Passionfruit

pełnia smaku...

Z makaronem

  • piątek, 03 marca 2017
    • Makaron z kremowym sosem mięsno - pieczarkowym

      Mięso mielona daje nam nieograniczone wręcz możliwości przygotowania smacznych i szybkich posiłków. Dziś proponuję Wam makaron z pożywnym, kremowym sosem mięsno-pieczarkowym.

      Beef & Mushroon Nudle Goulash

      200 g mielonego mięsa wołowego

      1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

      3 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      250g pieczarek – pokrojonych w plastry

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      ½ szklanki mleka (lub więcej, do uzyskania pożądanej gęstości sosu)

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki

      Ok. 250 g makaronu (świderki, rurki, kokardki)

       

      1. Makaron gotujemy do miękkości, zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. W międzyczasie, na dużej patelni, na oleju, podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i pieczarkami – mieszając. Posypujemy tymiankiem. Gdy pieczarki będą złote, zsuwamy warzywa maksymalnie ku brzegowi patelni. Dodajemy mielone mięso. Rozdrabniamy je na patelni (najwygodniej – drewnianą łyżką),i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż przestanie być różowe i zacznie się robić lekko rumiane. Wówczas mieszamy mięso z pieczarkami i dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Czekamy, by sos zgęstniał. Rozrzedzamy ewentualnie mlekiem. Pod koniec dodajemy natkę i doprawiamy sos do smaku intensywnie sola i pieprzem (pamiętamy bowiem, że makaron sam w sobie ma mało smaku i będzie neutralizował intensywność przyprawienia sosu).

      3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z kremowym sosem mięsno - pieczarkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 03 marca 2017 13:16
  • środa, 08 lutego 2017
    • Makaron z kiełbasą w sosie serowym

      Danie proste, smaczne, pożywne - do wykonania w zaledwie kilka chwil, gdy wracamy zziębnięci do domu.

      Cheese Sauce Pasta with Sausage

      ok. 250 g makaronu kokardki (lub rurki, świderki, etc.)

      kiełbasa (dowolna ilość, np. 200g) - pokrojona w pół plastry

      sos:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      250 ml "słodkiej" śmietanki UHT 12% lub mleka

      ok. 70g sera bleu (np. gorgonzola, lub innego sera z niebieską pleśnią)

      2 łyżki siekanej natki pietruszki + ew. jeszcze trochę do posypania każdej porcji

      1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy pokrojoną w pół plastry kiełbasę. 

      3. Gdy kiełbasa się rumieni, w rondlu przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki. Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę lub mleko. Dodajemy ser, pietruszkę i czosnek. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (aby był wyrazisty w smaku), po czym mieszamy z ugotowanym makaronem i kiełbasą.

      

      Przed podaniem każdą porcję możemy oprószyć startym parmezanem i natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z kiełbasą w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2017 12:52
  • środa, 05 października 2016
    • Mie Goreng, czyli słodko pikantny makaron z warzywami

      Nazwa mie goreng (pisana także czasem jako Mee goreng czy mi goreng) oznacza "smażony makaron". Danie to jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej, podawanym zarówno przez ulicznych sprzedawców, jak i w wytwornych restauracjach. Oprócz makaronu znajdziemy w nim warzywa, najczęściej cebulę i kapustę pekińską. Charakterystycznym dodatkiem jest prażona cebula. Potrawa może zawierać także dowolne mięso, np. kurczaka, krewetki, wieprzowinę czy wołowinę, lub być podana w wersji wegetariańskiej. Danie to spójnie łączy smaki słony, słodki i pikantny. Przepis na podstawie: Wandercooks.

       Mie Goreng

      ok. 250 g makaronu (można użyć błyskawicznego makaronu ramen z tzw. zupek chińskich)

      1 filet z piersi kurczaka, pokrojony w jak najdrobniejszą kostkę

       + sól, mielony pieprz, curry

      1 duża cebula - obrana, pokrojona w grube pióra

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      1 marchewka - obrana, pokrojona w cienkie słupki

      4 garście siekanej kapusty pekińskiej

      1/3 szklanki prażonej cebuli

      1 garść siekanego szczypioru

      olej do smażenia

      jajka - po 1 na porcje, smażymy jako jajka sadzone

       

      sos (składniki mieszamy):

      4 łyżki kecap manis (słodki sos sojowy)

      4 łyżki wody

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki miodu

      1-2 łyżeczki ostrego sosu sriracha (do smaku)

      1 łyżeczka curry

      1 łyżeczka maki ziemniaczanej


       1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i curry, mieszamy, by przyprawy równomiernie pokryły mięso. składniki sosu mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku, by sos był słodko-słono-pikantny.

      2. W woku lub dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy nieduża ilość oleju. Smażymy mięso, aż będzie rumiane, po czym zdejmujemy je z patelni.

      Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem i marchewką. Gdy cebula będzie szklista, wrzucamy kapustę pekińską. Mieszamy. Smażymy razem ok. 1 minutę, po czym odsuwamy warzywa do boku patelni/woka, by kapusta nie zrobiła się zbyt miękka. Na wolnej powierzchni podsmażamy chwilę, mieszając, ugotowany, dobrze odcedzony makaron, po czym dodajemy kurczaka i całość mieszamy, łącząc wszystkie składniki.

      Ostatni krok to wlanie na patelnię przygotowanego sosu. Mieszamy całość z sosem i smażymy kilka chwil, by sos zgęstniał. Dodajemy prażona cebulkę i szczypior. Jeszcze raz wszystko mieszamy.

      Każdą porcję podajemy z z sadzonym jajkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 października 2016 15:25
  • piątek, 23 września 2016
    • Miodowo musztardowy makaron z kurczakiem i warzywami "Pełna micha"

      Ten przepis to dosłownie "pełna micha" - micha (lub talerz) pełna tego, co najlepsze, i co lubicie najbardziej, bowiem składniki dania można dostosować do swojego gustu. Ogólnie potrawa utrzymana jest w stylu śródziemnomorskim, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać np. kukurydzę, ciecierzycę, marchewkę, pieczarki czy czerwoną fasolę - jeśli macie na to ochotę. Ważne, by było różnorodnie i kolorowo. Stosunek ilości warzyw do makaronu również jest dowolny. Bazą dania jest zaś makaron w pysznym, wyrazistym sosie miodowo musztardowym. Pomysł od LeCremeDeLaCrumb.

      Honey Mustard Chicken & Noodle Salad

      300 g makaronu typu rurki

      1-2 filety z piersi kurczaka + sól, pieprz, słodka papryka, mąka pszenna do oprószenia

      olej do smażenia

      ser typu feta - drobno pokruszony

      warzywa:

      mix salat

      pomidor - pokrojony w kawałki

      ogórek - pokrojony w pól plastry

      czerwona cebula - obrana, pokrojona w pióra

      papryka - pokrojona w cienkie paseczki

      avocado - obrane, pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny, by nie ciemniało

      sos:

      6 łyżek majonezu

      4 łyżki jogurtu greckiego

      4 łyżeczki miodu wielokwiatowego

      4 łyżeczki musztardy Dijon

      2 łyżeczk1 ziarnistej musztardy francuskiej

      1 łyżka soku z cytryny

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      2. W międzyczasie filet z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości", po czym kroimy w małą kostkę. oprószamy solą, pieprzem, papryką i mąką. Podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju, zdejmujemy z patelni.

      2b. Przygotowujemy warzywa.

      2c. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Ewentualnie dodajemy więcej majonezu/jogurtu lub miodu, jeśli chcemy sos łagodniejszy czy słodszy lub więcej musztardy, jeśli chcemy ostrzejszy.

      3. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z połową sosu.

      Na talerzach (bądź w miseczkach) układamy porcje makaronu oraz dodatków, skrapiamy pozostałym sosem.

      Makaron można również od razu wymieszać ze wszystkimi składnikami - jak wolicie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Miodowo musztardowy makaron z kurczakiem i warzywami "Pełna micha"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 23 września 2016 13:54
  • poniedziałek, 30 maja 2016
    • Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym

      Makaron i kurczak - bazując na tych dwóch składnikach możemy stworzyć ogromną liczbę pysznych dań. Dziś dorzucimy do tego jeszcze aromatyczne pieczarki i wyrazisty sos serowy. Polecam!

      Chicken & Mushroom Pasta with Cheese Sauce

      ok. 250 g makaronu kokardki (lub rurki, świderki, etc.)

      1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra

      250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      1/2 łyżeczki tymianku

      2 filety z piersi kurczaka

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

      olej lub oliwa do smażenia

       

      sos:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      250 ml "słodkiej" śmietanki UHT 12% lub mleka

      1/2 szklanki startego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar

      2 łyżki startego parmezanu lub grana padano + ew. jeszcze trochę do posypania każdej porcji

      2 łyżki siekanej natki pietruszki + ew. jeszcze trochę do posypania każdej porcji

      1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki, czosnek i tymianek. Smażymy, mieszając co jakiś czas, aż pieczarki będą złote.  Zdejmujemy z patelni.

      3. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z  1 fileta uzyskać dwa cienkie kotlety. Następnie kroimy je w niedużą kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na złoto.

      4. W rondlu przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki. Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę lub mleko. Dodajemy sery, pietruszkę i czosnek. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (aby był wyrazisty w smaku), po czym mieszamy z ugotowanym makaronem, kurczakiem i pieczarkami.

      Przed podaniem każdą porcję możemy oprószyć startym parmezanem i natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 maja 2016 12:26
  • poniedziałek, 04 kwietnia 2016
    • Kapusta z kluskami

      Smażona kapusta jest typowym daniem kuchni południowych Stanów Zjednoczonych, kuchni pełnej tradycji, ciepła i rozsądku. Nie ma tu zazwyczaj kosztownych składników ani skomplikowanych przypraw: prosta, domowa kuchnia. Wcześniej prezentowałam Wam podobną potrawę w wersji bez makaronu. Warto jednak spróbować również wersji z makaronem, niezwykle smacznej i pożywnej. Przepis wg SpicySouthernKitchen.

      Cabbage and Noodles

      ok. 200g makaronu typu kokardki

      kilka plastrów surowego wędzonego boczku i/lub kiełbasa (dowolna ilość, np. 200g) - pokrojone w kawałki

      1/2 małej główki kapusty (im bardziej zielona kapusta, tym ładniejszy kolor dania) - bez głąba, pokrojonej w nieduże, łatwe do jedzenia kawałki

      1 duża cebula - obrana, posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      2/3 łyżeczki kminku w ziarnach

      1-2 łyżki białego octu winnego

      1 łyżeczka cukru

      1-2 łyżeczki musztardy

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      olej do smażenia

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz/lub boczek. Gdy będą rumiane, zdejmujemy je z patelni.

      3. Na tym samym oleju podsmażamy posiekaną cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kapustę i kminek. Smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy kiełbasę, cukier, musztardę i ocet. Mieszamy. Przykrywamy patelnię i podduszamy całość na małym ogniu przez ok. 5-10 minut. Kapusta powinna przestać być surowa, lecz jednocześnie pozostać trochę chrupka. W razie konieczności możemy podlać kilka łyżek wody.

      Gdy kapusta będzie gotowa, dodajemy makaron, mieszamy i doprawiamy danie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


      Danie dobrze się przechowuje i dobrze znosi odgrzewanie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kapusta z kluskami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 kwietnia 2016 14:23
  • czwartek, 17 marca 2016
  • wtorek, 15 marca 2016
  • piątek, 04 marca 2016
  • wtorek, 16 lutego 2016
    • Makaron penne z sosem serowym i brokułem

      Makarony stanowią podstawę do wykonania najszybszych i najłatwiejszych potraw - a przy tym pożywnych i pełnych smaku. Dziś proponuję Wam makaron w pysznym kremowym sosie serowym z brokułem Zależnie od upodobań, możecie danie wzbogacić dodatkiem kurczaka, lub zupełnie ten element pominąć. Szybki domowy obiad gotowy.

      Penne z sosem serowym i brokułem

       

      300 g makaronu typu penne (lub innego, jak fusilli czy farfalle)

      1 filet z piersi kurczaka, pokrojony w drobna kostkę +sól+ pieprz

      1 brokuł - podzielony na małe różyczki

      oliwa z oliwek / olej do smażenia

       

      sos:

      1- 2 łyżki masła

      1- 2 łyżki mąki pszennej

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1,5 szklanki zimnej słodkiej śmietanki 10% lub zimnego mleka

      1/2 szklanki startego żółtego sera o wyrazistym smaku, jak np. cheddar

      1/3 szklanki drobno startego parmezanu

      sól i świeżo zmielony biały pieprz - do smaku

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.

      2. W międzyczasie przygotowujemy resztę dania.

      - W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką cukru i 1/2 łyżki soli. Gdy będzie się gotowała, wrzucamy różyczki brokuła i blanszujemy 2-3 minuty (by warzywo pozostało chrupkie). Odcedzamy.

      - Jeśli wybieramy wersję z kurczakiem, to podsmażamy na dużej patelni oprószone solą i pierzem kawałki mięsa, aż będą lekko rumiane. Zdejmujemy z patelni.

      Następnie (jeśli preferujecie wersję vege, zaczynacie od tego punktu), rozpuszczamy na tej samej patelni masło. Następnie dodajemy mąkę i mieszając robimy jasną zasmażkę. Dodajemy posiekany czosnek i mieszając wlewamy zimną śmietankę / mleko (użycie zimnego płynu zapobiega tworzeniu się grudek w sosie). Gotujemy kilka chwil, by sos zgęstniał. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy oba sery. Mieszamy. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem (białym - by nie było w sosie czarnych kropek z czarnego pieprzu). Jeśli sos będzie zbyt gęsty, zawsze można go rozrzedzić dodatkowym mlekiem.

      3. Do sosu na patelni dodajemy ugotowany makaron oraz kurczaka, mieszamy dokładnie. Na wierzch układamy różyczki brokuła.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron penne z sosem serowym i brokułem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 lutego 2016 13:59
  • poniedziałek, 18 stycznia 2016
    • Tagilatelle z pieczarkami i boczkiem

      Dania z makaronem łączą w sobie łatwość i szybkość wykonania z bogactwem smaku i duża różnorodnością. Są idealne, gdy mamy ochotę na smaczny posiłek, lecz niewiele czasu na jego przygotowanie.

      tagliatelle z pieczarkami i boczkiem

      ok. 250 g makaronu typu tagliatelle (szerokie płaskie wstążki)

      6 plastrów surowego wędzonego boczku - pokrojonego w cienkie paski lub kostkę

      300 g pieczarek - pokrojonych w ćwiartki

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1/2 łyżeczki tymianku

      1/2 szklanki białego wina

      1/2 szklanki bulionu warzywnego

      1 szklanka śmietanki 12% (tzw. słodkiej śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 łyżeczka mąki pszennej

      2 garści świeżego szpinaku - umytego, bez ogonków

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      olej/oliwa do smażenia

      drobno starty parmezan do posypania

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. W międzyczasie przygotowujemy sos: na suchej patelni podsmażamy pokrojony boczek, aż będzie rumiany. zdejmujemy. Następnie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pieczarki z czosnkiem i tymiankiem. Gdy będą złote, wlewamy wino i bulion. gotujemy na małym ogniu, aż ilość płynu na patelni zmniejszy się o połowę. Wówczas wlewamy śmietankę rozmieszaną z mąką. Mieszamy, dodajemy boczek i szpinak. gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje, po czym doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      3. Część sosu mieszamy z makaronem. Wykładamy porcje makaronu na talerze i polewamy dodatkowym sosem. Posypujemy parmezanem i podajemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tagilatelle z pieczarkami i boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 stycznia 2016 14:38
  • poniedziałek, 30 listopada 2015
    • Gulasz po amerykańsku

      Słowo "gulasz" na kilka znaczeń w  świecie kulinarnym. Po pierwsze, mamy węgierską zupę gulaszową oraz węgierskie danie gulaszowe, pörkölt. Po drugie, gulaszem możemy nazwać wiele różnych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, których przygotowanie polega na powolnym duszeniu składników w sosie. Po trzecie zaś mamy gulasz amerykański. Mimo zbieżności nazw, za każdym razem chodzi o kompletnie inną potrawę. Gulasz amerykański to ogromnie popularne w USA comfort food, na którego początki możemy się natknąć w przepisach z 1914 roku. Smaczny, pożywny a zarazem niedrogi, szybko zyskał uznanie w trudnych czasach (okres Wielkiej Depresji), kiedy to przepisy pozwalające wyżywić maksimum osób przy minimum kosztów były na wagę złota. Cechy te maja znaczenie również i obecnie, przy czym fenomenalny smak dania sprawia, ze chcemy do niego często powracać. Przepis bazowany na GonnaWantSeconds i WhoNeedsACape .

       

      american goulash

      500 g makaronu typu kolanka

      500 g mielonego mięsa wołowego

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      1 mała zielona papryka - pokrojona w kostkę

      1 mała czerwona papryka - pokrojona w kostkę

      4 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

      2 puszki pomidorów

      2 łyżeczki oregano

      2 łyżeczki tymianku

      1/2 łyżeczki chili - do smaku

      2-4 łyżki sosu worcester

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      olej lub oliwa do smażenia

       

      1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do 2/3 miękkości. Odcedzamy.

      2. W międzyczasie na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę wraz z papryką i czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, zsuwamy warzywa do boku patelni i podsmażamy mięso, mieszając i rozdzielając je na małe kawałki. Gdy mięso przestanie być surowe, dodajemy oregano, tymianek i chili. Mieszamy, po czym dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusimy na małym ogniu kilka minut, po czym doprawiamy danie sosem worcester, solą i pieprzem.

      3. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zredukuje do pożądanej przez nas gęstości, a makaron będzie miękki.

      Gulasz możemy podać posypany natką pietruszki lub startym żółtym serem. Potrawa dobrze znosi odgrzewanie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz po amerykańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 listopada 2015 12:57
  • czwartek, 26 listopada 2015
    • Spaghetti / pasta cacio e pepe

      Spaghetti cacio e pepe to tradycyjne danie kuchni rzymskiej. W oryginale składa się ono z trzech głównych składników: makaronu, sera (cacio) i pieprzu (pepe). Jest to tzw. "biedna kuchnia" (la cucina povera), ale mała ilość dodatków nie oznacza wcale ubogiego smaku. Nie musimy być także ubogimi staro-rzymskimi pasterzami (jak to bywało niegdyś), by przygotowywać takie dania. Będziecie zaskoczeni, jak te trzy proste smaki świetnie ze sobą współgrają.

      cacio e pepe

      300 g makaronu spaghetti (ja użyłam tu nietradycyjnych wielokolorowych, naturalnie barwionych orecchiette, ponieważ uznałam, że w tym prostym daniu będą wyglądały dużo piękniej, niż gdybym je utopiła w pomidorowym sosie)

      ok. 1/2 szklanki drobno startego sera pecorino romano (ew. parmezanu)

      świeżo mielony czarny pieprz - sporo, do smaku

      drobno siekany ząbek czosnku - totalnie nietradycyjny element, który jednak dodałam do smaku - możecie go pominąć lub też dodać, ale nie mówcie o tym żadnemu Włochowi! ;)

      1 łyżka oliwy z oliwek do gotowania makaronu

      sól

       

      1. Makaron gotujemy w dużej ilości dobrze osolonej wody z 1 łyżką oleju (dzięki temu nie będzie się sklejał).

      Gdy będzie już gotowy, odcedzamy go, zachowując 1 szklankę wody od gotowania.

      2. Ugotowany gorący makaron mieszamy z drobno startym serem. Jeśli danie jest za gęste, dolewamy po troszeczku wody od gotowania makaronu. To ciepło makaronu w połączeniu z gorącą wodą i serem tworzą kremowy sos, charakterystyczny dla tego dania. Doprawiamy danie do smaku intensywnie świeżo mielonym czarnym pieprzem i ew. solą. Przy tak niewielkiej ilości dodatków smak będzie pochodził właśnie od przypraw, więc nie żałujmy pieprzu.

      Na tym etapie dodałam również drobniutko siekany czosnek. Nadał daniu wspaniały aromat i miłą nutę smakową. Nie jest to tradycyjny dodatek, lecz w końcu danie ma smakować nam, a nie być abstrakcyjnym tworem z książki kucharskiej, którego nikt nie zje. Skropiłam też makaron leciutko dodatkową oliwą z oliwek. To czynność włoska, bo Włosi mnóstwo rzeczy skrapiają dodatkową oliwą, ale nie typowa dla tej akurat potrawy. Wybór należy do Was - spróbujcie po prostu i zdecydujcie sami.

      Makaron podajemy posypany dla ozdoby dodatkowym serem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti / pasta cacio e pepe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 listopada 2015 14:46
  • wtorek, 23 czerwca 2015
    • Makaron orzo z kiełbasą i cukinią

      Makaron orzo to makaron w kształcie ziaren ryżu. Oprócz ładnego wyglądu, jego zaletą jest to, że gotuje się bardzo szybko.W tym daniu został połączony z kiełbasą, cukinią i aromatyczną przyprawą włoską, tworząc pyszne, pożywne danie, gotowe w kilka chwil. Polecam! Przepis na podstawie Better Homes and Gardens.



      2 łyżki oleju
      ok. 250 g kiełbasy (ilość wg uznania,, może być mniej, może być więcej, jak lubicie)
      1 cebula
      1 ząbek czosnku
      1/2 czerwonej papryki
      1 mała cukinia
      1 szklanka makaronu orzo
      ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
      1 łyżeczka przyprawy włoskiej
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
      szczypiorek - do dekoracji

      1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę wraz z obraną, posiekaną cebulą, obranym i posiekanym czosnkiem, i pokrojona w kostkę papryką*.

      2. Gdy kiełbasa będzie rumiana, przekładamy całość do garnka.
      Dodajemy pokrojoną w pół plastry cukinię, makaron orzo, przyprawę włoską oraz bulion. Dokładnie mieszamy.

      Potrawę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż makaron będzie miękki (ok. 10 minut, zgodnie z przepisem na opakowaniu). Od czasu do czasu kontrolujemy poziom płynu w garnku. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      - Jeśli makaron wchłonął cały bulion, a nie jest jeszcze miękki, podlewamy jeszcze trochę wody.
      - Jeśli makaron jest już miękki, a w garnku nadal jest woda, odkrywamy pokrywkę i mieszamy potrawę, aż woda odparuje.


      * możemy kontynuować przygotowanie potrawy na patelni, jeśli mamy odpowiednia rozmiarem pokrywkę.

      Przyprawa włoska

      3 łyżeczki suszonej bazylii
      3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
      3 łyżeczki oregano
      1 łyżeczka czosnku granulowanego (nie soli czosnkowej)
      1 łyżeczka suszonej cebuli w płatkach
      1 łyżeczka tymianku
      1/2 łyżeczki rozmarynu
      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki czerwonej papryki chili w płatkach

      Wszystkie przyprawy mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 czerwca 2015 12:16
  • piątek, 08 maja 2015
    • Pasta marinara, czyli makaron po marynarsku

      Marinara to pomidorowy sos, wywodzący się z okolic Neapolu. "Marinara" oznacza po włosku, w zależności od kontekstu, "morski" bądź "marynarski". Przypuszcza się, że nazwa wywodzi się z faktu, iż dzięki kwasowości pochodzącej z dużej ilości pomidorów sos ten był wyjątkowo odporny na psucie się, dzięki czemu znakomicie nadawał się do długiego przechowywania na statkach podczas rejsów. Po raz pierwszy przepis na ten sos pojawił się w książce kucharskiej Lo Scalco alla Moderna, wydanej w dwóch tomach w 1692 i 1694 roku. co ciekawe, nazwa 'marinara" nigdy nie występuje samodzielnie: Włosi używają tej nazwy mówiąc o konkretnych daniach, np. spaghetti alla marinara czy pizza marinara. Natomiast mówiąc o sosie pomidorowym jako takim używa się słowa "salsa" lub "sugo". Makaron z sosem marinara może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dan mięsnych lub ryb.



      sos marinara:
      1 puszka pomidorów w kawałkach
      1 łodyga selera naciowego
      1 mała papryczka chili
      1  cebula
      2 ząbki czosnku
      1/2 łyżeczki suszonej bazylii
      1 łyżeczka suszonego oregano
      sól do smaku
      czarny pieprz do smaku
      kilka listków świeżej bazylii

      olej do smażenia

      pasta (makaron) marinara:
      250 - 500 g dowolnego makaronu, np. świderki, kokardki lub rurki
      1/3 czerwonej papryki
      garść zielonych i/lub czarnych oliwek

      ew. parmezan

      1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. W tym czasie przygotowujemy sos.
      W garnku lub rondlu zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, drobno posiekaną cebulę wraz pokrojona drobno łodygą sera, pokrojoną papryczką chili (z pestkami lub bez - z pestkami danie będzie bardziej pikantne) i  obranym posiekanym czosnkiem (uwaga, nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki). Gdy cebula będzie szklista, dodać bazylię, oregano, pomidory z puszki, 1/3 pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki oraz pokrojone w plastry czarne i zielone oliwki. Gotować sos ok. 5 minut, mieszając, aż sos zmniejszy swą objętość i zgęstnieje. Pod doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem Gdy sos będzie gotowy, można dodać do niego kilka drobno porwanych listków świeżej bazylii.

      Ugotowany wcześniej makaron mieszamy z gorącym sosem.
      Możemy podać posypany drobno startym parmezanem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 maja 2015 13:00
  • piątek, 24 kwietnia 2015
    • Tagilatelle al ragu (znane jako "Spaghetti bolognese")

      Dziś wybierzemy się na kulinarną wycieczkę do Włoch, a dokładniej: do Bolonii. To stamtąd, jak logika by nakazywała, powinno wywodzić się spaghetti po bolońsku, prawda?  Cóż - i tak, i nie. Zacznijmy od początku: we Włoszech nie jest znana żadna potrawa pod nazwą "spaghetti bolognese". Po pierwsze, mięsny sos, zwany zwyczajowo sosem bolońskim, nosi we Włoszech nazwę "ragu". Tak - tu Wasze gulaszowe skojarzenia związane z tą nazwą są jak najbardziej słuszne, jest to bowiem sos z długo duszonego mięsa z warzywami. Ragu używa się nie tylko do makaronu. Można użyć go do przełożenia lasagne lub polać nim pierożki tortellini lub ravioli, a nawet gniocchi. Po drugie, do tak treściwego, ciężkiego sosu Włosi nie używają spaghetti! Jest ono bowiem za cienkie i za słabe, by "udźwignąć" gęsty, przypominający gulasz sos. Właściwym makaronem są tagliatelle, czyli długie, płaskie, szerokie wstążki. Można użyć również makaronu pappardelle, czyli jeszcze szerszych wstążek. Kiedy dodamy do tego wszystkiego fakt, że region Emilia-Romagna (w którym znajduje się Bolonia) słynie właśnie z makaronu tagliatelle, mamy komplet. Tagliatelle al ragu. Tak we Włoszech nazywa się to lubiane na całym świecie danie. pierwsze wzmianki o nim pochodzą z XVIII wieku. W 1982 roku Accademia Italiana della Cucina (Włoska Akademia Kulinarna), w celu zachowania oraz propagowania włoskiego dziedzictwa kulinarnego,  złożyła w Bolońskiej Izbie Handlowej klasyczną wersję przepisu na ragu alla bolognese, choć oczywiście od czasów powstania potrawy przepis ewoluował i obecnie przygotowuje się kilka jego wariacji. Sami włosi tłumaczą to na przykładzie, że tak, jak istnieje wiele różnych wersji pizzy czy sosu pomidorowego, taki i ragu pozostawia pewne możliwości modyfikacji, jak długo pozostajemy oczywiście w ogólnych ramach związanych z nim tradycji. Przykładem może być kwestia dodawania (bądź pomijania) mleka, śmietany czy grzybów. Dzisiejszy przepis został przygotowany na podstawie książki "Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania" wyd. Parragon Books oraz "Better Home and Garden".



      500 g mielonego mięsa wołowego
      150 g surowego chudego boczku - pokrojonego w drobniutką kostkę
      150 g pieczarek - pokrojonych w cienkie pół plastry
      1 duża marchewka -obrana, pokrojona w drobniutka kostkę
      1 łodyga selera naciowego - pokrojona w drobniutka kostkę
      1 duża cebula - obrana, posiekana w drobniutką kostkę
      1/2 zielonej papryki - posiekanej w drobniutką kostkę
      3 ząbki czosnku - obrane, posiekane
      1 łyżeczka oregano
      1/2 łyżeczki rozmarynu
      1/4 łyżeczki ziaren kopru (można ew. pominąć)
      1 puszka pomidorów w zalewie (oczywiście, najlepiej włoskich)
      125 ml czerwonego wina
      1 łyżka octu balsamicznego
      1 świeży pomidor - pokrojony w kostkę
      6-8 listków świeżej bazylii, porwanych
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      olej do smażenia

      makaron tagliatelle lub pappardelle

      parmezan lub gran padano

      1. W garnku, w którym będziemy przygotowywać ragu, rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Na małym ogniu smażymy marchewkę z selerem, papryką i cebulą, aż cebula będzie szklista. Wyłączamy palnik pod garnkiem, by warzywa się nie spaliły.

      2. W tym czasie na oddzielnej patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy boczek. Gdy będzie rumiany, dodajemy do garnka z warzywami. Następnie na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, aż przestanie być różowe. Gdy mięso się usmaży, dodajemy je do garnka z warzywami, po czym rumienimy pieczarki, i dodajemy je do garnka.

      Ponownie włączamy palnik pod garnkiem, i mieszamy jego zawartość, czekając, by temperatura ponownie wzrosła i warzywa z mięsem zaczęły się smażyć.
      Wówczas dodajemy czosnek, przyprawy, pomidory z puszki wraz z zalewą, świeżego pomidora, wino i ocet. Zmniejszamy płomień i dusimy sos pomału, pod przykryciem, aż odparuje i zrobi się gęsty, ok. 30-60 min, pilnując, by się nie przypalił (im dłużej, tym sos smaczniejszy. Jeśli sos nie chce odparować, zdejmujemy z garnka przykrywkę. Jeśli zrobił się za gęsty, dolewamy odrobinę bulionu). Gdy sos badzie gotowy, dodajemy świeżą bazylię i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      3. W czasie, gdy sos się dusi, gotujemy makaron. Odcedzamy. Ilość makaronu jest dowolna - zależny, jak bardzo treściwe danie chcemy uzyskać.

      4. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos (ilość wg uznania, j.w.). Mieszamy. Danie podajemy posypane parmezanem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 24 kwietnia 2015 14:02
  • czwartek, 19 marca 2015
    • Japchae, czyli warzywa z woka z makaronem po koreańsku

      Dzisiejszego dania nie może zabraknąć na większości koreańskich przyjęć - to Japchae [wym. "Czapp-czee"]. Nazwa składa się z dwóch słów: "jap" czyli "mieszane" i "chae" - "warzywa". Oddaje to idealnie naturę dania - to warzywa z makaronem, smażone metodą stir-fry. Mogą być podane jako danie główne (często:  z ryżem) lub jako dodatek do posiłku. Można również dodać do nich wołowinę. Danie to powstało w XVII w. Zostało ono podane podczas przyjęcia koreańskiemu królowi Gwanghaegun, który do tego stopnia zachwycił się jego smakiem, że mianował twórcę dania ministrem skarbu (interesujący awans..., prawda?). Warto spróbować tej potrawy, umiejętnie łączącej słony i słodki smak oraz chrupkość warzyw z delikatnością makaronu. Przepis na podstawie Maangchi.



      200 -250 g makaronu ryżowego lub ziemniaczanego (oba makarony po ugotowaniu robią się przezroczyste)

      4 suszone grzyby shitake
      6 dużych pieczarek
      1 marchewka
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      1 mała czerwona papryka
      szczypior

      1-2 jajka + szczypta soli

      4 łyżki sosu sojowego
      4 łyżeczki cukru
      1-2 łyżeczki oleju sezamowego
      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      2 łyżki podprażonego sezamu

      olej do smażenia

      1. Grzyby shitake zalewamy w miseczce wrzątkiem, przykrywamy. Pozostawiamy na ok. 20 min, aby napęczniały.

      Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Na suchej patelni prażymy sezam, mieszając, aż będzie złoty. Przesypujemy go do miseczki, by wystygł. Uwaga, prażony sezam jest naprawdę gorący, nie dotykamy go!

      Składniki sosu mieszamy.

      Z jajka smażymy na patelni cienki omlet, który kroimy w paseczki.

      2. W woku lub dużej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy warzywa: najpierw obrana pokrojoną w słupki marchew i pokrojoną w paski paprykę. Smażymy kilka chwil, mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i grzyby shitake. Smażymy, mieszając. Dodajemy obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę oraz posiekany czosnek. Smażymy, aż cebula będzie szklista.
      Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Smażymy, mieszając, po czym polewamy całość sosem - mieszamy i smażymy jeszcze kilka chwil. Wszytko razem nie trwa długo, ponieważ warzywa powinny pozostać jędrne i lekko chrupkie.
      Na końcu dodajemy siekany szczypior i omlet. Potrawę możemy doprawić do smaku dodatkowo solą, pieprzem lub chili - wedle uznania.

      Całość możemy posypać dla dekoracji sezamem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Japchae, czyli warzywa z woka z makaronem po koreańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 marca 2015 12:13
  • środa, 14 stycznia 2015
    • Lasagne warzywna. Lazania z cukinią i bakłażanem

      Lasagne to prosta w przygotowaniu i smaczna potrawa, wywodząca się z kuchni włoskiej. Jeśli znacie już jej mięsną wersję, być może z chęcią spróbujecie także wersji warzywnej, która przy okazji jest również moją ulubioną. :) Można w ten sposób przygotować również zapiekankę ściśle warzywną (w stylu Parmigiana di melanzane e zucchine), pomijając makaron.



      2 małe cukinie
      1 bakłażan
      2 kulki sera mozzarella
      1 łyżki startego drobno parmezanu
      makaron lasagne ( u mnie 4 płaty)
      1 pomidor

      sos:
      1 mała marchewka
      1 łodyga selera naciowego
      1 cebula
      2-3 duże ząbki czosnku
      1 łyżeczka suszonej bazylii lub garść świeżych listków
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
      1/2 łyżeczki cukru

      ew. 1/2 łyżeczki ostrej papryki, jeśli sos ma być pikantny
      1 puszka pomidorów bez skórki, w kawałkach
      1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

      2-3 łyżki oleju

      1. Cukinię i bakłażan kroimy w plastry o grubości 0,5-1 cm.
      Podsmażyć je na patelni grillowej z obu stron (lub na zwykłej patelni  z minimalną ilością oleju), aż będą lekko złote (rumiane). Zdjąć z patelni.

      2. Przygotowujemy sos: w garnku na niedużej ilości oleju podsmażamy obraną, drobno posiekaną cebulę, obraną, startą na tarce marchewkę, pokrojoną w plastry łodygę selera naciowego i obrany, siekany czosnek. Smażymy, aż cebula będzie złota. Dodajemy pomidory w puszce wraz z ich sokiem i bazylię. Gotujemy całość, aż sos zredukuje się o ok. 1/3 i trochę zgęstnieje. Wówczas ucieramy sos blenderem, by był gładki. Dodajemy koncentrat i cukier. Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (oraz ewentualnie ostrą papryką). Pamiętajmy, że sos powinien być mocno doprawiony i intensywny w smaku, ponieważ to on nadaje smak całemu daniu.

      3. Przygotowujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu - niektóre gatunki wymagają wcześniejszego podgotowania, inne nie. Ja kupuję makaron lasagne, który tego nie wymaga.

      Ser mozzarella ścieramy na tarce (grube oczka). Połowy sera użyjemy do posypywania pomiędzy warzywami, natomiast drugą połowę zachowujemy do posypania wierzchu.

      Na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać lasagne układamy

      2 płaty makronu, które smarujemy dokładnie sosem. Następne warstwy, które układamy to:

      plastry cukinii (jeden koło drugiego)
      trochę startej mozzarelli
      plastry bakłażana (jeden koło drugiego)
      sos
      trochę startej mozzarelli
      plastry cukinii (jeden koło drugiego)
      2 płaty makaronu lasagne
      sos (dokładnie pokrywający makaron)
      plastry pomidora (jeden koło drugiego)
      reszta mozzarelli
      parmezan

      Wierzch dodatkowo oprószamy suszoną bazylią.
      Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 20-30 minut (aż ser będzie rumiany).

      Piekłam w naczyniu wielkości ok. 22 cm x 22 cm.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne warzywna. Lazania z cukinią i bakłażanem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 14 stycznia 2015 12:50
  • czwartek, 08 stycznia 2015
    • Makaron z boczkiem i sosem pomidorowo - pomarańczowym

      Oryginalność tego przepisu na makaron z ciekawym, pomarańczowym  sosem mnie zaintrygowała. Musiałam go wypróbować! Bardzo nam smakowało. Połączenie sosu pomidorowego z boczkiem i aromantyczną pomarańczą, wzbogacone czosnkiem i imbirem jest interesujące i udane. Jest to danie zdecydowanie dla osób lubiących niebanalne połączenia smakowe i nowości kulinarne. Jeśli smakują wam dania w rodzaju Chińskiego kurczaka pomarańczowego, również ten makaron powinien przypaść Wam do gustu.

       

      1 pomarańcza
      1 cebula
      1 marchewka
      8-10 plasterków wędzonego boczku*
      1 puszka pomidorów bez skórki
      1-2 łyżki miodu
      2 ząbki czosnku
      kawałek imbiru wielkości wiśni
      ew. chili do smaku, jeśli danie ma być pikantne
      świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku

      olej do smażenia

      250 g makaronu rurki, świderki lub kokardki

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.
      Marchewkę obieramy i kroimy w pół plastry. Podgotowujemy w niedużej ilości wody, aż będzie pół miękka.

      2 .Przygotowujemy sos.
      Na patelni na niedużej ilości oleju podsmażamy pokrojony w małe kawałki boczek wraz z obraną, pokrojoną cebulą. Dodajemy pomidory w puszce wraz z sosem, obrany, posiekany czosnek oraz imbir, startą skórkę z pomarańczy po czym następnie wyciśnięty z niej sok. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje o połowę. Wówczas dodajemy marchewkę.
      Doprawiamy sos do smaku miodem, solą i czarnym pieprzem. Jeśli lubimy, dodajemy chili lub ostry sos chili, by danie było pikantne. Ja naturalnie dodałam trochę sosu chili, ponieważ lubimy pikantne smaki.

      3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem, podajemy gorący. Danie możemy ozdobić świeżą bazylia lub siekaną pietruszką.

      * myślę, że osoby nie jedzące mięsa w miejsce boczku mogą zwiększyć ilość warzyw: marchewki i np. cukinii.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z boczkiem i sosem pomidorowo - pomarańczowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 stycznia 2015 14:04
  • wtorek, 16 grudnia 2014
    • Makaron w słodko-ostrym sosie chili

      Będzie ostro! A raczej: będzie na tyle ostro, na ile zaszalejecie z sosem chili/srirarcha. Ostrość tej potrawy bowiem możecie z łatwością dostosować do swoich upodobań. Od  Was zależy także, czy dodacie kurczaka, czy tez wybierzecie wegetariańską wersję dania (wówczas można go zastąpić np. pokrojoną w kostkę cukinią) .



      1 pierś kurczaka
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 czerwona papryka
      1 cebula
      1 ząbek czosnku
      3 jajka, szczypta soli
      4 łyżki siekanego szczypioru

      sos:
      2 łyżki miodu
      2 łyżki jasnego sosu sojowego
      1 łyżka ostrego sosu srirarcha - lub więcej, do smaku

      250 g dowolnego makaronu, u mnie chiński

      olej do smażenia

      1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.

      2. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze słodką papryką. Podsmażyć w woku lub na dużej patelni wraz z obranym posiekanym czosnkiem, obraną, pokrojoną w pióra cebulą oraz pokrojoną w kostkę lub w paski papryką. Smażyć, mieszając, aż mięso przestanie być surowe a cebula zrobi się szklista.

      W międzyczasie rozbić jajka i dokładnie rozmieszać widelcem ze szczyptą soli. Na oddzielnej patelni usmażyć z nich omlet. Gotowy omlet pokroić w krótkie paski.

      3. Mięso z warzywami na patelni wymieszać z ugotowanym makaronem, dodać przygotowany z podanych wyżej składników sos. Całość dokładnie wymieszać z omletem oraz szczypiorkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron w słodko-ostrym sosie chili”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 grudnia 2014 13:45
  • czwartek, 23 października 2014
  • piątek, 17 października 2014
    • Makaron orzo z pieczarkami i boczkiem.

      Jak nazwać "risotto", które nie jest z ryżu, a z makaronu orzo? Orzotto? Myślę, że orzotto będzie dobrą nazwą roboczą. Zapraszam na moją fuzję risotta z makaronem, połączoną z grzybami, boczkiem i delikatnym kremowym sosem serowym. Danie można podać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa, drobiu czy ryby.



      200 g makaronu orzo (makaron w kształcie ziaren ryżu)
      1 mała cebula
      6-8 dużych pieczarek
      2-4 plastry wędzonego boczku
      1 mały ząbek czosnku

      olej do smażenia

      1 łyżeczka masła
      1 łyżka mąki pszennej
      125 ml zimnego mleka
      2 łyżki startego żółtego sera
      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie odcedzamy.

      W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy obraną i posiekaną drobno cebulę i posiekany czosnek, pokrojone w drobną kostkę pieczarki i podobnie pokrojony boczek. Kiedy wszystkie składniki będą rumiane, zdejmujemy patelnię z palnika.

      W rondelku rozpuszczamy masło. dodajemy mąkę i, mieszając, robimy jasną zasmażkę. Nadal mieszając dodajemy zimne mleko (zapobiega to powstawaniu grudek) i ser. Mieszamy, aż sos zgęstnieje, a ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Ugotowany makaron mieszamy z pieczarkami, cebula i boczkiem oraz z sosem. Ewentualnie doprawiamy solą lub pierzem - do smaku.
      Podajemy gorący.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron orzo z pieczarkami i boczkiem. ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 października 2014 13:45
  • piątek, 25 lipca 2014
  • środa, 09 kwietnia 2014
    • Meksykański kurczak alfredo z makaronem

      Kurczak alfredo doprawiony na meksykańską nutę to smaczny i szybki posiłek, który przypadnie do gustu osobom lubiącym pikantne dania z makaronem i serem. Na podstawie Taste of Home.



      1 podwójna pierś kurczaka
      1 cebula
      1/2 czerwonej papryki
      2 łyżeczki przyprawy do tacos - klik
      sól i pierz do smaku
      1 garść startego na tarce sera żółtego

      sos alfredo:
      1 łyżka masła
      1 łyżeczka mąki pszennej
      200 ml słodkiej śmietanki 12%
      1 przeciśnięty ząbek czosnku
      2 łyżki siekanej natki pietruszki
      1/4 szklanki startego parmezanu

      250 g makaronu typu świderki

      olej do smażenia


      Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      Na dużej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażyć pokrojony w kostkę filet kurczaka wraz z obraną, posiekaną cebulą i pokrojona w drobna kostkę papryką i przyprawą do tacos.

      W międzyczasie przygotowujemy sos alfredo: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy make, robiąc w ten sposób zasmażkę. Rozprowadzamy ją zimną śmietaną. Gdy sos się zagotuje, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, parmezan i pietruszkę. Mieszamy, by ser się rozpuścił. Doprawiamy sos do smaku ew. sola i czarnym pieprzem.

      Gdy kurczak na patelni będzie już usmażony, zalewamy go przygotowanym sosem i dodajemy dodatkowy żółty ser.
      Całość mieszamy z ugotowanym, odcedzonym makaronem. Miłośnicy bardzo ostrych smaków mogą danie doprawić dodatkową ilością chilli lub ostrym sosem chilli lub tabasco.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 kwietnia 2014 13:25
  • piątek, 04 kwietnia 2014
    • Cheeseburger pasta czyli makaron na cheeseburgerową nutę

      Cheeseburger pasta to bardzo udane połączenie smaków: z jednej strony makaron, z drugiej - charakterystyczne smaki cheeseburgera. Całość tworzy bardzo sympatyczny i smaczny mix, rodzaj kuchni fusion, będącej połączeniem Włoch z dużą dawką USA. Idealne danie, kiedy szybko chcemy zjeść coś pożywnego :) . Przepis na podstawie Taste of Home.



      250 g makaronu typu świderki
      250 g mielonej wołowiny
      1 duża cebula
      1/2 czerwonej papryki
      1 puszka pomidorów bez skórki
      1 ząbek czosnku
      4 ogórki konserwowe
      3 łyżki prażonej cebulki (używanej do hot dogów i hamburgerów)
      4 łyżki keczupu
      3 łyżki sosu Worcester
      1 łyżka siekanej natki pietruszki
      1 łyżeczka musztardy
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki tymianku
      ew. chilli dla zaostrzenia smaku
      ew. sól do smaku
      2 garście miękkiego sera żółtego

      olej do smażenia

      Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.

      W międzyczasie na dużej patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oleju obraną, posiekaną cebulę wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Gdy cebula będzie szklista, dodać mielone mięso. Rozdzielić mięso na grudki i smażyć, mieszając, aż mięso straci różowy kolor.

      Dodać obrany i posiekany czosnek, słodką paprykę, pieprz, tymianek i ew. chilli. Wymieszać.
      Dodać pomidory z puszki (bez sosu, pokrojone w kostkę), sos Worcester, keczup, musztardę, natkę pietruszki i prażoną cebulkę.
      Dusić całość na małym ogniu przez 5 minut. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ogórki i większość sera. Wymieszać i ew. dosolić do smaku. Na talerzach posypać danie resztą sera. Podawać gorące.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Cheeseburger pasta czyli makaron na cheeseburgerową nutę”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 04 kwietnia 2014 13:15

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters