Passionfruit

pełnia smaku...

Wpisy otagowane „kiełbasa”

  • środa, 31 maja 2017
    • Biała kiełbasa w kremowym sosie wiejskim

      Sos wiejski, czyli Country Gravy, to w Stanach Zjednoczonych prawdziwa instytucja. Spytajcie Amerykanina o wspomnienia z dzieciństwa: z pewnością mama lub babcia serwowały mu na śniadanie kiełbasę z tym sosem na tostach na śniadanie (bo wiejskie śniadanie powinno być solidne, tak uważa każda babcia!) . Z pewnością tez na obiad dostawał kotlet z kurczaka, panierowany kotlet wołowy lub pieczone kotlety wieprzowe właśnie z tym sosem. Zatem nie ma żartów, to sos, który u wielu osób budzi przyjemne wspomnienia. Sos wiejski powstaje z odrobiny tłuszczu po smażeniu mięsa oraz zagęszczonej śmietanki czy mleka. Po solidnym doprawieniu do smaku stanowi naprawdę świetny dodatek do wielu potraw. Dziś wkruszymy do niego biała kiełbasę i podamy na grzankach. Przepis wg AshleeMarie

      Sausage with Country Gravy

      2 białe kiełbaski

      1 łyżka masła

      1 łyżeczka mąki pszennej

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki UHT lub mleka

      Sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku


      Z kiełbasy zdejmujemy osłonki. Siekamy kiełbasę bardzo drobniutko lub kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle, aż zacznie się robić złota. Wtedy dodajemy mąkę i mieszamy całość. Kilka sekund smażymy razem, po czym wlewamy zimne mleko/zimna śmietankę. Gotujemy, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy intensywnie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem .Podajemy na tostach lub grzankach. Pozwalamy, by ładnie nasiąkły sosem, jemy nożem i widelcem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Biała kiełbasa w kremowym sosie wiejskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 31 maja 2017 14:03
  • wtorek, 25 kwietnia 2017
    • Śniadaniowa kiełbasa z pieczarkami

      Jeśli poszukujecie pomysłu na łatwe, pożywne śniadanie lub na szybką kolację, polecam kiełbasę smażoną z aromatycznymi pieczarkami. Dobrze smakuje podana ze świeżym pieczywem, w wersji obiadowo - kolacyjnej można również wykorzystać do niej pozostałe z wcześniejszego obiadu ziemniaki.

      Breakfast Polish Sausage and Mushrooms

      1 cebula – pokrojona w pióra

      1 żabek czosnku – obrany, drobno posiekany

      200 g kiełbasy – pokrojonej w pół plastry

      200 g pieczarek – pokrojonych w plastry

      ¼ łyżeczki kminu

      Świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

      Olej do smażenia

       

      Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i kiełbasą. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pieczarki i kminek. Smażymy, mieszając, aż kiełbasa i pieczarki zrobią się rumiane. Doprawiamy do smaku pieprzem (jeśli jest to potrzebne, to również solą, choć kiełbasa zazwyczaj posiada wystarczającą jej ilość). Podajemy na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 kwietnia 2017 12:47
  • czwartek, 23 marca 2017
    • Paprykowy gulasz z białej kiełbasy z piwem

      Ten pożywny "gulasz" z włoskiego regionu Friuli - Wenecja Julijska łączy w sobie białą kiełbasę i paprykę. Całości charakteru nadaje sos, którego bazą jest jasne piwo. Idealnie smakuje podany z puree ziemniaczanym. Przepis wg Chefkoch.de.

      Sausage & Beer Stew

      500 g białej kiełbasy – pokrojonej w ukośne plastry

      1 duża cebula – obrana, posiekana

      2 ząbki czosnku – obrane, posiekane

      1 papryka czerwona – pokrojona w kostkę

      1 łyżka słodkiej papryki

      1 łyżeczka ostrej papryki

      ½ łyżeczki wędzonej papryki

      ½ łyżeczki rozmarynu

      1 szklanka jasnego piwa

      1 łyżka koncentratu pomidorowego

      ½ szklanki bulionu warzywnego rozmieszanego z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej

      Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

      Olej do smażenia


      Kiełbasę kroimy na ukośne plastry podsmażamy na niedużej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem i papryką. Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy przyprawy. Całość mieszamy – papryka pod wpływem gorącego oleju uwolni cały swój smak i aromat. Od razu po wymieszaniu zalewamy warzywa piwem, by przyprawy się nie przypaliły. Dodajemy kiełbasę i koncentrat,  dusimy danie na małym ogniu przez 5 minut.

      Następnie dodajemy bulion z mąką ziemniaczaną, gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 marca 2017 10:48
  • wtorek, 19 lipca 2016
    • Zupa krem z zielonego groszku z kiełbaskami wiedeńskimi

      Zupa z zielonego groszku każdorazowo urzeka mnie przepiękną zieloniutką barwą. Jej smak jest delikatny, a konsystencja kremowa. Dzięki dodaniu kiełbasek wiedeńskich zupa jest bardziej pożywna. Jako dodatek możemy podać świeże pieczywo bądź też posypać ją grzankami. Szybko i pysznie.

      Cream of Green Peas Soup

      1 kg ziemniaków - umytych, obranych

      1 l bulionu warzywnego

      250 g mrożonego zielonego groszku

      125 ml śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty (lub więcej - ile lubicie)

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      kiełbaski wiedeńskie (ew. dobrej jakości parówki)

      masło do smażenia

       

      1. Ziemniaki kroimy na małe kawałki i gotujemy pod przykryciem w bulionie, do całkowitej miękkości, ok. 20 minut, wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.

      Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej bulionu.

      2. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodajemy czosnek i groszek, gotujemy całość ok. 5 minut, po czym ucieramy zupę na gładko blenderem. Dodajemy śmietankę po czym doprawiamy zupę do smaku solą i ew. pieprzem.

      Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją bulionem, śmietanką lub mlekiem.

      3. Kiełbaski wiedeńskie podsmażamy na niewielkiej ilości masła, aż będą rumiane, po czym kroimy je w mniejsze kawałki.

      Zupę podajemy pokrojonymi kiełbaskami, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z zielonego groszku z kiełbaskami wiedeńskimi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lipca 2016 15:01
  • poniedziałek, 04 kwietnia 2016
    • Kapusta z kluskami

      Smażona kapusta jest typowym daniem kuchni południowych Stanów Zjednoczonych, kuchni pełnej tradycji, ciepła i rozsądku. Nie ma tu zazwyczaj kosztownych składników ani skomplikowanych przypraw: prosta, domowa kuchnia. Wcześniej prezentowałam Wam podobną potrawę w wersji bez makaronu. Warto jednak spróbować również wersji z makaronem, niezwykle smacznej i pożywnej. Przepis wg SpicySouthernKitchen.

      Cabbage and Noodles

      ok. 200g makaronu typu kokardki

      kilka plastrów surowego wędzonego boczku i/lub kiełbasa (dowolna ilość, np. 200g) - pokrojone w kawałki

      1/2 małej główki kapusty (im bardziej zielona kapusta, tym ładniejszy kolor dania) - bez głąba, pokrojonej w nieduże, łatwe do jedzenia kawałki

      1 duża cebula - obrana, posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      2/3 łyżeczki kminku w ziarnach

      1-2 łyżki białego octu winnego

      1 łyżeczka cukru

      1-2 łyżeczki musztardy

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      olej do smażenia

       

      1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

      2. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz/lub boczek. Gdy będą rumiane, zdejmujemy je z patelni.

      3. Na tym samym oleju podsmażamy posiekaną cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kapustę i kminek. Smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy kiełbasę, cukier, musztardę i ocet. Mieszamy. Przykrywamy patelnię i podduszamy całość na małym ogniu przez ok. 5-10 minut. Kapusta powinna przestać być surowa, lecz jednocześnie pozostać trochę chrupka. W razie konieczności możemy podlać kilka łyżek wody.

      Gdy kapusta będzie gotowa, dodajemy makaron, mieszamy i doprawiamy danie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


      Danie dobrze się przechowuje i dobrze znosi odgrzewanie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kapusta z kluskami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 kwietnia 2016 14:23
  • piątek, 01 kwietnia 2016
  • czwartek, 07 stycznia 2016
    • Kremowa zupa z fasolą, szpinakiem i kiełbasą

       Zwłaszcza zimą szczególnie potrzebujemy ciepłej, pożywnej, domowej zupy, która przywróci chęć do codziennego mierzenia się z mrozem - tak, jak dzisiejszy przepis. Ponieważ jednak zupa ta nie jest ciężka, znakomicie sprawdzi się o każdej porze roku.

      zupa z fasolą, szpinakiem i kiełbasą

      ok. 200 g kiełbasy, pokrojonej w plastry

      1 cebula - obrana, posiekana

      1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry

      1 łodyga selera naciowego - drobno pokrojona

      2 ząbki czosnku - obrany, posiekany

      1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego

      1 szklanka makaronu kolanka

      1 pomidor - obrany ze skórki, posiekany

      2 łyżeczki bazylii

      2 łyżeczki oregano

      1 łyżeczka tymianku

      1 puszka białej fasoli - odsączonej z zalewy, opłukanej na sicie

      125 ml (1/2 szklanki) śmietany UTH 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

      2 duże garści świeżego szpinaku - bez ogonków

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

      

      oliwa z oliwek lub olej do smażenia

       

      1. W dużym garnku, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kiełbasę. Gdy będzie lekko rumiana, wyjmujemy ją. Następnie cebulę, marchewkę, seler i czosnek.

      2. Gdy cebula będzie szklista, wlewamy do garnka bulion i wsypujemy makaron. Gdy makaron będzie gotowy, dodajemy podsmażoną kiełbasę, fasolę, przyprawy, pomidor i śmietankę. Zagotowujemy, po czym wrzucamy szpinak, mieszamy. Zupę doprawiamy intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z fasolą, szpinakiem i kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 stycznia 2016 13:38
  • piątek, 23 października 2015
    • Południowa smażona kapusta z kiełbasą

      Smażona kapusta jest typowym daniem kuchni południowych Stanów Zjednoczonych, kuchni pełnej tradycji, ciepła i rozsądku. Takie są właśnie te potrawy: proste, sycące, obfite, smaczne. Nie ma tu zazwyczaj kosztownych składników ani skomplikowanych przypraw: prosta, domowa kuchnia. Ponieważ składniki dania zależały od zasobności przygotowującego, istnieją wersje kapusty bez dodatków, z boczkiem, z kiełbasą, lub ze wszystkim na raz. Od Was też zależy, która wersję wybierzecie dla siebie. Warto przygotować w ten sposób kapustę i przekonać się, jak świetnie to lubiane w Polsce warzywo spełni się w nowej roli. Przepis na podstawie Deep South Dish i VeryCulinary.

      kapusta południowa

      kilka plastrów surowego wędzonego boczku i/lub kiełbasa (dowolna ilość, np. 200g) - pokrojone w kawałki

      1/2 małej główki kapusty (im bardziej zielona kapusta, tym ładniejszy kolor dania) - bez głąba, pokrojonej w nieduże, łatwe do jedzenia kawałki

      1 duża cebula - obrana, posiekana

      1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

      1-2 łyżki białego octu winnego

      1 łyżeczka cukru

      1-2 łyżeczki musztardy

      sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

       

      olej do smażenia

       

      1. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz/lub boczek. Gdy będą rumiane, zdejmujemy je z patelni.

      2. Na tym samym oleju podsmażamy posiekaną cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kapustę. Smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy kiełbasę, cukier, musztardę i ocet. Mieszamy. Przykrywamy patelnię i podduszamy całość na małym ogniu przez ok. 10 minut. Kapusta powinna przestać być surowa, lecz jednocześnie pozostać trochę chrupka. W razie konieczności możemy podlać kilka łyżek wody.

      Gdy kapusta będzie gotowa, doprawiamy danie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

      Danie dobrze się przechowuje i dobrze znosi odgrzewanie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Południowa smażona kapusta z kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      piątek, 23 października 2015 13:21
  • wtorek, 23 czerwca 2015
    • Makaron orzo z kiełbasą i cukinią

      Makaron orzo to makaron w kształcie ziaren ryżu. Oprócz ładnego wyglądu, jego zaletą jest to, że gotuje się bardzo szybko.W tym daniu został połączony z kiełbasą, cukinią i aromatyczną przyprawą włoską, tworząc pyszne, pożywne danie, gotowe w kilka chwil. Polecam! Przepis na podstawie Better Homes and Gardens.



      2 łyżki oleju
      ok. 250 g kiełbasy (ilość wg uznania,, może być mniej, może być więcej, jak lubicie)
      1 cebula
      1 ząbek czosnku
      1/2 czerwonej papryki
      1 mała cukinia
      1 szklanka makaronu orzo
      ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
      1 łyżeczka przyprawy włoskiej
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
      szczypiorek - do dekoracji

      1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę wraz z obraną, posiekaną cebulą, obranym i posiekanym czosnkiem, i pokrojona w kostkę papryką*.

      2. Gdy kiełbasa będzie rumiana, przekładamy całość do garnka.
      Dodajemy pokrojoną w pół plastry cukinię, makaron orzo, przyprawę włoską oraz bulion. Dokładnie mieszamy.

      Potrawę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż makaron będzie miękki (ok. 10 minut, zgodnie z przepisem na opakowaniu). Od czasu do czasu kontrolujemy poziom płynu w garnku. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      - Jeśli makaron wchłonął cały bulion, a nie jest jeszcze miękki, podlewamy jeszcze trochę wody.
      - Jeśli makaron jest już miękki, a w garnku nadal jest woda, odkrywamy pokrywkę i mieszamy potrawę, aż woda odparuje.


      * możemy kontynuować przygotowanie potrawy na patelni, jeśli mamy odpowiednia rozmiarem pokrywkę.

      Przyprawa włoska

      3 łyżeczki suszonej bazylii
      3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
      3 łyżeczki oregano
      1 łyżeczka czosnku granulowanego (nie soli czosnkowej)
      1 łyżeczka suszonej cebuli w płatkach
      1 łyżeczka tymianku
      1/2 łyżeczki rozmarynu
      1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      1/2 łyżeczki czerwonej papryki chili w płatkach

      Wszystkie przyprawy mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 czerwca 2015 12:16
  • czwartek, 14 maja 2015
  • środa, 01 kwietnia 2015
    • Kremowa zupa ziemniaczana z białą kiełbasą i koperkiem

      Kremowa zupa ziemniaczana została wzbogacona dodatkiem białej kiełbasy. Wiosennego charakteru nadaje jej duża ilość świeżego koperku. Lekka lecz pożywna. Dobra na każda porę roku. Polecam.




      0,8 -1 kg ziemniaków
      250 g białej kiełbasy
      1 cebula
      1 łodyga selera naciowego
      2 listki laurowe
      2 ziarna ziela angielskiego
      2 ząbki czosnku
      1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 12 %
      sól i świeżo mielony biały pieprz - do smaku
      1 l wody
      1 pęczek koperku

      olej do smażenia

      1. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy obraną, posiekaną cebulę i pokrojoną drobno łodygę selera naciowego. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy obrane, pokrojone w drobna kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie, przeciśnięte ząbki czosnku, sól i wodę (jeśli zupa końcowo wyjdzie za gęsta na nasz gust, zawsze potem możemy ją rozrzedzić. Jest to lepszym rozwiązaniem, niż zagęszczanie zbyt rzadkiej zupy).
      Gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

      W międzyczasie podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, pokrojoną w plastry białą kiełbasę, aż będzie złoto - rumiana.

      2. Gdy ziemniaki będą miękkie, za pomocą blendera ucieramy zupę na krem. Ja lubię to zrobić jedynie w około połowie, tak, by pozostawić część ziemniaków w całości, by zupa miała ciekawszą strukturę.

      Następnie dodajemy usmażoną białą kiełbasę oraz śmietanę*.
      Na koniec dodajemy dużą ilość świeżego, drobno posiekanego koperku. Doprawiamy zupę do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem i podajemy.


      * Aby śmietana nie zwarzyła się w zupie, wykładamy najpierw potrzebną ilość śmietany do miseczki. dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Zahartuje to śmietanę. Następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem z zupą i wlewamy zahartowaną śmietanę, mieszając.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa ziemniaczana z białą kiełbasą i koperkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 01 kwietnia 2015 11:57
  • poniedziałek, 06 października 2014
    • Leczo z białą kiełbasą

      Gdy warzywne, mocno paprykowe leczo połączymy z białą kiełbasą, otrzymamy smaczny, pożywny posiłek, idealny na chłodne jesienno- zimowe wieczory.



      400- 500 g białej kiełbasy
      2 czerwone papryki
      2 cebule
      1 ząbek czosnku
      2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
      1/2 łyżeczki tymianku

      szczypta ostrej papryki
      2 pomidory

      pieprz i sól do smaku

      smalec lub olej do smażenia

      Białą kiełbasę pokroić, zrumienić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.

      Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na plastry, by otrzymać półksiężyce. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną paprykę. Smażyć, aż cebula będzie szklista i lekko złota.

      Wsypać przyprawy i wymieszać, po czym od razu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, dodać wcześniej zrumienioną białą kiełbasę i dusić potrawę na małym ogniu, aż pomidory zamienią się w sos a papryka będzie miękka. (Jeśli pomidory są wyjątkowo mało soczyste, można dodać 2-3 łyżki soku pomidorowego lub wody.) Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pierzem.
      Podawać gorące, z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 października 2014 12:06
  • czwartek, 24 lipca 2014
  • czwartek, 15 maja 2014
  • czwartek, 23 stycznia 2014
    • Grzanki z sosem z białej kiełbasy. Sawmill Gravy

      Zimno. A gdy jest zimno, chętnie sięgamy po pożywne śniadanie.  Sawmill Gravy to dosłownie "Sos z tartaku". Danie wzięło swą nazwę od tartaków założonych na południu Stanów Zjednoczonych na początku XX wieku, kiedy prowadzono tam intensywny wyręb lasów. Potrawa, która w niedrogi sposób pozwalała wyżywić całą grupę głodnych drwali szybko zyskała popularność. I nic dziwnego. Poniższa propozycja jest do tego bardzo smaczna, szybka i prosta do przygotowania. Świetnie smakuje np. z prosta sałatką z pomidora. Danie jest bowiem na tyle sycące, że nie wymaga innych dodatków. Przepis wg bloga Always in the Kitchen.



      1 biała kiełbasa
      2/3 szklanki mleka
      1 łyżka mąki pszennej
      1 łyżka masła

      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Kiełbasę siekamy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle, mieszając. Obsypujemy kiełbasę mąką i mieszamy, aż z mąki i masła zrobi się złota zasmażka. Wlewamy stopniowo mleko, mieszając. Gotujemy całość razem ok. 2 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

      Podajemy na tostach lub na zrumienionych z jednej strony bułeczkach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 stycznia 2014 11:36
  • poniedziałek, 13 stycznia 2014
  • środa, 08 stycznia 2014
    • Domowe kiełbaski śniadaniowe

      Ciekawy pomysł na pożywne, smaczne śniadanie: kotleciki o smaku domowej białej kiełbasy. Są one bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, podaje się je zarówno w domach, jak i w restauracjach serwujących śniadania. Zazwyczaj przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, można jednak użyć mieszanki wołowo-wieprzowej lub mięsa drobiowego. Można je podać wraz z jajkami (jajecznicą lub sadzonymi) oraz ulubiona sałatką lub keczupem czy innym ulubionym sosem.


      dla 2 osób

      1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
      2 -2,5 łyżeczki mieszanki przypraw do domowej białej kiełbasy
      ew. sól do smaku

      olej do smażenia

      Mięso dokładnie wymieszać z przyprawą. Ewentualnie doprawić sola do smaku - uważać jednak, by nie przesolić, bo mięso po usmażeniu będzie w smaku bardziej słone, niż na surowo. Odstawić do lodówki na 1-12 godzin (najlepiej wieczorem przygotować sobie mięso na rano. Można chłodzić już uformowane mięso.). Z mięsa formować dowolne kształty, np. a la hamburgery, kuleczki, walce.  Kiełbaski smażymy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na złoto.

      ***


      Przyprawa do domowej białej kiełbasy
      proporcja przyprawy na 1 kg mięsa

      1 i 1/2 łyżeczki szałwii
      1/2 łyżeczki tymianku
      1 i 1/2 łyżeczki natki pietruszki (suszonej. Jeśli używacie świeżej, dodaje się ją dopiero na etapie wsypywanie przyprawy do mięsa)
      1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
      1 łyżeczka soli morskiej
      1/4 łyżeczki płatków chilli
      1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

      Wszystkie przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Ww. ilość starcza na 1 kg mięsa mielonego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 08 stycznia 2014 10:50
  • środa, 18 września 2013
  • czwartek, 08 sierpnia 2013
  • środa, 10 lipca 2013
    • Kiełbasa duszona z cebulą i pomidorami

      Idealna na ciepłe śniadanie lub kolację. Podana z ziemniakami może stanowić pożywny obiad.



      25 dag kiełbasy
      2 duże cebule
      2 pomidory
      1 duży ząbek czosnku
      1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki tymianku
      1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
      sól i ostra papryka do smaku

      olej do smażenia

      1. Kiełbasę pokroić w pół plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory pokroić w kostkę.

      2. W dużym garnku podsmażyć kiełbasę na niewielkiej ilości oleju. Kiedy zacznie się robić złota, dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula będzie lekko złota. Dodać słodką paprykę, tymianek i pierz. Wymieszać.
      Dodać pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać.
      Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory puszczą sok, który zamieni się w sos.
      Doprawić do smaku solą i ostrą papryką.

      Podawać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 10 lipca 2013 15:00
  • wtorek, 09 lipca 2013
  • poniedziałek, 29 kwietnia 2013
    • Japońskie Spaghetti Napolitan

      To spaghetti więcej wspólnego ma z Tokio, niż z Neapolem. Nie jest to bowiem włoska potrawa, lecz japońska odpowiedź na włoskie spaghetti, czyli przykład yoshoku - kuchni japońskiej w stylu zachodnim. Japończycy nie żywią się wyłącznie sushi :) - jest wiele pysznych, domowych potraw w stylu yoshoku, które podawane są zarówno w domach, jak i w restauracjach czy stołówkach szkolnych. Nam potrawy te bardzo przypadły do gustu.



      porcja makaronu spaghetti dla 2 osób
      kawałek kiełbasy lub 4 kiełbaski frankfurterki/wiedeńskie
      1 czerwona lub zielona papryka
      4-6 pieczarek
      1 cebula
      150 ml keczupu
      1 łyżka sosu Bolldog tonkatsu ( można zastąpić 1 łyżką sosu worcester)
      1 łyżka śmietany
      sól i pieprz do smaku

      Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      W międzyczasie kiełbasę kroimy w plastry i rumienimy wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami na niedużej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni, dodajemy obraną, grubo posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy mieszając, aż cebula będzie szklista. Dodajemy ponownie kiełbasę, wlewamy keczup, doprawiamy sosem worcester, śmietaną, solą i czarnym pieprzem.
      Dodajemy makaron i całość mieszamy.
      Można podać posypane żółtym serem.

      Inne potrawy yoshoku:
      Omuraisu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Japońskie Spaghetti Napolitan”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 kwietnia 2013 12:55
  • środa, 27 czerwca 2012
    • Kiełbasa z warzywami

      Jeśli cierpicie na permanentny brak czasu, lub jesteście na tyle głodni lub zmęczeni,że nie ma mowy o przygotowywaniu pracochłonnego dania, ten przepis z Oregano Blog może się Wam przydać: smakuje świetnie zarówno z ziemniakami, jak i z pieczywem, i może stanowić tak obiad, jak i pożywną kolację.


      4 małe kawałki kiełbasy, razem ok. 40 dag
      1 duża cebula
      1 marchewka
      1 czerwona papryka
      1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      1 ząbek czosnku
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
      sól i czarny pieprz do smaku, ewentualnie ostra papryka lub chili, jeśli lubicie
      1 łyżeczka mąki
      150 ml wody
      olej do smażenia

      Kiełbasę pokroić w plastry, zrumienić na dużej patelni w niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.

      W międzyczasie obrać i posiekać cebulę, obrać i pokroić w małą kostkę marchewkę, pokroić w kawałki paprykę. Zielony groszek gotować przez 3 minuty we wrzącej wodzie. (można także użyć gotowej mrożonej mieszanki zielonego groszku z marchewką, wtedy jest jeszcze prościej i szybciej).

      Na patelnię dodać warzywa, chwilę smażyć, mieszając, aż cebula będzie szklista, po czym wlać wodę. Dodać przyprawy i czosnek. Dusić do miękkości warzyw. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe, dodać koncentrat i podsmażoną wcześniej kiełbasę. Jeśli woda wyparowała - dolać. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w kilku łyżkach wody. Zaczekać, aż się zagotuje, mieszając. Ewentualnie doprawić na ostro ostrą papryką.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kiełbasa z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      środa, 27 czerwca 2012 06:16
  • poniedziałek, 18 czerwca 2012
    • Spaghetti z salami

      Nie macie dużo czasu? Nie macie pomysłu na obiad? Wobec tego proponuję szybkie i pyszne danie, sycące, lecz nie ciężkie. Klasyczne spaghetti znają wszyscy, pyszna jest także wersja z kurczakiem, teraz natomiast polecam dodatek salami. Salami nadaje sosowi wspaniały smak, a dzięki świeżej bazylii możemy letni nastrój poczuć nawet w zimie. 


      makaron spaghetti
      kiełbasa salami - ok. 10 plasterków
      1 pomidory w puszce
      1 duża cebula
      1/2 papryki - najładniej wygląda zielona, ja akurat miałam czerwoną
      1 ząbek czosnku
      zielone pepperoni - lub pieprz cayenne, ilość uzależniona od tego, jak ostre dania lubicie
      1 łyżeczka bazylii
      1 łyżeczka ziół prowansalskich
      sól i czarny pieprz do smaku

      1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
      Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos.

      2. Na głębokiej dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodając obraną, grubo posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w półplasterki salami. Ilość salami uzależniona jest od naszego gustu, średnio ok. garść - ja używam ok. 10 plastrów. 
      Kiedy kiełbasa się podsmaży, dodajemy pomidory z puszki.
      Mieszamy. Dodajemy posiekany czosnek, zielone pepperoni (lub pieprz cayenne) oraz pozostały przyprawy. Chwilę dusimy razem.

      3. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy i podajemy. Jeśli lubicie, można z wierzchu posypać serem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti z salami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rain1drop
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 czerwca 2012 09:47
  • piątek, 11 maja 2012

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters