Passionfruit

pełnia smaku...

Z ziemniaków

  • czwartek, 16 marca 2017
    • Pieczone ziemniaki z sosem serowo brokułowym

      Pieczone ziemniaki są przysmakiem samym w sobie. Jeśli jednak dodamy do nich mocno serowy, gęsty sos z chrupiącym brokułem, otrzymamy wyjątkowo smaczne i pożywne połączenie. Ziemniaki można upiec tradycyjnie w piekarniku, co zajmie ok. godziny, lub użyć do tego celu mikrofalówki, co zajmie 10 minut (nakłute widelcem ziemniaki pieczemy po 5 minut na każdej stronie). Jeśli wybierzemy opcję z mikrofalówką, otrzymamy przepyszny, godny restauracji posiłek w 15 minut. Przepis wg BudgetBites.

      Broccoli Cheddar Baked Potatoes

      2 duże ziemniaki

      Sos serowo borku łowy:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      300 ml śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany

      2/3 szklanki wiórków startego na tarce (duże oczka) sera żółtego o wyrazistym smaku, np. cheddar

      ½ łyżeczki soli – do smaku

      ¼ łyżeczki zmielonego białego pieprzu – do smaku

      1 łyżeczka ostrego sosu chili – do smaku

      2/3 szklanki drobniutko posiekanych różyczek brokułu

      Ew. siekany szczypiorek lub koperek do podania

       

      1. Najpierw ziemniaki bardzo solidnie szorujemy pod bieżącą wodą, by były idealnie czyste. Następnie je pieczemy.

      Przepis na idealne pieczone ziemniaki znajdziecie tutaj - klik.

      Jak upiec ziemniaki w mikrofalówce - klik.

      2. Przygotowujemy sos: W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę maki pszennej i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy śmietankę, mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć, mieszając, dodajemy partiami żółty ser. Gdy ser się rozpuści, doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i sosem chili. Dodajemy bardzo drobno pokrojone różyczki brokułu. Zmniejszamy płomień i na minimalnym ogniu dusimy sos ok. 3 minuty – by brokuł się podgotował w sosie, lecz by pozostał lekko chrupiący. Sos powinien być wyrazisty w smaku i gęsty.

      3. Ziemniaki rozkrawamy na pół, ich wnętrze możemy podziabać trochę widelcem, by sos łatwiej się z nim łączył. Przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem lub koperkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone ziemniaki z sosem serowo brokułowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 11:00
  • czwartek, 16 lutego 2017
    • Placki ziemniaczane z salami

      Dodając do już i tak pysznych placków ziemniaczanych salami, nie możemy nie stanąć na wygranej pozycji. Dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze! Bardzo polecam Wam wypróbowanie tej ciekawej kompozycji, która ogromnie nam przypadła do gustu. Pomysł z salami znaleziony na blogu Malinowa Czerwień.

      Potato Pancakes with Salami

      kilka-kilkanaście plasterków salami (ilość dostosowujemy dowolnie w zależności od rodzaju użytego salami - tak, żeby było widać kiełbasę w masie ziemniaczanej)

      8  średnich ziemniaków
      2 jajka rozm. M
      1  łyżka mąki pszennej
      1/2 łyżeczki soli (salami posiada już pewną słoność)
      ew. świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

      olej do smażenia

      1. Salami kroimy w cienkie paseczki, na wzór wiórków startych ziemniaków.

      2. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Można do tego użyć także robota kuchennego - malaksera, dzięki czemu praca idzie szybciej.

      Utarte ziemniaki odciskamy dłonią. Nadmiar soku odlewamy pilnując, by nie wylać skrobi, która zebrała się na dnie naczynia.

      Do utartych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, sól i salami. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Jeśli jest za gęsta, dodajemy jeszcze jedno jajko. Jeśli za rzadka - ścieramy dodatkowego ziemniaka.

      3. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Wykładamy ziemniaki na patelnię za pomocą łyżki, formując okrągłe, cienkie (to ważne) placki. Smażymy z obu stron na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ziemniaczane z salami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2017 11:25
  • czwartek, 05 stycznia 2017
  • piątek, 02 grudnia 2016
    • Rösti, czyli ziemniaki po szwajcarsku

      Rösti (roesti) to szwajcarska potrawa narodowa, rodzaj placka ziemniaczanego, podawanego najczęściej z serem, kiełbasą, szynka lub też jajkiem. Tak naprawdę, możemy podać rösti z dowolnymi dodatkami, same placki są również pysznym uzupełnieniem innych dań, zwłaszcza mięs w sosach. W Szwajcarii smażone ziemniaki były popularną potrawą śniadaniową od XIX w. Jak w przypadku większości popularnych, starych dań, zwłaszcza tych wywodzących się z kuchni prostego ludu, nie istnieje coś takiego, jak jeden oryginalny przepis na tę potrawę. Niektórzy używają ziemniaków gotowanych, niektórzy surowych, jednak nikt nie toczy sporów, który przepis jest starszy czy też bardziej autentyczny - wybór jest po prostu sprawą osobistych preferencji. Ponieważ potrawa jest popularna w całym kraju, nic zatem dziwnego, że istnieje kilka metod.

      Zrobienie takich ziemniaków jest proste, wystarczy jedynie poznać kilka tricków. Skorzystam dziś z przepisu restauracji Anker, w której mieliśmy okazję jeść przepyszne rösti w Bernie.

      Możemy wybrać wersję przygotowywaną od razu z boczkiem, który nadaje ziemniakom naprawdę pyszny smak, lub przygotować rösti bez boczku.

      Roesti

      Najwygodniej jest użyć małej patelni, o średnicy ok. 20 cm. Na takiej patelni przygotujemy porcję dla 1 osoby, potrzebujemy do tego 2 dużych ziemniaków, najlepiej typu twardego, czyli takich, które zachowują swój kształt po ugotowaniu.

      Potrzebujemy również talerzyka odpowiadającego rozmiarem patelni, takiego, który zmieści się w środku, oraz pasującej rozmiarem pokrywki z uszkiem.

       

       2 porcje

      4 duże ziemniaki

      sól

      4 łyżeczki masła* + 4 łyżeczki smalcu

      ew. boczek pokrojony w drobną kostkę

       

      1. Porządnie wyszorowane ziemniaki wkładamy do garnka z osoloną wodą. Od momentu zawrzenia gotujemy 7 minut. Zdejmujemy garnek z palnika, zalewamy ziemniaki zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia, by nie parzyły dłoni. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach w taki sposób, by otrzymane wiórki były jak najdłuższe.

      Starte ziemniaki solimy do smaku, mieszamy delikatnie dłońmi.

      2. Na małej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę smalcu i 1 łyżeczkę masła. Jeśli chcemy użyć boczku, podsmażamy go, aż będzie rumiany. Następnie  dodajemy połowę startych ziemniaków. Mieszamy, by wszystkie wiórki pokryły się równomiernie masłem i wymieszały z boczkiem. Następnie uklepujemy całość, by zaczęła przypominać placek. Placek nakrywamy talerzykiem, lekko dociskamy.

      patelnia i talerzyk

      Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż spód będzie rumiany. Zdejmujemy talerzyk.

      Nakrywamy patelnię pokrywką, odwracamy do góry nogami tak, by placek znalazł się na pokrywce.

      patelnia

      Patelnię stawiamy na palniku, a pokrywkę z plackiem trzymamy w dłoni. Teraz zsuwamy ostrożnie placek z pokrywki ponownie na patelnię. Dodajemy jeszcze łyżeczkę masła i smalcu, nakrywamy talerzykiem i smażymy dalsze ok. 10 minut, aż druga strona będzie rumiana.

      Usmażone rösti zsuwamy na talerz.

      Powtarzamy czynności z drugą porcją ziemniaków lub od razu zaczynamy smażenie na dwóch oddzielnych patelniach.

       

      *Jeśli danie ma być wegetariańskie, można użyć samego masła, jednak aby się ono nie przypalało, musi to być mało klarowane, lub trzeba dodać do niego trochę oleju.

       

      Rösti na zdjęciu są podane z wędzonym łososiem oraz z sosem koperkowym.

      Sos koperkowy:

      1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%

      1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

      4-6 łyżek siekanego koperku

      1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

      1 łyżeczka oliwy z oliwek

      1 łyżeczka soku z cytryny

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rösti, czyli ziemniaki po szwajcarsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 02 grudnia 2016 15:29
  • czwartek, 21 kwietnia 2016
    • Sałatka ziemniaczana z pieczarkami. Kartoffelsalat

      Sałatka ziemniaczana wywodzi się z kuchni niemieckiej, lecz jest lubiana i jedzona w wielu krajach. W Polsce przepis na nią zamieścił Jan Milikowski w książce "Potrawy z Kartofli" już w 1842 roku, zatem można śmiało powiedzieć, że sałatka ta na dobre zadomowiła się i w naszym kraju. I nic dziwnego, ponieważ jest nie tylko bardzo smaczna i pożywna, ale i łatwa w przygotowaniu. Dziś mam dla Was wersję tej sałatki, którą wzbogaciłam o dodatek aromatycznych pieczarek, dzięki którym jest jeszcze smaczniejsza, zaś dodatek świeżego koperku nadaje jej  wiosenny charakter. Taka sałatka może stanowić posiłek czy przekąskę samą w sobie lub też być smacznym dodatkiem obiadowym. Pasuje ona do wszystkiego: do mięs pieczonych, do kurczaka, do ryb czy do pieczonych kiełbasek (idealna na grilla!).

       Saaltka ziemniaczana z pieczarkami. Kartoffelsalat mit champignions. Potatoe Salad with mushrooms.

      proporcje orientacyjne:

      3 duże ziemniaki (wielkości pieści, ok. 600 g razem) Najlepsze będą ziemniaki twarde, odmiany sałatkowej, które zachowują swój kształt po ugotowaniu

      1 cebula - obrana drobniutko posiekana

      6 ogórków konserwowych (lub kiszonych , jak wolicie) - pokrojonych w plasterki

      250 g pieczarek - pokrojone w ćwiartki

      olej do smażenia

       

      sos:

      1/2 szklanki majonezu

      1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      4 łyżki zalewy z ogórków konserwowych

      2 łyżki siekanego koperku

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - intensywnie, do smaku

       

      1. Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Można też je upiec w piekarniku lub mikrofalówce. Studzimy.

      (Tę czynność możemy wykonać nawet na dzień wcześniej przed przygotowaniem sałatki, co bardzo ułatwia pracę. Możemy też użyć niewykorzystanych ziemniaków z innego posiłku.)

      2. Oczyszczone pieczarki kroimy w ćwiartki i rumienimy na niewielkiej ilości oleju na złoto. Oprószamy solą i pieprzem.

      Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w duża kostkę. Cebulę drobniutko siekamy a ogórki kroimy w plasterki.

      3. Składniki sosu mieszamy. Sos doprawiamy naprawdę intensywnie do smaku solą i pieprzem - pamiętamy bowiem, że ziemniaki, które się gotowały lub piekły w mundurkach, nie będą wcale słone i cały smak nada im właśnie sos.

      W salaterce mieszamy wszystkie składniki, tj. ziemniaki, cebulę, ogórki i pieczarki (trochę możemy odłożyć do dekoracji). Całości zalewamy sosem i tym razem mieszamy delikatnie, by ziemniaki się nie porozpadały. Sałatkę możemy odstawić na 20 minut, by smaki się połączyły.

      Ja najbardziej lubię, gdy sałatka ziemniaczana jest podana w temperaturze pokojowej, jednak bardzo dobrze znosi ona przechowywanie w lodówce.

       

      Przepis dołączam do akcji "Pieczarkowy Tydzień", organizowanej przez Mops w Kuchni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana z pieczarkami. Kartoffelsalat”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 kwietnia 2016 10:16
  • piątek, 29 stycznia 2016
    • Idealne pieczone ziemniaki

      Pieczone ziemniaki....mmmm, oczywiście, od razu na myśl przychodzą ziemniaki pieczone w dzieciństwie w ognisku. O ognisku możemy w domu zapomnieć, a własny ogródek nie każdy posiada. Nie oznacza to jednak, że smacznych ziemniaków nie da się przygotować w domu. Zaraz zdradzę Wam sekret, który niedawno poznałam; jak sprawić, by ziemniaki pieczone w piekarniku były jeszcze lepsze!

      pieczone ziemniaki

      ziemniaki

      woda

      oliwa z oliwek

      sól

      folia aluminiowa lub duże naczynie do pieczenia z pokrywą

       

      Najpierw ziemniaki bardzo solidnie szorujemy pod bieżącą wodą, by były idealnie czyste.

      A oto sekret: ziemniaki przed pieczeniem należy namoczyć w wodzie. Dzięki temu będą bardziej miękkie, soczyste i delikatniejsze.

      Ziemniaki zalewamy w misce czystą wodą w temperaturze pokojowej. Pozostawiamy na 2 godziny.

      Po tym czasie każdy ziemniak nakłuwamy w kilku miejscach głęboko widelcem.

      Ziemniaki układamy na folii aluminiowej (lub w naczyniu do zapiekania z pokrywą). Jeśli są duże, każdego ziemniaka możemy zapakować oddzielnie. Jeśli są mniejsze, możemy robić paczki z wieloma ziemniakami. Ziemniaki skrapiamy oliwą z oliwek i oprószmy solą. Folię szczelnie zawijamy.

      Ziemniaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C przez ok. 60 minut.

      Czas pieczenia zależy od ilości i rozmiaru ziemniaków. Im więcej ziemniaków pieczemy, i im większe są, tym czas będzie dłuższy. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy zatem stan upieczenia naszych ziemniaków widelcem - powinny być miękkie.

      Tak przygotowane ziemniaki możemy podawać na różne sposoby - jako dodatek do dań mięsnych, rybnych czy warzywnych, lub po prostu same - rozkrojone, z odrobiną soli, masła lub z kwaśną śmietaną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Idealne pieczone ziemniaki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 29 stycznia 2016 14:51
  • poniedziałek, 11 stycznia 2016
  • piątek, 16 października 2015
  • czwartek, 17 września 2015
    • Ziemniaki po indyjsku z jajkiem sadzonym. Bombay Potatoes.

      Ziemniaki wcale nie muszą być nudne, a przygotowanie posiłku jak z indyjskiej restauracji nie jest ani czasochłonne, ani pracochłonne. Gdy dodamy ziemniaków aromatyczne, orientalne przyprawy, przekształcają się w pyszne danie, które możemy podać np. z jajkiem sadzonym (bardzo popularne rozwiązanie w Indiach, stosowane przez osoby nie jedzące mięsa) lub jako dodatek do dowolnych potraw mięsnych, rybnych, drobiowych czy warzywnych.Przepis na podst. książki "Anjum's Indian Vegetariam Feast' aut. Anjum Anad.



      ok. 1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków

      1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra
      2-3 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte
      1 cm korzenia imbiru - obranego, posiekanego
      1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy (ew. zwykłej białej gorczycy)
      1 łyżeczka nasion kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1/2 mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      1/3 łyżeczki kurkumy
      1 łyżeczka przyprawy curry lub garam masala
      chili - do smaku, u mnie 1/2 łyżeczki
      ew. siekana natka pietruszki lub kolendry

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

      jajka - dowolna ilość
      słodka papryka
      masło do smażenia jajek
      gesty jogurt typu greckiego lub bałkańskiego
      ew. ostry sos chili

      1. Ziemniaki w duże kawałki i gotujemy w posolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Odcedzamy dokładnie.

      2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. dodajemy cebule, czosnek, imbir i wszystkie przyprawy. Smażymy chwile, mieszając, aż przyprawy zaczną być aromatyczne. wówczas dodajemy ziemniaki. Smażymy na niedużym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż ziemniaki będą rumiane.

      3. W międzyczasie, na oddzielnej patelni, na maśle, smażymy jajka sadzone. Każde jajko oprószamy słodką papryką.

      4. Gotowe ziemniaki możemy wymieszać z natką pietruszki. Podajemy je z jajkiem, jogurtem i ew. ostrym sosem chili.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ziemniaki po indyjsku z jajkiem sadzonym. Bombay Potatoes.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 września 2015 14:34
  • czwartek, 03 września 2015
    • Ziemniaki Hasselback

      Wywodzące się ze Szwecji ziemniaki Hasselback to jeden z bardziej dekoracyjnych sposobów podania ziemniaka. Dzięki pokrojeniu na cienkie plasterki, w górnej części uzyskujemy smak i chrupkość przypominające frytki, natomiast w dolnej części mamy miękkiego, pieczonego ziemniaka. Pasują do wszystkich dań, które zazwyczaj podawalibyśmy z ziemniakami. Z dodatkiem sałatki mogą stanowić także smaczne danie kolacyjne.



      4 ziemniaki do pieczenia (w zasadzie, ilość dowolna)
      oliwa z oliwek
      sól

      ew. świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek, dowolne zioła

      1. Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy. Możemy obrać je lub pozostawić w skórkach - jak wolimy.

      Ziemniaki tniemy w jak najcieńsze plasterki, ale nie docinamy do końca - zatrzymujemy się mniej więcej po niecięciu 2/3 ziemniaka tak, by ziemniak nie rozpadł się.
      By sobie to ułatwić, można ułożyć ziemniak we wgłębieniu drewnianej łyżki, i nacinać, aż nóż zatrzyma się na jej brzegu.

      2. Ziemniaki układamy na wyłożonym aluminiową folią lub papierem do pieczenia naczyniu/blasze.

      Smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy solą. Możemy również powkładać miedzy plastry ziemniaka plasterki czosnku lub użyć do posypania dowolnych ziół, np. oregano czy tymianku.

      Ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.
      Wówczas, gdy plasterki ziemniaków będą już rozchylone, ponownie skrapiamy je oliwą.
      Pieczemy jeszcze 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
      Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ziemniaki Hasselback”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 września 2015 11:11
  • piątek, 13 lutego 2015
    • Kumpir, czyli pieczony ziemniak. Błyskawiczny, z mikrofalówki

      Kumpir to pieczony, nadziewany ziemniak, wywodzący się z kuchni tureckiej. Podstawa jest zazwyczaj taka sama, czyli ziemniak, masło i ser żółty. Jeśli zaś chodzi o dodatki, granica jest wyłącznie Wasza wyobraźnia: można dodać przeróżne, ulubione warzywa, mielone mięso, sosy - co tylko zechcecie. Zdjęcie było robione poza domem, ponieważ nie posiadam mikrofalówki. Takie ziemniaki można przygotować również w piekarniku, zajmie to jednak naturalnie więcej czasu (ok. 1-1,5 godziny).



      4 duże ziemniaki - wybieramy kształtne sztuki, mniej więcej jednakowej wielkości
      4 czubate łyżki startego żółtego sera + dodatkowy ser do dekoracji
      4 łyżeczki masła

      sól do smaku

      2-4 plastry wędzonego boczku,pokrojone w kostkę i usmażone

      Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w kuchence mikrofalowej 5 minut z jednej strony, po czym przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Wyjątkowo duże ziemniaki mogą wymagać dodatkowych 2 minut.

      Ziemniaki przekrawamy na pół. Wydrążamy ze środka ostrożnie miąższ, pozostawiając łódeczki ze skórek. Miąższ mieszamy dokładnie z masłem i serem żółtym (oraz ew. kosteczkami smażonego boczku). Doprawiamy do smaku solą.

      Powstałym w ten sposób puree ponownie wypełniamy łódeczki za skórek. Posypujemy na wierzchu pozostałym żółtym serem i smażonym boczkiem. Zapiekamy do rozpuszczenia się sera na wierzchu.
      Możemy dla dekoracji posypać szczypiorkiem.
      Podajemy z ulubioną sałatką i np. kwaśną śmietaną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kumpir, czyli pieczony ziemniak. Błyskawiczny, z mikrofalówki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 13 lutego 2015 15:24
  • poniedziałek, 01 grudnia 2014
  • piątek, 07 listopada 2014
  • środa, 15 października 2014
    • Purée ziemniaczane z zielonym groszkiem

      Nie dość, że pysznie, to jeszcze jak ładnie! Zielony groszek w purée ziemniaczanym stanowi świetny dodatek do wszelkich dań obiadowych, zarówno mięsnych, rybnych jak i bezmięsnych. Gdy tylko chcecie urozmaicić "zwykłe" purée i umieścić na talerzu chwytający wzrok kolorowy akcent, rozważcie dodanie zielonego groszku.



      500 g ziemniaków
      250 g mrożonego zielonego groszku

      2 łyżki masła
      2-4 łyżki mleka
      sól do smaku

      Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzić.

      W międzyczasie w mniejszym garnku zagotować wodę. Kiedy się zagotuje, dodać mrożony zielony groszek. Gotować 3-5 minut, odcedzić.

      Ugotowane ziemniaki ubić (utrzeć) dokładnie za pomocą tłuczka na gładką masę, dodając masło, i mleko (ilość uzależniona od ulubionej konsystencji purée. Doprawić solą do smaku, po czym dodać ugotowany zielony groszek. Dokładnie wymieszać.
      Podawać gorące.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 15 października 2014 12:52
  • wtorek, 10 czerwca 2014
  • wtorek, 27 maja 2014
    • Placki ziemniaczane

      Placki ziemniaczane to klasyk, który się zawsze sprawdza: łatwe do przygotowania, szybkie, ekonomiczne i pyszne. Można podawać je na wiele sposobów: z sosami, z gulaszem, z grzybami, z kwaśna śmietaną, lub na słodko: z powidłami śliwkowymi, konfitura lub posypane cukrem pudrem. Niektórzy dodają do placków utarta cebule, czego ja nie robię, ponieważ placków z cebulą nie podaje się już na słodko. Wolę mieć bardziej uniwersalne placki i podać je z tym, na co mamy akurat ochotę - zwłaszcza, ze placki to potrawa, która dobrze znosi ogrzewanie, można więc przygotować większą ich ilość. Jeśli jednak lubicie dodatek cebuli i nie zamierzacie jeść placków na słodko, oczywiście można ją dodać do masy na placki. To przepis, w którym nie trzeba się trzymać ścisłych proporcji - zawsze się udaje. Należy tylko pamiętać, by nie dawać za dużo mąki, ponieważ wówczas placki nie wyjdą chrupkie.



      8  średnich ziemniaków
      2 jajka rozm. M
      1 czubata łyżka mąki pszennej
      1/2 łyżeczki soli
      ew. świeżo mielony czarny pieprz (jeśli nie zamierzacie jeść placków na słodko)

      olej do smażenia

      Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Można do tego użyć także robota kuchennego - malaksera, dzięki czemu praca idzie szybciej.

      Utarte ziemniaki odciskamy dłonią. Nadmiar soku odlewamy pilnując, by nie wylać skrobi, która zebrała się na dnie naczynia.

      Do utartych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Jeśli jest za gęsta, dodajemy jeszcze jedno jajko. Jeśli za rzadka - ścieramy dodatkowego ziemniaka.

      Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Wykładamy ziemniaki na patelnię za pomocą łyżki, formując okrągłe, cienkie (to ważne) placki. Smażymy z obu stron na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ziemniaczane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 maja 2014 09:46
  • wtorek, 25 marca 2014
    • Champ - tłuczone ziemniaki po irlandzku ze szczypiorkiem

      Ziemniaki sprowadzono do Irlandii ze Stanów Zjednoczonych około roku 1590. Ponieważ nie wymagają żyznej gleby, rośliny te szybko się przyjęły, stając się głównym pożywieniem zarówno ludzi, jak i zwierząt domowych. Kuchnia irlandzka obfituje w potrawy z ziemniaków. Jedną z nich jest Champ - tłuczone ziemniaki ze szczypiorkiem. Tradycyjnie podawano je w dużej misie. Pośrodku ziemniaków robiono "studnię", do której nalewano rozpuszczone masło. Każdy z biesiadników nabierał na łyżkę porcję ziemniaków z boku, która następnie maczał w maśle. Oczywiście, wówczas ziemniaki te stanowiły jedyny posiłek. Dziś możemy je podać jako dodatek do dowolnego obiadu. Przepis z książki "Real Irish Cookery" Mary Caherty.



      ziemniaki (ilość dla 2 osób)
      1 pęczek szczypiorku
      ok. 100 ml mleka
      ok. 50 g masła
      sól do smaku


      Obrane i umyte ziemniaki gotujemy do całkowitej miękkości w osolonej widzie. Ugotowane ziemniaki ubijamy za pomocą tłuczka z masłem i mlekiem, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i sól do smaku. Mieszamy. Podajemy gorące.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 marca 2014 11:55
  • środa, 12 czerwca 2013
    • Colcannon - ziemniaki z kapustą po irlandzku

      Colcannon to pyszne połączenie ziemniaków i kapusty. Te dwa smaki ogromnie do siebie pasują i tworzą razem naprawdę smaczne danie. Jego nazwa wywodzi się od słowa cál ceannann, oznaczającego białą kapustę. Colcannon było tradycyjnie podawane w Halloween. W potrawie ukrywano obrączkę, naparstek i drobne monety. Jeśli dziewczyna odnalazła obrączkę, wróżyło to zamążpójście, jeśli naparstek - staropanieństwo. Monety po prostu przynosiły szczęście. Wierzono także, że jeśli panna umieści taką monetę wraz z łyżką colcannon w pończosze przywiązanej do klamki drzwi wejściowych, pierwszy mężczyzna, który wejdzie do domu, zostanie jej mężem. Oczywiście, wszystko to pozostawało w sferze zabaw. Ta niegdyś potrawa niezamożnych, w XVIII wieku stała się jedną z ulubionych potraw klas wyższych w Anglii. Obecnie, ze względu na zielony kolor, potrawa ta jest popularna nie tylko na co dzień, lecz także w dniu św. Patryka, patrona Irlandii. Przepis wg książki "The Illustrated Encyclopedia of British Cooking".


      ilości dowolne, proporcje ok. 2/3 ziemniaków i 1/3 kapusty

      1 kg ziemniaków

      350 g kapusty włoskiej lub białej (zielona jest bardziej dekoracyjna, smakowo obie są równie dobre)

      2 łyżki masła

      kilka łyżek mleka

      garść szczypiorku

      sól i ew. pieprz do smaku


      1. Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze części, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

      2. Jednocześnie w drugim garnku ugotować w osolonej wodzie pokrojoną w kostkę kapustę, aż będzie miękka.

      3. Ugotowane ziemniaki ubić z dodatkiem masła i niewielkiej ilości mleka na gładką masę, dodać ugotowaną kapustę, szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ew. pieprzem.

      Tak przygotowane ziemniaki z kapustą smakują również wyśmienicie odsmażane: na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, układamy ziemniaki równą warstwa. Kiedy zrobią się złoto rumiane, odwracamy je stopniowo za pomocą łopatki kuchennej i rumienimy drugą stronę.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 12 czerwca 2013 10:14
  • piątek, 01 lutego 2013
  • wtorek, 21 czerwca 2011
  • wtorek, 19 kwietnia 2011
    • Ziemniaki z kiszoną kapustą - Kartofelkraut

      To niesamowite, jak często połączenie dwóch smacznych potraw daje trzecią - jeszcze smaczniejszą. Tak jest i w tym przypadku. Połączenie ziemniaków z kiszoną kapustą wywodzi się z kuchni śląskiej. Znalezione przeze mnie nazwy tego dania to: pańćkraut, kartofelkraut, ciapkraut, ciapkapusta , ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut, klaplastra, pańciówa, ciamciówa.
      Tak podane ziemniaki doskonale pasują do wszystkich rodzajów mięs pieczonych, do pieczonego kurczaka , do wszelkich mies duszonych (jak np. gulasze i bitki), do kotletów - zarówno schabowych, jak i mielonych, a nawet do kiełbasy na gorąco. Podane ze zsiadłym mlekiem stanową smaczny i pożywny samodzielny posiłek. Nazw jest wiele, a pyszne danie - jedno. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości, a lubi kartofle oraz kiszoną kapustę - niech się ich pozbędzie i ROBI! Tak podane ziemniaki urozmaicą zarówno codzienny, jak i świąteczny obiad.
      Przepis z książki Elżbiety Łabońskiej "Śląska kucharka doskonała".


      500 g kiszonej kapusty (najlepiej takiej z dodatkiem marchewki)
      600 g ziemniaków
      1 duża cebula
      2 łyżki oleju
      listek laurowy
      ziele angielskie - 2-3 ziarna
      1/2 łyżeczki kminku mielonego
      czarny pieprz i sól - do smaku.

      ew. łyżka masła

      Kapustę odcisnąć z soku i bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać.
      W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać kiszoną kapustę, listek laurowy, ziele angielskie i kminek. Wymieszać.
      Zalać wrzącą wodą na tyle, by zakryła kapustę, nie więcej. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem,  aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. Nie dopuścić jednakże do przypalenia, w razie potrzeby podlewając trochę wody.

      Kiedy kapusta się gotuje, obrać ziemniaki, umyć, i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

      Kapusta i ziemniaki będą gotowe mniej więcej jednocześnie.

      Ziemniaki odcedzić, przełożyć do dużej miski i ugnieść lub przepuścić przez praskę. Dodać uduszoną kapustę (bez wody, jeśli jakaś jeszcze została, oraz bez listka i ziela). Wymieszać razem, dodając łyżkę masła i sól oraz pieprz do smaku.

      Ja trochę kapusty odłożyłam do dekoracji  ziemniaków już na talerzu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ziemniaki z kiszoną kapustą - Kartofelkraut”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 kwietnia 2011 10:08
  • poniedziałek, 12 kwietnia 2010
    • Ziemniaki w beszamelu

      Smaczny, szybki i ciekawy sposób na ziemniaki. Tak przygotowane, mogą stanowić samodzielne danie - koniecznie z kiszonym ogórkiem! - lub być dodatkiem. Na przykład, do jajka sadzonego, jajka na twardo, kotletów czy klopsików. Można także wykorzystać do tego dania wcześniej ugotowane kartofle - w takim przypadku przygotowujemy tylko sos, w którym podgrzewamy ziemniaki.



      1/2 kg ziemniaków
      50 g masła
      3 łyżki mąki
      250 ml wody
      250 ml mleka
      2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany: 18%
      2 ziarenka ziela angielskiego
      1 listek laurowy
      sól i czarny pieprz do smaku

      1-2 łyżki octu z białego wina
      szczypior


      Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry - co najmniej 1/2 cm.

      W garnku roztopić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać wodę i mleko, wsypać przyprawy. Dodać ziemniaki i gotować 15 minut. ( aż będą miękkie, lecz nie rozpadające się).

      Sos doprawić jeszcze do smaku ew. solą, po czym dodać śmietanę i 1-2 łyżki octu. Wymieszać. Sos powinien być wyrazisty w smaku.
      Podawać gorące, najlepiej z kiszonymi ogórkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ziemniaki w beszamelu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 kwietnia 2010 08:55
  • piątek, 31 lipca 2009

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters