Passionfruit

pełnia smaku...

Sosy i dressingi

  • czwartek, 14 września 2017
    • Uniwersalny, łatwy i pyszny sos chrzanowy

      Sos chrzanowy idealnie pokreśli smak wszelkiego rodzaju mięs: nadaje się bowiem do mięs duszonych, do pieczeni i do kotletów, zarówno schabowych, jak i mielonych. Będzie wspaniałym dodatkiem do ryb, jak również do jajek na twardo. Prosty i łatwy w wykonaniu, przemieni „zwykły” obiad w wyjątkowe danie.

       Horseradish Sauce

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UGT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      ½ szklanki bulionu warzywnego

      6-8 łyżeczek startego chrzanu (może być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)

      Ew. sól do smaku

       

      W rondelku podgrzewamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszamy, tworząc jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją, cały czas mieszając, zimną śmietanką. Następnie dodajemy bulion. Zmniejszamy płomień i gotujemy sos przez 5 minut.

      Wówczas dodajemy chrzan (ilość – do smaku, w zależności od preferowanej intensywności sosu). Doprawiamy do smaku solą.

      Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie, by nie stracił wyrazistego smaku.

      Jeśli chcecie przygotować sos z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której dodacie chrzan przed samym podaniem.  

      Smak sosu ciekawie zaostrzy także dodatek 1 łyżeczki soku z cytryny – spróbujcie, czy odpowiada wam również taka wersja.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Uniwersalny, łatwy i pyszny sos chrzanowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 września 2017 12:30
  • piątek, 07 lipca 2017
  • wtorek, 06 czerwca 2017
    • Magiczny zielony sos z avocado

      Nie wiem, do jakiej magii odnosiła się osoba, która wymyśliła nazwę sosu, lecz w ciemno obstawiam, że chodziło o magię smaku. Sos jest wyrazisty i kremowy, naprawdę bardzo smaczny. Będzie wspaniałym dodatkiem do dań  wegetariańskich, jak również do ryb, drobiu i dań z grilla. Można użyć go także do kanapek i tortilli, do pieczonych ziemniaków lub jako dip do warzyw czy chipsów. Jeśli go odpowiednio rozrzedzicie, może być nawet dressingiem do sałatek. Bez orzechów, bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański. Przepis bazowany na TheGlowingFridge.

      Green Magic Sauce

      1 dojrzałe avocado – sam miąższ, bez skórki i pestki

      1 zielona papryczka chili lub jalapeno – możemy dodawać po trochu, sondując poziom ostrości

      Garść świeżych listków bazylii

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      1 łyżka siekanej kolendry

      1 duży ząbek czosnku – obrany, posiekany

      2 łyżeczki tahini

      3-4 łyżki soku  zlimonki

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

       

      Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze lub blendujemy blenderem na gładką pastę. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy sos, dodajemy więcej soku z limonki lub ew. wody. Na końcu doprawiamy sos do smaku solą i pierzem.  

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Magiczny zielony sos z avocado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 czerwca 2017 12:47
  • poniedziałek, 15 maja 2017
    • Sos słodko kwaśny

      Warto mieć pod ręką swój przepis na sos słodko-kwaśny, ponieważ dzięki niemu w kilka chwil możemy wyczarować pyszny posiłek. Kurczak? Ryba? Warzywa? Ryż? Wszystko to będzie świetnie smakowało z jego dodatkiem. Wystarczy podsmażyć w woku na patelni wybrane mięso, dodać ulubione warzywa oraz sos. Gotowe!  Przepis na podstawie DaringGourmet.

      Sour&Sweet Bok Choy

       Na zdjęciu smażona kapusta bok choy z sosem słodko kwaśnym (klik)

      ½ czerwonej papryki – pokrojonej w drobniutką kostkę

      3 plastry ananasa z puszki – pokrojonego w drobniutką kostkę

      1 szklanka soku ananasowego (świeżego soku z butelki lub soku z kartonu. Nie chodzi tutaj o słodki syrop, w którym pływają ananasy w puszcze)

      ¾ szklanki brązowego cukru

      1/3 szklanki białego octu winnego

      3 łyżki dobrego keczupu*

      2 łyżki sosu sojowego

      Szczypta chili

      Zagęszczenie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszany w 2 łyżkach wody

       

      Przygotowujemy sos: wszystkie składniki, oprócz zagęszczenia, umieszczamy w rondlu/garnku.  Gotujemy 3-5 minut, po czym wlewamy zagęszczenie. Gotujemy jeszcze minutę.

      Gotowy sos można przelać do słoika i zawekować lub po ostudzeniu przechowywać przez kilka dni w lodówce.


      * Ponieważ keczup ma wpływ na smak sosu, użyjcie produktu dobrej jakości, takiego, który lubicie najbardziej i odpowiada Wam smakiem. Kolor keczupu nada również kolor sosowi. Jeśli chcecie, by sos miał restauracyjny, intensywnie czerwony kolor, można dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Ja nie dodawałam dodatkowych barwników. Tutaj znajdziecie przepis, jak zrobić pyszny domowy keczup (klik).

      Sweet & Sour Chicken

      Na zdjęciu kurczak z sosem słodko kwaśnym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sos słodko kwaśny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 maja 2017 12:30
  • wtorek, 09 maja 2017
    • Hawajski chutney ananasowy

      Na ten chutney trafiłam przygotowując burgery z hawajską wieprzowiną Kalua (klik). Od razu mnie zachwycił! Ten słodko - kwaśny sos warzywny doskonale podkreśla smak mięsa, lecz jest na tyle uniwersalny, że  można wykorzystać także do wielu innych rzeczy, np. do serów (zwłaszcza camembertu i brie), do kurczaka czy do ryżu. Przepis wg Epcot International Food&Wine Festival .

      Pineapple Chutney

       

      ½ czerwonej papryki – pokrojonej w drobniutką kostkę

      1 cebula – obrana, drobno posiekana

      4 plastry ananasa z puszki – pokrojonego w drobna kostkę

      2 czosnku – obrane, drobno posiekane

      1 szklanka białego octu winnego

      ¼ szklanki brązowego cukru

      ½ łyżeczki imbiru

      1/8 łyżeczki chili

      1 łyżeczka soli – do smaku

      Ew. ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 2 łyżkach wody

       

      Wszystkie składniki chutney’u umieszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż większość płynu odparuje i chutney zgęstnieje, ok. 8-10 minut (pilnujemy, by się nie przypaliło!) Wlewamy mąkę z woda i czekamy, by całość się zagotowała.

      Chutney przechowujemy w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 maja 2017 11:04
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
  • środa, 21 grudnia 2016
    • Majonez bazyliowy do ryb i drobiu

      Często daniu przyda się coś, co podkreśli jego smak. Ciekawym dodatkiem do ryb lub pieczonego kurczaka czy indyka jest majonez bazyliowy. Przyda się on również do wędlin lub świetnie uzupełni smak steków. Nawet zwykłe jajka z majonezem mogą dzięki niemu stać się nową potrawą. Jego ładny zielony kolor, który zawdzięcza szpinakowi, będzie miłą ozdobą stołu. Wesołych Świąt!

      Basil Mayo

      15  listków świeżego szpinaku

      15 listków świeżej bazylii (można użyć również pesto)

      1 mały ząbek czosnku - obrany

      ok. 250-300 ml majonezu*

      sól i ew. pieprz do smaku

       

      Szpinak wraz z listkami bazylii, czosnkiem i 2 łyżkami majonezu miksujemy w blenderze lub malakserze na jednolitą pastę. Dodajemy pozostały majonez i dokładnie mieszamy, po czym doprawiamy do smaku solą i/lub pierzem.

      Przekładamy majonez do słoiczka, przechowujemy w lodówce.

       

      * Można użyć ulubionego majonezu za sklepu lub zrobić własny majonez - klik! - tu znajdziecie przepis, którego używam nieprzerwanie od lat.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2016 11:18
  • poniedziałek, 21 listopada 2016
    • Szybki dressing do sałaty z syropem klonowym

      Dressing do sałaty to prosty dodatek, dzięki któremu warzywa zyskują wyjątkowy smak, a zawarte w nich witaminy lepiej się przyswajają. (Czy wiedzieliście, że olej lub oliwa ułatwiają przyswajanie witamin? Np. witamina K czy beta - karoten obecne w warzywach, nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm, jeżeli nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu. Wystarczy nawet niewielka ilość.) Dziś proponuję Wam ciekawą odmianę klasycznego vinaigrette - użyjemy do niej syropu klonowego, który nada dressingowi wyjątkową nutę smakową. Ale to nie jedyna zmiana:  zamiast octu winnego użyjemy octu balsamicznego. Całość pozwoli osiągnąć bardzo ciekawy efekt, który świetnie podkręci smak ulubionych zielonych listków. Przepis na podstawie GreenHealthyCooking.

       

      Maple Mustard Balsamic Dressing

       

      2 łyżki syropu klonowego

      2 łyżki octu balsamicznego

      1 łyżeczka musztardy Dijon

      8 łyżek oleju o neutralnym smaku

      ew. sól do smaku

       

      Składniki dressingu mieszamy. Do czasu podania dressing można przechowywać w lodówce. Przed podaniem mieszamy z mieszanką ulubionych sałat i/lub warzyw.

      Na zdjęciu mix sałat z marchewką, ogórkiem i czerwoną cebulą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 listopada 2016 13:40
  • czwartek, 04 sierpnia 2016
    • Najprostszy sos do enchiladas

      Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych mięsem tortilli, zapieczonych z sosem.  Dziś podam przepis na jedną z najprostszych wersji tego sosu. Tutaj zaś znajdziecie przepis na enchiladas z kurczakiem z poniższego zdjęcia (klik).

      enchiladas

      Enchiladas z sosem

      1 łyżka oliwy z oliwek

      1 łyżka mąki

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      mielone chili - ilość wg upodobań (zawsze można dodać więcej pod koniec gotowania)

      1/2 łyżeczki oregano

      1/2 łyżeczki cukru

      4 łyżki passaty pomidorowej

      1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego

      sól do smaku

       

      W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę. Smażymy razem, mieszając, aż mąka przybierze lekko zloty kolor orzeszków ziemnych.

      Wówczas dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i passatę pomidorową. mieszamy, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy bulion (by przyprawy nie zaczęły się przypalać)

      Gotujemy sos przez kilka minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą.

      Pod koniec doprawiamy sos ewentualnie do smaku dodatkowym chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Jeśli sos jest za gesty, można dodać wody. 

      enchiladas - sos

      Enchiladas - sos przed zapieczeniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 sierpnia 2016 13:59
  • piątek, 24 czerwca 2016
  • środa, 25 maja 2016
  • poniedziałek, 23 maja 2016
  • piątek, 18 marca 2016
    • Sos żurawinowy do pasztetów i mięs

      Dobrze dobrany sos atrakcyjnie podkreśli smak pasztetów lub pieczonych mięs. Jeśli chodzi o przygotowanie, dzisiejszy sos żurawinowy jest jednym z najprostszych, jakie można sobie wyobrazić. Jednocześnie jest to sos bardzo elegancki i smaczny, odpowiedni zarówno na codzienny, jak i na świąteczny stół.

       Balsamic Cranberry Sauce

      1 szklanka żurawiny do mięs (konfitura żurawinowa lub ew. borówkowa)

      1-2 łyżki octu balsamicznego

       

      Konfiturę żurawinową podgrzewamy w rondelku wraz z octem balsamicznym, mieszając.

      Kiedy zacznie wrzeć, zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

      Sos można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 18 marca 2016 11:58
  • wtorek, 09 lutego 2016
    • Syrop kokosowy z Hawajów

      Wczoraj pokazałam Wam, jak można przygotować domowe mleko kokosowe. Dziś podam przepis na przepyszny syrop lub też sos kokosowy, który można z niego zrobić. Jest to przysmak, który z tęsknotą wspominają ci, którzy byli na Hawajach. Ponieważ ja (jeszcze ;) ) tam nie byłam, cieszę się, że krążą w sieci przepisy, jak przygotować go w domu. Powiem szczerze - jest to jeden z najsmaczniejszych syropów, jakie jadłam - i chyba nie do kupienia w sklepie. Intensywnie kokosowy, genialny - w 100% warto go zrobić, zwłaszcza, że jest to bardzo proste i szybkie. Syrop kokosowy idealnie smakuje na wszelkiego rodzaju placuszkach typu pancakes, podniesie również smak naleśników, lodów czy sałatek owocowych. Można go także podać do ciast (np. polać nim na talerzu porcję babki czy ciasta piaskowego). Wyobraźcie sobie bananowe placuszki z syropem kokosowym - istne tropikalne szaleństwo! :) Przepis na podstawie TheFoodCharlatan.

      coconut syrup

      ok. 500 ml mleka kokosowego (z puszki lub domowego)

      1 szklanka cukru

      1 łyżeczka esencji waniliowej

      szczypta soli

      2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszane z odrobiną wody lub mleka

       

      W garnku podgrzewamy mleko kokosowe z cukrem, wanilią i szczyptą soli. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w kilku łyżkach wody (ilość mąki jest zależna od tego, jak gęsty syrop chcemy uzyskać). Gotujemy 2-3 minuty, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gorący sos przelewamy do słoika. Studzimy, stawiając słoik na zakrętce. Po otwarciu przechowujemy w lodowce. Możemy oczywiście używać od razu.

      Przepis na pancakes, które widzicie na zdjęciu, znajdziecie tu: klik!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Syrop kokosowy z Hawajów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 lutego 2016 11:58
  • środa, 09 grudnia 2015
  • wtorek, 24 listopada 2015
    • Sos słodko kwaśny do dań chińskich

      Sos słodko kwaśny to niewątpliwie jeden z sosów, które warto mieć w swoim kuchennym repertuarze, ponieważ możemy dzięki niemu bardzo szybko przygotować smaczne danie. Korzeniami swymi sięga on do Chin (w przeróżnych odmianach) i używa się go głównie do dań orientalnych. Obecnie jest popularny na całym świecie, a liczni producenci oferują go jako produkt gotowy, w słoiku. My jednak nie udamy się poń do sklepu, a do własnej kuchni, gdzie przygotujemy ten prosty sos ze zdrowych składników wg naszych upodobań smakowych. Jego zastosowanie jest wielostronne: możemy dodać sos do warzyw, do ryby, kurczaka, owoców morza czy wieprzowiny - z każdym razem uzyskamy smaczne danie.

       wieprzowina słodko kwaśna

      sok z ananasów w puszce (ananasy wykorzystamy do przygotowania dania z tym sosem)

      5 łyżek dobrego keczupu*

      3 łyżki cukru lub miodu

      3 łyżki białego octu winnego

      2 łyżki sosu sojowego

      1/2 łyżeczki oleju sezamowego

      1 duży, drobno posiekany ząbek czosnku

      ew. chili, jeśli sos ma być pikantny

       

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      Mieszamy sok z ananasów z pozostałymi składnikami. Próbujemy - zgodnie ze swą nazwą, w sosie powinna być wyraźnie wyczuwalna słodycz (miodu lub cukru), przełamana kwasowością octu. Jeśli odczuwamy, że sos jest np. wg nas za mało kwaśny, dodajemy octu. Jeśli jest za mało słony, zwiększamy ilość sosu sojowego.

      Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

      Usmażone składniki danie zalewamy przygotowanym sosem. Mieszamy i gotujemy razem kilka chwil na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

      Tutaj możecie znaleźć przepis na danie z sosem słodko-kwaśnym (klik).

       

      * Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sos słodko kwaśny do dań chińskich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 listopada 2015 13:15
  • wtorek, 17 listopada 2015
  • środa, 07 października 2015
  • środa, 09 września 2015
  • poniedziałek, 07 września 2015
  • poniedziałek, 04 maja 2015
    • Salsa roja, czyli meksykański sos czerwony

      W języku hiszpańskim słowo "salsa" oznacza po prostu "sos". Słowo to wywodzi się od łacińskiego "sal", czyli "słony". Salsa roja (wym." roha")  to "sos czerwony". Jego podstawą bowiem stanowią pomidory i papryczki chili - ich ilość zależy od naszego uznania - możemy przygotować sos lekko pikantny lub mega ostry. Sosy są niezwykle popularnym elementem kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej i Tex-Mex.



      4 małe (każda ok. 4 cm długości, zob. zdjęcie) suszone papryczki chili (na sos o średnim stopniu ostrości)
      4 ząbki czosnku
      2 pomidory
      1 łyżka cukru
      1/2 łyżeczki soli
      1/4 łyżeczki cuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      szczypta mielonego czarnego piperzu


      Papryczki prażymy, cały czas mieszając, na suchej patelni, aż zrobią się na nich małe ciemne plamki. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do miseczki  i zalewamy ok. 2/3 wrzącej wody. Miseczkę nakrywany i pozostawiamy papryczki do namoczenia na 30 minut.

      Na tej samej suchej patelni prażymy, cały czas mieszając, nieobrane ząbki czosnku, aż zrobią się na nich małe ciemne plamki. Zdejmujemy z patelni, odkładamy do wystudzenia. Ostudzone ząbki czosnku obieramy - będą szkliste i aromatyczne.

      W blenderze umieszczamy: wyjęte z wody papryczki chili, obrany prażony czosnek, pokrojone w mniejsze kawałki pomidory, cukier, sól, pieprz  i cumin. Ucieramy na gładką masę.

      Sos przelewamy do małego rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż większość soku z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje. Przed użyciem sos studzimy. Jeśli zależy nam na czasie, by przyspieszyć studzenie wystarczy umieścić ostrożnie na jakiś czas rondelek z sosem w misce z zimną wodą. Zimny sos możemy w razie potrzeby doprawić dodatkowo solą.

      Z podanej ilości składników, w zależności od wielkości pomidorów otrzymujemy 1/2 - 1/3 szklanki sosu. Składniki można dowolnie zwielokrotniać a przygotowany zapas sosu przełożyć do słoika i pasteryzować.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 maja 2015 21:19
  • czwartek, 30 kwietnia 2015
    • Prosta salsa z avocado, pomidora i cebuli

      W języku hiszpańskim słowo "salsa" oznacza po prostu "sos". Sosy są niezwykle popularnym elementem kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej i Tex-Mex. "Salsa" oznacza nie tylko sos o plynnej konsystencji, lecz także rożnego rodzaju, różnie doprawiane mieszanki drobno siekanych warzyw i/lub owoców, które podaje się jako dodatek smakowy do dań, np. potraw rybnych i mięsnych, do tortilli czy do tacos.



      1/2 avocado
      1 pomidor
      1 cebula
      2 łyżki soku z limonki
      sól do smaku


      Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym połówkę avocado kroimy w drobna kostkę.
      Dodajemy sok z cytryny i sól, do smaku, oraz obraną, posiekaną w drobną w kostkę cebulę oraz pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Smak powinien być słonawy i intensywnie cytrynowy - w razie potrzeby można dodać więcej soku. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 kwietnia 2015 12:35
  • środa, 29 kwietnia 2015
    • Lekki, wiosenny sos vinaigrette / winegret z koperkiem i pietruszką

      Dziś podam Wam sposób na przygotowanie sosu vinaigrette o wiosennej nucie świeżego aromatycznego koperku i pietruszki. Sosy do sałatek generalnie dzielą się na dwa rodzaje: sosy o zdecydowanym, mocnym smaku, które dominują nad składnikami (tę, czasem bardzo pożądaną cechę, mają zazwyczaj sosy na bazie majonezu, np. czosnkowy czy koktajlowy) oraz te, które jedynie podkreślają smak użytych składników. Dressing ten jest naprawdę lekki w smaku, nie dominuje nad warzywami, pozwalając na wydobycie smaków wszystkich składników przygotowywanych z nim sałatek.



      1/2 szklanki neutralnego w smaku oleju - ja używam oleju ryżowego lub z pestek winogron
      1/4 szklanki octu z białego wina
      2 łyżki siekanej natki pietruszki (można więcej)
      2 łyżki siekanego koperku (można więcej)
      1 obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
      1 łyżka cukru
      1/2 łyżeczki soli (do smaku, można więcej)
      1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

      Ocet mieszamy dokładnie z cukrem, solą i pieprzem.
      (W oleju cukier i sól gorzej się rozpuszczają).
      Dodajemy olej, koperek, pietruszkę i czosnek. Mieszamy.
      Do chwili użycia przechowujemy w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 29 kwietnia 2015 14:33
  • poniedziałek, 09 marca 2015
    • Koreański sos do kurczaka i innych dań orientalnych

      Sos ten najczęściej wykorzystywany jest do Yangnyeom chicken, czyli kurczaka smażonego po koreańsku. Znakomicie jednak pasuje jako dodatek do wielu innych dań, nie tylko kuchni koreańskiej. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, warzyw, drobiu, wieprzowiny czy ryb. Za zdjęciu możecie zobaczyć go na Dongas, czyli koreańskiej wersji Tonkatsu - sznycla wieprzowego. Stopień ostrości można z łatwością dostosować do własnego gustu. Przepis na podstawie De nous a vous.



      1/3 szklanki sosu sojowego
      1/3 szklanki keczupu
      1/3 szklanki łagodnej pasty z papryki
      4 łyżki cukru
      1/3 szklanki majonezu
      2 obrane, posiekane ząbki czosnku
      1-2 łyżki ziaren sezamu
      1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      ostry sos chili - ilość do smaku
      2 łyżki miodu

      ok. 100 ml wody

      W rondelku, mieszając,  podgrzewamy sos sojowy, keczup, pastę paprykową i cukier. Zagotowujemy. Dodajemy majonez, czosnek, sezam i pieprz, doprawiamy do smaku sosem chili. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miód. Mieszając energicznie, gotujemy, aż sos stanie się szklisty.

      Wówczas zdejmujemy sos z palnika i odstawiamy na 5 minut.
      Po tym czasie wlewamy wodę. Ponownie zagotowujemy sos. Mieszając, gotujemy sos kilka chwil. Możemy dolać więcej wody, jeśli potrzebujemy rzadszego sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 marca 2015 12:21
  • piątek, 27 lutego 2015
    • Tzatziki

      Tzatziki to klasyka kuchni greckiej. Podaje się je jako sos do mięs lub dip do warzyw - zawsze na zimno. Jednakże połączenie jogurtu i ogórka znane jest nie tylko w Grecji: w Turcji zjecie cacik - mniej gęsta wersję tzatziki, przypominająca bardziej zupę - chłodnik. W Indiach przygotowuję się pyszną raitę. W kuchni bułgarskiej, serbskiej i macedońskiej znajdziemy zaś tarator. Podobne danie spotykane jest również w Iraku i Iranie. Tak szeroka popularność tego połączenia smaków wcale nie dziwi - zimny, lekko kwaśny jogurt znakomicie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, ryb czy drobiu. Idealnie sprawdza się zarówno w daniach pikantnych (gdzie łagodzi ich ogień), jak jako dodatek do warzyw czy ryżu. Przepis na podstawie Authentic Greek Recipies.



      250 g gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
      1 nieduży ogórek zielony
      2 ząbki czosnku
      1 łyżka octu winnego
      1 łyżka oliwy z oliwek
      1-2 łyżki drobno siekanego koperku
      szczypta soli do smaku

      Ogórek (bez obierania) ścieramy na tarce (grube oczka). Posypujemy szczyptą soli, odstawiamy na 10 minut, by puścił sok. Po tym czasie cały sok dokładnie odciskamy - nie będzie nam potrzebny.

      Jogurt grecki mieszamy z ogórkiem, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, oliwą i koperkiem. W razie potrzeby dodajemy szczyptę soli do smaku.
      Podajemy schłodzony.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 27 lutego 2015 14:23

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters