pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters

Śniadanie & Kolacja - różne

czwartek, 17 kwietnia 2014
Połączenie kaszy manny i owsianki? To nie tylko brzmi świetnie, ale i pysznie smakuje. Z pewnością przypadnie go gustu osobom lubiącym obie te potrawy. Polecam :) Pomysł z bloga Zapach Domu.



1/3 szklanki wody
3 łyżki płatków owsianych
1/2 litra mleka
3 łyżki kaszy manny
cukier do smaku

Płatki owsiane wsypać do rondla, wlać wodę. Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym wlać mleko i dodać kaszę i cukier do smaku. Wymieszać.
Owsiankę gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż płatki owsiane będą miękkie.
Ewentualnie dolać pod koniec gotowania więcej mleka, jeśli wolimy rzadszą owsiankę. Podawać ciepłą.
poniedziałek, 03 lutego 2014
Płatki owsiane na mleku to smaczny, szybki i łatwy do przygotowania posiłek: od zawsze ogromnie je lubiłam. Przyszedł mi jednak do głowy pomysł, jak można je urozmaicić. Tak powstała pyszna, czekoladowa owsianka, która z pewnością zasmakuje i małym, i dużym.



6 łyżek płatków owsianych górskich
1/3 szklanki wody
2 czubate łyżeczki dobrego, czarnego kakao
cukier do smaku (u mnie 4 łyżki)
1/2 litra mleka


Płatki owsiane wsypać do rondla, wlać wodę. Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym wsypać kakao, cukier i - mieszając - wlać mleko.
Płatki gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż będą miękkie.
Ewentualnie dolać pod koniec gotowania więcej mleka, jeśli wolimy rzadszą owsiankę. Podawać ciepłe. Jeśli pominiemy kakao, otrzymamy klasyczną owsiankę.

Polecam także Owsiankę z budyniem.
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Płatki ryżowe z jogurtem to temat sprzed ostatnich kilku dni, kiedy to okazało się, że pewna bliska mi osoba powinna przejść na dietę bezglutenową. Tak podane płatki ryżowe to bardzo smaczny i błyskawiczny posiłek (nie tylko dla bezglutenowców), który można bez problemu przygotować w domu lub w pracy. Buziaki, K.! :)



10 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
ok. 1/2 szklanki wrzącej wody
1 jogurt owocowy w opakowaniu ok. 150 g - dowolny ulubiony. U mnie malinowy. Najlepiej użyć jogurtu w temp. pokojowej, nie wprost z lodówki.

Płatki zalewamy wrzątkiem w miseczce lub kubku. Mieszamy.
Miseczkę przykrywamy talerzem i posostawiamy na ok. 2 minuty.
Po tym czasie płatki powinny być juz miękkie i gotowe do jedzenia.
Z płatków odlewamy całą wodę, której nie wchłonęły. Mieszamy płatki z jogurtem.

czwartek, 17 października 2013
To danie ma same zalety, łączy prostotę składników ze wspaniałym smakiem i szybkością wykonania. Idealnie nadaje się jako potrawa na śniadanie, kolację czy jako przystawka. Bardzo polecam wszystkim miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Uzależniający smak :) Przepis na podstawie ReadySteadyEat.



dla 2 osób:
po 4-6 plastrów bakłażana na osobę (ew. więcej, w zależności od apetytu)
8 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
1 ząbek czosnku
sól do smaku

2 łyżki masła
1/3 łyżeczki suszonej szałwii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
ew. chili do smaku

2 chlebki typu pita lub inne pieczywo

Bakłażana kroimy na plastry grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone plastry umieszczamy w misce z zimną wodą i 1 łyżeczką soli, co pozwoli na usunięcie z bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 15 minutach, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy.

Układamy plastry bakłażana  na grillu (na tackach przeznaczonych do grillowania warzyw), na patelni grillowej lub na patelni teflonowej i czekamy, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i ponownie rumienimy.

W międzyczasie mieszamy jogurt grecki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i solą.
Masło rozpuszczamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy szałwię, paprykę i pieprz, mieszamy.

Na talerzach układamy warstwę jogurtu, na niej kładziemy grillowanego bakłażana, polewamy aromatycznym masłem.
Podajemy z chlebkiem typu pita.

wtorek, 04 czerwca 2013
Upma to popularna potrawa śniadaniowa z południowych Indii. Ilu jest kucharzy, tyle sposóbów na przygotowanie upmy, ponieważ każdy dostosowuje ją do indywidualnych preferencji smakowych.  Ja korzystam ze wskazówek Sanjay Thummy. Upma to coś więcej, niż połączenie smaków jej części składowych. Jeśli spytacie, czy to smakuje jak jajecznica z chlebem i ziemniakami, odpowiem: nie. To smakuje jak upma. To potrawa sama w sobie, cudowna eksplozja orientalnych smaków. Jeśli chcecie podczas śniadania odbyć krótką podróż do Indii, zachęcam do spróbowania :) To pyszne i pożywne danie, w którym czuje się mnóstwo domowego ciepła.



porcja dla 1 osoby

1 łyżka masła
2 nieduże ziemniaki
1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach
1 żabek czosnku
0,5 cm korzenia imbiru
1/2 łyżeczki curry
chili do smaku
1 nieduża cebula
2 jajka
1-2 pomidory, pokrojone w kostkę
ew. świeża kolendra lub pietruszka
2 kromki chleba bez skórki (zwykły lub tostowy), drobno pokruszone (ręcznie lub za pomocą malaksera)

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę (ok. 1,5 cm x 1,5 cm).

Na dużej patelni lub w woku rozpuścić masło. Dodać kumin, posiekany ząbek czosnku, curry, chili oraz posiekany imbir. Dodać pokrojone ziemniaki. Oprószyć do smaku solą. Wymieszać. Smażyć pod przykryciem przez kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie (pokrojenie ich na bardzo małe kawałki przyspiesza ten proces).

Kiedy ziemniaki będą miękkie i lekko przyrumienione, dodać obraną, posiekaną cebulę, wymieszać i chwilę razem smażyć. Następnie na patelnię wbijamy jajka i smażymy całość dokładnie mieszając, aż jajka się zetną. Teraz dodajemy posiekane pomidory, kolendrę (ja nie przepadam, pominęłam) oraz pokruszony chleb. Mieszamy całość do połączenia składników.

Jeśli upma wyjdzie zbyt sucha, wystarczy skropić ją wodą lub dodać więcej pomidora.

Podajemy upmę na ciepło.
poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Szybka sałatka serowa z ananasem - idealna na rozpoczęcie dnia, kiedy chcemy zjeść coś innego, niż kanapki czy jajka. Idealna ze świeżym pieczywem. Proporcje nie sa tu sztywne: mniej kukurydzy, wiecej ananasa - wybór należy do Was. Ostatecznego podkręcenia smaku dodaje leciutka nuta czosnku, idealnie przełamująca słodycz ananasa. Kochacie czosnek i chcecie go wiecej? Nie ma sprawy, też będzie pysznie. :)




2 duże garście startego żółtego sera ( startego na tarce o dużych oczkach)
1 puszka ananasa w kawałkach
1/2 małej puszki kukurydzy
1 ząbek czosnku
2 łyżki majonezu

ew. sól i czarny pieprz


Ser żółty mieszamy z dokładnie odcedzonym na sicie ananasem i kukurydzą, dodajemy przeciśniety ząbek czosnku i majonez. Mieszamy. Można doprawić do smaku solą i/lub czarnym pieperzem. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
wtorek, 12 marca 2013
Pyszny, kremowy i gęsty - domowy pudding ryżowy.  Można użyć gotowego budyniu, lub zrobić go samemu - tutaj link.



1 woreczek ryżu - 100 g
450 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 żółtko
cukier do smaku

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Połowę mleka wlać do garnka, w reszcie rozmieszać budyń wraz z cukrem i żółtkiem.
Do ciepłego mleka w garnku dodać mleko z budyniem. Gotować, stale mieszając, by w budyniu nie zrobiły się grudki. Kiedy budyń będzie gęsty, dodać ugotowany ryż i dokładnie całość wymieszać.
Jeśli jest za gęsty, zawsze można go rozrzedzić, dolewając mleka, jednak moim zdaniem powinien być dość gęsty.
Można podać sam, z konfiturą, z owocami lub posypany cynamonem lub czekoladą. 
piątek, 14 grudnia 2012
Warzywa połączone z kremowym twarożkiem i zawinięte w tortillę to świetny i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub imprezę. Dobrze sprawdzą się również jako posiłek do pracy: tak przygotowane roladki długo zachowują smak i dobrze znoszą przechowywanie.



cienkie tortille
czerwona paryka
świeży ogórek
czerwona cebula (jest bardziej dekoracyjna, moze tez być biała)
sałata lodowa

ser twarogowy kanapkowy

ew. łosoś wędzony lub szynka w plastrach

Zasada pierwsza: nie nadziewamy tortilli zbyt obficie, bo będzie je trudno zwijać. Dzięki różnorodności składników i tak będzie wszystkiego dużo.
Zasada druga: nie używamy bardzo soczystych składników, jak pomidor, bo tortille mogą za bardzo zmięknąć.

Sałatę rwiemy drobno, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę kroimy w cienkie paski. Ogórek obieramy i kroimy na 4 części wzdłuż. Odkrajamy część z pestkami (zasada druga). Resztę kroimy w słupki zbliżone rozmiarem do pasków papryki.

Na tortilli układamy sałatę, następnie smarujemy twarożek. Na nim układamy paprykę, cebulę i ogórek, oraz ewentualnie łososia lub szynkę.

Górny i dolny brzeg zaginamy do środka i zwijamy całość jak krokieta. Jeśli chcemy podać roladki w ozdobny sposób, kroimy je na pół pod skosem i spinamy wykałaczką.
poniedziałek, 15 października 2012
Czasem jest tak, że nie mamy głowy lub czasu na zastanawianie się, co zjeść na śniadanie, lub co przygotować na niespodziewane przyjście znajomych. W takim przypadku można wykonać szybkie roladki z tortilli. Tylko od naszej fantazji zależy, czym je wypełnimy. Nam najbardziej odpowiada wersja z serem żółtym i szynką.  Takie roladki można zjeść na śniadanie w całości, lub podać pokrojone w kawałki z dodatkiem ulubionego sosu, na przykład czosnkowego, musztardowego, 1000 wysp lub ostrego sosu pomidorowego.



gotowe tortille
szynka w plastrach
starty żółty ser
oregano, bazylia

Na każdej tortilli ułożyć wzdłuż przez środek szynkę.


Całość posypać startym żółtym serem, oprószyć bazylią i/lub oregano.
Placek zwinąć w rulon i zapiec w tosterze (opiekaczu)  do zrumienienia.
Można usmażyć także na patelni do naleśników, bez użycia oleju.
poniedziałek, 13 lutego 2012
Jak urozmaicić śniadanie? Na przykład wzbogacając zwykły ryż nutą wanilii. Słodka przyjemność dla małych i dużych. Aby rano było szybciej, ryż można także ugotować wieczorem. Smacznego!



1 woreczek ryżu
750 ml mleka
1 cukier waniliowy
1/2 opakowania budyniu waniliowego

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mleko wlać do garnka, rozmieszać w nim budyń wraz z cukrem waniliowym. Dodać ugotowany ryż. Od momentu zagotowania się mleka gotować całość ok. 5 minut, mieszając.
Można podać sam, z konfiturą lub posypany cynamonem lub czekoladą. Ewentualnie dosłodzic zwykłym cukrem do smaku.
poniedziałek, 04 października 2010
Przepis na te płatki podała Margarett na forum Cincin i od razu zwrócił on moją uwagę. Wyszło na prawdę bardzo smaczne. Odpowiednie zarówno dla miłośników budyniu, jak i owsianki, a wrogów owsianki ( o ile tacy są :p ) na pewno do niej przekona.



5 łyżek płatków owsianych górskich
1 budyń waniliowy - lub o innym, lubianym przez Was smaku
750 ml mleka
3-4 łyżki cukru

ew. cynamon

5 łyżek płatków owsianych gotować w 1/2 litra mleka przez 10 minut. ( tak, mleko kocha kipieć, więc go pilnujemy)
W 250 ml mleka rozpuszczamy dokładnie budyń, mieszając. Budyń przelewamy do garnka z płatkami, cały czas mieszając.
Gotujemy kilka minut, aż całość zgęstnieje, po czym słodzimy do smaku.

Podajemy ciepłe, np. posypane cynamonem.
poniedziałek, 10 maja 2010
Bardzo lubię takie śniadanie: lekkie, pyszne i zdrowe. Ponieważ robię je sama, zawsze  mogę dobrać moje ulubione dodatki, raz takie, raz inne. Jest to dobre rozwiązanie także na wynos: jogurt zawsze można kupić po drodze do pracy czy szkoły, a musli bierzemy ze sobą w małym pudełeczku do żywności. I jak ono chrrrrupie! :)



płatki owsiane ( ja najbardziej lubię Górskie)
2 łyżki cukru
1 łyżka masła

dodatki:
rodzynki
suszone banany

Na dużej patelni rozpuścić łyżkę masła – czyli ok. 1 cm odkrojony z kostki. Wsypać 8-10 łyżek  płatków owsianych i 2 łyżki cukru.  Smażyć, mieszając cały czas, aż będą złote. Nie dopuścić, by zrobiły się brązowe.

Przesypać do miseczki – uwaga – bardzo gorące!


Dodać garść rodzynek i pokruszone suszone banany.


Kiedy musli wystygnie, można dodać także pokrojoną drobno czekoladę ( kostka 0,5 x 0,5 cm). Wspaniale smakuje także, gdy podczas prażenia dodamy 1/2 łyżeczki cynamonu.


Co jeszcze można dodać? Wszystko, co lubicie:

- suszone śliwki

- suszone morele

- suszoną żurawinę

- suszonego ananasa lub papaję

- siekane orzechy

- wiórki kokosowe
czwartek, 25 czerwca 2009

Czasami cos można zrobić inaczej - nieszablonowo. W tym przypdaku - z doskonałym efektem.

Składniki bazowe to:
kasza manna
mleko
cukier

konfitura z płatków róży - płatki róży w cukrze


Do garnka wlewamy mleko. Na średnie porcje dla 2 osób będzie to pół litra.
Dodajemy 6 łyżek stołowych kaszy manny.  Na tą ilość to jest "średnia " gęstość - zawsze możemy ją zmienić. Dodajemy łyżkę cukru, mieszamy.

Teraz pilnujemy, kiedy mleko się będzie gotować. Ono lubi to zrobić akurat wtedy, kiedy się na chwilę odwrócimy - i wykipieć, chichocząc z nas.
Nie dajemy mu tej szansy. ;-)
Obserwujemy i w kluczowym momencie mieszamy energicznie, zmniejszając płomień.
Kaszkę gotujemy około 5 minut, po czym dodajemy 2 -3 pełne łyżeczki konfitury z róży, mieszamy i przelewamy do talerzy lub miseczek.

Jeśli chcemy udekorowac kaszkę podobnie, jak na zdjęciu, trochę kaszki odlewamy do miseczki przed dodaniem konfitury.


poniedziałek, 12 stycznia 2009

Te banany są po prostu przepyszne, stanowią świetne połączenie smaków, jak najbardziej w moim guście. Szybkie w przygotowaniu, wykwintne w smaku i wyglądzie. Dzięki Seniorce poznałam  wspaniałe danie, do którego nie raz z przyjemnością powrócimy.

Banany obrać, zrumienić z obu stron na patelni teflonowej, na maśle.

Każdego banana owinąć cienkim plastrem szynki lub baleronu, posmarowanym musztardą ( ja dałam Sarepską). Banany ułożyć w naczyniu do zapiekania, każdy przykryć plastrem żółtego sera oraz oprószyć słodką papryką.

Zapiekać w rozgrzanym do 180 st. piekarniku aż ro rozpuszczenia i zrumienienia sera.  Podawać gorące.


niedziela, 10 sierpnia 2008

Fioletowy Tydzień nastroił mnie nostalgicznie i najwyraźniej stał się porą reminiscencji smaków z dzieciństwa.W tym przepisie trudno o ścisłe proporcje - zależy, dla ilu osób robimy, jak bardzo głodni jesteśmy - i przede wszystkim - jak gęstą kaszkę lubimy. I tu też nie ma nieszczęścia - zbyt rzadką można zagęścić dosypując dodatkową ilość kaszki i wydłużając czas gotowania, zbyt gęstą można rozrzedzić mlekiem. Bardzo miłe danie śniadaniowo/kolacyjne dla małych i dużych . :)



Składniki bazowe to:
kasza manna
mleko
cukier

konfitura - w moim przypadku z czarnej porzeczki, ale każda inna jest również dobra


Do garnka wlewamy mleko. Na średnie porcje dla 2 osób będzie to pół litra.
Dodajemy 6 łyżek stołowych kaszki. Na tą ilość to jest "średnia " gęstość - zawsze możemy ją zmienić. Dodajemy łyżkę cukru, mieszamy.

Teraz pilnujemy, kiedy mleko się będzie gotować. Ono lubi to zrobić akurat wtedy, kiedy się na chwilę odwrócimy - i wykipieć, chichocząc z nas.
Nie dajemy mu tej szansy.
Obserwujemy i w kluczowym momencie mieszamy energicznie, zmniejszając płomień.
Kaszkę gotujemy około 5 minut, po czym przelewamy do talerzy lub miseczek.

Do każdego talerza dodajemy po łyżeczce lub więcej konfitury, do smaku.

Podajemy ciepłą.

Smacznego!