podsmażamy cebulę, paprykę,  i papryczkę chili. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kiełbasę, czosnek, cukier i przyprawy. Wlewamy passatę i dodajemy  fasolę. Dokładnie mieszamy. Potrawę dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje i sos zgęstnieje, ok. 15 minut.

      2. Gdy danie zgęstnieje według naszych upodobań, dodajemy keczup i sos Worcester, po czym doprawiamy je ostatecznie do smaku pieprzem  i - w razie potrzeby - solą. Jeśli danie jest za gęste, rozrzedzamy je zachowana zalewą z fasoli.
      Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i/lub startym serem, posypujemy pietruszką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chili z kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 lipca 2017 13:20
  • czwartek, 23 marca 2017
    • Paprykowy gulasz z białej kiełbasy z piwem

      Ten pożywny "gulasz" z włoskiego regionu Friuli - Wenecja Julijska łączy w sobie białą kiełbasę i paprykę. Całości charakteru nadaje sos, którego bazą jest jasne piwo. Idealnie smakuje podany z puree ziemniaczanym. Przepis wg Chefkoch.de.

      Sausage & Beer Stew

      500 g białej kiełbasy – pokrojonej w ukośne plastry

      1 duża cebula – obrana, posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      1 papryka czerwona – pokrojona w kostkę

      1 łyżka słodkiej papryki

      1 łyżeczka ostrej papryki

      ½ łyżeczki wędzonej papryki

      ½ łyżeczki rozmarynu

      1 szklanka jasnego piwa

      1 łyżka koncentratu pomidorowego

      ½ szklanki bulionu warzywnego rozmieszanego z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      Olej do smażenia


      Kiełbasę kroimy na ukośne plastry podsmażamy na niedużej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem i papryką. Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy przyprawy. Całość mieszamy – papryka pod wpływem gorącego oleju uwolni cały swój smak i aromat. Od razu po wymieszaniu zalewamy warzywa piwem, by przyprawy się nie przypaliły. Dodajemy kiełbasę i koncentrat,  dusimy danie na małym ogniu przez 5 minut.

      Następnie dodajemy bulion z mąką ziemniaczaną, gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 marca 2017 10:48
  • poniedziałek, 06 marca 2017
    • Biała kiełbasa w sosie cebulowym

      To przepis, do którego idealnie nadaje się kiełbasa do pieczenia, czyli Bratwurst. Znakomicie sprawdzi się tutaj także biała kiełbasa. Idealnym dodatkiem do wyrazistego sosu będzie zaś puree ziemniaczane. Przepis bazowany mi.in. na  MaltesKitchen.

      Bratwurst

      4 kiełbaski (ok. 500 g)

      Ziemniaki do gotowania

      3 duże cebule – obrane, pokrojone w pół plastry

      1-2 jagody jałowca, rozkruszone, lub ¼ łyżeczki sproszkowanego jałowca

      2 listki laurowe

      250 ml ciemnego piwa

      1 łyżka musztardy Dijon

      ½ łyżeczki cukru

      250 ml bulionu warzywnego rozmieszanego z 1 łyżką mąki pszennej

      100 ml śmietany UHT 12% (tzw.  „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

      Masło + olej do smażenia

       

      1. Ziemniaki gotujemy, po czym robimy z nich puree (klik-przepis).

      2. Kiełbaski podgotowujemy kilka minut w wodzie.

      3. W międzyczasie przygotowujemy sos. Obrane, pokrojone w pół plastry cebule podsmażany na maśle z odrobiną oleju (zapobiegnie on przypalaniu się masła). Dodajemy jałowiec, i listki laurowe. Gdy cebule zaczną się robić złote, wlewamy piwo, dodajemy musztardę i cukier. Pozwalamy, by płyn się zagotował. Wlewamy bulion z mąką. Gdy sos zgęstnieję, dodajemy śmietankę i doprawiamy całość intensywnie do smaku solą i pieprzem.

      Kiełbaski podgrzewamy w sosie ok. 5 min. W tym sosie możemy również je zapiec.  Podajemy z puree ziemniaczanym.

      Do tego pasuje sałatka z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych/konserwowych.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Biała kiełbasa w sosie cebulowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 marca 2017 11:26
  • wtorek, 02 lutego 2016
    • Chrupiąca kaszanka z ziemniakami i jabłkami

      Choć uważamy ją za bardzo polską, do Polski kaszanka trafiła dopiero ok. XVIIIw., najprawdopodobniej z Niemiec, przez Śląsk. Ten rodzaj wędliny znany jest również w innych krajach, nie tylko w Niemczech, np. we Francji, Wielkiej Brytanii, Czechach, Finlandii, na Słowacji, Ukrainie czy na Węgrzech. Kiedy natknęłam się na francuską metodę jej przygotowania, od razu mnie ona zaciekawiła. Wbrew pozorom, kuchnia francuska to nie tylko wymyślne fidrygałki i gwiazdki Michelin - jak każda kuchnia narodowa, posiada ona proste, solidne, ludowe potrawy. W tym przepisie chrupiącą kaszankę połączono z równie chrupiącymi ziemniakami i jabłkami. Od razu wywołało to moje skojarzenia z niemiecką potrawą Himmel und Erde (niebo i ziemia), czyli połączeniem jabłek (niebo) i ziemniaków (ziemia). Czy to nie fascynujące, jak bardzo zwyczaje kulinarne się przeplatają? Tak czy inaczej, jest to niezwykle udane połączenie, podkreślone i dopełnione lekkim musztardowym dressingiem. Zachęcam do spróbowania! Przepis na podstawie Manger.

       Kaszanka

      proporcje są dowolne, przykładowo:

      6 dużych ziemniaków (twardych, typ salatkowy)

      1-2 cebule - obrane, pokrojone w grube pióra

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżeczka tymianku

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

      1-2 twarde jabłka + masło + 1 łyżeczka cukru - jabłka nie obrane, pokrojone na pół, a następnie w cienkie (0,5 cm) półksiężyce

      kaszanka - bez osłonki, pokrojona w grube plastry

      olej i masło do smażenia

       

      dressing (wszystkie składniki mieszamy):

      1/4 szklanki oliwy z oliwek bądź oleju o neutralnym smaku, np. słonecznikowego

      2 łyżeczki musztardy francuskiej, tzn. pełnoziarnistej

      1 łyżeczka octu winnego

      szczypta cukru

      1/2 łyżeczki soli - do smaku

      świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

      1. Najpierw ziemniaki bardzo solidnie szorujemy pod bieżącą wodą, by były idealnie czyste. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości.

      W międzyczasie na niewielkiej ilości masła podduszamy oprószone cukrem jabłka - tylko tyle, by przestały być surowe i się nie rozpadły.

      2. Ugotowane ziemniaki kroimy w grubsze plastry (ok.1 cm) i rumienimy na oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i smażymy cebulę z czosnkiem i tymiankiem, aż będzie lekko złota. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy ją do ziemniaków i mieszamy razem ziemniaki, cebulę i jabłka.

      Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości masła, rumienimy z obu stron plastry kaszanki.

      Na talerzach układamy porcję warzyw i kaszankę, lekko skrapiamy przygotowanym dressingiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiąca kaszanka z ziemniakami i jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 lutego 2016 13:46
  • czwartek, 02 lipca 2015
    • Kaszanka z cebulą i zasmażaną kapustą

      Smażona kaszanka jest smacznym i szybkim daniem np. na śniadanie czy kolację. Jednak, jeśli podamy ją z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, będzie świetnym, pożywnym obiadem. Kwaśne smaki bardzo pasują do kaszanki - zamiast kapusty można połączyć ją także np. z prostą sałatką z kiszonych lub konserwowych ogórków.



      500 g dobrej jakości kaszanki
      3-4 cebule
      1 łyżeczka majeranku
      czarny pieprz i sól do smaku

      olej+ masło do smażenia

      kapusta zasmażana:
      500 g kiszonej kapusty

      1 duża cebula
      1 listek laurowy
      2 ziarna ziela angielskiego
      1 czubata łyżeczka kminku (w ziarnach)
      czarny pieprz do smaku
      250 ml wody
      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki pszennej

      1. Kapustę odcisnąć z soku i posiekać.

      W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyć obraną, posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy kapustę i przyprawy, chwilę smażymy, mieszając.
      Następnie podlewamy kapustę wodą,  po czym dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż kapusta zmięknie.
      Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. gotujemy, aż kapusta zgęstnieje.

      2. W międzyczasie gotujemy ziemniaki, po czym przygotowujemy z nich puree.

      3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy obrane, posiekane w pióra cebule wraz z majerankiem, czarnym pieprzem i solą, aż będą złote. Zdejmujemy cebule z patelni, pozostawiając na niej olej.

      Dodajemy na patelnię łyżkę masła. Następnie układamy na patelni obraną z osłonki, pokrojoną w grube plastry kaszankę. Oprószamy mielonym czarnym pieprzem i smażymy, aż będzie rumiana, po czym ostrożnie odwracamy plastry na drugą stronę. Układamy na kaszance usmażoną cebulę i smażymy całość, aż druga strona kaszanki będzie rumiana.

      Podajemy na gorąco, z kapustą i puree ziemniaczanym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kaszanka z cebulą i zasmażaną kapustą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lipca 2015 15:50
  • poniedziałek, 15 czerwca 2015
    • Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

      Czasami wystarczy jeden drobiazg, by ze zwykłego dania uczynić coś niezwykłego. Tak jest w przypadku tego przepisu - czyli znanej i lubianej wątróbki w wersji, która długo nie pozwoli Wam o sobie zapomnieć i będziecie chcieli często do niej wracać. Zapach cynamonu wypełni dom, a lekka słodycz rodzynek wspaniale uzupełni lekko gorzkawy smak wątróbki. Ten przepis to idealne połączenie smaków. Jest on już z nami ho-hoooo... od wielu wielu lat (z 15 lat?). Pochodzi on z jednego z najwcześniejszych odcinków "Makłowicza w podroży" pt. "Galicyjski smak". Bardzo polecam!



      750 g wątróbki z kurczaka
      2/3 szklanki mleka
      1/2 szklanki mąki pszennej
      2-3 duże cebule - obrane, pokrojone w pióra
      1/2 szklanki rodzynek
      1 łyżeczka cynamonu
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia

      1. Wątróbkę oczyszczamy (zwłaszcza z wszelkich żyłek w kolorze żółtym, ponieważ będą gorzkie) i opłukujemy. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 1 godzinę. Dzięki temu wątróbka będzie delikatna.
      Następnie wątróbkę dokładnie odcedzamy z mleka na sicie.

      2. Każdy kawałek panierujemy w mące. Wątróbkę smażymy partiami na niedużej ilości dobrze rozgrzanego oleju z obu stron na złoto.
      Generalnie, wątróbkę smaży się krótko - kiedy jedna strona zaczyna się leciutko rumienić, odwracamy na drugą, a po jej niezłoceniu - zdejmujemy z patelni. Dzięki temu wątróbka będzie miękka. Zbyt długo smażona wątróbka twardnieje.

      3. Po usmażeniu całej wątróbki na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy do niej rodzynki oraz cynamon, oprószamy 1/2 łyżeczki pieprzu i dodajemy sól - do smaku. Kiedy cebula będzie złota, dodajemy wątróbkę i całość dokładnie mieszamy, by smaki się połączyły.
      Podajemy na gorąco, ze świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 czerwca 2015 10:12
  • czwartek, 14 maja 2015
  • czwartek, 13 listopada 2014
    • Kociołek dubliński. Dublin Coddle.

      Kociołek dubliński to popularne danie kuchni irlandzkiej. Jest to danie skromne i proste, ale właśnie w tej prostocie tkwi siła smaku. Oraz naturalnie w dobrej jakości składnikach, czyli kiełbasie i boczku. Połączenie tych zaledwie kilku składników daje przepyszny efekt, godny polecenia. Marchewka, choć nie występowała w najbardziej pierwotnej wersji dania, stanowi smaczny i ładny kolorystycznie dodatek. Tradycyjne przyprawy to zaledwie sól, pieprz i pietruszka. Ponieważ jednak kiełbaski brytyjskie doprawiane są szałwią (polskie doprawiane są głownie majerankiem), dodałam szałwii, by uzyskać bardziej autentyczny smak. Przepis na podstawie Food.com i britishfood.about.com.



      450 g dobrej jakościowo białej kiełbasy
      250 g mocno wędzonego surowego boczku
      2 cebule
      700 g ziemniaków sałatkowych lub do pieczenia (tzn. twardej odmiany, która nie rozpada się podczas długiego przygotowywania)
      1 duża marchewka
      500 ml wody (poziom wody nie powinien sięgać wyżej, niż do połowy naczynia, zatem ilość wody może być różna w zależności od wielkości naczynia)
      1/2 łyżeczki suszonej szałwii
      4 łyżki siekanej natki pietruszki
      sól i czarny pieprz w ziarnach - do smaku

      1-2 łyżki oleju

      Kiełbasę kroimy w plastry (lub kawałki), boczek kroimy w większą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plastry, obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę, cebulę w grube pióra.

      Kiełbasę wraz z boczkiem i jedną cebulą rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy będzie złota i rumiana, przekładamy (wraz z wytopionym z boczku tłuszczem) do naczynia (do zapiekania lub garnka), w którym będziemy przygotowywać danie. Dodajemy ziemniaki, druga cebulę, marchew, sól, pieprz, pietruszkę, szałwię i wodę. Mieszamy.

      Pomiędzy garnek a pokrywkę wkładamy kawałek folii aluminiowej, by pokrywka dolegała ściśle, uniemożliwiając wydostawanie się pary.

      Teraz można wybrać sposób przygotowania:
      danie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. przez ok. 2 godziny (aż ziemniaki będą miękkie)
      lub gotujemy (a raczej pomalutku dusimy) na minimalnym płomieniu przez godzinę (ja osobiście wolę tę opcję).

      Przed podaniem danie mieszamy (ziemniaki ładnie zagęszczą sos) i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kociołek dubliński. Dublin Coddle.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 listopada 2014 15:28
  • poniedziałek, 06 października 2014
    • Leczo z białą kiełbasą

      Gdy warzywne, mocno paprykowe leczo połączymy z białą kiełbasą, otrzymamy smaczny, pożywny posiłek, idealny na chłodne jesienno- zimowe wieczory.



      400- 500 g białej kiełbasy
      2 czerwone papryki
      2 cebule
      1 ząbek czosnku
      2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
      1/2 łyżeczki tymianku

      szczypta ostrej papryki
      2 pomidory

      pieprz i sól do smaku

      smalec lub olej do smażenia

      Białą kiełbasę pokroić, zrumienić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.

      Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na plastry, by otrzymać półksiężyce. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną paprykę. Smażyć, aż cebula będzie szklista i lekko złota.

      Wsypać przyprawy i wymieszać, po czym od razu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, dodać wcześniej zrumienioną białą kiełbasę i dusić potrawę na małym ogniu, aż pomidory zamienią się w sos a papryka będzie miękka. (Jeśli pomidory są wyjątkowo mało soczyste, można dodać 2-3 łyżki soku pomidorowego lub wody.) Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pierzem.
      Podawać gorące, z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 października 2014 12:06
  • środa, 10 lipca 2013
    • Kiełbasa duszona z cebulą i pomidorami

      Idealna na ciepłe śniadanie lub kolację. Podana z ziemniakami może stanowić pożywny obiad.



      25 dag kiełbasy
      2 duże cebule
      2 pomidory
      1 duży ząbek czosnku
      1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki tymianku
      1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
      sól i ostra papryka do smaku

      olej do smażenia

      1. Kiełbasę pokroić w pół plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory pokroić w kostkę.

      2. W dużym garnku podsmażyć kiełbasę na niewielkiej ilości oleju. Kiedy zacznie się robić złota, dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula będzie lekko złota. Dodać słodką paprykę, tymianek i pierz. Wymieszać.
      Dodać pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać.
      Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory puszczą sok, który zamieni się w sos.
      Doprawić do smaku solą i ostrą papryką.

      Podawać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 10 lipca 2013 15:00
  • środa, 27 czerwca 2012
    • Kiełbasa z warzywami

      Jeśli cierpicie na permanentny brak czasu, lub jesteście na tyle głodni lub zmęczeni,że nie ma mowy o przygotowywaniu pracochłonnego dania, ten przepis z Oregano Blog może się Wam przydać: smakuje świetnie zarówno z ziemniakami, jak i z pieczywem, i może stanowić tak obiad, jak i pożywną kolację.


      4 małe kawałki kiełbasy, razem ok. 40 dag
      1 duża cebula
      1 marchewka
      1 czerwona papryka
      1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      1 ząbek czosnku
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
      sól i czarny pieprz do smaku, ewentualnie ostra papryka lub chili, jeśli lubicie
      1 łyżeczka mąki
      150 ml wody
      olej do smażenia

      Kiełbasę pokroić w plastry, zrumienić na dużej patelni w niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.

      W międzyczasie obrać i posiekać cebulę, obrać i pokroić w małą kostkę marchewkę, pokroić w kawałki paprykę. Zielony groszek gotować przez 3 minuty we wrzącej wodzie. (można także użyć gotowej mrożonej mieszanki zielonego groszku z marchewką, wtedy jest jeszcze prościej i szybciej).

      Na patelnię dodać warzywa, chwilę smażyć, mieszając, aż cebula będzie szklista, po czym wlać wodę. Dodać przyprawy i czosnek. Dusić do miękkości warzyw. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe, dodać koncentrat i podsmażoną wcześniej kiełbasę. Jeśli woda wyparowała - dolać. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w kilku łyżkach wody. Zaczekać, aż się zagotuje, mieszając. Ewentualnie doprawić na ostro ostrą papryką.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kiełbasa z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 27 czerwca 2012 06:16
  • piątek, 11 maja 2012
  • poniedziałek, 16 stycznia 2012
  • poniedziałek, 21 marca 2011
    • Fasolka po bretońsku

      Nie mam pojęcia dlaczego dotychczas nie zamieściłam na blogu jednego z moich ulubionych dań: fasolki po bretońsku. Jest to kolejne z dań mojego dzieciństwa. Może dlatego, że zawsze za szybko znika, by się załapać na fotografię? :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to z całych sił Wam polecam to pyszne, sycące, szybkie i proste do przygotowania danie.  :)


      na 2-3 osoby

      biała lub czerwona fasola w puszce
      cebula
      parówki lub kiełbasa
      2 łyżki majeranku
      1 łyżeczka kminku
      1/2 łyżeczki kolendry
      1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
      czosnek granulowany - szczypta
      sól i czarny pieprz - do smaku
      koncentrat pomidorowy - 2-3 czubate łyżeczki
      2 łyżeczki mąki
      1 łyżka masła


      1. Fasolę przelać do rondelka wraz z zalewą. Dodać ok.250 ml wody, zagotować.
      Dodać majeranek roztarty w dłoniach, kminek, kolendrę, pieprz, sól, czosnek.

      2. Dodać pokrojoną kiełbasę lub parówki oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować.

      3. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulę. Gdy jest gotowa, dodajemy na patelnię mąkę, i robimy zasmażkę (razem z cebulą).
      Zagęszczamy fasolę, mieszając energicznie. (Zagęszczamy w sumie też wg uznania - jedni lubią rzadkie, inni gęściejsze )
      Zagotowujemy.

      Podajemy ze świeżym pieczywem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Fasolka po bretońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 marca 2011 11:22
  • wtorek, 11 stycznia 2011
    • Kiełbasa z kiszoną kapustą w pomidorach

      Co przygotować, kiedy... do końca się nie wie, co by się zjadło, i ma się nie wiele czasu? Wymyśliłam pyszny i szybki obiad, z gatunku tych ciepłych, swojskich i domowych, a przy tym niedrogich i łatwych w wykonaniu. Kapusta syci i rozgrzewa, ale nie jest wcale ciężka. Dodatek pomidorów jest jak dla mnie przepyszny. Polecam!


      4 kiełbaski

      40 dag kiszonej kapusty ( odciśniętej z soku)
      1 duża cebula
      1 pomidor
      1 listek laurowy
      3 ziarna ziela angielskiego
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki dobrego keczupu
      1 łyżeczka pierzu ziołowego
      1 łyżeczka kminku
      1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      sól
      pieprz

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki pszennej


      Cebule obrać i posiekać w kostkę. Zrumienić w dużym garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodać listek laurowy, pieprz, kminek i ziele angielskie. Kapustę pokroić drobno, dodać do cebuli, chwilę razem smażyć, aż kapusta zrobi się szklista. Zalać wodą tak, by przykryła kapustę, dodać obranego, pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, koncentrat i keczup, i dusić do miękkości ok. 15 min. ( Jeśli woda za szybko wyparuje, w razie potrzeby trochę dolać, lecz nie może być jej za dużo - kapusta ma być gęsta, a nie zamienić się w zupę). Dodać kiełbaski wymieszać i gotować razem, aż kiełbaski będą miękkie. Gdy woda odparuje a kapusta będzie miękka, usunąć listek i ziele.

      Z łyżki masła i łyżki maki pszennej zrobić rumianą zasmażkę i zagęścić kapustę. Doprawić solą i pieprzem.
      Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

      Można oczywiście pominąć kiełbasę i potraktować kapustę jako obiad wegetariański, lub podać kapustę jako dodatek do obiadu ( ryba, kotlety, kurczak, pieczeń itd.).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kiełbasa z kiszoną kapustą w pomidorach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 stycznia 2011 08:56
  • czwartek, 24 czerwca 2010
    • Kiełbasa w sosie curry

      Nie wiem, jak u Was, ale u mnie od wczoraj pada. "Pada" to mało powiedziane -  po prostu leje. Pogoda bardziej przypomina listopad, niż czerwiec. Kiedy jest tak ponuro i smutno, lubię przygotować coś szybkiego i pysznego do jedzenia, a potem zwinąć się wieczorem pod kocem z dobrą książką. Przedstawiam zatem sposób na odmienienie "zwykłej" kiełbasy i zamienienie jej w smaczne i ciekawe danie - w aromatycznym sosie curry.  ( Nie mylić z również bardzo pyszną Currywurst)



      Kiełbasa
      1 cebula
      1 łyżeczka curry
      100 ml gęstej śmietany
      100 ml wody
      1 łyżeczka mąki pszennej
      sól i pieprz do smaku

      Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę pokropić w plastry lub pół plastry. Zrumienić razem na niewielkiej ilości oleju.
      Dodać łyżeczkę curry, wymieszać i chwilę razem smażyć.
      Wlać na patelnię 100 ml wody.
      W 100 ml gęstej śmietany rozmieszać łyżeczkę mąki. Dodać śmietanę do kiełbasy, wymieszać, chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Miłośnicy czosnku mogą także dodać mały ząbek.
      Podawać z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kiełbasa w sosie curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 czerwca 2010 09:12
  • piątek, 30 kwietnia 2010

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!