Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • czwartek, 13 grudnia 2018
    • Klopsiki Tex-Mex

      Tex-Mex jest połączeniem kuchni Stanów Zjednoczonych z kuchnią Meksyku, które jest typowe dla amerykańskiego stanu Teksas. Charakteryzuje się potrawami z fasolą, serem, wołowiną, kurczakiem oraz tortillami pszennymi. Dziś mam dla Was przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na mięciutkie klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym w stylu Tex-Mex. Przepis wg Delish.

      Tex-Mex Meatballs


       klopsiki:

      400 g mięsa mielonego wołowego

      1/2 szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar (zastąpi on w tym przepisie nieźle ser meksykański)

      3 duże ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      3 łyżki siekanej natki pietruszki

      1/2 papryczki jalapeno, drobno posiekanej (można usunąć pestki, by była mniej pikantna, lub je pozostawić)

      1 jajko

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      ok. 1/2 szklanki bułki tartej

      mąka pszenna do obtoczenia, oliwa/olej do smażenia

       

      sos:

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1/2 łyżeczki kuminu

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki*

      chili - do smaku

      1 puszka siekanych pomidorów

       1/2 szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar

      pietruszka do dekoracji


      1. Przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem, serem, czosnkiem, pietruszką i przyprawami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista. Dodajemy tyle bułki tartej, by masa była spójna i dało się z niej formować klopsiki. Dokładnie wyrabiamy masę. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy z patelni.

      2. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kumin, wędzoną paprykę oraz chili. mieszamy i natychmiast wlewamy pomidory z puszki. Mieszamy. Usmażone klopsiki umieszczamy w sosie. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy danie przez 10 minut. Potem posypujemy potrawę startym serem i ponownie przykrywamy pokrywką na ok. 2 minuty, by ser zaczął się podtapiać. Dekorujemy siekaną pietruszką.

      Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

      Tex-Mex Meatballs

       * Zastąpi ona papryczki chili w sosie Adobo w puszce, popularne w USA. Jeśli je macie, użyjcie 1 łyżki sosu z 1 papryczką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Klopsiki Tex-Mex”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 grudnia 2018 12:40
  • środa, 12 grudnia 2018
    • Ciasto z jabłkami po turecku

      Przepis na to ciasto pochodzi od pani z Turcji, Masmavi3Mutfakta, a samo ciasto jest niezwykle puchate i wilgotne dzięki jabłkom oraz śmietanie, którą je polewamy. To idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty, a robi się je szybko i prosto. 

      Turkish Apple Cake

      1 szklanka=250ml


      1 szklanka oleju słonecznikowego

      1 szklanka jogurtu greckiego

      1 szklanka cukru

      4 jajka

      cukier waniliowy

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 szklanki maki pszennej tortowej

      szczypta soli

       

      2-3 jabłka - obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone w plastry, skropione sokiem z cytryny, by nie ciemniało

      garść rodzynek lub żurawiny

       

      1. Przygotowujemy jabłka.

      2. W misce miksujemy olej z jogurtem i cukrem. Z tego odlewamy 1 szklankę - będzie to nasz sos do polania ciasta później.

      Do reszty dodajemy jajka - miksujemy. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto, które następnie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

      3. Na wierzchu układamy rządkiem plastry jabłek, wciskając je w ciasto do połowy.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 35 min (do suchego patyczka!). Moja forma do pieczenia ma 22 cm x 22 cm.

      Upieczone ciasto smarujemy z pomocą łyżki odłożonym wcześniej sosem jogurtowym i posypujemy rodzynkami/żurawiną. Pieczemy jeszcze 3 minuty, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, by ostygło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 12 grudnia 2018 14:41
  • poniedziałek, 10 grudnia 2018
  • środa, 05 grudnia 2018
    • Super miękkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki jak chmurki.

      Te lekko słodkie bułeczki śniadaniowe są tak mięciutkie i puszyste, że praktycznie same odfruwają z talerzy - najlepiej zróbcie od razu podwójną porcję! Wyśmienicie smakują z masłem, miodem, twarożkiem czy konfiturą. Pyszne również do popołudniowej kawy czy na podwieczorek z mlekiem lub kakao.

       Fluffy buns

      1 szklanka ocieplonej śmietanki UHT 12%

      2 łyżki cukru

      1/2 opakowania drożdży instant (ok.3,5g)

      ok. 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

      1/2 łyżeczki soli

      20 g miękkiego masła

       

      mąka ryżowa do oprószenia bułeczek (lub kukurydziana)

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  śmietance wraz z cukrem i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".


      2. Dodać sól oraz resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość zależy od wilgotności użytej mąki. Dodać miękkie masło i wgnieść je w ciasto - wyrobić.  Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40minut (do podwojenia objętości) w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, po czym dzielimy je na 16 równych kawałków, z których robimy kulki. Pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Następnie z kulek formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką blasze.


      Przykrywamy bułeczki ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. (do podwojenia objętości)

      

      4. Wyrośnięte bułeczki oprószamy mąką ryżową. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 170 st. C przez 15-18 minut. Pilnujemy, ponieważ robią się bardzo szybko – moje były gotowe po 15 minutach. Gdy będą na wierchu ładnie rumiane, a wbity w ciasto patyczek okaże się suchy, to znak, że są gotowe. Bułeczki zdejmujemy ostrożnie z blachy i studzimy na kratce.

      Pojedyncza porcja bułeczek idealnie mieści się w formie 18cm x 18 cm.

      Fluffy buns

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Super miękkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki jak chmurki.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2018 11:42
  • poniedziałek, 03 grudnia 2018
    • Turecki sos jogurtowy z rukolą. "Tzatziki" z rukolą. Roka Dip Sos.

      Tzatziki to klasyka kuchni greckiej. Podaje się je jako sos do mięs lub dip do warzyw - zawsze na zimno. Jednakże połączenie jogurtu i ogórka znane jest nie tylko w Grecji: w Turcji zjecie cacik - mniej gęstą wersję tzatziki. W tytule przepisu odwołuję się do pojęcia "tzatziki" jedynie w celu orientacyjnym, ponieważ nazwa ta jest większości osób znana - to nie jest ta sama potrawa, choć jest podobna stylem. Turecki przepis na sos jogurtowy, w którym używa się świeżej rukoli zamiast ogórków zachwycił mnie z miejsca. Myślę, że to obecnie moja ulubiona wersja sosu typu cacik/tzatziki! Idealnie pasuje do drobiu, ryb czy wołowiny, jak również do grillowanych warzyw i ryżu. Przepis wg UstadanAlTarifi.

      Turkish Rocket Dip

      200 g gęstego jogurtu greckiego/bałkańskiego

      1-2 ząbki czosnku - obranego, bardzo drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę

      1 łyżka oliwy z oliwek

      1/4 łyżeczki soli (do smaku!)

      1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

      2 garście świeżej rukoli (tyle, było jej dużo w jogurcie)- drobno posiekanej

       

      Przeciśnięty ząbek czosnku ucieramy z solą. dodajemy oliwę, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, rukolę i pieprz. Mieszamy. Przed podaniem sos przechowujemy w lodówce.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 grudnia 2018 14:11
  • czwartek, 29 listopada 2018
    • Błyskawiczne gozleme ze szpinakiem. Ispanaklı Gözleme.

      Gözleme to rodzaj wypieku z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z nadzieniem, tradycyjna potrawa turecka, której nazwa wywodzi się od słowa "göz", oznaczajacego "przedział" - w tym wypadku kieszonkę, w której mieści się nadzienie. Nadzienia zaś mogą być różne: mięsne, warzywne, grzybowe, serowe.  W dzisiejszym przepisie wykorzystamy tortille pszenne. Gözleme to popularna potrawa śniadaniowa lub pożywna przekąskę, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo pasuje do niej jogurt grecki lub naturalny. Przepis bazowany na Saniye Anne Yemekleri.

      Gozleme

      4 duże garście świeżego szpinaku - porwanego drobno, sparzonego wrzątkiem na sicie

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

      1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      150 g sera typu feta

      1/3 szklanki startego na tarce sera żółtego (kto ma sklep turecki w pobliżu, i rozpiera go ambicja kulinarna ;), może użyć tureckiego sera Kasar Peynir, który możemy zastąpić dowolnym innym łatwo dostępnym serem żółtym o łagodnym smaku)

      sól i pieprz do smaku


      4-6 tortilli pszennych

      1 małe jajko

      olej do smażenia

       

      1. Na maśle z olejem podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie lekko złota. Mieszamy ją wraz z przeciśniętym czosnkiem, fetą, serem, szpinakiem i przyprawami.

      2. Na połowie każdej tortilli rozprowadzamy cienką, ok. 1/2 cm warstwę nadzienia. Brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy placek na pół i dociskamy brzegi.

      3. Gözleme smażymy na niewielkiej ilości oleju - najpierw z jednaj strony, aż będą złote. Następnie odwracamy na drugą stronę, nakrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy trochę płomień - i ponownie smażymy, aż druga strona będzie złota.

      Gozleme

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Błyskawiczne gozleme ze szpinakiem. Ispanaklı Gözleme.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 listopada 2018 10:44
  • poniedziałek, 26 listopada 2018
    • Bitki w sosie chrzanowym

      Pork Chops in Horseradish Sauce

       

      1 kg schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry

      mąka pszenna do oprószenia mięsa

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      1 łodyga selera naciowego - bardzo drobno posiekana

      1 mała marchewka - obrana, starta na tarce

      1 listek laurowy

      2 ziarna ziela angielskiego

      bulion warzywny

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      6-8 łyżeczek startego chrzanu (może być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)

      olej do smażenia

      1. Mięso rozbijamy, oprószamy mąką i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju - zdejmujemy. Następnie podsmażamy cebulę i seler naciowy. Gdy cebula będzie złota, dodajemy mięso, marchewkę,  listek, ziele. Zalewamy bulionem, by pokrył mięso.

      Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez 60 minut (aż będzie prawie miękkie.)

      2. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje i sos zgęstnieje. wówczas dodajemy chrzan oraz doprawiamy potrawę solę i pierzem, do smaku.

       

      Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie, by nie stracił wyrazistego smaku.

      Jeśli chcecie przygotować sos z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której dodacie chrzan przed samym podaniem. 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bitki w sosie chrzanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 listopada 2018 11:32
  • poniedziałek, 19 listopada 2018
    • Węgierski gulasz de Luxe

      Węgierski gulasz de Luxe (Különleges gulyás) to łatwe w przygotowaniu, pyszne i pożywne danie, idealne na chłodne wieczory. Przepis na podstawie książki "Hungarian Cookery Book", Karoly Gundel, 1980 (pierwsze wyd. 1956).

       Hungarian Gulash De Luxe

      500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w niedużą kostkę

      mąka pszenna

      2 duże cebule - obrane, posiekane

      2 łyżki słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki ostrej papryki - do smaku

      1 łyżeczka kminku w ziarnach

      woda, bulion warzywny lub wołowy

      4-6 ziemniaków - obranych, pokrojonych w w kostkę

      1 zielona papryka - pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę

      2 pomidory - pokrojone w kostkę

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      smalec (dla tradycjonalistów) lub olej do smażenia

       

      1. W garnku, w którym będziemy gotować gulasz,  podsmażamy partiami na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoto oprószone mąką mięso. Nie smażmy na raz za dużo mięsa, ponieważ wówczas zacznie puszczać sok i dusić się, zamiast smażyć. Zdejmujemy mięso i podsmażamy na złoto cebulę.

      Następnie ponownie dodajemy mięso oraz obie papryki i kminek. Dokładnie mieszamy i od razu zalewamy całość wodą - tak, by pokryła mięso.

      Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez 60-80 minut (aż będzie prawie miękkie.)

       

      2. Dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki, czosnek, paprykę i pomidory. W razie potrzeby uzupełniamy wodę - tak, by pokrywała składniki, lecz nie więcej. Gotujemy bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie, a nadmiar wody odparuje. Mieszamy intensywnie - miękkie ziemniaki same zagęszczą lekko gulasz (węgierskie gulasze z zasady nie są tak gęste, jak polskie).

      Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Węgierski gulasz de Luxe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 listopada 2018 12:10
  • czwartek, 15 listopada 2018
  • środa, 14 listopada 2018
  • środa, 07 listopada 2018
    • Błyskawiczne czebureki. Smażone "pierogi" z wołowiną w tortillach

      Czeburek to pieróg z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z mięsnym nadzieniem, tradycyjna potrawa ludów kaukaskich, tureckich i mongolskich. W dzisiejszym przepisie wykorzystamy do jego przygotowania tortille pszenne. Czebureki stanowią przepyszną i pożywną przekąskę, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łatwo je również odgrzać (na patelni lub w kuchence mikrofalowej). Jeśli podamy do nich sałatkę, mogą być także daniem obiadowym. Przepis wg MelanieCooks.

      Czebureki. Chebureki. Ground Beef Turnovers

      500 g mielonego mięsa wołowego

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

      2 łyżki zimnej wody

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      4 łyżki bardzo drobno siekanej natki pietruszki

      szczypta kuminu (opcjonalnie. Chodzi o kmin rzymski, nie kminek)

      sól i pieprz do smaku - mięso powinno być przyprawione naprawę wyraziście, u mnie jest to łyżeczka świeżo mielonego pieprzu i 3/4 łyżeczki soli

       

      6 tortilli pszennych

      1 małe jajko

      olej do smażenia

       

      1. Na maśle z olejem podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie lekko złota. Dodajemy ją do mielonego mięsa wraz z przeciśniętym czosnkiem, natką i przyprawami. Dodajemy również wodę i wyrabiamy mięso na spójną masę. Ew. doprawiamy do smaku dodatkowym pieprzem lub solą. Odstawiamy, by smaki się połączyły, na 20 minut (doprawione mięso można naturalnie przechowywać dłużej, do 8 godzin - w lodówce).

      2. Na połowie każdej tortilli rozprowadzamy cienką, ok. 1/2 cm warstwę mięsa. Brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy placek na pół i dociskamy brzegi.

      3. Czebureki smażymy na niewielkiej ilości oleju - najpierw z jednaj strony, aż będą złote. Następnie odwracamy na drugą stronę, nakrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy trochę płomień - i ponownie smażymy, aż druga strona będzie złota.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Błyskawiczne czebureki. Smażone "pierogi" z wołowiną w tortillach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 07 listopada 2018 11:17
  • poniedziałek, 22 października 2018
  • środa, 17 października 2018
    • Królewski sos rozmarynowy do pieczeni

      Sos nazywa się "królewski", ponieważ taki sos przygotowuje się dla rodziny królewskiej w Wielkiej Brytanii, co można zobaczyć w interesującym dokumencie Secrets of the Royal Kitchen (Tajemnice królewskiej kuchni). Sos jest niezwykle prosty, zarówno pod kątem składników, jak i wykonania;  w takich potrawach gustuje Królowa Elżbieta, prostych, lecz eleganckich, nieudziwnionych, przygotowanych zawsze z najświeższych składników najlepszej jakości. Sos idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczeni, zarówno w całości, jak i z mięsa mielonego, do drobiu oraz - jak na tym zdjęciu - do kiełbasek w tradycyjnej brytyjskiej potrawie zwanej Bangers and Mash, czyli białe kiełbaski wieprzowe z puree ziemniaczanym.

       

      royal sauce

       

      1 duża cebula - obrana, posiekana w kostkę lub pokrojona w pióra

      1 mała marchewka - obrana, pokrojona w drobną kostkę

      1 łodyga selera naciowego - drobno posiekana

      kawałek pora (ilościowo - tyle, co marchewki), drobno posiekany

      1 płaska łyżeczka mąki pszennej

      1 łyżeczka przecieru pomidorowego

      1/2 szklanki czerwonego wina

      1 szklanka bulionu wołowego

      1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub 1 łyżeczka świeżego, siekanego)

      szczypta cukru

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      1 łyżeczka masła + olej do smażenia

       

      Na niewielkiej ilości oleju z masłem podsmażamy posiekane warzywa. Gdy cebula będzie lekko złota, oprószamy warzywa mąką. dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.

      Następnie wlewamy wino i wodę, oraz dodajemy rozmaryn.

      Gotujemy sos na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje i lekko odparuje, ok. 8 minut.

      Dodajemy szczyptę cukru, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Sos można przecedzić, by pozbyć się warzyw, można utrzeć  blenderem, by był gładki, lub pozostawić, jak jest.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Królewski sos rozmarynowy do pieczeni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 17 października 2018 15:14
  • czwartek, 27 września 2018
    • Schinkenfleckerl - makaron z szynką i serem

      Schinkenfleckerl to danie występujące w kuchni austriackiej i bawarskiej. Przygotowuje się je z makaronu podobnego do łazanek. Danie może nasępione zostać podane od razu , lub dodatkowo podpieczone. To pyszna, łatwa w wykonaniu propozycja na chłodniejsze dni, utrzymana w klimacie Oktoberfest. Przepis na podstawie GuteKuche.

      schinkenfleckerl

      400 g makaronu typu łazanki lub kokardki

      15 dag szynki w plastrach – pokrojonej w kostkę

      2 duże cebule – obrane, pokrojone w pióra

      1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

      ½ łyżeczki kminku w ziarnach

      1/2 łyżeczki majeranku

      ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%

      Garść startego na tarce sera żółtego

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      Olej do smażenia

      Ew. jajko

      Ew. 1-2 łyżki mleka

       

      Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.

      W międzyczasie podsmażamy na oleju cebulę. Ja lubię smak karmelizowanej cebuli w tym daniu, dlatego najpierw podsmażam jedna cebulę ze szczyptą cukru, aż będzie mocno rumiana. Wówczas dodaję drugą cebulę, szynkę, czosnek, majeranek i kminek.

      Gdy cebula będzie szklista, dodajemy ugotowany makaron i ser. Całość mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Podajemy posypane dodatkowym serem.

      Jeśli chcemy danie dodatkowo zapiec, dodajemy też jajko, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy dodatkowym serem – zapiekamy aż całość będzie rumiana.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Schinkenfleckerl - makaron z szynką i serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 września 2018 11:19
  • poniedziałek, 24 września 2018
  • poniedziałek, 17 września 2018
    • Zadymiony sos grillowy

      Dziś mam dla Was prosty w wykonaniu, a przy tym bardzo ciekawy w smaku sos. Dzięki dodatkowi płynnego dymu ma on niesamowity smak i aromat wędzonki, więc świetnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju kiełbasek, parówek, do steków i mięs z grilla, czy pieczonego kurczaka, jak również do pieczonych ziemniaczków. Co ważne, osoby nie jedzące mięsa również mogą go używać, np. do ulubionych warzyw, nadając im nutę wędzenia na ognisku. Przepis wg MyMontanaKitchen.

      Copycat Chick-fil-a Sauce, Smoky Sauce

      6 łyżek majonezu

      1 łyżeczka musztardy

      1/2 łyżeczki płynnego dymu wędzarniczego (do kupienia w sklepach typu „Kuchnie świata” lub przez Internet)

      ½ łyżeczki wędzonej papryki

      ½ łyżeczki słodkiej papryki

      ½ łyżeczki granulowanej cebuli

      ½ łyżeczki granulowanego czosnku (lub mały ząbek świeżego czosnku, przeciśnięty)

      Szczypta cukru

      Szczypta soli

       

      Wszystkie składniki mieszamy. Sos przechowujemy w lodówce.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zadymiony sos grillowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 września 2018 11:11
  • poniedziałek, 03 września 2018
    • Afgańskie kofte z kolendrą. Chapli Kebab.

      Kofte z kolendra z Afganistanu to idealny wybór dla osób lubiących te przyprawę. Aromatyczne, soczyste i pełne smaku, z pewnością przypadną do gustu miłośnikom kuchni arabskiej i bliskowschodniej.  Przepis na podstawie Afgan Culture Unveiled.

       Afgani Kofte

      400g mielonego mięsa wołowego

      1 łodyga cebulki dymki (lub szczypioru: część zielona i biała)

      1 duży ząbek czosnku -obrany

      4-6 łyżek siekanej natki kolendry

      1 kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany

      1 jajko

      1 łyżeczka mielonej kolendry

      ½ łyżeczki ostrej papryki

      ¼ łyżeczki sody kuchennej

      Szczypta cynamonu

      Sól i pieprz – do smaku

       

      Mielone mięso umieszczamy wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami w blenderze lub malakserze*. Włączamy urządzenie i miksujemy całość do uzyskania jednolitej pasty. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę.

      Mięso możemy odstawić, by smaki się wymieszały (30 min- 3 godz.) do lodówki, lecz nie jest to konieczne.

      Następnie, mokrymi dłońmi, formujemy z mięsa podłużne kofte lub cienkie placuszki (w oryginale „chapli” oznacza podeszwę sandała, stąd zazwyczaj kofte są cienkie i okrągłe).

      Kofte smażymy na rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą, ze wszystkich stron na złoto - smażą się naprawdę bardzo szybko. Można również posmarować je oliwą i upiec w piekarniku.

       

      * Chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami. Mięso, które kupujemy już zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej potrawy. Musimy przerobić je na spójną, kleistą pastę.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 września 2018 08:54
  • czwartek, 09 sierpnia 2018
    • Szybka konfitura truskawkowa lub malinowa

      Robienie domowych konfitur wcale nie jest czynnością  żmudną ani długotrwałą. Przede wszystkim, jeśli sami tego nie chcemy, nie musimy przerabiać hurtowej ilości owoców. Ja przygotowuję konfiturę z niedużej ilości na raz, którą zużywamy na bieżąco. Gdy się skończy, robię kolejną, świeżutką - z tych samych lub innych owoców, w zależności od tego, na co mamy smak. Nie widzę potrzeby, by iść w ilość - owoców wszak w sklepach nie zabraknie. Jeśli macie zaś własny ogród (ja nie mam), dowolne owoce można zamrozić i przerabiać partiami. Konfitura z mrożonych owoców, czy to kupnych, czy własnych, smakuje bowiem tak samo pysznie. W ten sposób przy bardzo niewielkim nakładzie pracy uzyskamy produkt przewyższający jakością i smakiem wszystkie konfitury dostępne na sklepowych półkach. Żadnej wody, żadnych sztucznych słodzików! Oprócz tytułowych truskawek i malin, świetnie nadają się również wiśnie, jagody, porzeczka czarna czy też mieszanka owoców leśnych.

      Strawberry Jam

      Konfitura truskawkowa na pancakesach

      proporcje na 1/2 kg owoców (można w dowolny sposób zwielokrotnić):

       

      1/2 kg truskawek/ malin - mrożonych lub świeżych

      4 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej, jeśli użyte owoce są bardzo kwaśne)

      1 łyżka soku z cytryny

      1 łyżka produktu typu Żelfix 3:1 (marka obojętna, ważne, by nie był to zwykły cukier żelujący, tylko produkt skoncentrowany, składający się głownie z pektyn, które w naturalny sposób zagęszczą nasze wyroby)

       

      1. Oczyszczone truskawki bez szypułek (mrożone lub świeże - ten sam sposób postępowania) umieszczamy w garnku wraz z cukrem. Garnek ustawiamy na najmniejszym palniku, włączając minimalny płomień. Czekamy, aż owoce w naturalny sposób puszczą sok, który wraz z cukrem zamieni się w syrop. Od czasu do czasu możemy całość przemieszać.

      2. Od momentu, gdy owoce zaczną wrzeć, gotujemy ją  - nadal na małym ogniu - ok.6 minut. Jeśli na powierzchni wytworzyła się pianka (tzw. szumowina), zdejmujemy ją. Dzięki użyciu cukru trzcinowego może nie być jej wcale lub być malutko - przy użyciu zwykłego białego cukru zazwyczaj jest jej więcej.

      Dodajemy sok z cytryny oraz żelfix (pektyny). Gotujemy jeszcze 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

      3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Studzimy postawioną na zakrętkach. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

       

      Dzięki krótkiemu procesowi gotowania owoce zachowują przepiękny kolor i więcej cennych witamin.

      Raspberries

      Maliny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szybka konfitura truskawkowa lub malinowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 sierpnia 2018 13:33
  • piątek, 03 sierpnia 2018
    • Zupa jabłkowa z kluseczkami naleśnikowymi

      Gorąco? Mam propozycję dla osób, które chcą zjeść smacznie, nie spędzając przy tym dużo czasu w kuchni. To lekka zupa jabłkowa, którą przygotujecie w zaledwie kilka minut. Do tego  kluseczki z naleśników – najlepiej przygotować je sobie dzień wcześniej, i zrobić dużą porcję. Zupa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. Można schłodzić ją również w lodówce i podać udekorowaną bitą śmietaną.

       Apple spup with thin pancake noodles

      3 szklanki soku jabłkowego (z kartonu)

      1 duży słoik musu/przecieru jabłkowego (750 g)

      ½ dużego słoika krojonych w kostkę jabłek z cynamonem (można pominąć, lecz ja lubię, jak zupa ma  dzięki nim bardziej zróżnicowaną strukturę. Jeśli je pomijacie, dajcie w to miejsce ½ łyżeczki cynamonu do zupy)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      ½ szklanki zimnej słodkiej śmietanki UHT 12%

      1 łyżeczka soku z cytryny

      4 naleśniki pokrojone w paski

      Masło do smażenia

      Kwaśna śmietana lub bita śmietana do dekoracji

       

      1. W garnku podgrzewamy sok jabłkowy wraz z musem jabłkowym. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy śmietankę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną i dodajemy prażone jabłka z cynamonem.  Gdy zupa zawrze, gotujemy 1 minutę i zestawiamy z ognia. Dodajemy sok z cytryny.

      2. Gdy zupa się gotuje, na patelni, na maśle, rumienimy kluski z naleśników.

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa jabłkowa z kluseczkami naleśnikowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 03 sierpnia 2018 15:18
  • wtorek, 17 lipca 2018
    • Zupa ziemniaczana z wędzonką

      Dodatek wędzonej wędliny sprawia, że zupa zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Jest ciepła, domowa, pożywna – dokładnie taka, jakiej potrzebujemy w chłodnie dni.

      Kartoffelsuppe

      6 plastrów wędzonej wędliny (np. szynki, wędzonki krotoszyńskiej, schabu), pokrojonej w kostkę

      1 cebula – obrana, drobno posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane drobno posiekane

      1 łyżka masła

      1 łyżeczka mąki pszennej

      1 kg ziemniaków – obranych , pokrojonych w kostkę

      ½ marchewki – obranej, startej na tarce

      2 listki laurowe

      2 ziarna ziela angielskiego

      1 łyżka majeranku

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      Ok. 1,5 l bulionu warzywnego

       

      W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rumienimy na maśle pokrojoną szynkę wraz z siekaną cebulą i siekanym czosnkiem. Następnie dodajemy łyżeczkę mąki. Smażymy razem chwilę, mieszając, po czym dodajemy ziemniaki i zalewamy całość bulionem. Dodajemy startą marchewkę oraz przyprawy. Zupę gotujemy, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie, ok. 20-30 minut. Następnie tłuczkiem do ziemniaków ugniatamy kilka razy ziemniaki w zupie, tak, by część się rozpadła, lecz większość pozostała w całości. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ziemniaczana z wędzonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 lipca 2018 11:01
  • środa, 04 lipca 2018
    • Papryka w jogurcie

      Dzisiejsza propozycja to klasyczna turecka przystawka, którą można jeść z chlebkiem  lawasz czy pita, lub podać jako dodatek do dania głównego.

      Bell Peppers in Yoghurt

      1 duża papryka czerwona

      2/3 szklanki gęstego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego

      1 ząbek czosnku - obrany

      Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

      Olej do smażenia

      Siekana kolendra lub pietruszka do posypania

       

      +2 łyżeczki masła i ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

       

      Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w nieduże kawałki. Podsmażamy na odrobinie oleju na zwykłej patelni lub na patelni grillowej, aż papryka lekko zmieni kolor i się przyrumieni.

      W międzyczasie mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Paprykę układamy na półmisku, na niej układamy jogurt.

      Na małej patelni lub w rondelku roztapiamy masło, dodajemy paprykę; mieszamy. Masłem paprykowym skrapiamy jogurt na papryce, po czyn posypujemy całość natką pietruszki.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka w jogurcie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 04 lipca 2018 12:36
  • poniedziałek, 18 czerwca 2018
    • Placek zbójnicki. Placek po zbójnicku.

      Placek zbójnicki (lub placek po zbójnicku) to popularna potrawa z południa Polski, z Podhala, spotykana także na Słowacji. To nic innego, jak duży placek ziemniaczany, złożony na pół, w którego środku znajduje się gulasz.

      Placek zbójnicki

      Placki

      8  średnich ziemniaków

      2 jajka rozm. M

      1 mała cebula – obrana, starta na tarce

      1 czubata łyżka mąki pszennej

      1/2 łyżeczki soli

      ew. świeżo mielony czarny pieprz

      olej do smażenia

       

      Gulasz

      500 g mięsa wołowego – pokrojonego w kostkę, oprószonego mąką pszenną

      2 duże cebule – obrane, posiekane

      1 ząbek czosnku – obrany, posiekany

      2 łyżki słodkiej papryki

      Ew. ostra papryka – do smaku

      1 duża papryka czerwona – pozbawiona gniazd nasiennych, posiekana w kostkę

      ½ szklanki białego wina

      2 szklani bulionu warzywnego

      1 łyżka majeranku

      ½ łyżeczki kminku

      Sól i świeżo zmielony czarny pierz – do smaku

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      Olej do smażenia

       

      A. Gulasz.

      1. W garnku, w którym będziemy gotować gulasz, na rozgrzanym oleju obsmażamy partiami oprószone mąką mięso. Ważne, by nie wkładać za dużo mięsa na raz, ponieważ wówczas puści sok, i zamiast smażyć będzie się dusić.

      2. Usmażone mięso wyjmujemy z garnka. Następnie smażymy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy paprykę w proszku (słodką i ew. ostrą), mieszamy i od razu wlewamy wino. Dodajemy podsmażone mięso, posiekaną paprykę, przyprawy i bulion.

      3. Zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy garnek i dusimy gulasz na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy śmietanę* i doprawiamy do smaku solą i pierzem.

      4. Śmietanę przed dodaniem hartujemy, by się nie zwarzyła, to znaczy odlewamy do miseczki trochę sosu z gulaszu i do niego dodajemy śmietanę. Mieszamy i wlewamy do garnka.

      

      B. Placki.

      1. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Można do tego użyć także robota kuchennego - malaksera, dzięki czemu praca idzie szybciej.

      Utarte ziemniaki odciskamy dłonią. Nadmiar soku odlewamy pilnując, by nie wylać skrobi, która zebrała się na dnie naczynia.

      2. Do utartych ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, mąkę, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Jeśli jest za gęsta, dodajemy jeszcze jedno jajko. Jeśli za rzadka - ścieramy dodatkowego ziemniaka.

      4. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Wykładamy ziemniaki na patelnię za pomocą łyżki, formując okrągłe, cienkie (to ważne) placki. Smażymy z obu stron na złoto. Najwygodniej jest nie smażyć plasków na patelni o średnicy większej niż 20 cm. Przy odwracaniu placka na drugą stronę warto jest pomóc sobie pokrywka od garnka. Przykrywamy patelnie i , mocno dociskając pokrywkę, odwracamy ja do góry nogami. Mamy placek na pokrywce. Następnie ostrożnie zsuwamy go na stojącą ponownie na palniku patelnię.

      Na każdym placku układamy po porcji gulaszu, składamy na pół. Podajemy z kwaśną śmietaną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Placek zbójnicki. Placek po zbójnicku.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 czerwca 2018 08:17
  • piątek, 01 czerwca 2018
    • Potrawka z kurczaka z kluseczkami. Chicken and Dumplings

      Potrawka z kurczaka z kluseczkami to danie, które powstało w czasach Wielkiego Kryzysu, czyli w latach 1929-1933. Było popularne na obszarze USA i Kanady - i nic dziwnego, ponieważ ze stosunkowo niedużej ilości mięsa pozwalało stworzyć niezwykle smaczny, pożywny posiłek dla kilku osób. Delikatne kluseczki, warzywa, kremowy sos i mięso z kurczaka - to naprawdę udane połączenie. Można użyć zarówno kurczaka z rosołu, pieczonego lub po prostu usmażyć filety.

      Chicken and dumplings

       

      ½ kurczaka z rosołu lub pieczonego kurczaka/ 1-2 filety z piersi kurczaka, pokrojone w drobna kostkę

      3 łyżki oleju + 1 łyżka masła

      1 duża marchewka – obrana, pokrojona w drobną kostkę

      1 duża cebula – obrana, posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane

      2-3 łyżki mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12%

      2 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego*

      1 listek laurowy

      1 łyżeczka tymianku

      1 szklanka mrożonego zielonego groszku

      1 łyżka siekanej natki pietruszki

      Sól świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      Kluseczki:

      1 szklanka mąki pszennej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ½ łyżeczki soli

      ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

      ¾ szklanki śmietany UHT 30%

       

      1. Mięso kurczaka dokładnie oddzielamy od kości i drobno kroimy. Jeśli używacie filetów z kurczaka, podsmażamy je w dużym rondlu na złoto, po czym wyjmujemy.

      2. W dużym rondlu, na maśle z olejem, podsmażamy marchewkę z cebulą i czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mąkę. Mieszamy, by uzyskać jasną zasmażkę. Następnie rozprowadzamy całość zimną śmietanką. Dodajemy kurczaka, bulion, groszek i przyprawy. Gotujemy ok. 10 minut, po czym doprawiamy danie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      3. W międzyczasie, gdy warzywa i kurczak się gotują, przygotowujemy kluseczki. Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki, do których wlewamy śmietanę. Mieszamy, do uzyskania gęstej masy.

      4. Kluseczki wykładamy łyżeczką do gotującej się w rondlu potrawy. Gdy umieścimy już w rondlu wszystkie, przykrywamy rondel pokrywką i zmniejszamy ogień. Dusimy całość ok.15-20 minut, aż kluseczki przestaną być surowe.

      Chicken and dumplings w garnku

      Przed podaniem posypujemy siekana natka pietruszki.

      *Jeśli mamy kurczaka gotowanego, to sprawa jest prosta – do przygotowanie potrawki odlewamy sobie odpowiednia ilość rosołu. Jeśli mamy pieczonego kurczaka lub smażymy filety, możemy użyć bulionu warzywnego.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Potrawka z kurczaka z kluseczkami. Chicken and Dumplings”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 01 czerwca 2018 10:21
  • piątek, 25 maja 2018
    • Bakłażan z sosem pomidorowym

      Bakłażan z sosem pomidorowym to popularne danie kuchni tureckiej. Może być podawany jako dodatek do obiadu lub przystawka.

      Eggplant in Turkish Tomato Sauce

      1 nieduży bakłażan

      Sól i mąka do oprószenia

      Natka kolendry lub pietruszki do posypania

      Olej lub oliwa do smażenia

       

      Sos:

      5 pomidorów, 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów w kawałkach lub  całości

      1 łyżka masła

      1 ząbek czosnku

      1 łyżeczka cukru

      ¼ łyżeczki tymianku

      Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      1. Jeśli używamy świeżych pomidorów lub pomidorów w całości z puszki, blendujemy je najpierw. Passata nadaje się od razu do użycia i ja osobiście najchętniej korzystam z tej właśnie opcji.

      W rondlu roztapiamy masło. Gdy będzie lekko rumiane, wlewamy passatę lub zblendowane pomidory. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Gotujemy sos na małym ogniu, aż część wody odparuje i sos trochę zgęstnieje (do preferowanej przez nas gęstości). Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i/lub pieprzem.

      2. Gdy sos się gotuje, kroimy bakłażana na plastry o grubości ok. 1 cm. Oprószamy je solą i mąką, po czym smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju z obu stron na złoto. (Można użyć także patelni grillowej lub przygotować bakłażany na grillu ogrodowym lub upiec - wówczas bez mąki.)

      Dobre rozgrzanie oleju jest istotne – jeśli będziemy układać bakłażana na zimnym oleju, to od razu go wchłonie.

      3. Usmażone plastry układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy kolendrą lub pietruszką. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bakłażan z sosem pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 25 maja 2018 12:05
  • środa, 23 maja 2018
    • Turecki sos pomidorowo maślany

      Choć dzisiejszy przepis ma rodowód turecki, nie oznacza to, by tego sosu można było używać wyłącznie do dań kuchni tureckiej czy arabskiej. To po prostu smaczny sos pomidorowy o wszechstronnym zastosowaniu: do mięs, drobiu, makaronów – jednym słowem, do czego chcecie. Przepis na podstawie Ye-mek.net

      Turkish Tomato Sauce

      5 pomidorów, 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów w kawałkach lub  całości

      1 łyżka masła

      1 ząbek czosnku

      1 łyżeczka cukru

      ¼ łyżeczki tymianku

      Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

       

      Jeśli używamy świeżych pomidorów lub pomidorów w całości z puszki, blendujemy je najpierw. Passata nadaj się od razu do użycia i ja osobiście najchętniej korzystam z tej właśnie opcji.

      W rondlu roztapiamy masło. Gdy będzie lekko rumiane, wlewamy passatę lub zblendowane pomidory. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Gotujemy sos na małym ogniu, aż część wody odparuje i sos trochę zgęstnieje (do preferowanej przez nas gęstości). Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i/lub pieprzem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Turecki sos pomidorowo maślany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2018 13:12

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!