Passionfruit

pełnia smaku...

Jagnięcina

  • środa, 09 października 2013
    • Kotlety jagnięce na sposób śródziemnomorski

      Jagnięcina i baranina są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Z tego smacznego mięsa łatwo jest przygotować interesujące danie. Z mięsa nie należy usuwać kości przed smażeniem czy pieczeniem - pozostanie dzięki temu bardziej soczyste. Staramy się wybierać średnio tłuste kawałki. Całkowicie chude mięso można okazać się zbyt suche, bardzo tłuste jest mniej smaczne. Przepis na podstawie Dede Mediterranean Cooking.



      kotlety jagnięce - ilość uzależniona od ich wielkości i apetytu jedzących - średnio 4 małe na osobę. Moje były duże, wystarczyło po jednym, lecz generalnie to te mniejsze sa smaczniejsze - mięso jest bardziej delikatne.
      2 łyżki siekanego, świeżego rozmarynu
      sok z 1 cytryny
      3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte
      3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
      1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      sól do smaku

      Wymieszać olej z sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem, posiekanym świeżym rozmarynem, sola i pieprzem. Marynata dokładnie natrzeć mięso. Marynować przez godzinę.

      Na dużej patelni z powłoka zapobiegającą przywieraniu rozgrzać niewielką ilość oleju. Zrumienić mięso z obu stron.
      Zdjąć z patelni, przełożyć do naczynia do zapiekania i polać pozostałą marynatą. Przykryć folią aluminiową i piecz przez ok. 1-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety jagnięce na sposób śródziemnomorski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 października 2013 12:57

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!