Passionfruit

pełnia smaku...

Kasza i ryż

  • wtorek, 28 lutego 2017
    • Sałatka z kaszy bulgur na hummusie paprykowym

      Miałam okazję jeść niedawno taką sałatkę w kupnej wersji i powiem szczerze – zasmakowała mi na tyle, że postanowiłam odtworzyć jej smak w domu. Połączenie hummusu paprykowego z kaszą bulgur jest bardzo udane, do tego pożywna fasola, papryka dodająca całości wyrazu oraz pasta paprykowa – smacznie i zdrowo.

       Bulgur Salad on Bell Pepper Hummus

      1 szklanka kaszy bulgur

      1 cebula – obrana, posiekana

      1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

      1 puszka czerwonej fasoli – odsączonej z zalewy

      Papryka konserwowa – pokrojona w kostkę

      4 łyżki siekanej pietruszki

      2 łyżki pasty paprykowej (do nabycia w dużych marketach, sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu „Kuchnie świata” lub na Internecie)

      ½ szklanki passaty pomidorowej

      1 łyżeczka sosu chili

      1 łyżeczka ziół prowansalskich

      Sól i pieprz do smaku

       

      Hummus:

      1 puszka ciecierzycy
      1-2 łyżki pasty sezamowej (Tahiti)
      2 łyżki soku z cytryny
      1 ząbek czosnku

      1 łyżka pasty paprykowej

      ½ łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      sól do smaku

      ew. feta lub jogurt naturalny do podania

       

      1. Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Gdy będzie gotowa, odcedzamy dobrze na sicie.

      2. W międzyczasie, gdy kasza się gotuje, przygotowujemy humus : ciecierzycę odsączamy z zalewy. Zalewę należy zachować, będzie jeszcze potrzebna.

      3. Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini, kuminem, pastą paprykową i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą.

      4. Ugotowaną kaszą mieszamy z posiekaną cebula, czerwoną fasolą, pokrojona papryką konserwową, pasta paprykową, passatą oraz przyprawami. Doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.

      W miseczkach układamy porcję humusu, na to układamy kaszę. Można na wierzchu posypać serem typu feta lub dać kleks jogurtu naturalnego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lutego 2017 10:09
  • piątek, 17 lutego 2017
    • Kasza gryczana z cebulką i pieczarkami

      Połączenie idealne - kasza gryczana, cebula i aromatyczne pieczarki. U mnie w domu, odkąd pamiętam, kasza gryczana podawana była w ten właśnie sposób - z przesmażoną cebulką. W zależności od potrawy, której kasza ma towarzyszyć, możemy ewentualnie pominąć dodatek pieczarek. Tak przygotowana kasza ma tyle smaku, że śmiało może stanowić samodzielne danie (np. z surówką i sadzonym jajkiem), lub być doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza tych  z sosami.

      Buckwheat Groats with Mushrooms and Browned Onion

      1 szklanka kaszy gryczanej

      2,5 szklanki wody

      1-2 duże cebule - obrane, drobno posiekane

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

      natka pietruszki

      pieprz, sól

      olej do smażenia

      1. Kaszę gryczaną przebieramy, dokładnie płuczemy na sicie i gotujemy w osolonej wodzie, pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. W razie konieczności, jeśli wody za szybko ubyło, dolewamy wrzącej wody.

      2. Cebulę  podsmażamy  na oleju.  Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy, mieszając, aż pieczarki będę rumiane.

      3. Do ugotowanej (w razie potrzeby - odcedzonej) kaszy dodajemy cebulę z pieczarkami. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, by kasza miała wyrazisty smak. Możemy dodać również siekaną natkę pietruszki, lub jedynie posypać nią wierzch dania dla dekoracji.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lutego 2017 11:18
  • piątek, 11 grudnia 2015
  • czwartek, 30 kwietnia 2015
    • Aromatyczny ryż limonkowy

      Dzięki dodaniu soku z limonki ryż zyskuje niesamowity aromat oraz ciekawy smak, pasujący nie tylko do dań kuchni meksykańskiej. Przepis na podstawie Frieda Loves Bread.



      1 limonka - skórkę ocieramy na tarce lub za pomocą zestera, sok wyciskamy

      1 szklanka ryżu basmati
      2 szklanko wody lub bulionu
      1 łyżeczka soli (pomijamy w przypadku użycia bulionu)
      1 łyżka cukru
      2 łyżki soku z limonki

      2-4 łyżki drobno siekanej natki kolendry lub pietruszki
      1 łyżeczka masła

      dodatkowa sól i dodatkowy sok z limonki - do smaku

      Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając łyżeczkę soli (pomijamy w przypadku użycia bulionu), łyżkę cukru i 2 łyżki soku z limonki.

      Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy łyżeczkę masła, 1 łyżkę otartej skorki z limonki oraz siekaną kolendrę / pietruszkę. mieszamy. Doprawiamy ryż do smaku dodatkowa sola lub dodatkowym sokiem z limonki, jeśli jest taka potrzeba. ryż powinien być wyrazisty w smaku, lecz nie kwaśny (kwaśność soku z limonki równoważy dodany do ryżu cukier).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 kwietnia 2015 12:46
  • czwartek, 26 marca 2015
    • Perfekcyjna polenta z pieczarkami

      Gwiazdą dzisiejszego dnia tak naprawdę jest polenta. Przepis na duszone pieczarki załączam zupełnie "gratis", by nie zostawiać polenty zupełnie samej, abyście jeden z dodatków do niej mieli zawsze pod ręką :) . Możecie ją bowiem podać ze wszystkim tym, na co macie akurat ochotę, traktując polentę tak, jak inne dodatki obiadowe (ziemniaki, kasza, ryż).  Dlaczego perfekcyjna? Ponieważ nie tylko smaczna i zdrowa, lecz również bezproblemowa w przygotowaniu. Często przed przygotowaniem polenty odstrasza niektórych obawa przed grudkami (tak, jak również np. w przypadku kaszy manny). Jednak przygotowując polentę według poniższej metody nie musimy się obawiać żadnych grudek! Polenta będzie gładka, kremowa i nic się nie przypali. Nazwa "polenta" wywodzi się z języka włoskiego (a dokładniej, z łacińskich słów "puls" lub "pulmentum"). Znana była już w czasach rzymskich, jednak wówczas przygotowywano ja z innych zbóż i roślin: z prosa, orkiszu, faro, ciecierzycy lub mąki z kasztanów. Polenta kukurydziana znana jest od XVI w., czyli od czasów sprowadzenia kukurydzy z Ameryki. Od tego czasu polenta była popularnym pożywieniem ludzi w Europie i Ameryce Północnej - zwłaszcza niezamożnych. Obecne polenta nie jest daniem wyłącznie włoskim, podobne potrawy spotyka się bowiem w wielu krajach. Bardzo do niej podobna jest zwłaszcza rumuńska mamałyga. Polentę można jeść od razu po przygotowaniu lub przełożyć do płaskiego naczynie i pozostawić do zastygnięcia, a następnie kroić nożem na porcje i smażyć lub grillować. Można ja zjeść na słodko z syropem klonowym lub z wytrawnymi dodatkami. Polenta znakomicie pasuje do mięs, ryb, czy warzyw, idealnie sprawdza się z wszelkimi sosami. Łączy w sobie elegancję z domowym ciepłem. Bardzo polecam! Przepis na polentę na podstawie Foodwishes.



      4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, lub ew. wody
      1 szklanka kaszy kukurydzianej
      1 łyżeczka soli
      2 łyżki masła
      1/2 szklanki drobno startego parmezanu lub grana padano (ew. można zastąpić innym ostrym serem. Dobrze sprawdzi się także dojrzały cheddar)

      garnek o solidnym grubym dnie (zapobiega przypalaniu się)
      rózga kuchenna /trzepaczka

      W garnku o grubym dnie (ważne) zagotowujemy bulion z solą.
      Gdy zacznie wrzeć, cienkim strumieniem wsypujemy polentę, cały czas mieszając rózgą. Dokładnie mieszamy i zmniejszamy płomień do minimum, tak by polenta zaledwie lekko bulgotała.
      Nakrywamy garnek pokrywką, gotujemy polentę przez 30 minut.
      Mniej więcej co 5-6 minut garnek odkrywamy i energicznie mieszamy polentę rózgą.

      Oczywiście, nie oznacza to, że przez 30 minut jesteśmy "przywiązani" do garnka z polentą! W tym czasie przygotowujemy dodatki do niej, od czasu do czasu tylko mieszając w garnku.

      Po 30 minutach ostrożnie próbujemy polentę - jeśli nie ma w niej twardych drobinek - jest gotowa. Zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy masło i starty drobno ser. Dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 10 minut. Gotowe!

      Duszone pieczarki

      200 g pieczarek
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      1/2 łyżeczki tymianku
      3/4 szklanki bulionu + 1 łyżeczka mąki pszennej
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
      ew. pokrojona w kostkę pierś kurczaka lub stek wołowy*

      olej do smażenia

      *Najpierw podejmujemy decyzję, czy chcemy przygotować danie wegetariańskie czy mięsne. Jeśli wegetariańskie - postępujemy wg. poniższego przepisu. Jeśli mięsne, pierwszym krokiem jest:

      a.  pokrojenie drobno filetu z piersi kurczaka, oprószenie solą i mielonym pieprzem, i obsmażenie go na złoto na oleju, po czym zdjęcie z patelni. Dalej postępujemy wg. poniższego przepisu, dodając mięso ponownie na patelnię przed wlaniem bulionu.

      b. usmażenie steka wołowego, oprószonego z obu stron pieprzem, po 2-3 minuty z każdej strony. Stek powinien być "medium", bo będzie się jeszcze dusił wraz z grzybami. Usmażony stek odkładamy na 10 minut, po czym kroimy w cienkie plastry. Dalej postępujemy wg. poniższego przepisu, dodając mięso na patelnię przed wlaniem bulionu. Na zdjęciu widzicie wersję ze stekiem.


      Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy obraną, grubo posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami. Gdy cebula będzie szklista a pieczarki złoto - rumiane, dodajemy obrany, siekany czosnek i tymianek.  Mieszamy i chwilę smażymy, następnie wlewamy bulion wymieszany z mąką. Dusimy, aż sos zgęstnieje a pieczarki lekko zmiękną. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i ew. solą.

      Podajemy z polentą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 marca 2015 12:01
  • poniedziałek, 02 marca 2015
    • Ryż kokosowy z warzywami

      Prosto, szybko i zdrowo: kokosowy ryż curry i mnóstwo kolorowych warzyw. Potrawę można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryb, mięs lub innych dań. Przepis na podstawie Chefkoch.de.



      1 szklanka ryżu basmati
      2 szklanki wody
      1/2 łyżeczki soli
      1/2 łyżeczki curry

      2 marchewki
      1 papryka czerwona
      1 mała cukinia
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      100 ml mleka kokosowego

      sól i pieprz do smaku
      ew. chili

      olej do smażenia

      1. Ryż ugotować z woda, solą i curry.

      2. Marchewkę i cebulę obrać. Pokroić w kostkę. Podobnie pokroić paprykę i cukinię. Warzywa smażyć w woku lub dużej, głębokiej patelni, aż cebula będzie szklista a reszta warzyw lekko rumiana.

      3. Dodać ugotowany ryż, całość smażyć, mieszając, przez 2-3 minuty. Jeśli danie ma być pikantne , dodać chili do smaku.
      Wlać mleko kokosowe. Smażyć danie jeszcze ok 3-5 minut, mieszając, aż ryż wchłonie mleko. Doprawić do smaku solą i ew. pieprzem. Podawać ciepłe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż kokosowy z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 marca 2015 12:04
  • wtorek, 30 grudnia 2014
    • Ryż z powidłami śliwkowymi

      Jeśli ledwo dyszycie od nadmiaru wystawnych świątecznych potraw, mam dla Was coś lekkiego, smacznego i szybkiego: śmietankowy ryż z powidłami śliwkowymi. Sycący lecz jednocześnie nie za ciężki, słodki od powideł i pachnący cynamonem. Skusicie się? :)



      dla 2 osób:
      250 g ryżu
      2 łyżki cukru
      4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (używam 12%)

      1/3 szklanki powideł śliwkowych
      1/4 łyżeczki cynamonu


      Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. Gorący ryż mieszamy z cukrem i śmietaną.

      W małym rondelku zagotowujemy powidła wraz z cynamonem.

      Na talerzach układamy porcje ryżu, na którym układamy powidła. Podajemy gorące.



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 grudnia 2014 13:30
  • wtorek, 01 lipca 2014
  • wtorek, 13 maja 2014
    • Ryż po indyjsku z warzywami i omletem

      Sporo osób uważa przepisy indyjskie za pracochłonne: zupełnie niesłusznie. Wpływ ma na to zazwyczaj długa lista przypraw, i składników, jakie trzeba dodać do dania. Tu jest prosto. Prosto i pysznie. W ten sposób przygotowany ryż może być samodzielnym posiłkiem, ponieważ jest bardzo sycący, dzięki dodaniu omletu. W Indiach duża cześć ludności to wegetarianie. Jajka stanową bardzo popularny dodatek do różnych potraw, zwiększając ich wartości odżywcze. Taki ryż wspaniale smakuje podany z kleksem jogurtu  naturalnego. Może też oczywiście stanowić dodatek do dowolnego dania mięsnego, rybnego czy warzywnego. 



      250 ml ryżu basmati
      1 duża cebula
      1 duża marchewka
      1 nieduża czerwona papryka
      1 mała cukinia
      2 ząbki czosnku
      2 łyżeczki curry
      1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
      ew. chili - dowolna ilość, wg. gustu
      sól - do smaku
      olej do smażenia

      4 jajka

      1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: marchewkę obieramy i  kroimy w drobną kostkę, cebulę obieramy i grubo siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. cukinię kroimy w pól plastry. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

      3. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy je dokładnie widelcem. Na większej patelni smażymy z nich omlet. Usmażony omlet przekładamy na deskę do krojenia, kroimy najpierw podłużnie w kilka pasów o szerokości ok. 5 cm a następnie pasy te składamy jedne na drugim i kroimy całość w paski o szerokości ok. 1 cm.

      4. W dużej głębokiej patelni lub woku rozgrzewany nieduża ilość oleju. Dodajemy curry kumin i ew. chili, mieszamy. Od razu dodajemy warzywa: cebule, marchew, paprykę, cukinię, czosnek. smażymy, mieszając. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy ugotowany, odsączony z wody ryż. Smażymy kilka minut razem, mieszając. Składniki powinny się połączyć, ryż lekko podsmażyć, lecz warzywa powinny zostać lekko chrupiące. Na samym końcu dodajemy pokrojony omlet, danie mieszamy i podajemy. Znakomicie smakuje z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż po indyjsku z warzywami i omletem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 13:43
  • wtorek, 06 maja 2014
  • poniedziałek, 05 maja 2014
    • Risotto z pieczarkami

      Risotto to potrawa rodem z Włoch, która stała się popularna na całym świecie. Jej podstawa jest ugotowany na kremowo ryż specjalnego gatunku, którego smak podkreślają dodane w niewielkiej ilości inne składniki smakowe, w tym naturalnie parmezan. Risotto można podawać na różne sposoby. Najbardziej klasyczny to alla milanese, czyli "po mediolańsku" - bez żadnych dodatków. Wówczas risotto stanowi samodzielne danie. Jeśli chcemy zaś, by było dodatkiem, znakomicie pasują do niego: drób, owoce morza, ryby, mięsa i warzywa.

      Ważne: kupując ryż trzeba zwrócić uwagę, czy na opakowaniu jest napisane, że jest to odmiana do risotto. Najbardziej popularną i dostępną jest odmiana Arborio. Nadają się także Vialone Nano, Originario i Carnaroli. Generalnie: musi to być odmiana ryżu o okrągłych ziarnach. Tutaj nie da się zastosować zamiennika: ryż długoziarnisty nie sklei się i nie będzie tak kremowy, jak ryż do risotto. Potrawa będzie miała inny smak i konsystencję - otrzymamy smaczną potrawę z ryżu, lecz nie risotto.




      1 szklanka ryżu do risotto ( u mnie Arborio)
      2 szklanki wody (lub bulionu. Można opcjonalnie w trakcie gotowania dodać również trochę białego wina, lub zamienić 1/2 szklanki bulionu/wody na wino, czego ja nie lubię robić)
      1 mała cebula
      200 g pieczarek
      1 szczypta szafranu lub kurkumy
      1 łyżeczka masła
      1/3 szklanki drobno startego sera parmezan (ew. gran padano)
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      olej do smażenia


      1. W garnku na niedużej ilości oleju podsmażyć na małym ogniu obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w drobną kostkę pieczarkami. Dodać ryż i smażyć, mieszając przez kilka chwil, aż ryż zrobi się szklisty.

      2. Zalać ryż 1 szklanką gorącej wody, dodać szafran lub kurkumę, wymieszać. Zredukować płomień do minimum. Uważamy, aby ryż się nie przypalił. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie wodę.  Wówczas wlać 1/2 szklanki wody i postępować identycznie, czekając, aż ryż wchłonie wodę. Kiedy to nastąpi, wlać ostatnie 1/2 szklanki wody i.... zgadliście :) , gotować, od czasu do czasu mieszając i czekać, aż ryż wchłonie wodę. Na tym etapie (czyli po ok. 20 minutach) ryż powinien być już miękki. Jeśli nie jest, gotować jeszcze chwilę, podlewając od czasu do czasu wodą. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika.

      3. Do ugotowanego ryżu dodajemy łyżeczkę masła oraz parmezan (odrobinę można zostawić do posypania dania na talerzu. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy garnek (koniecznie przykryty) na 5 minut, by ryż "odpoczął" i podajemy posypany resztą parmezanu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 maja 2014 11:11
  • poniedziałek, 17 marca 2014
    • Ryż po turecku. Pirinç Pilavı.

      To drobiazgi czynią nasze życie ciekawszym. Małe zmiany, dzięki którym codzienność staje się niecodzienna. Zwykła kanapka, tym jednym razem wykrojona na kształt serca, wywoła uśmiech na najsmutniejszej twarzy. Biały ryż ugotowany ze szczyptą kurkumy przywoła na talerzu słońce. Poniższy przepis to jeszcze jeden to prosty i pyszny sposób na urozmaicenie "zwykłego" ryżu. Idealnie pasuje zarówno do mięs, jak i do warzyw. Na podstawie Meinerezepte.

       


      1/2 szklanki makaronu orzo (makaron w kształcie ziaren ryżu)
      1 łyżka oleju
      1 łyżka masła
      1 szklanka ryżu basmati
      2 szklanki wody
      szczypta kuminu (kmin rzymski) w ziarnach
      1 listek laurowy
      1 ziarno kardamonu
      sól do smaku ( u mnie 1/2 łyżeczki. Zawsze można dosolić ryż po ugotowaniu)

      ew. garść rodzynek


      W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wsypać makaron orzo i smażyć, mieszając, aż zrobi się złoty i rumiany (uważamy, by się nie spalił).
      Dodajemy ryż i mieszamy całość. Zalewamy wodą, dodając listek laurowy, ziarno kardamonu, szczyptę kuminu i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cała wodę i będzie miękki. Wówczas dokładnie go mieszamy aby rozdzielić ziarna.
      Ugotowany ryż zestawiamy z ognia i odstawiamy na 5 minut - nadal pod przykryciem.

      Gotowy ryż można dodatkowo dosolić do smaku, jeśli jest taka potrzeba, lub wzbogacić dodatkiem rodzynek.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 marca 2014 12:08
  • wtorek, 25 lutego 2014
  • środa, 05 lutego 2014
    • Kasza gryczana z warzywami

      Tak przygotowana kasza znakomicie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu.



      200 g kaszy gryczanej
      2 cebule
      1 papryka czerwona
      250 g pieczarek
      1/2 dużego brokuła

      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
      olej do smażenia

      1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, do miękkości. Odcedzić.

      2. Brokuła zblanszować.

      3. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć obrane, posiekane w kostkę cebule wraz z posiekaną w kostkę papryką. Smażyć, aż cebula będzie szklista. Wówczas dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć, aż pieczarki się zrumienią. Dodać blanszowanego brokuła, pokrojonego w małe różyczki.

      4. Ugotowaną kaszę mieszamy z przygotowanymi warzywami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 lutego 2014 14:00
  • czwartek, 14 listopada 2013
    • Śmietankowy ryż ze śliwkami

      Ryż z jabłkami to jedno z bardziej popularnych dań. I słusznie - jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Warto jednak spróbować połączenia ryżu z innymi owocami (jak np. w przepisie na Śmietankowy ryż z gruszkami), wykorzystując owoce sezonowe. Śliwki idealnie pasują do jesieni i zimy, zwłaszcza w połączeniu z cynamonem, który dodaje im pięknego aromatu. Danie wyjątkowo kojarzące się z domowym ciepłem. Poza sezonem można użyć mrożonych śliwek.



      dla 2 osób:
      200 g ryżu
      2 łyżki cukru
      4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (używam 12%)

      na konfiturę śliwkową:
      1/2 kg śliwek
      100 ml wody
      1 łyżka soku z cytryny
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1 goździk
      100 g cukru (lub do smaku)

      Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      W międzyczasie przygotowujemy konfiturę śliwkową: śliwki umyć, pokroić na pół, pestki usunąć. Przełożyć śliwki do rondla, dodać cukier, wodę, sok z cytryny, cynamon i goździk. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, aż woda odparuje a śliwki zamienią się w gęstą konfiturę.

      Ugotowany, gorący ryż mieszamy z cukrem i śmietaną. Podajemy ze śliwkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Śmietankowy ryż ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 listopada 2013 12:59
  • piątek, 08 listopada 2013
    • Smażony ryż z curry

      Ryż z curry stanowić może smaczny dodatek do innych dań (warzywa, mięsa, drób), lub być podany jako samodzielne danie. Wspaniale smakuje z jogurtem. Indyjski jogurt możemy zastąpić gęstym jogurtem typu bałkańskiego lub greckiego. Do tego świeży ogórek i pyszny obiad gotowy :)



      200 g ryżu basmati
      1/2 łyżeczki kurkumy

      1 duża cebula
      1 ząbek czosnku
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      1,5 łyżeczki curry
      chili w płatkach do smaku
      sól do smaku

      olej do smażenia

      gęsty jogurt typu bałkańskiego/greckiego
      świeży ogórek

      Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której się gotuje 1/2 łyżeczki kurkumy.

      Mrożony groszek gotować przez ok. 2-3 minuty, odcedzić.

      W woku lub dużej patelni zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, grubo siekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek. Dodać curry oraz chili do smaku. Wymieszać i od razu dodać ugotowany ryż. Smażyć chwilę, mieszając, po czym dodać podgotowany zielony groszek. Jeszcze chwile smażyć, aż wszystkie składniki się wymieszają. Całość posolić do smaku.

      Podawać ciepłe, z gęstym jogurtem i świeżym ogórkiem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż z curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 08 listopada 2013 10:57
  • wtorek, 22 października 2013
  • środa, 02 października 2013
  • poniedziałek, 22 lipca 2013
    • Ryż po persku - dekoracyjny i smaczny

      Ryż po persku to świetny sposób na ciekawe, eleganckie i niestandardowe podanie ryżu. Jego dwa kolory prezentują się niezwykle dekoracyjnie a przyrumienione ziemniaki są naprawdę pyszne. Zachęcam do spróbowania, wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane. Przepis na podstawie Kosher Persian Food Blog.




      1 szklanka ryżu basmati
      1 duży, podłużny ziemniak
      1/2 łyżeczki kurkumy (zmieszałam kurkumę z curry, ponieważ wolę ten smak)
      1/2 łyżeczki nasion kolendry
      2 łyżki masła

      sól do smaku
      1 łyżeczka oleju

      woda
      2 łyżki oleju

      2 kawałki kuchennego ręcznika papierowego

      1. Ryż basmati 2 razy przepłukać w misce, aby woda nie była mętna. Ugotować wraz z 1 łyżeczką oleju i solą do smaku al dente, czyli na pół miękko - wewnątrz ziarna powinno się wyczuwać nadal twardawy rdzeń. Odcedzić dokładnie na sicie.

      2. W międzyczasie obrać ziemniak i pokroić na plastry grubości 1/2 cm. W garnku, z którego potem będziemy przekładać ryż na talerz (czyli dobranym wielkością do talerza, na którym chcemy serwować ryż) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy kurkumę oraz kolendrę. Na dnie układamy równą warstwą plastry ziemniaka starając się, by powierzchnia była w miarę możliwości w całości zakryta (te ziemniaki są potem super pyszne, więc warto, by ich było jak najwięcej!).

      Podlewamy ok. 50 ml wody. Na ziemniaki wykładamy podgotowany wcześniej ryż - nie ubijamy. Trzonkiem łyżki robimy w ryżu kilka otworów sięgających aż do dna garnka, by para mogła uchodzić. Na ryżu układamy kawałeczki masła.
      Garnek przykrywamy najpierw 2 kawałkami ręcznika papierowego a następnie pokrywką. Ręcznik stanowi uszczelnienie i wyłapuje uchodzącą parę wodną.

      3. Ryż pozostawiamy w ten sposób na minimalnym ogniu na 30-40 minut. Kiedy ziarenka u góry są miękkie, ryż jest gotowy.

      Garnek odkrywamy, zdejmujemy ręcznik papierowy. Na garnku układamy talerz, na którym będziemy serwować ryż.
      Mocno trzymając przez ściereczkę kuchenną, odwracamy całość do góry nogami: ryż znajdzie się na talerzu w takiej formie, jaką nadał mu garnek. Z rumianymi ziemniaczkami, żółty u góry, biały u dołu. Gotowe!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż po persku - dekoracyjny i smaczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lipca 2013 11:20
  • środa, 09 stycznia 2013
    • Smażony ryż z boczkiem po chińsku

      Smażony ryż to pyszny i pożywny posiłek, na przygotowanie którego wystarcza zaledwie kilka chwil, zwłaszcza, jeśli użyjemy wcześniej ugotowanego ryżu. Po wersji wegetariańskiej polecam bardzo smaczną wersję z boczkiem. Przepis z książki "Kuchnia chińska" Ching-He Huang.


      200 g ryżu
      2-3 jajka
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      kilka plastrów wędzonego lub wędzonego i parzonego boczku - ilość wg uznania
      sól do smaku

      ew. szczypiorek


      1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany.

      2. Groszek ugotować na pół miękko.  Odcedzić.

      3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć pokrojony w kostkę boczek, aż będzie rumiany. Zdjąć go z patelni.

      Następnie na tym samym oleju smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.

      Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy.

      Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać boczek oraz zielony groszek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny. Posypać szczypiorkiem.  Podawać gorący.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż z boczkiem po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 stycznia 2013 12:14
  • środa, 05 grudnia 2012
    • Smażony ryż po chińsku

      Smażony ryż po chińsku to pyszny i zdrowy posiłek, który możemy zjeść sam, lub użyć go jako dodatku do obiadu. Bardzo polecam, ponieważ jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania, a przy tym stanowi miłą odmianę od zazwyczaj podawanego ryżu bez dodatków. Dzięki dodatkowi jajka jest on również bardziej pożywny.



      2 woreczki ryżu
      3-4 jajka
      1 marchewka
      3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
      3/4 szklanki kukurydzy (z puszki lub mrożonej)

      olej do smażenia
      sól i pieprz do smaku
      ew. chili do smaku

      1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany.

      2. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować wraz z groszkiem na pół miękko (ja lubię, kiedy warzywa są lekko chrupiące. Jeśli kukurydzę mamy mrożoną, gotujemy ją razem. Kukurydza z puszki nie wymaga gotowania. Warzywa odcedzić.

      3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.

      Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy.

      Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać warzywa. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny.
      Podawać gorący.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Smażony ryż po chińsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2012 12:05
  • środa, 26 października 2011
  • piątek, 13 marca 2009
    • Kuskus Tabbouleh

      Tabbouleh to tradycyjna sałatka arabska, której głównym składnikiem jest pietruszka. To, co pokazuje polska Wikipedia bardzo różni się od wersji arabskiej. W polskich źródłach do tabbouleh stosuje się wymiennie kuskus lub burgul. Jednak prawda jest taka, że ja nie znoszę pietruszki i jestem w stanie ją przełknąć jedynie w śladowych ilościach. Dlatego moja wersja zawiera odwrócone proporcje - kuskus przyprawiony a la Tabbouleh jak najbardziej mi odpowiada. :) Osoby lubiące pietruszkę mogą ją tutaj dodawać bez ograniczeń. :)




      1/2 szklanki kuskusu
      1 pomidor
      1/2 ogórka
      1/2 czerwonej cebuli
      2 łyżki oliwy
      1 łyżka soku z cytryny
      kilka gałązek pietruszki
      sól i pieprz do smaku

      Kuskus zalać w misce taką sama ilością wrzątku, pozostawić na 5 minut pod przykryciem.

      Pomidora i ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Natkę drobno pokroić.
      Warzywa, oliwę i sok z cytryny wymieszać z kuskusem, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kuskus Tabbouleh”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 13 marca 2009 09:14

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters