Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy

  • piątek, 18 stycznia 2019
  • wtorek, 15 stycznia 2019
  • poniedziałek, 14 stycznia 2019
    • Domowe Gnocchi

      Gnocchi to rodzaj klusek ziemniaczanych, wywodzących się z Włoch. wiele regionów ma swoje własne przepisy na ich przygotowanie, np z dodatkiem szpinaku, ricotty, itp., a prawie każdy dom ma swój ulubiony przepis. Charakterystyczne wzorki na każdym klusku nie tylko ładnie wyglądają, lecz także pomagają w utrzymaniu się sosu. Gnocchi są łatwe do przygotowania; podane z aromatycznymi sosami mogą stanowić samodzielne danie, lub mogą być dodatkiem do mięsa.

      Gnocchi

      600g mączystych ziemniaków (typ C)

      150g mąki pszennej

      1 jajko

      1/2 łyżeczki soli

      szczypta startej gałki muszkatołowej

      semolina lub mąka do podsypania

       

      1. Wyszorowane ziemniaki gotujemy w skórkach w osolonej wodzie do miękkości. Gdy tochę ostygną, obieramy i przeciskamy przez praskę.

      2. Dodajemy rozmącone jajko, sól, gałkę muszkatołową i mąkę. Wyrabiamy na spójną masę.

      Podsypując trochę semoliny, rolujemy z masy wałeczki grubości ok. 2cm, z których odcinamy kluski. Na każdym klusku robimy wzorek widelcem.

      Gnocchi

      Kluski odstawiamy na 20 minut (nie dłużej, by nie obeschły).

      Gnocchi

      W tym czasie gotujemy w dużym garnku osoloną wodę. Gdy będzie się wrzała, zmniejszamy płomień, by nie gotowała się gwałtownie.

      3. Kluski gotujemy porcjami na wrzącej wodzie - po wrzuceniu mieszamy raz, by nie przywarły do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch - są gotowe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe Gnocchi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 stycznia 2019 09:44
  • środa, 09 stycznia 2019
    • Sos BBQ Jamiego Olivera. Żeberka w sosie BBQ. Łopatka/karkówka BBQ

      Wcześniej prezentowałam Wam na blogu przepis na sos BBQ wg Gordona Ramsaya - jest świetny. Ale to przepis Jamiego Oliviera (Gordon by był oburzony, ha ha!) robi ostatnio u nas furorę, ponieważ smakowo jest strzałem w dziesiątkę. Wraz z marynatą do mięsa stanowi wymarzoną kompozycję smakową, idealną do każdego rodzaju mięsa.

      BBQ Ribs

      1 kg żeberek wieprzowych

      marynata:

      2 łyżeczki nasion kopru włoskiego - lekko utłuczonego w moździerzu

      1 łyżeczka wędzonej papryki

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

      1 łyżeczka soli

      4 łyżki oleju

       

      sos:

      200 ml dobrego keczupu*

      100 ml klarownego soku jabłkowego

      4 łyżki brązowego cukru

      1 łyżka whisky

      2 łyżki octu balsamicznego

      2 łyżki sosu worcester

      1 czubata łyżeczka musztardy Dijon

      1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

      ew. trochę sosu chili lub Tabasco, jeśli sos ma być pikantny

       

      1.Mięso nacieramy marynatą. mięso można zamarynować również wcześniej, i przechowywać je w marynacie do 12 godzin - w lodówce.

      2. Składniki na sos umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy, mieszając, by się dobrze połączyły, a sos trochę zgęstniał.

      3. Mięso (żeberkami do dołu) umieszczamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, posiadającym pokrywę. Zalewamy  mięso 3/4 sosu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. przez 2 godziny.

      Po tym czasie odkrywamy pokrywę i smarujemy wierzch mięsa, pieczemy bez przykrycia 20 minut. Smarujemy powtórnie reszta sosu i pieczemy bez przykrycia kolejne 10-20 minut (w zależności od miękkości mięsa, co sprawdzamy wbijając czubek ostrego noża w najgrubszą część).

      BBQ ribs

      W ten sam sposób można przygotować inne mięso, np. łopatkę czy karkówkę - pieczemy je w sosie aż będzie miękkie (podobny czas i temperatura), w całości, plastrach lub kawałkach, bez smarowania wierzchu.

      BBQ Shoulder

      Łopatka wieprzowa pieczona w plastrach.

      * Użyjcie smacznego keczupu, który lubicie, ponieważ ma on kluczowy wpływ na smak sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sos BBQ Jamiego Olivera. Żeberka w sosie BBQ. Łopatka/karkówka BBQ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 09 stycznia 2019 14:59
  • poniedziałek, 07 stycznia 2019
  • piątek, 04 stycznia 2019
    • Soljanka. Solianka. Solanka.

      Soljanka to gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole, o charakterystycznym słono-kwaśny smaku, uzyskiwanemu dzięki dodaniu do wywaru kwasu chlebowego, wody po kiszeniu, kiszonych ogórków, a także cytryny, oliwek lub kaparów. Wywodzi się ona z kuchni rosyjskiej. Oprócz Rosji soljanka jest popularna na Ukrainie i Białorusi, a tkaże w innych słowiańskich krajach byłego ZSRR. Solanka była również często spotykaną zupą w restauracjach i stołówkach byłego NRD, obecnie zaś nadal jest lubiana w Niemczech. W kuchni polskiej nie zadomowiła się za mocno, a szkoda. Warto spróbować tej prostej w przygotowaniu, a niezwykle smacznej i pożywnej zupy.

      soljanka. solyanka

      300 g kiełbasy - pokrojonej w bardzo drobną kostkę

      50g wędzonego boczku - pokrojonego w bardzo drobną kostkę

      50g salami w plastrach - pokrojonego w bardzo drobną kostkę

      2 cebule - obrane, posiekane bardzo drobno

      1 czerwona papryka - pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w bardzo drobną kostkę

      1 marchewka - obrana, pokrojona w bardzo drobną kostkę

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1 łyżka koncentratu paprykowego (ew. można zastąpić 3 łyżkami ajvaru)

      1 łyżka koncentratu pomidorowego

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1/4 łyżeczki ostrej papryki

      1 łyżka mąki pszennej

      1,5 l bulionu wołowego

      2 listki laurowe

      4 ziarna ziela angielskiego

      1 łyżeczka majeranku

      2 duże ogórki konserwowe - pokrojone w cienkie pól plastry

      6 łyżek zalewy z ogórków (do smaku, można więcej)

      12 zielonych oliwek - przekrojonych na pół

      1 cytryna - pokrojona w pół plasterki

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      świeżo zmielony czarny pieprz i ew. sól - do smaku

      olej do smażenia

       

      kwaśna śmietana - do podania

       

      1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na oleju pokrojone wędliny. Gdy będą rumiane, wyjmujemy je, i podsmażamy cebule, marchewkę i paprykę.

      Gdy cebula będzie szklista, ponownie dokładamy podsmażone wędliny, dodajemy koncentrat paprykowy, pomidorowy, paprykę słodka i ostrą oraz mąką. Mieszamy dokładnie.

      2. Następnie zalewamy całość gorącym bulionem. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, majeranek ogórki oraz zalewę z ogórków, jak również odcięte końcówki cytryny - po ok 1 cm z każdej strony - na rysunku poniżej widzicie, o co chodzi. :)

      cytryna

      Gotujemy zupę na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Wówczas dodajemy oliwki, natkę i doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą.

      Każdą porcję podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i pół plasterkami  pokrojonymi z pozostałej części cytryny. Do tego świeże pieczywo.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 04 stycznia 2019 13:48
  • poniedziałek, 31 grudnia 2018
    • Sałatka owocowa z rumem

      Szybka, pyszna, lekka sałatka owocowa z równie lekkimi procentami - idealna na imprezę lub jako elegancki deser. Śmietankowo - ajerokniakowy sos podkreśla delikatność owoców. Najlepiej smakuje schłodzona. W sezonie letnim warto dodać także świeże truskawki.

      Fruit Salad with Rhum

      1 puszka brzoskwiń - pokrojonych w kawałki

      1 puszka ananasa - pokrojonego w kawałki

      2 banany - obrane, pokrojone w kawałki

      ok.szklanki kulek winogron (duże można przekroić na pół) - jasne i/lub ciemne

      garść żurawiny suszonej lub ew. rodzynek

      sos:

      1/2 szklanki syropu z brzoskwiń lub z ananasa (dowolnie)

      4 łyżki cukru (lub mniej czy więcej - ilość do smaku)

      1 szklanka śmietanki UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśniej śmietany)

      1/2 szklanki rumu

      2 żółtka

       

      Syrop podgrzewamy, by móc w nim łatwiej rozpuścić cukier. Gdy syrop wróci do temperatury pokojowej, dodajemy śmietankę i rum. Mieszając, dodajemy żółtka.

       

      Do sosu dodajemy pokrojone owoce - zaczynamy od obranego, pokrojonego w plastry banana. Banan zawsze powinien być na początku - wymieszanie go ze śmietanką uchroni go przed ściemnieniem podczas przygotowania reszty sałatki. Po dodaniu wszystkich składników mieszamy całość i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 grudnia 2018 08:13
  • sobota, 29 grudnia 2018
    • Tort twarożkowy z łososiem

      Sernik nie koniecznie musi być słodki. wiedzą o tym na przykład Szwedzi, u których bardzo lubiana jest potrawa o nazwie Smörgastarta, czyli tort kanapkowy. Sposobów jego przygotowania jest tyle, co osób przygotowujących, ponieważ to całkowicie od naszych upodobań zależy, jakie dodatki umieścimy w naszym torcie. W dzisiejszym przepisie, inspirowanym właśnie Smörgastarta, użyjemy łososia i świeżego koperku, by uzyskać elegancją, lekką przekąskę, która znakomicie będzie smakowała z odrobiną chrzanu.

       Smörgåstårta - Salmon Sandwich Cake

       

      chleb razowy, pokrojony cienko, bez skórki

      350g twarożku (jak na sernik, trzykrotnie mielonego)

      1 serek kremowy typu "almette", 150g

      100g wędzonego łososia - drobniutko pokrojonego

      4-6 łyżek siekanego koperku

      4 łyżki siekanego szczypiorku

      1 nieduży ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

       

      5 łyżeczek żelatyny + trochę wrzącej wody (lub wg proporcji podanych na Waszym opakowaniu żelatyny! Ilość jak do galaretek z dużą ilością składników)

      papier do pieczenia

      masło

      bardzo cienko krojony ogórek do dekoracji

      forma-keksówka (moja ma 22cm x 10 cm)

       

      1. Dno keksówki wykładamy papierem do pieczenia tak, by wystawał ponad brzegi - za ten papier wyciągniemy potem nasz tort z formy.

      2. Mieszamy twarożki z łososiem, ziołami i czosnkiem, doprawiamy intensywnie do smaku solą i pieprzem - smak musi być wyrazisty,by potem tort nie był mdły.

      Na dnie keksówki układamy chleb, docinając go w taki sposób, by ściśle pokrył dno.

      3. W ok.1/4 szklanki wrzącej wody dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy do niej łyżkę masy twarożkowej, by zlikwidować różnicę temperatur, po czym mieszamy ją dokładnie z resztą twarożkowej masy. Przekładamy masę do formy, wyrównując dno. Na wierzchu układamy dopasowane kromki chleba - podobnie, jak to robiliśmy na dnie (na zdjęciu powyżej nie ma drugiej warstwy chleba, ale z nią jest łatwiej potem kroić tort; użyjcie ostrego noża).

      Zabezpieczamy tort folią spożywczą po czym odstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje (kilka godzin)

      Po wyjęciu tortu z formy smarujemy jedną jego stronę masłem (ja smaruję to, co było "dnem" w foremce) i dekorujemy ogórkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      sobota, 29 grudnia 2018 10:12
  • piątek, 28 grudnia 2018
    • Popcorn cynamonowy

      Łatwa w wykonaniu, pyszna przekąska, niezastąpiona na każdej imprezie. Przepis wg ChefInDisguise.

      cinnamon popcorn

      5 łyżek ziaren kukurydzy
      5 łyżek oleju

      .........

      2 łyżki syropu klonowego
      2 łyżki brązowego cukru
      1 łyżeczka cynamonu
      1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
      1/2 łyżeczki imbiru w proszku


      1. Na patelnię wlewamy olej i wsypujemy popcorn. Zgodnie z zasadą, na jedną łyżkę ziaren kukurydzy przypada jedna łyżka oleju, ale na raz nie polecam robić więcej, niż z 5 łyżek. Ziarna muszą bowiem leżeć na dnie patelni pojedynczą warstwą, w przeciwnym razie nie nagrzeją się wystarczająco i nie zmienią się w prażoną kukurydzę. 

      Przykrywamy patelnię pokrywką (jest to konieczne).

      Po przykryciu patelni włączamy palnik na średni płomień. Już po chwili kukurydza zacznie pękać. Kiedy odgłosy pękania zaczną ustawać, potrząsnąć jeszcze raz patelnią, by wszystkim ziarenkom dać szansę na wystrzelenie, po czym zdjąć patelnię z ognia. 

      2. W międzyczasie w garnku mieszamy syrop klonowy z resztą składników. Gotowy popcorn przesypujemy do garnka i dokładnie mieszamy przez kilka chwil, by każde ziarenko popcornu pokryło się cukrem cynamonowym.

      Taki popcorn można podprażyć dodatkowo chwilkę w piekarniku, należy jednak bardzo uważać, by się nie przypalił.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Popcorn cynamonowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 28 grudnia 2018 11:37
  • niedziela, 23 grudnia 2018
  • czwartek, 20 grudnia 2018
    • Śledzie po włosku

      Te śledzie z pewnością przypadną tym, którzy lubią włoskie smaki. Dodany tu koper sprawia, że są wyjątkowe - jeśli próbowaliście już porchetty, to wiecie, jakiego klimatu oczekiwać. A jeśli nie próbowaliście, zachęcam do ich przygotowania - suszone pomidory i kapary wprowadzą choć troszkę słońca na nasz stół :) Przepis na podstawie Haps.

      śledzie włoskie

      250 g śledzi typu matjas (1 opakowanie)

      2 cebule - obrane, pokrojone w piórka

      3 łyżki małych kaparów

      3 suszone pomidory - pokrojone w cienkie paseczki

      1 łyżka kopru włoskiego - rozkruszonego lekko w moździerzu

      2 ziarna ziela angielskiego - rozkruszone lekko w mdzierzu

      2 nieduże listki laurowe

      6 łyżek oleju

      czarny pieprz  do smaku

       

       

      1. Śledzie moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, po czym kroimy w kawałki.

      2, Śledzie mieszamy z cebulą, pokrojonymi pomidorami, kaparami oraz przyprawami i olejem.  Doprawiamy do smaku czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.

      Odstawiamy na dobę (co najmniej 12 godzin) do lodówki, by smaki się wymieszały.

      śledzie włoskie

      śledzie włoskie

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 grudnia 2018 15:11
  • środa, 19 grudnia 2018
    • Filety kurczaka w sosie chrzanowym. Delikatne "bitki" z kurczaka

      Sos chrzanowy nadaje  mięsu zdecydowanego charakteru, a dzięki krojeniu na cieniutkie plastry sam kurczak jest miękki i delikatny.

       Chicken Breasts in Horseradish Sauce

      3-4 filety z piersi kurczaka

      mąka pszenna, sól i czarny pieprz do oprószenia mięsa

      1 duża cebula - obrana, jak najdrobniej posiekana

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 szklanka bulionu warzywnego

      1 listek laurowy

      2 ziarna ziela angielskiego

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      6-8 łyżeczek startego chrzanu (może być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)

      olej do smażenia


      1. Każdy filet kroimy ostrym nożem "po grubości" na 4 części - tak, by z jednego fileta uzyskać 4 cieniutkie kotlety. Mięso oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy lekko w  mące i obsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju - zdejmujemy.

      2. Następnie, dodawszy masło, podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie złota, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy zimną śmietanką.   Dodajemy bulion, listek, ziele. Gdy sos się zagotuje, dodajemy kurczaka.

      Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez 10 minut.

      Na koniec  dodajemy chrzan oraz doprawiamy potrawę solę i pierzem, do smaku.

       

      Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie, by nie stracił wyrazistego smaku.

      Jeśli chcecie przygotować sos z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której dodacie chrzan przed samym podaniem.  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Filety kurczaka w sosie chrzanowym. Delikatne "bitki" z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 19 grudnia 2018 13:16
  • wtorek, 18 grudnia 2018
  • poniedziałek, 17 grudnia 2018
  • czwartek, 13 grudnia 2018
    • Klopsiki Tex-Mex

      Tex-Mex jest połączeniem kuchni Stanów Zjednoczonych z kuchnią Meksyku, które jest typowe dla amerykańskiego stanu Teksas. Charakteryzuje się potrawami z fasolą, serem, wołowiną, kurczakiem oraz tortillami pszennymi. Dziś mam dla Was przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na mięciutkie klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym w stylu Tex-Mex. Przepis wg Delish.

      Tex-Mex Meatballs


       klopsiki:

      400 g mięsa mielonego wołowego

      1/2 szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar (zastąpi on w tym przepisie nieźle ser meksykański)

      3 duże ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

      1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

      3 łyżki siekanej natki pietruszki

      1/2 papryczki jalapeno, drobno posiekanej (można usunąć pestki, by była mniej pikantna, lub je pozostawić)

      1 jajko

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      ok. 1/2 szklanki bułki tartej

      mąka pszenna do obtoczenia, oliwa/olej do smażenia

       

      sos:

      1 cebula - obrana, drobno posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

      1/2 łyżeczki kuminu

      1/2 łyżeczki wędzonej papryki*

      chili - do smaku

      1 puszka siekanych pomidorów

       1/2 szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar

      pietruszka do dekoracji


      1. Przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem, serem, czosnkiem, pietruszką i przyprawami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista. Dodajemy tyle bułki tartej, by masa była spójna i dało się z niej formować klopsiki. Dokładnie wyrabiamy masę. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy z patelni.

      2. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kumin, wędzoną paprykę oraz chili. mieszamy i natychmiast wlewamy pomidory z puszki. Mieszamy. Usmażone klopsiki umieszczamy w sosie. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy danie przez 10 minut. Potem posypujemy potrawę startym serem i ponownie przykrywamy pokrywką na ok. 2 minuty, by ser zaczął się podtapiać. Dekorujemy siekaną pietruszką.

      Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

      Tex-Mex Meatballs

       * Zastąpi ona papryczki chili w sosie Adobo w puszce, popularne w USA. Jeśli je macie, użyjcie 1 łyżki sosu z 1 papryczką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Klopsiki Tex-Mex”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 grudnia 2018 12:40
  • środa, 12 grudnia 2018
    • Ciasto z jabłkami po turecku

      Przepis na to ciasto pochodzi od pani z Turcji, Masmavi3Mutfakta, a samo ciasto jest niezwykle puchate i wilgotne dzięki jabłkom oraz śmietanie, którą je polewamy. To idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty, a robi się je szybko i prosto. 

      Turkish Apple Cake

      1 szklanka=250ml


      1 szklanka oleju słonecznikowego

      1 szklanka jogurtu greckiego

      1 szklanka cukru

      4 jajka

      cukier waniliowy

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 szklanki maki pszennej tortowej

      szczypta soli

       

      2-3 jabłka - obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone w plastry, skropione sokiem z cytryny, by nie ciemniało

      garść rodzynek lub żurawiny

       

      1. Przygotowujemy jabłka.

      2. W misce miksujemy olej z jogurtem i cukrem. Z tego odlewamy 1 szklankę - będzie to nasz sos do polania ciasta później.

      Do reszty dodajemy jajka - miksujemy. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto, które następnie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

      3. Na wierzchu układamy rządkiem plastry jabłek, wciskając je w ciasto do połowy.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 35 min (do suchego patyczka!). Moja forma do pieczenia ma 22 cm x 22 cm.

      Upieczone ciasto smarujemy z pomocą łyżki odłożonym wcześniej sosem jogurtowym i posypujemy rodzynkami/żurawiną. Pieczemy jeszcze 3 minuty, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, by ostygło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 12 grudnia 2018 14:41
  • poniedziałek, 10 grudnia 2018
  • środa, 05 grudnia 2018
    • Super miękkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki jak chmurki.

      Te lekko słodkie bułeczki śniadaniowe są tak mięciutkie i puszyste, że praktycznie same odfruwają z talerzy - najlepiej zróbcie od razu podwójną porcję! Wyśmienicie smakują z masłem, miodem, twarożkiem czy konfiturą. Pyszne również do popołudniowej kawy czy na podwieczorek z mlekiem lub kakao.

       Fluffy buns

      1 szklanka ocieplonej śmietanki UHT 12%

      2 łyżki cukru

      1/2 opakowania drożdży instant (ok.3,5g)

      ok. 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

      1/2 łyżeczki soli

      20 g miękkiego masła

       

      mąka ryżowa do oprószenia bułeczek (lub kukurydziana)

       

      1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  śmietance wraz z cukrem i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".


      2. Dodać sól oraz resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość zależy od wilgotności użytej mąki. Dodać miękkie masło i wgnieść je w ciasto - wyrobić.  Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40minut (do podwojenia objętości) w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.

      3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, po czym dzielimy je na 16 równych kawałków, z których robimy kulki. Pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Następnie z kulek formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką blasze.


      Przykrywamy bułeczki ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. (do podwojenia objętości)

      

      4. Wyrośnięte bułeczki oprószamy mąką ryżową. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 170 st. C przez 15-18 minut. Pilnujemy, ponieważ robią się bardzo szybko – moje były gotowe po 15 minutach. Gdy będą na wierchu ładnie rumiane, a wbity w ciasto patyczek okaże się suchy, to znak, że są gotowe. Bułeczki zdejmujemy ostrożnie z blachy i studzimy na kratce.

      Pojedyncza porcja bułeczek idealnie mieści się w formie 18cm x 18 cm.

      Fluffy buns

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Super miękkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki jak chmurki.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2018 11:42
  • poniedziałek, 03 grudnia 2018
    • Turecki sos jogurtowy z rukolą. "Tzatziki" z rukolą. Roka Dip Sos.

      Tzatziki to klasyka kuchni greckiej. Podaje się je jako sos do mięs lub dip do warzyw - zawsze na zimno. Jednakże połączenie jogurtu i ogórka znane jest nie tylko w Grecji: w Turcji zjecie cacik - mniej gęstą wersję tzatziki. W tytule przepisu odwołuję się do pojęcia "tzatziki" jedynie w celu orientacyjnym, ponieważ nazwa ta jest większości osób znana - to nie jest ta sama potrawa, choć jest podobna stylem. Turecki przepis na sos jogurtowy, w którym używa się świeżej rukoli zamiast ogórków zachwycił mnie z miejsca. Myślę, że to obecnie moja ulubiona wersja sosu typu cacik/tzatziki! Idealnie pasuje do drobiu, ryb czy wołowiny, jak również do grillowanych warzyw i ryżu. Przepis wg UstadanAlTarifi.

      Turkish Rocket Dip

      200 g gęstego jogurtu greckiego/bałkańskiego

      1-2 ząbki czosnku - obranego, bardzo drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę

      1 łyżka oliwy z oliwek

      1/4 łyżeczki soli (do smaku!)

      1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

      2 garście świeżej rukoli (tyle, było jej dużo w jogurcie)- drobno posiekanej

       

      Przeciśnięty ząbek czosnku ucieramy z solą. dodajemy oliwę, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, rukolę i pieprz. Mieszamy. Przed podaniem sos przechowujemy w lodówce.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 grudnia 2018 14:11
  • czwartek, 29 listopada 2018
    • Błyskawiczne gozleme ze szpinakiem. Ispanaklı Gözleme.

      Gözleme to rodzaj wypieku z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z nadzieniem, tradycyjna potrawa turecka, której nazwa wywodzi się od słowa "göz", oznaczajacego "przedział" - w tym wypadku kieszonkę, w której mieści się nadzienie. Nadzienia zaś mogą być różne: mięsne, warzywne, grzybowe, serowe.  W dzisiejszym przepisie wykorzystamy tortille pszenne. Gözleme to popularna potrawa śniadaniowa lub pożywna przekąskę, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo pasuje do niej jogurt grecki lub naturalny. Przepis bazowany na Saniye Anne Yemekleri.

      Gozleme

      4 duże garście świeżego szpinaku - porwanego drobno, sparzonego wrzątkiem na sicie

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

      1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      150 g sera typu feta

      1/3 szklanki startego na tarce sera żółtego (kto ma sklep turecki w pobliżu, i rozpiera go ambicja kulinarna ;), może użyć tureckiego sera Kasar Peynir, który możemy zastąpić dowolnym innym łatwo dostępnym serem żółtym o łagodnym smaku)

      sól i pieprz do smaku


      4-6 tortilli pszennych

      1 małe jajko

      olej do smażenia

       

      1. Na maśle z olejem podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie lekko złota. Mieszamy ją wraz z przeciśniętym czosnkiem, fetą, serem, szpinakiem i przyprawami.

      2. Na połowie każdej tortilli rozprowadzamy cienką, ok. 1/2 cm warstwę nadzienia. Brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy placek na pół i dociskamy brzegi.

      3. Gözleme smażymy na niewielkiej ilości oleju - najpierw z jednaj strony, aż będą złote. Następnie odwracamy na drugą stronę, nakrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy trochę płomień - i ponownie smażymy, aż druga strona będzie złota.

      Gozleme

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Błyskawiczne gozleme ze szpinakiem. Ispanaklı Gözleme.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 listopada 2018 10:44
  • poniedziałek, 26 listopada 2018
    • Bitki w sosie chrzanowym

      Pork Chops in Horseradish Sauce

       

      1 kg schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry

      mąka pszenna do oprószenia mięsa

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      1 łodyga selera naciowego - bardzo drobno posiekana

      1 mała marchewka - obrana, starta na tarce

      1 listek laurowy

      2 ziarna ziela angielskiego

      bulion warzywny

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      1 łyżka mąki pszennej

      1 szklanka śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      6-8 łyżeczek startego chrzanu (może być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)

      olej do smażenia

      1. Mięso rozbijamy, oprószamy mąką i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju - zdejmujemy. Następnie podsmażamy cebulę i seler naciowy. Gdy cebula będzie złota, dodajemy mięso, marchewkę,  listek, ziele. Zalewamy bulionem, by pokrył mięso.

      Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez 60 minut (aż będzie prawie miękkie.)

      2. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje i sos zgęstnieje. wówczas dodajemy chrzan oraz doprawiamy potrawę solę i pierzem, do smaku.

       

      Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie, by nie stracił wyrazistego smaku.

      Jeśli chcecie przygotować sos z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której dodacie chrzan przed samym podaniem. 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bitki w sosie chrzanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 listopada 2018 11:32
  • poniedziałek, 19 listopada 2018
    • Węgierski gulasz de Luxe

      Węgierski gulasz de Luxe (Különleges gulyás) to łatwe w przygotowaniu, pyszne i pożywne danie, idealne na chłodne wieczory. Przepis na podstawie książki "Hungarian Cookery Book", Karoly Gundel, 1980 (pierwsze wyd. 1956).

       Hungarian Gulash De Luxe

      500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w niedużą kostkę

      mąka pszenna

      2 duże cebule - obrane, posiekane

      2 łyżki słodkiej papryki

      1/2 łyżeczki ostrej papryki - do smaku

      1 łyżeczka kminku w ziarnach

      woda, bulion warzywny lub wołowy

      4-6 ziemniaków - obranych, pokrojonych w w kostkę

      1 zielona papryka - pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę

      2 pomidory - pokrojone w kostkę

      2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

      2 łyżki siekanej natki pietruszki

      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

      smalec (dla tradycjonalistów) lub olej do smażenia

       

      1. W garnku, w którym będziemy gotować gulasz,  podsmażamy partiami na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoto oprószone mąką mięso. Nie smażmy na raz za dużo mięsa, ponieważ wówczas zacznie puszczać sok i dusić się, zamiast smażyć. Zdejmujemy mięso i podsmażamy na złoto cebulę.

      Następnie ponownie dodajemy mięso oraz obie papryki i kminek. Dokładnie mieszamy i od razu zalewamy całość wodą - tak, by pokryła mięso.

      Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez 60-80 minut (aż będzie prawie miękkie.)

       

      2. Dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki, czosnek, paprykę i pomidory. W razie potrzeby uzupełniamy wodę - tak, by pokrywała składniki, lecz nie więcej. Gotujemy bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie, a nadmiar wody odparuje. Mieszamy intensywnie - miękkie ziemniaki same zagęszczą lekko gulasz (węgierskie gulasze z zasady nie są tak gęste, jak polskie).

      Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Węgierski gulasz de Luxe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 listopada 2018 12:10
  • czwartek, 15 listopada 2018
  • środa, 14 listopada 2018
  • środa, 07 listopada 2018
    • Błyskawiczne czebureki. Smażone "pierogi" z wołowiną w tortillach

      Czeburek to pieróg z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z mięsnym nadzieniem, tradycyjna potrawa ludów kaukaskich, tureckich i mongolskich. W dzisiejszym przepisie wykorzystamy do jego przygotowania tortille pszenne. Czebureki stanowią przepyszną i pożywną przekąskę, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łatwo je również odgrzać (na patelni lub w kuchence mikrofalowej). Jeśli podamy do nich sałatkę, mogą być także daniem obiadowym. Przepis wg MelanieCooks.

      Czebureki. Chebureki. Ground Beef Turnovers

      500 g mielonego mięsa wołowego

      1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

      1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

      2 łyżki zimnej wody

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

      4 łyżki bardzo drobno siekanej natki pietruszki

      szczypta kuminu (opcjonalnie. Chodzi o kmin rzymski, nie kminek)

      sól i pieprz do smaku - mięso powinno być przyprawione naprawę wyraziście, u mnie jest to łyżeczka świeżo mielonego pieprzu i 3/4 łyżeczki soli

       

      6 tortilli pszennych

      1 małe jajko

      olej do smażenia

       

      1. Na maśle z olejem podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie lekko złota. Dodajemy ją do mielonego mięsa wraz z przeciśniętym czosnkiem, natką i przyprawami. Dodajemy również wodę i wyrabiamy mięso na spójną masę. Ew. doprawiamy do smaku dodatkowym pieprzem lub solą. Odstawiamy, by smaki się połączyły, na 20 minut (doprawione mięso można naturalnie przechowywać dłużej, do 8 godzin - w lodówce).

      2. Na połowie każdej tortilli rozprowadzamy cienką, ok. 1/2 cm warstwę mięsa. Brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy placek na pół i dociskamy brzegi.

      3. Czebureki smażymy na niewielkiej ilości oleju - najpierw z jednaj strony, aż będą złote. Następnie odwracamy na drugą stronę, nakrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy trochę płomień - i ponownie smażymy, aż druga strona będzie złota.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Błyskawiczne czebureki. Smażone "pierogi" z wołowiną w tortillach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 07 listopada 2018 11:17

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!