Passionfruit

pełnia smaku...

Sałatki

  • środa, 05 lipca 2017
    • Surówka z kiszonej kapusty

      Surówka z kiszonej kapusty to polski klasyk, pasujący do wielu dań obiadowych, zwłaszcza zaś do mięs, drobiu czy ryb. Świetnie podkreśli także smak dań wegetariańskich, np. kopytek z sosem grzybowym. Ta smaczna i zdrowa surówka jest  bardzo prosta w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. Świetnie smakuje także na drugi czy trzeci dzień, można zatem przygotować ją sobie w większej ilości lub zrobić z wyprzedzeniem.

       Polish Sauerkraut Salad

      400 g kiszonej kapusty - pokrojonej

      1 duża cebula – obrana, bardzo drobno posiekana

      1 mała marchewka – obrana, starta na tarce

      1 łyżeczka ziaren kminku

      ½ łyżeczki cukru

       4 łyżki oleju słonecznikowego

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku


      Kapustę bardzo dobrze odciskamy z soku. Można ją wypłukać, lecz ja tego nie robię, by nie pozbawiać jej smaku.

      Kapustę układamy na desce do krojenia i bardzo drobno siekamy. Ja kroję kapustę w kratkę: po normalnym pokrojeniu porcji kapusty w jedną stronę odwracam deskę o 90 st. i kroję kapustę w drugą stronę. Kapustę mieszamy w salaterce z drobniutko posiekaną cebulą, startą marchewką, cukrem i olejem. Dodajemy do smaku sól (jeśli jest taka potrzeba) oraz pieprz.

      Ilość przypraw zależy od Waszych upodobań, ważne jest jednak, by surówka była wyrazista w smaku.

      Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy przygotowujemy ją co najmniej na godzinę przed podaniem, by smaki mogły się połączyć.

      Przechowujemy w lodówce.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Surówka z kiszonej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 lipca 2017 08:34
  • środa, 19 kwietnia 2017
  • poniedziałek, 27 lutego 2017
  • wtorek, 20 grudnia 2016
    • Pomidory z mozzarellą i dressingiem musztardowo miodowym

      Aby potrawa była smaczna, nie koniecznie musi być‡ skomplikowana czy skł‚adać się z wymyślnych skł‚adników. Czasami im prościej, tym lepiej. Pomidory z mozzarellą to dobrze znany i pyszny klasyk. Tym razem jednak, zamiast bazyliowego pesto, towarzyszy im lekki dresing miodowo musztardowy. To nietypowe na pierwszy rzut oka połączenie smaków sprawdza się naprawdę znakomicie. Tak podane pomidory mogą… stanowią dodatek do obiadu lub jedną z atrakcyjnych przekąsek czy też przystawek na stole. Ponieważ ich smak mnie oczarował, jak dla mnie, z dodatkiem świeżego pieczywa, są również  idealne na lekką kolację.

      Tomatoes and Mozzarella with Honey-Mustard Dressing

      2 średnie pomidory

      2 kulki sera mozzarella

       

      dressing:

      1/3 szklanki oleju o łagodnym smaku, np. słonecznikowego

      1-2 łyżeczki musztardy Dijon

      2 łyżki wody

      1-2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

      1 łyżeczka musztardy francuskiej (z cał‚ymi ziarenkami gorczycy)

       

      1. Dressing (można przygotować ze sporym wyprzedzeniem): musztardę™ mieszamy energicznie z olejem, aż utworzy się™ gł‚adka emulsja. Dodajemy wodę™, miód i musztardę™ francuską…. Mieszamy na gł‚adki sos.

      Ewentualnie dodajemy wię™cej miodu, jeśli chcemy sos ł‚agodniejszy czy sł‚odszy lub wię™cej musztardy, jeś›li chcemy ostrzejszy. Przechowujemy w lodówce do czasu użycia.

      2. Każdą kulkę mozzarelli kroimy na 6 plastrów (mozzarella ma okrągł‚y, spł‚aszczony kształ‚t - plasterki kroimy od tej strony, by był‚y okrągł‚e, nie owalne). W podobny sposób kroimy pomidory - każdy na 6 plastrów.

      Na półmisku ukł‚adamy plastry pomidorów, a na każdym z nich po plasterku mozzarelli. Polewamy dressingiem.

       

      Tutaj znajdziecie przepis na Pomidorki z mozzarellą… i pesto - koktajl a la Caprese - klik.

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomidory z mozzarellą i dressingiem musztardowo miodowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 grudnia 2016 15:24
  • wtorek, 15 listopada 2016
    • Czerwona surówka BBQ z kapusty

      Łatwo odgadnąć, dlaczego surówka ta nosi nazwę "Czerwona". Barwę tę nadaje jej dressing zawierający keczup. Składniki potrzebne do jej przygotowania są niezwykle proste, lecz smak jest naprawdę świetny. Słodko-kwaśny, z lekką nutą pikanterii, idealnie nadaje się do wszystkich dań z grilla, jak również pieczonych mięs czy ryb. Surówka pochodzi ze stanu Północna Karolina w USA, gdzie jest naprawdę bardzo popularna. Przepis na podstawie ASouthernSoul.


      North Carolina Red BBQ Slaw

       

      1/2 główki małej kapusty - ok. 1/2 kg - ścisłe proporcje wagowe nie są najistotniejsze - sałatkę doprawiamy wg. własnego smaku 

      dressing:

      1/2 szklanki dobrej jakości keczupu*

      1/4 szklanki  octu winnego

      2 łyżki cukru

      1/2 łyżeczki ostrego sosu chili lub Tabasco - do smaku

      szczypta mielonej wędzonej papryki

      sól i świeżo mielony czarny pieprz, u mnie po 1/2 łyżeczki

      siekana natka pietruszki do dekoracji

       

      1. Kapustę bardzo drobno siekamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy malaksera, ponieważ ręcznie jest to dość trudne. Można również użyć szatkownicy. Jak najdrobniejsze pocięcie kapusty jest istotne, ponieważ to właśnie zapewni surówce właściwy smak.

      Rozdrobnioną kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie odsączamy i odciskamy wodę.

      2. Składniki dressingu mieszamy, dodajemy do kapusty. Surówkę dokładnie mieszamy, próbujemy, i ostatecznie doprawiamy do smaku solą, cukrem bądź octem, jeśli jest taka potrzeba. Decydujemy też, czy jest wystarczająco pikantna. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by surówka się schłodziła, a smaki się połączyły.  Surówka bez problemu wytrzyma w lodówce 3-4 dni.

      * Ponieważ keczup nadaje temu dressingowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Czerwona surówka BBQ z kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 listopada 2016 13:31
  • piątek, 04 listopada 2016
    • Sałatka Cesar. Caesar Salad

      Sałatka Cesar to chyba najsłynniejsza sałatka z  sałatą rzymską. Jej autorstwo przypisuje się Cezarowi  Cardini, który w latach 20. prowadził  restaurację w Tijuanie w Meksyku. Jak głosi legenda, pewnego wieczoru w 1924 roku, kiedy miał już zamykać, trafiła do niego grupa wygłodniałych gości. Nie miał nic przygotowanego, tylko trochę sałaty i to, co w magazynie. Na szybko więc zaimprowizował sos, polał nim sałatę i obsypał ją grzankami. Danie wywołało zachwyt gości i odtąd nosi imię swego twórcy. Ale jest też konkurencyjny rodowód tej sałatki. Według drugiej historii, to główny kucharz Hotelu Peñafiel w Tehuacánie, Alex Cardini, stworzył tą sałatkę na potrzeby konkursu gastronomicznego w Tijuanie - i zajął dzięki niej pierwsze miejsce. Jeśli tak się rzeczywiście stało, to nic dziwnego. Ta niezwykle prosta sałatka zawdzięcza swój niepowtarzalny smak wyrazistemu sosowi. Jeśli podamy ją z kurczakiem i grzankami, otrzymamy pożywny posiłek, łatwy i szybki do przygotowania.

      Caesar Salad. Sałatka Cesar

      1-2 główki sałaty rzymskiej

      1-2 filety z piersi kurczaka

      papryka, pieprz, sól i mąka pszenna do oprószenia

      oliwa z oliwek do smażenia

      ew. 1 czerwona cebula - obrana, pokrojona w cieniutkie pióra

      bagietka lub inne pieczywo na grzanki

       

      dressing:

      4 fileciki anchois

      1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%

      1/2 szklanki majonezu

      2 łyżki sosu Worcester

      1 łyżeczka musztardy Dijon

      1 łyża soku z cytryny

      1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      4 łyżki startego drobno parmezanu

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

      1. Filety anchois rozgniatamy widelcem na pastę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Odstawiamy dressing do lodówki.

      2. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z każdego fileta uzyskać 2 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Oprószamy z obu stron papryką, solą, pieprzem i mąką. Kurczaka smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto.

      Grzanki rumienimy w opiekaczu lub piekarniku.

      3. Umytą sałatę rwiemy na kawałki, mieszamy z sosem.

      Układamy na talerzach wraz z kawałkami kurczaka i czerwona cebulą. Możemy posypać dodatkowym parmezanem. Podajemy z grzankami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 04 listopada 2016 14:51
  • poniedziałek, 31 października 2016
    • Klasyczna surówka obiadowa z białej kapusty

      W zasadzie, tytuł dzisiejszej potrawy mówi wszystko: to najbardziej klasyczna z klasycznych surówek obiadowych, bardzo łatwa w wykonaniu, a przy tym niezwykle smaczna i uniwersalna, pasuje bowiem do mnóstwa dań, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Bez problemu przechowuje się ją w lodówce do kilku dni, zatem można przygotować ją również w większych ilościach.


      The Easiest White Cabbage Salad

       

      1/2 główki małej kapusty - ok. 1/2 kg - ścisłe proporcje wagowe nie są najistotniejsze - sałatkę doprawiamy wg. własnego smaku

      1 marchewka - obrana, starta na tarce


      dressing (składniki mieszamy):

      1/3 szklanki oleju

      3 łyżki białego octu winnego

      1 łyżka cukru

      1 łyżeczka soli

      1/4 łyżeczki pieprzu

      4 łyżki siekanego koperku

       


      Kapustę bardzo drobno siekamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy malaksera, ponieważ ręcznie jest to dość trudne. Można również użyć szatkownicy. Jak najdrobniejsze pocięcie kapusty jest istotne, ponieważ to właśnie zapewni surówce właściwy smak.

      Rozdrobnioną kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie odsączamy i odciskamy wodę.

      Następnie dodajemy marchewkę i dressing. Surówkę dokładnie mieszamy, próbujemy, i ostatecznie doprawiamy do smaku solą, cukrem bądź octem, jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by surówka się schłodziła, a smaki się połączyły. 

      Surówka bez problemu wytrzyma w lodówce 3-4 dni.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 października 2016 12:54
  • czwartek, 27 października 2016
    • Coleslaw, czyli surówka z białej kapusty

      Historia surówki Coleslaw sięga najprawdopodobniej czasów rzymskich. Sama zaś nazwa wywodzi się z języka flamandzkiego od słowa "koolsla", które jest skrótem "koolsalade" (surówka z kapusty). Ta prosta i pyszna sałatka jest wspaniałym dodatkiem do różnych dań obiadowych, zwłaszcza do pikantnych mięs: drobiu, wieprzowiny czy wołowiny; ponadto pasuje również do ryb i dań bezmięsnych, jak np. krokiety.

      Coleslaw

      1/2 główki małej kapusty - ok. 1/2 kg - ścisłe proporcje wagowe nie są najistotniejsze - sałatkę doprawiamy wg. własnego smaku

      1 marchewka - obrana, starta na tarce


      sos (składniki mieszamy):

      1/2 szklanki majonezu

      1/2 szklanki maślanki

      1/4 szklanki cukru

      1 łyżeczka soli

      1/4 łyżeczki pieprzu

      2 łyżki białego octu winnego

       


      Kapustę bardzo drobno siekamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy malaksera, ponieważ ręcznie jest to dość trudne. Można również użyć szatkownicy. Jak najdrobniejsze pocięcie kapusty jest istotne, ponieważ to właśnie zapewni surówce właściwy smak.

      Rozdrobnioną kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie odsączamy i odciskamy wodę.

      Następnie dodajemy marchewkę i sos. Surówkę dokładnie mieszamy, próbujemy, i ostatecznie doprawiamy do smaku solą, cukrem bądź octem, jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by surówka się schłodziła, a smaki się połączyły. 

      Surówka bez problemu wytrzyma w lodówce 2 dni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 października 2016 13:19
  • środa, 08 czerwca 2016
  • środa, 03 lutego 2016
  • poniedziałek, 14 września 2015
    • Sałatka grecka. Horiatiki Salata.

      Nie szukajcie w Grecji sałatki greckiej. Spytajcie raczej o Horiatiki Salata - czyli sałatkę wiejską - a dostaniecie to, czego chcecie. Świeże warzywa i lekko słony ser, skropione delikatną oliwą z ziołami. To jedna z moich ulubionych sałatek. Możliwe, że ulubiona. Pasuje do wielu potraw, nie tylko kuchni greckiej. Można ją podać nawet samą, z bagietką, na śniadanie czy kolację. Nazwa "wiejska" oznacza, że składniki kroimy w większe kawałki, bez zbytniej pieczołowitości. Sałatka powstała bowiem z tego, co miano "pod ręką" w ogrodzie, a do jej przygotowywania nie używano nawet często deski do krojenia, krojąc warzywa wprost do salaterki czy na duży talerz. Całość skrapiano oliwą, układając na wierzchu duży kawał świeżego sera feta. Co ważne, do jej przygotowania, wbrew temu, co serwuje wiele restauracji poza Grecją, nie używa się sałaty. Prosty, ludowy posiłek, lecz jakże smaczny! Przepis wg Petera Vekinis, a właściwe wg jego 88-letniej Mamy, Greczynki.



      2 pomidory
      1 czerwona papryka +ew. 1/2 papryki zielonej
      1 świeży ogórek
      1 czerwona cebula
      oliwki zielone i/lub czarne
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      ser feta


      4 łyżki oliwy
      1/2 łyżeczki oregano

      sól i czarny pieprz do smaku
      1-2 łyżki soku z cytryny
      1 mały, przeciśnięty ząbek czosnku


      Pomidor, paprykę i ogórka pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w grube pióra. Warzywa wymieszać, dodając oliwki, natkę pietruszki i oregano (na tym etapie można dodać również sól i pieprz, jeśli chcecie). Na wierzchu ułożyć fetę (dowolna ilość) i polać sałatkę oliwą z oliwek. Oprószyć dekoracyjnie oregano.

      Jeśli lubicie, można dodać do oliwy przeciśnięty ząbek czosnku (osobiście bardzo lubię ten dodatek).
      Można użyć także odrobiny soku z cytryny do skropienia sałatki, choć w najbardziej tradycyjnej wersji się tego nie robi.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka grecka. Horiatiki Salata.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 września 2015 14:57
  • czwartek, 30 lipca 2015
  • piątek, 29 maja 2015
    • Sałatka makaronowa z szynką i serem

      Ta szybka, pyszna i pożywna sałatka makaronowa, świetnie sprawdzi się zarówno w domu, jak i na wiosennych piknikach. Z powodzeniem można ją także zabrać do pracy lub szkoły. Ilość poszczególnych składników można dowolnie zwiększać bądź zmniejszać, wedle uznania. Polecam!



      250 g drobnego makaronu
      6 plastrów szynki - pokrojone w kostkę
      6 plastrów sera - pokrojone w kostkę
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      1/2 czerwonej papryki - pokrojonej w kostkę
      1 cebula - obrana, posiekana w kostkę

      sos:
      4 łyżki majonezu
      2 łyżki octu
      2 łyżeczki cukru
      2 łyżeczki musztardy

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy makaron będzie już prawie gotowy, podczas ostatnich minut gotowania dodajemy mrożony zielony groszek. Gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty od ponownego zawrzenia wody, po czym odcedzamy na sicie. Odstawiamy makaron, by trochę przestygł.

      2. W tym czasie mieszamy składniki sosu (musi być wyrazisty w smaku!) oraz przygotowujemy dodatki. Szynkę, ser, paprykę kroimy w małą kostkę, cebule obieramy i siekamy.

      3. Makaron mieszamy z dodatkami i sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka makaronowa z szynką i serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 29 maja 2015 14:40
  • środa, 15 kwietnia 2015
    • Sałatka z kurczakiem i avocado

      Smaczna, pożywna sałatka w wiosennie zielonym kolorze.



      1 filet z piersi kurczaka
      1 avocado
      sok z 1/2 cytryny
      2 łyżki siekanego szczypiorku
      2 łyżki majonezu

      1/2 łyżeczki curry
      1/4 łyżeczki chili w płatkach
      sól i czarny świeżo zmielony pierz - do smaku
      1 łyżka oleju

      Filet z kurczaka kroimy w drobna kostkę. Mieszamy z przyprawami wymieszanymi z olejem. Smażymy na patelni ze wszystkich storn, na złoto. Odstawiamy do wystudzenia.

      Avocado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i skórkę. Miąższ kroimy w kostkę.
      W salaterce mieszamy kurczaka, avocado i szczypiorek. Dodajemy majonez i sok z cytryny - sałatka powinna być intensywnie cytrynowa i orzeźwiająca w smaku. Doprawiamy w razie potrzeby solą lub pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 15 kwietnia 2015 11:06
  • czwartek, 15 stycznia 2015
  • środa, 09 lipca 2014
    • Sałatka makaronowa z mortadelą i serem

      Dziś proponuję szybką sałatkę makaronową z mortadelą, serem żółtym i kiszonym ogórkiem. Zamiast mortadeli można użyć kiełbasy szynkowej - warto podczas kupna zwrócić uwagę na skład produktu. Proporcje tu są w zasadzie dowolne, możemy je całkowicie dostosować do własnego gustu.



      200 g makaronu typu świderki
      200 g mortadeli lub kiełbasy szynkowej
      200 g sera żółtego
      2-3 duże ogórki kiszone
      1 duża cebula - użyłam czerwonej dla ładniejszego efektu kolorystycznego
      2-3 łyżki majonezu
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.

      Kiełbasę i ser kroimy w plastry a następnie w cienkie słupki. Podobnie kroimy ogórki, natomiast cebulę obieramy i kroimy w pióra. Mieszamy z ugotowanym makaronem i majonezem (majonezu dajemy tyle, by ładnie połączył wszystkie składniki. Jeśli sałatka jest za gęsta, można dodać trochę soku z ogórków).
      Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem (intensywnie, by sałatka miała wyrazisty smak) i ewentualnie solą.
      Odstawiamy do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 lipca 2014 13:54
  • czwartek, 03 lipca 2014
    • Tajska sałatka z białej kapusty

      Sałatka z białej kapusty w stylu tajskim znakomicie nadaje się do wszystkich potraw w stylu azjatyckim oraz do potraw z grilla. Jest przy tym łatwa do wykonania i, jak wszystkie sałatki z kapusty, dobrze znosi przechowywanie. Wg naszego uznania można ja dodatkowo wzbogacić czerwoną papryka lub świeżym ogórkiem, choć ja osobiście najbardziej lubię wersję podstawową. Polecam! Przepis na podstawie Karen's Kitchen Stories.




      1 mała główka białej kapusty, nie cięższa niż 1 kg
      2 duże marchewki
      dressing:
      4 łyżki octu winnego
      3 łyżki jasnego sosu sojowego
      3 łyżki oleju
      3 łyżki słodkiego sosu chili
      2 łyżki miodu
      1/2 łyżeczki oleju sezamowego
      2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)

      Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, zwłaszcza, jeśli są uszkodzone. Kapustę kroimy i siekamy w jak najcieńsze paski, najlepszy efekt uzyskamy szatkując na szatkownicy.
      Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski.

      Składniki dressingu dokładnie mieszamy. Sałatkę mieszamy z dressingiem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaku się połączyły.
      Sałatkę możemy dodatkowo posypać prażonymi ziarnami sezamu lub płatkami papryki chili.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 lipca 2014 10:50
  • wtorek, 17 czerwca 2014
  • piątek, 13 czerwca 2014
  • czwartek, 12 czerwca 2014
    • Sałatka z marynowanych pomidorów

      Po raz kolejny miałam okazję się przekonać o czymś, o czym w zasadzie wiem od dawna: najprostsze połączenia są zazwyczaj najsmaczniejsze. Tak też jest w przypadku tej sałatki, która dzięki kolorowym, soczystym i aromatycznym pomidorom jest dla mnie jest pełna słońca, wakacji i radosnego śmiechu. Nawet w zimowe dni wniesie ona do naszych domów odrobinę lata. Idealnie nadaje się do potraw z grilla, wszelkich mięs, ryb oraz do grzanek. Przepis na podstawie Barefeet in the Kitchen.



      500 g pomidorów (można użyć zwykłych, pokrojonych w kawałki lub koktajlowych. Dla ładnego efektu wizualnego użyłam pół na pół pomidorków czerwonych i żółtych)
      100 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
      2 łyżki octu balsamicznego
      2 łyżki cukru
      1 łyżeczka soli
      3 łyżki siekanej natki pietruszki
      10 drobno porwanych listków świeżej bazylii
      1/4 łyżeczki suszonego tymianku
      2 przeciśnięte ząbki czosnku
      świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
      ew. szczypta chilli

      Umyte pomidory pokroić na kawałki lub - w przypadku pomidorków koktajlowych - na połówki.
      Składniki marynaty wymieszać, dodać pomidory, wymieszać.
      Przed podaniem sałatkę odstawić na co najmniej 1 godzinę, by pomidory się zamarynowały a smaki połączyły.
      Sałatkę można bez problemu przechowywać w lodówce nawet 24 godziny.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z marynowanych pomidorów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 czerwca 2014 13:46
  • piątek, 16 maja 2014
  • piątek, 03 stycznia 2014
  • wtorek, 24 września 2013
  • czwartek, 19 września 2013
  • czwartek, 18 lipca 2013

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!