Passionfruit

pełnia smaku...

Śniadanie & Kolacja - różne

  • piątek, 26 września 2014
    • Owsianka po szkocku

      Tradycyjne szkockie jedzenie nie jest wymyślne. Jest zdrowe, pożywne, smaczne i proste. Taka jest właśnie owsianka. Owies jest jednym z niewielu zbóż,które dobrze sobie radzą w szkockim klimacie; jest on też składnikiem wielu szkockich potraw. Zalety owsianki opiewał sam Robert Burns.W Carrbridge co roku odbywają się zawody w jej przygotowywaniu. Z gotowaniem owsianki związanych jest kilka przesądów: należy ją mieszać drewnianą łyżką, wyłącznie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Ma to zapobiec nie tylko powstaniu grudek, ale i (ponoć) ingerencji sił nieczystych ;) . Tradycyjnie także podawano owsiankę w drewnianych miskach. Jedząc, biesiadnicy wraz z każdą łyżką owsianki z własnej miski nabierali śmietany z dużej wspólnej misy stojącej pośrodku stołu. Obecnie oczywiście łatwiej jest po prostu dodać trochę śmietany do własnej porcji owsianki.

      Szkocką owsiankę przygotowuje się ze średnio mielonego owsa. Jeśli nie możecie znaleźć w sklepie mielonych płatków owsianych, można zemleć pulsacyjnie w blenderze płatki owsiane górskie. Nie należy natomiast używać płatków błyskawicznych.




      porcja dla 1 osoby
      1/2 szklanki płatków owsianych (w tym celu rozdrobniłam pulsacyjnie w blenderze 6 łyżek płatków owsianych górskich)
      1 szklanka wody
      1/2 szklanki mleka
      1/4 łyżeczki soli
      4 łyżki słodkiej śmietanki 18%
      ew. 1 łyżeczka cukru

      W rondelku zagotowujemy wodę wraz z mlekiem. Wsypujemy  rozdrobnione płatki owsiane, mieszając drewnianą łyżką. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by owsianka nie przywarła do dna, przez 10 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy sól (dodana wcześniej sprawi, że płatki owsiane mogą stwardnieć) i ew. cukier. Generalnie tradycyjna owsianka nie jest bardzo słodka - można ją osłodzić poprzez różne dodatki. Dodatek soli nie sprawia jednak, że jest słona; sól jedynie podkreśla smak.
      Do gotowej owsianki dodajemy śmietankę do uzyskania pożądanej konsystencji (szkocka owsianka jest dość gęsta i kremowa) i mieszamy.

      Podajemy: z owocami*, z miodem, syropem klonowym, rodzynkami czy konfiturą pomarańczową.

      * na zdjęciu: garść truskawek (mrożonych) ugorowana na małym ogniu z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami wody do momentu, aż sok z owoców zmieni się w syrop.
      Druga porcja owsianki jest z syropem klonowym i rodzynkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Owsianka po szkocku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 26 września 2014 19:44
  • czwartek, 17 kwietnia 2014
  • poniedziałek, 03 lutego 2014
  • poniedziałek, 27 stycznia 2014
    • Płatki ryżowe z jogurtem

      Płatki ryżowe z jogurtem to temat sprzed ostatnich kilku dni, kiedy to okazało się, że pewna bliska mi osoba powinna przejść na dietę bezglutenową. Tak podane płatki ryżowe to bardzo smaczny i błyskawiczny posiłek (nie tylko dla bezglutenowców), który można bez problemu przygotować w domu lub w pracy. Buziaki, K.! :)



      10 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
      ok. 1/2 szklanki wrzącej wody
      1 jogurt owocowy w opakowaniu ok. 150 g - dowolny ulubiony. U mnie malinowy. Najlepiej użyć jogurtu w temp. pokojowej, nie wprost z lodówki.

      Płatki zalewamy wrzątkiem w miseczce lub kubku. Mieszamy.
      Miseczkę przykrywamy talerzem i pozostawiamy na ok. 2 minuty.
      Po tym czasie płatki powinny być już miękkie i gotowe do jedzenia.
      Z płatków odlewamy całą wodę, której nie wchłonęły. Mieszamy płatki z jogurtem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 stycznia 2014 11:49
  • czwartek, 17 października 2013
    • Grillowany bakłażan na jogurcie

      To danie ma same zalety, łączy prostotę składników ze wspaniałym smakiem i szybkością wykonania. Idealnie nadaje się jako potrawa na śniadanie, kolację czy jako przystawka. Bardzo polecam wszystkim miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Uzależniający smak :) Przepis na podstawie ReadySteadyEat.



      dla 2 osób:
      po 4-6 plastrów bakłażana na osobę (ew. więcej, w zależności od apetytu)
      8 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
      1 ząbek czosnku
      sól do smaku

      2 łyżki masła
      1/3 łyżeczki suszonej szałwii
      1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      ew. chili do smaku

      2 chlebki typu pita lub inne pieczywo

      Bakłażana kroimy na plastry grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone plastry umieszczamy w misce z zimną wodą i 1 łyżeczką soli, co pozwoli na usunięcie z bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 15 minutach, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy.

      Układamy plastry bakłażana  na grillu (na tackach przeznaczonych do grillowania warzyw), na patelni grillowej lub na patelni teflonowej i czekamy, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i ponownie rumienimy.

      W międzyczasie mieszamy jogurt grecki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i solą.
      Masło rozpuszczamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy szałwię, paprykę i pieprz, mieszamy.

      Na talerzach układamy warstwę jogurtu, na niej kładziemy grillowanego bakłażana, polewamy aromatycznym masłem.
      Podajemy z chlebkiem typu pita.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 października 2013 13:09
  • wtorek, 04 czerwca 2013
    • Upma z ziemniakami i jajkiem - śniadanie z Indii

      Upma to popularna potrawa śniadaniowa z południowych Indii. Ilu jest kucharzy, tyle sposobów na przygotowanie upmy, ponieważ każdy dostosowuje ją do indywidualnych preferencji smakowych.  Ja korzystam ze wskazówek Sanjay Thummy. Upma to coś więcej, niż połączenie smaków jej części składowych. Jeśli spytacie, czy to smakuje jak jajecznica z chlebem i ziemniakami, odpowiem: nie. To smakuje jak upma. To potrawa sama w sobie, cudowna eksplozja orientalnych smaków. Jeśli chcecie podczas śniadania odbyć krótką podróż do Indii, zachęcam do spróbowania :) To pyszne i pożywne danie, w którym czuje się mnóstwo domowego ciepła.



      porcja dla 1 osoby

      1 łyżka masła
      2 nieduże ziemniaki
      1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach
      1 żabek czosnku
      0,5 cm korzenia imbiru
      1/2 łyżeczki curry
      chili do smaku
      1 nieduża cebula
      2 jajka
      1-2 pomidory, pokrojone w kostkę
      ew. świeża kolendra lub pietruszka
      2 kromki chleba bez skórki (zwykły lub tostowy), drobno pokruszone (ręcznie lub za pomocą malaksera)

      Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę (ok. 1,5 cm x 1,5 cm).

      Na dużej patelni lub w woku rozpuścić masło. Dodać kumin, posiekany ząbek czosnku, curry, chili oraz posiekany imbir. Dodać pokrojone ziemniaki. Oprószyć do smaku solą. Wymieszać. Smażyć pod przykryciem przez kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie (pokrojenie ich na bardzo małe kawałki przyspiesza ten proces).

      Kiedy ziemniaki będą miękkie i lekko przyrumienione, dodać obraną, posiekaną cebulę, wymieszać i chwilę razem smażyć. Następnie na patelnię wbijamy jajka i smażymy całość dokładnie mieszając, aż jajka się zetną. Teraz dodajemy posiekane pomidory, kolendrę (ja nie przepadam, pominęłam) oraz pokruszony chleb. Mieszamy całość do połączenia składników.

      Jeśli upma wyjdzie zbyt sucha, wystarczy skropić ją wodą lub dodać więcej pomidora.

      Podajemy upmę na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Upma z ziemniakami i jajkiem - śniadanie z Indii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 czerwca 2013 15:18
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
  • wtorek, 12 marca 2013
  • piątek, 14 grudnia 2012
    • Roladki z warzywami w tortillach

      Warzywa połączone z kremowym twarożkiem i zawinięte w tortillę to świetny i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub imprezę. Dobrze sprawdzą się również jako posiłek do pracy: tak przygotowane roladki długo zachowują smak i dobrze znoszą przechowywanie.



      cienkie tortille
      czerwona papryka
      świeży ogórek
      czerwona cebula (jest bardziej dekoracyjna, może też być biała)
      sałata lodowa

      ser twarogowy kanapkowy

      ew. łosoś wędzony lub szynka w plastrach

      Zasada pierwsza: nie nadziewamy tortilli zbyt obficie, bo będzie je trudno zwijać. Dzięki różnorodności składników i tak będzie wszystkiego dużo.
      Zasada druga: nie używamy bardzo soczystych składników, jak pomidor, bo tortille mogą za bardzo zmięknąć.

      Sałatę rwiemy drobno, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę kroimy w cienkie paski. Ogórek obieramy i kroimy na 4 części wzdłuż. Odkrajany część z pestkami (zasada druga). Resztę kroimy w słupki zbliżone rozmiarem do pasków papryki.

      Na tortilli układamy sałatę, następnie smarujemy twarożek. Na nim układamy paprykę, cebulę i ogórek, oraz ewentualnie łososia lub szynkę.

      Górny i dolny brzeg zaginamy do środka i zwijamy całość jak krokieta. Jeśli chcemy podać roladki w ozdobny sposób, kroimy je na pół pod skosem i spinamy wykałaczką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z warzywami w tortillach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 14 grudnia 2012 13:42
  • poniedziałek, 15 października 2012
  • poniedziałek, 13 lutego 2012
  • poniedziałek, 04 października 2010
  • poniedziałek, 10 maja 2010
    • Musli domowe

      Bardzo lubię takie śniadanie: lekkie, pyszne i zdrowe. Ponieważ robię je sama, zawsze  mogę dobrać moje ulubione dodatki, raz takie, raz inne. Jest to dobre rozwiązanie także na wynos: jogurt zawsze można kupić po drodze do pracy czy szkoły, a musli bierzemy ze sobą w małym pudełeczku do żywności. I jak ono chrrrrupie! :)



      płatki owsiane ( ja najbardziej lubię Górskie)
      2 łyżki cukru
      1 łyżka masła

      dodatki:
      rodzynki
      suszone banany

      Na dużej patelni rozpuścić łyżkę masła – czyli ok. 1 cm odkrojony z kostki. Wsypać 8-10 łyżek  płatków owsianych i 2 łyżki cukru.  Smażyć, mieszając cały czas, aż będą złote. Nie dopuścić, by zrobiły się brązowe.

      Przesypać do miseczki – uwaga – bardzo gorące!


      Dodać garść rodzynek i pokruszone suszone banany.


      Kiedy musli wystygnie, można dodać także pokrojoną drobno czekoladę ( kostka 0,5 x 0,5 cm). Wspaniale smakuje także, gdy podczas prażenia dodamy 1/2 łyżeczki cynamonu.


      Co jeszcze można dodać? Wszystko, co lubicie:

      - suszone śliwki

      - suszone morele

      - suszoną żurawinę

      - suszonego ananasa lub papaję

      - siekane orzechy

      - wiórki kokosowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Musli domowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 maja 2010 08:34
  • czwartek, 25 czerwca 2009
    • Kasza manna różana

      Czasami cos można zrobić inaczej - nieszablonowo. W tym przypdaku - z doskonałym efektem.

      Składniki bazowe to:
      kasza manna
      mleko
      cukier

      konfitura z płatków róży - płatki róży w cukrze


      Do garnka wlewamy mleko. Na średnie porcje dla 2 osób będzie to pół litra.
      Dodajemy 6 łyżek stołowych kaszy manny.  Na tą ilość to jest "średnia " gęstość - zawsze możemy ją zmienić. Dodajemy łyżkę cukru, mieszamy.

      Teraz pilnujemy, kiedy mleko się będzie gotować. Ono lubi to zrobić akurat wtedy, kiedy się na chwilę odwrócimy - i wykipieć, chichocząc z nas.
      Nie dajemy mu tej szansy. ;-)
      Obserwujemy i w kluczowym momencie mieszamy energicznie, zmniejszając płomień.
      Kaszkę gotujemy około 5 minut, po czym dodajemy 2 -3 pełne łyżeczki konfitury z róży, mieszamy i przelewamy do talerzy lub miseczek.

      Jeśli chcemy udekorowac kaszkę podobnie, jak na zdjęciu, trochę kaszki odlewamy do miseczki przed dodaniem konfitury.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza manna różana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 czerwca 2009 09:28
  • poniedziałek, 12 stycznia 2009
  • niedziela, 10 sierpnia 2008
    • Kaszka manna z konfiturą z czarnej porzeczki

      Fioletowy Tydzień nastroił mnie nostalgicznie i najwyraźniej stał się porą reminiscencji smaków z dzieciństwa.W tym przepisie trudno o ścisłe proporcje - zależy, dla ilu osób robimy, jak bardzo głodni jesteśmy - i przede wszystkim - jak gęstą kaszkę lubimy. I tu też nie ma nieszczęścia - zbyt rzadką można zagęścić dosypując dodatkową ilość kaszki i wydłużając czas gotowania, zbyt gęstą można rozrzedzić mlekiem. Bardzo miłe danie śniadaniowo/kolacyjne dla małych i dużych . :)



      Składniki bazowe to:
      kasza manna
      mleko
      cukier

      konfitura - w moim przypadku z czarnej porzeczki, ale każda inna jest również dobra


      Do garnka wlewamy mleko. Na średnie porcje dla 2 osób będzie to pół litra.
      Dodajemy 6 łyżek stołowych kaszki. Na tą ilość to jest "średnia " gęstość - zawsze możemy ją zmienić. Dodajemy łyżkę cukru, mieszamy.

      Teraz pilnujemy, kiedy mleko się będzie gotować. Ono lubi to zrobić akurat wtedy, kiedy się na chwilę odwrócimy - i wykipieć, chichocząc z nas.
      Nie dajemy mu tej szansy.
      Obserwujemy i w kluczowym momencie mieszamy energicznie, zmniejszając płomień.
      Kaszkę gotujemy około 5 minut, po czym przelewamy do talerzy lub miseczek.

      Do każdego talerza dodajemy po łyżeczce lub więcej konfitury, do smaku.

      Podajemy ciepłą.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kaszka manna z konfiturą z czarnej porzeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 sierpnia 2008 09:40

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi free counters

Opcje Bloxa