Passionfruit

pełnia smaku...

Ciasta

  • poniedziałek, 08 maja 2017
    • Nowojorskie ciasto kruszonkowe. New York-Style Crumb Cake

      Jeśli należycie do osób, dla których najlepszym elementem chałki jest kruszonka, a najsmaczniejsza w drożdżówkach jest… kruszonka, koniecznie spróbujcie tego ciasta. Na puszystym, smakowitym cieście leży tutaj bowiem… tak! Gruba warstwa słodkiej, aromatycznej, lekko cynamonowej, chrupiącej kruszonki! Ciasto jest przy tym jednym z najprostszych i najszybszych w wykonaniu, z jakim się spotkałam. Piecze się również błyskawicznie. A wiecie, co jest najlepsze? Nie potrzebujemy do niego nawet używać robota kuchennego! O tym, że jest pyszne, np. do herbaty czy kawy, nie muszę chyba wspominać. Same zalety! Przepis wg MarthaStewart.

      New York Style Crumb Cake

      ciasto, składniki mokre:

      2 jajka

      2 łyżki oleju

      0,5 szklanki mleka

      2 łyżeczki  ekstraktu wanilii (nie mylić ze sztucznym aromatem wanilinowym w małych buteleczkach, którego dodaje się maksymalnie 3 krople!)

      ciasto, składniki suche:

      1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

      1/2 szklanki cukru

      2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      0,5 łyżeczki soli

      kruszonka:

      2/3 kostki masła (rozpuszczonego, ochłodzonego)

      2 szklanki mąki pszennej tortowej

      1 szklanka brązowego cukru

      1,5 łyżeczki cynamonu

      0,5 łyżeczki soli

      + masło i kasza manna do formy do pieczenia

      ew. cukier puder do oprószenia

       

      1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła w małym rondelku. Odstawiamy je na bok, by przestygło.

      Formę do ciasta o rozmiarach ok. 22 cm x 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną.

      2. W misce mieszamy trzepaczką (rózga kuchenną) składniki mokre. Dodajemy składniki suche, mieszamy, aż wszystko się ładnie połączy. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy do pieczenia, rozprowadzając je równomiernie cienką warstwą na dnie.

      3. Pora na kruszonkę. W misce mieszamy mąkę, brązowy cukier, cynamon i sól. Wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy, aż całość zacznie przypominać mokry piasek na plaży.

      Kruszonkę rozkruszamy palcami równomiernie na całej powierzchni ciasta.

      Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. C przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem (ja z tego zrezygnowałam)

      New York Style Crumb Cake

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Nowojorskie ciasto kruszonkowe. New York-Style Crumb Cake”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 maja 2017 14:44
  • wtorek, 09 sierpnia 2016
    • Ciasto kawowe

      Wielokrotnie widziałam przepisy na "Coffee Cake", jednak zawsze kończyło się to rozczarowaniem, ponieważ nie chodziło w nich o ciasto kawowe, tylko o ciasto do kawy. Cóż - to spora różnica, ponieważ za mną chodził smak ciasta kawowego. Z tego powodu postanowiłam takie właśnie ciasto tym razem upiec. Jest takie, jak chciałam - wilgotne, konkretne, z wyraźnie wyczuwalną kawą. I jak najbardziej nadaje się do kawy ;)

      Coffee Flavoured Cake

      1/2 kostki miękkiego masła

      2/3 szklanki cukru

      3 jajka

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1/4 łyżeczki soli

      1 szklanka maślanki

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      1,5 - 2 szklanki mąki tortowej

       

      do części kawowej:

      4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      4 łyżki wody

      3-4 łyżki melasy (black treacle)

      3 dodatkowe łyżki maki pszennej

      1 łyżka cukru pudru


      masło + kasza manna do wysypania formy do pieczenia

       

      1. Miękkie masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy jajka i ucieramy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, sól, proszek do pieczenia i maślankę - mieszamy.

      Nadal miksując, dodajemy stopniowo mąkę.

      2.  Formę do pieczenia o rozmiarze ok. 26 cm x 10 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną (lub ew. bułka tartą). Wlewamy połowę lub 2/3 ciasta.

      Do pozostałego ciasta dodajemy kawę zaparzoną w 4 łyżkach wrzącej wody (wystudzoną), melasę,cukier puder oraz dodatkową mąkę. Mieszamy dokładnie, po czym wylewamy ciasto kawowe do formy z ciastem jasnym.

      Następnie mieszamy spiralnym ruchem (widelec, patyczek do szaszłyka), by w cieście powstał zakręcony wzorek.

       mieszanie

      Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 45-55 minut, do suchego patyczka.

      Ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kawowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 sierpnia 2016 14:05
  • środa, 03 sierpnia 2016
    • Zakręcone ciasto cynamonowe

      Jeśli lubicie cynamon, to ciasto jest dla Was. I jeśli lubicie, kiedy podczas pieczenia zapach cynamonu wypełnia cały dom, to ciasto także jest dla Was. Jeśli lubicie coś słodkiego do kawy czy herbaty - to ciasto jest dla Was. Jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, i ma przy tym niebanalny smak. Przez mięciutkie, puchate wnętrze przechodzi bowiem zakręcona smużka cynamonu, który nadaje ciastu wyjątkowy charakter. Przepis na podstawie RedflyCreations.

       Cinnamon Bread

      1/2 kostki miękkiego masła

      2/3 szklanki cukru

      3 jajka

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1/4 łyżeczki soli

      1 szklanka maślanki

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      1,5 - 2 szklanki mąki tortowej

       

      cukier cynamonowy: 1/3 szklanki cukru + 2 łyżeczki cynamonu

      masło + kasza manna do wysypania formy do pieczenia

       

      1. Miękkie masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy jajka i ucieramy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, sól, proszek do pieczenia i maślankę - mieszamy.

      Nadal miksując, dodajemy stopniowo mąkę.

      2.  Formę do pieczenia o rozmiarze ok. 26 cm x 10 cm smarujemy masłem i wysypujemy kasza manna (lub ew. bułka tartą). Wlewamy połowę ciasta i posypujemy ja polowa cukru cynamonowego. Wlewamy druga połowę i wsypujemy druga połowę cukru.

      Następnie mieszamy spiralnym ruchem (widelec, patyczek do szaszłyka), by w cieście powstał zakręcony cynamonowy wzorek.

       mieszanie

      Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 45-55 minut, do suchego patyczka.

      Ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zakręcone ciasto cynamonowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 03 sierpnia 2016 11:21
  • środa, 24 lutego 2016
    • Ciasto marmurkowe

      Niektórzy wolą ciasta jasne, inni zaś murzynki. Całe szczęście, dla tych, którzy lubią oba te rodzaje ciast, istnieją również ciasta marmurkowe, czyli dwa w jednym! Miękkie, puszyste ciasto marmurkowe, to deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Przepis wg MyCookingLoveAffair.

      Ciasto marmurkowe

      5 jajek (+120g cukru pudru do ubicia białek)

      200g miękkiego masła (temperatura pokojowa)

      140g cukru pudru

      1 łyżeczka esencji waniliowej

      otarta skórka + sok z 1/2 cytryny

      100ml lekko ciepłego mleka

      szczypta soli

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      480 g mąki pszennej tortowej

      3 łyżki ciemnego kakao

       

       

      1. Żółtka oddzielamy od białek.

      Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. W połowie ubijania dodajemy cukier puder (120g), dokańczamy ubijanie.

      2. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem (140g), po czym, nadal ucierając, dodajemy po jednym żółtku, esencję waniliową, szczyptę cukru i ocieplone mleko.

      Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie drewniana łyżką (już nie ucieramy robotem kuchennym!)

      1/3 ciasta odkładamy do drugiego naczynia i dodajemy kakao. Mieszamy.

      Do obu ciast dodajemy ubite białka (do jasnego 2/3, do ciemnego 1/3). Delikatnie mieszamy, by nie zniszczyć piany.

      3. Formę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub drobną bułką tartą (chyba, że posiadamy formę z powłoką zapobiegającą przywieraniu). Wlewamy połowę jasnego ciasta, na które wykładamy  ciemne. Całość przykrywamy pozostałym jasnym ciastem. Powierzchnię wyrównujemy, po czym za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków jeden raz delikatnie mieszamy spiralnie dookoła całość, by w cieście utworzyły się fantazyjne wzorki.

      Sposób mieszania ciasta

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C przez 45-60 minut, do suchego patyczka.

      Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą.

      Ciasto piekłam w formie kominkowej o średnicy 30 cm.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marmurkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 24 lutego 2016 13:59
  • piątek, 12 lutego 2016
    • Castella / Kasutera, czyli ciasto z Japonii

      Castella lub po japońsku - Kasutera - to japońskie ciasto z Nagasaki. Do Kraju Kwitnącej Wiśni zawitało w XVI w. wraz z misjonarzami z Portugalii. Nazwa ciasta wywodzi się od portugalskiego "Pão de Castela", co dosłownie oznacza "chleb z Kastylii". Jego prosty smak szybko podbił podniebienia Japończyków, a sam przepis doczekał się rożnego rodzaju modyfikacji, jak np. dodatku zielonej herbaty matcha. Jego piękna, prosta, geometryczna forma kojarzy mi się japońskim zamiłowaniem do ładu i porządku. Zachęcam Was do wypróbowania tego bardzo smacznego ciasta - to zwarty, konkretny biszkopt o wyważonym smaku, który świetnie smakuje bez żadnych dodatków. Ja jednak pokusiłam się o przełożenie go klasycznym francuskim kremem maślanym, bo bardzo mi się ta modyfikacja spodobała. Wyszło naprawdę pysznie. Przepis na podstawie 12tomatoes i yummyworkshop.

      Kasutera

      6 jajek w temperaturze pokojowej

      1 szklanka cukru pudru

      6 łyżek miodu

      4-6 łyżek wody, mleka lub słodkiej śmietanki 12%

      1 szklanka maki pszennej tortowej - przesianej

      szczypta soli


      krem:

      2/3 kostki miękkiego masła

      2/3 szklanki cukru pudru

      2 łyżki ekstraktu z wanilii lub rumu

      ew.2-3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

      1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Nadal miksując, dodajemy cukier puder i po 1 żółtku. Następnie dodajemy miód i wodę. Na tym etapie ciasta już nie miksujemy robotem, tylko trzepaczką/rózgą kuchenną. Dodajemy stopniowo przesiana make, która dokładnie, lecz delikatnie łączymy z ciastem aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W zależności od wielkości użytych jajek i od wilgotności maki może się okazać, że będziemy jej potrzebować odrobinę więcej.

      2. Ciasto przekładamy do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Teraz unosimy na 2-3 cm formę nad blat i 2=krotnie ją "upuszczamy" - dzięki temu pozbędziemy się z ciasta pęcherzyków powietrza.

      Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st. C przez ok. 30 minut - do suchego patyczka, aż wierzch ciasta będzie rumiany.

      3. Przez pierwsze 5 minut ciasto studzimy w formie. Następnie wyjmujemy je, wykładając do góry nogami na przygotowany kawałek papieru do pieczenia. Dociskamy dłońmi, by zredukować ewentualne wybrzuszenie, powstałe podczas pieczenia. Chodzi o to, by ciasto było z obu stron całkowicie równe, płaskie. Odrywamy z góry papier do pieczenia (który początkowo był na spodzie naszego ciasta) i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

      Wystudzone ciasto owijamy szczelnie w folię aluminiowa i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ciasto możemy już podawać, odkroiwszy cieniutko zrumienione krawędzie.

      Piekłam w kwadratowej formie 20cm x 20cm. Gotowe ciasto przekroiłam na 2 prostokąty 10cm x 20cm.

      4. Jeśli chcecie przekładać ciasto jakimś kremem - co nie jest konieczne - zróbcie to przed odłożeniem go do lodówki (tylko pozwólcie mu całkowicie wystygnąć - ja byłam trochę zbyt niecierpliwa, heh!).

      Krem: całkowicie miękkie masło (temperatura pokojowa) ucieramy robotem kuchennym, dodając stopniowo cukier pudrem, aż całość będzie puszysta. Nadal ucierając, dodajemy ekstrakt waniliowy lub rum. Jeśli krem jest za gesty, podczas ucierania możemy dodać odrobinę mleka lub śmietanki.

      Jeśli cały czas się zastanawiacie, czy w przepisie nie brakuje proszku do pieczenia czy sody, to wyjaśniam, że niczego tu nie brakuje. Ciasto to jest pieczone metodą tradycyjną i utrzymuje się jedynie na pianie z białek, czemu zawdzięcza swą wyjątkową konsystencję.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Castella / Kasutera, czyli ciasto z Japonii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 12 lutego 2016 14:43
  • wtorek, 11 sierpnia 2015
    • Ciasto jogurtowe z jagodami

      W lecie wszystko dookoła aż woła, by jak najlepiej wykorzystać dostępne owoce. To sezon owocowych deserów, ciast i lodów. Patrząc na przepiękne jagody, które ostatnio dostałam :), od razu wpadłam na myśl, by zrobić z nimi ciasto. Ciasto pełne owoców, miękkie, wilgotne i delikatne dzięki dodatkowi jogurtu, idealne do kawy czy herbaty, a przy tym bardzo proste i szybkie do przygotowania. Przepis na podstawie Chocolate with Grace.



      2 jajka
      1 szklanka cukru
      100 g masła
      200 g jogurtu greckiego
      skórka + sok z 1 cytryny
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

      1 szklanka jagód + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      masło+kasza manna do wysypania formy do ciasta
      cukier puder + mleko do zrobienia lukru

      1. Przebrane jagody myjemy na sicie. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, by je dokładnie pokryła. Dzięki temu owoce nie opadną na dół ciasta.

      2. Jajka ubijamy za pomocą robota kuchennego z cukrem do białości. Nadal miksując, dodajemy rozpuszczone masło i jogurt grecki. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wsypujemy sól i proszek do pieczenia, miksujemy. Następnie, mieszając, partiami dodajemy przesianą mąkę.

      Do gotowego ciasta dodajemy jagody. Mieszamy delikatnie łyżką.

      Ciasto przelewamy do formy do pieczenia o wymiarach 25 cm x 8 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównujemy jego powierzchnię.

      3. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. c przez 20 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy ciasto przez kolejne 30 minut, do suchego patyczka.

      Ciasto studzimy na kratce.
      Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. (W tym celu mieszamy kilka łyżeczek cukru pudru z 1 łyżeczką mleka.)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto jogurtowe z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 sierpnia 2015 12:30
  • poniedziałek, 29 czerwca 2015
    • Pomarańczowa babka na białkach

      Jeśli zostały wam białka, na przykład po przygotowaniu pysznego, domowego Lemon curd, świetnym pomysłem na zagospodarowanie ich jest zrobienie babki na białkach. Jest pyszna, puchata i aromatyczna, w niczym nie ustępuje babkom robionym na całych jajkach. Jeśli nie powiecie jedzącym, co właśnie jedzą, nikt się nie zorientuje, że przepis ten jest nietypowy. Bardzo polecam, ponieważ jest ona tak smaczna, że może się zdarzyć, ze zaczniecie hurtowo produkować Lemon curd, byle tylko mieć okazję do zrobienia takiej babki :)



      5 białek + 1 łyżka soku z cytryny
      1 szklanka cukru pudru

      150 ml ciepłego mleka + 1/2 kostki masła
      skórka otarta z 1 pomarańczy
      1 szklanka mąki tortowej
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki soli

      masło + mąka lub bułka tarta do wysypania formy do pieczenia
      cukier puder do posypania babki


      1. Mleko podgrzewamy w rondelku wraz z masłem. Odstawiamy, by mleko przestygło, a masło się rozpuściło.

      2. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo przesiany cukier puder.

      3. Do mleka dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia sól i odmierzoną, a następnie przesianą mąkę. Mieszamy dokładnie. Do masy dodajemy 1/2 ubitych białek i dokładnie mieszamy (za pomocą łyżki, nie miksera). dodajemy drugą połowę piany i mieszamy delikatnie, by nie zniszczyć piany.

      Ciasto przelewamy ostrożnie do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą.

      Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pomarańczowa babka na białkach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 czerwca 2015 13:01
  • środa, 13 maja 2015
    • Ciasto mocno cytrynowe, najprostsze, najlepsze

      Najprostsze, najlepsze ciasto cytrynowe. Mocno cytrynowe. Takie, że po pierwszym kawałku będziecie mieli ochotę na kolejny. Cudowne do kawy i herbaty. Miękkie, wilgotne, puchate, konkretne. Po prostu musicie spróbować :)



      4 jajka
      1,5 szklanki cukru
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      skorka i sok z 2 cytryn

      2 i 1/4 szklanki maki pszennej tortowej
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki soli

      1 szklanka mleka
      1/2 kostki masła (100 g)
      10 łyżek (z czubkiem) mleka w proszku

      lukier:
      1/2 szklanki cukru pudru
      sok z cytryny (lub limonki) + mleko

      1. Do rondelka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzać, by masło się rozpuściło. Dodać mleko w proszku, wymieszać. Odstawić, by przestygło.

      2. Jajka ubijać mikserem, aż będą białe i puszyste. Wówczas dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Ubijać całość, aż masa będzie kremowa. Z umytych cytryn najpierw zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. Dodać do ciasta, wymieszać.
      Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie zmiksować.
      Nadal miksując, wlewać do ciasta cienkim strumieniem mleko z masłem.

      3. Ciasto przelać do formy kominkowej, dokładnie wysmarowanej wewnątrz masłem i wysypanej mąką pszenną.
      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z formy i ułożyć do wystudzenia kratce do pieczenia.
      Ciasto piekłam w formie z kominkiem o średnicy 30 cm.

      4. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Do cukru pudru w miseczce dodajemy po kilka kropel mleka i soku z cytryny, ucierając łyżeczką, do uzyskania pożądanej konsystencji lukru. W celu uzyskania rzadszej konsystencji dodajemy po trochu więcej soku z cytryny, w celu zagęszczenia - więcej cukru pudru. Ciasto smarujemy lukrem za pomocą pędzelka kuchennego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto mocno cytrynowe, najprostsze, najlepsze”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 13 maja 2015 11:31
  • wtorek, 20 stycznia 2015
    • Ciasto bananawo kawowe

      Banany i kawa to udany duet. Świetnie uzupełniają się w tym cieście, łącząc słodycz i smak bananów z delikatnym, uwodzącym zapachem kawy. Miękkie i delikatne. Idealne do popołudniowej... kawy :) lub herbaty. Polecam!



      2 średnie dojrzałe banany (najlepiej z brązowymi plamkami)
      3/4 szklanki cukru
      100 g masła
      3 duże jajka
      1 łyżka mleka
      aromat waniliowy - ok. 2-3 krople
      6 lekko czubatych łyżeczek dobrej kawy rozpuszczalnej + 100 ml wrzącej wody
      ok. 2 szklanki mąki pszennej
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia


      1. Banany obrać. Ugnieść w misce na jednolitą masę za pomocą tłuczka do ziemniaków (można także użyć robota kuchennego). W 125 ml wrzącej wody rozpuścić dokładnie kawę. Odstawić, by trochę ostygła.

      2. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać ugniecione banany, zmiksować. Mieszając, dodawać po jednym jajku. Dodać aromat waniliowy i łyżkę mleka.Następnie wlać przygotowaną kawę, zmiksować.

      Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie zmiksować.

      3. Przełożyć ciasto do foremki do pieczenia (22 cm x 10 cm), wyrównać powierzchnię.
      Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.przez 1 godzinę i 10 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce do pieczenia.
      Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bananawo kawowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 stycznia 2015 15:51
  • środa, 06 sierpnia 2014
    • Waniliowe ciasto ze śliwkami

      W tym waniliowo - cytrynowym cieście słodycz została przełamana lekko kwaskowymi śliwkami. Jest to bardzo smaczna kompozycja, warta wypróbowania. Poza sezonem można użyć mrożonych śliwek. Przepis wg Marthy Stewart.



      2/3 kostki masła (kostki mającej 200g)
      2/3 szklanki cukru
      3 jajka rozmiar L
      1/4 łyżeczki soli
      1/2 szklanki kwaśne gęstej śmietany 12%
      2 łyżeczki cukru waniliowego
      skórka otarta z 1 cytryny
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczka kuchennej sody oczyszczonej
      1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
      12 śliwek węgierek
      1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

      cukier puder do posypania

      Śliwki umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, pestki usunąć. Śliwki wymieszać z mąką ziemniaczaną, by je dokładnie pokryła.

      Miękkie masło utrzeć za pomocą robota kuchennego dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać sól, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Następnie, mieszając, dodawać przesianą mąkę.

      Ciasto przełożyć do okrągłej formy do pieczenia - tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłożyć śliwki - nie wciskać ich w ciasto.

      Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut, aż będzie złote, a patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Waniliowe ciasto ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 06 sierpnia 2014 15:15
  • środa, 23 kwietnia 2014
    • Babka piaskowa dwukolorowa

      Miękka, lekko wilgotna, łatwa w wykonaniu babka, która świetnie sprawdzi się także w podłużnej formie keksówce.





      5 jajek rozm. M
      250 ml cukru
      1 op. cukru waniliowego
      1 kostka masła 200 g
      250 ml maki ziemniaczanej
      125 ml maki pszennej tortowej
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 łyżka kakao

      ew. polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania

      Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno (pomaga dodatek szczypty soli lub łyżeczka soku z cytryny).

      Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy i nadal miksując, dodawać miękkie masło. Następnie dodać obie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować.
      Odłożyć do mniejszej miski 2-3 łyżki ciasta, do których dodać 1 łyżkę kakao i 2 łyżki ubitej piany z białek - wymieszać.

      Resztę piany z białek dodać do jasnego ciasta - mieszać ostrożnie, by nie zniszczyć piany.

      Jasne ciasto przelać do wysmarowanej masłem  i wysypanej kaszą manna formy do pieczenia. Na wierzch polać ciemne ciasto. Zamieszać delikatnie widelcem.

      Babkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 45 minut - do suchego patyczka.

      Wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

      Piekłam w formie o średnicy 18 cm i pojemności 1 l.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka piaskowa dwukolorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 23 kwietnia 2014 15:52
  • poniedziałek, 31 marca 2014
    • Ciasto mocno pomarańczowe z marchewką

      Podczas ostatnich dość ponurych dni zapragnęłam czegoś słonecznego i aromatycznego. Tak powstało ciasto pomarańczowe.  Mocno pomarańczowe.



      100 g masła
      50 ml oleju
      2/3 szklanki cukru
      4 jajka rozm. M
      3 średnie marchewki (ok. 200 g)
      1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
      otarta skórka i sok z 1 średniej pomarańczy
      ok. 300 g mąki pszennej typ 450
      100 g skórki pomarańczowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

      cukier puder do posypania ciasta

      1. Marchew obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Jajka utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać olej, marchewkę, otartą skórkę z 1 pomarańczy oraz wyciśnięty z tej pomarańczy sok. Dobrze zmiksować. Dodać proszek do pieczenia i mąkę (ilość mąki może się różnić w zależności, ile soku otrzymamy z naszej pomarańczy. Ciasto powinno być gęste, jak gęsta śmietana. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki). Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, którą wcześniej mieszamy z mąką ziemniaczaną (co zapobiegnie jej opadaniu na dno ciasta) i całość delikatnie mieszamy.

      2. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem formy do pieczenia - keksówki (12 x 30 cm). Jeśli forma nie ma powłoki zapobiegającej przywieraniu, wysypujemy ją dodatkowo kaszą manna lub bułką tartą.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. przez ok. 45 minut. Sprawdzamy stopień wypieczenia ciasta za pomocą patyczka. Jeśli po wetknięciu w ciasto jest suchy - ciasto jest gotowe. Jeśli jest obklejony ciastem - pieczemy jeszcze trochę.

      3. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 marca 2014 09:31
  • czwartek, 30 stycznia 2014
    • Keks cesarski

      Jak dla mnie - keks idealny, taki, jak robiony był jeszcze przez moją Mamę, puszysty, z mnóstwem bakalii, które na pewno nie opadną.


      250 g mąki pszennej
      200 g cukru ( jeśli lubimy mniej słodkie ciasta - 125 g)
      1/3 kostki masła ( kostki mającej 200 g)
      4 jajka
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      bakalie - jakie lubimy, powinno być ich sporo, przynajmniej duża garść
      mąka ziemniaczana
      rum

      można dodać 2- 3 krople ulubionego aromatu do ciast

      1. Żółtka utrzeć z cukrem i ocieplonym masłem na puch.

      2. Bakalie namoczyć w odrobinie wody z rumem lub skropić samym rumem.
      Z białek ubić sztywną pianę. Warto dodać do białek kilka kropli soku z cytryny, ubiją się szybciej.

      3. 1/3 piany wymieszać z żółtkami, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, nie przerywając miksowania ciasta.

      4. Bakalie osączyć na sitku, obsypać mąką ziemniaczaną i, potrząsając sitkiem, dokładnie obtoczyć je w mące. Zapobiegnie to opadaniu bakalii na spód ciasta.

      5. Dodać do ciasta bakalie, wymieszać. Dodać resztę piany, delikatnie wymieszać. Obie te czynności robimy już łyżką, nie robotem kuchennym. Mieszamy delikatnie, by nie pozbawić bakalii mąki i nie wmieszać całej piany zbyt mocno w ciasto.

      6. Przelać ciasto do keksówki, piec 45 min w 180 st.C.

      Moja keksówka ma 22 x 8 cm. Jeśli chcemy upiec ciasto w większej formie, odpowiednio podwajamy lub potrajamy ilość składników.

      Gotowe ciasto można polukrować lub polać polewą czekoladową.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Keks cesarski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 stycznia 2014 14:52
  • piątek, 19 lipca 2013
    • Klasyczne ciasto z truskawkami

      Klasyczne ciasto truskawkowe - mięciutkie, pachnące latem. Kwintesencja domowego ciepła i wakacji. Idealne do szklanki mleka lub do kawy.



      5 jajek M

      2/3 szklanki cukru
      200 g masła ( z tego 150 g użyjemy do ciasta a 50 g na kruszonkę)
      1 i 1/2 szklanki mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      cukier waniliowy lub aromat - ok. 4 kropli

      masło, mąka, cukier do kruszonki

      ok. 30 dag truskawek



      1. Masło roztapiamy w małym rondelku, odstawiamy do wystygnięcia.

      Truskawki myjemy, usuwamy listki.

      2. Jajka ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy cukier waniliowy lub aromat. Wlewamy 3/4 rozpuszczonego masła. 1/4 zostawiamy sobie do kruszonki.

      Do ciasta dodajemy następnie proszek do pieczenia oraz stopniowo przesianą mąkę. Miksujemy dokładnie. Ciasto powinno być dość gęste.

      Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
      W ciasto wtykamy truskawki. Układamy je w rzędach.

      3. Do pozostałego masła dodajemy ok. 2 łyżki cukru i mąkę. Miksujemy. Mąki dodajemy tyle, by podczas miksowania robotem wytworzyła nam się kruszonka, czyli dość suche, rozdzielające się grudki.


      Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

      Piekłam w formie o wymiarach 28 cm x 24 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Klasyczne ciasto z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 19 lipca 2013 10:27
  • piątek, 17 maja 2013
    • Banana bread. Ciasto bananowe

      Banana bread to wbrew nazwie tak naprawdę nie  chleb, a pyszne ciasto. Można wykorzystać do niego banany, na których zaczęły się już pojawiać brązowe plamki i są miękkie. Jednak to ciasto jest na tyle smaczne, że warto po prostu kupić banany i poczekać na plamki :) A zapach w domu podczas pieczenia jest po prostu niesamowity.




      3 średnie dojrzałe banany (z brązowymi plamkami)
      3/4 szklanki cukru
      100 g masła
      2 duże jajka
      1 łyżka mleka
      aromat waniliowy - ok. 2-3 krople
      2 szklanki mąki pszennej
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      100 g ciemnej czekolady


      1. Banany obrać. Ugnieść w misce na jednolitą masę za pomocą tłuczka do ziemniaków (można także użyć robota kuchennego).

      2. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać ugniecione banany, wymieszać. Mieszając, dodawać po jednym jajku. Dodać aromat waniliowy i łyżkę mleka.

      Dodać drobno posiekaną czekoladę. Ja osobiście najbardziej lubię używać do tego celu gorzkiej czekolady. Czekoladę najłatwiej się sieka, kiedy jest wcześniej schłodzona w lodówce. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie wymieszać.

      3. Przełożyć ciasto do foremki do pieczenia (22 cm x 10 cm). Kilkakrotnie stuknąć dnem foremki o blat kuchenny, by pozbyć się pęcherzyków powietrza z wnętrza masy.

      Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.przez 1 godzinę i 10 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce do pieczenia.
      Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Banana bread. Ciasto bananowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 maja 2013 11:55
  • poniedziałek, 17 grudnia 2012
    • Świąteczne ciasto z żurawiną

      Wbrew nazwie, ciasto nie jest tylko i wyłącznie świąteczne. Pysznie smakuje o każdej porze roku, zwłaszcza z filiżanką gorącej kawy. Jest przy tym bardzo proste do przygotowania. Polecam!



      1 szklanka* mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki cukru
      5 jajek ( wielkość M)
      125 g masła (2/3 kostki)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 cytryna
      3 krople aromatu waniliowego

      ok. 100 g suszonej żurawiny
      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      cukier puder do posypania

      1. Żurawinę przelać na sicie wrzątkiem, odstawić, by odciekła.

      Jajka zmiksować dokładnie z cukrem. Z cytryny otrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Dodać do jajek, wymieszać.  Dodać obie mąki, aromat i proszek do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać ciepłe rozpuszczone masło. Ponownie całość dokładnie zmiksować.
      Żurawinę na sicie wymieszać z mąką ziemniaczaną, tak, by żurawina była obtoczoną mąką (dzięki temu żurawina nie opadnie na spód ciasta). Dodać co ciasta i delikatnie wymieszać.

      2. Ciasto przelać do formy. Jeśli nie mamy formy z powłoką teflonową, zapewniającą nieprzywieranie ciasta, formę należy posmarować masłem i obsypać bułka tartą.

      Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec ciasto jeszcze ok. 40 min., do suchego patyczka.

      Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

      Piekłam w formie 10 x 26 cm.

      * szklanka o pojemności 250 ml.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Świąteczne ciasto z żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 grudnia 2012 10:11
  • środa, 14 listopada 2012
  • środa, 17 października 2012
    • Fenomenalne ciasto ze śliwkami

      Dlaczego fenomenalne? Bo fenomenalnie łatwe, fenomenalnie szybkie i fenomenalnie smaczne :) Lato już od nas uciekło, więc przynajmniej jesień staram się zatrzymać, robiąc aromatyczne ciasto ze śliwkami. Przepis stąd.


      4 jajka M
      2/3 szklanki cukru
      200 g masła ( z tego 150 g użyjemy do ciasta a 50 g na kruszonkę)
      1 i 1/2 szklanki mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      cukier waniliowy lub aromat - ok. 4 kropli

      masło, mąka, cukier i 1/2 łyżeczki cynamonu do kruszonki


      1. Masło roztapiamy w małym rondelku, odstawiamy do wystygnięcia.

      Śliwki myjemy i kroimy na pół, usuwamy pestkę.

      2. Jajka ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy cukier waniliowy lub aromat. Wlewamy 3/4 rozpuszczonego masła. 1/4 zostawiamy sobie do kruszonki.

      Do ciasta dodajemy następnie proszek do pieczenia oraz stopniowo przesianą mąkę. Miksujemy dokładnie. Ciasto powinno być dość gęste.

      Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
      W ciasto wtykamy pod skosem śliwki. Układamy je w rzędach.


      3. Do pozostałego masła dodajemy cynamon, ok 2 łyżki cukru i mąkę. Miksujemy. Mąki dodajemy tyle, by podczas miksowania robotem wytworzyła nam się kruszonka, czyli dość suche, rozdzielające się grudki.

      Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

      Piekłam w formie o wymiarach 28 cm x 24 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Fenomenalne ciasto ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 17 października 2012 14:03
  • poniedziałek, 25 czerwca 2012
    • Biszkopt na tort

      Piekłam już różne biszkopty, lecz ten z przepisu Bakeholic jest zdecydowanie najlepszy: pięknie wyrośnięty, puszysty i smaczny. Nic a nic nie opadł. Biszkopt idealny!


      7 jajek rozmiaru L
      1 1/2 szklanki cukru
      1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
      1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      1 cukier waniliowy
      2 łyżki oleju
      szczypta soli



      Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
      Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier, po 1-2 łyżki i dobrze ubijać po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze ubiajając po każdym. Na końcu dodać cukier waniliowy.

      Wyłączyć mikser i partiami dodawać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy.

      Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się  nie przykleiło i łatwo było je wyjąć.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka.

      Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10 min. Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę.
      Biszkopt wyjąć, ułożyć "do góry nogami". W tej pozycji wystudzić go.
      Biszkopt kroimy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

      Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (49) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt na tort”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 czerwca 2012 11:29
  • czwartek, 21 czerwca 2012
    • Kalejdoskop - ciasto biszkoptowe z truskawkami lub innymi owocami

      Bardzo lubimy ciasta z owocami. Ponieważ jest sezon truskawkowy, to właśnie z nimi chciałam zrobić jakieś ciasto, jednak nadadzą się do niego także rożne inne owoce: maliny, jagody, wiśnie, nawet brzoskwinie z puszki. Wbrew pozorom, to ciasto jest dużo łatwiejsze w wykonaniu, niż się wydaje. Dlaczego nazwałam je "kalejdoskop"? Bo otulone biszkoptem, zatopione w galaretce owoce przypominają mi właśnie kalejdoskopową mozaikę. Jeśli zamiast polewania ciasta czekoladą, posypiecie je cukrem pudrem, będzie ono wręcz dietetyczne. Bardzo polecam ten pyszny, lekki i mocno owocowy deser :)



      1/2 kg truskawek
      1 opakowanie galaretki truskawkowej
      2 łyżki żelatyny
      1 polewa czekoladowa

      ciasto:
      4 jajka
      4 łyżki cukru
      4 łyżki mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      cukier waniliowy

      1. Umyte i pozbawione listków truskawki pokroić w  kawałki. Przygotować galaretkę, dodając do niej dodatkowo 2 łyżki żelatyny. Odstawić, by przestygła.
      Następnie dodać pokrojone truskawki. Odstawić do lodówki, by zaczęła zastygać.

      2. Utrzeć żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
      Dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

      Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.

      Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.

      3. Kiedy galaretka z owocami zgęstnieje na tyle, że będzie miała konsystencję naprawdę gęstego kisielu, możemy dalej przygotowywać ciasto. Upieczonym biszkoptem wykładamy formę do pieczenia- długą keksówkę - w ten sposób, by jeden z końców wystawał na zewnątrz. Następnie wlewamy owoce z galaretką, wyrównujemy powierzchnię.

      Wystającym końcem ciasta przykrywamy owoce, lekko dociskając. Odstawiamy formę z ciastem do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.


      4. Kiedy galaretka zastygnie, wyjmujemy ciasto z formy, obkrawając je nożem w miejscu, gdzie galaretka stykała się z brzegami formy i odwracając formę do góry nogami.

      Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe.

      Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmując je na ok 15 min przed podaniem, żeby polewa czekoladowa się dobrze kroiła.

      Użyłam keksówki 35 cm x 9 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kalejdoskop - ciasto biszkoptowe z truskawkami lub innymi owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 czerwca 2012 14:48
  • poniedziałek, 09 stycznia 2012
    • Piernik z powidłami

      Tak to już u nas w domu jest, że nie przygotowujemy potraw wyłącznie o określonej porze roku, tylko wtedy, kiedy mamy na nie smak. Cały rok - gdy tylko mamy na to ochotę - przygotowujemy rybę po grecku, pączki, żurek z jajkiem, czy piernik. Nikt u nas raczej nie wyobraża sobie, by na piernik czekać cały rok... zwłaszcza na taki piernik! :) To mój ulubiony przepis, na taki naprawdę tradycyjny w smaku piernik, a przy tym łatwy i szybki w wykonaniu.  Tym natomiast, którzy mają ochotę na wypróbowanie czegoś nowego, polecam także pyszny Piernik z jabłkami.


      200 g masła ( 1 kostka)
      150 g cukru (ok. 2/3 szklanki)
      100 ml miodu
      100 ml gęstej śmietany 12 %
      5 jajek wielkość M
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody
      2 łyżki ciemnego kakao
      1 łyżka przyprawy do piernika
      ok. 220 g mąki pszennej typ 550 (ok. 1 i  1/2 szklanki)
      2-3 krople aromatu arakowego
      - ja daję jeszcze 2 łyżki melasy, ponieważ daje ona korzenny posmak i piękny kolor, ale jest to opcjonalne

      1/2 szklanki powideł śliwkowych
      1/2 łyżeczki cynamonu

      1 polewa czekoladowa

      Żółtka oddzielić od białek.

      Cukier utrzeć dokładnie z rozpuszczonym masłem. Nadal ucierając, dodać miód i śmietanę oraz żółtka. Dodać kakao, przyprawę do piernika (melasę - opcjonalnie), aromat, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać, po czym nadal ucierając dodawać partiami  mąkę.

      Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. 1/3 ubitych białek dokładnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Resztę białek również wymieszać, lecz ostrożnie, by nie zniszczyć piany.

      Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (łatwiej je będzie wyjąc).

      Piec ok. 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.

      Ciasto wyjąc i wystudzić.
      Wystudzone ciasto przekroić na pół  w poprzek, by otrzymać 2 blaty.

      W małym rondelku zagotować powidła wraz z cynamonem. Gotować mieszając przez 1 minutę.
      Gorącymi powidłami posmarować dolny blat ciasta, po czym przykryć go drugim blatem i docisnąć. (Gorące powidła ładnie skleja obie warstwy ciasta. Zimne - nie.)

      Na koniec polać ciasto polewa czekoladową i odstawić do zastygnięcia.

      Piekłam w formie 25 cm x 30 cm.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik z powidłami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 stycznia 2012 08:23
  • czwartek, 28 lipca 2011
  • czwartek, 09 czerwca 2011
    • Babka marmurkowa / ciasto marmurkowe

      Są ciasta, które się nie nudzą, jak na przykład sernik wiedeński, sernik na zimno czy  szarlotka. Do takich klasyków należy także moim zdaniem babka marmurkowa. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie, dzięki swym ślicznym wzorom, także bardzo elegancka. Nadaje się zatem na każdą okazję - zarówno na przyjęcie, jak i do zjedzenia samemu, do popołudniowej kawy.


      25 dag mąki pszennej
      15 dag cukru
      150 g masła
      5 jajek M
      3 łyżki ciemnego kakao
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      aromat waniliowy

      Białka oddzielić od żółtek.
      Ocieplone masło utrzeć dokładnie z cukrem, do białości, dodając po jednym żółtku. Gdy masa będzie już puszysta, dodać mąkę, 3-4 krople aromatu i proszek do pieczenia.
      Masę podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao.

      Białka ubić na sztywno ( pomaga dodatek szczypty soli lub kilku kropel soku z cytryny).

      Połowę ubitych białek dodać do masy białej, połowę do czekoladowej. Obie masy delikatnie wymieszać.

      Teraz masę kakaową przelewamy do białej masy, po czym bardzo delikatnie mieszamy. Dosłownie kilka ruchów łyżką.

      Ciasto ostrożnie przelewamy do formy do pieczenia ( jeśli nie mamy formy z powłoka nieprzywierająca, formę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą).

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 st. przez ok. 40-45 min. - do suchego patyczka.

      Gotowe ciasto można polukrować, polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Babka marmurkowa / ciasto marmurkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 czerwca 2011 10:46
  • piątek, 22 kwietnia 2011
    • Babka piaskowa z marmoladą różaną

      Babka piaskowa to jeden z tych ciepłych, pysznych domowych wypieków, kojarzących się ze spotkaniami rodzinnymi, poobiednią kawą i wizytami u babci :) . Poniżej znajdziecie przepis na puszystą,  łatwą i szybką w wykonaniu babkę. Tradycyjny smak jest tutaj ożywiony dzięki dodatkowi marmolady. Polecam :)


      4 jajka ( M )
      pół szklanki cukru
      1 cukier waniliowy
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki mąki pszennej
      1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      100 g ( pół kostki) masła

      marmolada twarda - różana lub wieloowocowa
      (marmolada twarda nadaje się do tego typu wypieku najlepiej, ponieważ dobrze wytrzymuje wysokie temperatury i się nie rozpuszcza. Ze zwykłym dżemem ciasto może się nie udać. )

      Masło rozpuścić i odstawić, by ostygło.

      Jajka utrzeć z cukrami na biały, puszysty krem ( zajmie to kilka minut). Wsypać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Dokładnie wymieszać.
      Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
      Na końcu dodać do ciasta rozpuszczone masło. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

      Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć małe kawałki marmolady, zachowując między nimi odstępy. Lekko wcisnąć marmoladę w ciasto, by była nim przykryta.
      (To ważne, by kawałki były nieduże. Nie dajcie się ponieść pokusie posiadania dużej ilości marmolady w cieście! Zbyt duże kawałki, ułożone bez odstępu, dadzą potem nieładny efekt dziury w cieście.)


      Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40-50 minut, do suchego patyczka.

      gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

      Piekłam w formie o wymiarach 24 x 9 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Babka piaskowa z marmoladą różaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 22 kwietnia 2011 09:42
  • poniedziałek, 24 stycznia 2011
    • Ciasto cytrynowe z makiem

      Klasyczne ciasto cytrynowe ( lub babkę ) można bardzo uatrakcyjnić dodając mak. O pomyśle tym przypomniał mi wpis Joanny na Cincin, ponieważ ostatnio "pieguska" robiłam baaaaardzo dawno temu. Ciasto jest miękkie i bardzo aromatyczne, a mak wygląda tak wesoło, że nie sposób się oprzeć i odmówić kawałeczka :)


      4 jajka
      150 g cukru
      100 g masła
      125 ml gęstej kwaśnej śmietany, 12 % lub 18 %
      2-3 łyżeczki maku
      1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody
      skórka otarta z 1 cytryny
      sok wyciśnięty z 1 cytryny
      2 krople aromatu cytrynowego
      300 g mąki pszennej


      Jajka utrzeć na puch z cukrem. Nadal mieszając, dodać rozpuszczone masło, śmietanę i mak. Najpierw otrzeć skórkę z cytryny a następnie wycisnąć z niej sok. Dodać do ciasta wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać mąkę i dobrze wymieszać.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

      Przelać ciasto do formy do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 45 min. ( do suchego patyczka).

      Ciasto można polukrować
      1 łyżeczka mleka
      5 łyżeczek cukru pudru
      2 krople aromatu cytrynowego
      - utrzeć razem.

      Piekłam w formie - keksówce 24 cm  x 10 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cytrynowe z makiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 stycznia 2011 11:24

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters